Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Наказ СБУ № 443 від 12.12.2002 ро затвердження Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків з військовослужбовцями Служби безпеки України

 
СЛУЖБА БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ
 
Н А К А З
 
12.12.2002 N 443
 
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
8 січня 2003 р.
за N 11/7332

 
Про затвердження Порядку
розслідування та ведення обліку нещасних випадків
з військовослужбовцями Служби безпеки України
 
{ Із змінами, внесеними згідно з Наказом Служба безпеки України N 686 від 18.10.2006 }

 
Відповідно до статті 10 Закону України "Про Службу безпеки України" та з метою врегулювання питань, пов'язаних з розслідуванням і веденням обліку нещасних випадків, що сталися з військовослужбовцями Служби безпеки України (далі - СБУ), Н А К А З У Ю:
{ Преамбула в редакції Наказу СБУ N 686 від 18.10.2006 }
 
1. Затвердити Порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків з військовослужбовцями Служби безпеки України (далі - Порядок ), що додається.
 
2. Розслідування нещасних випадків, що сталися із співробітниками-військовослужбовцями та військовослужбовцями строкової служби під час виконання обов'язків військової служби, проводити з урахуванням вимог цього Порядку.
 
3. З наказом і Порядком ознайомити військовослужбовців Служби безпеки України.
 
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на Інспекцію технічного і пожежного нагляду та охорони праці в СБУ Департаменту забезпечення оперативно-службової діяльності Служби безпеки України.
 
5. Наказ Голови Служби безпеки України від 31 березня 1999 року N 77 "Про затвердження Положення про розслідування та облік нещасних випадків з військовослужбовцями Служби безпеки України", зареєстрований в Міністерстві юстиції України 5 травня 1999 року за N 283/3576, вважати таким, що втратив чинність.
 
Т.в.о Голови Служби Ю.Землянський

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Служби безпеки України
12.12.2002 N 443
 
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
8 січня 2003 р.
за N 11/7332

 
ПОРЯДОК
розслідування та ведення обліку нещасних випадків
з військовослужбовцями Служби безпеки України

 
1. Загальні положення
 
1.1. Цей Порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків, які сталися із співробітниками-військовослужбовцями і військовослужбовцями строкової служби (далі - військовослужбовці), поширюється на підрозділи Центрального управління, регіональні органи, органи військової контррозвідки, військові частини, навчальні та інші заклади Служби безпеки України (далі - підрозділи, органи, заклади СБУ) під час виконання обов'язків військової служби.
 
1.2. Розслідуванню підлягають раптове погіршення стану здоров'я, поранення, травми, у тому числі отримані внаслідок тілесних ушкоджень, заподіяних іншою особою, отруєння, теплові удари, опіки, обмороження, утоплення, ураження електричним струмом, блискавкою, іонізуючим випромінюванням, а також ушкодження, отримані внаслідок аварій, пожеж, стихійного лиха (землетруси, зсуви, повені, урагани та інші надзвичайні події), контакту з тваринами, комахами та іншими представниками фауни і флори, що призвели до втрати військовослужбовцем працездатності на один чи більше робочих днів, а також смертельні випадки з військовослужбовцями при виконанні обов'язків військової служби (далі - нещасні випадки).
 
1.3. За результатами розслідування складається акт про нещасний випадок за формою НВС-1 (додаток 1). Військовослужбовці вважаються такими, що виконують обов'язки військової служби:
а) на шляху прямування на службу або із служби, під час службових поїздок, повернення до місця служби;
б) на території підрозділу, органу, закладу СБУ протягом робочого (учбового) часу, включаючи і перерви, установлені розпорядком (розкладом занять);
в) за межами території підрозділу, органу, закладу СБУ, якщо перебування там відповідало обов'язкам військовослужбовця або він був направлений туди за наказом відповідного командира (начальника);
г) при виконанні державних або громадських обов'язків, хоч ці обов'язки й не були пов'язані з військовою службою;
ґ) при виконанні обов'язку з урятування людського життя, охорони державної, комунальної і приватної власності, підтримання військової дисципліни та охорони правопорядку;
д) використання власного транспортного засобу в інтересах підрозділу, органу, закладу СБУ з дозволу або за дорученням керівництва підрозділу, органу, закладу СБУ в установленому порядку. { Пункт 1.3 доповнено підпунктом "д" згідно з Наказом СБУ N 686 від 18.10.2006 }
 
1.4. Нещасні випадки, пов'язані із заподіянням тілесних ушкоджень іншою особою, вогнепальні поранення або вбивство військовослужбовця під час виконання обов'язків військової служби розслідуються відповідно до цього Порядку незалежно від порушення кримінальної справи. Про такі нещасні випадки складається акт за формою НВС-1, крім випадків з'ясування потерпілим особистих стосунків, якщо з приводу цих дій є висновок компетентних органів.
 
1.5. Нещасні випадки, що сталися під час виконання обов'язків військової служби внаслідок раптового погіршення стану здоров'я військовослужбовців (серцевої недостатності, інсульту тощо), розслідуються відповідно до цього Порядку, і про них складається акт за формою НВС-1 за умови, що погіршення стану здоров'я сталося внаслідок впливу небезпечних чи шкідливих виробничих факторів або якщо потерпілий не проходив медичного огляду, а робота, що виконувалася, була протипоказана потерпілому відповідно до медичного висновку.
 
1.6. Нещасні випадки, що сталися з військовослужбовцями на території підрозділу, органу, закладу СБУ або в іншому місці служби під час перерви для відпочинку та харчування, а також під час проведення службових нарад, отримання грошового забезпечення, проходження медогляду тощо, розслідуються відповідно до цього Порядку.
Розслідування нещасних випадків, що сталися з військовослужбовцями, які перебували у відрядженні за кордоном, проводяться згідно з цим Порядком, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України. { Пункт 1.6 доповнено абзацом згідно з Наказом СБУ N 686 від 18.10.2006 }
 
1.7. За результатами розслідування не складається акт за формою НВС-1 про нещасні випадки, що сталися з військовослужбовцями:
а) під час використання ними з особистою метою транспортних засобів підрозділу, органу, закладу СБУ без дозволу керівництва підрозділу, органу закладу СБУ, а також устаткування, механізмів, інструментів, крім випадків, що сталися внаслідок несправності цього устаткування, механізмів, інструментів;
б) через отруєння алкоголем, наркотичними або іншими отруйними речовинами, а також унаслідок їх дії (асфіксія, інсульт, зупинка серця тощо) за наявності медичного висновку, якщо це не викликано вживанням цих речовин за письмовою рекомендацією лікувального закладу або застосуванням цих речовин при виконанні службових завдань, дотриманні визначених нормативними документами технологічних процесів, розпоряджень начальників, або порушенням вимог безпеки щодо їх зберігання і транспортування, або якщо потерпілий, який перебував у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння, був усунутий від служби до настання нещасного випадку, а також у разі підтвердженого відповідним медичним висновком алкогольного чи токсичного сп'яніння, не зумовленого виконанням службової діяльності, яке стало основною причиною нещасного випадку за відсутності технічних та організаційних причин його настання; { Підпункт "б" пункту 1.7 із змінами, внесеними згідно з Наказом СБУ N 686 від 18.10.2006 }
в) під час скоєння злочинів або інших правопорушень, якщо ці дії підтверджені рішенням суду;
г) у разі природної смерті, за винятком випадків, зазначених у п. 1.5 цього Порядку, або самогубства, що підтверджені висновками судово-медичної експертизи та органів прокуратури.
 
1.8. Якщо за результатами роботи комісії з розслідування прийнято рішення, що про нещасний випадок не повинен складатися акт за формою НВС-1, то про такий нещасний випадок складається акт про нещасний випадок за формою НТВС (додаток 2).
 
2. Повідомлення про нещасні випадки,
їх розслідування та ведення обліку
 
2.1. Про кожний нещасний випадок військовослужбовець (свідок), який його виявив, або сам потерпілий повинні негайно повідомити безпосереднього чи прямого начальника потерпілого (далі - начальник потерпілого) та начальника підрозділу, органу, закладу СБУ, де стався нещасний випадок, і вжити заходів щодо надання необхідної допомоги потерпілому.
 
