Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Рішення Держкомісціннихпаперів № 339 від 11.08.2004 Про затвердження Положення про порядок визначення чистої вартості активів пенсійного фонду

ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ ТА ФОНДОВОГО РИНКУ

РІШЕННЯ

11.08.2004  № 339





Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
25 січня 2005 р.
за № 96/10376


Про затвердження Положення про порядок визначення чистої вартості активів пенсійного фонду

Відповідно до Закону України "Про недержавне пенсійне забезпечення" та з метою контролю за діяльністю осіб, що здійснюють управління активами недержавних пенсійних фондів (відкритих, корпоративних, професійних), Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку ВИРІШИЛА:

1. Затвердити Положення про порядок визначення чистої вартості активів пенсійного фонду, що додається.

2. Тимчасово виконуючому обов'язки Виконавчого секретаря В. Прядку забезпечити:

подання на погодження цього рішення до Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України;

державну реєстрацію цього рішення в Міністерстві юстиції України;

опублікування рішення відповідно до чинного законодавства.

3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на тимчасово виконуючого обов'язки Виконавчого секретаря В. Прядка.

Голова Комісії

А. Балюк



Протокол засідання Комісії
від 11 серпня 2004 року № 25










ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення Державної комісії
з цінних паперів
та фондового ринку
11.08.2004  № 339
(у редакції рішення
Національної комісії з цінних
паперів та фондового ринку
28.02.2012  № 333)





Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
25 січня 2005 р.
за № 96/10376


ПОЛОЖЕННЯ
про порядок визначення чистої вартості активів пенсійного фонду

І. Загальні положення

1. Це Положення розроблене відповідно до Законів України «Про недержавне пенсійне забезпечення», «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», «Про цінні папери та фондовий ринок», «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» та «Про акціонерні товариства».

2. Це Положення встановлює методику оцінки чистої вартості активів Накопичувального пенсійного фонду, недержавного пенсійного фонду, недержавного пенсійного фонду - суб’єкта другого рівня пенсійної системи (далі - ПФ) та визначає порядок визначення чистої вартості активів ПФ.

3. Терміни, що використовуються у цьому Положенні, вживаються у значеннях, наведених у Законах України «Про недержавне пенсійне забезпечення», «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», «Про цінні папери та фондовий ринок», інших нормативно-правових актах з питань бухгалтерського обліку, Положенні про функціонування фондових бірж, затвердженому рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 22 листопада 2012 року № 1688, зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 14 грудня 2012 року за № 2082/22394.

4. Інші терміни, що використовуються у цьому Положенні, мають такі значення:

балансова вартість - вартість, що відображається в балансі відповідно до нормативно-правових актів з питань бухгалтерського обліку;

вартість придбання - сума коштів або вартість майна, сплачена продавцю активів як компенсація їх вартості;

зобов’язання ПФ - загальна сума зобов’язань, що відображені в балансі станом на дату розрахунку;

невиконання зобов’язань емітентом облігацій - невиплата емітентом облігацій власникам облігацій у строк, встановлений умовами емісії, доходу за облігаціями та/або непогашення частини чи повної номінальної вартості облігацій з дати першого невиконання таких зобов’язань;

оцінна вартість активів - вартість активів за балансовою вартістю (вартістю придбання, собівартістю, справедливою вартістю, ринковою вартістю або іншою вартістю), яка враховується при оцінці вартості активів ПФ;

понижувальний коефіцієнт (далі - ПК) - коефіцієнт, що застосовується для визначення вартості активів, щодо яких існує ймовірність зменшення корисності активу. При застосуванні ПК вартість активу визначається шляхом множення балансової вартості таких активів, яка склалась на дату, що передує даті першого застосування ПК, на показник ПК;

розрахунковий період - місяць, за який здійснюється розрахунок вартості зобов’язань ПФ;

уцінка - зменшення вартості активів;

чиста вартість активів ПФ - різниця між вартістю активів  на день проведення підрахунку та загальною сумою зобов’язань ПФ, що підлягають виконанню на день проведення підрахунку ПФ.

ІІ. Методика оцінки вартості активів ПФ

1. Активи ПФ оцінюються за їх ринковою вартістю.

У разі відсутності ринкової вартості активи повинні оцінюватися за іншою оцінною вартістю відповідно до вимог цього Положення.

Особа, що здійснює управління активами ПФ, для проведення оцінки активів ПФ може залучити незалежного оцінювача у випадку неможливості проведення оцінки активів ПФ за ринковою вартістю.

