Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Постанова НКРЕКП № 1421 від 29.10.2010 Про затвердження Порядку доступу постачальників електричної енергії за нерегульованим тарифом до місцевих (локальних) електричних мереж

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ РЕГУЛЮВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

29.10.2010  № 1421





Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
18 листопада 2010 р.
за № 1146/18441


Про затвердження Порядку доступу постачальників електричної енергії за нерегульованим тарифом до місцевих (локальних) електричних мереж

Відповідно до Закону України "Про електроенергетику" та Положення про Національну комісію регулювання електроенергетики України, затвердженого Указом Президента України від 14.03.95 № 213 (із змінами), Національна комісія регулювання електроенергетики України ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Затвердити Порядок доступу постачальників електричної енергії за нерегульованим тарифом до місцевих (локальних) електричних мереж, що додається.

2. Управлінню роздрібного ринку електричної енергії в установленому порядку забезпечити подання цієї постанови на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

3. Ця постанова набирає чинності з дня її офіційного опублікування.

Голова НКРЕ

С. Тітенко


ПОГОДЖЕНО:

В.о. Голови
Антимонопольного комітету України

Міністр палива та енергетики України

Голова Державного комітету України
з питань регуляторної політики
та підприємництва




Ю. Кравченко

Ю. Бойко



М. Бродський







ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Національної комісії
регулювання електроенергетики
України
29.10.2010  № 1421





Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
18 листопада 2010 р.
за № 1146/18441


ПОРЯДОК
доступу постачальників електричної енергії за нерегульованим тарифом до місцевих (локальних) електричних мереж

1. Цей Порядок розроблений відповідно до Законів України "Про електроенергетику", "Про природні монополії", Умов та Правил здійснення підприємницької діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами, затверджених постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 13.06.96 № 15, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 26.07.96 за № 408/1433 (із змінами), і Умов та Правил здійснення підприємницької діяльності з постачання електричної енергії за нерегульованим тарифом, затверджених постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 12.08.96 № 36, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 14.08.96 за № 448/1473 (із змінами), та встановлює механізм врегулювання взаємовідносин між постачальником електричної енергії за нерегульованим тарифом та електропередавальною організацією під час укладення договору про передачу електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами.

2. Під час укладення договору про передачу електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами між постачальником електричної енергії за нерегульованим тарифом та електропередавальною організацією сторони визначають його зміст на основі примірного договору про передачу електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами між постачальником електричної енергії за нерегульованим тарифом та електропередавальною організацією, форму якого встановлено Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, та мають право за взаємною згодою змінювати окремі умови цього договору або доповнювати його зміст.

3. Постачальник електричної енергії за нерегульованим тарифом укладає один договір про передачу електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами з електропередавальною організацією, на території здійснення ліцензованої діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами якої постачальник електричної енергії за нерегульованим тарифом планує здійснювати ліцензовану діяльність з постачання електричної енергії за нерегульованим тарифом.

Договір про передачу електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами укладається у разі наявності у постачальника електричної енергії за нерегульованим тарифом укладеного хоча б із одним споживачем договору про купівлю-продаж електричної енергії або наявності у постачальника електричної енергії за нерегульованим тарифом власних об'єктів споживання електричної енергії на території здійснення ліцензованої діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами електропередавальної організації.

4. Електропередавальна організація веде перелік споживачів, з якими у постачальника електричної енергії за нерегульованим тарифом укладені договори про купівлю-продаж електричної енергії, а також постачальників електричної енергії за нерегульованим тарифом, які здійснюють постачання електричної енергії для електрозабезпечення власних об'єктів на території здійснення ліцензованої діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами відповідної електропередавальної організації.

До переліку споживачів вноситься інформація щодо укладених (із змінами щодо припинення-відновлення продажу (постачання) електричної енергії) договорів про постачання електричної енергії із постачальником електричної енергії за регульованим тарифом, площадок вимірювання споживачів, стану розрахункових засобів обліку на відповідних площадках вимірювання тощо.

У разі укладення договору про купівлю-продаж електричної енергії з новим споживачем або при розірванні раніше укладеного договору про купівлю-продаж електричної енергії електропередавальна організація (за письмовим повідомленням постачальника електричної енергії за нерегульованим тарифом) вносить до переліку споживачів відповідні зміни.