2.2. Начальник потерпілого або начальник підрозділу, органу, закладу СБУ, де стався нещасний випадок, зобов'язаний:
а) терміново організувати надання медичної допомоги потерпілому і в разі необхідності доставити його до лікувально-профілактичного закладу;
б) якщо потерпілий є представником іншого підрозділу, органу, закладу СБУ, - повідомити начальника цього підрозділу, органу, закладу СБУ;
в) зберегти до прибуття комісії з розслідування обстановку та устаткування у такому стані, у якому вони були на момент події (якщо це не загрожує життю та здоров'ю інших людей і не призведе до більш тяжких наслідків), а також ужити заходів щодо недопущення подібних випадків.
 
2.3. Начальники підрозділів, органів та закладів СБУ, де стався нещасний випадок, які мають у своєму складі підрозділи роботи з особовим складом, отримавши повідомлення про нещасний випадок, організовують його розслідування, для чого наказом призначають комісію, до складу якої входять:
спеціаліст з охорони праці підрозділу, органу, закладу СБУ (голова комісії);
начальник (заступник начальника) структурного підрозділу СБУ, де стався нещасний випадок;
посадова особа підрозділу роботи з особовим складом.
Начальники підрозділів Центрального управління СБУ, де стався нещасний випадок, які не мають у своєму складі підрозділів роботи з особовим складом, готують накази про призначення комісії з розслідування у вищевказаному складі за підписом керівництва Служби безпеки України.
У разі потреби до складу комісії можуть входити й інші посадові особи та спеціалісти.
Потерпілий або особа, яка представляє його інтереси, не включається до складу комісії, але має право брати участь у її засіданнях, висловлювати свої пропозиції, додавати до матеріалів розслідування документи, що стосуються нещасного випадку, давати відповідні пояснення, у тому числі викладати в усній і письмовій формі особисту думку щодо обставин і причин нещасного випадку та одержувати від голови комісії інформацію про хід проведення розслідування. { Абзац сьомий пункту 2.3 в редакції Наказу СБУ N 686 від 18.10.2006 }
У підрозділах, органах, закладах СБУ, де немає штатних спеціалістів з охорони праці, головою комісії з розслідування призначається відповідальна за охорону праці посадова особа, на яку покладено виконання таких функцій наказом начальника цього підрозділу, органу, закладу СБУ.
 
2.4. Комісія з розслідування нещасного випадку зобов'язана протягом трьох діб:
а) обстежити місце нещасного випадку, опитати свідків і осіб, які причетні до нього, та отримати пояснення потерпілого, якщо це можливо;
б) визначити відповідність умов і безпеки служби (місця праці) вимогам нормативно-правових актів про охорону праці;
в) з'ясувати обставини і причини, що призвели до нещасного випадку, визначити, пов'язаний чи не пов'язаний цей випадок з виконанням службових завдань, дотриманням визначених нормативними документами технологічних процесів, розпоряджень начальників;
г) визначити осіб, які припустилися порушення нормативно-правових актів про охорону праці, а також розробити заходи щодо запобігання подібним нещасним випадкам;
ґ) скласти акт розслідування нещасного випадку з військовослужбовцем під час виконання обов'язків військової служби за формою НВС-2 (додаток 3) у трьох примірниках, а також акт за формою НВС-1 або акт за формою НТ у шести примірниках і подати його на затвердження начальнику підрозділу, органу, закладу СБУ, де стався нещасний випадок.
У випадках, зазначених у п.2.11 цього Порядку, термін розслідування продовжується до отримання матеріалів відповідних державних органів нагляду за безпекою руху.
До першого примірника акта розслідування за формою НВС-2 (далі - акт розслідування нещасного випадку) додаються акт за формою НВС-1 або НТВС, пояснення свідків, потерпілого, а також витяги з експлуатаційної документації, схеми, фотографії та інші документи, що характеризують стан робочого місця (устаткування, машини, апаратури тощо), у разі необхідності також медичний висновок щодо діагнозу ушкодження здоров'я потерпілого внаслідок нещасного випадку, а також про наявність в організмі потерпілого алкоголю чи наркотичних речовин.
Нещасні випадки, про які складаються акти за формою НВС-1 або НТВС, беруться на облік і реєструються підрозділом, органом, закладом СБУ в журналі реєстрації потерпілих від нещасних випадків (додаток 4).
 
2.5. Начальник підрозділу, органу, закладу СБУ повинен розглянути і затвердити акти за формою НВС-1 або НТВС протягом доби після закінчення розслідування, а щодо нещасних випадків, які сталися за межами підрозділу, органу, закладу СБУ, - протягом доби після отримання необхідних матеріалів (допускається фотокопіювання першого примірника затвердженого акта із завіренням копії посадовою особою, яка входила до складу комісії з розслідування).
Зазначені акти протягом трьох діб надсилаються:
начальнику структурного підрозділу, де стався нещасний випадок, для здійснення заходів щодо запобігання подібним випадкам;
до інспекції технічного і пожежного нагляду та охорони праці в СБУ Департаменту забезпечення оперативно-службової діяльності Служби безпеки України (далі - ІПН та ОП) разом з актом розслідування нещасного випадку;
спеціалісту з охорони праці підрозділу, органу, закладу СБУ або посадовій особі, на яку покладено виконання функцій з питань охорони праці (далі - спеціаліст з охорони праці підрозділу, органу, закладу СБУ). Акт за формою НВС-1 або НТВС надсилається разом з першим примірником акта розслідування нещасного випадку та іншими матеріалами розслідування;
до підрозділу роботи з особовим складом підрозділу, органу, закладу СБУ для долучення до особової справи потерпілого військовослужбовця (у двох примірниках);
потерпілому або особі, яка представляє його інтереси, разом з актом розслідування нещасного випадку.
 
2.6. Акти розслідування нещасного випадку, акти за формою НВС-1 або НТВС разом з матеріалами розслідування підлягають зберіганню протягом 45 років у підрозділі, органі, закладі СБУ, військовослужбовцем якого є (був) потерпілий.
У разі ліквідації підрозділу, органу, закладу СБУ акти розслідування нещасного випадку, акти за формою НВС-1 або НТВС підлягають передачі правонаступникові або до державного архіву.
 
2.7. Після закінчення періоду тимчасової непрацездатності або в разі смерті потерпілого начальник підрозділу, органу, закладу СБУ, який бере на облік нещасний випадок, складає повідомлення про наслідки нещасного випадку за формою НВС-3 (додаток 5) і в десятиденний термін надсилає його підрозділам та посадовим особам, яким надсилався акт за формою НВС-1 або НТВС.
Повідомлення про наслідки нещасного випадку є обов'язковим додатком до акта за формою НВС-1 або НТВС і підлягає зберіганню разом з ним відповідно до цього Порядку.
 
2.8. Нещасний випадок, про який своєчасно не повідомили начальника потерпілого чи начальника підрозділу, органу, закладу СБУ, де стався нещасний випадок, незалежно від терміну, коли він стався, або внаслідок якого втрата непрацездатності настала не одразу, незалежно від терміну, коли він стався, розслідується згідно з цим Порядком протягом місяця після надходження письмового повідомлення від потерпілого чи особи, яка представляє його інтереси. Питання про складання акта за формою НВС-1 вирішується комісією з розслідування, а в разі незгоди потерпілого чи особи, яка представляє його інтереси, з рішенням комісії це питання розв'язується у порядку, передбаченому чинним законодавством України.
 
2.9. Нещасний випадок з військовослужбовцем іншого підрозділу, органу, закладу СБУ під час виконання ним службового завдання або перебування у відрядженні розслідується комісією підрозділу, органу, закладу СБУ, де стався нещасний випадок, за участю представників підрозділу, органу, закладу СБУ, військовослужбовцем якого є потерпілий, про що складається акт за формою НВС-1, і випадок береться на облік підрозділом, органом, закладом СБУ, військовослужбовцем якого є потерпілий. Начальник підрозділу, органу закладу СБУ несе відповідальність за прибуття представника свого підрозділу.
Підрозділ, орган, заклад СБУ, де стався нещасний випадок, зберігає у себе один примірник затвердженого акта за формою НВС-1.
 
2.10. Нещасні випадки із слухачами і курсантами вищих військових навчальних закладів СБУ, що сталися під час проходження ними навчальної практики та стажування, розслідуються і беруться на облік підрозділом, органом, закладом СБУ, де вони проходили практику чи стажування. У розслідуванні повинен брати участь представник навчального закладу СБУ.
 