2. Ринкова вартість акцій і облігацій українських емітентів визначається за даними біржового курсу організатора торгівлі на дату розрахунку вартості активів, розрахованого та оприлюдненого відповідно до вимог законодавства, що регулює діяльність організаторів торгівлі.

{Абзац другий пункту 2 розділу ІІ виключено на підставі Рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 1187 від 09.07.2013}

3. Активи ПФ первісно відображаються у бухгалтерському обліку за собівартістю. У разі наявності біржового курсу цінного папера на дату оцінки, якщо вона збігається з датою зарахування цінного папера до складу активів ПФ, проводиться переоцінка за ринковою вартістю.

4. Ринкова вартість належних ПФ цінних паперів, що обертаються більш як на одному організаторі торгівлі, при розрахунку вартості активів оцінюється на дату розрахунку вартості активів за найменшим з біржових курсів, визначених та оприлюднених на кожному з організаторів торгівлі, що відповідають вимогам, встановленим нормативно-правовим актом, що регулює діяльність організаторів торгівлі.

У разі якщо на дату, за яку здійснюється оцінка активів ПФ, біржовий курс цінних паперів, що входять до складу активів ПФ та перебувають у біржовому списку організатора торгівлі, не визначено, оцінка таких цінних паперів здійснюється за останньою балансовою вартістю з урахуванням особливостей, визначених цим Положенням.

5. Оцінка акцій, що входять до складу активів ПФ та перебувають у біржовому списку організатора торгівлі і при цьому не мають визначеного біржового курсу на дату оцінки, здійснюється за останньою балансовою вартістю.

Оцінка акцій, які були виключені з лістингу та/або біржового списку організатора торгівлі, здійснюється за останньою балансовою вартістю.

6. Оцінка боргових цінних паперів здійснюється таким чином:

1) у разі якщо на дату, на яку здійснюється оцінка активів ПФ, біржовий курс боргових цінних паперів, що входять до складу активів ПФ та перебувають у біржовому списку організатора торгівлі, не визначено, оцінка таких цінних паперів здійснюється за останньою балансовою вартістю (з урахуванням дохідності до погашення (або до викупу);

2) у разі якщо на дату, на яку здійснюється оцінка активів ПФ, боргові цінні папери виключені з біржового списку організаторів торгівлі та на дату виключення знаходились в активах ПФ, такі боргові цінні папери оцінюються за останньою балансовою вартістю (з урахуванням дохідності до погашення (або до викупу);

3) боргові цінні папери, які не були допущені до торгівлі на організаторах торгівлі, оцінюються за собівартістю з урахуванням дохідності до погашення (або до викупу) (накопичена дохідність до погашення є невід’ємною частиною вартості цінного папера).

7. Акції іноземних емітентів, що перебувають в обігу та пройшли лістинг на одній з провідних іноземних бірж, зазначеній у статті 47 Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення» та статті 80 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», оцінюються за біржовим курсом (ціною закриття біржового торгового дня), визначеним цією біржею на дату оцінки активів ПФ.

8. Цінні папери, погашення та отримання доходу за якими гарантовано урядами іноземних держав, та облігації іноземних емітентів, інвестиційний рейтинг яких визначено відповідно до встановлених НКЦПФР вимог до рейтингу зовнішнього боргу та визначення рейтингових компаній, оцінюються відповідно до цього розділу.

9. При оцінці вартості активів ПФ вартість цінних паперів емітентів, реєстрація випуску яких скасована НКЦПФР або за рішенням суду, дорівнює нулю. Вартість активів повинна бути змінена відповідно до цього пункту протягом трьох робочих днів з дати оприлюднення інформації про скасування НКЦПФР реєстрації випуску цінних паперів на офіційному сайті НКЦПФР або з дати набрання законної сили відповідним судовим рішенням про скасування реєстрації випуску цінних паперів.

Цінні папери, обіг яких на дату оцінки не зупинено і реєстрація випуску яких не скасована, але емітент таких цінних паперів ліквідований та/або був визнаний банкрутом та щодо нього відкрито ліквідаційну процедуру за рішенням суду, оцінюються за нульовою вартістю з дати оприлюднення відповідної інформації.

10. Акції українських емітентів, обіг яких зупинено та/або щодо яких прийнято рішення про зупинення внесення змін до системи реєстру (далі - акції, обіг яких зупинено), оцінюються так:

10.1. Акції, обіг яких зупинено (крім випадків реорганізації емітента), протягом 12 місяців з дати оприлюднення рішення про зупинення обігу оцінюються за останньою балансовою вартістю.

10.2. Акції, обіг яких зупинено більше ніж 12 місяців, оцінюються з використанням ПК, що застосовується до балансової вартості таких акцій, що склалася на дату оцінки, наступну за датою оприлюднення рішення про зупинення, а саме:

ПК становить 0,5, якщо з дати оприлюднення рішення про зупинення пройшло від 12 до 15 місяців;

ПК становить 0,25, якщо з дати оприлюднення рішення про зупинення пройшло від 15 до 18 місяців;

ПК становить 0, якщо з дати оприлюднення рішення про зупинення пройшло більше ніж 18 місяців.

10.3. Акції, обіг яких зупинено у зв’язку з реорганізацією емітента, оцінюються за останньою балансовою вартістю.

10.4. У разі відновлення обігу акцій їх оцінна вартість збільшується до вартості, що склалась до застосування ПК.

11. Облігації, обіг яких зупинено, оцінюються за останньою балансовою вартістю.

12. З дати оприлюднення інформації про порушення справи про банкрутство емітента цінних паперів, господарського товариства, боржника ПФ цінні папери такого емітента, паї/частки такого господарського товариства, а також дебіторська заборгованість боржника оцінюються з урахуванням ПК:

ПК становить 0,75, якщо провадження у справі про банкрутство триває до одного місяця з дати оприлюднення інформації про порушення справи про банкрутство;

ПК становить 0,5, якщо провадження у справі про банкрутство триває від одного до двох місяців з дати оприлюднення інформації про порушення справи про банкрутство;

ПК становить 0,25, якщо провадження у справі про банкрутство триває від двох до трьох місяців з дати оприлюднення інформації про порушення справи про банкрутство;

ПК становить 0, якщо провадження у справі про банкрутство триває більше ніж три місяці з дати оприлюднення інформації про порушення справи про банкрутство або якщо такого емітента, господарське товариство, боржника визнано банкрутом.

З дати оприлюднення інформації про припинення провадження у справі про банкрутство емітента цінних паперів, господарського товариства, боржника ПФ оцінна вартість цінних паперів такого емітента, паїв/часток такого господарського товариства, а також дебіторська заборгованість боржника збільшуються до оцінної вартості, що склалась до застосування ПК.

13. У випадку невиконання зобов'язань емітентом облігацій або відсутності укладеного договору щодо реструктуризації заборгованості оцінка облігацій, а також нарахованого, але несплаченого доходу за ними здійснюється з урахуванням таких ПК:

ПК становить 0,5 через один місяць з дати невиконання зобов’язань емітентом облігацій, якщо заборгованість протягом цього строку не погашена;

ПК становить 0 через три місяці з дати невиконання зобов’язань емітентом облігацій, якщо заборгованість протягом цього строку не погашена.

14. Облігації, а також нарахований, але несплачений дохід за ними оцінюються за нульовою вартістю, якщо відбулось розірвання договору щодо реструктуризації заборгованості або невиконання його умов внаслідок невиконання зобов’язань за таким договором (з дати, наступної за датою розірвання договору або невиконання його умов).

15. Оцінка дебіторської заборгованості проводиться так:

15.1. Поточна дебіторська заборгованість оцінюється за чистою реалізаційною вартістю.

15.2. Довгострокова дебіторська заборгованість, на яку нараховуються проценти, оцінюється за її теперішньою вартістю з урахуванням ставки дисконтування процентної ставки, визначеної договором.

15.3. Довгострокова дебіторська заборгованість, на яку проценти не нараховуються, оцінюється за її теперішньою вартістю з урахуванням ставки дисконтування процентної ставки, встановленої на рівні облікової ставки Національного банку України.

15.4. Дебіторська заборгованість, за якою прострочено термін погашення, протягом строку позовної давності оцінюється з урахуванням таких ПК:

ПК за перший рік прострочення становить 0,75;

ПК за другий рік прострочення становить 0,5;

ПК за третій рік прострочення становить 0,25;

ПК становить 0 після закінчення строку позовної давності.

15.5. Пролонгація довгострокової дебіторської заборгованості призводить до переоцінки її вартості відповідно до умов договору згідно з вимогами підпунктів 15.2 та 15.3 цього пункту.

15.6. Дебіторська заборгованість в іноземній валюті перераховується в національну валюту за офіційним курсом Національного банку України на дату оцінки.

16. Оцінка корпоративних прав, виражених в інших, ніж цінні папери, формах (паї/частки господарських товариств), проводиться так:

16.1. Паї/частки в капіталі асоційованих і дочірніх підприємств на дату оцінки відображаються за вартістю, що визначена відповідно до нормативно-правового акта, який визначає порядок здійснення бухгалтерського обліку фінансових інвестицій.

16.2. У рік придбання паї/частки господарських товариств оцінюються за балансовою вартістю.

{Підпункт 16.3 пункту 16 розділу ІІ виключено на підставі Рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 1187 від 09.07.2013}

16.3. Паї/частки господарських товариств, що за результатами своєї фінансово-господарської діяльності за попередні два та більше років поспіль є збитковими, оцінюються шляхом застосування ПК до балансової вартості таких паїв/часток господарських товариств, яка склалась на дату, що передує даті першого застосування ПК, а саме:

якщо господарське товариство є збитковим протягом двох останніх років поспіль, ПК становить 0,75;

якщо господарське товариство є збитковим протягом трьох останніх років поспіль, ПК становить 0,50;

якщо господарське товариство є збитковим протягом чотирьох останніх і більше років поспіль, ПК становить 0,25.

16.4. У разі відновлення прибуткової діяльності такого господарського товариства балансова вартість його паїв/часток збільшується на суму останньої уцінки, а саме:

за підсумками першого року прибуткової діяльності відновлюється сума уцінки, що застосовувалася в останньому році збиткової діяльності;

за підсумками другого року прибуткової діяльності відновлюється сума уцінки, що застосовувалася у передостанньому році збиткової діяльності, і так далі.

16.5. Механізм застосування ПК до балансової вартості паїв/часток застосовується з моменту розкриття інформації щодо збиткової діяльності господарського товариства за попередній рік.

17. Грошові кошти ПФ, що знаходяться в банківських установах, оцінюються так:

17.1. На поточних рахунках у національній валюті - за номіналом.

17.2. На поточних рахунках в іноземній валюті перераховуються в національну валюту за офіційним курсом Національного банку України на дату оцінки.

17.3. На депозитних рахунках у національній валюті - за номіналом. Проценти, що підлягають нарахуванню за звітний період відповідно до умов договору банківського вкладу, включаються до складу активів ПФ.

17.4. На депозитних рахунках в іноземній валюті перераховуються в національну валюту за офіційним курсом Національного банку України на дату оцінки. Проценти, що підлягають нарахуванню за звітний період відповідно до умов договору банківського вкладу, включаються до складу активів ПФ.

17.5. У разі невиконання банківською установою своїх зобов’язань (невиконання наданих платіжних доручень, неповернення суми вкладу (депозиту), несплати процентів за банківськими вкладами в національній та іноземній валютах, що нараховані відповідно до умов договору банківського вкладу на дату оцінки (до призначення тимчасової адміністрації), у строк, що перевищує один місяць, оцінка грошових коштів, а також нарахованих, але несплачених процентів за ними, визначених підпунктами 17.1-17.4 цього пункту, проводиться із застосуванням ПК 0,9. Кожний наступний місяць (до виконання банківською установою своїх зобов’язань) цей ПК зменшується на 0,1.

17.6. У разі призначення Національним банком України в банківській установі тимчасової адміністрації на весь період її роботи грошові кошти, які належать ПФ та обліковуються в такій банківській установі, оцінюються так:

нараховані проценти за депозитами та залишками на поточних рахунках оцінюються за нульовою вартістю;

грошові кошти на депозитних та поточних рахунках оцінюються із застосуванням ПК 0,9 протягом перших трьох місяців дії тимчасової адміністрації, а кожен наступний місяць цей ПК зменшується на 0,1.

Базою для застосування ПК є балансова вартість активу, розрахована відповідно до підпункту 17.5 цього пункту, у випадку, якщо такий розрахунок проводився.

17.7. У разі припинення процедури тимчасової адміністрації грошові кошти оцінюються відповідно до підпунктів 17.1-17.4 цього пункту.

17.8. У разі прийняття Національним банком України рішення про ліквідацію банківської установи грошові кошти, а також нараховані, але несплачені проценти за ними, які належать ПФ та обліковуються у такій банківській установі, оцінюються за нульовою вартістю, починаючи з дати оприлюднення відповідного рішення.

18. Грошові кошти, задепоновані для придбання цінних паперів на фондовій біржі, оцінюються за номіналом.

19. Банківські метали оцінюються так:

19.1. На поточному рахунку - відповідно до Положення про здійснення операцій з банківськими металами, затвердженого постановою Національного банку України від 06 серпня 2003 року № 325, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29 серпня 2003 року за № 749/8070 (із змінами), за офіційним (обліковим) курсом гривні, встановленим Національним банком України до цього металу на дату оцінки.

19.2. На депозитному рахунку - шляхом перерахунку в національну валюту за офіційним курсом Національного банку України на дату оцінки основної суми вкладу. Проценти, що підлягають нарахуванню за звітний період відповідно до умов договору банківського вкладу, включаються до складу активів ПФ.

19.3. У разі невиконання банківською установою своїх зобов’язань (неповернення вкладу (депозиту), несплата процентів за банківськими металами, що нараховані відповідно до умов договору банківського вкладу на дату оцінки (до призначення тимчасової адміністрації)) у строк, що перевищує один місяць, оцінка банківських металів, а також нарахованих, але несплачених процентів за ними, визначених підпунктами 18.1 та 18.2 цього пункту, проводиться із застосуванням ПК 0,9. Кожний наступний місяць (до виконання банківською установою своїх зобов’язань) цей ПК зменшується на 0,1.

19.4. У разі призначення Національним банком України в банківській установі тимчасової адміністрації на весь період її роботи банківські метали, які належать ПФ та обліковуються в такій банківській установі, оцінюються так:

нараховані проценти за депозитними рахунками у банківських металах та залишками банківських металів на поточних рахунках оцінюються за нульовою вартістю;

банківські метали на депозитних та поточних рахунках оцінюються із застосуванням ПК 0,9 протягом перших трьох місяців дії тимчасової адміністрації, а кожен наступний місяць цей ПК зменшується на 0,1.

Базою для застосування ПК є балансова вартість активу, розрахована відповідно до підпункту 18.3 цього пункту, у разі якщо такий розрахунок проводився.

19.5. У разі припинення процедури тимчасової адміністрації банківські метали оцінюються відповідно до підпунктів 18.1 та 18.2 цього пункту.

19.6. У разі прийняття Національним банком України рішення про ліквідацію банківської установи банківські метали, а також нараховані, але несплачені проценти за ними, які належать ПФ та обліковуються у такій банківській установі, оцінюються за нульовою вартістю, починаючи з дати оприлюднення відповідного рішення.

20. Об’єкти нерухомості оцінюються відповідно до нормативно-правових актів, які визначають порядок здійснення бухгалтерського обліку інвестиційної нерухомості та необоротних активів, утримуваних для продажу.

21. Інші активи ПФ, не заборонені Законами України «Про недержавне пенсійне забезпечення» та «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», оцінюються відповідно до нормативно-правових актів, які визначають порядок ведення бухгалтерського обліку.

22. Особа, що здійснює управління активами ПФ, зобов’язана дотримуватись обраної методики оцінки активів ПФ протягом звітного року.

ІІІ. Методика оцінки зобов’язань ПФ

1. Зобов’язання ПФ включають:

1.1. Зобов’язання за нарахованими, але не виплаченими пенсійними виплатами, за договорами виплати пенсії на визначений строк або нарахованими одноразовими пенсійними виплатами учасникам (спадкоємцям учасників) у випадках, визначених законодавством з питань недержавного пенсійного забезпечення.

1.2. Зобов’язання за переказом коштів до страхової організації для оплати договорів страхування довічної пенсії та договорів страхування ризику настання інвалідності або смерті учасника фонду, укладених із страховою організацією.

1.3. Зобов’язання за переказом коштів до іншого пенсійного фонду.

1.4. Зобов’язання за переказом коштів на пенсійні депозитні рахунки в банківських установах.

1.5. Зобов’язання щодо оплати послуг особам, які здійснюють обслуговування ПФ (адміністратор, зберігач, аудитор, торговці цінними паперами).

1.6. Зобов’язання щодо сплати винагороди особам, які здійснюють управління активами ПФ.

1.7. Зобов’язання щодо розрахунків з продавцями за отримані, але несплачені ПФ активи.

1.8. Зобов’язання за пенсійними внесками, які зараховані на поточний рахунок ПФ, та неперсоніфіковані.

1.9. Зобов’язання за іншими господарськими операціями з активами ПФ, здійснення яких передбачено Законами України «Про недержавне пенсійне забезпечення» та «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» або іншими нормативно-правовими актами з питань пенсійного забезпечення та на оплату яких можуть бути використані пенсійні активи.

2. Зобов’язання визначаються відповідно до їх фактичної величини з урахуванням такого:

2.1. Зобов’язання за нарахованими, але не виплаченими пенсійними виплатами, за договорами виплати пенсії на визначений строк та/або нарахованими одноразовими пенсійними виплатами учасникам (спадкоємцям учасників) у випадках, визначених законодавством з питань недержавного пенсійного забезпечення, зобов’язання за переказом коштів до страхової організації для оплати договорів страхування довічної пенсії та договорів страхування ризику настання інвалідності або смерті учасника фонду, укладених із страховою організацією, зобов’язання за переказом коштів до іншого пенсійного фонду та зобов’язання за переказом коштів на пенсійні депозитні рахунки в банківських установах включаються до розрахунку загальної суми зобов’язань ПФ з урахуванням нарахованих відповідно до законодавства сум податків, обов’язкових платежів та винагороди адміністратора за переказ коштів з дати нарахування таких зобов’язань, визначеної відповідно до поданих заяв та договорів.

2.2. Зобов'язання щодо оплати послуг особам, що здійснюють обслуговування ПФ, визначаються на дату розрахунку відповідно до тарифів, визначених відповідними договорами.

Зобов'язання щодо сплати винагороди особам, які надають послуги з адміністрування, управління активами ПФ та зберігача розраховуються кожного робочого дня за кожний день розрахункового періоду як відсоток від чистої вартості активів ПФ, розрахованої на кінець цього дня.

Після надходження документів, що підтверджують правильність розрахунку винагороди/оплати послуг за відповідний розрахунковий період особам, які здійснюють обслуговування ПФ на підставі укладених договорів, але не пізніше 10 робочих днів після отримання зазначених документів розмір винагороди, визначений за останній розрахунковий період, може бути скоригований відповідно до отриманих документів.

2.3. Зобов’язання щодо розрахунків з продавцями пенсійних активів у відповідному розрахунковому періоді визначаються відповідно до умов договору про купівлю-продаж пенсійних активів та нормативно-правових актах, які визначають порядок ведення бухгалтерського обліку.

2.4. Інші зобов’язання у відповідному розрахунковому періоді визначаються відповідно до умов договорів та законодавства з питань пенсійного забезпечення.

IV. Порядок та строки обчислення чистої вартості активів ПФ

1. Обчислення та визначення вартості активів ПФ здійснюються особою, що здійснює управління активами ПФ, за активами, що знаходяться в її управлінні, кожного робочого дня.

Особа, що здійснює діяльність з управління активами недержавного пенсійного фонду, надає адміністратору цього фонду інформацію про вартість активів такого фонду, які знаходяться в її управлінні, у день проведення такого розрахунку.

Компанія з управління активами недержавного пенсійного фонду - суб’єкта другого рівня зобов’язана подавати кожного робочого дня адміністратору такого пенсійного фонду інформацію про вартість пенсійних активів фонду, які перебувають в її управлінні, у розрізі пенсійних активів системи недержавного пенсійного забезпечення та пенсійних активів накопичувальної системи пенсійного страхування у довільній формі.

2. Обчислення та визначення зобов’язань ПФ здійснюються адміністратором ПФ кожного робочого дня.

3. Обчислення та визначення чистої вартості активів ПФ здійснюються адміністратором ПФ на підставі вартості активів, визначеної особою, що здійснює управління активами ПФ, які знаходяться в її управлінні, кожного робочого дня.

4. Зберігач перевіряє правильність розрахунку чистої вартості активів недержавного пенсійного фонду та недержавного пенсійного фонду - суб’єкта другого рівня не рідше ніж раз на місяць.

5. Компанія з управління активами Накопичувального пенсійного фонду подає щодня зберігачу Накопичувального пенсійного фонду інформацію, необхідну для перевірки правильності обчислення чистої вартості пенсійних активів та чистої вартості одиниці пенсійних активів Накопичувального пенсійного фонду, у довільній формі.

V. Складання документа про вартість активів ПФ

Особа, що здійснює діяльність з управління активами недержавного пенсійного фонду, компанія з управління активами Накопичувального пенсійного фонду та компанія з управління активами недержавного пенсійного фонду - суб’єкта другого рівня складають та подають до НКЦПФР інформацію щодо складу, структури та вартості активів ПФ окремо по кожному ПФ, активи якого знаходяться в її управлінні, у строки та у складі, що встановлені нормативно-правовим актом, який визначає склад, порядок та строки подання до НКЦПФР інформації про управління активами ПФ.

VІ. Складання документа про визначення чистої вартості активів ПФ

1. Адміністратор ПФ на підставі даних, наданих особою, що здійснює управління активами ПФ, та даних щодо обсягу зобов’язань складає документ про визначення чистої вартості активів ПФ по кожному ПФ окремо.

2. Адміністратор ПФ у строки, визначені нормативно-правовим актом, що регулює складання та подання звітності з недержавного пенсійного забезпечення, подає до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, документ про визначення чистої вартості активів ПФ у формі довідки про чисту вартість активів ПФ (додаток). Така довідка містить розрахунок чистої вартості активів ПФ на кінець кожного робочого дня такого місяця.

3. Зберігач підтверджує правильність розрахунку чистої вартості активів ПФ, зазначену у довідці про чисту вартість активів ПФ, не рідше ніж раз на місяць. Строки завірення цієї довідки визначаються договором про обслуговування ПФ зберігачем.

4. Довідка про чисту вартість активів ПФ, яка відповідно до цього Положення подається адміністратором ПФ до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, засвідчується печаткою (печатками) у разі її (їх) наявності.

VІІ. Контроль за визначенням вартості активів та чистої вартості активів ПФ

1. Державний контроль за своєчасністю, повнотою, правильністю визначення вартості активів ПФ здійснює НКЦПФР.

2. Державний контроль за своєчасністю, повнотою, правильністю визначення чистої вартості активів ПФ здійснює Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

Директор департаменту
спільного інвестування
та регулювання діяльності
інституційних інвесторів




О. Симоненко










{Додаток 1 виключено на підставі Рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 1187 від 09.07.2013}









Додаток
до Положення про порядок
визначення чистої вартості
активів недержавного
пенсійного фонду (відкритого,
корпоративного, професійного)


ДОВІДКА
про чисту вартість активів ПФ
____________________________________________
(повне найменування ПФ)

Дата

Значення показника

активи ПФ, грн

зобов’язання ПФ, грн

чиста вартість активів ПФ, грн

1

2

3

4














Керівник адміністратора ПФ

____________
(підпис)

______________________
(прізвище, ім’я, по батькові)




М.П.

___________20 року

Керівник зберігача ПФ

____________
(підпис)

______________________
(прізвище, ім’я, по батькові)




М.П.

__________20 року


Інші НПА

Наказ МФУ №1407 від 24.12.2012 Про затвердження Порядку казначейського обслуговування державного бюджету за витратами Наказ МФУ №611 від 26.06.2013 Про затвердження деяких нормативно-правових актів з бухгалтерського обліку бюджетних установ Наказ МФУ №44 від 24.01.2012 Про затвердження Порядку складання фінансової та бюджетної звітності розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів Постанова КМУ №518 від 01.10.2014 Деякі питання протезування та ортезування виробами підвищеної функціональності за технологіями виготовлення, які відсутні в Україні, окремих категорій громадян, які брали участь в антитерористичній операції та/або забезпеченні її проведення і втратили функціональні можливості кінцівки або кінцівок Закон України ВРУ №68-VIII від 28.12.2014 Про внесення змін до пункту 3 розділу VIII "Прикінцеві положення" Закону України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" щодо продовження строку мораторію на відчуження гуртожитків Розпорядження Президент №1371 від 29.12.2014 Про звільнення В. Білоівана з посади голови Тиврівської районної державної адміністрації Вінницької області Постанова КМУ №721 від 29.12.2014 Про внесення зміни до пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України від 19 листопада 2014 р. № 627 Постанова КМУ №720 від 29.12.2014 Деякі питання перерозподілу надходжень від перевезень залізничним транспортом під час проведення антитерористичної операції Постанова КМУ №719 від 29.12.2014 Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо ввезення на митну територію України енергозберігаючих матеріалів, обладнання, устаткування та комплектуючих Постанова КМУ №718 від 29.12.2014 Про внесення змін до Порядку подання фінансової звітності