Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Постанова МОЗ № 2 від 28.08.2009 Про наукове обґрунтування заходів МОЗ та АМН України щодо необхідності подальшої імунізації проти інфекційних хвороб та попередження поствакцинальних ускладнень

 

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА № 2
Засідання Вченої медичної ради МОЗ України
від 28.08.2009
Про наукове обґрунтування заходів МОЗ та АМН України щодо необхідності подальшої імунізації проти інфекційних хвороб та попередження поствакцинальних ускладнень
Заслухавши та обговоривши доповіді Міністра охорони здоров'я України Князевича В. М., голови Вченої медичної ради МОЗ України академіка Розенфельда Л. Г. , голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я Бахтеєвої Т. Д. , першого заступника Міністра охорони здоров'я України, головного санітарного лікаря України Біловола О. М ., заступника начальника Головного управління охорони здоров'я з питань охорони материнства і дитинства Донецької обласної державної адміністрації Качура О. Ю. , доцента кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика, голови комісії МОЗ України по вивченню обставин летальних випадків немовлят в Донецькій області Лапія Ф. І. , директора Державного підприємства "Центр імунобіологічних препаратів" МОЗ України Мойсеєвої Г. В. , директора Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В.Громашевського АМН України, д.мед.н. проф. Марієвського В. Ф. , завідувача кафедри дитячих інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця МОЗ України, головного позаштатного спеціаліста МОЗ України із напрямку "дитячі інфекційні хвороби", д.мед.н., проф. Крамарєва С. О. , заступника голови Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів Косяченка К. Л. Вчена медична рада МОЗ України
КОНСТАТУЄ :
Інфекційні хвороби були і залишаються однією з основних причин інвалідизації та смертності населення в Україні. Особливу увагу привертає незадовільний стан здоров'я дитячого населення, розповсюдженість інфекційної патології, що вимагає від охорони здоров'я та медичної науки дієвих заходів по її попередженню.
Імунопрофілактика була і залишається безальтернативним засобом попередження інфекційних хвороб та їх спалахів. Наукові дослідження в галузі імунопрофілактики в Україні та за її межами переконливо довели високу ефективність імунізації населення в боротьбі з інфекційними хворобами.
Випадки смерті немовлят у Донецькій та Запорізькій області, які у часі співпали з їх вакцинацією, при відсутності своєчасної роз'яснювальної роботи з боку медичної та наукової громадськості призвели до появи у засобах масової інформації негативних публікацій щодо доцільності проведення імунопрофілактики інфекційних хвороб.
Медичні працівники Донецької області не завжди дотримувалися затверджених стандартів проведення профілактичних щеплень та надання медичної допомоги при поствакцинальних ускладненнях. Пояснення щодо такого стану речей та висновки заступника начальника Головного управління охорони здоров'я з питань охорони материнства і дитинства Донецької обласної державної адміністрації Качура О.Ю.Вчена медична рада вважає незадовільними.
В Україні зберігається небезпека спалахів керованих інфекцій, які можуть бути спричинені недостатнім імунітетом дітей та дорослих до інфекційних хвороб, в тому числі внаслідок зниження рівня охоплення профілактичними щепленнями через відмову населення від проведення щеплень та розгорнуту в пресі антивакцинальну кампанію.
Дотепер в структурі МОЗ України відсутній профільний підрозділ у складі Департаменту державного санітарно-епідеміологічного нагляду, про що Вченою медичною радою МОЗ України наголошувалось ще у минулому році (протокол засідання ВМР від 22.10.2008 №1).
Тільки загальнодержавна система заходів та широка роз'яснювальна робота і просвітницька діяльність медичних працівників може забезпечити своєчасне і повне виконання Національного календаря профілактичних щеплень, який відповідає вимогам ВООЗ, і дозволяє зберегти здоров'я підростаючого покоління України.
В зв'язку із цим Вчена медична рада МОЗ України постійно наголошує на терміновому прийнятті Національної програми імунопрофілактики населення України, яка вже схвалена Кабінетом Міністрів України і подана на розгляд до Верховної Ради України.
ВЧЕНА МЕДИЧНА РАДА ВИРІШУЄ:
1. Створити з провідних вчених та фахівців МОЗ та АМН України науково-консультативну групу з питань імунопрофілактики та доручити їй вивчити доцільність застосування комбінованих вакцин для щеплення в Україні (відповідальні: Кундієв Ю. І., Біловол О. М., Лазоришинець В. В., Мухарська Л. М., Волосовець О. П., Мойсеєнко Р. О., Марієвський В. Ф., Некрасова Л. С.);
  Вересень 2009 року
2. Рекомендувати МОЗ України посилити контроль за суворим дотриманням медичними працівниками стандартів проведення профілактичних щеплень та забезпечення медичної допомоги при поствакцинальних ускладненнях (відповідальні: Біловол О. М., Лазоришинець В. В., Жданова М. П., Моісеєнко Р. О., Мухарська Л. М., Некрасова Л. С., Марієвський В. Ф.).
  Постійно
 
3. Рекомендувати Донецькій обласній державній адміністрації розглянути питання щодо доцільності перебування на посаді заступника начальника Головного управління охорони здоров'я з питань охорони материнства і дитинства Донецької обласної державної адміністрації Качура О. Ю.
4. Терміново створити сектор імунопрофілактики населення у складі Департаменту державного санітарно-епідеміологічного нагляду МОЗ України (відповідальні: Мухарська Л. М., Банчук М. В.)
  До 15 жовтня 2009 року
5. Міністру охорони здоров'я АР Крим, начальникам управлінь охорони здоров'я обласних (міських) державних адміністрацій та головним державним санітарним лікарям АР Крим та областей:
5.1. своєчасно висвітлювати в засобах масової інформації матеріали щодо ситуації регіонах з імунопрофілактикою населення з метою інформування населення та попередження розповсюдження неправдивої інформації про несприятливі події, що виникли після вакцинації.
  Постійно
5.2. провести на телебаченні та радіо передачі для населення, "круглі столи" із залученням провідних викладачів, науковців та фахівців з питань необхідності проведення імунопрофілактики інфекційних хвороб;
  Постійно
5.3. проводити щорічні, а в разі потреби частіше, регіональні науково-практичні конференції з питань аналізу ситуації з імунопрофілактикою в регіонах;
  Постійно
5.4. видати у необхідній кількості інформаційно-методичні матеріали з метою їх використання під час заходів з пропаганди імунопрофілактики ;
  Постійно
6. Просити Комітет з питань охорони здоров'я Верховної Ради України забезпечити у стислі терміни розгляд та затвердження Національної програми імунопрофілактики населення України.
7. Визначити пріоритетні наукові дослідження з питань імунопрофілактики інфекційних хвороб, які будуть проводитись закладами та установами МОЗ та АМН України (відповідальні: Розенфельд Л. Г., Кундієв Ю. І., Біловол О. М., Лазоришинець В. В., Мухарська Л. М., Волосовець О. П.);.
  ІІІ-IV квартал 2009 року
8. Ректорам вищих медичних навчальних закладів IV рівня акредитації та закладів післядипломної освіти, директорам науково-дослідних установ МОЗ та АМН України подати проекти запитів щодо наукової тематики з питань імунопрофілактики інфекційних хвороб;
  ІІІ-IV квартал 2009 року
- Ректорам (директорам) вищих медичних навчальних закладів І-IV рівня акредитації та закладів післядипломної освіти, директорам профільних науково-дослідних установ МОЗ та АМН України продовжити системні заходи з пропаганди імунопрофілактики інфекційних захворювань у засобах масової інформації. (відповідальні: Розенфельд Л. Г., Біловол О. М., Кундієв Ю. І., Лазоришинець В. В., Банчук М. В., Волосовець О. П., Мухарська Л. М., Колесникова І. П., Марієвський В. Ф.);
  ІІІ-IV квартал 2009 року
 
10. Ректорам (директорам) вищих медичних навчальних закладів І-IV рівнів акредитації та закладів післядипломної освіти продовжити удосконалення підготовки та підвищення кваліфікації медичних працівників з питань сучасних підходів до специфічної імунопрофілактики відповідно до наказу МОЗ України від 11.11.2008 №649 "Про удосконалення системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації медичних працівників з питань імунопрофілактики" (відповідальні: Лазоришинець В. В., Банчук М. В., Волосовець О. П.);
  ІІІ-IV квартал 2009 року
 
11. Розробити методичні рекомендації по діагностиці, лікуванню та профілактиці поствакцинальних ускладнень (відповідальні: Вороненко Ю. В., Москаленко В. Ф., Антипкін Ю. Г., Марієвський В. Ф., Моісеєнко Р. О., Мойсеєва Г. В.).
  ІІІ-IV квартал 2009 року
12. Створити робочу групу з провідних вчених та фахівців МОЗ та АМН України по удосконаленню календаря профілактичних щеплень та доручити їй вивчити напруженість імунітету проти основних інфекційних захворювань, які включені до календаря профілактичних щеплень (відповідальні: Кундієв Ю. І., Біловол О. М., Лазоришинець В. В., Марієвський В. Ф., Моісеєнко Р. О., Мухарська Л. М., Колесникова І. П., Крамарєв С. О.)
  ІІІ квартал 2009 року
13. Науковим установам МОЗ та АМН України доручити вивчення питання прогнозу виникнення спалахів інфекційних захворювань (імунокерованих) в разі зниження напруженості імунітету (Лазоришинець В. В., Кундієв Ю. І., Мухарська Л. М., Моісеєнко Р. О., Антипків Ю. Г., Марієвський В. Ф., Крамарєв С. О.)
  IV квартал 2009 року
Голова Вченої медичної ради
МОЗ України, академік АМН України
, член-кор. НАН України, професор
Л.Г.Розенфельд
Вчений секретар Вченої медичної ради
МОЗ України, к.м.н.
Н.В.Гуселетова
Головний спеціаліст сектору науки
Департаменту кадрової політики, освіти і науки
П.Р.Петрашенко
 


Інші НПА

Лист МОНмолодьспорт №1/9-66 від 30.01.2012 Всеукраїнської акції «Дай руку, першокласнику!» Лист МОНмолодьспорт №1/9-61 від 27.01.2012 Про порядок закінчення навчального року та проведення державної підсумкової атестації у загальноосвітніх навчальних закладах в 2011/2012 навчальному році Лист МОНмолодьспорт №1/9-53 від 25.01.2012 Про сприяння проведенню вело-марафону молоді з вадами зору Лист МОНмолодьспорт №1/9-45 від 23.01.2012 Щодо відпусток керівників вищих навчальних закладів Лист МОНмолодьспорт №1/9-46 від 23.01.2012 Щодо міжнародної конференції Going Global Лист МОНмолодьспорт №1/9-42 від 20.01.2012 Про організацію і проведення конференцій та семінарів з проблем вищої освіти і науки у 2012 році Міністру освіти і науки Автономної Республіки Крим, начальникам управлінь освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, ректорам вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації Лист МОНмолодьспорт №1/9-39 від 19.01.2012 Щодо необхідності висвітлення на веб-сайтах ВНЗ публічної інформації Лист МОНмолодьспорт №1/9-28 від 16.01.2012 Про організацію і проведення науково-практичних конференцій та семінарів молодих учених і студентів у 2012 році Лист МОНмолодьспорт №1/9-31 від 16.01.2012 Про проведення семінару для працівників кадрових служб Лист МОНмолодьспорт №1/9-9 від 10.01.2012 Щодо передачі вищих навчальних закладів та установ МОНмолодьспорту