5. Для укладення договору про передачу електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами між постачальником електричної енергії за нерегульованим тарифом та електропередавальною організацією постачальник електричної енергії за нерегульованим тарифом має надати відповідній електропередавальній організації такі документи:

заяву щодо укладення договору про передачу електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами із зазначенням місцезнаходження та банківських реквізитів заявника;

довідку про наявність у постачальника електричної енергії за нерегульованим тарифом укладеного договору (укладених договорів) про купівлю-продаж електричної енергії із споживачем (споживачами), у тому числі з відкладальною обставиною, та/або довідку про наявність у постачальника електричної енергії за нерегульованим тарифом власних об'єктів споживання електричної енергії на території здійснення ліцензованої діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами електропередавальної організації;

{Абзац четвертий пункту 5 виключено на підставі Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 1992 від 02.07.2015}

{Абзац п'ятий пункту 5 виключено на підставі Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 1992 від 02.07.2015}

копію ліцензії на право здійснення підприємницької діяльності з постачання електричної енергії за нерегульованим тарифом;

копію ліцензії на право здійснення підприємницької діяльності з виробництва електричної енергії (у разі передачі електричної енергії власного виробництва, крім випадків, коли відповідно до законодавства України суб'єктам господарювання дозволяється здійснювати діяльність з виробництва електричної енергії без ліцензії);

копію належним чином оформленої довіреності на право укладати договори особі, яка уповноважена підписувати договори.

6. При укладенні договору про передачу електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами відповідна електропередавальна організація не має права вимагати від постачальника електричної енергії за нерегульованим тарифом документи, які не передбачені пунктом 5 цього Порядку.

7. Упродовж п'ятнадцяти робочих днів з дня отримання від постачальника електричної енергії за нерегульованим тарифом усіх документів, передбачених пунктом 5 цього Порядку, відповідна електропередавальна організація має надати постачальнику електричної енергії за нерегульованим тарифом два примірники підписаного та скріпленого печаткою (за наявності) договору про передачу електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами.

У разі надання постачальником електричної енергії за нерегульованим тарифом не всіх документів, передбачених пунктом 5 цього Порядку, заява постачальника електричної енергії за нерегульованим тарифом не розглядається, про що відповідна електропередавальна організація впродовж трьох робочих днів повідомляє заявника у письмовій формі.

8. У разі наявності заперечень щодо окремих умов договору про передачу електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами постачальник електричної енергії за нерегульованим тарифом складає протокол розбіжностей, про що робиться застереження у договорі, та у двадцятиденний строк надсилає електропередавальній організації два примірники протоколу розбіжностей разом з підписаним договором.

9. Електропередавальна організація, яка одержала протокол розбіжностей до договору про передачу електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами, зобов'язана впродовж двадцяти днів розглянути його, в цей же строк вжити заходів для врегулювання розбіжностей з постачальником електричної енергії за нерегульованим тарифом та включити до договору всі прийняті пропозиції, а ті розбіжності, що залишились неврегульованими, передати в цей же строк до суду, якщо на це є згода постачальника електричної енергії за нерегульованим тарифом.

10. У разі досягнення сторонами згоди щодо всіх або окремих умов, зазначених у протоколі розбіжностей, така згода повинна бути підтверджена у письмовій формі (протоколом узгодження розбіжностей, листами, телеграмами, телетайпограмами тощо).

11. Якщо електропередавальна організація, яка одержала протокол розбіжностей щодо умов договору про передачу електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами, не передасть у зазначений двадцятиденний строк до суду розбіжності, що залишилися неврегульованими, то пропозиції постачальника електричної енергії за нерегульованим тарифом вважаються прийнятими.

12. У разі укладення договору на передачу електричної енергії місцевими (локальними) електромережами постачальник електричної енергії за нерегульованим тарифом подає за шість робочих днів до 19 числа (включно) місяця, що передує розрахунковому, електропередавальній організації на погодження: повідомлення на заявлений обсяг купівлі електричної енергії постачальником електричної енергії за нерегульованим тарифом на Оптовому ринку електричної енергії України та додатки до нього, повідомлення на заявлений обсяг власного виробництва електричної енергії, довідки про стан обліку електроенергії у споживачів або постачальника (далі - повідомлення та довідки).