2.11. Нещасні випадки, що сталися з військовослужбовцями в результаті дорожньо-транспортної пригоди (ДТП), розслідуються відповідно до цього Порядку з обов'язковим використанням матеріалів розслідування відповідних державних органів нагляду за безпекою руху.
Висновки зазначених органів про причини нещасного випадку й осіб, які припустилися порушення нормативних актів, долучаються підрозділом, органом, закладом СБУ, військовослужбовцем якого є потерпілий, або головою комісії з розслідування нещасного випадку до інших матеріалів щодо цього нещасного випадку незалежно від порушення кримінальної справи.
Притягнення до відповідальності водія за порушення вимог безпеки руху, у результаті якого стався нещасний випадок, не може бути підставою для відмови в складанні акта за формою НВС-1 та взяття на облік цього нещасного випадку.
 
2.12. Нещасні випадки, що сталися з військовослужбовцями, які були залучені до виконання робіт на підприємствах, в установах та організаціях міністерств і інших центральних органів виконавчої влади за договором (угодою) з підрозділом, органом, закладом СБУ, розслідуються і беруться на облік підрозділом, органом, закладом СБУ, військовослужбовцем якого є потерпілий (при потребі залучається представник підприємства, установи або організації, де стався нещасний випадок).
 
2.13. Контроль за своєчасністю й об'єктивністю розслідування нещасних випадків, документальним оформленням та обліком, виконанням заходів щодо усунення їх причин здійснюється спеціалістом з охорони праці підрозділу, органу, закладу СБУ, а також ІПН та ОП.
ІПН та ОП має право вимагати від начальника підрозділу, органу, закладу СБУ складання акта за формою НВС-1 або його перегляду, якщо встановлено, що допущено порушення вимог цього Порядку або інших нормативних актів з охорони праці.
Посадова особа ІПН та ОП має право в разі надходження скарги, незгоди потерпілого або особи, яка представляє його інтереси, з висновками розслідування обставин та причин нещасного випадку або його приховування надавати начальнику підрозділу, органу, закладу СБУ обов'язкові для виконання приписи за встановленою формою НВС-4 (додаток 6) щодо необхідності складання або перегляду акта за формою НВС-1 та взяття його на облік.
 
2.14. У разі відмови підрозділу, органу, закладу СБУ скласти акт про нещасний випадок за формою НВС-1 чи незгоди потерпілого або особи, яка представляє його інтереси, із змістом акта розслідування нещасного випадку, акта за формою НВС-1 питання вирішується в порядку, визначеному чинним законодавством України.
 
3. Спеціальне розслідування нещасних випадків
 
3.1. Спеціальному розслідуванню підлягають:
а) нещасні випадки із смертельним наслідком;
б) групові нещасні випадки, які сталися одночасно з двома і більше військовослужбовцями, незалежно від тяжкості ушкодження їх здоров'я;
в) випадки смерті військовослужбовця під час виконання обов'язків військової служби;
г) випадки зникнення військовослужбовця під час виконання обов'язків військової служби;
ґ) нещасні випадки з тяжкими наслідками, у тому числі з можливою інвалідністю потерпілого. { Пункт 3.1 доповнено підпунктом "ґ" згідно з Наказом СБУ N 686 від 18.10.2006 }
 
3.2. Про груповий нещасний випадок, нещасний випадок із смертельним наслідком і випадок смерті начальник підрозділу, органу, закладу СБУ, де він стався, зобов'язаний негайно скласти повідомлення про нещасний випадок (додаток 7) та доповісти керівництву Служби безпеки України, в ІПН та ОП, а також сповістити про це орган військової прокуратури за місцем виникнення нещасного випадку.
Зазначене повідомлення надсилається також у разі, якщо смерть потерпілого настала внаслідок нещасного випадку, що стався раніше. Спеціальне розслідування щодо цього випадку здійснюється в установленому порядку з використанням матеріалів раніше проведеного розслідування.
 
3.3. Нещасні випадки, зазначені в п. 3.1 цього Порядку, належать до надзвичайних подій у Службі безпеки України.
Спеціальне розслідування цих випадків проводиться комісією, яка призначається наказом керівництва Служби безпеки України.
До складу комісії входять:
посадова особа ІПН та ОП (заступник голови комісії);
спеціаліст з охорони праці підрозділу, органу, закладу СБУ, де стався нещасний випадок;
начальник (заступник начальника) структурного підрозділу СБУ, де стався нещасний випадок.
У разі необхідності до складу комісії залучаються інші посадові особи та спеціалісти.
Потерпілий або особа, яка представляє його інтереси, не включається до складу спеціальної комісії, але має право брати участь у засіданнях комісії, висловлювати свої пропозиції, додавати до матеріалів розслідування документи, що стосуються нещасного випадку, викладати особисту думку щодо обставин і причин нещасного випадку та одержувати від голови комісії інформацію про хід проведення розслідування { Пункт 3.3 доповнено абзацом п'ятим згідно з Наказом СБУ N 686 від 18.10.2006 }
 
3.4. Спеціальне розслідування нещасних випадків проводиться протягом 10 робочих днів. У разі потреби встановлений строк може бути продовжений посадовою особою Служби безпеки України, яка призначила розслідування.
За результатами розслідування складається акт за формою НВС-2, а також оформляються інші матеріали, передбачені п.3.10 цього Порядку.
Акт розслідування нещасного випадку підписується головою і всіма членами комісії із спеціального розслідування. Якщо член комісії не згоден зі змістом акта, він у письмовій формі додає до акта свою окрему думку.
Акт за формою НВС-1 на кожного потерпілого складається відповідно до акта розслідування нещасного випадку у двох примірниках, підписується головою та членами комісії із спеціального розслідування і затверджується начальником підрозділу, органу, закладу СБУ, де стався нещасний випадок, протягом доби після отримання ним цих документів.
 
3.5. У разі розбіжності думок членів комісії із спеціального розслідування посадова особа Служби безпеки України, яка призначила комісію, розглядає матеріали розслідування і може призначити нове розслідування або видати письмове розпорядження щодо складання акта за формою НВС-1 і взяття його на облік.
 
3.6. Комісія із спеціального розслідування має право вимагати від начальника підрозділу, органу, закладу СБУ, де стався нещасний випадок, залучення за рахунок цього підрозділу, органу, закладу СБУ до розслідування експертів-спеціалістів науково-дослідних, проектно-конструкторських та інших організацій для встановлення причин нещасного випадку і розроблення заходів щодо запобігання подібним випадкам.
 
3.7. На вимогу комісії зі спеціального розслідування підрозділ, орган, заклад СБУ, де стався нещасний випадок, зобов'язаний:
а) зробити, у разі потреби, фотознімки місця нещасного випадку, пошкодженого об'єкта, устаткування, інструменту, а також надати технічну документацію та інші необхідні матеріали;
б) надати транспортні засоби, засоби зв'язку, службові приміщення для роботи комісії із спеціального розслідування;
в) організувати в разі розслідування гострого отруєння (захворювання) проведення медичного обстеження всього особового складу підрозділу, органу, закладу СБУ, який працює на ділянці, де сталося отруєння (захворювання);
г) забезпечити проведення лабораторних досліджень і випробувань, виконання технічних розрахунків та інших робіт;
ґ) організувати друкування, розмноження й оформлення в необхідній кількості матеріалів спеціального розслідування.
Члени комісії мають право в ході розслідування отримувати письмові пояснення від особового складу підрозділу, органу, закладу СБУ, де стався нещасний випадок, та свідків події або проводити їх опитування щодо обставин події.
Витрати підрозділів, органів, закладів СБУ, що безпосередньо пов'язані з діяльністю комісії із спеціального розслідування та залучених до її роботи спеціалістів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, підприємств чи організацій, здійснюються за рахунок їх кошторисів та виключно в межах асигнувань, передбачених на зазначену мету.
Медичні заклади, заклади судово-медичної експертизи, органи прокуратури (військової прокуратури) і внутрішніх справ та інші органи зобов'язані безоплатно надавати на запит голови спеціальної комісії відповідні матеріали та висновки, що стосуються нещасного випадку. { Пункт 3.7 доповнено абзацом дев'ятим згідно з Наказом СБУ N 686 від 18.10.2006 }
 
3.8. Члени комісії із спеціального розслідування повинні зустрітися з потерпілими або членами їхніх сімей, особою, яка представляє їх інтереси, розглянути і вирішити на місці соціальні питання або внести пропозиції про їх вирішення відповідним органам, а також дати роз'яснення потерпілим (сім'ям, особі, яка представляє їх інтереси) щодо їх прав та належної компенсації відповідно до чинного законодавства України.
 
3.9. Начальник підрозділу, органу, закладу СБУ, де стався нещасний випадок, який має у своєму складі підрозділ роботи з особовим складом, у п'ятиденний термін з моменту підписання акта розслідування нещасного випадку чи одержання припису посадової особи ІПН та ОП щодо взяття на облік нещасного випадку зобов'язаний розглянути ці матеріали і видати наказ про здійснення запропонованих заходів щодо запобігання виникненню подібних випадків, а також про притягнення до відповідальності осіб, які припустилися порушення законодавства про охорону праці.
Начальник підрозділу, органу, закладу СБУ, де стався нещасний випадок, який не має у своєму складі підрозділу роботи з особовим складом, у п'ятиденний термін з моменту підписання акта розслідування нещасного випадку чи одержання припису посадової особи ІПН та ОП щодо взяття на облік нещасного випадку зобов'язаний розглянути ці матеріали і надати пропозиції керівництву Служби безпеки України про здійснення запропонованих заходів щодо запобігання виникненню подібних випадків, а також про притягнення до відповідальності осіб, які припустилися порушення законодавства про охорону праці.
Начальник підрозділу, органу, закладу СБУ, де стався нещасний випадок, у строк, зазначений в акті розслідування, якщо відповідним наказом керівництва Служби безпеки України не встановлені інші строки, у письмовій формі повідомляє в ІПН та ОП про здійснення запропонованих комісією заходів.
 
3.10. До матеріалів спеціального розслідування нещасного випадку належать:
а) витяг з наказу Служби безпеки України про організацію спеціального розслідування нещасного випадку;
б) акт розслідування нещасного випадку (форма НВС- 2);
в) протокол огляду місця події нещасного випадку, що стався (додаток 8);
г) ескіз місця нещасного випадку, що стався (додаток 9), необхідні плани, схеми, фотознімки місця події тощо;
ґ) припис посадової особи ІПН та ОП за формою НВС-4 (якщо він видавався);
д) копія акта за формою НВС-1 на кожного потерпілого окремо;
е) висновок експертизи (науково-технічної, медичної тощо), якщо вона проводилася;
є) медичний висновок про причини смерті або характер травми потерпілого, а також про наявність в його організмі алкоголю, наркотичних або токсичних речовин (у разі потреби);
ж) протоколи опитування потерпілих, свідків та інших осіб, причетних до нещасного випадку, що стався (додаток 10), та пояснювальні записки потерпілих, свідків та інших осіб, причетних до нещасного випадку, що стався (додаток 11);
з) копії документів про проходження потерпілим навчання та інструктажів з охорони праці;
и) копії приписів з охорони праці, що стосуються нещасного випадку, наданих начальнику підрозділу, органу, закладу СБУ (начальнику структурного підрозділу) ІПН та ОП (спеціалістом з охорони праці підрозділу, органу, закладу СБУ) до настання нещасного випадку і під час його розслідування;
і) витяги з нормативних актів про охорону праці, вимоги яких були порушені;
ї) довідка про заподіяну нещасним випадком матеріальну шкоду та про надання потерпілому чи членам його сім'ї матеріальної допомоги;
й) копія наказу начальника підрозділу, органу, закладу СБУ або керівництва Служби безпеки України згідно з пунктом 3.9 цього Порядку.
 
3.11. Начальник підрозділу, органу, закладу СБУ, де стався нещасний випадок, у п'ятиденний строк після закінчення розслідування нещасного випадку надсилає матеріали, указані в пункті 3.10 цього Порядку, до ІПН та ОП, до військової прокуратури (на її вимогу), а також до підрозділу, органу, закладу СБУ, військовослужбовцем якого є потерпілий.
Перший примірник матеріалів розслідування залишається у підрозділі, органі, закладі СБУ, де стався нещасний випадок.
Потерпілому або членам його сім'ї чи особі, яка представляє його інтереси, надсилається затверджений акт за формою НВС-1 або НТВС разом з копією акта розслідування нещасного випадку.
 
4. Звітність про нещасні випадки, аналіз їх причин
 
4.1. Підрозділи, органи, заклади СБУ на підставі актів за формою НВС-1 здійснюють облік та аналіз нещасних випадків і складають річний звіт про травматизм за встановленою формою та надсилають його до ІПН та ОП.
 
4.2. ІПН та ОП:
проводить аналіз нещасних випадків з військовослужбовцями за квартал, півріччя і рік та вживає заходів щодо виявлення та усунення порушень вимог цього Порядку;
здійснює аналіз причин нещасних випадків;
готує огляди про травматизм та стан охорони праці і надсилає їх у підрозділи, органи, заклади СБУ.
 
4.3. Облік усіх нещасних випадків за формою НВС-1, що сталися в підрозділах, органах, закладах СБУ, здійснюється ІПН та ОП на підставі повідомлень та матеріалів розслідувань, надісланих на її адресу.
 
5. Прикінцеві положення
 
5.1. Начальники підрозділів, органів, закладів СБУ та посадові особи цих підрозділів, органів, закладів, які проводили розслідування нещасних випадків:
несуть відповідальність згідно із законодавством за своєчасне і правильне розслідування та прийняті рішення;
розробляють та виконують заходи щодо запобігання нещасним випадкам.
 
Начальник Інспекції технічного і
пожежного нагляду та охорони праці
в СБУ Департаменту забезпечення
оперативно-службової діяльності
Служби безпеки України А.Катещенок

Додаток 1
до пункту 1.3 Порядка

 
Зразок
Форма НВС-1

 
ЗАТВЕРДЖУЮ
___________________________
(посада, військове звання,
підпис, ім'я, по батькові
та прізвище ____________________________
керівника підрозділу,
органу, закладу СБУ)
___ ________________ 20__ р.
(печатка підрозділу,
органу, закладу СБУ)

АКТ N ____
про нещасний випадок, пов'язаний
з виконанням обов'язків військової служби

 
_________________________________________________________________
(прізвище, ім'я та по батькові потерпілого)
_________________________________________________________________
(місце проживання потерпілого)
1. Дата і час нещасного випадку _________________________________
(число, місяць, рік, година, хвилина)
2. Підрозділ, орган, заклад СБУ, військовослужбовцем якого є
потерпілий: _________________________________________________________________
(найменування)
2.1. Місце знаходження підрозділу, органу, закладу СБУ,
військовослужбовцем якого є потерпілий:
Автономна Республіка Крим,
область _________________________________________________________
район ___________________________________________________________
населений пункт _________________________________________________
2.2. Належність підрозділу, об'єкта, закладу, де стався нещасний
випадок _________________________________________________________________
2.3. Форма власності ____________________________________________
2.4. Найменування й місце знаходження підрозділу, органу, закладу
СБУ, де стався нещасний випадок _________________________________________________________________
2.5. Місце нещасного випадку ____________________________________
3. Відомості про потерпілого:
3.1. Стать: чоловіча, жіноча ____________________________________
3.2. Число, місяць, рік народження ______________________________
3.3. Посада, військове звання____________________________________
3.4. Календарна вислуга років ___________________________________
3.5. Вислуга років за посадою, під час зайняття якої стався
нещасний випадок_________________________________________________
4. Проведення навчання з потерпілим та інструктажу з охорони
праці:
4.1. Навчання за професією чи видом роботи, під час виконання
якої стався нещасний випадок_____________________________________
(число, місяць, рік)
Проведення інструктажу:
4.2. Вступного___________________________________________________
(число, місяць, рік)
4.3. Первинного__________________________________________________
(число, місяць, рік)
4.4. Повторного _________________________________________________
(число, місяць, рік)
4.5. Цільового __________________________________________________
(число, місяць, рік)
4.6. Перевірка знань за професією або виду роботи, під час
виконання якої стався нещасний випадок ( для робіт підвищеної
небезпеки)_______________________________________________________
(число, місяць, рік)
5. Проходження медичного огляду:
5.1. Попереднього________________________________________________
(число, місяць, рік)
5.2. Періодичного________________________________________________
(число, місяць, рік)
6. Обставини, за яких стався нещасний випадок ___________________
_________________________________________________________________
_________________________________________________________________
6.1. Вид події __________________________________________________
6.2. Шкідливий або небезпечний фактор і його значення _________________________________________________________________
7. Причини нещасного випадку:
7.1. Основна_____________________________________________________
7.2. Супутні ____________________________________________________
8. Устаткування, машини, механізми, транспортні засоби,
експлуатація яких призвела до нещасного випадку, _________________________________________________________________
(найменування, тип, марка, рік випуску,
підприємство - виготовлювач)
9. Діагноз: _____________________________________________________
9.1. Перебування потерпілого в стані алкогольного або
наркотичного сп'яніння___________________________________________
(так, ні)
10. Особи, які припустилися порушення законодавства про охорону
праці: __________________________________________________________
(прізвище, ім'я, по батькові, посада, підрозділ, орган, _________________________________________________________________
заклад, порушення вимог законодавчих та інших _________________________________________________________________
нормативно-правових актів з охорони праці
із зазначенням статей, пунктів тощо)
11. Свідки нещасного випадку _________________________________________________________________
(прізвище, ім'я, по батькові, місце служби,
постійне місце проживання)
12. Заходи щодо усунення причин нещасного випадку _______________ _________________________________________________________________
Голова комісії: _________________ __________ _____________
(посада, (підпис) (прізвище,
військове звання) ініціали)
Члени комісії: _________________ __________ _____________
(посада, (підпис) (прізвище,
військове звання) ініціали)
_________________ __________ _____________
(посада, (підпис) (прізвище,
військове звання) ініціали)
___ __________20__ р.
{ Додаток 1 в редакції Наказу СБУ N 686 від 18.10.2006 }
 
ПОЯСНЕННЯ
щодо заповнення акта за формою НВС-1 та формою НТВС
 
{ Назва пояснення із змінами, внесеними згідно з Наказом СБУ N 686 від 18.10.2006 }

 
Усі пункти акта від 1 до 12 заповнюються чітко і розбірливо, пункти 2.2, 2.3, 5, 6, 6.1, 6.2, 7, 8, 9.1, 10 та 12 заповнюються згідно з поясненням:
 
Пункти 2.2, 2.3. Відомча належність. Форма власності заповнюються, якщо нещасний випадок стався на об'єкті, що не належить Службі безпеки України.
 
Пункт 6. Обставини... Під час опису обставин нещасного випадку дається стисла характеристика умов служби та дій потерпілого, викладається послідовність подій, що відбувалися перед настанням випадку, описується, як проходив процес служби під час виконання завдання, а також зазначається, хто керував або організовував виконання даного завдання.
 
Пункт 6.1. Вид події. Заповнюється відповідно до зазначеного нижче класифікатора - підрозділ I.
 
Пункт 6.2. Шкідливий або небезпечний фактор та його значення. Заповнюється відповідно до ГОСТу 12.03.20003 "Небезпечні та шкідливі виробничі фактори. Класифікація".
 
Пункт 7. Причини нещасного випадку. Заповнюються дві причини нещасного випадку відповідно до зазначеного нижче класифікатора - підрозділ II.
 
Пункт 8. Устаткування, машини, механізми... Основні класи і підкласи наведено в підрозділі III (Устаткування, машини, механізми...).
 
Пункт 9. Діагноз за листком непрацездатності. Зазначається діагноз ушкодження здоров'я за листком непрацездатності або довідкою лікувально-профілактичного закладу.
 
Пункт 9.1. Перебування потерпілого... У разі перебування потерпілого в стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння запис робиться на підставі висновку, що складається лікарем, який проводив огляд потерпілого.
 
Пункт 10. Особи, які... Зазначаються особи, у тому числі й потерпілий, які припустилися порушення законодавчих та інших нормативних актів про охорону праці, дії чи бездіяльність яких стали основною або супутньою причиною нещасного випадку (відповідно до п. 7).
Якщо порушення допущено військовослужбовцями іншого підрозділу, органу, закладу СБ України, то це зазначається у цьому пункті.
 
Пункт 12. Зазначається кожний захід окремо. Не слід уносити до цього пункту відомості про накладення стягнень.
 
1. Вид події, що призвела до нещасного випадку
 
1.1. Дорожньо-транспортна пригода, у тому числі наїзд транспортних засобів.
 
1.2. Падіння потерпілого, у тому числі:
а) падіння потерпілого під час пересування;
б) падіння потерпілого з висоти;
в) падіння потерпілого в колодязь, ємність, яму тощо.
 
1.3. Падіння, обрушення, обвалення предметів, матеріалів, породи, ґрунту тощо:
а) обрушення, обвалення будівель, споруд та їх елементів;
б) обвалення та обрушення породи, ґрунту тощо.
 
1.4. Дія предметів та деталей, що рухаються, розлітаються, обертаються, у тому числі:
а) дія рухомих і таких, що обертаються, деталей обладнання, машин і механізмів;
б) дія предметів, що розлітаються в результаті вибуху або руйнування приладів, посудин, які перебувають під тиском, у вакуумі.
 
1.5. Ураження електричним струмом, у тому числі при доторканні до ЛЕП та пошкоджених електромереж.
 
1.6. Дія екстремальних температур (крім пожеж).
 
1.7. Дія шкідливих та токсичних речовин.
 
1.8. Дія іонізуючих випромінювань.
 
1.9. Фізичні перевантаження.
 
1.10. Нервово-психічні перевантаження.
 
1.11. Ушкодження внаслідок контакту з тваринами, комахами та іншими представниками флори і фауни.
 
1.12. Утоплення.
 
1.13. Асфіксія.
 
1.14. Навмисне вбивство або травма, заподіяна іншою особою.
 
1.15. Стихійне лихо.
 
1.16. Пожежа.
 
1.17. Вибух.
 
1.18. Інші.
 
2. Причини нещасного випадку
 
2.1. Технічні:
2.1.1. Конструктивні недоліки, недосконалість, недостатня надійність засобів виробництва.
2.1.2. Конструктивні недоліки, недосконалість, недостатня надійність транспортних засобів.
2.1.3. Неякісна розробка або відсутність проектної документації на будівництво, реконструкцію виробничих об'єктів, будівель, споруд, обладнання тощо.
2.1.4. Неякісне виконання будівельних робіт.
2.1.5. Недосконалість, невідповідність вимогам безпеки технологічного процесу.
2.1.6. Незадовільний технічний стан:
а) виробничих об'єктів, будинків, споруд, території;
б) засобів виробництва;
в) транспортних засобів.
2.1.7. Незадовільний стан виробничого середовища.
 
2.2. Організаційні:
2.2.1. Незадовільне функціонування, недосконалість або відсутність системи управління охороною праці.
2.2.2. Недоліки під час навчання безпечним прийомам праці, у тому числі:
а) відсутність або неякісне проведення інструктажу;
б) допуск до роботи без навчання та перевірки знань з охорони праці.
2.2.3. Неякісна розробка, недосконалість інструкцій з охорони праці або їх відсутність.
2.2.4. Відсутність у посадових інструкціях функціональних обов'язків з питань охорони праці.
2.2.5. Порушення режиму праці та відпочинку.
2.2.6. Відсутність або неякісне проведення медичного обстеження (профвідбору).
2.2.7. Невикористання засобів індивідуального захисту через незабезпеченість ними.
2.2.8. Виконання робіт з відключеними, несправними засобами колективного захисту, системи сигналізації, вентиляції, освітлення тощо.
2.2.9. Залучення до роботи працівників не за спеціальністю (професією).
2.2.10. Порушення технологічного процесу.
2.2.11. Порушення вимог безпеки під час експлуатації устаткування, машин, механізмів тощо.
2.2.12. Порушення вимог безпеки під час експлуатації транспортних засобів.
2.2.13. Порушення правил дорожнього руху.
2.2.14. Незастосування засобів індивідуального захисту (за їх наявності).
2.2.15. Незастосування засобів колективного захисту (за їх наявності).
2.2.16. Порушення трудової і виробничої дисципліни, у тому числі:
а) невиконання посадових обов'язків;
б) невиконання вимог інструкцій з охорони праці.
 
2.3. Психофізіологічні:
2.3.1. Алкогольне, наркотичне сп'яніння, токсикологічне отруєння.
2.3.2. Низька нервово-психічна стійкість.
2.3.3. Незадовільні фізичні дані або стан здоров'я.
2.3.4. Незадовільний психологічний клімат у колективі.
2.3.5. Травмування внаслідок протиправних дій інших осіб.
2.3.6. Інші причини.
 
3. Устаткування, машини, механізми, транспортні засоби
експлуатація яких призвела до нещасного випадку
 
3.1. Устаткування енергетичне.
 
3.2. Устаткування підйомно-транспортне (крани).
 
3.3. Устаткування підйомно-транспортне (конвеєри).
 
3.4. Устаткування підйомно-транспортне (крім кранів і конвеєрів).
 
3.5. Устаткування і рухомий склад залізниць.
 
3.6. Машина електричної малої потужності.
 
3.7. Електродвигуни змінного струму потужністю від 0,25 кВт і більше.
 
3.8. Електродвигуни вибухозахищені.
 
3.9. Машини електричні постійного струму.
 
3.10. Генератори змінного струму, перетворювачі, підсилювачі електромашинні, електростанції та електроагрегати живлення.
 
3.11. Машини електричні великі, агрегати електромашинні, турбо- і гідрогенератори.
 
3.12. Трансформатори і трансформаторне устаткування, апаратура високовольтна, силова перетворювальна техніка, прилади силові напівпровідникові, детектори ядерних і нейтронних випромінювань.
 
3.13. Апарати електричні напругою до 1000 В.
 
3.14. Комплектне обладнання напругою 1000 В.
 
3.15. Устаткування спеціальне технологічне, шинопроводи низької напруги.
 
3.16. Електротранспорт (крім засобів міського транспорту і мотор-вагонних поїздів), електроустаткування для електротранспорту і підйомно-транспортних машин.
 
3.17. Устаткування світлотехнічне і вироби електроустановлювальні, лампи електричні, вироби культурно-побутового призначення і широкого вжитку.
 
3.18. Джерела струму хімічні, фізичні, генератори електрохімічні й термоелектричні.
 
3.19. устаткування хімічне і запасні частини до нього.
 
3.20. Насоси (відцентрові, парові та привідні поршневі).
 
3.21. Устаткування кисневе, компресорне, холодне, насоси, комплектні технологічні лінії, установки та агрегати.
 
3.22. Верстати металорізальні.
 
3.23. Машини ковальсько-пресові (без машин з ручним і ножним приводами).
 
3.24. Устаткування деревообробне.
 
3.25. Устаткування для гальванопокриття.
 
3.26. Устаткування для зварювання.
 
3.27. Автомобілі.
 
3.28. Автомобілі спеціалізовані, автомобілі-тягачі, причепи, тролейбуси, автонавантажувачі, мотоцикли.
 
3.29. Трактори.
 
3.30. Машини для землерийних робіт.
 
3.31. Устаткування і машини будівельні.
 
3.32. Устаткування технологічне і запасні частини до нього для торгівлі, блоків харчування, устаткування холодильне і запасні частини до нього, вироби культурно-побутового та господарського вжитку.
 
3.33. Устаткування поліграфічне і запасні частини до нього.
 
3.34. Устаткування медичне.
 
3.35. Устаткування технологічне для медичної промисловості і запасні частини до нього.

 
Начальник Інспекції технічного і
пожежного нагляду та охорони праці
СБУ Департаменту забезпечення
оперативно-службової діяльності
Служби безпеки України А.Катещенок

Додаток 2
до пункту 1.8 Порядка

 
Форма НТВС

 
ЗАТВЕРДЖУЮ
____________________________
(посада, військове звання,
підпис, ім'я, по батькові
та прізвище ____________________________
керівника підрозділу,
органу, закладу СБУ)
___ ________________ 20__ р.
(печатка підрозділу,
органу, закладу СБУ)

АКТ N ____
про нещасний випадок, не пов'язаний
з виконанням обов'язків військової служби

 
_________________________________________________________________
(прізвище, ім'я та по батькові потерпілого)
_________________________________________________________________
(місце проживання потерпілого)
1. Дата і час нещасного випадку _________________________________
(число, місяць, рік, година, хвилина)
2. Підрозділ, орган, заклад СБУ, військовослужбовцем якого є
потерпілий: _________________________________________________________________
(найменування)
2.1. Місце знаходження підрозділу, органу, закладу СБУ,
військовослужбовцем якого є потерпілий:
Автономна Республіка Крим,
область _________________________________________________________
район ___________________________________________________________
населений пункт _________________________________________________
2.2. Належність підрозділу, об'єкта, закладу, де стався нещасний
випадок _________________________________________________________________
2.3. Форма власності ____________________________________________
2.4. Найменування й місце знаходження підрозділу, органу, закладу
СБУ, де стався нещасний випадок _________________________________________________________________
2.5. Місце нещасного випадку ____________________________________
3. Відомості про потерпілого:
3.1. Стать: чоловіча, жіноча ____________________________________
3.2. Число, місяць, рік народження ______________________________
3.3. Посада, військове звання____________________________________
3.4. Календарна вислуга років ___________________________________
3.5. Вислуга років за посадою, під час зайняття якої стався
нещасний випадок_________________________________________________
4. Проведення навчання з потерпілим та інструктажу з охорони
праці:
4.1. Навчання за професією чи видом роботи, під час виконання
якої стався нещасний випадок_____________________________________
(число, місяць, рік)
Проведення інструктажу:
4.2. Вступного___________________________________________________
(число, місяць, рік)
4.3. Первинного__________________________________________________
(число, місяць, рік)
4.4. Повторного _________________________________________________
(число, місяць, рік)
4.5. Цільового __________________________________________________
(число, місяць, рік)
4.6. Перевірка знань за професією або виду роботи, під час
виконання якої стався нещасний випадок ( для робіт підвищеної
небезпеки)_______________________________________________________
(число, місяць, рік)
5. Проходження медичного огляду:
5.1. Попереднього________________________________________________
(число, місяць, рік)
5.2. Періодичного________________________________________________
(число, місяць, рік)
6. Обставини, за яких стався нещасний випадок ___________________
_________________________________________________________________
_________________________________________________________________
6.1. Вид події __________________________________________________
6.2. Шкідливий або небезпечний фактор і його значення _________________________________________________________________
7. Причини нещасного випадку:
7.1. Основна_____________________________________________________
7.2. Супутні ____________________________________________________
8. Устаткування, машини, механізми, транспортні засоби,
експлуатація яких призвела до нещасного випадку, _________________________________________________________________
(найменування, тип, марка, рік випуску,
підприємство - виготовлювач)
9. Діагноз: _____________________________________________________
9.1. Перебування потерпілого в стані алкогольного або
наркотичного сп'яніння___________________________________________
(так, ні)
10. Особи, які припустилися порушення законодавства про охорону
праці: __________________________________________________________
(прізвище, ім'я, по батькові, посада, підрозділ, орган, _________________________________________________________________
заклад, порушення вимог законодавчих та інших _________________________________________________________________
нормативно-правових актів з охорони праці
із зазначенням статей, пунктів тощо)
11. Свідки нещасного випадку _________________________________________________________________
(прізвище, ім'я, по батькові, місце служби,
постійне місце проживання)
12. Заходи щодо усунення причин нещасного випадку _______________ _________________________________________________________________
Голова комісії: _________________ __________ _____________
(посада, (підпис) (прізвище,
військове звання) ініціали)
Члени комісії: _________________ __________ _____________
(посада, (підпис) (прізвище,
військове звання) ініціали)
_________________ __________ _____________
(посада, (підпис) (прізвище,
військове звання) ініціали)
___ __________20__ р.
{ Додаток 2 в редакції Наказу СБУ N 686 від 18.10.2006 }
 
Додаток 3
до пункту 2.4 Порядка

 
Зразок
Форма НВС-2

 
ЗАТВЕРДЖУЮ
____________________________
(посада, військове звання,
підпис, ім'я, по батькові
та прізвище ____________________________
керівника підрозділу,
органу, закладу СБУ)
___ ________________ 20__ р.
(печатка підрозділу,
органу, закладу СБУ)

АКТ
(спеціального) розслідування нещасного
випадку, що стався
____ _________ 20__ р. о ___ год. ___ хв.

у _______________________________________________________________
( найменування підрозділу, органу, закладу СБУ,
де стався нещасний випадок)
_____________________________ ___________________________
(дата складання акта) (місце складання акта)
Комісія призначена наказом
від ___ ___ 20__р. N ___ ________________________________________
_________________________________________________________________
(найменування підрозділу, органу, закладу СБУ,
яким призначена комісія)
у складі: ______________________ ______________________ - голова комісії
(прізвище ім'я (посада, військове та по батькові) звання)

членів комісії: ______________________ ________________________
(прізвище ім'я (посада, військове
та по батькові) звання)
______________________ ________________________
(прізвище ім'я (посада, військове
та по батькові) звання)
за участю: ______________________ ________________________
(прізвище ім'я (посада, військове
та по батькові) звання)
______________________ ________________________
(прізвище ім'я (посада, військове
та по батькові) звання)
провела за період з ___ _________20___ р.
до ___ _____________ 20___ р.
(спеціальне) розслідування нещасного випадку, що стався _________
 
_________________________________________________________________
(зазначається місце події і кількість потерпілих,
у тому числі зі смертельним наслідком)
1. Відомості про потерпілого (потерпілих)
 
Прізвище, ім'я та по батькові, рік народження, військове звання, посада, календарна вислуга років на даній посаді (за професією), час проходження навчання, інструктажу, перевірки знань з охорони праці, медичного огляду (профвідбору). Наслідки нещасного випадку.
У разі групових нещасних випадків зазначаються відомості окремо щодо кожного потерпілого.
Відомості про членів сім'ї, які перебувають на утриманні потерпілого, - прізвище, ім'я та по батькові, рік народження, сімейні відносини, рід занять. Ці відомості можуть бути викладені у формі таблиці.
Відомості про членів сім'ї зазначаються тільки в разі нещасних випадків із смертельним наслідком.
 
2. Характеристика об'єкта та місця,
де стався нещасний випадок
 
У стислій характеристиці об'єкта та місця, де стався нещасний випадок, наводяться відомості про проектний, затверджений та фактичний режим роботи об'єкта (устаткування) до настання нещасного випадку.
Описується стан об'єкта (дільниці), устаткування (конструкцій) і матеріалів, що застосовувалися перед нещасним випадком, а також дається висновок про їх відповідність нормативним вимогам.
Зазначається наявність аналогічних нещасних випадків, якщо вони раніше мали місце в підрозділі, органі, закладі СБУ.
Описується організація роботи з охорони праці в підрозділі, органі, закладі СБУ та її недоліки.
 
3. Обставини, за яких стався
нещасний випадок
 
Описуються всі події, що відбувалися, та робота, що проводилася до настання нещасного випадку, хто керував роботою і які давав вказівки, дії потерпілого (потерпілих) та інших військовослужбовців, пов'язані з нещасним випадком.
Викладається послідовність подій, наводяться небезпечні та шкідливі виробничі фактори, які впливали на потерпілого, вказуються конкретно машина, інструмент, устаткування, експлуатація яких призвела до нещасного випадку, наявність небезпечних умов і небезпечні дії потерпілого або інших осіб.
 
4. Причини нещасного випадку
 
Наводяться основні технічні та організаційні причини нещасного випадку , включаючи перевищення граничнодопустимих норм небезпечних і шкідливих виробничих факторів, невідповідність та недостатність засобів колективного, індивідуального та медичного захисту встановленим чинним вимогам (якщо ці причини вплинули на подію). Після кожної причини вказується, які конкретні вимоги законодавства і нормативних актів з питань охорони праці, інструкцій з безпечного ведення робіт, посадових інструкцій були порушені (з посиланням на відповідні статті, розділи, пункти).
 
5. Заходи щодо усунення причин
нещасного випадку
 
Запропоновані заходи повинні складатися із:
заходів щодо ліквідації наслідків нещасного випадку;
заходів щодо усунення безпосередніх причин нещасного випадку і запобігання подібним випадкам.
Ці заходи можуть бути викладені у вигляді таблиці або перелічені в тексті із зазначенням змісту заходів, термінів і посадових осіб, які відповідають за їх своєчасне виконання.
 
6. Висновок комісії
 
У цьому розділі зазначаються особи, у тому числі потерпілий, дії або бездіяльність яких призвели до нещасного випадку. Вказуються конкретні порушення вимог законодавчих і нормативних актів про охорону праці, посадових інструкцій тощо (із зазначенням статей, параграфів та пунктів).
Якщо порушення допущено військовослужбовцями іншого підрозділу, органу, закладу СБУ або сторонньою особою, цей факт обов'язково зазначається у цьому пункті.
Наприкінці даються пропозиції щодо притягнення до відповідальності осіб, з вини яких стався нещасний випадок. У висновку зазначається, що даний нещасний випадок підлягає (не підлягає) обліку, і про нього складається (не складається) акт за формою НВС-1.
Наприкінці акта робиться запис про зустріч членів комісії з розслідування з потерпілими або членами їх сімей, розгляд на місці питань надання соціальної і матеріальної допомоги, роз'яснення потерпілим та членам їх сімей прав відповідно до законодавства України.
 
7. Перелік матеріалів, що додаються
 
Голова комісії _____________ ______________________
(підпис) (ініціали, прізвище)
Члени комісії: _____________ ______________________
(підпис) (ініціали, прізвище)
{ Додаток 3 в редакції Наказу СБУ N 686 від 18.10.2006 }
 
Додаток 4
до пункту 2.4 Порядка

 
Зразок

 
ЖУРНАЛ
реєстрації потерпілих від нещасних випадків
у_______________________________________________
(найменування підрозділу, органу, закладу СБУ) _______________________________________________

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | N | Дата | Прізвище, ім'я | Посада | Місце | Обставини | Наслідки | Заходи щодо | Відмітка | Дата видачі | | з/п | і час | та по батькові | (професія) | події | і причини | нещасного | запобігання | про | акта НВС-1 | | | події | потерпілого | | (дільниця, | нещасного | випадку | подібним | виконання | або НТВС і | | | | | | об'єкт | випадку | | нещасним | заходів | підпис | | | | | | тощо) | | | випадкам | | особи, яка | | | | | | | | | | | його одержала| |-----+-------+----------------+------------+------------+------------+-----------+-------------+-----------+--------------| | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |-----+-------+----------------+------------+------------+------------+-----------+-------------+-----------+--------------| ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Примітка. Реєстраційний номер повинен відповідати номеру акта, що складається за формою НВС-1 або НТВС.

 
Додаток 5
до пункту 2.7 Порядка

 
Зразок
Форма НВС-3
____________________________
(найменування підрозділу,
органу, закладу СБУ) Найменування органу, ____________________________
підрозділу, закладу (прізвище, ім'я та
по батькові її керівника __________________________ чи особи,
Дата та номер відправлення ____________________________ __________________________ яким надсилається
повідомлення, адреса)
___________________________ "___"___________20__р.
(місце складання документа)

ПОВІДОМЛЕННЯ
про наслідки нещасного випадку
"___"_______20__ р.

 
з ________________________________________________________________
(посада, військове звання, прізвище, ім'я по батькові потерпілого)
(акт за формою НВС-1 або НТВС про нещасний випадок
"___"_________20__ р. N ___).
1. Діагноз за листком непрацездатності або довідкою
лікувально-профілактичного закладу _______________________________
2. Найменування лікувально-профілактичного закладу, що встановив
діагноз __________________________________________________________
3. Наслідок нещасного випадку ____________________________________
(потерпілий одужав, установлено
інвалідність I, II, III групи, помер)
4. Звільнено (за листком непрацездатності) від служби
з "___"__________ 20 ___ р. до "____"__________ 20 ___ р.
5. Тривалість тимчасової непрацездатності, робочих днів __________
6. Витрати підрозділу, органу, закладу СБУ внаслідок нещасного
випадку:
6.1. Сума відшкодування витрат на виплату одноразової допомоги
потерпілому (членам його сім'ї та утриманцям померлого),
гривень_____
6.2. Сума відшкодування витрат потерпілому на медичну та соціальну
допомогу, гривень_____
6.3. Сума відшкодування потерпілому моральної шкоди, гривень_____
6.4. Сума відшкодування витрат лікувальному закладу за лікування
потерпілого, гривень_____
6.5. Інші витрати, гривень_____
6.6. Сумарні витрати, гривень_____
Начальник підрозділу, органу,
закладу СБУ _________ _____________________
(підпис) (прізвище, ім'я та
по батькові) Начальник фінансового підрозділу, _________ _____________________
органу, закладу СБУ (підпис) (прізвище, ім'я
по батькові)
(печатка)

 
Додаток 6
до пункту 2.13 Порядка

 
Зразок
Форма НВС-4
СЛУЖБА БЕЗПЕКИ
УКРАЇНИ
 
Інспекція технічного і пожежного
нагляду та охорони праці в СБУ
департаменту забезпечення
оперативно-службової діяльності
служби безпеки України
____________________________ "__" _______20__р.
(місце складання документа)

