Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Указ Президент № 734 від 27.06.1999 Про врегулювання порядку одержання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів та застосування штрафних санкцій за порушення валютного законодавства

 
У К А З
ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
 
Про врегулювання порядку одержання резидентами
кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів
та застосування штрафних санкцій за порушення
валютного законодавства

 
З метою врегулювання порядку одержання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів та відповідно до пункту 4 розділу XV "Перехідні положення" Конституції України п о с т а н о в л я ю:
 
1. Установити, що договори, які передбачають виконання резидентами боргових зобов'язань перед нерезидентами за запозиченими у них кредитами, позиками в іноземній валюті (далі - договори), підлягають реєстрації Національним банком України.
 
Уповноважені банки здійснюють обслуговування операцій за договорами на підставі реєстраційних свідоцтв.
 
Реєстрація договорів здійснюється Національним банком України протягом семи робочих днів з дати надходження необхідних для реєстрації документів. Протягом цього строку Національний банк України видає реєстраційні свідоцтва.
 
Порядок реєстрації договорів та перелік документів, необхідних для реєстрації договорів, визначається Національним банком України.
 
Виходячи з розміру зовнішньої заборгованості, стану і умов її обслуговування, а також платіжного балансу України Національний банк України в межах своїх повноважень може визначати умови, відповідно до яких резиденти укладають договори.
 
2. Установити, що у разі одержання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів без реєстрації договорів до резидентів застосовуються фінансові санкції - штрафи у сумі, еквівалентній одному відсотку розміру одержаного кредиту чи позики і перерахованій у національну валюту України за офіційним обмінним курсом Національного банку України на день одержання кредиту, позики, з подальшою обов'язковою реєстрацією зазначених договорів. Суми штрафів спрямовуються до Державного бюджету України.
 
3. Санкції, передбачені статтею 2 цього Указу та пунктом 2 статті 16 Декрету Кабінету Міністрів України від 19 лютого 1993 року N 15 "Про систему валютного регулювання і валютного контролю", застосовуються Національним банком України до банків та інших фінансово-кредитних установ, органами державної податкової служби - до інших резидентів і нерезидентів України. Оскарження рішень про застосування фінансових санкцій здійснюється в судовому порядку.
 
Санкції - штрафи, зазначені у частині першій цієї статті, сплачуються не пізніше п'яти днів з дня вручення резиденту, нерезиденту рішення про накладення штрафу. У разі несплати штрафу у зазначений строк сума штрафу списується з рахунків резидента, нерезидента відповідно до законодавства.
 
4. Дія цього Указу не поширюється на відносини, що виникають у зв'язку із залученням іноземних кредитів, отриманих під гарантії Кабінету Міністрів України.
 
5. Державній податковій адміністрації України затвердити у місячний строк порядок застосування органами державної податкової служби штрафних санкцій, зазначених у статті 3 цього Указу.
 
6. Національному банку України привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Указом.
 
7. Покласти на Кабінет Міністрів України надання офіційних роз'яснень щодо цього Указу.
 
8. Цей Указ набирає чинності в порядку, передбаченому пунктом 4 розділу XV "Перехідні положення" Конституції України.

 
Президент України Л.КУЧМА
м. Київ, 27 червня 1999 року
N 734/99


Інші НПА

Постанова Правління НБУ №270 від 17.06.2004 Про затвердження Положення про порядок отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів і надання резидентами позик в іноземній валюті нерезидентам Наказ МІП №28 від 17.06.2015 Про затвердження Порядку особистого прийому громадян у Міністерстві інформаційної політики України Закон України ВРУ №577 від 02.07.2015 Про внесення змін до Закону України Про звернення громадян щодо електронного звернення та електронної петиції Закон України ВРУ №627 від 16.07.2015 Про внесення змін до Закону України Про введення мораторію на примусову реалізацію майна Указ Президент №445 від 21.07.2015 Про забезпечення умов для впровадження системи рухомого (мобільного) зв\'язку четвертого покоління Розпорядження КМУ №736 від 22.07.2015 Про тимчасове покладення виконання обов’язків генерального директора Національної акціонерної компанії Украгролізинг на Процюка О.В. Розпорядження КМУ №754 від 22.07.2015 Про призначення Петухова С.І. заступником Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Розпорядження КМУ №756 від 22.07.2015 Про відсторонення Лікарчука І.Л. від виконання повноважень за посадою директора Українського центру оцінювання якості освіти Розпорядження КМУ №733 від 22.07.2015 Про призначення Федорка І.П. виконуючим обов’язки начальника державного підприємства Придніпровська залізниця Розпорядження КМУ №734 від 22.07.2015 Про призначення Ворони Г.М. заступником голови правління Державної акціонерної компанії Ліки України