Електропередавальна організація зобов’язана забезпечити доступ до свого структурного підрозділу, що здійснює реєстрацією вхідної кореспонденції, постачальника електричної енергії за нерегульованим тарифом для подачі та реєстрації повідомлень та довідок. Реєстрація вказаних повідомлень та довідок здійснюється в окремому журналі.

13. Повідомлення та довідки розглядаються, підписуються електропередавальною організацією та передаються постачальнику електричної енергії за нерегульованим тарифом (або повертаються постачальнику електричної енергії за нерегульованим тарифом із зауваженнями) протягом трьох робочих днів з дня їх отримання.

14. Якщо у повідомленнях та/або довідках, поданих постачальником електричної енергії за нерегульованим тарифом на погодження до електропередавальної організації, виявлені помилки, електропередавальна організація повертає їх із супроводжувальним листом, який попередньо направляється в день його реєстрації на електронну пошту або факс постачальника електричної енергії за нерегульованим тарифом з подальшим його направленням поштою. У супроводжувальному листі вказуються допущені помилки та пропозиції щодо їх усунення.

15. Після надання постачальником електричної енергії за нерегульованим тарифом на погодження до електропередавальної організації повідомлень та/або довідок, виправлених з урахуванням наданих пропозицій, електропередавальна організація не може висувати додаткові вимоги до виправлених документів і зобов’язана погодити виправлені документи.

16. Електропередавальна організація повертає погоджені зі свого боку (або не погоджені) повідомлення та/або довідки у спосіб, який попередньо узгоджений з постачальником електричної енергії за нерегульованим тарифом (поштою, надає нарочно або у інший прийнятний для сторін спосіб, що забезпечить найшвидше отримання цих документів постачальником електричної енергії за нерегульованим тарифом).

17. У випадку непогодження чи неприйняття повідомлень електропередавальною організацією постачальник електричної енергії за нерегульованим тарифом може звернутись із скаргою на дії або бездіяльність електропередавальної організації до НКРЕКП та Комісії з вирішення питань роботи постачальників за нерегульованим тарифом в Оптовому ринку електричної енергії України, створеної за рішенням Ради Оптового ринку електричної енергії.

18. Комісія з вирішення питань роботи постачальників за нерегульованим тарифом в Оптовому ринку електричної енергії України за результатами розгляду скарги постачальника електричної енергії за нерегульованим тарифом може звернутися до оптового постачальника електричної енергії щодо прийняття ним повідомлень без відповідного погодження електропередавальної організації.

19. Про результати розгляду скарги постачальника електричної енергії за нерегульованим тарифом Комісія з вирішення питань роботи постачальників за нерегульованим тарифом в Оптовому ринку електричної енергії України повідомляє НКРЕКП.

Начальник Управління
роздрібного ринку
електричної енергії



І. Городиський


Інші НПА

Наказ Держкомтелерадіо №119 від 08.06.2015 Про внесення змін до наказу Держкомтелерадіо від 24.02.2012 № 49 Наказ Держкомтелерадіо №49 від 24.02.2012 Про затвердження Порядку проведення конкурсного відбору кандидатів на призначення державних стипендій для видатних діячів інформаційної сфери Постанова Правління НБУ №478 від 24.07.2015 Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України Постанова Правління НБУ №148 від 27.05.2008 Про переміщення готівки і банківських металів через митний кордон України Постанова Правління НБУ №469 від 22.12.2011 Про затвердження Положення про переміщення цінних паперів через митний кордон України Постанова Правління НБУ №266 від 17.06.2004 Про затвердження Положення про порядок видачі індивідуальних ліцензій на переказування іноземної валюти за межі України для оплати банківських металів та проведення окремих валютних операцій Постанова Правління НБУ №122 від 16.03.1999 Про затвердження Інструкції про порядок видачі індивідуальних ліцензій на здійснення інвестицій за кордон Постанова Правління НБУ №327 від 06.08.2003 Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України Постанова Правління НБУ №480 від 24.07.2015 Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України Постанова Правління НБУ №57 від 26.02.2013 Про затвердження Положення про порядок видачі небанківським фінансовим установам ліцензії на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків