Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Наказ Мінприроди № 30 від 17.02.2015 Про затвердження Інструкції про порядок придбання, зберігання, обліку, перевезення і використання відомчої зброї та бойових припасів до неї в спеціальних адміністраціях територій та об’єктів природно-заповідного фонду, що належать до сфери управління Міністерства екології та природних ресурсів України

МІНІСТЕРСТВО ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

17.02.2015  № 30





Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
05 березня 2015 р.
за № 255/26700


Про затвердження Інструкції про порядок придбання, зберігання, обліку, перевезення і використання відомчої зброї та бойових припасів до неї в спеціальних адміністраціях територій та об’єктів природно-заповідного фонду, що належать до сфери управління Міністерства екології та природних ресурсів України

Відповідно до пункту 8 Положення про службу державної охорони природно-заповідного фонду України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 липня 2000 року № 1127, абзацу четвертого підпункту 47 пункту 4 Положення про Міністерство екології та природних ресурсів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 січня 2015 року № 32, НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Інструкцію про порядок придбання, зберігання, обліку, перевезення і використання відомчої зброї та бойових припасів до неї в спеціальних адміністраціях територій та об’єктів природно-заповідного фонду, що належать до сфери управління Міністерства екології та природних ресурсів України, що додається.

2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства екології та природних ресурсів України від 29 листопада 2002 року № 478 «Про затвердження Видів та норм забезпечення зброєю і спеціальними засобами працівників служби державної охорони природно-заповідного фонду України, Інструкції про порядок придбання, зберігання, обліку, перевезення, використання та застосування бойової нарізної вогнепальної зброї, гладкоствольної вогнепальної зброї, бойових припасів до зброї, а також спеціальних засобів працівниками служби державної охорони установ природно-заповідного фонду, підпорядкованих Міністерству екології та природних ресурсів України», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 19 грудня 2002 року за № 987/7275 (із змінами).

3. Департаменту заповідної справи (Іваненко І.Б.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

5. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Міністр

І.А. Шевченко







ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ
Міністерства екології
та природних ресурсів України
17.02.2015  № 30





Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
05 березня 2015 р.
за № 255/26700


ІНСТРУКЦІЯ
про порядок придбання, зберігання, обліку, перевезення і використання відомчої зброї та бойових припасів до неї в спеціальних адміністраціях територій та об’єктів природно-заповідного фонду, що належать до сфери управління Міністерства екології та природних ресурсів України

І. Загальні положення

1. Цю Інструкцію розроблено відповідно до статті 61 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», Положення про службу державної охорони природно-заповідного фонду України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 липня 2000 року № 1127, Інструкції про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної, холодної і охолощеної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та патронів до них, а також боєприпасів до зброї, основних частин зброї та вибухових матеріалів, затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України від 21 серпня 1998 року № 622, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 07 жовтня 1998 року за № 637/3077 (із змінами).

2. Ця Інструкція визначає порядок придбання, зберігання, обліку, перевезення і використання відомчої зброї та бойових припасів до неї працівниками служби державної охорони природно-заповідного фонду України в природних заповідниках, біосферних заповідниках, національних природних парках, ботанічних садах та парках-пам’ятках садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення, які належать до сфери управління Міністерства екології та природних ресурсів України (далі - установи ПЗФ Мінприроди).

3. Працівники установ ПЗФ Мінприроди, що входять до складу служби державної охорони природно-заповідного фонду України (далі - працівники служби держохорони), для виконання службових обов’язків, пов’язаних з охороною цих територій та об’єктів природно-заповідного фонду, озброюються вогнепальною зброєю (пістолети, револьвери, гладкоствольні рушниці), пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії (далі - пристрої).

4. Необхідність озброєння працівників служби держохорони під час виконання ними службових обов’язків визначається керівником установи ПЗФ Мінприроди залежно від завдань, які виконують працівники служби держохорони.

5. Обов’язковому озброєнню підлягають працівники служби держохорони, які беруть участь у проведенні перевірок (рейдів), обходів (обстежень) та патрулювань щодо виявлення та припинення порушень вимог природоохоронного законодавства.

ІІ. Придбання вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них

1. Установи ПЗФ Мінприроди для придбання, зберігання, перевезення і використання вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них отримують від органів внутрішніх справ дозволи на:

придбання, перевезення вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них;

право відкриття та функціонування кімнат для зберігання вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них;

право зберігання та носіння працівниками служб держохорони вогнепальної зброї та пристроїв.

2. До органів внутрішніх справ для видачі дозволу на придбання вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них подаються:

заява керівника установи ПЗФ Мінприроди, у якій зазначаються кількість вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них, що купуються, номер та строк дії дозволу на право відкриття та функціонування об’єкта;

завірена керівником установи ПЗФ Мінприроди копія акта про придатність приміщення, де зберігатимуться вогнепальна зброя, основні частини і бойові припаси до неї, пристрої та патрони до них, що складається комісією, до складу якої входять представники органу внутрішніх справ, органу державного нагляду (контролю) за додержанням і виконанням вимог законодавства у сферах пожежної і техногенної безпеки та установи ПЗФ Мінприроди;

наказ керівника установи ПЗФ Мінприроди про визначення особи відповідальною за придбання вогнепальної зброї і бойових припасів до неї;

платіжний документ (платіжне доручення, квитанція) з відміткою банку, відділення поштового зв’язку або коду проведеної операції про внесення коштів за надання відповідної платної послуги.

3. Працівники служби держохорони озброюються вогнепальною зброєю (пістолети, револьвери, гладкоствольні рушниці), бойовими припасами до неї, пристроями та патронами до них за нормами, зазначеними в додатку 1 до цієї Інструкції.

4. Про вид охорони, кількість працівників служби держохорони, наявної вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них складаються відомості про наявність вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них (додаток 2).

5. Пістолети, револьвери, гладкоствольні рушниці, основні частини і бойові припаси до них, пристрої та патрони до них купуються установами ПЗФ Мінприроди за погодженням з Мінприроди України у суб’єктів господарювання, які мають відповідні (відповідну) ліцензії (ліцензію) Міністерства внутрішніх справ України.

ІІІ. Перевезення вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них установами ПЗФ Мінприроди

1. Для отримання дозволу на перевезення територією України вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них керівником установи ПЗФ Мінприроди до Управління (відділу) громадської безпеки Головного управління МВС України, Управління МВС України подається заява, у якій зазначаються найменування та кількість вантажу, що буде перевозитися, вид транспорту, маршрут із зазначенням початкового й кінцевого пунктів перевезення, підстава перевезення, строк, відомості про осіб, відповідальних за перевезення й охорону вантажу на шляху руху (прізвища, імена, по батькові, паспортні дані).

До заяви додаються:

копія договору про надання послуг з охорони (у разі його укладання);

копія документа, що є підставою для перевезення вантажу, засвідчена керівником установи ПЗФ Мінприроди (договір купівлі-продажу або контракт);

копія дозволу на право придбання вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них;

копія наказу про призначення особи, відповідальної за перевезення вантажу;

платіжний документ (платіжне доручення, квитанція) з відміткою банку, відділення поштового зв’язку або коду проведеної операції про внесення коштів за надання відповідної платної послуги.

2. Перевезення вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них автомобільним транспортом здійснюється згідно з вимогами законодавства щодо безпеки перевезення небезпечних вантажів автомобільним транспортом.

Керівник установи ПЗФ Мінприроди для супроводження зазначеного вантажу повинен призначити не менше двох осіб, які озброюються відомчою вогнепальною зброєю. У разі її відсутності охорона здійснюється працівниками Державної служби охорони МВС України або охороною іншого суб'єкта господарювання, що має ліцензію на надання послуг з охорони власності та громадян, з якою укладено відповідний договір.

Перевезення вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них без охорони категорично заборонено.

3. Під час перевезення вогнепальної зброї та пристроїв у кількості 50 і більше одиниць, набоїв до вогнепальної зброї та патронів до пристроїв - 20000 штук і більше охорона здійснюється виключно працівниками Державної служби охорони МВС України.

Для перевезення мають бути виділені криті автомашини, підлога кузова яких устилається повстю, кошмою або іншим відповідним матеріалом.

Вогнепальна зброя, основні частини і бойові припаси до неї, пристрої та патрони до них мають бути упаковані в пристосовану тару, яка опечатується або опломбовується.

