Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Наказ Міноборони № 170 від 10.04.2009 Про затвердження Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України

МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

НАКАЗ
Міністра оборони України

10.04.2009  № 170





Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
19 травня 2009 р.
за № 438/16454


Про затвердження Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України

Відповідно до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" (із змінами і доповненнями) та Указу Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153 "Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України" НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Інструкцію про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, що додається.

2. Накази Міністра оборони України від 16 липня 2002 року № 237 "Про затвердження Інструкції про організацію виконання Положення про проходження військової служби особами офіцерського складу, прапорщиками (мічманами) Збройних Сил України" (із змінами), зареєстрований у Міністерстві юстиції України 9 серпня 2002 року за № 647/6935, від 30 вересня 2002 року № 322 "Про затвердження Інструкції про організацію виконання вимог Положення про проходження військової служби солдатами (матросами), сержантами і старшинами Збройних Сил України" (із змінами), зареєстрований у Міністерстві юстиції України 22 жовтня 2002 року за № 839/7127, визнати такими, що втратили чинність.

3. Наказ розіслати згідно з розрахунком розсилки.

4. Цей наказ набирає чинності з дня офіційного опублікування.

Міністр оборони України

Ю.І. Єхануров










ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністра
оборони України
10.04.2009  № 170





Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
19 травня 2009 р.
за № 438/16454


ІНСТРУКЦІЯ
про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України

I. Загальні положення

1.1. Інструкція про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України (далі - Інструкція) визначає механізм реалізації та порядок організації у Збройних Силах України виконання вимог Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України (далі - Положення), затвердженого Указом Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153.

1.2. Застосування вимог Положення до громадян України здійснюється рішенням посадових осіб, яким надано таке право Положенням.

У разі тимчасової відсутності зазначених посадових осіб рішення з питань проходження військової служби приймається особами, на яких відповідно до письмового наказу покладене тимчасове виконання обов'язків за цими посадами.

1.3. Громадяни України, які виконують військовий обов'язок під час проходження військової служби, є військовослужбовцями Збройних Сил України. Статус військовослужбовця підтверджується такими документами, що посвідчують особу:

посвідченнями офіцерів і генералів - особи офіцерського складу Збройних Сил України;

посвідченнями прапорщиків (мічманів) - особи сержантського і старшинського складу з військовим званням прапорщика (мічмана) і старшого прапорщика (старшого мічмана);

військовими квитками рядового, сержантського і старшинського складу - військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу військової служби за контрактом (за винятком прапорщиків (мічманів), старших прапорщиків (старших мічманів)) та строкової військової служби, а також курсанти військових навчальних закладів.

1.4. Загальний строк військової служби військовослужбовця зараховується громадянам України до їх стажу роботи та встановлюється з урахуванням випадків, передбачених пунктами 143, 195, 209 Положення.

До загального строку військової служби не зараховується час відбування військовослужбовцем арешту та строк самовільного залишення військової частини або місця служби на строк понад десять діб, який визначається згідно з наказом посадової особи про вибуття військовослужбовця до місця відбування арешту і про його прибуття, а також про термін самовільного залишення ним військової частини чи місця служби. Витяги із цих наказів залучаються до особових справ військовослужбовців та є підставою для внесення відповідних записів до послужного списку облікових документів військовослужбовців.

1.5. Для встановлення, зміни або припинення правових відносин з громадянами України, які реалізуються наказами посадових осіб по особовому складу, в органах військового управління, з'єднаннях, військових частинах, установах, організаціях, вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів (далі - військові частини), оформляються:

1) Подання (додаток 1), рішення комісій, утворених і діючих відповідно до законодавчих актів і актів Міністерства оборони України, Резерв кандидатів для просування по службі (додаток 2), План переміщення військовослужбовців на посади - на всіх військовослужбовців, крім тих, які проходять строкову військову службу, щодо призначення на посади, переміщення, звільнення з військової служби, залишення на військовій службі понад граничний вік, направлення у складі військових підрозділів для участі у міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки як національний контингент, як національний персонал, що не входить до складу національного контингенту, до багатонаціональних органів військового управління, до закордонних дипломатичних установ України й інших міжнародних організацій, для проходження служби до інших утворених відповідно до законів України військових формувань з виключенням зі списків особового складу Збройних Сил України, а також щодо відрядження до Верховної Ради України, місцевих рад депутатів, державних органів, установ та організацій із залишенням на військовій службі.

2) Подання до присвоєння чергового військового звання (додаток 3):

на присвоєння особам сержантського і старшинського складу військового звання старшого прапорщика достроково, а також первинного офіцерського звання та поновлення у військовому званні;

на присвоєння офіцерам військових звань вищого офіцерського складу та військового звання полковник, чергових військових звань офіцерського складу достроково, а також поновлення у військовому званні.

3) Списки військовослужбовців, які подаються до присвоєння чергових військових звань (додаток 4):

на присвоєння особам сержантського і старшинського складу військових звань до старшого прапорщика включно;

на присвоєння офіцерам військових звань молодшого і старшого офіцерського складу (крім військового звання полковник).

4) Клопотання посадових осіб у вигляді відповідного рапорту (списку) - на військовослужбовців щодо зарахування кандидатами та направлення на навчання чи підготовку до навчальних закладів, укладення з ними контрактів чи продовження строків їх дії, продовження строків перебування на посадах осіб офіцерського складу, крім того, на військовослужбовців строкової військової служби щодо призначення на посади, переміщення, звільнення з військової служби та присвоєння їм військових звань.

II. Військова служба за контрактом

2.1. На військову службу за контрактом осіб рядового, сержантського, старшинського і офіцерського складу, а також на навчання курсантів вищих військових навчальних закладів і військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів (далі - військові навчальні заклади) приймаються категорії громадян України, які визначені Положенням.

2.2. Строк дії контракту про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України розпочинається з дня набрання ним чинності.

Контракт про проходження служби з громадянами, прийнятими на військову службу за контрактом, набирає чинності з дня зарахування до списків особового складу військової частини для таких осіб:

громадян, які є особами офіцерського складу запасу;

громадян призовного віку, які мають вищу, професійно-технічну освіту, повну або базову загальну середню освіту і не проходили строкову військову службу;

військовозобов'язаних, а також осіб жіночої статі, які не мають військових звань офіцерського складу;

військовослужбовців, які прибули для проходження військової служби до Збройних Сил України з інших військових формувань.

Контракт про проходження служби з громадянами, прийнятими на військову службу за контрактом, набирає чинності з дня його укладення для таких осіб:

осіб офіцерського складу, які проходять кадрову військову службу;

військовослужбовців строкової служби;

військовослужбовців, у яких в особливий період закінчився строк дії контракту про проходження військової служби і дія якого продовжена, у разі продовження військової служби за новим контрактом після оголошення демобілізації.

З особами, які успішно склали вступні випробування та виявили бажання навчатись у військовому навчальному закладі, укладається контракт про проходження військової служби (навчання) у Збройних Силах України, що набирає чинності з дня призначення громадянина на посаду курсанта військового навчального закладу.

Контракт про проходження служби з громадянами, прийнятими на військову службу за контрактом, набирає чинності з дня присвоєння військового звання офіцерського складу:

із військовослужбовцями, які закінчили військові навчальні заклади;

із військовослужбовцями, яким присвоюється первинне військове звання офіцерського складу.

З військовослужбовцями, які закінчили військові навчальні заклади за програмою підготовки для проходження військової служби на посадах осіб сержантського та старшинського складу, контракт про проходження служби набирає чинності з дня призначення на посади осіб сержантського та старшинського складу.

З особами офіцерського складу, які проходять військову службу за призовом осіб офіцерського складу та з військовослужбовцями, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період,, контракт про проходження служби набирає чинності з дня видання наказу про їх прийняття на військову службу за контрактом.

З військовослужбовцем, який у складі підрозділу Збройних Сил України направляється до іншої держави для участі у міжнародній операції з підтримання миру і безпеки, додаток до укладеного контракту про проходження військової служби згідно з додатком 3 до Положення набирає чинності з дня перетину державного кордону України.

Запис про день набрання чинності контрактом здійснюється у відповідному пункті форми контракту та додатка до контракту про проходження військової служби (додатки 1-3 до Положення) і завіряється підписом командира (начальника) військової частини, де зберігається перший примірник особової справи військовослужбовця.

2.3. Перший контракт про проходження військової служби не може бути укладено, а громадянин не може бути прийнятий на військову службу за контрактом у разі, коли:

стосовно особи винесено обвинувальний вирок суду і призначено покарання, ведеться досудове розслідування або кримінальна справа передана до суду;

особа має судимість за вчинення злочину, якщо така судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку (крім реабілітованої особи), або на особу протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення;

особа під час проходження кадрової військової служби була звільнена з військової служби у запас через службову невідповідність, у зв’язку з обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, у зв’язку з позбавленням військового звання в дисциплінарному порядку;

особа перебуває на відповідному обліку в органах внутрішніх справ за антигромадську поведінку;

особа обіймала посади, щодо яких здійснювалось очищення влади (люстрація), до закінчення строку заборони займати посади військових посадових осіб, визначеного Законом України “Про очищення влади”;

особа під час прийняття на військову службу не припинила членство у складі політичних партій або організацій чи рухів;

особа під час прийняття на військову службу не дала згоду на проведення спеціальної перевірки відомостей або не надала документи, передбачені пунктом 2.16 цього розділу, або якщо за результатами спеціальної перевірки та розгляду письмових пояснень претендента на посаду встановлено факт подання ним підроблених документів, неправдивих відомостей або невідповідності встановленим законодавством вимогам для призначення на посаду військових посадових осіб, що унеможливлює призначення претендента на посади військових посадових осіб, визначених пунктом 2.16 цього розділу;

особа перебуватиме у відносинах прямої організаційної та правової залежності від близької особи в значенні, наведеному в частині першій статті 1 Закону України “Про запобігання корупції” (Закону України “Про засади запобігання і протидії корупції”, до введення в дію Закону України “Про запобігання корупції”);

час, що залишився громадянинові до досягнення граничного віку перебування на військовій службі, менший за строк дії першого контракту про проходження військової служби, крім випадку, визначеного частиною п’ятою статті 23 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”.

Новий контракт про проходження військової служби не може бути укладено, військовозобов’язаний, який проходив військову службу за контрактом, не може бути прийнятий, а військовослужбовець не може продовжити військову службу за новим контрактом або перейти на новий вид військової служби за контрактом у випадках, визначених для громадян при укладенні першого контракту, а також у разі, коли:

особа під час проходження військової служби за контрактом була звільнена з військової служби в запас через службову невідповідність, у зв’язку з обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, у зв’язку з позбавленням військового звання в дисциплінарному порядку, у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем;

за результатами службової діяльності за міжатестаційний період військовослужбовець атестований з висновком про недоцільність укладення нового контракту або з висновком про звільнення з військової служби після закінчення строку контракту;

військовослужбовець брав участь в організації і проведенні страйку.

При прийнятті на військову службу за контрактом повинна враховуватись можливість набуття військовослужбовцем права на пенсійне забезпечення до досягнення граничного віку перебування на військовій службі. Відсутність права на пенсійне забезпечення за вислугу років при відсутності інших вагомих причин не є підставою для обов’язкового продовження строку проходження громадянами військової служби за контрактом понад граничний вік.

У разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення правового режиму воєнного стану громадяни приймаються на військову службу за контрактом на строки, визначені частиною третьою статті 23 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, без врахування набуття права на пенсійне забезпечення та строку, що залишився до досягнення граничного віку перебування на військовій службі.

У разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення правового режиму воєнного стану особи, які були звільнені з військової служби в запас через службову невідповідність, у зв’язку з позбавленням військового звання в дисциплінарному порядку, у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем, за бажанням приймаються на військову службу за контрактом до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію.

Після закінчення особливого періоду або оголошення рішення про демобілізацію зазначені військовослужбовці за бажанням продовжують військову службу за новим контрактом з урахуванням таких особливостей:

військовослужбовці, позбавлені військового звання в дисциплінарному порядку, поновлюються у військовому званні в порядку зняття накладеного раніше стягнення, визначеному статтею 32 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України та пунктом 3.23 розділу ІІІ цієї Інструкції, або продовжують проходити вид військової служби за контрактом, за яким вони виконували військовий обов’язок в особливий період;

військовослужбовці, які були звільнені через службову невідповідність у зв’язку з відмовою (скасуванням) в оформленні допуску до державної таємниці, продовжують військову службу за новим контрактом на посадах, за якими не передбачено доступ до державної таємниці, або після оформлення допуску - на посадах, що передбачають доступ до державної таємниці.

2.4. Особи жіночої статі, які за станом здоров'я придатні до проходження військової служби, приймаються на військову службу за контрактом для заміщення військових посад. Перелік військових посад, які можуть бути заміщені військовослужбовцями-жінками, за винятком військових посад, які можуть бути заміщені особами вищого офіцерського складу, затверджується Міністерством оборони України.

Керівники військових навчальних закладів здійснюють прийом на військову службу (навчання) за контрактом курсантів з числа осіб жіночої статі за спеціальностями, за якими проводиться підготовка на посади, включені до вказаного Переліку.

У зв’язку з настанням особливого періоду з військовослужбовцями-жінками, які мають дитину (дітей) віком до 18 років та які не висловили бажання продовжувати військову службу, контракт припиняється (розривається), а військовослужбовці-жінки звільняються з військової служби.

2.5. З військовослужбовцями, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю і пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку або іншої тривалості, визначеної законодавством, за відсутності їх клопотань про звільнення з військової служби у зв’язку із закінченням строку контракту під час відпустки, строк контракту про проходження військової служби продовжується до закінчення зазначених відпусток, а також на строк, необхідний у разі прийняття рішення щодо укладення нового контракту, для визначення придатності до проходження військової служби за станом здоров’я та прийняття рішення щодо укладення нового контракту. Про продовження строку контракту видається наказ по особовому складу посадової особи, яка має право укладати контракт.

На підставі виданого наказу по особовому складу проводиться доповнення до пункту 8 обох примірників діючого контракту.

Нові контракти з такими військовослужбовцями укладаються на загальних підставах.

2.6. Військовослужбовцям, які проходять військову службу за контрактом та є обраними народними депутатами України, депутатами Верховної Ради Автономної Республіки Крим або депутатами місцевих рад на виборні посади, в яких строк дії контрактів закінчується в період виконання депутатських повноважень, перед вибуттям до Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим, відповідних місцевих рад строк контракту продовжується за їх рапортами на строк обрання депутатом та строк до двох місяців, необхідний для укладення нового контракту. Продовження строку дії контракту військовослужбовцям, обраним депутатами, здійснюється Міністром оборони України, про що видається відповідний наказ Міністра оборони України по особовому складу.

Військовослужбовці, які відряджені до державних органів, установ і організацій для виконання завдань в інтересах оборони держави та її безпеки та строк дії контракту яких закінчується в період виконання ними зазначених завдань, за три місяці до закінчення строку дії контракту подають керівникам державних органів, установ і організацій за місцем виконання цих завдань заяви (рапорти) про укладення нових контрактів про проходження військової служби.

Керівники державних органів, установ і організацій розглядають заяви (рапорти) військовослужбовців і не пізніше ніж за два місяці до закінчення строку дії контракту надсилають їх разом зі своїми пропозиціями та двома примірниками контракту до Міністерства оборони України.

Контракти про проходження військової служби укладаються відповідними посадовими особами, чиїми наказами по особовому складу оформлено відрядження цих військовослужбовців до державних органів, установ і організацій із залишенням на військовій службі.

2.7. У разі закінчення строку дії контракту в період навчання з військовослужбовцями, які є слухачами (ад’юнктами, докторантами) денної форми підготовки військових навчальних закладів та науково-дослідних установ, новий контракт про проходження військової служби укладається Міністром оборони України.

2.8. Якщо у військовослужбовців, яких планується направити за кордон для проходження військової служби чи на навчання, строк контракту закінчується у період перебування за кордоном або раніше ніж через три місяці після його повернення, то у такому разі новий контракт з військовослужбовцями укладається перед їх вибуттям в іноземні країни на строк, визначений Положенням.

2.9. Особи офіцерського складу, які проходять військову службу за призовом, за результатами проведеного атестування не пізніше ніж за три місяці до закінчення строку служби за призовом можуть подати рапорт про прийняття на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу. Прийняття на військову службу за контрактом офіцерів, які проходять військову службу за призовом, може здійснюватись як на посади у військовій частині, де проходила служба за призовом, так і на інші посади офіцерського складу в інших військових частинах. У такому разі рапорт військовослужбовця разом з двома примірниками контракту, поданням до призначення на іншу посаду та іншими необхідними документами надсилаються за підпорядкованістю посадовій особі, яка має право від імені Міністерства оборони України приймати осіб офіцерського складу на військову службу за контрактом. Прийняття на військову службу за контрактом таких офіцерів здійснюється після закінчення встановленого строку служби за призовом.

2.10. При прийнятті на військову службу за контрактом військовослужбовців, які вже виконують військовий обов’язок за іншими видами військової служби, або військовослужбовців інших військових формувань укладення першого контракту про проходження військової служби в Збройних Силах України здійснюється посадовими особами, визначеними в підпунктах 1, 2 пункту 16 Положення.

Укладення нового контракту з військовослужбовцем здійснюється посадовою особою, якій надано право укладати контракт від імені Міністерства оборони України. Для прийняття рішення щодо укладення нового контракту до кадрового органу, підпорядкованого цій посадовій особі, подаються:

рапорт військовослужбовця з клопотаннями прямих командирів (начальників);

два примірники контракту, підписані військовослужбовцем;

копія довідки військово-лікарської комісії про придатність до проходження військової служби (для військовослужбовців після 40-річного віку, які виявили бажання проходити військову службу за новим контрактом);

копія атестації військовослужбовця.

За потреби додатково може надаватися копія попереднього контракту військовослужбовця.

За рішенням посадової особи, якій надано право укладати контракт від імені Міністерства оборони України, для прийняття рішення щодо укладення контракту може бути запрошеним і військовослужбовець, з яким укладається контракт.

2.11. У разі переміщення військовослужбовця по службі з однієї військової частини до іншої, за узгодженням сторін, окремі умови контракту, що стосуються зобов'язань громадянина і Міністерства оборони України стосовно порядку проходження служби, за новим місцем служби можуть бути переглянуті та засвідчені підписами сторін у пункті 8 контракту (додаток 1 до Положення).

2.12. Контракт про проходження служби припиняється (розривається), а військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, звільняються з військової служби за підставами, визначеними пунктом 35 Положення.

Командування військової частини відповідно до вимог чинного законодавства повинно попередити військовослужбовця про дострокове розірвання контракту за наявності підстав, передбачених пунктами "б", "в", "г", "и", "ї" частини шостої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу", та провести бесіду з військовослужбовцем з цього приводу, про що оформлюється Аркуш бесіди (додаток 9). Про дострокове розірвання контракту за наявності підстав, передбачених пунктами "б", "в", "д", "з" частини шостої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу", військовослужбовець повідомляє командування військової частини рапортом на звільнення з військової служби.

Не пізніше як за три місяці до закінчення строку дії чинного контракту командування військової частини повинно попередити військовослужбовця про намір не укладати з ним новий контракт про проходження військової служби. У разі невиконання цієї вимоги командування військової частини не може відмовити військовослужбовцю в укладенні нового контракту про проходження військової служби. Військовослужбовець не пізніше як за три місяці до закінчення строку дії чинного контракту повинен повідомити командування військової частини про свій намір укласти новий контракт. Якщо у цей строк військовослужбовець без поважних причин не повідомив командування військової частини про намір укладати новий контракт про проходження військової служби, то він підлягає звільненню з військової служби у зв’язку із закінченням строку контракту без подання рапорту. У цьому разі посадовою особою, визначеною в пункті 12.7 розділу ХІІ цієї Інструкції, з військовослужбовцем проводиться бесіда, про що оформлюється Аркуш бесіди (додаток 9).

У разі відсутності рішення командування військової частини щодо укладення нового контракту з військовослужбовцем, а також відсутності згоди сторін щодо фактів систематичного невиконання умов контракту питання про неукладення нового контракту або розірвання чинного контракту може бути вирішено спеціальною комісією, яка за доповіддю командира військової частини чи за зверненням військовослужбовця утворюється рішенням посадової особи, яка має право приймати рішення щодо звільнення військовослужбовця з військової служби із зазначених підстав.

Систематичне невиконання умов контракту військовослужбовцем може бути встановлено за результатами атестування. Систематичним невиконанням умов контракту є невиконання однією зі сторін одного із зобов’язань та інших умов, визначених контрактом, які допускались два чи більше разів протягом останнього року служби.

2.13. Рішення посадової особи про відмову військовослужбовцю в укладенні нового контракту, розірвання контракту через систематичне невиконання його умов приймається на підставі результатів щорічного оцінювання, з урахуванням рекомендацій атестаційної комісії і клопотання безпосереднього командира (начальника), а також висновків спеціальної комісії, якщо вона утворювалась.

Забороняється відмовляти в укладенні нового контракту або припиняти дію контракту у зв'язку із систематичним невиконанням його умов через інші причини або у порядку, не передбаченому законодавством.

2.14. Контракт про проходження служби (навчання) припиняється (розривається), а курсанти, які навчаються, відраховуються наказами по особовому складу зі списків змінного складу військових навчальних закладів за підставами та у порядку, визначеними пунктом 35 Положення.

За скоєні протягом одного навчального року окремі порушення військової дисципліни, які враховуються для оцінки стану дисципліни згідно з Інструкцією про порядок надання доповідей і донесень про злочини, порушені кримінальні справи, події, адміністративні корупційні правопорушення, грубі порушення військової дисципліни та їх облік у Міністерстві оборони України та Збройних Силах України, затвердженою наказом Міністерства оборони України від 22 березня 2012 року № 160, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 12 квітня 2012 року за № 559/20872, вчинення інших правопорушень курсант відраховується з військового навчального закладу через недисциплінованість, а контракт про проходження військової служби (навчання) припиняється (розривається) через службову невідповідність.

У разі невиконання навчального плану, небажання продовжувати навчання чи відмови від подальшого проходження військової служби на посадах осіб сержантського і старшинського або офіцерського складу після закінчення військового навчального закладу (для курсантів випускних курсів) контракт про проходження військової служби (навчання) припиняється (розривається) у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем.

У такому разі курсанти з числа осіб чоловічої статті, які відраховані за:

всіма підставами (за винятком випадків, передбачених пунктами "б", "г", "д" чи "з " частини шостої статті 26  Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу") направляються у військові частини забезпечення навчального процесу військового навчального закладу або іншої військової частини для подальшого проходження військової служби, якщо вони не вислужили встановленого строку строкової військової служби;

підставами, передбаченими пунктами "б", "г", "д" чи "з" частини шостої статті 26  Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу", а також за іншими підставами, якщо вони вислужили строк строкової військової служби, направляються у районні (міські) військові комісаріати за місцем проживання для взяття на військовий облік.

Курсанти жіночої статі, відраховані з військових навчальних закладів, звільняються з військової служби, якщо вони:

не мають військово-облікової спеціальності (далі - ВОС), - без взяття на військовий облік;

мають ВОС, - з направленням у районні (міські) військові комісаріати за місцем проживання для взяття на військовий облік.

Курсанти в разі дострокового розірвання контракту через небажання продовжувати навчання або через недисциплінованість та в разі відмови від подальшого проходження військової служби на посадах осіб офіцерського складу відшкодовують Міністерству оборони України витрати, пов’язані з їх утриманням у військовому навчальному закладі, відповідно до Порядку відшкодування курсантами та особами офіцерського складу витрат, пов’язаних з їх утриманням у вищих навчальних закладах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 липня 2006 року № 964, і Порядку розрахунку витрат, пов’язаних з утриманням курсантів у вищих навчальних закладах, затвердженого наказом Міністерства оборони України, Міністерства фінансів України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства транспорту та зв’язку України, Адміністрації Державної прикордонної служби України, Управління державної охорони України, Служби безпеки України від 16 липня 2007 року № 419/831/240/605/537/219/534, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30 липня 2007 року за № 863/14130.

Витяги з наказів про припинення (розірвання) контракту про проходження військової служби (навчання), відрахування з навчання та направлення громадян для проходження військової служби чи постановки на військовий облік надсилаються до військових комісаріатів за реєстрацією місця проживання чи перебування до прийняття на військову службу (навчання) чи призову на строкову військову службу.

Питання припинення контракту про проходження курсантами служби (навчання) у військових навчальних закладах та відрахування з навчання за іншими підставами визначаються Інструкцією про порядок переведення, відрахування та поновлення курсантів (слухачів) вищих військових навчальних закладів Міністерства оборони України, затвердженою наказом Міністра оборони України від 24 грудня 1997 року № 490, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 10 лютого 1998 року за № 89/2529 (далі - Інструкція про порядок переведення, відрахування та поновлення курсантів (слухачів)).

2.15. Після переведення студентів, які навчаються у вищих навчальних закладах за схемою підготовки "студент - курсант", і курсантів, які проходять підготовку для потреб Збройних Сил України, на останній курс навчання у військовому навчальному закладі з ними укладається контракт про проходження військової служби на посадах осіб сержантського і старшинського або офіцерського складу, який набуде чинності:

для студентів і курсантів, які проходили підготовку для проходження військової служби на посадах осіб офіцерського складу, з дати присвоєння первинного офіцерського звання;

для курсантів, які проходили підготовку для проходження військової служби на посадах осіб сержантського і старшинського складу і не мають відповідних військових звань, з дати видання наказу по особовому складу про призначення на посади осіб сержантського та старшинського складу.

З цієї ж дати закінчується дія контракту про проходження військової служби (навчання) курсантами військових навчальних закладів.

З курсантами останнього курсу навчання, які готуються для потреб інших військових формувань, контракт про проходження військової служби на посадах осіб сержантського і старшинського або офіцерського складу після закінчення навчання укладається між ними і державою, від імені якої виступає керівник утвореного відповідно до законодавства військового формування України.

У разі відмови керівника іншого військового формування України від укладення контракту з курсантами, які готувались до проходження військової служби за контрактом, ці випускники військових навчальних закладів:

призначаються в Збройні Сили України на посади офіцерського складу за отриманими спеціальностями, а у разі неможливості - за спеціальностями, спорідненими з ними у межах одного напряму підготовки;

звільняються з військової служби у зв’язку із закінченням строку контракту з присвоєнням військового звання лейтенанта запасу в порядку, визначеному пунктом 53 Положення.

2.16. На військову службу за контрактом на посади рядового, сержантського, старшинського і офіцерського складу відбираються придатні до військової служби за станом здоров’я громадяни України, які виявили бажання проходити військову службу у Збройних Силах України, мають відповідний рівень освіти, набутий досвід служби або професію, споріднену з військово-обліковою спеціальністю (далі - ВОС). Спорідненою ВОС вважається в межах одного напряму підготовки інша ВОС, під час комплектування посад за якою допускається призначення військовослужбовців без додаткової підготовки.

Метою проведення заходів з відбору осіб, які можуть розглядатись кандидатами для прийняття на військову службу за контрактом (далі - кандидати), є всебічне вивчення моральних, ділових, фізичних, інтелектуальних, професійних та інших особистих якостей, ставлення до служби у Збройних Силах України та готовність до виконання військового обов’язку.

Щодо громадян України, які виявили бажання проходити військову службу за контрактом та претендують на зайняття посад військових посадових осіб у Збройних Силах України, за їх письмовою згодою проводиться спеціальна перевірка відомостей. До військових посадових осіб відносяться всі особи офіцерського, сержантського і старшинського складу, курсанти військових навчальних закладів, а також військовослужбовці рядового складу, які обіймають штатні посади, пов’язані з виконанням адміністративно-господарських обов’язків з управління або розпорядження державним, колективним чи приватним майном (установлення порядку його зберігання, переробки, реалізації, забезпечення контролю за цими операціями тощо).

Організація проведення спеціальної перевірки відомостей покладається на:

керівників військових комісаріатів - щодо громадян, які мають право бути прийнятими на військову службу (навчання) курсантів військових навчальних закладів, а також громадян та військовозобов’язаних, які за віком та освітою мають право бути прийняті на військову службу за контрактом на посади військових посадових осіб;

командирів полків (кораблів 1 рангу), бригад і посадових осіб, які мають рівні з ними та вищі права прийняття на військову службу за контрактом осіб рядового, сержантського і старшинського складу та призначення на посади, - щодо підлеглих військовослужбовців та резервістів, які і за віком та освітою мають право бути прийняті на військову службу за контрактом на посади військових посадових осіб.

Спеціальній перевірці підлягають відомості щодо:

притягнення особи до кримінальної відповідальності, у тому числі за адміністративні корупційні правопорушення;

наявності судимості, її зняття та погашення в установленому порядку;

факту, що особа піддана або піддавалася раніше адміністративним стягненням за корупційні правопорушення;

достовірності відомостей, зазначених у декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за минулий рік;

наявності в особи корпоративних прав;

стану здоров’я, освіти, наявності наукового ступеня, вченого звання, підвищення кваліфікації.

Перед прийняттям на військову службу за контрактом особа подає до військового комісаріату, де перебуває на військовому обліку, або військової частини за місцем проходження військової служби такі документи:

письмову згоду на проведення спеціальної перевірки;

автобіографію в рукописному і надрукованому примірниках;

копію паспорта громадянина України;

копії документів про освіту, вчені звання, наукові ступені;

декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за минулий рік;

медичну довідку про стан здоров’я;

військовий квиток (для військовослужбовців строкової військової служби або військовозобов’язаних);

довідку про допуск до державної таємниці (у разі наявності).

Співробітники військового комісаріату або військової частини, що здійснюватимуть прийом на військову службу за контрактом, письмово попереджають громадян про визначені законодавством обмеження військовослужбовців, що не повинні перешкоджати виконанню службових обов’язків за майбутньою посадою, і не пізніше наступного робочого дня після одержання від громадян усіх необхідних документів надсилають запити на проведення спеціальної перевірки. Запити складаються за встановленою формою та надсилаються до органів (підрозділів), визначених Порядком організації проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, затвердженим Указом Президента України від 25 січня 2012 року № 33.

До запитів додаються копії письмової згоди громадянина на проведення спеціальної перевірки, його автобіографії та заповнених сторінок паспорта. Крім того, додаються до запитів, надісланих до:

територіальних органів (підрозділів) Міністерства юстиції України, - запит про видачу витягу з Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення;

територіальних органів (підрозділів) Державної фіскальної служби України, - копії декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за минулий рік;

органів виконавчої влади Автономної Республіки Крим, структурних підрозділів обласних, Київської, Севастопольської міських державних адміністрацій у галузі освіти і науки, - копії документів про освіту, наукові ступені і вчені звання;

органів виконавчої влади Автономної Республіки Крим, структурних підрозділів обласних, Київської, Севастопольської міських державних адміністрацій у галузі охорони здоров’я, - копія медичної довідки.

Усі копії доданих документів завіряються керівником військового комісаріату або військової частини, що здійснює прийом громадян на військову службу за контрактом.

До проведення спеціальної перевірки інших відомостей, вимога щодо подання яких установлена законом, залучаються спеціально уповноважені суб’єкти у сфері протидії корупції та органи військового управління, в яких обліковуються інші відомості. Спеціальна перевірка достовірності військового квитка кандидата, який претендує на зайняття посади, пов’язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, проводиться у військовому комісаріаті за реєстрацією місця проживання чи перебування кандидата. Військовими комісарами військових комісаріатів Автономної Республіки Крим, областей і міста Київ (далі - обласні військові комісари) інформація про результати перевірки достовірності військового квитка кандидата надається не пізніше семи днів із дати надходження запиту.

Спеціальна перевірка проводиться у строки, визначені законодавством.

За підсумками перевірки у військовому комісаріаті або військовій частині, що здійснює прийом громадян на військову службу за контрактом, оформлюється довідка про результати спеціальної перевірки, що долучається до документів особової справи військовослужбовця.

Не приймаються на військову службу за контрактом особи, стосовно яких з’ясовано про:

винесення обвинувального вироку суду за кримінальним провадженням;

ведення досудового слідства або передачу кримінального провадження до суду;

незняту або непогашену в установленому законодавством порядку судимість;

вирок суду про заборону чи незакінчений строк обмеження права займати посади, пов’язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування;

притягнення до кримінальної або адміністративної відповідальності за корупційні правопорушення;

перебування на обліку в органах внутрішніх справ за антигромадську поведінку або за вживання чи розповсюдження наркотичних і психотропних засобів;

членство в політичних партіях, організаціях чи рухах;

недостовірність документів, поданих для проведення спеціальної перевірки;

встановлення факту подання неправдивих відомостей;

невідповідність за станом здоров’я або перебування на обліку у спеціалізованих диспансерних закладах;

невиконання умов обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, визначених статтею 7 Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції";

те, що в разі прийняття на військову службу громадянин буде перебувати з близькими особами у відносинах прямої організаційної та правової залежності (за винятком осіб, визначених у частині першій статті 9 Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції").

Під час переміщення військовослужбовця в межах Збройних Сил України, відрядження до державних органів, установ, організацій, прикомандирування до Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим чи місцевих рад при обранні на виборні посади або повернення після закінчення відрядження чи прикомандирування спеціальна перевірка відомостей щодо особи не проводиться. Військовослужбовець іншого військового формування, стосовно якого спеціальна перевірка вже проводилась, перед направленням для проходження військової служби до Збройних Сил України письмово повідомляє про це кадровий орган Міністерства оборони України. Зазначений орган не пізніше наступного робочого дня після одержання зазначеного повідомлення від військовослужбовця надсилає за останнім місцем його служби, де проводилась спеціальна перевірка, запит про надання копії довідки про результати перевірки, після отримання якої розглядається питання про зарахування у розпорядження Міністерства оборони України.



У разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці України, проведення спеціальної перевірки розпочинається у військовому комісаріаті за місцем проживання (перебування) або за попереднім місцем проходження служби особи та завершується після прийняття громадянина на військову службу за контрактом. У разі встановлення відомостей, що унеможливлюють зайняття посад військових посадових осіб, військовослужбовець підлягає звільненню з військової служби за підставою, визначеною підпунктом “й” частини шостої статті 26 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”.

У разі оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення правового режиму воєнного стану спеціальна перевірка відомостей військовослужбовців, що була розпочата під час кризової ситуації, припиняється, а спеціальна перевірка відомостей громадян, які приймаються на військову службу за контрактом для доукомплектування Збройних Сил України, не проводиться.

Після закінчення особливого періоду або оголошення рішення про демобілізацію військовослужбовці, які без проведення спеціальної перевірки були прийняті на військову службу за контрактом, у разі продовження військової служби за новим контрактом підлягають спеціальній перевірці у порядку, визначеному цим розділом.

2.17. Відбір кандидатів на військову службу за контрактом на посадах офіцерського складу проводиться:

військовими комісаріатами - із числа офіцерів запасу, а також військовозобов'язаних та жінок у випадках, передбачених частиною другою статті 20 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу";

командирами військових частин - із числа офіцерів запасу, які звернулись до військової частини з проханням про прийом на військову службу за контрактом, та із числа осіб офіцерського складу, які виконують військовий обов'язок за іншими видами військової служби, а також з осіб рядового, сержантського і старшинського складу, визначених пунктом 50 Положення.

2.18. Відбір кандидатів на військову службу (навчання) курсантів військових навчальних закладів проводиться:

військовими комісаріатами - із числа громадян призовного віку, військовозобов'язаних та жінок, які не мають військових звань офіцерського складу;

військовими частинами - із числа військовослужбовців рядового, сержантського і старшинського складу строкової військової служби та військової служби за контрактом.

Питання відбору кандидатів для вступу до військових навчальних закладів визначаються Інструкцією про проведення військово-професійної орієнтації молоді та вступних випробувань у вищих військових навчальних закладах Міністерства оборони України та військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів України, затвердженою наказом Міністра оборони України від 14 квітня 1998 року № 152, зареєстрованою у Міністерстві юстиції України 25 червня 1998 року за № 398/2838 (далі - Інструкція про проведення військово-професійної орієнтації).

2.19. Відбір кандидатів на військову службу за контрактом на посади рядового, сержантського, старшинського складу проводиться військовими частинами та військовими комісаріатами. Кандидати відбираються з числа громадян, визначених у частині першій  статті 20 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”.

{Абзац другий пункту 2.19 розділу II виключено на підставі Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

{Абзац третій пункту 2.19 розділу II виключено на підставі Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

Відбір кандидатів для прийняття на військову службу за контрактом із числа військовозобов'язаних та жінок, які не мають військових звань офіцерського складу, здійснюється на посади та за спеціальностями, що є основними, спорідненими чи не є такими з тими посадами, на яких вони проходили військову службу, або за отриманою під час навчання спеціальністю.

Відбір кандидатів для прийняття на військову службу за контрактом з числа військовослужбовців строкової військової служби здійснюється:

на посади та за ВОС, що є основними чи спорідненими з посадами та ВОС, на яких вони проходять строкову військову службу;

на посади та за ВОС, що не є спорідненими з посадами та ВОС, на яких військовослужбовці проходять строкову військову службу, але відповідають їх кваліфікації.

2.20. В обласних військових комісаріатах проводяться такі заходи з відбору громадян на військову службу за контрактом:

попереднє вивчення особистих якостей громадян до прийняття на військову службу за контрактом;

медичне обстеження кандидатів;

професійно-психологічний відбір кандидатів;

спеціальна перевірка відомостей кандидатів;

оформлення особових справ кандидатів;

направлення кандидатів до військових частин для подальшого прийняття на військову службу за контрактом;

ведення Переліку посад, які підлягають комплектуванню військовослужбовцями за контрактом (додаток 5) у військових частинах, що дислокуються на відповідній території діяльності військового комісаріату;

ведення резерву кандидатів для прийняття на військову службу за контрактом.

Громадяни призовного віку, військовозобов’язані, а також жінки, які виявили бажання проходити військову службу за контрактом, подають до військових комісаріатів за місцем перебування на військовому обліку або за реєстрацією місця проживання чи перебування заяву з проханням щодо прийняття їх на військову службу за контрактом, а також за встановленими формами письмові згоди на використання та обробку персональних даних, проведення спеціальної перевірки відомостей та проведення професійно-психологічного відбору з урахуванням біоетичних вимог.

Попереднє вивчення особистих якостей громадян, які виявили бажання до прийняття на військову службу за контрактом, включає:

вивчення документів, що подає громадянин;

вивчення документів військового обліку;

вивчення відомостей, що надійшли з місця роботи (навчання);

результати індивідуальних бесід.

У процесі попереднього вивчення особистих якостей громадян обов’язково виявляються особи, які притягалися до кримінальної або адміністративної відповідальності, у тому числі за корупційні правопорушення, мають незняті або непогашені в установленому законодавством порядку судимості, перебувають на обліку в органах внутрішніх справ, психіатричних, туберкульозних, венеричних, наркологічних диспансерах та інших закладах охорони здоров’я.

Особи, заяви яких розглянуті та за результатами вивчення особистих якостей яких прийнято позитивне рішення, є кандидатами. Результати вивчення відображаються в Аркуші вивчення особистих якостей кандидата (додаток 6). Кандидати направляються для проходження медичного обстеження до відповідних військово-лікарських комісій. З кандидатами, які визнані придатними за станом здоров’я для прийняття на військову службу за контрактом, організовуються і проводяться заходи:

професійно-психологічного відбору відповідно до Інструкції з організації професійно-психологічного відбору у Збройних Силах України, затвердженої наказом Міністерства оборони України від 15 травня 2012 року № 325, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 06 червня 2012 року за № 911/21223 (далі - Інструкція з організації профвідбору);

спеціальної перевірки відомостей відповідно до Порядку організації проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, затвердженого Указом Президента України від 25 січня 2012 року № 33.

Заяви осіб, які за результатами професійно-психологічного відбору не відповідають вимогам щодо проходження військової служби за контрактом, повертаються їм представниками військового комісаріату з повідомленням причини відмови.

У разі встановлення за результатами спеціальної перевірки факту розбіжностей у поданих претендентом на посаду визначених законодавством документах керівник військового комісаріату надає можливість цьому претенденту протягом п’яти робочих днів надати письмове пояснення за таким фактом та/або виправити таку розбіжність. За результатами розгляду пояснень претендента за фактом подання ним підроблених документів або неправдивих відомостей, що мають ознаки кримінального або адміністративного правопорушення, керівник військового комісаріату повідомляє протягом трьох робочих днів про виявлений факт правоохоронні органи та відмовляє претенденту у прийнятті на військову службу за контрактом. Керівник військового комісаріату відмовляє громадянину в прийнятті на військову службу за контрактом також у разі встановлення за результатами спеціальної перевірки факту невідповідності претендента встановленим законодавством вимогам для призначення на посаду військових посадових осіб.}

На кандидата, який успішно пройшов відбір на військову службу за контрактом, оформлюється особова справа. До особової справи кандидата додаються:

довідка військово-лікарської комісії про придатність до проходження військової служби;

Картка професійного відбору кандидата (додаток 7);

довідка про результати спеціальної перевірки (на кандидатів, які претендують на заміщення штатних посад, пов’язаних з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарчих обов’язків);

копії свідоцтв про укладення шлюбу та народження дітей;

довідка про склад сім’ї або зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб.

За результатом відбору до проходження військової служби за контрактом кандидати з особовими справами та приписами військових комісаріатів направляються до військових частин. Направлення кандидатів до військової частини А0515 здійснюється на підставі запиту командира військової частини А0515.

У військових частинах стосовно кандидатів проводяться такі заходи:

медичне обстеження відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17 листопада 2008 року за № 1109/15800;

професійно-психологічний відбір відповідно до Інструкції з організації профвідбору;

перевірка рівня фізичної підготовки;

оформлення контракту про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України.

З кандидатами, які мають спеціальні звання і класні чини та плануються до прийняття на військову службу за контрактом з переатестуванням у військовому званні, проводиться військово-професійна орієнтація.

При успішних результатах відбору командир військової частини укладає з громадянами контракт про проходження військової служби та призначає на відповідні військові посади, про що видається наказ по особовому складу.

Про прийняття на військову службу за контрактом і призначення громадян на військові посади військова частина повідомляє військовий комісаріат за реєстрацією місця проживання чи перебування громадян.

У разі прийняття командиром військової частини позитивного рішення щодо прийняття кандидатів на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу військовою частиною порушується клопотання, яке одночасно надсилається за підпорядкованістю та до кадрового органу виду Збройних Сил України (структурного підрозділу апарату Міністерства оборони України або Генерального штабу Збройних Сил України). У подальшому командувачем виду Збройних Сил України (керівником структурного підрозділу апарату Міністерства оборони України або Генерального штабу Збройних Сил України) порушується клопотання перед начальником Генерального штабу - Головнокомандувачем Збройних Сил України про прийняття кандидата на військову службу за контрактом. У разі прийняття позитивного рішення керівництвом Генерального штабу Збройних Сил України надається розпорядження щодо оформлення документів для прийняття кандидата на військову службу за контрактом, що доводиться відповідним кадровим органам та обласним військовим комісаріатам.

За результатами вивчення і проведення професійно-психологічного відбору про прийняття позитивного рішення та порушення клопотання військова частина повідомляє кандидата та районний військовий комісаріат (у разі відмови від прийняття на військову службу за контрактом повідомляє причини відмови). На підставі цього районними військовими комісаріатами кандидати направляються до військово-лікарських комісій для проходження медичного огляду та проводиться спеціальна перевірка відомостей щодо них.

На кандидатів, які відповідають вимогам прийняття на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу, на підставі отриманого розпорядження Генерального штабу Збройних Сил України районними військовими комісаріатами опрацьовуються Подання (додаток 1). Подання разом з особовими справами подаються для погодження до обласного військового комісаріату, звідки направляються безпосередньо до Генерального штабу Збройних Сил України.

Відбір кандидатів для проходження військової служби за контрактом осіб офіцерського складу серед студентів вищих навчальних закладів, які навчаються за програмою підготовки офіцерів запасу у військових навчальних закладах, організовується і проводиться представниками видів Збройних Сил України, структурних підрозділів апарату Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України.

Якщо під час оформлення документів кандидата на конкретну посаду виникли обставини, що унеможливлюють його службове використання на ній, та в разі наявності іншої вакантної посади у Збройних Силах України, щодо призначення на яку кандидат дав згоду, крім раніше оформлених документів додатково подаються такі документи:

заява про прийняття на військову службу за контрактом на нову посаду;

клопотання командувачів видів Збройних Сил України, керівників структурних підрозділів апарату Міністерства оборони України або Генерального штабу Збройних Сил України залежно від підпорядкованості військової частини.

Кандидати з числа громадян призовного віку, військовозобов’язаних та жінок, які за станом здоров’я визнані придатними до проходження військової служби, але для яких були відсутні вакансії, зараховуються до резерву кандидатів військового комісаріату. У військовому комісаріаті особові справи на зазначених осіб зберігаються в установленому порядку та обліковуються в окремій книзі обліку.

2.21. Організація і здійснення військово-професійної орієнтації, проведення спеціальної перевірки відомостей, попередньої професійної діагностики та відбору абітурієнтів до військових навчальних закладів покладаються на:

1) військові комісаріати щодо:

осіб з повною загальною середньою освітою віком від 17 до 21 року, у тому числі ті, яким 17 років виповнюється в рік початку військової служби (навчання);

військовозобов’язаних віком до 23 років, які мають повну загальну середню освіту та не мають військових звань офіцерського складу;

осіб віком до 25 років, які мають базову вищу освіту та проходять підготовку за схемою "студент - курсант";

2) командирів військових частин щодо:

військовослужбовців строкової військової служби віком до 23 років, які мають повну загальну середню освіту;

військовослужбовців військової служби за контрактом віком до 30 років, які мають повну загальну середню освіту та не мають військових звань офіцерського складу (за винятком проведення спеціальної перевірки відомостей, якщо вона вже проводилася).

Військові комісаріати з одержанням розрахунків з відбору кандидатів до військових навчальних закладів, розроблених Генеральним штабом Збройних Сил України, здійснюють такі заходи:

проводять агітаційно-роз’яснювальну роботу з цивільною молоддю за місцями роботи, навчання, реєстрації та здійснюють пошук і відбір кандидатів;

розгортають центри (пункти) військово-професійної орієнтації та діагностики;

створюють комісії з проведення попередньої професійної діагностики;

проводять попередню професійну діагностику абітурієнтів.

Попередня професійна діагностика абітурієнтів включає:

соціально-психологічне вивчення;

психологічне обстеження;

медичний огляд;

оформлення документів.

Після затвердження розрахунку відбору кандидатів до військових навчальних закладів, розроблених Генеральним штабом Збройних Сил України, в органах військового управління і в з’єднаннях, у підпорядкуванні яких перебувають військові частини і підрозділи, де проходять військову службу військовослужбовці, які виявили бажання навчатись у військових навчальних закладах, створюються комісії з проведення попередньої професійної діагностики. До складу цих комісій включаються представники штабів, органів виховної роботи, кадрових органів, фахівці медичної і психологічної служб.

Командири військових частин після отримання розрахунку відбору кандидатів до військових навчальних закладів, розроблених Генеральним штабом Збройних Сил України, здійснюють такі заходи:

видають наказ про організацію і порядок проведення військово-професійної орієнтації та відбору кандидатів до військових навчальних закладів;

інформують підлеглий особовий склад про отриманий розрахунок та визначають підрозділи, в яких здійснюється відбір кандидатів;

контролюють виконання розрахунку відбору кандидатів до військових навчальних закладів;

забезпечують подання на розгляд командиру з’єднання (органу військового управління), якому підпорядкована військова частина, рапортів, документів та особових справ відібраних кандидатів.

Командир з’єднання (органу військового управління) приймає рішення щодо направлення військовослужбовців на навчання до військових навчальних закладів. Дозвіл командира з’єднання на навчання військовослужбовця оголошується наказом командира військової частини. За прийнятим рішенням комісія з’єднання (органу військового управління) і командири військових частин проводять попередню професійну діагностику відібраних кандидатів.

За результатами проведених заходів документи кандидатів надсилаються до військових навчальних закладів, а самі кандидати направляються на навчальні збори та вступ до військових навчальних закладів у строки, визначені Інструкцією про проведення військово-професійної орієнтації.

Проведення професійного психологічного відбору на навчання у військових навчальних закладах, медичного огляду і перевірки рівня фізичної підготовки кандидатів покладається на приймальні (відбіркові) комісії військових навчальних закладів.

2.22. У кінці кожного місяця командирами військових частин надсилається до військового комісаріату за місцем дислокації перелік посад, що підлягають комплектуванню військовослужбовцями за контрактом.

Командир військової частини керує добором кандидатів для зарахування на військову службу за контрактом. Відбір кандидатів для прийняття на військову службу за контрактом із числа військовослужбовців строкової військової служби покладається на штаби і підрозділи військової частини. Первинне вивчення кандидатів здійснюється переважно командирами підрозділів, на укомплектування посад яких вони будуть призначені після прийняття на військову службу за контрактом.

За результатами вивчення кандидатів командири підрозділів щоквартально (до 20 грудня, 20 березня, 20 червня та 20 вересня) подають до штабу військової частини списки відібраних кандидатів та матеріали їх попереднього вивчення.

Матеріали попереднього вивчення включають:

копію обліково-послужної картки;

службову характеристику;

службову картку;

аркуш вивчення особистих якостей кандидата;

картку професійного відбору та рапорт військовослужбовця про прийняття на військову службу за контрактом та його письмові згоди на збір та обробку персональних даних (і на проведення спеціальної перевірки відомостей про нього).

Командири підрозділів персонально відповідають за достовірність і об’єктивність характеристик, обґрунтованість висновків і рекомендацій щодо відібраних кандидатів на військову службу за контрактом.

З кандидатами на військову службу за контрактом штабом військової частини проводиться робота щодо:

оформлення особової справи;

проведення медичного обстеження військово-лікарськими комісіями з метою визначення придатності до проходження військової служби за відповідними ВОС;

проведення професійно-психологічного відбору;

перевірки рівня фізичної підготовки;

організації проведення спеціальної перевірки відомостей (на військовослужбовців, які претендують на заміщення штатних посад, пов’язаних з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарчих обов’язків);

оформлення допуску до державної таємниці (у разі необхідності);

розгляду на засіданнях атестаційних комісій військових частин.

Засідання атестаційних комісій військових частин проводяться у присутності командирів підрозділів, на укомплектування посад яких розглядається кандидат.

За результатами вивчення та розгляду атестаційних комісій командиром військової частини приймаються рішення про прийняття кандидата на військову службу за контрактом осіб рядового, сержантського і старшинського складу та укладення з ним контракту.

Командування військової частини організовує проведення заходів щодо вивчення і спеціальної перевірки відомостей про військовослужбовців строкової військової служби, які виявили бажання проходити військову службу за контрактом в іншій військовій частині. Матеріали вивчення надсилаються до цієї військової частини для прийняття рішення про укладення контракту. Після вивчення матеріалів командир військової частини письмово повідомляє командування військової частини, де військовослужбовець проходить строкову військову службу, про прийняте рішення. Письмова згода є підставою для порушення клопотання (до якого додаються рапорт військовослужбовця, письмова згода командира та копія обліково-послужної картки) щодо видання вищою посадовою особою наказу (розпорядження) у порядку, визначеному пунктом 203 Положення, про переміщення військовослужбовця до військової частини, в якій він виявив бажання проходити військову службу, та прийняття на військову службу за контрактом.

З дня укладення з військовослужбовцем контракту про проходження військової служби припиняється проходження громадянином строкової військової служби.

Про прийняття на військову службу за контрактом і призначення на посаду встановленим порядком повідомляється військовий комісаріат, через який був здійснений призов громадянина на строкову військову службу.

2.23. Контракт з кандидатами з числа громадян призовного віку, військовозобов’язаними, а також із жінками, які не перебувають на військовому обліку, укладається у день прибуття їх до військової частини (навчального центру) з одночасним зарахуванням до списків особового складу, призначенням на відповідну посаду рядового, сержантського та старшинського складу, а також з присвоєнням первинного військового звання рядового складу.

Контракт з військовослужбовцями строкової військової служби укладається згідно з вимогами пункту 13 Положення після прийняття командиром військової частини рішення про зарахування військовослужбовця на військову службу за контрактом. Про укладання контракту з військовослужбовцем строкової військової служби, переміщеним з цією метою з іншої військової частини, командир військової частини зобов’язаний у триденний строк письмово повідомити орган військового управління, з якого надійшов наказ (розпорядження) на переміщення.

Командир військової частини зобов’язаний у триденний строк письмово повідомити військовий комісаріат, який направив кандидата, про прийняття кандидата на військову службу за контрактом або про відмову у прийнятті на військову службу за контрактом з повідомленням причин відмови.

Після отримання повідомлень від командирів військових частин про прийом громадян на військову службу за контрактом військові комісаріати надають узагальнену інформацію до Генерального штабу Збройних Сил України.

2.24. Посвідчення або військовий квиток військовослужбовця Збройних Сил України оформлюється та видається військовослужбовцям у тижневий строк після зарахування до списків особового складу військової частини (навчального центру).

Посвідчення офіцерів, прапорщиків (мічманів) видаються військовослужбовцям за місцем проходження військової служби кадровими органами органів військового управління, з’єднань, військових частин, установ і закладів, що забезпечуються бланками посвідчень та в яких ведуться їх облік і звітність про використання.

Посвідчення офіцера видаються військовослужбовцям під час:

присвоєння первинних військових звань офіцерського складу;

прийняття на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу до Збройних Сил України з числа військовозобов’язаних та військовослужбовців до утворених відповідно до чинного законодавства України інших військових формувань;

призову до Збройних Сил України військовозобов’язаних на військову службу осіб офіцерського складу за призовом.

Посвідчення прапорщика (мічмана) видаються військовослужбовцям під час:

присвоєння військового звання прапорщика (мічмана);

прийняття на військову службу за контрактом осіб сержантського (старшинського) складу до Збройних Сил України з числа військовозобов’язаних і військовослужбовців утворених відповідно до законодавства інших військових формувань, які перебувають у військовому званні прапорщика (мічмана), старшого прапорщика (старшого мічмана).

Військовий квиток видається військовими комісаріатами, на території відповідальності яких дислокуються військові частини (навчальні центри), на підставі запиту командира військової частини (навчального центру). До запиту додаються:

витяг із наказу командира військової частини про прийняття особи на військову службу за контрактом;

завірена копія обліково-послужної картки;

кольорова фотокартка у військовій формі одягу (3,5х4,5 см, анфас), завірена посадовою особою військової частини.

Військові комісаріати після отримання запиту оформляють військові квитки та видають їх установленим порядком військовослужбовцям або представникам військових частин.

2.25. У кінці навчального року у кожній військовій частині до 30 жовтня складається Контрольний список військовослужбовців, строк дії контракту у яких закінчується у наступному році (далі - Контрольний список контрактів). До Контрольного списку контрактів включаються всі військовослужбовці, у яких закінчуються строки контракту у наступному році. Контрольний список контрактів затверджується командиром військової частини та доводиться до військовослужбовців і їх безпосередніх командирів (начальників).

{Абзац перший пункту 2.25 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

Контрольний список контрактів є основним плануючим документом військової частини з питань організації проходження військової служби військовослужбовцями за контрактом. На підставі затвердженого Контрольного списку контрактів у військовій частині:

опрацьовується та подається за підпорядкованістю контрольний список військовослужбовців, строки дії контрактів у яких закінчуються в наступному році та які займають посади, що належать до вищої номенклатури призначення, з розрахунку, щоб вони до 20 грудня надійшли до кадрових органів, що відпрацьовують проекти наказів по особовому складу про укладання нових контрактів про проходження військової служби;

розпочинається робота з військовослужбовцями, у яких закінчуються строки контрактів у вказаний період часу.

У кадрових органах всіх рівнів узагальнюються контрольні списки контрактів, які надійшли з підпорядкованих військових частин та органів військового управління, та складається окремий Контрольний список контрактів за своєю та вищими номенклатурами призначення.

III. Військові звання

3.1. Військові звання рядового, сержантського, старшинського і офіцерського складу присвоюються військовослужбовцям, військовозобов'язаним, а також особам жіночої статі при прийомі на військову службу за контрактом у послідовному порядку відповідно до вимог Положення та штатної категорії посади, на яку призначено громадянина України, а також з урахуванням інших умов.

3.2. Присвоєння військових звань особам, які виконують військовий обов'язок за всіма видами військової служби, здійснюється наказами посадових осіб, визначених пунктами 43 і 197 Положення. Накази готуються і видаються на підставі документів, визначених у пункті 1.5 Інструкції.

3.3. Щорічно в кожній військовій частині до 30 листопада складається Контрольний список військовослужбовців, у яких термін перебування у військовому званні закінчується в наступному році (далі - Контрольний список звань). Контрольний список звань є основним планувальним документом з питань організації своєчасного присвоєння військових звань особовому складу військової частини. До Контрольного списку звань включаються всі військовослужбовці, у яких закінчуються встановлені строки вислуги у військових званнях у наступному році та які перебувають на посадах, штатні категорії за якими надають право на присвоєння цих звань. Також до Контрольного списку звань включаються військовослужбовці, з яких відповідно до вимог Дисциплінарного статуту Збройних Сил України може бути знято накладене дисциплінарне стягнення пониження військового звання на один ступінь.

На підставі Контрольного списку звань у військовій частині опрацьовуються та подаються до вищих кадрових органів у встановлені строки Подання до присвоєння чергового військового звання (додаток 3) та списки військовослужбовців, які подаються до присвоєння чергових військових звань.

Подання до присвоєння чергового військового звання (додаток 3) військовослужбовцю підписуються командиром військової частини та направляються для реалізації за підпорядкованістю в установленому порядку з розрахунку, щоб вони надійшли до кадрових органів, що відпрацьовують проекти наказів про присвоєння чергових військових звань, не пізніше як за місяць до закінчення встановленого строку вислуги військовослужбовця у військовому званні.

Списки військовослужбовців, які подаються до присвоєння чергових військових звань, опрацьовуються окремо на кожну категорію військовослужбовців за правом присвоєння військових звань:

списки військовослужбовців, які подаються до присвоєння військових звань наказами командира військової частини;

списки військовослужбовців, які подаються до присвоєння військових звань наказами вищих посадових осіб.

Списки військовослужбовців, які подаються до присвоєння військових звань наказами командира військової частини, підписуються командирами структурних підрозділів та подаються командиру військової частини.

Списки військовослужбовців, які подаються до присвоєння військових звань наказами вищих посадових осіб, підписуються командиром військової частини та щоквартально направляються для реалізації за підпорядкованістю в установленому порядку з розрахунку, щоб вони надійшли до кадрових органів, що відпрацьовують проекти наказів про присвоєння чергових військових звань, не пізніше:

20 грудня - на військовослужбовців, у яких строк вислуги у військовому званні закінчується в січні, лютому, березні;

20 березня - на військовослужбовців, у яких строк вислуги у військовому званні закінчується у квітні, травні, червні;

20 червня - на військовослужбовців, у яких строк вислуги у військовому званні закінчується в липні, серпні, вересні;

20 вересня - на військовослужбовців, у яких строк вислуги у військовому званні закінчується в жовтні, листопаді, грудні.

Списки військовослужбовців, які подаються до присвоєння військових звань наказами командира військової частини, є підставою для видання відповідних наказів по особовому складу щодо присвоєння військових звань.

Списки військовослужбовців, які подаються до присвоєння військових звань наказами вищих посадових осіб, надсилаються за підпорядкованістю до кадрового органу вищого рівня та є підставою в цьому органі для:

видання наказів по особовому складу щодо присвоєння чергових військових звань посадовими особами, визначеними пунктом 43 Положення;

формування і опрацювання списку військовослужбовців, які подаються до присвоєння військових звань наказами вищих посадових осіб.

{Пункт 3.3 розділу III в редакції Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

3.4. У разі якщо військовослужбовець, який вислужив установлений строк вислуги у військовому званні, був призначений на вищу посаду і отримав право на присвоєння чергового військового звання після складання і затвердження Контрольного списку звань, одночасно з прийняттям посади на нього оформлюється і подається за підписом командира військової частини додатковий список або подання, що подаються безпосередньо до кадрового органу посадової особи, яка відповідно до пункту 43 Положення має право присвоювати відповідне чергове військове звання військовослужбовцю. Інформація щодо подання до присвоєння військовослужбовцю чергового військового звання заноситься до Контрольного списку звань військової частини на поточний рік.

Військовослужбовцям, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку або іншої тривалості, визначеної законодавством, та вислужили установлений строк вислуги у військовому званні, чергове військове звання присвоюється відповідно до пункту 49 Положення.

3.5. У разі закінчення строку контракту у військовослужбовців до дати присвоєння чергового військового звання у Контрольному списку звань робиться відмітка про строк дії контракту та не пізніше ніж за місяць до дати присвоєння чергового військового звання повідомляється вищий кадровий орган про укладення нового контракту або про звільнення військовослужбовця з військової служби.

У разі якщо після подання документів до присвоєння чергового військового звання виникли підстави, визначені пунктом 64 Положення, що унеможливлюють присвоєння військовослужбовцю чергового військового звання, інформація про ці підстави не пізніше ніж за три дні до дати присвоєння чергового військового звання письмово через кадровий орган доповідається посадовій особі, яка має право на присвоєння вказаного військового звання.

3.6. До строку вислуги у військовому званні військовослужбовця не зараховується строк відбування покарання у виді службового обмеження для військовослужбовців, арешту, а також звільнення від відбування покарання з випробуванням і залишенням на військовій службі. Підставою обрахунку вказаного строку є судові рішення про призначення покарання. Копії судових рішень залучаються до особової справи військовослужбовця та безпосередньо надсилаються до посадової особи, яка має право присвоювати чергове військове звання. На підставі судових рішень цією посадовою особою видається наказ по особовому складу щодо незараховування до строку вислуги у військовому званні військовослужбовця строку його покарання. На підставі виданого наказу до послужного списку особової справи військовослужбовця та Контрольного списку звань здійснюються записи про строки відбування покарання.

3.7. Накази про присвоєння чергових військових звань видаються за датою закінчення строку вислуги військовослужбовців у діючому військовому званні.

Відповідні записи в облікових документах військовослужбовців здійснюються на підставі отриманих витягів із наказів про присвоєння чергових військових звань.

3.8. Первинне військове звання сержантського і старшинського складу громадянам України присвоюється командирами полків, бригад (кораблів 1 рангу) і посадовими особами, які мають рівні з ними права та вищі.

Первинне військове звання сержантського і старшинського складу присвоюється особам рядового складу, які пройшли підготовку у військових навчальних закладах, навчальних центрах видів Збройних Сил України, спеціальних військ та видів забезпечення за програмою підготовки сержантів (старшин) і призначені на посади сержантів і старшин або у разі відсутності такої підготовки за визначеним у пункті 4.23 Інструкції переліком посад, після призначення на посади сержантського і старшинського складу.

Первинне військове звання офіцерського складу молодший лейтенант присвоюється військовослужбовцям, визначеним у підпункті 2 пункту 50 Положення, після вислуги встановленого строку у військовому званні, визначеного пунктом 46 Положення.

У разі оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення правового режиму воєнного стану за рішенням посадових осіб, які мають право присвоєння первинних військових звань сержантського і старшинського та офіцерського складу, присвоєння цих звань здійснюється громадянам, які за віком та освітою відповідають визначеним законодавством вимогам, з одночасним прийняттям їх на військову службу за контрактом та призначенням на посади з урахуванням потреби в сержантах, старшинах і офіцерах такої спеціальності. Особам рядового складу, призваним на військову службу, може бути присвоєно первинне військове звання сержантського і старшинського складу одночасно з призначенням на посаду сержантського (старшинського) складу без прийняття їх на військову службу за контрактом. Призначення громадян, які мають військові звання осіб сержантського і старшинського складу, на посади осіб офіцерського складу у військових частинах, що утримуються за штатами воєнного часу, здійснюється без направлення їх на курс військової підготовки, а громадян, які не мають військових звань офіцерського складу, та призначаються на посади сержантського і старшинського складу після проведення підготовки у порядку, визначеному пунктом 6.3 розділу VI цієї Інструкції.

3.9. На кандидатів до присвоєння первинного військового звання молодший лейтенант подаються такі документи:

Подання за формою, визначеною додатком 3, - для осіб сержантського і старшинського складу, які вже призначені на посади офіцерського складу, та за формою, визначеною додатком 1, - для осіб сержантського і старшинського складу, які подаються до призначення на посади офіцерського складу;

атестація на присвоєння первинного військового звання офіцерського складу (додаток 8);

два примірники контракту про проходження військової служби у Збройних Силах України на посадах осіб офіцерського складу;

особова справа;

завірені копії диплома про вищу освіту та додатка до нього;

витяг з оціночної відомості здачі основних предметів командирської підготовки під час підсумкової перевірки за навчальний рік;

дві послужні картки;

дві картки пономерного обліку;

витяг із наказу про призначення на посаду офіцерського складу;

рапорт військовослужбовця.

Атестація на присвоєння первинного військового звання офіцерського складу складається безпосереднім командиром (начальником) і розглядається на засіданні атестаційної комісії військової частини, де військовослужбовець проходить військову службу, та затверджується посадовою особою, яка має право призначення на вказану посаду офіцерського складу відповідно до номенклатури призначення. Атестація на військовозобов'язаних і жінок, які подаються до присвоєння первинного військового звання молодший лейтенант у військовій частині А0515, складається у військовому комісаріаті за місцем обліку та розглядається на засіданні атестаційної комісії цієї військової частини.

На кандидатів до присвоєння первинного військового звання молодший лейтенант запасу оформляються і подаються документи в порядку і за формами, що визначені наказом Міністра оборони України від 10 грудня 2010 року № 650/ДСК, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 02 березня 2011 року за № 261/18999.

{Пункт 3.9 розділу III доповнено новим абзацом згідно з Наказом Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

3.10. Випускники військових навчальних закладів, які готуються для проходження військової служби на посадах осіб офіцерського складу, атестуються до присвоєння первинного військового звання офіцерського складу на останньому курсі навчання не пізніше ніж за три місяці до закінчення підготовки.

Атестація на присвоєння первинного військового звання офіцерського складу складається прямими начальниками від начальника курсу, йому рівного і вище та затверджується начальником військового навчального закладу.

Після закінчення навчання випускники військових навчальних закладів, за винятком випускників, які зараховуються в розпорядження командира військової частини А0515, направляються до інших військових формувань або відряджаються до державних органів, установ і організацій, призначаються наказами по особовому складу на посади:

офіцерського складу - Міністром оборони України;

сержантського і старшинського складу - посадовою особою, яка відповідно до номенклатури посад має право видавати накази по особовому складу щодо призначення випускників, які готувалися для проходження військової служби на посадах сержантського і старшинського складу.

Цими ж наказами їм присвоюються первинні військові звання лейтенант та молодший сержант (старшина 2 статті) відповідно (крім випускників військових коледжів, яким військові звання сержантського (старшинського) складу були присвоєні до зарахування або під час навчання у військовому навчальному закладі).

3.11. Чергові військові звання до полковника включно особам змінного складу денної форми навчання військових навчальних закладів, науково-дослідних установ присвоюються посадовими особами, визначеними пунктом 43 Положення, після вислуги військовослужбовцем встановленого строку у військовому званні відповідно до штатної категорії посади, яку він займав до навчання.

3.12. Військовослужбовці, які досягли граничного віку перебування на військовій службі, подаються до присвоєння чергових військових звань після видання наказів посадових осіб про залишення їх на військовій службі понад граничний вік.

3.13. Чергове військове звання старшого прапорщика (старшого мічмана) та офіцерського складу до полковника (капітана 1 рангу) достроково можуть бути присвоєні у порядку заохочення за високі професійно-бойові і моральні якості, виявлені під час захисту Вітчизни або під час виконання інших обов'язків військової служби, з урахуванням виконання вимог пункту 59 Положення.

Питання присвоєння начальником Генерального штабу - Головнокомандувачем Збройних Сил України чергових військових звань достроково повинно бути письмово погоджене з Міністром оборони України.

3.14. Присвоєння чергових військових звань військовослужбовцям, у яких закінчився строк вислуги у військовому званні та які направлені за кордон як національний персонал, до багатонаціональних органів військового управління або на навчання, здійснюється на підставі документів до присвоєння чергових військових звань, що оформляються за місцем служби, де офіцер зарахований до списків військової частини. Присвоєння звання здійснюється відповідно до штатної категорії посади, яку займав офіцер до направлення за кордон.

Присвоєння чергових військових звань військовослужбовцям, які направлені за кордон у складі військових підрозділів та у яких закінчився строк вислуги у діючих військових званнях, здійснюється відповідно до штатних категорій посад, на які вони призначені у складі військового підрозділу.

3.15. Накази про присвоєння військових звань (поновлення у військовому званні) доводяться до військовослужбовців на шикуваннях особового складу, службових нарадах, урочистих подіях чи в індивідуальному порядку з дотриманням вимог Статутів Збройних Сил України.

3.16. Присвоєння військовослужбовцям, які мають армійські (корабельні) військові звання, при призначенні на посади, за якими штатом передбачено корабельні (армійські) військові звання, відповідних військових звань здійснюється таким чином:

у разі якщо номенклатура призначення на посаду збігається з правом посадової особи присвоювати відповідне звання - в одному наказі по особовому складу відповідної посадової особи;

у разі якщо номенклатура призначення на посаду є нижчою, ніж право на присвоєння відповідного військового звання, призначення на посаду та одночасне присвоєння корабельного (армійського) військового звання здійснюються посадовою особою, яка має право присвоєння відповідного військового звання.

3.17. Особам офіцерського складу медичної та юридичної служб, підрозділів дізнання та спеціальних підрозділів по боротьбі з корупцією Військової служби правопорядку у Збройних Силах України за наявності повної вищої медичної або юридичної освіти з призначенням на відповідні штатні посади наказом по особовому складу до військових звань оголошується додавання слів "медичної служби" або "юстиції". Під час перебування на вказаній посаді чергове військове звання присвоюється встановленим порядком з додаванням слів "медичної служби" або "юстиції". При переміщенні офіцерів з вказаних посад на посади, які не належать до посад медичної і юридичної служб, у наказі по особовому складу щодо переміщення оголошується військове звання цих офіцерів без додавання слів "медичної служби" або "юстиції".

3.18. Військове звання не присвоюється за підставами, визначеними пунктом 64 Положення. Неприсвоєння військового звання військовослужбовцям за іншими підставами не допускається. Рішення суду щодо притягнення військовослужбовця до інших, крім кримінальної, видів відповідальності не є підставою для неприсвоєння військового звання.

Про підстави неприсвоєння чергових військових звань військовослужбовцю оголошується безпосереднім (прямим) начальником під підпис у аркуші бесіди (додаток 9), який долучається до особової справи військовослужбовця. Про прийняте рішення командування військової частини через кадровий орган письмово інформує ту вищу посадову особу, до компетенції якої належить право присвоєння військового звання військовослужбовцю.

У разі коли підстави, у зв'язку з якими військове звання не було присвоєно своєчасно, минули чи були скасовані, військовослужбовець у п'ятиденний термін подається до присвоєння чергового військового звання встановленим порядком.

3.19. Народним депутатам України, які є військовослужбовцями, а також військовослужбовцям, відрядженим до державних органів, установ і організацій, чергові військові звання присвоюються за поданням Голови Верховної Ради України, керівників державних органів, установ і організацій.

На підставі подань відповідних керівників присвоєння чергових військових звань цим військовослужбовцям здійснюються наказами Міністра оборони України по особовому складу.

3.20. Військовозобов'язані, які мають спеціальні звання або класні чини, можуть прийматись на військову службу за контрактом до Збройних Сил України з переатестуванням у військовому званні з урахуванням їх рівня освіти, досвіду служби, стану здоров'я та відповідності посаді, на яку їх буде призначено наказом Міністра оборони України.

Медичний огляд і професійний відбір військовозобов'язаного проводяться при відповідному обласному військовому комісаріаті та у військовому госпіталі за направленням з військової частини, куди особа буде прийнята на військову службу. У цій же військовій частині визначається відповідність посаді, на яку військовозобов'язаний буде призначений. Вона встановлюється за підсумками здачі особою, яка має спеціальне звання або класний чин, перевірних іспитів зі спеціальної і вогневої підготовки, знання військових Статутів, за результатами перевірки рівня фізичної підготовки. За результатами проведених заходів встановлення відповідності військовозобов'язаного командиром військової частини надсилаються за підпорядкованістю такі документи:

рапорт особи про прийняття на військову службу;

подання до прийняття на військову службу та призначення на військову посаду;

атестація на присвоєння первинного військового звання у порядку переатестування за формою, визначеною у додатку 8 до Інструкції;

оформлена особова справа;

два примірники контракту;

завірені документи про присвоєння спеціального звання чи класного чину;

результати здачі перевірних іспитів, професійного відбору, перевірки рівня фізичної підготовки, висновок лікарської комісії;

дві картки пономерного обліку;

дві послужні картки.

Вказані документи розглядаються на засіданні:

вищої атестаційної комісії Міністерства оборони України - при прийнятті на військову службу осіб офіцерського складу (крім осіб, які відбираються для комплектування військової частини А0515);

атестаційної комісії Збройних Сил України - при прийнятті на військову службу осіб сержантського і старшинського складу.

На засіданнях комісій визначається відповідність спеціального звання, класного чину, рівня підготовки і досвіду військовозобов'язаного військовому званню і військовій посаді, на яку його можливо прийняти на військову службу. При визначенні відповідності військове звання не повинно бути вищим спеціального звання чи класного чину, а також штатної категорії військової посади, на яку буде здійснено призначення. Рішення щодо прийому військовозобов'язаного, який має спеціальне звання чи класний чин, на військову службу за контрактом та його переатестування у військовому званні приймає:

Міністр оборони України - при прийнятті на військову службу осіб офіцерського складу;

перший заступник Міністра оборони України або перший заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України - при прийнятті на військову службу осіб сержантського і старшинського складу.

За результатами прийнятого рішення видається відповідний наказ по особовому складу.

3.21. Пониження у військовому званні на один ступінь у дисциплінарному порядку і поновлення у попередньому званні військовослужбовців здійснюється наказами посадових осіб, які мають право накладати такий вид стягнень та присвоювати відповідні військові звання.

Військовослужбовці, які були понижені у військовому званні, можуть поновлюватися у порядку заохочення у попередньому військовому званні незалежно від займаної посади за умови позитивної характеристики:

старші солдати, старші матроси, сержанти, старшини - не раніше як через шість місяців з дня накладення стягнення;

прапорщики, мічмани та офіцери - не раніше як через рік з дня накладення стягнення.

Поновлення у військовому званні здійснюються наказом по особовому складу після зняття дисциплінарного стягнення наказами посадових осіб, яким надано право знімати накладене дисциплінарне стягнення щодо пониження у військовому званні та присвоювати військові звання.

3.22. Особи, позбавлені військового звання за вироком суду, виключаються наказом командира військової частини, де вони проходять військову службу, зі списків особового складу військової частини після набрання вироком суду законної сили з дня початку строку відбування покарання.

На підставі вироку суду командир військової частини, який не має права видавати накази по особовому складу про звільнення за пунктом "є" частин шостої або сьомої статті 26 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" на склад військовослужбовців, до якого належав засуджений, подає безпосередньо посадовій особі, яка має таке право, копію вироку суду та витяг із наказу про виключення засудженого зі списків військової частини. Посадова особа, яка відповідно до пункту 225 Положення має право видавати накази по особовому складу про звільнення складу військовослужбовців, до якого належав засуджений, видає наказ по особовому складу щодо звільнення особи, позбавленої військового звання, з військової служби за пунктом "є" частин шостої або сьомої статті 26 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу".

Особи (крім військовослужбовців строкової військової служби), у дисциплінарному порядку позбавлені військових звань, звільняються з військової служби за підпунктом “г” пункту 2 частини третьої, пунктом “ж” частини шостої або сьомої, підпунктом “в” пункту 1 частини восьмої статті 26 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" посадовими особами, які відповідно до пункту 225 Положення мають таке право, і виключаються зі списків особового складу з дня, визначеного пунктом 77 Положення. Посадова особа, яка у дисциплінарному порядку позбавила військовослужбовця військового звання і не має права на його звільнення з військової служби за цією підставою, негайно доповідає посадовій особі, яка має таке право, та надає копію наказу про накладення дисциплінарного стягнення, а також матеріали службового розслідування.

Особа, позбавлена військового звання за вироком суду без обмеження волі, а також у дисциплінарному порядку (крім військовослужбовців строкової військової служби), у день виключення зі списків особового складу направляється до військового комісаріату за місцем проживання. Військові комісари одночасно з прийняттям зазначених осіб на військовий облік присвоюють їм військове звання солдата (матроса) запасу.

3.23. На підставі закону про амністію чи акта про помилування, скасування вироку щодо покарання як незаконного та зміни виду покарання за відповідним судовим рішенням поновлення у військовому званні осіб, позбавлених військових звань за вироком суду, здійснюється наказом посадової особи, якій надано право присвоювати таке військове звання.

Особи, позбавлені військових звань у дисциплінарному порядку, поновлюються у військовому званні наказом посадової особи, яка видала наказ про звільнення з військової служби у зв’язку з позбавленням військового звання в дисциплінарному порядку, у разі скасування наказу про накладення дисциплінарного стягнення позбавлення військового звання.

{Абзац третій пункту 3.23 розділу III виключено на підставі Наказу Міністерства оборони № 782 від 03.11.2014}

{Абзац четвертий пункту 3.23 розділу III виключено на підставі Наказу Міністерства оборони № 782 від 03.11.2014}

Витяги із наказів про поновлення військовослужбовця у військовому званні і копія рішення суду надсилаються до військового комісаріату за місцем обліку військовослужбовця для переведення його до іншої категорії обліку військовозобов'язаних.

У разі скасування вироку суду і наказу про позбавлення військового звання як незаконного, особа, крім поновлення у військовому званні, підлягає поновленню на військовій службі на попередній або за його згодою на іншій посаді. Період вимушеного прогулу зараховується військовослужбовцю до вислуги років та до строку вислуги у військовому званні.

IV. Призначення на посади та звільнення з посад

4.1. Військовослужбовці Збройних Сил України призначаються на військові посади, які передбачені штатами (штатними розписами) військових частин. Призначення військовослужбовців на посади і переміщення по службі здійснюються за результатами оцінювання на підставі Резерву кандидатів для просування по службі (далі - Резерв для просування по службі), Плану переміщення військовослужбовців на посади (далі - План переміщення на посади), подань та клопотань посадових осіб, а також рішень комісій, утворених відповідно до вимог чинного законодавства України.

До цих комісій належать:

вища атестаційна комісія Міністерства оборони України, атестаційна комісія Міністерства оборони України, атестаційна комісія Збройних Сил України, атестаційні комісії органів військового управління, з'єднань та військових частин;

{Абзац четвертий пункту 4.1 розділу IV виключено на підставі Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

конкурсні, відбіркові та приймальні комісії військових навчальних закладів.

4.2. Переміщення осіб офіцерського складу за підставою, визначеною у підпункті 5 пункту 82 Положення, здійснюється після закінчення строку перебування на посаді, визначеного у Переліку посад офіцерського складу та граничних строків перебування на них (додаток 10). Підставою для переміщення військовослужбовця є затверджена атестація (додаток 11) з висновком щодо перспектив його подальшого службового використання з дотриманням черговості проходження військової служби на командних, штабних та інших посадах в органах військового управління, з'єднаннях і військових частинах.

До 01 грудня року, що передує року закінчення строків перебування на посадах офіцерського складу, посадові особи, які мають право призначати на посади, порушують клопотання про продовження строків перебування осіб офіцерського складу на посадах. За порушеними клопотаннями посадових осіб у кадрових органах Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України до 01 січня року закінчення строку перебування на посадах формується відповідний список з обґрунтуванням службової необхідності про продовження строків перебування осіб офіцерського складу на посадах. Строки перебування на посадах можуть бути продовжені на строки, що не перевищують граничні строки перебування на посадах, визначені додатком 10 до цієї Інструкції, або граничний вік перебування на військовій службі осіб офіцерського складу, визначений законодавством.

У разі службової необхідності приймати рішення про продовження строків перебування осіб офіцерського складу на посадах за їх згодою мають:

Міністр оборони України - щодо осіб офіцерського складу у військовому званні полковник і вище, а також офіцерів апарату Міністерства оборони України та підпорядкованих військових частин;

начальник Генерального штабу Збройних Сил України - щодо осіб офіцерського складу Збройних Сил України у військовому званні підполковник і нижче.

Прийняті рішення про продовження строків перебування офіцерів на посадах оголошуються наказами по особовому складу і доводяться до посадових осіб, які мають право призначати на посади, які займають офіцери, та до військовослужбовців.

Офіцери, яким продовжено строк перебування на посаді, до закінчення цього строку можуть бути призначені на інші посади за підставами, визначеними пунктом 82 Положення.

Офіцери, яким не продовжено строк перебування на посаді, включаються до Планів переміщення військовослужбовців на посади і підлягають переміщенню на інші посади за підставою, визначеною підпунктом 5 пункту 82 Положення.

4.3. За результатами щорічного оцінювання під час підготовчого періоду до нового навчального року до 30 листопада в кадрових органах і штабах військових частин складаються:

проект Резерву для просування по службі на посади, які належать до номенклатури призначення командира військової частини;

проект Плану переміщення на посади, які належать до номенклатури або права призначення командира військової частини;

Списки військовослужбовців, які оцінені до призначення на посади, переміщення по службі (додаток 12) наказами вищих посадових осіб за правом призначення або звільнення (далі - Список військовослужбовців до переміщення).

Резерв для просування по службі затверджується, а Списки військовослужбовців до переміщення підписуються командиром військової частини. Проект Плану переміщення на посади уточнюється після надходження витягу з Плану переміщення на посади, що належать до номенклатури призначення вищого безпосереднього командира (начальника). Після уточнення проект Плану переміщення на посади затверджується командиром військової частини.

Резерв для просування по службі та План переміщення на посади номенклатури призначення командира військової частини є підставою для видання відповідних наказів по особовому складу щодо призначення військовослужбовців на посади. Копія Резерву для просування по службі на посади номенклатури призначення командира військової частини надсилається до наступного вищого кадрового органу для використання під час планування і здійснення переміщень військовослужбовців на вищі посади до інших військових частин.

Списки військовослужбовців до переміщення до 15 грудня надсилаються безпосередньо до кадрового органу посадової особи за номенклатурою призначення та є підставою для складання:

Резерву для просування по службі на посади номенклатури призначення;

Плану переміщення на посади наказами посадової особи цієї номенклатури призначення.

До 15 грудня надсилаються безпосередньо до кадрового органу посадової особи за номенклатурою призначення копії Оцінних карток усіх військовослужбовців (додаток 13), які займають посади цієї номенклатури призначення.

4.4. У кадрових органах усіх рівнів опрацьовуються Списки військовослужбовців до переміщення, що надійшли з органів військового управління і підпорядкованих військових частин, та копії Оцінних карток військовослужбовців (додаток 13), які займають посади відповідної номенклатури призначення. За результатами опрацювання в кадрових органах за номенклатурою призначення:

складається проект Резерву для просування по службі за типовими посадами та існуючими спеціальностями;

складається проект Плану переміщення на посади;

складаються контрольні списки військовослужбовців, які оцінені до призначення на нижчі посади;

залучаються до особових справ військовослужбовців копії Оцінних карток військовослужбовців (додаток 13);

вносяться зміни до бази даних персонального обліку військовослужбовців.

4.5. Військовослужбовці, включені до Резерву для просування по службі, на дату призначення на вищі посади повинні відповідати вимогам до кандидатів на заміщення посад, на які сплановано їх призначення.

4.6. Складені проекти Резервів для просування по службі розглядаються на засіданнях відповідних атестаційних комісій.

Проект Резерву для просування по службі подається для затвердження посадовій особі, яка має право призначення військовослужбовців на посади.

4.7. Резерв для просування по службі складається для комплектування посад військовослужбовців, а також для просування їх по службі.

До Резерву для просування по службі зараховуються військовослужбовці, які за результатами оцінювання рекомендовані до просування по службі, а також у разі службової необхідності чи відсутності кандидатів і військовослужбовці, які за результатами діяльності оцінені з загальною оцінкою "добре". До Резерву для просування по службі також повинні зараховуватися особи сержантського і старшинського складу, які плануються до призначення на посади молодшого офіцерського складу, а також особи рядового складу, які плануються до призначення на посади сержантського і старшинського складу. Посадові особи, які мають право призначення військовослужбовців на посади, можуть прийняти рішення щодо включення до Резерву для просування по службі або виключення з нього окремих військовослужбовців, яких вони можуть оцінити за результатами попереднього проходження військової служби. За результатами службової діяльності до Резерву для просування по службі зараховуються також військовослужбовці, які безпосередньо підпорядковані посадовим особам, які затверджують цей Резерв.

Резерв для просування по службі складається в інстанції кожної номенклатури призначення військовослужбовців за всіма типовими посадами та існуючими спеціальностями. На кожну типову керівну посаду за існуючими спеціальностями повинна бути зарахована така кількість кандидатів, яка б забезпечила до наступного щорічного оцінювання комплектування вакантних посад та посад, що плануються до вивільнення протягом року. Кандидати включаються до Резерву в порядку отриманої суми балів за критеріями службової діяльності, що зазначена в Оцінній картці військовослужбовця (додаток 13).

Резерв для просування по службі утворюється у:

полку (на кораблі 1 рангу), бригаді та військових частинах, їм рівних, - до 10 грудня;

армійському корпусі, повітряному, оперативному командуванні та органах військового управління, їм рівних, - до 20 грудня;

командуванні виду Збройних Сил України - до 30 грудня;

Генеральному штабі Збройних Сил України - до 20 січня;

Міністерстві оборони України - до 01 лютого.

Резерв для просування по службі затверджується посадовою особою, яка має право призначення на посади. У подальшому за підсумками наступного щорічного оцінювання Резерв для просування по службі уточнюється. Уточнення, що включають доповнення до Резерву для просування по службі, щорічно затверджуються посадовою особою, яка має право призначення на посади відповідної номенклатури. Уточнення, що стосуються виключень військовослужбовців із Резерву для просування по службі, здійснюються керівником кадрового органу посадової особи, яка має право призначення на посади відповідної номенклатури.

Підлягають виключенню з Резерву для просування по службі військовослужбовці:

яким, згідно з доповіддю відповідних командирів (начальників), за вироком суду призначено покарання, не пов’язане з позбавленням або обмеженням волі, або яких звільнено від відбування покарання з випробуванням, - на підставі обвинувального вироку суду, що набрав законної сили;

на яких накладено одне із дисциплінарних стягнень - попередження про неповну службову відповідність, пониження в посаді або пониження військового звання на один ступінь, - на підставі відповідного наказу про накладення дисциплінарного стягнення;

які за результатами щорічного оцінювання оцінені із загальною оцінкою "задовільно" і нижче, - на підставі оцінної картки чергового щорічного оцінювання;

які відмовилися від призначення на запропоновані вищі посади у формі рапорту, за винятком сімейних обставин та інших поважних причин, визначених пунктом 4.14 цього розділу.

У разі скасування вироку суду чи наказу про накладення відповідного дисциплінарного стягнення військовослужбовці, які були виключені з Резерву для просування по службі, поновлюються в ньому.

Не підлягають виключенню з Резерву для просування по службі:

військовослужбовці, які не були оцінені в поточному році за підставами, визначеними пунктом 7.4 розділу VII цієї Інструкції;

військовослужбовці, які були призначені на нижчі посади у зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів у порядку, визначеному пунктом 4.26 цього розділу.

У разі потреби Резерв для просування по службі видається та затверджується в новій редакції із включенням до нього військовослужбовців, які підлягають зарахуванню або залишенню в Резерві, а також виключенням із нього військовослужбовців за підставами, визначеними цією Інструкцією.

Витяги із затвердженого Резерву для просування по службі та зміни до нього в семиденний строк надсилаються до відповідних посадових осіб. Посадові особи, отримавши витяги, доводять інформацію до військовослужбовців, включених до Резерву для просування по службі, та до їх безпосередніх командирів (начальників).

З військовослужбовцями, зарахованими до Резерву для просування по службі, проводиться робота згідно із затвердженими індивідуальними планами підготовки, де передбачаються:

вивчення нормативно-правових актів та інших документів;

навчання, підвищення кваліфікації, підготовка або спеціалізація у відповідних військових навчальних закладах;

участь у командно-штабних і тактичних навчаннях, штабних і мобілізаційних тренуваннях;

участь у зборах, нарадах, засіданнях із проблем і питань повсякденної службової діяльності;

стажування науково-педагогічних і наукових працівників;

тимчасове виконання обов’язків за вищими посадами;

залучення до розгляду відповідних питань, проведення перевірок, службових розслідувань;

участь у нормотворчій діяльності.

Під керівництвом безпосередніх начальників військовослужбовці, зараховані до Резерву для просування по службі, складають індивідуальні плани підготовки, що затверджуються прямими начальниками.

З військовослужбовцями, виключеними з Резерву для просування по службі, проводиться робота щодо усунення недоліків у службовій діяльності.

4.8. План переміщення на посади (додаток 14) складається для комплектування вакантних посад, а також посад, які планується вивільнити внаслідок звільнення і вибуття військовослужбовців із виключенням зі списків військової частини протягом календарного року.

До Плану переміщення на посади включаються посади:

які є неукомплектованими (за винятком посад, що комплектуються випускниками військових навчальних закладів тактичного рівня, і посад сержантського та старшинського складу, що комплектуються випускниками військових навчальних закладів і центрів);

військовослужбовців, які включені до Плану переміщення на посади вищої номенклатури призначення;

військовослужбовців, які включені до плану звільнення;

осіб офіцерського складу, які вислужили граничні строки перебування на посадах офіцерського складу у Збройних Силах України та які атестовані з висновком про призначення на інші посади;

для призначення випускників військових навчальних закладів оперативно-стратегічного і оперативно-тактичного рівнів підготовки;

військовослужбовців, які затверджені кандидатами до направлення на навчання з виключенням зі списків особового складу військової частини;

військовослужбовців, які вислужили строки проходження служби у місцевостях з особливими природними, географічними, геологічними, кліматичними, екологічними умовами.

Комплектування посад, включених до Плану переміщення на посади, здійснюється військовослужбовцями, які:

зараховані до Резерву для просування по службі та відповідають вимогам до призначення на вищі посади;

були призначені на нижчі посади у зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, не виключались із Резерву для просування по службі та відповідають вимогам до призначення на вищі посади;

зараховані у розпорядження посадових осіб, які мають право призначення на посади;

були звільнені від займаних посад та повертаються в поточному навчальному році в Україну у зв’язку із закінченням строку проходження військової служби (підготовки) за кордоном;

є випускниками військових навчальних закладів оперативно-стратегічного і оперативно-тактичного рівнів підготовки;

оцінені (атестовані) до призначення на інші посади;

вислужили строки проходження служби в місцевостях з особливими природними, географічними, геологічними, кліматичними, екологічними умовами.

До Плану переміщення на посади не включаються посади командування (керівного складу), наукових і науково-педагогічних (педагогічних) працівників у військових навчальних закладах та наукових (науково-дослідних) установах, що заміщуються на конкурсній основі.

План переміщення на посади складається в кадровому органі кожної номенклатури призначення за існуючими посадами. Проект Плану переміщення на посади складають посадові особи кадрових органів. Складений проект Плану переміщення на посади розглядається на засіданні відповідної атестаційної комісії, визначеної пунктом 4.1 цього розділу, яка надає рекомендації щодо включення військовослужбовців до Плану переміщення на посади.

З урахуванням рекомендацій атестаційної комісії проект Плану переміщення на посади подається для затвердження посадовій особі, яка має право призначення військовослужбовців на посади.

План переміщення на посади офіцерського складу затверджується у:

Міністерстві оборони України - до 01 березня;

Генеральному штабі Збройних Сил України - до 15 березня;

командуванні виду Збройних Сил України - до 30 березня.

План переміщення на посади рядового, сержантського і старшинського складу затверджується у:

Міністерстві оборони України, Генеральному штабі і командуванні виду Збройних Сил України - до 01 березня;

армійському корпусі, повітряному, оперативному командуванні та в органах військового управління, їм рівних, - до 15 березня;

полку (на кораблі 1 рангу), бригаді та військових частинах, їм рівних, - до 30 березня.

Витяги із затвердженого Плану переміщення на посади в семиденний строк надсилаються до відповідних посадових осіб. Посадові особи після отримання витягів:

забезпечують включення до розробленого проекту Плану переміщення на посади посад військовослужбовців, які сплановані до призначення на посади за вищою номенклатурою призначення, та своєчасне його затвердження;

доводять інформацію до військовослужбовців, включених до Плану переміщення на посади, їх прямих командирів (начальників).