ПРИПИС N ___
 
__________________________________________________________________
(кому - посада, військове звання, ініціали, прізвище керівника
підрозділу, органу, закладу СБУ) Мною _____________________________________________________________
(посада, військове звання, ініціали, прізвище) на підставі вивчення і перевірки матеріалів щодо нещасного випадку
з _______________________________________________________________,
(посада, військове звання, прізвище, ім'я та
по батькові потерпілого) що стався "___"________20 ___ р. о ____ год.____ хв., установлено:
1. Нещасний випадок з ____________________________________________
(ініціали, прізвище) стався ___________________________________________________________
(стислий опис місця події із зазначенням небезпечних та __________________________________________________________________
шкідливих виробничих факторів)
2. Обставини, за яких стався нещасний випадок ____________________ __________________________________________________________________
(послідовність події, дії потерпілого та інших осіб, причетних
до цього нещасного випадку, тощо)
3. Причини нещасного випадку______________________________________
(зазначаються залежно від наявності,
основні технічні, __________________________________________________________________
організаційні і психофізіологічні причини нещасного випадку)
4. Порушення вимог законодавства про охорону праці, що призвели до
нещасного випадку_________________________________________________
(зазначаються законодавчі та інші нормативні акти
про охорону праці, що порушені, __________________________________________________________________
з посиланням на конкретні пункти, статті тощо )
5. Посадові особи підрозділу, органу, закладу СБУ і
військовослужбовці (працівники), у тому числі потерпілий, які
припустилися порушення вимог нормативних актів про охорону праці,
унаслідок дій чи бездіяльності яких стався нещасний випадок __________________________________________________________________
(посада, військове звання, прізвище, ім'я , по батькові, місце
служби, статті, пункти нормативних актів, що були порушені)
Виходячи з наявності порушень законодавства про охорону праці, уважаю цей нещасний випадок таким, що пов'язаний з виконанням обов'язків військової служби.
 
На підставі статті 22 Закону України "Про охорону праці" пропоную скласти акт за формою НВС-1 і взяти цей нещасний випадок на облік.
 
____________________________ __________ _______________________
(посада, військове звання) (підпис) (ініціали, прізвище)
(Печатка інспекції)
 
Припис одержав "____"__________ 20__р. _______________________________ __________ ____________________
(посада керівника підрозділу, (підпис) (ініціали, прізвище)
органу, закладу СБУ)

Додаток 7
до пункту 3.2 Порядка

 
Зразок
 
___________________________ "___"__________ 20__ р.
(місце складання документа)

ПОВІДОМЛЕННЯ
про нещасний випадок

 
Дата і час нещасного випадку.
 
Найменування підрозділу, органу, закладу СБУ.
 
Місце нещасного випадку і його стисла характеристика.
 
Відомості про потерпілого (потерпілих): прізвище, ім'я та по батькові, рік народження, посада, військове звання, місце служби, календарна вислуга років на цій посаді, сімейний стан, характер травм.
 
Стислі обставини і передбачувані причини нещасного випадку.
 
Дата, час передачі інформації та прізвище особи, яка її передала.

 
Додаток 8
до пункту 3.10 Порядка

 
Зразок
 
___________________________ "___"__________20 __ р.
(місце складання документа)

ПРОТОКОЛ
огляду місця події нещасного випадку, що стався
"___"_______20 ___ р. о ____ год. ____ хв.

 
з ________________________________________________________________
(посада, військове звання, прізвище, ім'я та по батькові
потерпілого) на _______________________________________________________________
(найменування підрозділу, органу, закладу СБУ) Комісія у складі _________________________________________________ _________________________________________________- голова комісії,
(посада, військове звання, прізвище, ініціали,
місце служби)
членів комісії: __________________________ __________________________________
(ініціали, прізвище) (посада, військове звання)
__________________________ __________________________________
(ініціали, прізвище) (посада, військове звання)
__________________________ __________________________________
(ініціали, прізвище) (посада, військове звання)
у період з_____ години _____ хвилин "___" ___________ 20__ р.
до __________ години _____ хвилин "___" ___________ 20__ р.
оглянула місце нещасного випадку і встановила: ___________________ __________________________________________________________________
Голова комісії ____________ _________________________
(підпис) (ініціали, прізвище)
Члени комісії: ____________ _________________________
(підпис) (прізвище, ініціали)
____________ _________________________
(підпис) (прізвище, ініціали)
____________ _________________________
(підпис) (прізвище, ініціали)

Додаток 9
до пункту 3.10 Порядка

 
Зразок
 
_________________________________
(найменування підрозділу, органу,
закладу СБУ)
"___"____________ 20__ р. ___________________________
(місце складання документа)

ЕСКІЗ
місця нещасного випадку, що стався
"___"________ 20__ р. о ___ год. ___ хв.

 
з ________________________________________________________________
(посада, військове звання, прізвище, ім'я та по батькові)
До події Після події Прив'язка до території підрозділу,
органу, закладу СБУ - копія генплану
з прив'язкою до запасних виходів
Окремі місця, вузли, розрізи, характерні для події
Голова комісії __________ _________________________
(підпис) (ініціали, прізвище)
Члени комісії: __________ _________________________
(підпис) (ініціали, прізвище)
__________ _________________________
(підпис) (ініціали, прізвище)
__________ _________________________
(підпис) (ініціали, прізвище)
Ескіз склав ______________________________________________________
(посада, військове звання, прізвище, ім'я та по батькові)

Додаток 10
до пункту 3.10 Порядка

 
Зразок
 
___________________________ "___"__________20 __ р.
(місце складання документа)

ПРОТОКОЛ
опитування потерпілих, свідків та інших осіб,
причетних до нещасного випадку, що стався
"__"________ 200 __р. о ___ год. ____ хв.

 
з ________________________________________________________________
(посада, військове звання, прізвище, ім'я та по батькові)
Прізвище, ім'я та по батькові ____________________________________
Посада, військове звання _________________________________________
Місце служби _____________________________________________________
( підрозділ, орган, заклад СБУ) Домашня адреса ___________________________________________________
Про цей випадок розповів _________________________________________
(У довільній формі викладається розповідь про подію, що
розслідується. Після запису відомих опитуваному фактів йому
ставляться запитання для уточнення).
Запитання:
Відповідь:
Запитання:
Відповідь:
Після закінчення запису запитань і відповідей протокол
підписується в такому порядку:
"Протокол мною прочитано, записано з моїх слів правильно"
(дата, підпис, у дужках ініціали та прізвище).
"Опитування провів і протокол склав"
(ініціали, прізвище, посада та військове звання особи,
уповноваженої комісією із спеціального розслідування нещасного
випадку, її підпис, дата опитування).

Додаток 11
до пункту 3.10 Порядка

 
Зразок
 
___________________________ "___"__________20 __ р.
(місце складання документа)

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
потерпілих, свідків та інших осіб, причетних
до нещасного випадку, що стався
"___"_________ 200__р. о ___год.____хв.

з ________________________________________________________________
(посада, військове звання, прізвище, ім'я та по батькові
потерпілого) від ______________________________________________________________
(прізвище, ім'я та по батькові особи, що дає пояснення,
її посада, місце служби) Домашня адреса____________________________________________________
(У довільній формі дається пояснення відомих факторів, пов'язаних з подією, висловлюється думка щодо її обставин і причин. Указуються посадові особи, дії чи бездіяльність яких стали основною або супутньою причиною нещасного випадку, а також висловлюються пропозиції щодо запобігання подібним подіям).
 
Підпис і дата подання пояснювальної записки.
Начальник Інспекції технічного і
пожежного нагляду та охорони праці
СБУ Департаменту забезпечення
оперативно-службової діяльності
Служби безпеки України А.Катещенок



Інші НПА

Наказ Мінінфраструктури №528 від 22.10.2014 Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства інфраструктури України від 04 жовтня 2012 року № 590 Лист Мін'юст №6820-0-4-14/8.1 від 14.08.2014 Щодо відмови від обов'язковості та переходу до добровільності використання печаток суб'єктами господарюва Лист Мін'юст №Ч-13744/8.2 від 13.08.2014 Щодо встановлення ціни договору між суб'єктами господарювання у вигляді грошового еквівалента Наказ ДКАУ №184 від 16.10.2014 Про внесення зміни до наказу Національного космічного агентства України від 20.09.2005 № 228 Наказ НКАУ №228 від 20.09.2005 Про умови оплати праці працівників Національного центру управління та випробувань космічних засобів, представництв генерального замовника - Національного космічного агентства України Наказ МВС №5 від 11.01.2011 Про визнання таким, що втратив чинність, наказу МВС від 11.01.99 N 17 Закон України ВРУ №1705-VII від 20.10.2014 Про внесення змін до додатка № 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" Закон України ВРУ №1690-VII від 07.10.2014 Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування інвестиційної діяльності Розпорядження ВРУ №693 від 24.10.2014 Про внесення доповнення до Положення про порядок роботи з документами у Верховній Раді України Указ Президент №840/2014 від 03.11.2014 Про ліквідацію Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні