Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Лист Мін'юст № 356-0-3-15/7.2 від 06.03.2015 Щодо надання розяснення деяких питань стосовно порядку утримання аліментів із матеріальної допомоги на оздоровлення та середньої заробітної плати працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ

ЛИСТ

06.03.2015  № 356-0-3-15/7.2


Щодо надання роз'яснення деяких питань стосовно порядку утримання аліментів із матеріальної допомоги на оздоровлення та середньої заробітної плати працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період

Міністерство юстиції <...> розглянуло лист <...> щодо надання роз'яснення деяких питань стосовно порядку утримання аліментів з матеріальної допомоги на оздоровлення та середньої заробітної плати працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, та у межах компетенції повідомляє таке.

Постановою Кабінету Міністрів України від 26.02.93 р. № 146 затверджено Перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, батьків, дітей, інших осіб (далі - Перелік).

Пунктом 1 Переліку, зокрема, передбачено, що утримання аліментів з працівників провадиться з усіх видів заробітку і додаткової винагороди як за основною роботою, так і за роботою за сумісництвом, в тому числі з основної заробітної плати за посадовим окладом, тарифною ставкою, відрядними розцінками тощо; усіх видів доплат і надбавок до заробітної плати; заробітної плати, що зберігається під час виконання державних і громадських обов'язків, та в інших випадках збереження середньої заробітної плати; інших видів заробітку.

При цьому п. 12 Переліку передбачено види доходу, з яких утримання аліментів не провадиться.

Поряд з цим зазначаємо, що відповідно до п. 13 Переліку утримання аліментів провадиться з суми заробітку (доходу), що належить особі, яка сплачує аліменти, після утримання з цього заробітку (доходу) податків.

Щодо структури заробітної плати зазначаємо, що відповідно до ст. 2 Закону України "Про оплату праці" вона складається з основної заробітної плати, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Згідно з п. 1.3 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 27.01.2004 р. за № 114/8713, для оцінки розміру заробітної плати найманих працівників застосовується показник фонду оплати праці.

Фонд оплати праці складається з фонду основної заробітної плати, фонду додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Згідно з п. 2.3 зазначеної Інструкції інші заохочувальні та компенсаційні виплати включають винагороди та премії, які мають одноразовий характер, компенсаційні та інші грошові й матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства або які провадяться понад встановлені зазначеними актами норми. До них належать матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана всім або більшості працівників (на оздоровлення, у зв'язку з екологічним станом, крім сум, указаних у п. 3.31 (матеріальна допомога разового характеру, що надається підприємством окремим працівникам у зв'язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання)) (пп. 2.3.3 п. 2.3 Інструкції).

Одночасно зазначаємо, що головним органом у системі центральних органів виконавчої влади із забезпечення реалізації державної політики, зокрема у сфері трудових відносин, є Міністерство соціальної політики, яке відповідно до покладених на нього завдань надає роз'яснення щодо здійснення державної політики у зазначеній сфері (абзац другий п. 1, пп. 79 п. 4 Положення про Міністерство соціальної політики України, затвердженого Указом Президента України від 06.04.2011 р. № 389).

Перший заступник Міністра

Н. Севостьянова



Інші НПА

Наказ Держстат №5 від 13.01.2004 Про затвердження Інструкції зі статистики заробітної плати Наказ Мін'юст №1222/5 від 13.07.2015 Про внесення зміни до Форми висновку юридичної служби міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади та його територіальних органів, місцевих державних адміністрацій за результатами проведення юридичної експертизи проекту нормативно-правового акта Наказ Мін'юст №1805/5 від 06.07.2011 Про затвердження форми висновку юридичної служби міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади та його територіальних органів, місцевих державних адміністрацій за результатами проведення юридичної експертизи проекту нормативно-правового акта Указ Президент №434 від 16.07.2015 Про присвоєння військового звання Розпорядження Президент №636 від 22.07.2015 Про делегацію України для участі у переговорах з Європейським інвестиційним банком щодо укладення Фінансової угоди (Проект «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України») між Україною та Європейським інвестиційним банком Закон України ВРУ №626 від 16.07.2015 Про внесення змін до деяких законів України у сфері комунальних послуг Постанова КМУ №487 від 25.03.2015 Про внесення зміни до пункту 15 Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива Розпорядження КМУ №715 від 15.06.2015 Про виділення коштів для проведення заходів з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, що виникла 8 червня 2015 р. у Київській області Розпорядження КМУ №716 від 17.07.2015 Про затвердження фінансового плану публічного акціонерного товариства “Укртрансгаз” на 2015 рік Розпорядження КМУ №714 від 20.07.2015 Про схвалення проекту Листа про наміри Уряду України і Національного банку України до Міжнародного валютного фонду та проекту Меморандуму про економічну та фінансову політику