Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Постанова НКРЕКП № 466 від 31.03.2011 Про затвердження Порядку встановлення роздрібних цін на природний газ для населення

 
НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ РЕГУЛЮВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
 
П О С Т А Н О В А
 
31.03.2011 N 466
 
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 травня 2011 р.
за N 637/19375

 
Про затвердження Порядку
встановлення роздрібних цін
на природний газ для населення
 
{ Із змінами, внесеними згідно з Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг N 1249 від 16.04.2015 }

 
Відповідно до пункту 11 частини третьої статті 4 Закону України "Про засади функціонування ринку природного газу" "Про заходи щодо забезпечення діяльності Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України" Національна комісія регулювання електроенергетики України П О С Т А Н О В Л Я Є:
 
1. Затвердити Порядок встановлення роздрібних цін на природний газ для населення (додається).
 
2. Управлінню цінової та тарифної політики нафтогазового комплексу в установленому порядку забезпечити подання цієї постанови на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
 
3. Ця постанова набирає чинності одночасно з набранням чинності постановою Кабінету Міністрів України щодо втрати чинності Тимчасового порядку установлення роздрібних цін на природний газ для потреб населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.12.2006 N 1697 .
 
Голова Комісії С.Тітенко
ПОГОДЖЕНО:
Заступник Міністра енергетики
та вугільної промисловості України -
керівник апарату В.О.Макуха
Голова Антимонопольного
комітету України В.Цушко
Перший заступник Голови -
Голова ліквідаційної комісії
Державного комітету України
з питань регуляторної
політики та підприємництва Г.Яцишина

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Національної
комісії регулювання
електроенергетики України
31.03.2011 N 466
 
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 травня 2011 р.
за N 637/19375

 
ПОРЯДОК
встановлення роздрібних цін
на природний газ для населення
 
{ У тексті Порядку абревіатуру "НКРЕ" замінено абревіатурою "НКРЕКП" згідно з Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг N 1249 від 16.04.2015 }
 
I. Загальні положення
 
1.1. Цей Порядок розроблений відповідно до Законів України "Про засади функціонування ринку природного газу" "Про заходи щодо забезпечення діяльності Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України" та інших нормативно-правових актів, якими регулюються питання цінової політики на природний газ.
 
1.2. Цей Порядок визначає механізм установлення (формування, розрахунку та затвердження) роздрібних цін на природний газ, що використовується для потреб населення.
 
1.3. У цьому Порядку терміни вживаються в такому значенні:
загальний тариф на транспортування природного газу - розрахунковий рівень тарифу, установлений НКРЕКП, який є єдиним рівнем вартості послуг із транспортування 1000 куб.м природного газу магістральними та розподільними трубопроводами територією України для всіх замовників таких послуг, окрім замовників, власні газопроводи яких безпосередньо підключені до магістральних газопроводів;
питомі витрати суб'єкта, уповноваженого Кабінетом Міністрів України на формування ресурсу природного газу, що використовується для потреб населення (далі - суб'єкт, уповноважений Кабінетом Міністрів України), - витрати суб'єкта, уповноваженого Кабінетом Міністрів України, пов'язані з закупівлею та реалізацією природного газу населенню у розрахунку на 1000 куб.м;
роздрібна ціна на природний газ, що використовується для потреб населення, - фіксована ціна, відповідно до якої населення сплачує кошти за надані послуги з газопостачання;
середньозважена ціна природного газу як товару - розрахункова середньозважена ціна 1000 куб.м товарного природного газу, що видобувається суб'єктами, визначеними частиною першою статті 10 Закону України "Про засади функціонування ринку природного газу" , та інших ресурсів природного газу суб'єкта, уповноваженого Кабінетом Міністрів України відповідно до законодавства;
середньозважений тариф на постачання природного газу - тариф, визначений з урахуванням загальної планованої тарифної виручки газопостачальних підприємств, пов'язаної з наданням послуг із постачання природного газу за регульованим тарифом, та сумарного планованого річного обсягу такого постачання;
середня ціна реалізації природного газу - розрахункова середня ціна 1000 куб. м природного газу, що реалізується для потреб населення та яка враховує ціну природного газу як товару, питомі витрати суб'єкта, уповноваженого Кабінетом Міністрів України, тарифи на послуги з його транспортування, розподілу і постачання за регульованим тарифом та податки і збори, встановлені Податковим кодексом України .
Інші терміни використовуються у значенні, наведеному в Законі України "Про засади функціонування ринку природного газу" .
 
