Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Постанова КМУ № 439-2011-п від 13.04.2011 Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки заходів з енергозбереження через механізм здешевлення кредитів

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

від 13 квітня 2011 р. № 439
Київ

Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки заходів з енергозбереження через механізм здешевлення кредитів

{Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ
№ 1211 від 23.11.2011
№ 785 від 22.08.2012}

Відповідно до частини сьомої статті 20 Бюджетного кодексу України Кабінет Міністрів України постановляє:

Затвердити Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки заходів з енергозбереження через механізм здешевлення кредитів, що додається.

Прем"єр-міністр України

М.АЗАРОВ

Інд. 70




ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 13 квітня 2011 р. № 439

ПОРЯДОК
використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки заходів з енергозбереження через механізм здешевлення кредитів

{У тексті Порядку слова “Міністерством економічного розвитку і торгівлі” замінено словом “Мінекономрозвитку”, а слова “Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження” в усіх відмінках - словом “Держенергоефективності” згідно з Постановою КМ № 785 від 22.08.2012}

1. Цей Порядок визначає механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою "Державна підтримка заходів з енергозбереження через механізм здешевлення кредитів" (далі - бюджетні кошти).

Головним розпорядником бюджетних коштів є Мінекономрозвитку. Відповідальним виконавцем бюджетної програми є Держергоефективності.

{Абзац другий пункту 1 в редакції Постанови КМ № 785 від 22.08.2012}

2. Ціллю використання бюджетних коштів є підвищення ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів та посилення конкурентоспроможності суб"єктів господарювання різних галузей економіки.

3. Бюджетні кошти спрямовуються на компенсацію фактичних витрат, пов"язаних із сплатою у поточному бюджетному періоді відсотків за користування кредитами, залученими суб"єктами господарювання у національній валюті, для реалізації енергоефективних проектів, зокрема тих, що пов"язані із зменшенням обсягів споживання природного газу (далі - компенсація). Компенсація надається у розмірі облікової ставки Національного банку, що діяла на дату сплати зазначених відсотків, але не більше ніж відсоткова ставка за залученими такими суб"єктами господарювання кредитами.

{Пункт 3 в редакції Постанови КМ № 785 від 22.08.2012}

4. Бюджетні кошти не можуть бути спрямовані на сплату будь-яких штрафів та (або) пені, нарахованих згідно з умовами кредитного договору.

5. Суб"єктам господарювання, які залучили кредити для реалізації енергоефективних проектів (далі - позичальники), компенсація надається на конкурсних засадах.

6. Конкурс з відбору енергоефективних проектів (далі - конкурс) проводиться в порядку, визначеному Мінекономрозвитку за погодженням з Мінфіном.

Склад конкурсної комісії затверджується Держенергоефективності.

Конкурсну комісію очолює Голова Держенергоефективності.

До складу конкурсної комісії можуть залучатися представники міністерств, інших центральних органів виконавчої влади та Національної академії наук.

7. До участі в конкурсі допускаються суб"єкти господарювання, які залучили кредити у національній валюті для реалізації енергоефективних проектів, зокрема тих, що пов"язані із зменшенням обсягів споживання природного газу.

8. До участі в конкурсі не допускаються суб"єкти господарювання, що:

визнані банкрутами, проти яких порушено справу про банкрутство, що перебувають у стані ліквідації, санації, реорганізації, мають заборгованість із сплати податків і зборів (обов"язкових платежів) до державного і місцевих бюджетів та Пенсійного фонду України;

одержують у поточному бюджетному періоді для реалізації енергоефективного проекту, поданого на конкурс, фінансову підтримку за іншими бюджетними програмами та (або) кошти міжнародних фінансових організацій;

{Абзац третій пункту 8 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1211 від 23.11.2011}

звільнені у поточному бюджетному періоді від сплати податків і зборів (обов"язкових платежів) у рамках реалізації енергоефективного проекту, поданого на конкурс.

{Абзац четвертий пункту 8 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 785 від 22.08.2012}

9. Для участі в конкурсі позичальники подають до Держенергоефективності заявку за встановленою Мінекономрозвитку формою та по два примірники:

нотаріально засвідченої копії кредитного договору;

довідки фінансової установи про надання позичальнику кредитів;

довідки-розрахунку фінансової установи про розмір та строк сплати суми відсоткових ставок за користування кредитами;

бізнес-плану енергоефективного проекту, включаючи короткий опис проекту та перелік заходів, для здійснення яких залучено кредит.

10. Конкурсна комісія розглядає та оцінює подані енергоефективні проекти за критеріями, що розподіляються відповідно до категорій енергоефективних проектів, а саме:

1) проекти з виробництва енергоефективного обладнання - за такими критеріями:

зменшення споживання паливно-енергетичних ресурсів порівняно з відповідними показниками аналогічного обладнання встановленої якості; зменшення обсягу викидів забруднювальних речовин у навколишнє природне середовище;

дотримання початкового строку реалізації проекту;

2) проекти із зниження енергоємності виробництва продукції - за такими критеріями:

зниження енергоємності виробництва одиниці продукції (надання послуг) встановленої якості;

зменшення обсягу викидів забруднювальних речовин у навколишнє природне середовище;

дотримання початкового строку реалізації проекту;

3) проекти, за якими використовуються альтернативні види палива та альтернативні (відновлювані) джерела енергії, - за такими критеріями:

частка заміщення горючих корисних копалин загальнодержавного призначення, крім торфу та газу (метану) вугільних родовищ, які використовуються для виробництва одиниці продукції (надання послуг) встановленої якості, альтернативними видами палива та альтернативними (відновлюваними) джерелами енергії;

зменшення обсягу викидів забруднювальних речовин у навколишнє природне середовище;

дотримання початкового строку реалізації проекту.

11. За результатами оцінки енергоефективних проектів конкурсна комісія подає Держенергоефективності пропозиції та рекомендації щодо доцільності надання компенсації за проектами, які перемогли в конкурсі, із зазначенням її обсягу.

Держенергоефективності з урахуванням зазначених пропозицій та рекомендацій приймає остаточне рішення щодо надання компенсації.

{Пункт 11 в редакції Постанови КМ № 785 від 22.08.2012}

12. Держенергоефективності у тижневий строк після прийняття рішення щодо надання компенсації інформує учасників конкурсу про його результати та укладає з позичальниками - переможцями конкурсу договір за формою, затвердженою Мінекономрозвитку за погодженням з Мінфіном.

13. Для отримання компенсації позичальники подають Держенергоефективності копії платіжних доручень з відміткою фінансової установи про сплату відсотків за користування кредитами; звіт про здійснення заходів, передбачених бізнес-планом енергоефективного проекту; довідку фінансової установи про цільове використання кредиту для здійснення заходів, передбачених бізнес-планом.

Виплата компенсації позичальникам проводиться Держенергоефективності на підставі платіжного доручення шляхом перерахування бюджетних коштів на їх поточні рахунки, відкриті в установах банків.

14. Відображення у первинному та бухгалтерському обліку інформації про отримані (створені) оборотні і необоротні активи, а також відкриття рахунків, реєстрація, облік бюджетних зобов"язань в органах Державної казначейської служби та проведення операцій, пов"язаних з використанням бюджетних коштів, здійснюються у порядку, встановленому законодавством.

{Пункт 14 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 785 від 22.08.2012}

15. Складення та подання звіту про виконання бюджетної програми, фінансової і бюджетної звітності про використання бюджетних коштів, а також контроль за їх цільовим та ефективним витрачанням здійснюються в установленому законодавством порядку.



Інші НПА

Лист МОНмолодьспорт №839 від 16.07.2014 Про затвердження Змін до Умов прийому до вищих навчальних закладів України в 2014 році Лист Вищий господарський суд України №01-06/1666/14 від 27.10.2014 Про доповнення Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 15.03.2011 № 01-06/249 "Про постанови Верховного Суду України, прийняті за результатами перегляду судових рішень господарських судів" Лист Вищий господарський суд України №01-06/249 від 15.03.2011 Про постанови Верховного Суду України, прийняті за результатами перегляду судових рішень господарських судів Лист Вищий господарський суд України №01-06/1686/14 від 04.11.2014 Про внесення змін до пунктів 10, 33 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 28.03.2013 № 01-06/606/2013 "Про Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (у редакції Закону України від 22.12.2011 № 4212-VI)" Лист Вищий господарський суд України №01-06/606/2013 від 28.03.2013 Про Закон України \"Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом\" (у редакції Закону України від 22.12.2011 № 4212-VI) Лист Мін'юст №6820-0-4-14/8.1 від 14.08.2014 Щодо відмови від обов'язковості та переходу до добровільності використання печаток суб'єктами господарюва Лист Мін'юст №Ч-13744/8.2 від 13.08.2014 Щодо встановлення ціни договору між суб'єктами господарювання у вигляді грошового еквівалента Лист НБУ №18-112/64483 від 05.11.2014 Про скасування пені та штрафів за договорами кредиту під час АТО Лист ВАСУ №1493/2/2/14-14 від 03.11.2014 Щодо розгляду адміністративних справ з урахуванням Закону України "Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв'язку з проведенням антитерористичної операції" Лист НБУ №12-311/67934 від 17.11.2014 Щодо сплати збору на обов\'язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі іноземної валюти під час нарахування (утримання) податку на доходи фізичних осіб з процентів на валютні вклади