Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Ухвала КСУ № 16 від 04.02.2014 про відмову у відкритті конституційного провадження у справі за конституційним зверненням громадянина Рудова Олександра Олександровича щодо офіційного тлумачення положення пункту 1 частини першої статті 355 Цивільного процесуального кодексу України

УХВАЛА
КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ


про відмову у відкритті конституційного провадження у справі за конституційним зверненням громадянина Рудова Олександра Олександровича щодо офіційного тлумачення положення пункту 1 частини першої статті 355 Цивільного процесуального кодексу України

м. Київ
4 лютого 2014 року
№ 16-у/2014

Справа № 2-1/2014


Конституційний Суд України у складі суддів:

розглянув на засіданні питання про відкриття конституційного провадження у справі за конституційним зверненням громадянина Рудова Олександра Олександровича щодо офіційного тлумачення положення пункту 1 частини першої статті 355 Цивільного процесуального кодексу України (далі - Кодекс).

Заслухавши суддю-доповідача Сергейчука О.А. та дослідивши матеріали справи, Конституційний Суд України

установив:

1. Громадянин Рудов О.О. звернувся до Конституційного Суду України з клопотанням дати офіційне тлумачення положення пункту 1 частини першої статті 355 Кодексу, яка регулює підстави допуску справи до розгляду Верховним Судом України, в аспекті питання, як слід розуміти поняття "судове рішення", що міститься у вказаній нормі.

Необхідність в офіційному тлумаченні зазначеного положення автор клопотання обґрунтовує потребою визначити підстави для перегляду ухвали суду касаційної інстанції через неоднакове застосування одних і тих самих норм матеріального права, що потягло за собою ухвалення різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах, та зазначає, що "унаслідок правозастосування" відбулося обмеження його права на судовий захист та доступ до правосуддя.

2. Конституційний Суд України, розглядаючи питання про відкриття конституційного провадження у справі у зв'язку з прийняттям Першою колегією суддів Конституційного Суду України Ухвали від 15 жовтня 2013 року про відмову у відкритті конституційного провадження у цій справі, виходить з такого.

До повноважень Конституційного Суду України згідно з пунктом 2 частини першої статті 150 Конституції України належить офіційне тлумачення Конституції України та законів України.

Відповідно до Закону України "Про Конституційний Суд України" у конституційному зверненні зазначаються статті (окремі положення) Конституції України або законів України, тлумачення яких має бути дано Конституційним Судом України, а також обґрунтування необхідності в їх офіційному тлумаченні (пункти 3, 4 частини другої статті 42).

Рудов О.О., порушуючи питання про те, як слід розуміти поняття "судове рішення" (пункт 1 частини першої статті 355 Кодексу), яке є загальним стосовно таких видів судових рішень, як ухвала, рішення, постанова (частина перша статті 208 Кодексу), тобто чітким, конкретним і зрозумілим, фактично намагається отримати консультацію щодо особливостей застосування положення, офіційне тлумачення якого він просить дати. Проте надання консультацій чи роз'яснень щодо застосування правових норм, у тому числі судами загальної юрисдикції, не можна ототожнювати з офіційним тлумаченням законів України і не належить до повноважень Конституційного Суду України (ухвали Конституційного Суду України від 31 березня 2010 року № 15-у/2010, від 10 вересня 2013 року № 36-у/2013).

Таким чином, наведене є підставою для відмови у відкритті конституційного провадження у справі згідно з пунктом 3 статті 45 Закону України "Про Конституційний Суд України" - непідвідомчість Конституційному Суду України питань, порушених у конституційному зверненні.

Враховуючи викладене та керуючись статтею 153 Конституції України, статтями 45, 50 Закону України "Про Конституційний Суд України", Конституційний Суд України

ухвалив:

1. Відмовити у відкритті конституційного провадження у справі за конституційним зверненням громадянина Рудова Олександра Олександровича щодо офіційного тлумачення положення пункту 1 частини першої статті 355 Цивільного процесуального кодексу України на підставі пункту 3 статті 45 Закону України "Про Конституційний Суд України" - непідвідомчість Конституційному Суду України питань, порушених у конституційному зверненні.

2. Ухвала Конституційного Суду України є остаточною.




КОНСТИТУЦІЙНИЙ СУД УКРАЇНИ


Інші НПА

Закон України ВРУ №1065-VI від 05.03.2009 Про Загальнодержавну програму \"Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини\" на період до 2016 року Закон України ВРУ №104/98 від 10.02.1998 Про ратифікацію Угоди про проведення узгодженої політики у визначенні транспортних тарифів Указ Президент №936 від 16.12.2014 Про присудження щорічних премій Президента України для молодих вчених 2014 року Розпорядження Президент №1286 від 16.12.2014 Про звільнення від тимчасового виконання обов\'язків голови Овідіопольської районної державної адміністрації Одеської області Розпорядження Президент №1285 від 16.12.2014 Про звільнення від тимчасового виконання обов\'язків голови Балтської районної державної адміністрації Одеської області Розпорядження Президент №1284 від 16.12.2014 Про звільнення від тимчасового виконання обов\'язків голови Слов\'янської районної державної адміністрації Донецької області Розпорядження Президент №1283 від 16.12.2014 Про звільнення В. Балабанова з посади голови Каховської районної державної адміністрації Херсонської області Указ Президент №937 від 16.12.2014 Про звільнення О. Мозгового з посади члена Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Розпорядження Президент №1282 від 16.12.2014 Про звільнення І. Пітака з посади голови Арцизької районної державної адміністрації Одеської області Розпорядження Президент №1281 від 16.12.2014 Про звільнення Ю. Мосієнка з посади голови Іванківської районної державної адміністрації Київської області