4. Відповідальна особа, яку направляють для отримання та перевезення вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них, повинна при собі мати:

дозвіл органів внутрішніх справ на придбання вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них;

дозвіл органів внутрішніх справ на перевезення вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них;

паспорт і службове посвідчення;

контракт (договір) на отримання вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них;

довіреність на право отримання вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них;

закріплену вогнепальну зброю і дозвіл органів внутрішніх справ на право її зберігання та носіння.

5. Особа, відповідальна за перевезення вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них, після прибуття на місце розташування установи ПЗФ Мінприроди зобов’язана негайно передати перевезену вогнепальну зброю, основні частини і бойові припаси до неї, пристрої та патрони до них на зберігання в кімнату для зберігання вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них установи ПЗФ Мінприроди, а корінці дозволів на придбання та перевезення вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них передати особі, на ім’я якої органом внутрішніх справ видано дозвіл на право зберігання вогнепальної зброї.

6. У межах міста, району, населеного пункту незалежно від відстані вогнепальну зброю, основні частини і бойові припаси до неї, пристрої та патрони до них, на які є відповідні дозволи на зберігання, перевозять без дозволів органів внутрішніх справ.

7. Пересилання поштою вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них забороняється.

ІV. Зберігання, облік і використання вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них

1. Придбані установами ПЗФ Мінприроди вогнепальна зброя, основні частини і бойові припаси до неї, пристрої та патрони до них належать до відомчої зброї. Зазначену відомчу зброю забороняється використовувати не за призначенням, передавати іншим особам, продавати, зберігати у місцях проживання працівників служби держохорони.

2. Передача вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них від однієї установи ПЗФ Мінприроди до іншої здійснюється тільки за дозволами на придбання, які видає орган внутрішніх справ. Установа ПЗФ Мінприроди, яка здійснила передачу вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них, зобов’язана в п’ятиденний строк письмово повідомити про це орган внутрішніх справ, у якому вогнепальна зброя перебуває на обліку, зазначивши кількість, марку, калібр, номер кожної одиниці вогнепальної зброї, основних частин до неї, пристроїв, що були передані, кількість і калібр бойових припасів до вогнепальної зброї, патронів до пристроїв. За відсутності номерів на основних частинах вогнепальної зброї вказується їх найменування та кількість. До повідомлень додається дозвіл на право зберігання вогнепальної зброї, основних частин вогнепальної зброї та пристроїв для його переоформлення.

3. Керівники установ ПЗФ Мінприроди упродовж десяти днів з дня придбання вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них зобов’язані одержати в органі внутрішніх справ дозвіл на право їх зберігання.

4. Для отримання дозволу на право зберігання та носіння вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них керівником установи ПЗФ Мінприроди до органу внутрішніх справ подаються:

заява, в якій зазначаються:

кількість, найменування та вид (класифікація) придбаної вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них, система, калібр, номер, рік випуску кожної одиниці;

дані про осіб, які відповідають за зберігання і використання відомчої зброї, та осіб, які мають доступ до відомчої зброї, у тому числі про працівників служби держохорони (прізвище, ім’я, по батькові, дата, місце народження і проживання, відомості про попередню трудову діяльність), та додаються медичні довідки, копії договорів страхування, довідки про вивчення матеріальної частини зброї, спеціальних засобів, правил поводження з ними та їх застосування;

наказ керівника установи ПЗФ Мінприроди про визначення особи (осіб), відповідальної(их) за зберігання вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них;

платіжний документ (платіжне доручення, квитанція) з відміткою банку, відділення поштового зв’язку або коду проведеної операції про внесення коштів за надання відповідної платної послуги.

У разі відкриття нового об’єкта дозвільної системи, призначеного для зберігання відомчої зброї, акт про придатність приміщення для зберігання вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них складається комісією, до складу якої входять представники органів внутрішніх справ (дозвільної системи, Державної служби охорони МВС України) органу державного нагляду (контролю) за додержанням і виконанням вимог законодавства у сферах пожежної і техногенної безпеки, установи ПЗФ Мінприроди, що відкриває об’єкт.

