Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Розпорядження Нацкомфінпослуг № 2201 від 15.09.2015 Про затвердження Порядку реєстрації договорів перестрахування та надання страховиками (цедентами, перестрахувальниками) інформації про укладені договори перестрахування з страховиками (перестраховиками) нерезидентами

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРІ РИНКІВ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

15.09.2015  № 2201





Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
29 жовтня 2015 р.
за № 1327/27772


Про затвердження Порядку реєстрації договорів перестрахування та надання страховиками (цедентами, перестрахувальниками) інформації про укладені договори перестрахування з страховиками (перестраховиками) нерезидентами

Відповідно до статті 12 Закону України «Про страхування», пункту 1 частини першої статті 28 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», пункту 4 Порядку та вимог щодо здійснення перестрахування у страховика (перестраховика) нерезидента, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04 лютого 2004 року № 124, підпункту 7 пункту 3 Положення про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, затвердженого Указом Президента України від 23 листопада 2011 року № 1070, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, ПОСТАНОВИЛА:

1. Затвердити Порядок реєстрації договорів перестрахування та надання страховиками (цедентами, перестрахувальниками) інформації про укладені договори перестрахування з страховиками (перестраховиками) нерезидентами, що додається.

2. Визнати такими, що втратили чинність:

розпорядження Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 04 червня 2004 року № 914 «Про затвердження Порядку надання страховиками (цедентами, перестрахувальниками) інформації про укладені договори перестрахування із страховиками (перестраховиками) нерезидентами до Нацкомфінпослуг», зареєстроване в Міністерстві юстиції України 23 червня 2004 року за № 777/9376;

розпорядження Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 28 березня 2011 року № 153 «Про затвердження Порядку реєстрації договорів перестрахування», зареєстроване в Міністерстві юстиції України 31 травня 2011 року за № 642/19380.

3. Департаменту страхового регулювання та нагляду разом з департаментом юридичного забезпечення та ведення реєстру фінансових установ забезпечити подання цього розпорядження до Міністерства юстиції України для державної реєстрації.

4. Це розпорядження набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

5. Сектору зв’язків з громадськістю та протоколу забезпечити оприлюднення цього розпорядження після його державної реєстрації.

6. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на члена Нацкомфінпослуг Максимчук О.В.

Голова Комісії

І. Пашко


ПОГОДЖЕНО:

Голова
Національного банку України

Голова Державної
регуляторної служби України




В.О. Гонтарева


Ксенія Ляпіна







ЗАТВЕРДЖЕНО
Розпорядження Національної
комісії, що здійснює державне
регулювання у сфері ринків
фінансових послуг
15.09.2015  № 2201





Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
29 жовтня 2015 р.
за № 1327/27772


ПОРЯДОК
реєстрації договорів перестрахування та надання страховиками (цедентами, перестрахувальниками) інформації про укладені договори перестрахування з страховиками (перестраховиками) нерезидентами

1. Цей Порядок розроблено відповідно до статті 12 Закону України «Про страхування», пункту 4 Порядку та вимог щодо здійснення перестрахування у страховика (перестраховика) нерезидента, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04 лютого 2004 року № 124 (далі – Вимоги).

2. Страховиком (цедентом, перестрахувальником) резидентом (далі – Заявник) в Нацкомфінпослуг реєструються договори перестрахування, укладені із страховиками (перестраховиками) нерезидентами, в тому числі за участю страхових та/або перестрахових брокерів.

Інші договори перестрахування підлягають реєстрації у страховика (перестраховика) та страховика (цедента, перестрахувальника).

3. Договори перестрахування, що підлягають реєстрації в Нацкомфінпослуг, укладені із страховиками (перестраховиками) нерезидентами, мають відповідати пункту 2 Вимог та вимогам до зовнішньоекономічних договорів (контрактів), передбаченим Законом України «Про зовнішньоекономічну діяльність». При укладанні договорів перестрахування із страховиками (перестраховиками) нерезидентами можуть бути використані відомі міжнародні звичаї, рекомендації, правила міжнародних органів та організацій, якщо це не заборонено Законом України «Про зовнішньоекономічну діяльність» або іншими законами.

4. У разі укладення договору перестрахування, який підлягає реєстрації в Нацкомфінпослуг:

Заявник протягом 10 календарних днів після укладення договору перестрахування із страховиком (перестраховиком) нерезидентом надсилає до Нацкомфінпослуг інформацію згідно з додатком 1 до цього Порядку (далі – Інформація) у паперовому та електронному вигляді (на електронному носії у форматі Microsoft Exсel);

Заявник протягом 90 календарних днів з дня укладення договору надсилає до Нацкомфінпослуг разом із супровідним листом (складається в довільній формі) такі документи:

копію (копії) договору перестрахування, засвідчену (засвідчені) уповноваженою особою Заявника (копія договору перестрахування на двох і більше сторінках повинна бути прошита та містити наскрізну нумерацію сторінок);

копію (копії) договору перестрахування, засвідчену (засвідчені) нотаріально – у разі необхідності перерахування іноземної валюти та/або купівлі іноземної валюти за таким договором відповідно до вимог Положення про застосування іноземної валюти в страховій діяльності, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 11 квітня 2000 року № 135, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27 квітня 2000 року за № 254/4475 (далі – Положення);

Інформацію у паперовому та електронному вигляді (на електронному носії у форматі Microsoft Excel). У разі реєстрації договорів перестрахування, Інформація про які подавалася на виконання вимог абзацу другого пункту 4 цього Порядку, повторне подання Інформації не здійснюється.

5. У разі необхідності перерахування іноземної валюти та/або купівлі іноземної валюти відповідно до вимог Положення за договором перестрахування, укладеним із страховиком (перестраховиком) нерезидентом, який був зареєстрований в Нацкомфінпослуг, до якого внесені зміни, Заявником разом із супровідним листом (складається в довільній формі, в якому зазначаються дата та номер реєстрації договору перестрахування в Нацкомфінпослуг) надсилається на реєстрацію копія таких змін у двох примірниках, один з яких має бути засвідчений уповноваженою особою Заявника (примірник копії змін до договору перестрахування на двох і більше сторінках має бути прошитий та містити наскрізну нумерацію сторінок), а інший – засвідчений нотаріально.

6. Протягом 10 робочих днів з дня надходження до Нацкомфінпослуг документів щодо реєстрації договору перестрахування (змін до нього) уповноважені особи Нацкомфінпослуг, визначені наказом Голови Нацкомфінпослуг, реєструють договір перестрахування (зміни до нього) або залишають договір перестрахування без реєстрації, про що Заявник повідомляється у письмовій формі.

7. У разі реєстрації договору перестрахування (змін до нього) на титульному аркуші кожного примірника копії договору перестрахування або змін до нього проставляється штамп з написом про дату і номер реєстрації, зразок якого встановлений у додатку 2 до цього Порядку, та робиться відмітка в журналі реєстрації договорів перестрахування.

Копія (копії) зареєстрованого договору перестрахування (змін до нього) та повідомлення Нацкомфінпослуг про реєстрацію договору перестрахування (змін до нього) надаються уповноваженій особі Заявника нарочним або надсилаються Заявнику поштовим відправленням з повідомленням про вручення.

У разі необхідності Заявник може звернутися до Нацкомфінпослуг з метою повторного проставлення штампа з написом про дату і номер реєстрації на додатковій (додаткових) копії (копіях) договору перестрахування (змін до нього), що вже зареєстрований у Нацкомфінпослуг.

8. У разі залишення договору перестрахування без реєстрації Нацкомфінпослуг разом із повідомленням, в якому зазначаються підстави залишення договору перестрахування без реєстрації, повертає копію (копії) договору перестрахування, що подавалися для реєстрації.

9. Нацкомфінпослуг залишає договір перестрахування без реєстрації з таких підстав:

документи щодо реєстрації договору перестрахування подані не в повному обсязі;

документи щодо реєстрації договору перестрахування оформлені з порушенням вимог цього Порядку;

документи, надані для реєстрації договору перестрахування в Нацкомфінпослуг, не підтверджують відповідність договору перестрахування вимогам пункту 2 Вимог.

Після усунення причин, що були підставою для залишення договору перестрахування без реєстрації, Заявник може повторно подати документи щодо реєстрації договору перестрахування.

Директор департаменту
страхового регулювання
та нагляду



Ю. Христолюбська







Додаток 1
до Порядку реєстрації договорів
перестрахування та надання страховиками
(цедентами, перестрахувальниками)
інформації про укладені договори
перестрахування з страховиками
(перестраховиками) нерезидентами
(пункт 4)


ІНФОРМАЦІЯ
про договір перестрахування, укладений із страховиком (перестраховиком) нерезидентом




Додаток 2
до Порядку реєстрації договорів
перестрахування та надання страховиками
(цедентами, перестрахувальниками)
інформації про укладені договори
перестрахування з страховиками
(перестраховиками) нерезидентами
(пункт 7)


ШТАМП
про реєстрацію договору перестрахування

 

Зареєстровано в Національній
комісії, що здійснює
державне регулювання у сфері
ринків фінансових послуг

„___” _______ 20__ року 

за 

№ _________ 

  

 

 

 

 

 


Інші НПА

Постанова НКРЕКП №2561 від 08.10.2015 Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, від 23 липня 2013 року № 1009 та визнання такою, що втратила чинність, постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, від 10 січня 2014 року № 7 Постанова НКРЕКП №1009 від 23.07.2013 Про встановлення параметрів регулювання, що мають довгостроковий строк дії, для цілей стимулюючого регулювання Постанова НКРЕКП №2562 від 08.10.2015 Про внесення змін до Порядку визначення регуляторної бази активів суб\'єктів природних монополій у сфері електроенергетики Постанова НКРЕКП №899 від 11.07.2013 Про затвердження Порядку визначення регуляторної бази активів суб’єктів природних монополій у сфері електроенергетики Постанова ВРУ №758 від 05.11.2015 Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення положень судового захисту іноземців та осіб без громадянств та урегулювання окремих питань, пов’язаних з протидією нелегальній міграції Постанова ВРУ №760 від 05.11.2015 Про прийняття за основу проекту Трудового кодексу України Постанова ВРУ №762 від 05.11.2015 Про направлення на повторне друге читання проекту Закону України про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів Постанова ВРУ №752 від 04.11.2015 Про прийняття за основу проекту Закону України про систему іномовлення України Постанова ВРУ №753 від 04.11.2015 Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до розділу ХХІ \"Прикінцеві та перехідні положення\" Митного кодексу України щодо проекту модернізації Бортницької станції очистки стічних вод Постанова ВРУ №754 від 04.11.2015 Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до розділу XX \"Перехідні положення\" Податкового кодексу України щодо проекту модернізації Бортницької станції очистки стічних вод