II. Порядок установлення роздрібних цін
 
2.1. Для встановлення роздрібних цін відповідним структурним підрозділом НКРЕКП проводиться аналіз:
2.1.1. Фактичних (за попередні три роки) обсягів споживання природного газу населенням у розрізі диференційованих груп за обсягами/видами споживання.
{ Підпункт 2.1.1 пункту 2.1 розділу II в редакції Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг N 1249 від 16.04.2015 }
2.1.2. Планових обсягів споживання природного газу населенням у розрізі диференційованих груп за обсягами/видами споживання.
{ Підпункт 2.1.2 пункту 2.1 розділу II в редакції Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг N 1249 від 16.04.2015 }
2.1.3. Фактичної (за попередні три роки) кількості абонентів (населення) у розрізі диференційованих груп за обсягами/видами споживання.
{ Підпункт 2.1.3 пункту 2.1 розділу II в редакції Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг N 1249 від 16.04.2015 }
2.1.4. Планованих обсягів природного газу, що видобувається суб'єктами, визначеними частиною першою статті 10 Закону України "Про засади функціонування ринку природного газу" .
 
{ Підпункт 2.1.5 пункту 2.1 розділу II виключено на підставі Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг N 1249 від 16.04.2015 }
 
2.1.5. Фактичного за попередній рік та прогнозного річного балансу надходження та розподілу природного газу в Україні (в частині обсягів, що розподіляються для потреб населення).
2.1.6. Витрат суб'єкта, уповноваженого Кабінетом Міністрів України, пов'язаних із закупівлею та реалізацією природного газу для населення за базовий та на планований період, з відповідними обґрунтуваннями кожної статті витрат.
2.1.7. Копій фінансової звітності суб'єкта, уповноваженого Кабінетом Міністрів України.
 
2.2. За потреби НКРЕКП може звернутися до суб'єкта, уповноваженого Кабінетом Міністрів України, з вимогою надати документи, визначені в пункті 2.1 цього розділу, та додаткові матеріали на паперових та електронних носіях, засвідчені підписом керівника та за наявності печаткою підприємства, необхідні Комісії для встановлення роздрібних цін.
{ Пункт 2.2 розділу II із змінами, внесеними згідно з Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг N 1249 від 16.04.2015 }
 
2.3. Суб'єкт, уповноважений Кабінетом Міністрів України, надає до НКРЕКП на паперових носіях засвідчені підписом керівника:
2.3.1. Щомісяця не пізніше 28 числа місяця, наступного після звітного періоду, та за підсумками року до 28 лютого інформацію про забезпечення природним газом населення та розрахунок середньозваженої ціни та вартості реалізованого природного газу для населення.
2.3.2. Щокварталу не пізніше 28 числа місяця, наступного після звітного періоду, та за підсумками року до 28 лютого звіт щодо результатів господарської діяльності з детальним розшифруванням витрат, пов'язаних із закупівлею та реалізацією природного газу населенню, з відповідними розрахунками та пояснювальною запискою.
 
2.4. Суб'єкт, уповноважений Кабінетом Міністрів України, надає запитувану інформацію в повному обсязі та в установлений НКРЕКП строк.
 
2.5. Рішення щодо встановлення роздрібних цін приймається НКРЕКП на відкритих засіданнях у порядку, визначеному Регламентом НКРЕКП, шляхом всебічного та повного з'ясування позицій усіх зацікавлених учасників відкритих засідань, які проводяться після розгляду та аналізу документів і матеріалів відповідними підрозділами НКРЕКП.
 
III. Механізм формування та розрахунку
роздрібних цін
 
3.1. Механізм формування роздрібних цін на природний газ для потреб населення може передбачати диференціацію таких цін залежно від обсягу споживання природного газу населенням та/або видів його споживання.
{ Пункт 3.1 розділу III в редакції Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг N 1249 від 16.04.2015 }
 
3.2. Роздрібні ціни розраховуються з урахуванням:
3.2.1. Середньозваженої ціни природного газу як товару.
3.2.2. Питомих витрат, пов'язаних із закупівлею та реалізацією природного газу населенню, суб'єкта, уповноваженого Кабінетом Міністрів України.
3.2.3. Ставки збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності (на обсяги природного газу, що постачається населенню) (далі - цільова надбавка).
3.2.4. Загального тарифу на транспортування природного газу.
3.2.5. Середньозваженого тарифу на постачання природного газу.
3.2.6. Ставки податку на додану вартість.
3.2.7. Планованого річного обсягу споживання природного газу населенням, встановленого прогнозним річним балансом надходження та розподілу природного газу в Україні.
3.2.8. Планованих річних обсягів розподілу природного газу для потреб населення, що видобувається суб'єктами, визначеними частиною першою статті 10 Закону України "Про засади функціонування ринку природного газу" , та інших ресурсів природного газу суб'єкта, уповноваженого Кабінетом Міністрів України, передбачених прогнозним річним балансом надходження та розподілу природного газу в Україні.
 
3.3. Середньозважена ціна природного газу як товару визначається за формулою
 
(Ц х V + Ц х V + Ц х V ... + Ц х V ) + Ц х V 1 1 2 2 3 3 n n ін ін Ц = -------------------------------------------------------,
тов (V + V +V ... + V ) + V
1 2 3 n ін де:
Ц , Ц , Ц ... Ц - закупівельні ціни на товарний природний
 1 2 3 n
газ, що видобувається суб'єктами, визначеними у частині першій
статті 10 Закону України "Про засади функціонування ринку
природного газу" (без урахування податку на додану
вартість); V , V , V ... V - обсяги товарного природного газу власного
 1 2 3 n
видобутку, що видобувається суб'єктами, визначеними у частині
першій статті 10 Закону України "Про засади функціонування ринку
природного газу" , що використовується відповідно до
прогнозного річного балансу надходження та розподілу природного
газу в Україні для потреб населення; Ц - ціна природного газу інших ресурсів суб'єкта,
 ін
уповноваженого Кабінетом Міністрів України (без урахування податку
на додану вартість); V - обсяг природного газу інших ресурсів суб'єкта,
 ін
уповноваженого Кабінетом Міністрів України.
3.4. Закупівельні ціни на товарний природний газ, що видобувається суб'єктами, визначеними у частині першій статті 10 Закону України "Про засади функціонування ринку природного газу" , установлюються НКРЕКП відповідно до законодавства.
 
3.5. За умови недостатності обсягів товарного природного газу, що видобувається суб'єктами, визначеними у частині першій статті 10 Закону України "Про засади функціонування ринку природного газу" , НКРЕКП відповідно до прогнозного річного балансу надходження та розподілу природного газу в Україні приймає до розрахунку середньозваженої ціни природного газу як товару обсяги природного газу інших ресурсів суб'єкта уповноваженого Кабінетом Міністрів України.
 
3.6. Питомі витрати суб'єкта, уповноваженого Кабінетом Міністрів України, включають:
3.6.1. Витрати, пов'язані із закачуванням природного газу, що використовується для потреб населення, до підземних сховищ, його зберіганням та відбором.
3.6.2. Адміністративні витрати, пов'язані із закупівлею та реалізацією природного газу, що використовується для потреб населення.
3.6.3. Витрати, пов'язані зі створенням страхового запасу природного газу, що використовується для потреб населення.
 
3.7. Рівень питомих витрат суб'єкта, уповноваженого Кабінетом Міністрів України, приймається до розрахунку роздрібних цін на основі матеріалів, поданих таким суб'єктом, з урахуванням їх економічної обґрунтованості.
 
3.8. Диференціація обсягів природного газу визначається НКРЕКП з урахуванням дотримання вартісного балансу, який визначається за формулами:
 
Ц х V х К = S Ц х V ;
середня заг пдв розд i диф i
 
V = S V ,
заг диф i
 
де:
S - знак суми;
Ц - середня ціна реалізації природного газу населенню;
 середня
 