5. Відомча вогнепальна зброя, основні частини і бойові припаси до неї, пристрої та патрони до них зберігаються в спеціально обладнаному сховищі, яке повинно відповідати таким вимогам:

бути ізольованим від інших підсобних приміщень, мати капітальні стіни, міцні перекриття на стелі та підлозі. Внутрішні стіни (перегородки) повинні бути еквівалентні за міцністю спарованим гіпсобетонним панелям завтовшки 80 мм кожна з прокладеними між ними сталевими ґратами або цегляній стінці завтовшки не менше 120 мм, армовані сталевою сіткою. У раніше побудованих спорудах допускаються перегородки з дощок, зміцнених сталевими ґратами;

мати двоє дверей з міцними і надійними замками, при цьому зовнішні - дощані однопільні товщиною не менше 40 мм, оббиті з двох боків оцинкованим покрівельним залізом із загином країв листа на торець дверей, або металеві; внутрішні - ґратчасті залізні. Зовнішні двері повинні зачинятися на два внутрішні замки і опечатуватися або опломбовуватися. Внутрішні ґратчасті двері зачиняються на внутрішній або навісний замок, обрамлення дверних прорізів кімнати для зберігання зброї виготовляється із залізного профілю. У раніше побудованих спорудах допускаються дерев’яні двері, зміцнені залізним кутом розміром 30 х 40 мм і завтовшки не менше 5 мм, та коробки, прикріплені до стіни не менше ніж десятьма штирями зі сталевої арматури діаметром 10 - 12 мм і завдовжки не менше 120 - 150 мм;

мати на віконних прорізах зсередини приміщення або між рамами сталеві ґрати. У приміщеннях, розташованих на першому поверсі, віконні прорізи обладнуються внутрішніми залізними або дерев’яними, оббитими з двох боків оцинкованою сталлю, віконницями. Кінці прутів ґрат у віконних прорізах забиваються в стіну на глибину не менше 30 мм і заливаються бетонним розчином. Віконниці повинні замикатися на навісні замки;

мати ґрати, які встановлюються у дверні, віконні прорізи для зміцнення стін (перегородок) та виконуються зі сталевого прута діаметром не менше 15 мм. Кожний перетин прута зварюється, утворюючи вічка розміром не більше 150 х 150 мм;

бути обладнаними у два і більше рубежі охоронно-пожежною сигналізацією, виконаною прихованою проводкою до щитка електроживлення, з установленням датчиків на вікнах, дверях, люках, стінах, стелі, підлозі, що спрацьовують на відчинення або злом сейфів, шаф, де зберігаються вогнепальна зброя і бойові припаси, а також на появу людини всередині приміщення. Зазначені приміщення мають бути передані під охорону Державній службі охорони МВС України у встановленому законодавством порядку з підключенням сигналізації на пульт централізованого нагляду. Допускається прокладання шлейфів охоронної сигналізації в трубах тільки всередині приміщення по залізобетонних і бетонних будівельних конструкціях;

мати протипожежні засоби та опис майна, в який заносяться дані про кількість шаф, сейфів, металевих ящиків із зазначенням їх номерів і печатку, якою вони опечатуються. У разі наявності вентиляційних вікон, люків на них повинні встановлюватися залізні ґрати з вічками розміром не більше 100 х 100 мм, які унеможливлюють проникнення через зазначені системи. Створи в стінах, призначені для прокладання інженерних мереж, повинні мати діаметр не більше 200 мм.

6. Від збройової кімнати і металевих шаф (сейфів) із вогнепальною зброєю, основними частинами і бойовими припасами до неї, пристроями та патронами до них має бути два комплекти ключів. Один комплект ключів постійно знаходиться в особи, яка відповідає за зберігання вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них. Дублікати ключів повинні зберігатися в опечатаному пеналі у керівника установи ПЗФ Мінприроди, на ім’я якого видано дозвіл на право зберігання і носіння вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них.

7. Вогнепальна зброя, основні частини і бойові припаси до неї, пристрої та патрони до них мають зберігатися в металевих шафах (сейфах), стінки яких повинні бути завтовшки не менше 3 мм, з внутрішніми замками (не менше двох). Дверці шаф для міцності укріплюються металевими накладками або косинцями. На дверцях шафи з внутрішнього боку має бути опис вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них за номерами. Допускається зберігання вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них у важких сейфах, які мають внутрішні замки.

8. Забороняється спільне зберігання з вогнепальною зброєю, основними частинами і бойовими припасами до неї навчально-наочних приладів, спортивного реманенту, інших предметів, крім пневматичної зброї, радіостанцій і дозиметричних приладів, які можуть зберігатися у відгородженій залізними ґратами частині збройової кімнати. Бойові припаси до вогнепальної зброї мають зберігатися в окремому від вогнепальної зброї металевому ящику або в металевій шафі. Матеріал для обтирання, мастило і луг, приладдя для чищення і змащування вогнепальної зброї зберігаються у спеціально відведених для цього місцях окремо від вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них.

9. Для зберігання відомчої вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них, які належать різним установам ПЗФ Мінприроди, ними обладнуються пункти централізованого зберігання вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них. Такі пункти утворюються ними на базі сховищ, складів і баз, стрілецьких тирів і стрільбищ, спортивно-стрілецьких клубів, навчальних закладів, де вони функціонують.

У пункті централізованого зберігання вогнепальна зброя, основні частини і бойові припаси до неї, пристрої та патрони до них зберігаються відповідно до вимог, установлених пунктом 5 цього розділу. Передача вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них на пункт централізованого зберігання оформлюється актом. Кожній установі ПЗФ Мінприроди, яка зберігає там вогнепальну зброю, основні частини і бойові припаси до неї, пристрої та патрони до них, повинні бути виділені окремі металеві шафи або бокси.

Ключі від металевих шаф або боксів зберігаються в осіб, які відповідають за зберігання вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них, в установах ПЗФ Мінприроди, які здали вогнепальну зброю, основні частини і бойові припаси до неї, пристрої та патрони до них, а дублікати ключів - в адміністрації пункту централізованого зберігання вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них в металевих сейфах (шафах).

Дозвіл на право зберігання та носіння вогнепальної зброї і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них в пункті централізованого зберігання вогнепальної зброї і бойових припасів до неї видається на ім’я керівника юридичної особи, на базі якої утворений такий пункт централізованого зберігання.

10. В установі ПЗФ Мінприроди вогнепальна зброя, основні частини і бойові припаси до неї, пристрої та патрони до них зберігаються відповідно до вимог, викладених у пункті 5 цього розділу. У разі неможливості обладнання збройової кімнати сигналізацією з виведенням на пульт централізованого спостереження органів внутрішніх справ вона обладнується автономною сигналізацією з установленням датчиків на стінах, стелі, віконних рамах з виведенням її сигналу на найближчий озброєний пост.

11. Бойові припаси до вогнепальної зброї та патрони до пристроїв, що використані з навчальною метою (практичні стрільби) або в результаті застосування (використання) вогнепальної зброї та пристроїв під час несення служби, а також втрачені, списуються за актом списання бойових припасів та патронів до пристроїв (додаток 3) із складанням відповідних роздавально-здавальних відомостей (додатки 4, 5) або за матеріалами службового розслідування причин застосування (використання) вогнепальної зброї та пристроїв чи втрати бойових припасів та патронів. Акт складається не пізніше наступного дня після застосування (використання) вогнепальної зброї та пристроїв чи втрати бойових припасів та патронів, затверджується керівником установи ПЗФ Мінприроди і повинен зберігатися в особи, яка відповідає за зберігання вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них. Копія акта в той самий день передається до органу внутрішніх справ, який видав дозвіл на зберігання вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них. Факт списання бойових припасів до вогнепальної зброї та патронів до пристроїв фіксується в книзі обліку вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них (додаток 6), яка ведеться в установі ПЗФ Мінприроди особою, відповідальною за зберігання вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них.

12. Облік видачі і прийняття вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них, що видаються працівникам служби держохорони на час несення служби, здійснюється відповідальною особою в книзі обліку видачі і прийняття вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них (додаток 7). Видача відомчої зброї повинна здійснюватися відповідальною особою на підставі розпорядження керівника установи ПЗФ Мінприроди.

13. Не придатна для подальшого використання вогнепальна зброя, основні частини і бойові припаси до неї, пристрої та патрони до них здаються установами ПЗФ Мінприроди в органи внутрішніх справ, які видали дозвіл на їх придбання або зберігання.

14. Зайві, але придатні для подальшого використання вогнепальна зброя, основні частини і бойові припаси до неї, пристрої та патрони до них, що належать установам ПЗФ Мінприроди, здаються ними за місцем їх придбання або передаються (продаються) в інші підприємства, установи, організації за дозволом органів внутрішніх справ на придбання вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них.

15. За стан обліку, зберігання і використання вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них відповідають керівники установи ПЗФ Мінприроди, які в разі втрати вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них зобов’язані негайно повідомити про це територіальний орган внутрішніх справ і вжити заходів щодо їх розшуку.

16. Керівники структурних підрозділів або особа, визначена наказом керівника установи ПЗФ Мінприроди, перед виданням працівникам служби держохорони вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них зобов’язані провести інструктаж щодо дотримання правил зберігання та використання вогнепальної зброї та пристроїв, а також попередити працівників про відповідальність за порушення зазначених правил. Працівники, з якими проведено інструктаж, проставляють особистий підпис в журналі проведення інструктажів щодо дотримання правил зберігання та використання вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них працівниками служби держохорони (додаток 8).

17. Працівник служби держохорони, який отримав вогнепальну зброю та бойові припаси до неї, пристрої та патрони до них, зобов’язаний:

оглянути вогнепальну зброю, пристрій в зібраному стані;

вважати вогнепальну зброю, пристрій зарядженими доти, доки вони не будуть перевірені і розряджені;

розряджання вогнепальної зброї, пристрою здійснювати з дотриманням необхідних заходів безпеки;

розрядивши вогнепальну зброю, пристрій, поводитися з ними, як із зарядженими;

після виконання службових обов'язків вогнепальну зброю, бойові припаси до неї, пристрої та патрони до них негайно здати згідно з установленим в установі ПЗФ Мінприроди порядком.

18. Працівник служби держохорони, який отримав вогнепальну зброю, пристрій на час виконання службових обов'язків (проведення практичних стрільб), повинен носити їх з пристебнутим пістолетним паском у кобурі, що надійно закріплена до поясного ременя, або на наплічних ременях під верхнім одягом, гладкоствольну рушницю - поверх одягу на ремені.

19. Працівникам служби держохорони, які одержали вогнепальну зброю, пристрій, категорично забороняється:

без потреби виймати вогнепальну зброю, пристрій з кобури, знімати її із запобіжника, досилати патрон до патронника, класти палець на спусковий гачок, клацати курком, затвором;

безпідставно спрямовувати ствол вогнепальної зброї, пристрою в бік людей, транспорту, будівель;

проводити чистку вогнепальної зброї та пристроїв бензином та іншими легкозаймистими речовинами, а також абразивними матеріалами;

зберігати вогнепальну зброю, пристрої під час виконання службових обов'язків у столах, сейфах, шафах тощо;

заходити з вогнепальною зброєю, пристроєм до місць скупчення людей, якщо це не пов’язано з виконанням службових обов’язків;

залишати вогнепальну зброю, пристрої без нагляду, а також передавати їх, навіть на короткий час, іншим особам, у тому числі тим, кому працівник служби держохорони безпосередньо підпорядкований, крім випадків передавання вогнепальної зброї, пристроїв відповідальній особі в разі виникнення надзвичайної ситуації, унаслідок якої вибуває зі строю озброєний працівник служби держохорони.

20. Вогнепальна зброя застосовується працівниками служби держохорони як крайній захід під час виконання ними службових обов’язків відповідно до вимог законодавства.

21. Керівники установ ПЗФ Мінприроди відповідно до умов виконання службових завдань працівниками служб держохорони визначають додаткові заходи щодо забезпечення надійного зберігання вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них, дотримання правил носіння, використання та заходів безпеки при поводженні з ними відповідно до вимог законодавства.

22. Укладання трудових договорів та допуск працівників служб держохорони до роботи, що пов’язана зі зберіганням та носінням вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них здійснюються згідно з наказами керівників установ ПЗФ Мінприроди за попереднім погодженням з органами внутрішніх справ.

З цією метою керівники установи ПЗФ Мінприроди подають до органів внутрішніх справ дані щодо осіб із зазначенням їхніх прізвищ, імен та по батькові, дати і місця народження й проживання, відомостей щодо попередньої трудової діяльності, медичні довідки, довідки про вивчення матеріальної частини зброї, правил поводження з нею та її застосування.

Директор Департаменту
заповідної справи


І.Б. Іваненко




Додаток 1
до Інструкції про порядок придбання,
зберігання, обліку, перевезення
і використання відомчої зброї
та бойових припасів до неї
в спеціальних адміністраціях територій
та об’єктів природно-заповідного фонду,
що належать до сфери управління
Міністерства екології та природних
ресурсів України
(пункт 3 розділу ІІ)


НОРМИ
вогнепальної зброї, бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них для працівників служби державної охорони природно-заповідного фонду, які підлягають озброєнню під час виконання службових обов’язків

І. Розрахункові норми озброєння

№ з/п

Найменування посад працівників служби держохорони

Вид зброї (од.)

пістолет/ револьвер/ пристрій

гладкоствольна рушниця

1

2

3

4

1

Директор

1

1

2

Головний природознавець

1

1

3

Начальник відділу (сектору) державної охорони природно-заповідного фонду

1

1

4

Заступник начальника відділу державної охорони природно-заповідного фонду

1

1

5

Інженер з охорони природних екосистем

1


 

6

Інженер з охорони тваринного світу

1

1

7

Начальник філіалу

1

1

8

Начальник природоохоронного науково-дослідного відділення

1

1

9

Заступник начальника природоохоронного науково-дослідного відділення

1


 

10

Майстер з охорони природи

1


 

11

Інспектор з охорони природно-заповідного фонду

1

1

ІІ. Розрахункові норми бойових припасів та патронів до пристроїв на один рік

Вид зброї

Незменшуваний запас (од.)

Для практичних стрільб (од.)

Для перевірки бою (од.)

1

2

3

4

Пістолет

16 - 32

8 - 16

4 - 8

Револьвер

14 - 28

8 - 16

4 - 8

Пристрій

16 - 32

8 - 16

4 - 8

Гладкоствольна рушниця

18 - 22

3 - 5

2 - 4

 


Додаток 2
до Інструкції про порядок придбання,
зберігання, обліку, перевезення
і використання відомчої зброї
та бойових припасів до неї
в спеціальних адміністраціях територій
та об’єктів природно-заповідного фонду,
що належать до сфери управління
Міністерства екології та природних
ресурсів України
(пункт 4 розділу ІІ)


ВІДОМОСТІ
про наявність вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них




Додаток 3
до Інструкції про порядок придбання,
зберігання, обліку, перевезення
і використання відомчої зброї
та бойових припасів до неї
в спеціальних адміністраціях територій
та об’єктів природно-заповідного фонду,
що належать до сфери управління
Міністерства екології та природних
ресурсів України
(пункт 4 розділу ІІ)


АКТ
списання бойових припасів та патронів до пристроїв




Додаток 4
до Інструкції про порядок придбання,
зберігання, обліку, перевезення
і використання відомчої зброї
та бойових припасів до неї
в спеціальних адміністраціях територій
та об’єктів природно-заповідного фонду,
що належать до сфери управління
Міністерства екології та природних
ресурсів України
(пункт 11 розділу ІV)


РОЗДАВАЛЬНО-ЗДАВАЛЬНА ВІДОМІСТЬ
бойових припасів до вогнепальної зброї, патронів до пристроїв на складі




Додаток 5
до Інструкції про порядок придбання,
зберігання, обліку, перевезення
і використання відомчої зброї
та бойових припасів до неї
в спеціальних адміністраціях територій
та об’єктів природно-заповідного фонду,
що належать до сфери управління
Міністерства екології та природних
ресурсів України
(пункт 11 розділу ІV)


РОЗДАВАЛЬНО-ЗДАВАЛЬНА ВІДОМІСТЬ
бойових припасів до вогнепальної зброї, патронів до пристроїв у тирі






Додаток 6
до Інструкції про порядок придбання,
зберігання, обліку, перевезення
і використання відомчої зброї
та бойових припасів до неї
в спеціальних адміністраціях територій
та об’єктів природно-заповідного фонду,
що належать до сфери управління
Міністерства екології та природних
ресурсів України
(пункт 11 розділу ІV)


КНИГА ОБЛІКУ
вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них
в ______________________________________________________
(найменування адміністрації території (об’єкта) природно-заповідного фонду)

 

№ з/п

Дата, найменування і номер вихідного документа

Дата видачі, передачі, куди і якій організації

На обліку

пістолетів

патронів до пістолетів

револьверів

патронів до револьверів

пристроїв

патронів до пристроїв

гладко-ствольних рушниць

патронів до рушниць

навчальної вогнепальної зброї

навчальних пристроїв

усього

марка, калібр, номер

усього

марка, калібр, номер

усього

марка, калібр, номер

усього

марка, калібр, номер

усього

марка, калібр, номер

усього

марка, калібр, номер

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

 