4.9. Реалізація Плану переміщення на посади і Резерву для просування по службі, а також призначення і переміщення військовослужбовців здійснюється:

протягом квітня-травня - для комплектування посад, які вивільнилися з початку навчального року, реалізації атестаційних висновків щодо призначення на нижчі посади, а також для вивільнення посад для розміщення випускників військових навчальних закладів;

протягом жовтня-листопада - для комплектування посад і підрозділів до нового навчального року;

протягом року - у разі проведення організаційних заходів, настання особливого періоду, а також за станом здоров'я або сімейними обставинами.

Підставами для видання наказів по особовому складу про призначення і переміщення військовослужбовців є:

на вищі посади - витяг із Плану переміщення на посади, а в разі здійснення незапланованого переміщення, - Подання (додаток 1) та витяг із Резерву для просування по службі;

на рівнозначні посади - витяг із Плану переміщення на посади або у разі здійснення не запланованого переміщення - подання;

на нижчі посади - витяг із Плану переміщення на посади або в разі здійснення незапланованого переміщення - Подання (додаток 1);

при зарахуванні на навчання до військового навчального закладу, а також у разі призначення на посаду після закінчення навчання - рішення приймальної комісії та комісії з розподілу і призначення випускників відповідно;

у зв'язку із закінченням строку перебування на посаді - витяг із Плану переміщення на посади.

Подання підписується командиром військової частини й надсилається до посадової особи, яка має право видавати наказ по особовому складу щодо призначення або переміщення військовослужбовця.

Крім вказаних документів, залежно від підстав призначення і переміщення, для видання наказів по особовому складу подаються:

рапорти військовослужбовців з проханням про переміщення, а також рапорти посадових осіб щодо переміщення осіб рядового, сержантського і старшинського складу;

копії атестацій і оцінних карток;

висновок військово-лікарської комісії;

документи, що підтверджують наявність сімейних обставин;

{Абзац сімнадцятий пункту 4.9 розділу IV виключено на підставі Наказу Міністерства оборони № 782 від 03.11.2014}

копія наказу про накладене дисциплінарне стягнення.

Військовослужбовці, які перебувають у Резерві для просування по службі (Плані переміщення на посади) та відмовилися від призначення на запропоновані вищі посади у формі рапорту, за винятком сімейних обставин та інших поважних причин, визначених пунктом 4.14 цього розділу, підлягають виключенню з Резерву для просування по службі.

4.10. Військовослужбовці в порядку просування по службі можуть бути переміщені на вищі посади, якщо вони перебувають у Резерві для просування по службі та вислужили (крім випадків, коли діє особливий період чи попереднє призначення відбувалось у зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, за станом здоров’я, за віком, за сімейними обставинами або для осіб сержантського і старшинського складу у зв’язку із необхідністю переміщення з посад, визначених у пунктах 103 і 104 Положення) на займаних посадах:

офіцерського складу - не менше 1 року;

сержантського і старшинського складу військової служби за контрактом за посадами від головного сержанта роти та вище - не менше 2 років.

Для просування по службі військовослужбовців строкової військової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, курсантів військових навчальних закладів, військовослужбовців військової служби за контрактом за посадами до головного сержанта взводу та їм рівних включно строк вислуги на займаних посадах не встановлюється.

Особи офіцерського складу призначаються на вищу посаду за умови відповідності їх рівня військової освіти рівню військової освіти за майбутньою посадою або за рішенням Міністра оборони України з нижчим рівнем військової освіти з урахуванням набутого досвіду служби з дотриманням вимог пунктів 83, 85 Положення. За окремими спеціальностями, за якими у військових навчальних закладах не здійснюється підготовка фахівців оперативно-стратегічного і оперативно-тактичного рівнів, призначення осіб офіцерського складу на вищу посаду за фахом з вищим рівнем військової освіти здійснюється за умови наявності у військовослужбовця освітньо-кваліфікаційного рівня "магістр" за спеціальністю, отриманою у вищому навчальному закладі України, спорідненою з ВОС за вищою посадою.

Особи рядового, сержантського та старшинського складу можуть бути призначені на вищу посаду за умови відповідності рівня їх підготовки або освітньо-кваліфікаційного рівня вимогам за майбутньою посадою.

Просування по службі військовослужбовців в особливий період здійснюється за основною або спорідненою спеціальністю з урахуванням досвіду служби.

За неможливості укомплектування посад сержантського і старшинського складу військовослужбовцями, які відповідають вимогам, визначеним пунктом 87 Положення, за рішенням посадових осіб від командувача виду Збройних Сил України, йому рівних і вище, на вищу посаду сержантського і старшинського складу може бути призначений військовослужбовець, який перебуває у Резерві для просування по службі, без урахування строку його перебування на займаній посаді.

Військовослужбовці, які включені до Резерву для просування по службі, за їх згодою можуть призначатися на вищі посади, що не відповідають типовим посадам, на які вони зараховувалися до Резерву для просування по службі.

4.11. Рівнозначною посадою з меншим обсягом роботи вважається посада, виконання обов'язків за якою пов'язані:

з меншою кількістю або відсутністю підлеглого особового складу;

з меншою кількістю або відсутністю зразків озброєння і військової техніки, що перебувають в експлуатації, на обслуговуванні чи на збереженні;

з меншим обсягом або відсутністю матеріальної відповідальності;

з меншим обсягом або відсутністю особливо важливих завдань;

з нижчою формою допуску до державної таємниці.

Рівнозначною посадою з меншим обсягом роботи може бути також посада, що не визначає боєздатність військової частини, посада в підрозділах забезпечення, а також посада, що не передбачає класної кваліфікації або знання і використання іноземної мови.

4.12. За умови рівності штатних категорій за посадами, якщо за однією з них є фіксований розмір посадового окладу, а за іншою визначено диференційований посадовий оклад, то у разі відповідності фіксованого посадового окладу діапазону диференційованого посадового окладу за іншою посадою ці посади можуть вважатись рівнозначними.

4.13. Переміщення військовослужбовців, які не досягли граничного віку перебування на військовій службі і визнані військово-лікарською комісією за станом здоров'я обмежено придатними до військової служби, з посад, що вони займали, на інші посади здійснюється з урахуванням рекомендацій постанови військово-лікарської комісії щодо протипоказань видів службової діяльності даній особі.

4.14. Переміщення по службі в іншу місцевість військовослужбовців, які мають потребу за станом свого здоров'я або за станом здоров'я членів сімей змінити місце служби і проживання, а також за сімейними обставинами та з інших поважних причин, провадиться на особисте прохання відповідно до пункту 82 Положення на рівнозначні або нижчі посади за рапортом військовослужбовця, поданим за підпорядкуванням.

Сімейними обставинами та іншими поважними причинами для переміщення військовослужбовця можуть бути:

смерть дружини (чоловіка) військовослужбовця, якщо на його вихованні залишилися одна або декілька неповнолітніх дітей;

розірвання шлюбу, якщо на його вихованні залишилися одна або декілька неповнолітніх дітей;

наявність на утриманні у військовослужбовця трьох і більше дітей;

наявність у військовослужбовця, який є одинокою матір'ю чи батьком, дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда;

наявність власного житла у військовослужбовця або в його подружжя в разі відсутності можливості забезпечення житлом за місцем служби;

переміщення дружини (чоловіка) військовослужбовця, які проходять військову службу за контрактом, на нове місце служби у порядку, визначеному пунктом 114 Положення;

погіршення стану здоров'я військовослужбовця чи членів його сім'ї, необхідність догляду за хворими членами сім'ї, якщо ця хвороба перешкоджає проходженню служби в даній місцевості.

До членів сім’ї військовослужбовця належать особа, яка перебуває з ним у шлюбі, їхні діти, особи, які перебувають під опікою і піклуванням, інші особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки, у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі.

Крім рапорту військовослужбовця, підставами для прийняття рішення щодо його переміщення за станом здоров'я, сімейними обставинами чи з інших поважних причин є постанова (висновки) військово-лікарської та лікарсько-консультативної комісій, акт обстеження сімейного стану, документи, що підтверджують наявність і вік дітей, наявність житла, розміри доходів тощо.

Командирами з'єднань, рівними їм і вищими посадовими особами на підставі заяви військовослужбовця оформляється і надсилається запит до обласного або прирівняного до нього військового комісаріату за місцем проживання членів сім'ї військовослужбовця для вивчення сімейного стану та визначення доцільності переміщення військовослужбовця. Обстеження сімейного стану проводиться районним (міським) військовим комісаріатом, затверджується обласним або рівним йому військовим комісаром і в місячний термін направляється до особи, яка надсилала запит.

4.15. У разі відсутності у Збройних Силах України посад, не пов'язаних з виконанням польотних завдань, службою на підводних човнах, надводних кораблях чи роботою у спеціальних спорудах, для призначення військовослужбовців, які не досягли граничного віку перебування на військовій службі та визнані за станом здоров'я непридатними до льотної роботи, служби на підводних човнах і надводних кораблях або до роботи у спеціальних спорудах, підлягають звільненню з військової служби за підставами, визначеними у частинах шостій і сьомій статті 26 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу":

за станом здоров'я - військовослужбовці, які визнані обмежено придатними до військової служби;

у зв'язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів - військовослужбовці, які визнані придатними до військової служби.

4.16. Військовослужбовці, які набули право на пенсію за вислугу років, і військовослужбовці, які є ветеранами війни або учасниками ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС і яким до досягнення встановленого граничного віку перебування на військовій службі залишилось п'ять і менше років, а також військовослужбовці, які були залишені на військовій службі понад граничний вік, на їх особисте прохання можуть бути призначені на нижчі посади за віком.

При призначенні на нижчі посади за віком, а також за станом здоров'я на підставі висновку військово-лікарської комісії на особисте прохання військовослужбовців, які мають право на пенсію за вислугою років, з льотної роботи, підводних човнів, атомних надводних кораблів і мінних тральщиків за ними зберігається право на обчислення пенсії за посадою, займаною перед звільненням, чи за посадою, з якої військовослужбовець був призначений за віком чи за станом здоров'я на нижчу посаду. Таке ж право мають особи офіцерського складу у військовому званні полковник і вище, якщо вони за таких обставин та умов переведені в інтересах служби з посад, які вони займали не менше трьох років до дня призначення, і на день призначення мають право на пенсію за вислугу років.

Право на обчислення пенсії за посадами, з яких вони були переміщені за цими підставами на нижчу посаду, визначається в наказі по особовому складу про призначення військовослужбовців.

4.17. При призначенні військовослужбовців, які є учасниками ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС або є особами, віднесеними до першої і другої категорій громадян, які постраждали внаслідок цієї катастрофи, на нижчі посади у зв'язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів на новій посаді за ними зберігаються посадові оклади за попередніми посадами, але не більше одного року.

Збереження посадових окладів за посадами, з яких вони переміщуються на нижчі посади, визначається у наказі по особовому складу про призначення військовослужбовців.

4.18. Якщо протягом року після накладення попередження про неповну службову відповідність військовослужбовець не виправив своєї поведінки і стягнення не відіграло своєї ролі, командир військової частини приймає рішення про переміщення військовослужбовця на нижчу посаду чи звільнення з військової служби. Реалізація цього рішення проводиться в порядку, визначеному законодавством.

Реалізація рішення в дисциплінарному порядку здійснюється шляхом накладення дисциплінарних стягнень "пониження в посаді" або "звільнення з військової служби за службовою невідповідністю" посадовими особами, визначеними Дисциплінарним статутом Збройних Сил України. Підставою для цього рішення є клопотання командира військової частини з наданням матеріалів службового розслідування та інших документів, що підтверджують факти нових правопорушень і порушень військової дисципліни, вчинених військовослужбовцем після попередження про неповну службову відповідність. Клопотання командира військової частини з підтверджуючими документами подаються безпосередньо посадовій особі, яка має право накладати ці дисциплінарні стягнення, щоб забезпечити його своєчасне накладення у строки, визначені статтею 87 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України.

Після накладення і оголошення цих дисциплінарних стягнень військовослужбовцям у стислий строк, а у виняткових випадках - не пізніше трьох місяців від дня накладення стягнення здійснюється їх виконання наказом по особовому складу посадової особи, якій надано право призначення на посаду, яку займає військовослужбовець, або звільнення з військової служби через службову невідповідність.

4.19. Після того як стягнення про пониження військовослужбовця у посаді відіграло свою роль, посадова особа, яка наклала цей вид стягнення, приймає рішення про його зняття і призначення військовослужбовця на попередню або рівнозначну їй посаду.

Поновлення військовослужбовця на посаді здійснюється наказом по особовому складу після зняття дисциплінарного стягнення наказами посадових осіб, яким надано право зняти накладене дисциплінарне стягнення щодо пониження у посаді та призначати на відповідні військові посади.

4.20. За клопотанням вагітних військовослужбовців-жінок відповідно до медичного висновку до вибуття їх у відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами дозволяється призначати їх на рівнозначні (у тому числі з меншим обсягом роботи) і нижчі посади за станом здоров'я. Вказане призначення здійснюється у порядку, визначеному пунктом 83 Положення, на підставі рапорту військовослужбовця і подання. У разі відсутності посад за основною або спорідненою спеціальністю, а також часу і можливості для проведення перепідготовки за новим фахом призначення вагітної може бути здійснене за іншою спеціальністю без проведення відповідної підготовки за новою спеціальністю. Після повернення жінки з відпустки у зв'язку з вагітністю і пологами, відпустки по догляду за дитиною та продовження військової служби за контрактом військовослужбовець або призначається на посаду за основною чи спорідненою спеціальністю, або направляється для перепідготовки за новою спеціальністю. Призначення вагітних військовослужбовців-жінок здійснюється на посади згідно з Переліком військових посад, які можуть бути заміщені військовослужбовцями-жінками, затвердженим Міністерством оборони України.

4.21. Призначення осіб офіцерського складу на штатні посади командування, наукових і науково-педагогічних працівників у військових навчальних закладах і науково-дослідних установах здійснюється на конкурсній основі.

Під час відбору кандидатів конкурсна комісія повинна дотримуватися вимог до призначення осіб офіцерського складу на вищі посади, викладених у пункті 85 Положення. Під час проведення конкурсу кандидати, зараховані до Резерву для просування по службі, мають перевагу перед іншими кандидатами. Конкурсна комісія розглядає рекомендовані вченою (педагогічною) радою кандидатури та надає пропозиції посадовій особі, до повноважень якої належить право призначення на посади командування, наукових і науково-педагогічних працівників у військових навчальних закладах і науково-дослідних установах. Пропозиції конкурсної комісії можуть бути враховані під час комплектування цих посад. У разі якщо кандидат, обраний за конкурсом, до призначення на вищу посаду не був зарахований до Резерву для просування по службі, його призначення здійснюється після зарахування до Резерву для просування по службі та виконання заходів з підготовки до призначення на вищу посаду, викладених у цій Інструкції.

4.22. Особи офіцерського складу, які мають вищу освіту і досвід роботи за фахом, з письмового дозволу посадових осіб, яким підпорядковані військові навчальні заклади і науково-дослідні установи, можуть залучатися на умовах сумісництва або погодинної оплати праці до науково-педагогічної чи наукової діяльності на вакантних посадах науково-педагогічних і наукових працівників навчальних закладів та науково-дослідних установ Міністерства оборони України та Збройних Сил України.

4.23. На посади зі штатними категоріями військових звань молодшого сержанта (старшини 2 статті), старшини (головного корабельного старшини) та старшого прапорщика (старшого мічмана) можуть призначатися військовослужбовці військової служби за контрактом без проходження підготовки у навчальних закладах, навчальних центрах відповідного рівня за посадами медичної, ветеринарної і фінансової служб, фізичної підготовки і спорту та музичного мистецтва.

У разі оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення правового режиму воєнного стану на посади сержантського і старшинського складу призначаються за основною або спорідненою спеціальністю особи рядового, сержантського і старшинського складу з урахуванням особливостей, визначених розділом VI цієї Інструкції.

4.24. Проекти наказів Міністра оборони України про призначення випускників військових навчальних закладів з числа осіб офіцерського складу готуються у цих закладах та подаються на підпис не пізніше ніж за три місяці до дня випуску.

Проекти наказів посадових осіб, які мають право призначення випускників військових коледжів із числа осіб рядового, сержантського і старшинського складу, готуються в цих закладах та не пізніше ніж за двадцять діб до дня випуску подаються безпосередньо до кадрового органу посадової особи, визначеної номенклатурою посад призначати випускників військових коледжів на посади осіб сержантського і старшинського складу.

4.25. На військовослужбовця, який займає посаду, що передбачає допуск до державної таємниці, і якому скасовано такий допуск чи відмовлено в його наданні, якщо виконання службових обов’язків цього вимагає, складається атестація. За її результатами з урахуванням професійних, ділових і моральних якостей військовослужбовець підлягає призначенню на рівнозначну або нижчу посади, за якими не передбачено допуск до державної таємниці.

У разі неможливості призначення на такі посади військовослужбовці підлягають звільненню в порядку, визначеному пунктом 12.3 розділу ХІІ цієї Інструкції.

{Пункт 4.26 розділу IV виключено на підставі Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

4.26. У разі призначення військовослужбовця, який перебуває у Резерві для просування по службі, на нижчу посаду у зв'язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів за ним до наступного оцінювання зберігається право призначення на вищу посаду.

Нижчими на один ступінь посадами, на які може бути призначений військовослужбовець у зв'язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, вважаються посади, рівнозначні найближчій нижчій посаді у конкретному підрозділі, де проходив службу військовослужбовець до проведення організаційних заходів, а в разі відсутності в цьому підрозділі нижчих посад - на нижчих посадах в інших підрозділах.

Під час проведення організаційно-штатних заходів, унаслідок яких передбачається скорочення військових посад, переважне право на призначення надається військовослужбовцям з вищою кваліфікацією і вищою оцінкою службової діяльності.

При рівних показниках в оцінці службової діяльності і кваліфікації перевага в призначенні надається військовослужбовцям:

які є одруженими та мають двох і більше утриманців;

у сім'ях яких немає інших працюючих членів сім'ї;

які мають тривалий досвід військової служби, але не набули ще права на пенсію за вислугу років;

які навчаються у навчальних закладах;

які є учасниками бойових дій, інвалідами війни та особами, на яких поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";

які є авторами винаходів і раціоналізаторських пропозицій;

які внаслідок проходження військової служби отримали каліцтво або захворювання;

які проходили строкову військову службу - протягом двох років з дня звільнення їх зі строкової служби.

Перевага в призначенні може надаватись також іншим військовослужбовцям, якщо це передбачено законодавством України.

4.27. Строк тимчасового виконання обов'язків за посадою обчислюється з дня, з якого військовослужбовець приступив до виконання обов'язків за посадою, але не раніше дня видання посадовою особою наказу про його допуск до тимчасового виконання обов'язків за посадою, і завершується днем увільнення від тимчасового виконання обов'язків за посадою.

4.28. Порядок заміщення військових посад цивільними особами визначається Міністром оборони України та чинним законодавством України.

Вакантні військові посади та військові посади на період відпусток військовослужбовців у зв’язку з вагітністю, пологами або по догляду за дитиною можуть заміщатися цивільними особами на умовах строкового трудового договору до призначення на військову посаду військовослужбовця або повернення військовослужбовців із зазначених відпусток. Прийняття цивільних осіб на військові посади та їх звільнення з цих посад здійснюються посадовими особами, які мають право видавати накази про прийняття на роботу (переведення, призначення) та укладати строковий трудовий договір у порядку, визначеному трудовим законодавством України.

4.29. Порядок і тривалість усунення від виконання службових обов’язків та відсторонення від виконання службових повноважень військовослужбовців визначаються Дисциплінарним статутом Збройних Сил України.

Підставою для усунення від виконання службових обов’язків є невиконання військовослужбовцем службових обов’язків, що призвело до людських жертв чи інших тяжких наслідків або створило загрозу настання таких наслідків. Рішення про усунення військовослужбовця від виконання службових обов’язків приймається командиром військової частини або найближчим прямим начальником, який має право видавати наказ про таке усунення і призначення службового розслідування за фактом, що призвів до цього. Тривалість усунення від виконання службових обов’язків не повинна перевищувати тривалість службового розслідування та час, необхідний для прийняття відповідного рішення командиром. Наказ про усунення військовослужбовця від виконання службових обов’язків скасовується, якщо за результатами службового розслідування підстави прийняття такого рішення не підтверджуються або прийнято рішення про притягнення військовослужбовця, який вчинив правопорушення, до дисциплінарної відповідальності.

На підставі отриманого військовою частиною протоколу про адміністративне корупційне правопорушення за фактом вчиненого військовослужбовцем корупційного правопорушення командир військової частини або найближчий прямий начальник, який має право видавати накази, може прийняти рішення про відсторонення військовослужбовця від виконання службових повноважень. Тривалість такого відсторонення продовжується до закінчення розгляду справи судом. Наказ про відсторонення військовослужбовця від виконання службових повноважень скасовується, якщо провадження у справі про адміністративне корупційне правопорушення закривається у зв’язку з відсутністю події або складу адміністративного правопорушення.

Військовослужбовець, стосовно якого винесено постанову про притягнення як обвинуваченого у вчиненні злочину у сфері службової та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг, та (або) пов’язаного із зловживанням службовим становищем, підлягає відстороненню від виконання повноважень наказом командира військової частини.

Військовослужбовцям, усунутим від виконання службових обов’язків, відстороненим від виконання службових повноважень або повноважень на посаді, з наступного дня після усунення (відсторонення) за період, протягом якого вони не виконували службові обов’язки за посадою, виплачуються посадові оклади, оклади за військовими званнями та надбавки за вислугу років. У разі скасування наказів про усунення (відсторонення) за період, протягом якого військовослужбовці не виконували службові обов’язки за посадами, їм виплачуються в середньому розмірі додаткові види грошового забезпечення, право на отримання яких вони втратили протягом періоду усунення (відсторонення).

Згідно з Кримінальним процесуальним кодексом України відсторонення військовослужбовців від посад, як захід забезпечення кримінального провадження, на підставі отриманого рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження здійснюється наказом командира військової частини або найближчого прямого начальника на строк не більше двох місяців.

За клопотанням прокурора ухвалою слідчого судді чи суду строк відсторонення військовослужбовця від посади може бути продовжений. Відсторонення від посади може бути скасовано ухвалою слідчого судді чи суду за клопотанням прокурора або підозрюваного чи обвинуваченого. Виплата грошового забезпечення за час відсторонення військовослужбовців від посад здійснюється в порядку, визначеному Інструкцією про порядок виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам, затвердженою наказом Міністра оборони України від 11 червня 2008 року № 260, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 14 липня 2008 року за № 638/15329 (із змінами).

Військовослужбовцям під час періоду усунення від виконання службових обов’язків, відсторонення від виконання службових повноважень, повноважень на посаді або відсторонення від посади чергові військові звання не присвоюються.

4.30. Військовослужбовці, усунуті від виконання службових обов’язків, відсторонені від виконання службових повноважень, повноважень на посаді або відсторонені від посади, якщо до них не застосовано запобіжних заходів кримінального провадження у вигляді домашнього арешту або тримання під вартою, продовжують проходити військову службу згідно з пунктом 122 Положення, виконуючи обов’язки військової служби в межах, визначених командиром (начальником) військової частини. Виконання обов’язків військової служби такими військовослужбовцями здійснюється за місцем проходження служби або у разі відсутності обмеження свободи пересування військовослужбовця - в іншому місці, визначеному посадовою особою, у чиєму підпорядкуванні вони перебувають.