V - загальний обсяг реалізації природного газу населенню;
 заг
 
К - коефіцієнт, що враховує ставку податку на додану
 пдв
вартість;
Ц - роздрібна ціна природного газу у відповідній
 розд i
диференційованій за обсягами/видами споживання групі (з
урахуванням податку на додану вартість);
V - обсяг споживання природного газу населенням у
 диф i
відповідній диференційованій за обсягами/видами споживання групі.
{ Пункт 3.8 розділу III із змінами, внесеними згідно з Постановою
Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах
енергетики та комунальних послуг N 1249 від
16.04.2015}
3.9. При визначенні диференціації обсягів природного газу та рівнів роздрібних цін НКРЕКП враховуються вимоги законодавства, а також розглядаються та аналізуються:
3.9.1. Пропозиції суб'єкта, уповноваженого Кабінетом Міністрів України, громадян, суб'єктів господарювання, їх об'єднань, центральних органів виконавчої влади, інших органів влади та органів місцевого самоврядування.
3.9.2. Статистичні дані та інша інформація, пов'язана з використанням природного газу населенням.
3.9.3. Інші показники, що пов'язані з виконанням НКРЕКП функцій захисту прав споживачів (населення) природного газу.
 
3.10. Середня ціна реалізації природного газу (без урахування податку на додану вартість) визначається за формулою
 
Ц = (Ц + В ) х К + Т + Т ,
середня тов р цн заг пост
 
де:
Ц - середньозважена ціна природного газу як товару (без
 тов
урахування податку на додану вартість);
В - питомі витрати суб'єкта, уповноваженого Кабінетом
 р
Міністрів України (без урахування податку на додану вартість);
К - коефіцієнт, що враховує цільову надбавку;
 цн
 
Т - загальний тариф на транспортування природного газу
 заг
(без урахування податку на додану вартість);
 
Т - середньозважений тариф на постачання природного газу
 пост
(без урахування податку на додану вартість).
 
3.11. Обсяги та ціна продажу суб'єктом, уповноваженим Кабінетом Міністрів України, гарантованому постачальнику природного газу для задоволення потреб населення повинні відповідати:
3.11.1. Заявленим гарантованим постачальником планованим обсягам споживання населенням природного газу відповідно до диференціації роздрібних цін за обсягами/видами споживання.
{ Підпункт 3.11.1 пункту 3.11 розділу III в редакції Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг N 1249 від 16.04.2015 }
3.11.2. Установленій НКРЕКП відповідній диференційованій за обсягами/видами споживання роздрібній ціні без урахування цільової надбавки, загального тарифу на транспортування природного газу, тарифу на постачання природного газу за регульованим тарифом гарантованого постачальника.
{ Підпункт 3.11.2 пункту 3.11 розділу III із змінами, внесеними згідно з Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг N 1249 від 16.04.2015 }
 
IV. Перегляд роздрібних цін на природний газ
 
4.1. Перегляд роздрібних цін на природний газ здійснюється НКРЕКП в разі зміни складових середньої ціни реалізації природного газу, вимог законодавства та інших обставин, що значно впливають на величину встановлених роздрібних цін.
 
4.2. Перегляд роздрібних цін на природний газ здійснюється НКРЕКП на відкритих засіданнях у порядку, визначеному розділом II цього Порядку.
 
Начальник управління
цінової та тарифної політики
нафтогазового комплексу В.Семенець


Інші НПА

Указ Президент №272 від 15.05.2015 Питання Ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро України Указ Президент №269 від 15.05.2015 Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня науки Розпорядження КМУ №484 від 14.05.2015 Про затвердження проекту Реконструкція ПС 750 кВ Київська з встановленням другого автотрансформатора 750 кВ та будівництво заходів повітряних ліній 330 кВ у Київській області Розпорядження КМУ №491 від 14.05.2015 Про погашення кредиторської заборгованості з відшкодування витрат, пов’язаних з проведенням часткової оплати вартості тимчасового проживання громадян, які переміщуються з тимчасово окупованої території та району проведення антитерористичної операції Розпорядження КМУ №492 від 14.05.2015 Про проведення експерименту з продовольчого забезпечення Збройних Сил Розпорядження КМУ №443 від 14.05.2015 Про позначення українсько-російського державного кордону на місцевості Рішення РНБО №n0011525-14 від 28.08.2014 Про невідкладні заходи щодо захисту України та зміцнення її обороноздатності Розпорядження КМУ №481 від 14.05.2015 Про внесення зміни до розпорядження Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2013 р. № 926 Розпорядження КМУ №926 від 21.11.2013 Про затвердження переліку земельних ділянок, які можуть бути відчужені разом з розташованими на них об’єктами нерухомого військового майна Розпорядження КМУ №482 від 14.05.2015 Про погодження передачі нерухомого майна у м. Білгороді-Дністровському в державну власність з віднесенням його до сфери управління Міністерства оборони