Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Рішення ГР при НБУ № 10 від 09.04.2015 Про затвердження Звіту про діяльність Громадської ради при Національному банку України за друге півріччя

ГРОМАДСЬКА РАДА ПРИ НАЦІОНАЛЬНОМУ БАНКУ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

09.04.2015  № 10


1. Затвердити Звіт про діяльність Громадської ради при Національному банку України за друге півріччя 2014 року та I квартал 2015 року, що додається.

2. Взяти до відома звіт голів комісій Громадської ради при Національному банку України Карпова О., Муляр М., Оліфер Г. та Цімейка Б.

3. Створити Науково-експертну колегію Громадської ради при Національному банку України.

4. Затвердити склад Науково-експертної колегії Громадської ради при Національному банку України, що додається.

5. Призначити головою Науково-експертної колегії Громадської ради при Національному банку України Аржевітіна С.

6. Провести наступне засідання Громадської ради при Національному банку України 14 травня 2015 року.

Співголова Громадської ради
при Національному
банку України



С.М. Аржевітін


Секретар Громадської ради
при Національному
банку України



А.Б. Дубас







ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення Громадської ради
при Національному
банку України
09.04.2015 № 10


ЗВІТ
про діяльність Громадської ради при Національному банку України за друге півріччя 2014 року та I квартал 2015 року

Громадська рада при Національному банку України (далі - Громадська рада) розпочала роботу з червня 2014 року на підставі Положення про Громадську раду при Національному банку України, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 05 червня 2014 року № 335. До складу Громадської ради ввійшли 11 представників громадських організацій, представник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та три представники банківських асоціацій.

За звітний період Громадська рада провела дев'ять засідань, із них два позачергових, на яких було розглянуто та прийнято рішення з 62 питань порядку денного. Частину рішень прийнято шляхом електронного голосування.

Громадська рада діє відповідно до затвердженого плану роботи на 2014 - 2015 роки. Позачергові засідання скликалися на вимогу більшості її членів.

Важливим є те, що засідання Громадської ради проводяться відкрито.

На засідання Громадської ради неодноразово запрошувалися представники різних громадських об'єднань та фінансових установ, представники яких не входять до складу Громадської ради.

Усі без винятку рішення Громадської ради, звіти про проведену роботу та інші інформаційно-правові матеріали висвітлюються в розділі "Громадська рада" на сторінках Офіційного інтернет-представництва Національного банку України.

З метою розв'язання найбільш проблемних питань Громадською радою створено п'ять комісій:

1. Тимчасова комісія з питань стабілізації гривні.

2. Тимчасова комісія з питань врегулювання проблематики реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті.

3. Тимчасова комісія з питань банків, які віднесені до категорії неплатоспроможних.

4. Тимчасова комісія з питань реформування банківської системи.

5. Комісія з питань платежів фізичних осіб.

Комісії провели близько 15 засідань, на яких були напрацьовані пропозиції для Громадської ради з конкретної проблематики. У п'яти комісіях працюють близько 50 осіб, які представляють інтереси інститутів громадянського суспільства. До роботи комісій залучаються різні фахівці та науковці з тематичних напрямів.

Рішення вищезазначених комісій подаються на розгляд та затверджуються на засіданні Громадської ради в установленому порядку та доводяться до відома Національного банку України.

Для поліпшення організаційної роботи внесено зміни до Положення про Громадську раду при Національному банку України та Регламенту Громадської ради.

Засідання Громадської ради та її комісій та експертних груп проводяться в будівлі центрального апарату Національного банку України за адресою: м. Київ, вул. Інститутська, 9. Національний банк України також надав окремий кабінет для роботи Громадської ради.

За звітний період надіслано близько 20 запитів і відповідей до різних державних установ, організацій та інститутів громадянського суспільства.

З метою налагодження взаємодії з органами державної влади, інститутами громадянського суспільства представники Громадської ради провели зустрічі з керівництвом Національного банку України, Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, представниками банківських асоціацій та організацій захисту прав споживачів банківських послуг.

Представники Громадської ради неодноразово виступали в засобах масової інформації щодо прийнятих рішень з проблемних питань банківської системи та у сфері захисту прав споживачів фінансових послуг.

На сьогодні заслуговують на особливу увагу взаємовідносини Громадської ради з Національним банком України для вирішення питань валютних кредитів. За останні два квартали було ініційовано проведення нарад щодо проблематики валютних кредитів, на яких були присутні керівництво Національного банку України, представники банків з найбільшим портфелем споживчих кредитів в іноземній валюті, уповноважений представник МВФ, представники громадськості.

За результатами цих зустрічей Громадська рада запропонувала вирішення вищезазначеного питання шляхом підписання Меморандуму щодо врегулювання питання реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті.

Представники Громадської ради брали активну участь у законотворчому процесі, зокрема входили до складу робочої групи у Верховній Раді України, з питань унесення змін до податкового законодавства щодо відміни оподаткування додаткового податкового блага, що виникає у фізичних осіб після конвертації валютного кредиту в національну валюту. Результатом цього є прийнятий Верховною Радою України Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо реструктуризації кредитних зобов'язань з іноземної валюти в гривню)" реєстраційний номер 0939.

Члени Громадської ради були активними учасниками парламентських слухань на тему: "Про шляхи стабілізації банківської системи України". 18 лютого 2015 року з пропозиціями виступили члени ради - Аржевітін С., Авраменко Я., Карпов О., Паламарчук А. та Шпек Р.

Учасники парламентських слухань підтримали пропозиції щодо:

1) розроблення та узгодження Меморандуму про врегулювання питання реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті, який було ініційовано Громадською радою (виступ Авраменко Я.);

2) розширення доступу бюро кредитних історій та банків до інформації державних реєстрів та баз (виступ Паламарчук А.);

3) удосконалення захисту прав кредиторів та інвестицій (виступ Шпека Р.);

4) перегляд Концепції поширення безготівкових розрахунків з використанням спеціальних платіжних засобів та подальшого розвитку масових безготівкових платежів в Україні (виступ Карпова О.);

5) створення при Громадській раді постійно діючого науково-експертного майданчика для реалізації громадянами конституційного права на участь в управлінні державними справами (виступ Аржевітіна С.).

Усі пропозиції включено до проекту рекомендацій парламентських слухань, які схвалюватимуться Постановою Верховної Ради України, а Національному банку України рекомендовано забезпечити повноцінну реалізацію Громадською радою її функцій щодо налагодження обміну думками та позиціями між банками, їх клієнтами, науковцями та Національним банком України під час формування та реалізації державної політики в банківському секторі України.

Проведення обговорень ключових проблем грошово-кредитної та валютної політики держави, програм розвитку та сталості фінансового ринку України тощо не може бути ефективним без залучення до дискусій українських науковців та експертів у фінансово-кредитній сфері.

На виконання цього завдання Громадська рада ініціювала підписання Меморандумів про співпрацю з 16 науково-дослідними установами та вищими навчальними закладами країни, у яких є кафедри банківської справи або фінансового права. Підписані відповідні угоди з усіма установами та закладами. Із числа керівників кафедр (докторів наук, професорів) створена

Науково-експертна колегія Громадської ради для вироблення обґрунтованих рішень та пропозицій щодо забезпечення стабілізації банківської системи, недопущення помилкових рішень у монетарній і фінансово-фіскальній політиці держави. Головою Науково-експертної колегії обрано Станіслава Аржевітіна.

Співголова Громадської ради
при Національному
банку України



С.М. Аржевітін


Секретар Громадської ради
при Національному
банку України



А.Б. Дубас



ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення Громадської ради
при Національному
банку України
09.04.2015 № 10

 

СКЛАД 
Науково-експертної колегії Громадської ради при Національному банку України

Прізвище та ініціали

Наукова ступінь, вчене звання

Інформація

Аржевітін С.М.

д.е.н., професор

голова Науково-експертної колегії Громадської ради при Національному банку України

Бодров В.Г.

д.е.н., професор

Національна академія державного управління при Президентові України

Бошицький Ю.Л.

к.ю.н., професор

Київський університет права Національної академії наук України

Бураковський І.В.

д.е.н., професор

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій

Геєць В.М.

д.е.н., професор

Інститут економіки і прогнозування Національної академії наук України

Дзюблюк О.В.

д.е.н., професор

Тернопільський національний економічний університет

Колодізєв О.М.

д.е.н., професор

Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця

Корнєєв В.В.

д.е.н., професор

Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економічного розвитку і торгівлі України

Кузнєцова Л.В.

д.е.н., професор

Одеський національний економічний університет

Кучерявенко М.П.

д.ю.н., професор

Національний юридичний університет ім. Ярослава Мудрого

Лукяненко І.Г.

д.е.н., професор

Національний Університет "Києво-Могилянська академія"

Науменкова С.В.

д.е.н., професор

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Реверчук С.К.

д.е.н., професор

Львівський національний університет імені Івана Франка

Савлук М.І.

д.е.н., професор

Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

Савченко О.В.

д.е.н. , професор

Міжнародний інститут бізнесу (МІБ - Україна)

Смовженко Т.С.

д.е.н. , професор

Університет банківської справи Національного банку України

Шульга Н.П.

д.е.н. , професор

Київський національний торговельно-економічний університет

 



Співголова Громадської ради
при Національному
банку України



С.М. Аржевітін


Секретар Громадської ради
при Національному
банку України



А.Б. Дубас



Інші НПА

Наказ Держспецзв'язку №72 від 18.02.2015 Про затвердження Інструкції про порядок організації роботи з відомчої реєстрації транспортних засобів, ведення їх обліку та зняття з нього у Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України Наказ Держспецзв'язку №73 від 18.02.2015 Про затвердження Правил використання номерних знаків на транспортних засобах Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Наказ Держстат №85 від 27.03.2015 Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Державного комітету статистики України від 18 грудня 2007 року № 450 \"Про затвердження Інструкції щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 1-споживання (річна) \"Обстеження споживання продуктів та послуг у виробництві продукції (робіт, послуг) Наказ Держстат №84 від 27.03.2015 Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Державного комітету статистики України від 27 серпня 2007 року № 321 Про затвердження Інструкції щодо заповнення форм державних статистичних спостережень зі структурної статистики № 1-підприємництво (річна), № 1-підприємництво (коротка)-річна, № 1-підприємництво (квартальна) Наказ Держстат №79 від 23.03.2015 Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Державного комітету статистики України від 30 вересня 1997 року № 230 Про затвердження форми державної статистичної звітності № 2-тп (водгосп) Постанова ВРУ №347 від 22.04.2015 Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення ролі громадянського суспільства в боротьбі з корупційними злочинами Постанова ВРУ №348 від 22.04.2015 Про Рекомендації парламентських слухань на тему: Про зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, об’єкт Укриття та перспективи розвитку зони відчуження Постанова ВРУ №351 від 22.04.2015 Про проведення парламентських слухань на тему: Про військово-медичну доктрину України Постанова ВРУ №342 від 21.04.2015 Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до Закону України Про охорону дитинства та Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту щодо державної підтримки учасників антитерористичної операції та їх дітей з метою здобуття освіти Постанова ВРУ №341 від 21.04.2015 Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до Закону України Про екстрену медичну допомогу щодо забезпечення справедливої оплати праці працівників бригад екстреної медичної допомоги