У разі якщо відповідно до Кримінального процесуального кодексу України ухвалою слідчого судді чи суду військовослужбовцю змінюється тримання під вартою на більш м’який запобіжний захід кримінального провадження, то такий військовослужбовець продовжує проходити військову службу .

4.31. Військовослужбовці Збройних Сил України, які проходять військову службу за контрактом, можуть на добровільних засадах:

брати участь у міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки у складі військових підрозділів, що направляються до інших держав;

проходити військову службу як національний персонал міжнародних місій з підтримання миру і безпеки;

проходити військову службу у складі багатонаціональних органів військового управління, у закордонних дипломатичних установах України та інших міжнародних організаціях;

направлятися на навчання (для підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації) за кордон та в інших цілях, передбачених чинним законодавством.

4.32. Комплектування особового складу військових підрозділів, що направляються до інших держав для участі в міжнародній операції з підтримання миру і безпеки, здійснюється на базі військових частин, що визначаються Генеральним штабом Збройних Сил України та затверджуються Міністром оборони України, як правило, зі складу Об'єднаних сил швидкого реагування Збройних Сил України.

Комплектування окремих посад військових підрозділів, що направляються до інших держав, військовослужбовцями військових частин А0515, А1988, К1410 та інших військових частин може здійснюватися в індивідуальному порядку.

4.33. Військовослужбовці, які виявили бажання бути направленими за кордон для проходження військової служби на посадах у складі військових підрозділів, подають про це рапорт у порядку підпорядкування.

Рапорт кандидата може бути повернутий військовослужбовцю на підставах, зазначених у пункті 131 Положення, командиром військової частини з письмовим повідомленням причини відмови.

4.34. На посади у складі військових підрозділів, що направляються до інших держав для участі в міжнародній операції з підтримання миру і безпеки, добираються військовослужбовці, які розглядаються на альтернативній основі на засіданнях атестаційних комісій військових частин з подальшим розглядом кандидатів:

Вищою атестаційною комісією Міністерства оборони України - на посади командирів підрозділів та з числа осіб вищого офіцерського складу;

атестаційною комісією Збройних Сил України - на посади заступників командирів підрозділів;

атестаційними комісіями видів Збройних Сил України - на посади командного складу підрозділів (від командира роти і вище), начальників служб та тих, хто безпосередньо відповідає за розподіл та збереження матеріальних засобів, а також військовослужбовців інших видів Збройних Сил України;

атестаційними комісіями з'єднань, військових частин - на решту посад у складі підрозділів;

атестаційними комісіями військових частин А0515, А1988, К1410 та інших військових частин - кандидати, які направляються за кордон в індивідуальному порядку.

4.35. Списки кандидатів за складом військовослужбовців підрозділу Збройних Сил України, що направляється до іншої держави для участі в міжнародній операції з підтримання миру і безпеки, затверджуються начальником Генерального штабу - Головнокомандувачем Збройних Сил України. Затверджені списки надсилаються до кадрових органів Міністерства оборони України та командування виду Збройних Сил України, на який покладено завдання з формування військового підрозділу.

Після надходження затвердженого списку кандидатів, виїзних справ, оформлених згідно з Переліком документів виїзної справи (додаток 14), з підписаними додатками до укладених контрактів про проходження військової служби, в яких зазначаються умови та порядок проходження військової служби у складі підрозділу, що направляється до іншої держави, кадровими органами відповідно до пункту 136 Положення на підставі виїзних справ готуються проекти наказів по особовому складу про призначення військовослужбовців до складу підрозділу.

4.36. Переміщення військовослужбовців під час проходження служби у військовому підрозділі, що направляється до іншої держави для участі в міжнародній операції з підтримання миру і безпеки, на іншу посаду в цьому самому підрозділі здійснюється наказами по особовому складу посадових осіб відповідно до номенклатури призначення. З військовослужбовцем, який переміщується на іншу посаду в цьому самому підрозділі, відповідно до пункту 132 Положення підписується новий додаток до укладеного контракту про проходження військової служби.

{Пункт 4.36 розділу IV із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

4.37. Дострокове повернення військовослужбовців в Україну зі складу військового підрозділу здійснюється за рішенням посадової особи, наказом якої військовослужбовець був призначений на посаду.

Рішення про дострокове повернення приймається за наявності підстав, передбачених пунктом 134 Положення.

4.38. Для комплектування посад національного персоналу, багатонаціональних органів військового управління, закордонних дипломатичних установ України, інших міжнародних організацій, командирів військових підрозділів у Міністерстві оборони України створюється резерв кандидатів для призначення на посади національного персоналу, до багатонаціональних органів військового управління та закордонних дипломатичних установ України, командирів військових підрозділів (далі - резерв для направлення за кордон). У військовій частині А0515 створюється відповідний резерв кандидатів для призначення на посади у складі апаратів військових аташе та апаратів представників Міністерства оборони України при закордонних дипломатичних установах України за кордоном.

{Абзац перший пункту 4.38 розділу IV в редакції Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013; із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони № 782 від 03.11.2014}

Порядок зарахування до резерву для направлення за кордон:

розгляд командирами (начальниками) кандидатів, які виявили бажання проходити військову службу за кордоном;

проходження кандидатами первинного медичного огляду для визначення придатності до проходження військової служби за кордоном;

розгляд кандидатів на засіданнях відповідних атестаційних комісій;

проведення тестування з визначення рівня володіння кандидатами іноземною мовою;

проходження спеціальної підготовки у відповідних навчальних центрах;

оформлення виїзних справ та документів для розгляду кандидатів, які успішно закінчили курси спеціальної підготовки, на засіданнях Вищої атестаційної комісії Міністерства оборони України та направлення їх до кадрового органу Міністерства оборони України;

розгляд кандидатів на засіданнях Вищої атестаційної комісії Міністерства оборони України;

зарахування кандидатів до складу резерву для направлення за кордон.

4.39. Вимоги до кандидатів для призначення на посади національного персоналу, до багатонаціональних органів військового управління:

вік від 25 до 50 років - для національного персоналу та від 25 до 60 років - для багатонаціональних органів військового управління;

військове звання - капітан, майор або підполковник. Військове звання офіцера для призначення на посаду військового спостерігача може бути вище підполковника тільки у разі надходження спеціального запиту від Департаменту миротворчих операцій Організації Об'єднаних Націй, Секретаріату Організації Об'єднаних Націй, ОБСЄ або багатонаціональних сил, що створюються за згодою Ради Безпеки ООН з проханням про направлення старшого офіцера для обіймання ним конкретної посади. Для кандидатів на посади до багатонаціональних органів військового управління військові звання можуть бути від старшого лейтенанта до генерал-майора. В окремих випадках на посади національного персоналу можуть бути направлені військовослужбовці рядового, сержантського та старшинського складу - за рішенням Міністра оборони України;

загальна оцінка, отримана за оцінними критеріями щорічного оцінювання військовослужбовця, - не нижче ніж "добре";

придатність до служби у національному персоналі на підставі постанови військово-лікарської комісії;

рівень володіння іноземною мовою - не нижчий функціонального, підтвердженого відповідним свідоцтвом або сертифікатом;

освітньо-кваліфікаційний рівень та кваліфікація, які відповідають посаді за призначенням;

наявність свідоцтва про проходження спеціальної підготовки у відповідних навчальних центрах;

наявність посвідчення водія категорії "В", виданого державними установами не менше ніж за 2 роки до моменту направлення військовослужбовця за кордон, та практичні навички водіння повнопривідного автомобіля у важких дорожніх умовах - для національного персоналу;

практичні навички роботи на персональному комп'ютері.

{Пункт 4.39 розділу IV із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

4.40. Вимоги до кандидатів для призначення на посади в закордонні дипломатичні установи України та інші міжнародні організації, їх добір та ротації визначаються Законом України "Про дипломатичну службу" та вимогами цих представництв і організацій.

{Пункт 4.40 розділу IV в редакції Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013; із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони № 782 від 03.11.2014}

4.41. Добір кандидатів для призначення на посади командирів військових підрозділів, що направляються до інших держав для участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки, проводиться згідно з наказами Міністерства оборони України щодо проведення ротацій (направлення) національних контингентів.

{Пункт 4.41 розділу IV в редакції Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

4.42. Зарахування осіб офіцерського складу до резерву для направлення за кордон, крім військовослужбовців військової частини А0515, здійснюється рішенням Міністра оборони України або першого заступника Міністра оборони України за результатами розгляду кандидатів Вищою атестаційною комісією Міністерства оборони України за поданням керівника кадрового органу Міністерства оборони України.

{Абзац перший пункту 4.42 розділу IV із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

Витяг із затвердженого резерву для направлення за кордон у десятиденний термін надсилається до структурних підрозділів Міністерства оборони України, Національного університету оборони України, військової частини А0515 та кадрового органу Генерального штабу Збройних Сил України. Кадровий орган Генерального штабу Збройних Сил України доводить витяги до органів військового управління Збройних Сил України, військовослужбовці від яких зараховані до резерву для направлення за кордон.

Термін безперервного перебування військовослужбовця у резерві для направлення за кордон становить не більше двох років.

Дострокове виключення військовослужбовців зі складу резерву для направлення за кордон здійснюється рішенням заступника Міністра оборони України за поданням керівників відповідних органів військового управління.

Рішення про виключення офіцера зі складу резерву для направлення за кордон доводиться до його відома із зазначенням конкретних підстав виключення.

4.43. Ротації військовослужбовців Збройних Сил України, направлених як національний персонал для участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки, проводяться через 12 місяців.

Рішення щодо продовження строку перебування національного персоналу за кордоном приймається Міністром оборони України.

{Пункт 4.43 розділу IV в редакції Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

4.44. Ротації військовослужбовців Збройних Сил України, направлених для проходження військової служби у багатонаціональні органи військового управління, проводяться відповідно до термінів, встановлених зазначеними органами та погоджених Міністром оборони України.

4.45. Направлення військовослужбовців Збройних Сил України для навчання за кордоном здійснюється:

строком до двох місяців, без виключення зі списків особового складу військової частини - рішеннями Міністра оборони України, які готуються відповідними структурними підрозділами Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України, визначеними Міністром оборони України для реалізації заходів міжнародного співробітництва;

строком від двох місяців до одного року - наказами Міністра оборони України по особовому складу:

без виключення зі списків особового складу частин - усіх військовослужбовців, крім осіб офіцерського складу, які навчаються за оперативно-тактичним або оперативно-стратегічним рівнем підготовки;

з виключенням зі списків особового складу частин - осіб офіцерського складу, які навчаються за оперативно-тактичним або оперативно-стратегічним рівнем підготовки;

строком понад один рік - наказами Міністра оборони України по особовому складу з виключенням зі списків особового складу військових частин, призначенням до визначеної Міністром оборони України військової частини, крім осіб офіцерського складу, які навчаються за оперативно-тактичним або оперативно-стратегічним рівнем підготовки.

Підготовка осіб офіцерського складу у військових навчальних закладах іноземних держав за оперативно-тактичним або оперативно-стратегічним рівнем підготовки проводиться за інтегрованою схемою.

Інтегрована схема передбачає два етапи підготовки з обов’язковим урахуванням перспектив подальшого використання військовослужбовця після закінчення навчання за кордоном:

навчання у військовому навчальному закладі іноземної держави;

навчання в Національному університеті оборони України.

Вимоги до кандидатів визначаються Інструкцією про проведення військово-професійної орієнтації та умовами проведення підготовки у військовому навчальному закладі іноземної держави.

Військовослужбовці, відібрані кандидатами для навчання за інтегрованою схемою підготовки, за результатами вступних випробувань та на підставі рішень приймальної комісії Національного університету оборони України, наказом Міністра оборони України по особовому складу зараховуються слухачами денної форми навчання цього військового навчального закладу для підготовки за визначеною спеціальністю.

Військовослужбовці, які наказом Міністра оборони України по особовому складу зараховані слухачами до Національного університету оборони України за інтегрованою схемою, звільняються від займаних посад, виключаються зі списків особового складу військових частин та направляються до Національного університету оборони України. У Національному університеті оборони України з урахуванням етапів підготовки опрацьовується індивідуальний навчальний план для військовослужбовців, які відібрані кандидатами для навчання за інтегрованою схемою підготовки. З початку навчального року ці слухачі розпочинають підготовку за денною формою навчання в університеті. У визначені відповідно до міжнародних домовленостей строки навчання на підставі наказу Міністра оборони України по особовому складу слухачі за інтегрованою схемою направляються до військових навчальних закладів іноземних держав для навчання за рівнем підготовки, що відповідає рівню підготовки в університеті.

Після завершення навчання у військовому навчальному закладі іноземної держави слухач повертається до Національного університету оборони України та продовжує стаціонарне навчання за індивідуальним навчальним планом з урахуванням здобутих знань за кордоном. Після виконання індивідуального навчального плану слухач підлягає державній атестації під час роботи державної екзаменаційної комісії в Національному університеті оборони України.

За підсумками державної атестації випускник Національного університету оборони України отримує документи про освіту державного зразка за спеціальністю та призначається встановленим порядком на посаду відповідно до його фаху та рівня військової освіти, здобутої за інтегрованою схемою підготовки.

4.46. Визначення подальшого службового використання військовослужбовців, крім військовослужбовців військової частини А0515, які повертаються після проходження військової служби на посадах національного персоналу, у складі багатонаціональних органів військового управління, закордонних дипломатичних установ України, інших міжнародних організацій, здійснюється кадровим органом Міністерства оборони України з урахуванням письмових пропозицій відповідних органів військового управління Збройних Сил України.

{Абзац перший пункту 4.46 розділу IV із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

Пропозиції щодо подальшого службового використання таких військовослужбовців направляються до кадрового органу Міністерства оборони України перед направленням за кордон та уточнюються за два місяці до повернення їх в Україну відповідно до набутого ними досвіду, фаху та рівня освіти.

Призначення цих військовослужбовців на посади здійснюється наказами Міністра оборони України по особовому складу.

У разі неможливості розмістити військовослужбовця на посаді під час повернення його в Україну він може для вирішення питання подальшого його службового використання залишатись на посаді визначеної Міністром оборони України військової частини терміном до одного місяця, починаючи з дати перетину кордону. Військовослужбовці військових частин А0515, А1988, К1410 після повернення з-за кордону в Україну зараховуються у розпорядження командирів вказаних військових частин для подальшого призначення на посади.

4.47. Дострокове повернення в Україну військовослужбовців, направлених в індивідуальному порядку для проходження військової служби або навчання за кордон, здійснюється за рішенням Міністра оборони України:

за клопотанням відповідних органів країни, до якої направлений військовослужбовець;

за клопотанням керівників органів військового управління, до компетенції яких входять питання управління діяльністю військовослужбовців Збройних Сил України за кордоном.

4.48. Мовне тестування кандидатів для направлення за кордон на навчання, для призначення на посади, що передбачають знання та використання іноземних мов під час перебування за кордоном, здійснюється спеціалізованими підрозділами забезпечення мовної підготовки та мовного тестування військових навчальних закладів або представниками держави, яка запрошує на навчання.

4.49. Оформлення закордонних паспортів, віз та інших документів, пов'язаних з виїздом військовослужбовців за кордон, здійснюється відповідно до законодавства.

Військовослужбовці, які призначаються на посади у складі військових підрозділів, що направляються до інших держав для участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки, та які відповідно до вимог пункту 137 Положення не виключаються зі списків особового складу військових частин, з яких вони прибули, зараховуються на фінансове забезпечення в іноземній валюті до фінансового управління Генерального штабу Збройних Сил України.

{Абзац другий пункту 4.49 розділу IV із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

4.50. На військовослужбовців, відібраних кандидатами для проходження військової служби за кордоном, а також для навчання за кордоном з терміном понад два місяці, за місцем їх служби оформляються виїзні справи та надсилаються за підпорядкованістю до кадрових органів, які готують проекти наказів по особовому складу.

На осіб офіцерського складу, відібраних для навчання за інтегрованою схемою, визначеною в пункті 4.45 цього розділу, виїзні справи готуються за місцем проходження військової служби і надсилаються за підпорядкованістю до кадрового органу Міністерства оборони України до 01 серпня року зарахування на навчання.

{Пункт 4.50 розділу IV доповнено новим абзацом згідно з Наказом Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

V. Відрядження

5.1. Військовослужбовці, крім направлення у відрядження самостійним порядком, можуть бути направлені у службові відрядження в складі підрозділів або сформованих команд.

5.2. У службові відрядження підрозділи відправляються, як правило, на чолі з їх командирами. Якщо з підрозділу відбувають двоє чи більше військовослужбовців, з їх числа завжди призначається старший команди.

5.3. Якщо у відрядження відправляються військовослужбовці з різних підрозділів, формується команда, начальником якої призначається вищий за посадою або старший за військовим званням військовослужбовець.

5.4. Командиру підрозділу, начальнику (старшому) команди у військовій частині видаються посвідчення про відрядження і список особового складу підрозділу (команди), засвідчений гербовою печаткою і підписом начальника штабу військової частини.

5.5. Підготовкою підрозділу (команди) для відправлення у службове відрядження керує найближчий прямий командир.

5.6. Командир військової частини чи начальник штабу перевіряє готовність підрозділу (команди), інструктує командира підрозділу, начальника (старшого) команди, а у разі потреби й увесь особовий склад підрозділу (команди) та забезпечує їх відправлення.

5.7. Командир підрозділу, начальник (старший) команди відповідає за підтримання особовим складом військової дисципліни та порядку, своєчасне виконання завдань та збереження озброєння, військової техніки і майна під час відрядження.

5.8. Прибувши до місця призначення, командир підрозділу, начальник (старший) команди або військовослужбовець доповідають посадовій особі, у розпорядження якої вони прибули і приступають до виконання поставленого завдання.

Після повернення з відрядження вказані особи доповідають про повернення і виконання завдання командиру або начальнику штабу військової частини, в якій вони проходять службу.

5.9. Направлення у відрядження військовослужбовців-жінок, вагітних і тих, які мають дітей у віці до трьох років, не допускається.

5.10. Перед прийняттям рішення керівником державного органу, установи, організації про звільнення з посад відряджених військовослужбовців з дальшим направленням їх у розпорядження Міністерства оборони України, відповідно до пункту 154 Положення, за місцем виконання робіт оборонного характеру організовується медичне обстеження стану здоров’я цих військовослужбовців.

{Розділ V доповнено новим пунктом згідно з Наказом Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

VI. Підготовка, перепідготовка і підвищення кваліфікації

6.1. Підготовка (перепідготовка) військовослужбовців за визначеною ВОС для проходження військової служби за контрактом проводиться на посадах:

рядового складу - фахова підготовка у навчальних центрах та на спеціальних курсах підготовки у військових частинах Збройних Сил України;

сержантського і старшинського складу - багаторівнева підготовка у навчальних центрах та військових навчальних закладах Збройних Сил України, а також курсова підготовка перед призначенням на посаду у військових частинах;

рядового, сержантського і старшинського складу медичної, ветеринарної, фінансової служб, фізичної підготовки і спорту та музичного мистецтва - загальновійськова підготовка у військових частинах Збройних Сил України.

Фахову підготовку військовослужбовців строкової військової служби та громадян, які приймаються на військову службу за контрактом на посади рядового складу за спеціальностями, за якими не потрібно здійснювати підготовку (перепідготовку) у навчальних центрах, проводять на спеціальних курсах у військових частинах за місцем проходження військової служби або за окремими спеціальностями чи посадами в іншій військовій частині, визначеній рішенням посадової особи від командира бригади і вище. Спеціальні курси у військових частинах - це заходи фахової теоретичної і практичної підготовки військовослужбовців за програмою бойової підготовки до проходження військової служби за контрактом на конкретній посаді з використанням штатного озброєння і військової техніки.

Загальновійськову підготовку громадян з відповідною освітою і спеціальною підготовкою, які не проходили військову службу та які з військових комісаріатів направляються до військових частин для проходження військової служби за контрактом на посадах медичної, ветеринарної, фінансової служб, фізичної підготовки і спорту та музичного мистецтва, проводять у військових частинах за програмою підготовки молодого солдата.

{Пункт 6.1 розділу VI в редакції Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

6.2. Фахова підготовка призначена для підготовки громадян до військової служби за контрактом на посадах рядового складу та проводиться у строки:

до одного місяця - на спеціальних курсах у військових частинах за місцем проходження військової служби або за окремими спеціальностями чи посадами в іншій військовій частині з військовослужбовцями, які призначені на посади за спеціальностями, за якими не потрібно здійснювати підготовку (перепідготовку) у навчальних центрах;

до двох місяців - у навчальних центрах з військовослужбовцями, які призначені на посади за Переліком спеціальностей, за якими потрібно здійснювати підготовку (перепідготовку) у навчальних центрах, затвердженим начальником Генерального штабу - Головнокомандувачем Збройних Сил України.

{Пункт 6.2 розділу VI в редакції Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

6.3. Багаторівнева підготовка громадян для призначення на посади сержантського і старшинського складу проводиться (крім посад, що передбачають рівень освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем "молодший спеціаліст") за такими рівнями:

базовий;

середній;

вищий.

Підготовка за базовим рівнем здійснюється протягом одного місяця в навчальних центрах та на спеціальних курсах у військових частинах на базі повної загальної середньої освіти або освітньо-кваліфікаційного рівня "кваліфікований робітник" за ВОС, що споріднені з раніше набутими спеціальностями, для заміщення посад командирів відділень, головних сержантів взводів (обслуг) та їм рівних. На навчання направляються військовослужбовці, які прослужили на військовій службі за контрактом не менше одного року та зараховані до Резерву для просування по службі, і військовозобов’язані, які приймаються на військову службу за контрактом на посади сержантського і старшинського складу за ВОС, отриманими під час проходження військової служби, та не отримали відповідної підготовки для призначення на посади. У разі оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення правового режиму воєнного стану підготовка громадян для призначення на посади сержантського і старшинського складу за базовим рівнем проводиться на спеціальних курсах у військових частинах, що утримуються на штатах воєнного часу.

Підготовка середнього рівня здійснюється у військових коледжах за відповідними програмами та спеціальностями на штатні посади, що передбачають рівень освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем освіти "молодший спеціаліст" на базі повної загальної середньої освіти або освітньо-кваліфікаційного рівня "кваліфікований робітник" і вище для заміщення посад до головних старшин батальйонів включно та їм рівних зі строком підготовки до трьох років. На навчання направляються:

за спеціальністю "Адміністрування у військових підрозділах" - громадяни у віці до 30 років з числа військовослужбовців сержантського і старшинського складу, які зараховані до Резерву для просування по службі і пройшли підготовку базового рівня, та військовозобов’язаних;

за іншими спеціальностями - військовослужбовці військової служби за контрактом віком до 30 років, які зараховані до Резерву для просування по службі та пройшли підготовку базового рівня, військовослужбовці строкової військової служби та військовозобов’язані віком до 23 років, особи з повною загальною середньою освітою віком від 17 до 21 року, у тому числі ті, яким 17 років виповнюється в рік початку військової служби (навчання).

З військовослужбовцями сержантського і старшинського складу військової служби за контрактом, які мають вищу освіту, підготовка середнього рівня проводиться у військових коледжах строком до шести місяців за спеціальностями, які споріднені з раніше набутими ВОС або напрямами підготовки (галузями знань, спеціальностями підготовки). На навчання направляються військовослужбовці, які проходять військову службу за другим і наступними контрактами та прослужили не менше одного року на посадах сержантського (старшинського) складу.

Підготовка вищого рівня здійснюється у військових коледжах за відповідними програмами на базі вищої освіти та отриманого середнього рівня підготовки для заміщення посад головних старшин бригад (полків), їм рівних та вище зі строком підготовки до трьох місяців. На навчання направляються військовослужбовці у військовому званні старшина (головний корабельний старшина) і вище, які зараховані до Резерву для просування по службі та проходять військову службу за третім і наступними контрактами, не раніше ніж через рік після закінчення підготовки за середнім рівнем.

До запровадження системи багаторівневої підготовки військовослужбовцям військової служби за контрактом, які до запровадження системи багаторівневої підготовки пройшли підготовку на посади сержантського (старшинського) складу, така підготовка вважається підставою для просування по службі на посади, визначені чинною системою багаторівневої підготовки громадян для призначення на посади сержантського і старшинського складу.

{Пункт 6.3 розділу VI в редакції Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

6.4. Планування підготовки (перепідготовки) військовослужбовців у навчальних центрах для проходження військової служби за контрактом на посадах рядового, сержантського і старшинського складу проводиться щорічно до 01 листопада з поточним уточненням перед початком кожного кварталу.

Штаби оперативних командувань, видів, родів військ, Тилу Збройних Сил України, Озброєння Збройних Сил України і головні управління Збройних Сил України, структурні підрозділи Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України (далі - штаби) на підставі існуючої потреби у підготовці (перепідготовці) рядового, сержантського і старшинського складу на рік та очікуваних обсягів відбору кандидатів на військову службу за контрактом протягом наступного року опрацьовують та до 15 жовтня надають до Генерального штабу Збройних Сил України Заявки на навчання військовослужбовців (додаток 15) щодо кількості кандидатів на військову службу за контрактом (військовослужбовців) на посади рядового, сержантського і старшинського складу, у які навчальні центри, за якими ВОС та в якому кварталі.

Генеральний штаб Збройних Сил України з урахуванням можливостей навчальних центрів до 01 листопада складає орієнтовний план підготовки (перепідготовки) військовослужбовців рядового, сержантського і старшинського складу військової служби за контрактом Збройних Сил України на наступний рік та встановленим порядком доводить його до штабів для виконання.

Штаби за 30 днів до початку наступного кварталу надають до Генерального штабу Збройних Сил України уточнені заявки щодо направлення на підготовку відібраних кандидатів (військовослужбовців) за визначеними спеціальностями.

Генеральний штаб Збройних Сил України щоквартально за 10 днів до початку наступного кварталу видає та доводить до штабів розпорядження про направлення до навчальних центрів відібраних кандидатів із зазначенням кількості осіб, які прибудуть до навчальних центрів, переліку ВОС, за якими буде проводитися підготовка, її тривалості та дати прибуття.

Військовослужбовці за день до початку занять прибувають до навчальних центрів.

{Пункт 6.4 розділу VI в редакції Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

6.5. Після успішного завершення підготовки в навчальних центрах військовослужбовці направляються для подальшого проходження військової служби до військових частин, з яких вони прибули на навчання.

У разі невиконання програми фахової підготовки або відмови від подальшого навчання, а також у разі виявлення недисциплінованості військовослужбовці відраховуються з навчання та направляються до військових частин, з яких вони прибули на підготовку до навчальних центрів. До військових частин надсилаються також витяг із наказу про відрахування з навчання та документи, що були підставою для цього.

На підставі отриманих документів командири військових частин стосовно відрахованих з навчання військовослужбовців приймають рішення про призначення на посади, що не передбачають фахову підготовку в навчальних центрах, або припиняють (розривають) контракт про проходження військової служби у Збройних Силах України та звільняють з військової служби у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем. Звільнені військовослужбовці направляються до військового комісаріату для постановки на військовий облік за реєстрацією місця проживання чи перебування.

{Пункт 6.5 розділу VI в редакції Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

6.6. Порядок добору і направлення громадян на навчання та їх підготовки у військових навчальних закладах до проходження військової служби встановлюється Міністерством оборони України та іншими центральними органами виконавчої влади, яким підпорядковані ці навчальні заклади.

6.7. Прийом громадян на навчання до військових навчальних закладів здійснюється згідно з Законом України "Про вищу освіту" відповідно до умов прийому на навчання. Керівники військових навчальних закладів щорічно до 1 січня року вступу на навчання надсилають до органів військового управління, з'єднань, військових частин та обласних військових комісаріатів "Правила прийому до військового навчального закладу Міністерства оборони України".

{Пункт 6.7 розділу VI із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

6.8. Військовослужбовці строкової військової служби мають право зарахування на навчання до:

навчальних центрів - для підготовки до проходження військової служби за контрактом на посадах рядового, сержантського і старшинського складу;

військових навчальних закладів - для підготовки до проходження військової служби на посадах офіцерського складу, а також на посадах сержантського і старшинського складу.

6.9. Військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, мають право зарахування на навчання і підготовку до:

1) Навчальних центрів і військових навчальних закладів після вислуги мінімально необхідних строків на посадах - для підготовки до призначення на вищі посади сержантського і старшинського складу.

2) Військових навчальних закладів:

для підготовки за денною формою навчання після не менше шести місяців служби - для підготовки до проходження військової служби на посадах офіцерського складу;

для підготовки за заочною формою навчання після продовження служби за новим контрактом - для здобуття базової вищої освіти і перспективи призначення на вищі посади;

для вивчення іноземної мови щодо отримання (підвищення) рівня мовної підготовки, необхідного за займаною посадою, чи перед направленням для проходження служби або на навчання за кордон.

3) Вищих навчальних закладів після продовження служби за новим контрактом - для здобуття базової або повної вищої освіти без відриву від служби за вечірньою, заочною, дистанційною або екстернатною формами навчання у порядку, визначеному пунктом 173 Положення.

6.10. Для осіб рядового, сержантського та старшинського складу, які прибули для подальшого проходження військової служби за контрактом у Збройних Силах України з інших військових формувань, підготовка (перепідготовка) здійснюється в порядку, визначеному пунктами 6.2 та 6.3 цього розділу.

{Пункт 6.10 розділу VI із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

6.11. Особи офіцерського складу мають право зарахування на навчання до військових навчальних закладів:

для отримання оперативно-тактичного і оперативно-стратегічного рівнів підготовки;

для отримання освітньо-кваліфікаційного рівня "магістр" за спеціальністю;

для підвищення кваліфікації за спеціальністю перед призначенням на вищу посаду;

для перепідготовки за іншою спеціальністю перед призначенням на посаду за новим фахом або перепідготовки для допуску до експлуатації нових зразків озброєння і військової техніки;

{Абзац п'ятий пункту 6.11 розділу VI із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

для спеціалізації за посадою з метою отримання практичних навичок за займаною посадою;

для вивчення іноземної мови щодо отримання (підвищення) рівня мовної підготовки, необхідного за займаною посадою, чи перед направленням за кордон або перед призначенням на посаду, яка передбачає знання і використання іноземної мови.

Офіцери після продовження служби за новим контрактом мають право бути зарахованими на навчання до вищих навчальних закладів для здобуття повної вищої освіти без відриву від служби за вечірньою, заочною, дистанційною або екстернатною формами навчання у порядку, визначеному пунктом 173 Положення.

6.12. Військовослужбовці, які зараховані до Резерву для просування по службі, направляються на навчання для отримання рівня підготовки, необхідного для призначення на вищу посаду. На час навчання вказані військовослужбовці залишаються у складі Резерву.

На навчання також направляються військовослужбовці, які мають рівень підготовки, що є нижчим за освітній рівень за займаними посадами.

6.13. Військовослужбовці, які виявили бажання навчатись у військових навчальних закладах та у вищих навчальних закладах, до початку навчального року подають за підпорядкованістю рапорти про зарахування на навчання в наступному році.

Командири військових частин після проходження військовослужбовцями медичного огляду до 1 січня року вступу приймають рішення щодо зарахування військовослужбовців кандидатами на навчання.

Рішення про підготовку документів на кандидатів і направлення їх до навчальних закладів приймається командиром з'єднання, посадовими особами, рівними йому та вищими.

Документи кандидатів на навчання до 15 травня року вступу повинні бути направлені до військових навчальних закладів.

Питання оформлення і розгляду документів офіцерів, які визначені кандидатами на навчання для здобуття оперативно-стратегічного і оперативно-тактичного рівнів підготовки, визначаються Інструкцією про проведення військово-професійної орієнтації.

6.14. Студенти військових навчальних підрозділів вищих

навчальних закладів, які навчаються за схемою "студент + курсант",

укладають контракти про проходження військової служби на посадах офіцерського складу, які укладаються після переведення на останній курс навчання і здобуття базової вищої освіти та набирають чинності з дати присвоєння первинного офіцерського звання.

Після прийняття студентів на військову службу за контрактом їх забезпечення здійснюється за рахунок коштів державного бюджету відповідно до кошторису Міністерства оборони України.

6.15. Порядок відрахування, поновлення і переведення курсантів та слухачів військових навчальних закладів здійснюється у порядку, визначеному Законом України "Про вищу освіту" та Інструкцією про порядок переведення, відрахування та поновлення курсантів (слухачів).

6.16. Підвищення кваліфікації військовослужбовців здійснюється з метою забезпечення безперервності підготовки та перспектив просування по службі. Підвищення кваліфікації направлене на отримання військовослужбовцями знань, умінь і практичних навичок для виконання обов'язків за посадами.

Підвищення кваліфікації військовослужбовців здійснюється при військових навчальних закладах на підставі щорічних планів підвищення кваліфікації. До планів підвищення кваліфікації включаються військовослужбовці, які:

зараховані до Резерву для просування по службі;

включені до Плану переміщення на посади;

внаслідок існуючої потреби сплановані до призначення за новою спеціальністю чи для допуску до експлуатації нових зразків озброєння і військової техніки.

Порядок організації підвищення кваліфікації визначається Міністерством оборони України на підставі існуючих потреб у здійсненні післядипломної освіти військовослужбовців.

VII. Проведення атестування

7.1. Процес атестування військовослужбовців передбачає проведення щорічного (незалежного) оцінювання та періодичного атестування військовослужбовців.

{Абзац перший пункту 7.1 розділу VII в редакції Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

Як додаткова інформація для прийняття кадрових рішень може складатися службова характеристика військовослужбовця.

7.2. Періодичне атестування здійснюється для визначення перспектив подальшого службового використання військовослужбовців на підставі аналізу їх службової діяльності за міжатестаційний період.

Щорічне оцінювання здійснюється для визначення відповідності військовослужбовців займаним посадам, створення Резерву для просування по службі за результатами оцінки їх службової діяльності за рік та прийняття рішень щодо просування або переміщення військовослужбовців.

{Абзац другий пункту 7.2 розділу VII в редакції Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

7.3. Періодичному атестуванню та щорічному оцінюванню підлягають усі військовослужбовці Збройних Сил України, за винятком осіб, зазначених у пункті 178 Положення.

7.4. Періодичне атестування та щорічне оцінювання військовослужбовців не проводиться під час:

перебування у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами, а також у відпустці по догляду за дитиною;

перебування у розпорядженні посадових осіб, які мають право призначення на посади;

проходження військової служби за кордоном у складі військових підрозділів, багатонаціональних органів військового управління, національного персоналу, у закордонних дипломатичних установах України, в інших міжнародних організаціях;

{Абзац четвертий пункту 7.4 розділу VII із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

навчання військовослужбовців у військових навчальних закладах за денною формою навчання строком більше шести місяців, за винятком року завершення навчання.

{Абзац п'ятий пункту 7.4 розділу VII із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

Крім того, щорічне оцінювання військовослужбовців не проводиться, якщо до початку його проведення не минуло три місяці проходження військової служби у рік:

{Абзац шостий пункту 7.4 розділу VII в редакції Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

повернення з відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, а також з відпустки по догляду за дитиною;

закінчення навчання у військових навчальних закладах за денною формою навчання, що тривало більше шести місяців;

прийняття на військову службу за контрактом;

призову на військову службу на посади офіцерського складу.

7.5. Періодичне атестування проводиться:

військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, - перед закінченням строку дії контракту, але не пізніше ніж за три місяці до його закінчення (крім військовослужбовців, які досягають граничного віку перебування на військовій службі);

військовослужбовців, які досягають граничного віку перебування на військовій службі та виявили бажання щодо залишення на військовій службі понад граничний вік, - до 01 вересня року, що передує року досягнення військовослужбовцем граничного віку перебування на військовій службі;

осіб офіцерського складу, які проходять військову службу за призовом, - не пізніше ніж за три місяці до закінчення строку служби за призовом;

військовослужбовців, яким відмовлено в оформленні вищої форми допуску до державної таємниці або яких позбавлено допуску до державної таємниці, - протягом місяця з дня надходження рішення про відмову в оформленні чи позбавленні допуску до державної таємниці;

військовослужбовців, які за результатами комплексного або незалежного оцінювання мають висновки про невідповідність займаній посаді, або які протягом останнього року служби декілька разів не виконували одне із зобов’язань та інші умови, визначені контрактом про проходження військової служби, - протягом місяця з дня доведення до військовослужбовців результатів оцінювання або встановлення останнього факту неодноразового невиконання зобов’язань та умов контракту;

осіб офіцерського складу у зв’язку із закінченням строку перебування на посаді - у кінці року, що передує року закінчення строку перебування на посаді, протягом підготовчого періоду до нового навчального року, але не пізніше ніж за три місяці до закінчення цього строку;

курсантів, слухачів, ад’юнктів, докторантів військових навчальних закладів і науково-дослідних установ, які навчаються за денною формою, - перед закінченням зазначених закладів і установ, але не пізніше ніж за три місяці до їх закінчення.

За наявності декількох підстав для проведення періодичного атестування військовослужбовця протягом року планується та здійснюється одне атестування за всіма наявними підставами.

{Пункт 7.5 розділу VII в редакції Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

7.6. Щорічне оцінювання проводиться в кінці навчального року протягом підготовчого періоду до нового навчального року.

7.7. За підсумками щорічного оцінювання складається оцінна картка військовослужбовця. Результати оцінювання вносяться до розділу 6 Оцінної картки військовослужбовця (додаток 13).

{Абзац перший пункту 7.7 розділу VII із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

За результатами періодичного атестування складається атестація.

На посадових осіб, які безпосередньо підпорядковані Міністру оборони України, атестація та оцінна картка не складаються.

{Абзац четвертий пункту 7.7 розділу VII виключено на підставі Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

7.8. Атестація та оцінна картка військовослужбовця складаються відповідно до методичних рекомендацій з порядку організації і проведення атестування військовослужбовців Збройних Сил України, затверджених керівником кадрового органу Міністерства оборони України.

7.9. Для проведення періодичного атестування у кожній військовій частині від окремого батальйону, йому рівного і вище, військовому комісаріаті, органі військового управління, установі, закладі відповідно до штату (штатного розпису) розробляється детальна схема атестування військовослужбовців.

Щорічно складаються:

план заходів з організації та проведення атестування;

списки осіб, які підлягають періодичному атестуванню;

графік проведення атестування, який затверджується командиром військової частини і доводиться до відома кожного військовослужбовця, що атестується, під підпис.

7.10. Періодичне атестування та щорічне оцінювання військовослужбовця здійснює його безпосередній начальник за умови спільної служби не менше трьох місяців.

В іншому випадку зазначену дію виконує заступник безпосереднього начальника або старший прямий начальник, який має тримісячний термін спільної служби з військовослужбовцем, що атестується або оцінюється. У цьому випадку заступник безпосереднього начальника, що здійснює періодичне атестування та щорічне оцінювання військовослужбовця, повинен займати посаду, вищу за посаду військовослужбовця.

{Абзац другий пункту 7.10 розділу VII із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

7.11. На військовослужбовців, які відбувають до нового місця служби менше ніж за три місяці до кінця навчального року, періодичне атестування, а також щорічне оцінювання за період до моменту вибуття з військової частини здійснюються за попереднім місцем служби.

7.12. Командири (начальники), які вибувають з військової частини менше ніж за три місяці до проведення періодичного атестування, зобов'язані скласти атестації на безпосередньо підпорядкованих військовослужбовців і до вибуття особисто подати їх своєму безпосередньому начальнику або в атестаційну комісію.

7.13. До атестації заносяться висновки прямих начальників військовослужбовця, який атестується, визначених схемою атестування військової частини.

7.14. Посадові особи, які складають атестацію, зобов'язані:

вивчити встановлений порядок атестування військовослужбовців;

здійснити об'єктивний аналіз службової діяльності, всебічно вивчити й оцінити ділові та моральні якості військовослужбовця, що атестується;

врахувати матеріали щорічного оцінювання військовослужбовця за міжатестаційний період;

особисто скласти атестацію та ознайомити з нею підлеглого;

подати атестацію у порядку підпорядкування для отримання висновків і затвердження.

7.15. Залежно від результатів службової діяльності військовослужбовців за міжатестаційний період командири (начальники), які складають на своїх підлеглих атестацію, роблять висновок щодо відповідності їх займаній посаді, а також надають рекомендації щодо перспектив їх подальшого службового використання, а саме:

доцільності укладання нового контракту;

просування на вищу посаду;

направлення на навчання, підготовку до ад’юнктури, докторантури;

випуску з військового навчального закладу з присвоєнням первинного військового звання офіцерського складу;

випуску з військового навчального закладу з присвоєнням освітньо-кваліфікаційного рівня;

залишення на займаній посаді;

продовження строку перебування на посаді;

залишення на військовій службі понад граничний вік;

призначення на рівнозначну посаду;

призначення на нижчу посаду;

звільнення з військової служби в запас (для осіб офіцерського складу, які проходять військову службу за призовом);

звільнення з військової служби після закінчення строку контракту;

звільнення у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем;

звільнення з військової служби через службову невідповідність у випадку, визначеному пунктом 12.3 розділу ХІІ цієї Інструкції.

Висновки та рекомендації повинні ґрунтуватися на матеріалах атестації та Оцінної картки військовослужбовця (додаток 13) за міжатестаційний період.

{Пункт 7.15 розділу VII в редакції Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

7.16. Посадові особи, які складають оцінну картку військовослужбовця, зобов'язані:

знати порядок щорічного оцінювання;

проаналізувати службову діяльність підлеглих військовослужбовців за рік та оцінити виконання ними службових обов'язків, рівень їх індивідуальної підготовки, виконання планів і програм бойової підготовки, індивідуальних результатів за підсумками контрольних занять, підсумкових перевірок, інспектувань тощо;

особисто скласти оцінну картку військовослужбовця, написати висновок, надати відповідні рекомендації та подати за підпорядкованістю для отримання висновків і рекомендацій прямого начальника.

7.17. Залежно від результатів оцінювання службової діяльності військовослужбовців за рік посадові особи, які складають на військовослужбовців оцінні картки, роблять висновки щодо відповідності посадам, які вони займають, а також надають рекомендації стосовно їх подальшого службового використання, а саме:

{Абзац перший пункту 7.17 розділу VII із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

зарахування до Резерву для просування по службі;

залишення на займаній посаді;

переміщення на рівнозначну посаду із зазначенням причин, визначених підпунктом 2 пункту 82 Положення;

розгляду на атестаційній комісії на предмет відповідності займаній посаді.

У разі розбіжності висновків та рекомендацій безпосереднього і прямого начальників, здійснених при оцінюванні, оцінна картка розглядається на засіданні атестаційної комісії, підзвітної посадовій особі, до повноважень якої належить право реалізації висновків щорічного оцінювання військовослужбовця. Висновок цієї комісії заноситься до розділу 7 оцінної картки і є остаточним.

{Абзац шостий пункту 7.17 розділу VII в редакції Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

7.18. На військовослужбовця, який за результатами оцінювання має висновок про невідповідність займаній посаді, або який протягом останнього календарного року служби два чи більше разів не виконував одне із зобов’язань та інші умови, визначені контрактом, складається атестація, що розглядається на засіданні відповідної атестаційної комісії.

Розгляд атестації здійснюється не пізніше місячного строку від дня доведення військовослужбовцю висновків щорічного оцінювання або першого ознайомлення з атестацією. У разі оскарження результатів оцінювання атестація розглядається на засіданні атестаційної комісії після прийняття рішення за скаргою, але не пізніше місячного строку від дня прийняття рішення за скаргою.

Рішення за скаргою щодо оцінювання військовослужбовця приймає Міністр оборони України, начальник Генерального штабу - Головнокомандувач Збройних Сил України та командир військової частини А0515.

{Пункт 7.18 розділу VII в редакції Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

7.19. Для проведення атестування військовослужбовців, здійснення всебічної оцінки їх ділових і моральних якостей, розгляду інших питань, пов'язаних з військовою службою, створюються атестаційні комісії:

у військових частинах (на кораблях), командири яких мають дисциплінарну владу не нижче командира окремого батальйону (дивізіону), їм рівні та вищі;

у військовому комісаріаті Автономної Республіки Крим, обласних військових комісаріатах, Київському міському військовому комісаріаті;

у військових навчальних закладах та науково-дослідних установах Збройних Сил України;

в управліннях з'єднань, оперативних командувань (територіальних управлінь), командуваннях видів, Тилу Збройних Сил України, Озброєння Збройних Сил України і головних управлінь Збройних Сил України та у їх структурних підрозділах;

{Абзац п'ятий пункту 7.19 розділу VII із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

у структурних підрозділах Міністерства оборони України і Генерального штабу Збройних Сил України.

Якщо кількість військовослужбовців військової частини становить менше 20 осіб, їх атестування проводиться атестаційною комісією вищої інстанції. Ця умова не стосується структурних підрозділів Міністерства оборони України, Генерального штабу Збройних Сил України, командувань видів Збройних Сил України та органів військового управління Збройних Сил України, у підпорядкуванні яких є військові частини, установи та заклади.

{Абзац сьомий пункту 7.19 розділу VII із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

У Міністерстві оборони України діє вища атестаційна комісія Міністерства оборони України та атестаційна комісія Міністерства оборони України, склад яких визначається Міністром оборони України.

У Генеральному штабі Збройних Сил України діє атестаційна комісія Збройних Сил України, склад якої визначається начальником Генерального штабу Збройних Сил України.

7.20. Атестації військовослужбовців підлягають розгляду атестаційними комісіями військових частин, з'єднань, органів військового управління Збройних Сил України, закладів, установ, військових комісаріатів, структурних підрозділів Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України.

7.21. Атестаційні комісії військових частин всебічно вивчають атестації, встановлюють їх відповідність діловим і моральним якостям військовослужбовців, які атестуються, і дають висновки щодо відповідності військовослужбовців займаним посадам та подальшого їх службового використання.

7.22. Атестаційною комісією військової частини розглядаються атестації на військовослужбовців військової частини, за винятком тих атестацій, які складає командир військової частини.

{Абзац перший пункту 7.22 розділу VII із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

Атестації, які складає командир військової частини, розглядаються атестаційною комісією вищої інстанції.

7.23. Командири військових частин затверджують усі атестації, які розглянуті безпосередньо підзвітними їм атестаційними комісіями, за винятком випадку, визначеного пунктом 7.24 Інструкції.