Додаток 7 
до Інструкції про порядок придбання, 
зберігання, обліку, перевезення 
і використання відомчої зброї 
та бойових припасів до неї 
в спеціальних адміністраціях територій 
та об’єктів природно-заповідного фонду, 
що належать до сфери управління 
Міністерства екології та природних 
ресурсів України 
(пункт 12 розділу ІV)

                                       

КНИГА ОБЛІКУ 
видачі і прийняття вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них 
в______________________________________________________ 
(найменування адміністрації території (об’єкта) природно-заповідного фонду, адреса)

з/п

Прізвище, ім’я та по батькові працівника служби держохорони, якому видані вогнепальна зброя, основні частини і бойові припаси до неї, пристрої та патрони до них

Мета видачі вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них

Найменування і номер вогнепальної зброї, пристроїв

Кількість бойових припасів, патронів до пристроїв (шт.)

Дата і час видачі

Підпис про одержання вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них

Відмітка про здавання вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них

дата і час

підпис про прийняття

1

2

3

4

5

6

7

8

9

__________ 
Примітка.


У цій книзі робляться відмітки про видачу (повернення) зброї працівникам служби державної охорони природно-заповідного фонду.

                   

 

 

Додаток 8 
до Інструкції про порядок придбання, 
зберігання, обліку, перевезення 
і використання відомчої зброї 
та бойових припасів до неї 
в спеціальних адміністраціях територій 
та об’єктів природно-заповідного фонду, 
що належать до сфери управління 
Міністерства екології та природних 
ресурсів України 
(пункт 16 розділу ІV)

ЖУРНАЛ 
проведення інструктажів щодо дотримання правил зберігання та використання вогнепальної зброї, основних частин і бойових припасів до неї, пристроїв та патронів до них працівниками служби державної охорони природно-заповідного фонду України 
__________________________________________________________ 
(найменування адміністрації території (об’єкта) природно-заповідного фонду, поштова адреса)

№ з/п

Дата

Посада, прізвище, ініціали особи, яку інструктують

Вид інструктажу (первинний, цільовий)

Посада, прізвище, ініціали особи, яка інструктує

Підписи

особи, яку інструктують

особи, яка інструктує

1

2

3

4

5

6

7

 



Інші НПА

Наказ МВС №622 від 21.08.1998 Про затвердження Інструкції про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної, холодної і охолощеної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та патронів до них, а також боєприпасів до зброї, основних частин зброї та вибухових матеріалів Наказ МОЗ №41/119/95 від 02.02.2015 Про затвердження Порядку взаємодії закладів охорони здоров’я, територіальних органів та установ Державної міграційної служби, Державної прикордонної служби та державної служби зайнятості для організації надання медичної допомоги з туберкульозу іноземцям та особам без громадянства, які перебувають в Україні Наказ МОЗ №110 від 14.02.2012 Про затвердження форм первинної облікової документації та Інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування Наказ МВС №336/268/254 від 17.04.2012 Про матеріально-побутове і медичне забезпечення іноземців та осіб без громадянства, що утримуються в пунктах тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, і пунктах тимчасового тримання та спеціально обладнаних приміщеннях Наказ Мін'юст №308/5 від 04.03.2015 Про затвердження Порядку погодження кандидатур претендентів на посади керівників юридичних служб у Державній пенітенціарній службі України Наказ Мін'юст №364/5 від 16.03.2015 Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства юстиції України від 29 грудня 2012 року № 1994/5 Наказ Мін'юст №365/5 від 16.03.2015 Про заходи щодо реалізації пілотного проекту у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень у місті Чернівцях, а також у містах Івано-Франківську та Калуші Івано-Франківської області Указ Президент №157 від 20.03.2015 Про незастосування заборони обіймати посади, щодо яких здійснюються заходи з очищення влади (люстрації) Указ Президент №158 від 20.03.2015 Про внесення змін до Указу Президента України від 21 березня 2002 року № 277 Указ Президент №162 від 20.03.2015 Про притягнення до відповідальності