7.24. Атестації з висновком про невідповідність військовослужбовця займаній посаді, та рекомендаціями щодо переміщення на нижчу посаду або звільнення з військової служби в запас через службову невідповідність у зв’язку із скасуванням допуску до державної таємниці чи у зв'язку із систематичним невиконанням військовослужбовцем умов контракту затверджуються посадовою особою, до номенклатури призначення якого належить посада військовослужбовця, який атестується.

{Абзац перший пункту 7.24 розділу VII із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

Командир військової частини, якому підзвітна атестаційна комісія, що зробила висновки про невідповідність військовослужбовця займаній посаді, записує свої висновки в розділі 6 атестації.

7.25. Атестації на військовослужбовців у військових званнях вищого офіцерського складу та військовослужбовців, які перебувають на посадах вищого офіцерського складу, розглядаються Вищою атестаційною комісією Міністерства оборони України та затверджуються Міністром оборони України.

7.26. Атестаційні комісії можуть запрошувати на свої засідання для довідок і пояснень як тих, кого атестують, так і посадових осіб, які складали атестації.

Підлягають обов'язковому запрошенню на засідання атестаційних комісій особи, атестації яких мають висновки щодо невідповідності займаній посаді.

7.27. Атестаційний висновок приймається комісією відкритим голосуванням без присутності особи, яка атестується. Голосування проводиться за наявності не менше 2/3 членів затвердженого складу атестаційної комісії. Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість присутніх.

7.28. Висновок атестаційної комісії заноситься до протоколу засідання атестаційної комісії, який підписується головою, його заступником, членами та секретарем комісії. З протоколу засідання атестаційної комісії цей висновок із зазначенням дати та номера протоколу переноситься до оригіналу атестації секретарем комісії та засвідчується його підписом.

7.29. Командири (начальники), які роблять висновки та затверджують атестацію, власноруч записують у відповідному розділі першого примірника атестації свій висновок і підписують його.

7.30. Висновки, зроблені командирами (начальниками) в оригіналі атестації, та рішення посадової особи, яка їх затвердила, кадровим органом переносяться до решти примірників атестації, завіряються підписом начальника штабу або начальника кадрового органу і скріплюються гербовою печаткою військової частини.

Оригінал і один друкований примірник атестації долучаються до першого примірника особової справи військовослужбовця. Решта примірників направляються:

на осіб офіцерського складу - до кадрових органів, у яких зберігаються інші примірники особових справ;

на осіб рядового, сержантського і старшинського складу - до кадрових органів посадових осіб, яким відповідно до підпункту 1 пункту 81 Положення надано право призначення на посади.

7.31. Оригінал оцінної картки військовослужбовця долучається до першого примірника особової справи. Завірені копії примірників оцінної картки направляються:

на осіб офіцерського складу - до кадрових органів, у яких знаходяться інші примірники особових справ;

на осіб рядового, сержантського і старшинського складу - до кадрових органів посадових осіб, яким відповідно до підпункту 1 пункту 81 Положення надано право призначення на посади.

7.32. Військовослужбовець, який підлягає періодичному атестуванню, ознайомлюється зі змістом атестації двічі:

перший раз - після висновку та рекомендацій безпосереднього начальника до подання атестації прямому начальнику;

другий раз - у семиденний термін після затвердження атестації відповідним командиром (начальником) або її надходження до військової частини.

7.33. Військовослужбовець, який атестується, має право ознайомитися зі змістом атестації до її розгляду на атестаційній комісії та надати додаткові відомості про свою службову діяльність за попередній період, а також заяву про свою незгоду зі змістом атестації.

7.34. Складання оцінної картки розпочинається із заповнення військовослужбовцем розділів 1, 2 Оцінної картки (додаток 13).

Безпосередній начальник перевіряє достовірність заповнення розділу 1, вивчає розділ 2 та заповнює розділи 3, 4 оцінної картки військовослужбовця. Прямий начальник вивчає заповнені розділи оцінної картки військовослужбовця та здійснює висновки і рекомендації щодо службового використання військовослужбовця за переліком, визначеним пунктом 7.17 цього розділу.

Військовослужбовець, на якого складається оцінна картка, ознайомлюється з нею після висновку та рекомендацій прямого начальника.

Результат оцінювання військовослужбовця надається до кадрового органу військової частини за місцем проходження військової служби цього військовослужбовця. Представник кадрового органу цієї військової частини заповнює розділ 6 оцінної картки військовослужбовця та надає до Кадрового центру Збройних Сил України загальні результати оцінювання військовослужбовців для обліку та врахування в установленому порядку.

{Пункт 7.34 розділу VII в редакції Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

7.35. Ознайомлення з результатами періодичного атестування та щорічного оцінювання військовослужбовця здійснює безпосередній начальник під підпис.

Ознайомлення з результатами оцінювання військовослужбовця проводиться під час підведення підсумків інспектування, перевірки військ (сил) або на засіданні Вищої атестаційної комісії Міністерства оборони України.

{Пункт 7.35 розділу VII доповнено новим абзацом згідно з Наказом Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

7.36. Ознайомлення з результатами періодичного атестування або щорічного оцінювання військовослужбовців, які перебувають у відрядженні, відпустці або на лікуванні, здійснюється у семиденний термін після їх повернення до місця проходження військової служби.

7.37. Після доведення атестаційних висновків військовослужбовець ставить підпис в оригіналі атестації або в оцінній картці та у всіх друкованих примірниках.

7.38. Скарга на порушення порядку періодичного атестування та щорічного оцінювання, необ'єктивність змісту, висновків та рекомендацій, викладених в атестації або в оцінній картці, подається не пізніше ніж через два місяці після ознайомлення атестованого з атестацією або висновками оцінної картки і розглядається в порядку, встановленому Дисциплінарним статутом Збройних Сил України.

7.39. Рішення за скаргою щодо періодичного атестування приймається посадовою особою, яка затвердила атестацію. У разі оскарження атестованою особою рішення атестація розглядається атестаційною комісією вищої інстанції і затверджується відповідною посадовою особою. У разі визнання скарги обґрунтованою до атестації вносяться відповідні зміни або складається нова атестація.

7.40. Рішення за скаргою щодо щорічного оцінювання приймає прямий начальник військовослужбовця, який не брав участі в оцінюванні. У разі визнання скарги обґрунтованою до оцінної картки військовослужбовця вносяться відповідні зміни та доповнення або складається нова оцінна картка військовослужбовця.

7.41. Реалізація висновку атестації проводиться після ознайомлення атестованого з нею, а у разі її оскарження - після розгляду та прийняття рішення за скаргою.

7.42. Для забезпечення реалізації атестаційних висновків кадрові органи усіх рівнів зобов'язані:

уточнити відповідні плани переміщення військовослужбовців на посади;

скласти контрольні списки військовослужбовців, які оцінені до призначення на нижчі посади, до звільнення з військової служби у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем, та контрольні списки військовослужбовців, строк дії контракту у яких закінчується у наступному році.

{Абзац третій пункту 7.42 розділу VII в редакції Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

VIII. Відпустки

8.1. Щорічні основні та додаткові відпустки військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби) надаються командирами (начальниками) за підпорядкованістю.

8.2. Відкликання військовослужбовців із щорічних основних відпусток дозволяється лише у разі оголошення мобілізації, введення воєнного стану в державі або в окремих її місцевостях, а в інших випадках - за рішенням посадових осіб, визначених Законом України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

У разі відкликання військовослужбовця із щорічної основної відпустки невикористана її частина надається йому в поточному році.

8.3. До щорічних додаткових відпусток із збереженням грошового і матеріального забезпечення військовослужбовців належать відпустки, передбачені чинним законодавством.

Військовослужбовцям, які одночасно мають право на зазначені додаткові відпустки, щорічна додаткова відпустка надається за однією з підстав за вибором військовослужбовця.

8.4. Додаткова оплачувана відпустка у зв'язку з навчанням надається військовослужбовцям, які успішно навчаються без відриву від служби у вищих навчальних закладах за вечірньою і заочною формами навчання, тривалістю, визначеною статтею 15 Закону України "Про відпустки".

Додаткова оплачувана відпустка у зв'язку з навчанням надається військовослужбовцям, які не мають академічної заборгованості за минулий курс і до початку наступної сесії виконали контрольні та курсові роботи, на підставі довідки-виклику з вищого навчального закладу.

8.5. Творча відпустка надається військовослужбовцю для закінчення дисертаційних робіт, написання підручників та в інших випадках, передбачених законодавством. Тривалість, порядок, умови надання та оплати творчих відпусток установлюються Кабінетом Міністрів України.

8.6. На підставі медичного висновку військовослужбовцям-жінкам надається оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю 126 календарних днів (140 календарних днів - у разі народження двох і більше дітей та в разі ускладнення пологів). До відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за рапортом військовослужбовця повинна приєднуватись невикористана у поточному році щорічна відпустка або її частина.

Після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням військовослужбовця-жінки їй надається відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку без збереження грошового забезпечення. У разі якщо військовослужбовець-жінка вийшла на роботу до закінчення терміну цієї відпустки, ця відпустка може бути використана повністю або частинами також батьком дитини чи іншими родичами, які є військовослужбовцями і фактично доглядають за дитиною, або особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, та одним із прийомних батьків. Підставою для надання цієї відпустки батькові чи іншим родичам, які доглядають за дитиною, є повідомлення з місця проходження військової служби матері дитини про те, що вона приступила до виконання обов’язків військової служби до закінчення терміну цієї відпустки (із зазначенням дати). Військовослужбовцям, які перебували у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та приступили до виконання обов’язків військової служби (у тому числі і тим військовослужбовцям, які її перервали), надається щорічна основна відпустка. У цьому випадку тривалість щорічної основної відпустки військовослужбовця обчислюється з розрахунку 1/12 частини тривалості відпустки, на яку вони мають право, за кожний повний місяць проходження служби в календарному році.

Військовослужбовцю-жінці, яка має двох і більше дітей віком до 15 років або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, одинокій матері, батькові, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в закладі охорони здоров’я), а також особі, яка взяла дитину під опіку, надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів. За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

{Пункт 8.6 розділу VIII в редакції Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

8.7. Військовослужбовці, які направлені для проходження служби чи на навчання за кордоном на початку календарного року і у зв'язку з цим не змогли використати щорічну основну відпустку до направлення за кордон, використовують її після повернення в Україну. За їх бажанням дозволяється об'єднувати щорічні основні відпустки за два роки. У цьому разі загальна тривалість відпустки не може перевищувати 90 календарних днів.

8.8. Під час планування щорічних чергових відпусток передбачається рівномірне їх надання військовослужбовцям протягом календарного року.

Під час складання графіка відпусток повинно бути враховано надання відпусток у зручний час для:

військовослужбовців, які є дружинами (чоловіками) військовослужбовців;

військовослужбовців-жінок, які мають двох або більше дітей до 15 років або дитину-інваліда;

військовослужбовців-жінок перед відпусткою у зв'язку з вагітністю та пологами або після неї;

військовослужбовців, які є одинокими матерями (батьками) та які виховують дитину без батька (матері);

ветеранів війни та осіб, на яких поширюється Закон України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

8.9. Щорічна основна відпустка надається протягом календарного року. В особливих випадках, визначених пунктом 187 Положення, з дозволу посадової особи, яка затверджує графік відпусток, щорічна основна відпустка за минулий рік надається військовослужбовцю у першому кварталі наступного року, якщо раніше її не було надано.

8.10. Щорічна основна відпустка за бажанням військовослужбовця у разі несвоєчасної виплати грошового забезпечення переноситься до виплати такого забезпечення.

8.11. Про вибуття військовослужбовців у відпустку та їх повернення з відпустки оголошується в наказі командира військової частини по стройовій частині.

8.12. Військовослужбовцям, які вибувають у відпустку, видаються відпускні квитки встановленого зразка. Відповідно до статті 14 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" військовослужбовці та члени їх сімей мають право на безоплатний проїзд до місця проведення відпустки в межах України та у зворотному напрямку.

8.13. У разі звільнення військовослужбовців з військової служби у зв'язку із закінченням строку контракту, через сімейні обставини або з інших поважних причин, у зв'язку із систематичним невиконанням умов контракту командуванням, а також за власним бажанням щорічні відпустки повинні надаватись їм до звільнення із розрахунку 1/12 частини тривалості відпустки, на яку вони мають право, за кожний повний місяць служби у році звільнення.

Військовослужбовцям, які звільняються з військової служби за станом здоров'я, за віком та у зв'язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, щорічні відпустки у рік звільнення надаються повної тривалості.

У разі звільнення військовослужбовців з військової служби через службову невідповідність, у зв'язку з обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, у зв'язку з позбавленням військового звання в дисциплінарному порядку, а також у зв'язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем невикористані щорічні відпустки не надаються. За невикористані щорічні відпустки їм виплачується грошова компенсація із розрахунку 1/12 частини тривалості відпустки, на яку вони мають право, за кожний повний місяць служби у році звільнення.

8.14. У зв'язку з хворобою військовослужбовця йому надається відпустка для лікування із збереженням грошового та матеріального забезпечення на підставі висновку військово-лікарської комісії. Тривалість такої відпустки визначається Законом України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

Після закінчення встановленого безперервного перебування на лікуванні у закладах охорони здоров'я та у відпустці для лікування у зв'язку з хворобою військовослужбовець підлягає обстеженню військово-лікарською комісією для визначення придатності до військової служби.

Після видання наказу про звільнення військовослужбовця з військової служби відпустка для лікування у зв'язку з хворобою не надається.

Військовослужбовцям, накази про звільнення яких підписано у минулому році, але не виключеним із списків військової частини, відпустки за період служби в поточному році не надаються.

8.15. Військовослужбовцям, щодо яких проводиться дізнання чи досудове слідство або стосовно яких справа розглядається судом, відпустка надається за погодженням з відповідними органами дізнання, досудового слідства чи судом.

8.16. Слухачам і курсантам військових навчальних закладів щороку надаються канікулярні відпустки:

зимова - тривалістю до 14 календарних днів;

літня - 30 календарних днів.

Тривалість таких відпусток не залежить від вислуги років.

У разі наявності навчальної заборгованості у курсантів військових навчальних закладів канікулярна відпустка надається їм після ліквідації заборгованості в межах строків, установлених навчальним планом. При цьому тривалість літньої відпустки не може бути меншою ніж 15 календарних днів.

8.17. На підставі рішення про усиновлення дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківської опіки, що набрало законної сили, військовослужбовцю надається одноразова оплачувана відпустка у зв’язку з усиновленням дитини тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів - у разі усиновлення двох і більше дітей). Якщо усиновлювачами є подружжя, то така відпустка надається одному з них на їх розсуд.

Відпустка у зв’язку з усиновленням надається з дня:

усиновлення новонародженої дитини - військовослужбовцям, які усиновили дитину безпосередньо в пологовому будинку;

вказаного в рапорті військовослужбовця про надання цієї відпустки, але не пізніше трьохмісячного строку з дня набрання законної сили рішенням про усиновлення неповнолітньої дитини - військовослужбовцям, які усиновили дитину.

Наказ про надання відпустки у зв’язку з усиновленням дитини видається на підставі рапорту військовослужбовця, рішення про усиновлення, що набрало законної сили, довідки з місця роботи (навчання) його дружини (чоловіка) про те, що така відпустка не надається їм за місцем роботи (навчання).

{Розділ VIII доповнено новим пунктом згідно з Наказом Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

IX. Особливості проходження строкової військової служби

9.1. Військовослужбовці чоловічої статі, відраховані з навчального центру, з військового навчального закладу чи звільнені з військової служби за контрактом, які не вислужили встановленого строку строкової військової служби, направляються для подальшого проходження військової служби переважно у військові частини, підпорядковані виду Збройних Сил України, структурному підрозділу Міністерства оборони України або Генерального штабу Збройних Сил України, у підпорядкуванні яких перебувають ці навчальні центри або військові навчальні заклади.

9.2. Присвоєння військового звання солдат громадянам, призваним на строкову військову службу, здійснюється у порядку, визначеному пунктом 196 Положення.

{Пункт 9.2 розділу IX із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

9.3. Номер та дата наказу про присвоєння військового звання солдат та дата відправлення у військову частину у складі команди зазначаються у військовому квитку та в обліково-послужній картці громадянина, який призваний на строкову військову службу.

Внесені записи засвідчуються підписом обласного військового комісара та скріплюються відповідною гербовою печаткою.

{Пункт 9.3 розділу IX із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

9.4. Військове звання матрос військовослужбовцям строкової військової служби, яким військовим комісаром присвоєно військове звання солдат, присвоюється наказом командира військової частини при призначенні на посаду, за якою воно передбачено.

9.5. Переміщення військовослужбовців строкової військової служби, не пов'язане з проведенням організаційних заходів, направленням на навчання і призначенням на інші посади, проводиться, як правило, під час підготовчого періоду у Збройних Силах України. Переміщення в інший час допускається тільки в разі крайньої потреби.

9.6. Підготовка військовослужбовців строкової військової служби проводиться на спеціальних курсах у військових частинах та в навчальних центрах.

Штаби, визначені в пункті 6.4 розділу VI цієї Інструкції, узгоджують з органом військового управління, якому підпорядковані навчальні центри, кількість військовослужбовців, яких планується підготувати, та перелік військових спеціальностей, за якими планується їх підготовка.

Військовослужбовці строкової військової служби, які направляються на підготовку з військових частин, повинні бути забезпечені посвідченнями про відрядження, військовою формою одягу за сезоном, військово-перевізними документами на проїзд в обидва напрямки, атестатами за видами забезпечення. У запечатаному пакеті військовослужбовцям видається обліково-послужна і службова картки, медична книжка та в разі необхідності довідка про допуск до державної таємниці.

Після завершення підготовки на спеціальних курсах у військових частинах та в навчальних центрах військовослужбовцям видається посвідчення про отримання спеціальності та присвоюється класна кваліфікація за спеціальністю.

{Пункт 9.6 розділу IX в редакції Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

9.7. Для військовослужбовців строкової військової служби, які виявили бажання проходити військову службу за контрактом, підготовка до цієї служби здійснюється у військових частинах за місцем проходження служби, у навчальних центрах або у військових навчальних закладах.

{Пункт 9.7 розділу IX в редакції Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

9.8. Військовослужбовцям, які проходять військову службу на кораблях, суднах і в берегових частинах бойового забезпечення Військово-Морських Сил Збройних Сил України, відпустка надається не пізніше ніж за два місяці до закінчення встановленого строку строкової військової служби.

9.9. На підставі указу Президента України і наказу Міністра оборони України звільнення військовослужбовців строкової служби з військової служби здійснюється після вислуги строку служби наказом командира військової частини по стройовій частині.

9.10. Військовослужбовці строкової військової служби, які вислужили встановлені строки строкової військової служби і щодо яких проводиться досудове слідство або справа розглядається судом, якщо до них не застосовано запобіжних заходів, пов'язаних з обмеженням волі, звільняються з військової служби з одночасним повідомленням про звільнення відповідних органів, що проводять слідство, або суду.

{Пункт 9.10 розділу IX із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

9.11. Дострокове звільнення з військової служби військовослужбовців строкової військової служби за сімейними обставинами здійснюється у порядку, визначеному пунктами 213, 214 Положення.

9.12. Дострокове звільнення з військової служби військовослужбовців строкової військової служби за станом здоров’я або у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, здійснюється командиром військової частини на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби або вироку суду відповідно.

X. Особливості проходження військової служби за призовом осіб офіцерського складу

10.1. Громадяни України віком до 30 років, які пройшли повний курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу, склали встановлені іспити, здобули вищу освіту за відповідним освітньо-кваліфікаційним рівнем та яким присвоєно відповідне первинне військове звання офіцера запасу, відповідно до Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" у разі потреби наказом Міністра оборони України можуть бути призвані на військову службу за призовом осіб офіцерського складу.

Строк військової служби для осіб офіцерського складу, які проходять військову службу за призовом, становить до 18 місяців.

{Пункт 10.1 розділу X в редакції Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

10.2. Після видання наказу Міністра оборони України щодо призову на військову службу осіб офіцерського складу запасу громадяни України, яким надійшла повістка військового комісаріату, зобов'язані прибути в пункт і у строк, зазначені в повістці. У разі якщо за будь-яких обставин повістка не надійшла, кандидат до військової служби за призовом осіб офіцерського складу зобов'язаний з'явитися до районного (міського) військового комісаріату в десятиденний строк з дня початку призову. Офіцери запасу після прибуття до нового місця проживання зобов’язані в семиденний строк стати на військовий облік у районному (міському) військовому комісаріаті. Керівники підприємств, установ, організацій і навчальних закладів усіх форм власності на вимогу військових комісаріатів забезпечують своєчасне прибуття громадян до військових комісаріатів.

{Абзац перший пункту 10.2 розділу X із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

Після вручення повістки військового комісаріату зміна місця військового обліку кандидатам до військової служби за призовом не допускається, за винятком підтверджених відповідними документами випадків, які передбачають:

{Абзац другий пункту 10.2 розділу X із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

переведення на роботу в іншу місцевість;

переїзд на нове місце проживання;

прийняття до навчального закладу і вибуття в іншу місцевість для продовження навчання;

направлення за розподілом на роботу в іншу місцевість після закінчення навчального закладу.

У разі неявки офіцера запасу без поважних причин за викликом військового комісаріату він несе відповідальність у порядку, встановленому законом.

Поважними причинами неприбуття офіцера запасу до районного (міського) військового комісаріату в установлений строк, які підтверджені відповідними документами, є:

перешкода стихійного характеру, хвороба офіцера запасу або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;

смерть його близького родича або близького родича його дружини.

10.3. Початком проходження військової служби за призовом осіб офіцерського складу вважається день вручення припису для відправлення офіцера з районного (міського) військового комісаріату для проходження військової служби за призовом осіб офіцерського складу.

Закінченням проходження військової служби вважається день виключення військовослужбовця із списків особового складу військової частини.

Призов на військову службу осіб офіцерського складу здійснюється після обов'язкового медичного огляду. Порядок проведення медичного огляду визначається Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженим наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 17 листопада 2008 року за № 1109/15800. Призову на військову службу осіб офіцерського складу підлягають громадяни України, придатні до військової служби за станом здоров'я.

Призвані із запасу особи офіцерського складу переміщуються по службі на підставах і в порядку, визначених Положенням.

Порядок присвоєння військових звань особам офіцерського складу, пониження у військовому званні та позбавлення військового звання осіб офіцерського складу, який визначається Положенням, є обов'язковим для виконання щодо осіб офіцерського складу, які проходять військову службу за призовом.

Під час проходження військової служби вони виконують обов'язки і користуються правами, пільгами і видами забезпечення, передбаченими для осіб офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом.

Призвані із запасу особи офіцерського складу не призначаються на посади, які підлягають скороченню. У разі якщо посади, на яких проходять військову службу призвані із запасу офіцери, підлягають скороченню, вони переміщуються на інші посади, що не підлягають скороченню до закінчення строку служби за призовом.

10.4. За рішенням атестаційної комісії обласного військового комісаріату відстрочка від призову на військову службу осіб офіцерського складу надається на підставах, визначених статтею 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу".

{Пункт 10.4 розділу X із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

10.5. Офіцери запасу, яким надано відстрочку від призову на військову службу, зобов'язані щороку до 1 жовтня подавати у районні (міські) військові комісаріати документи, що підтверджують їх право на відстрочку.

10.6. Офіцери запасу, які втратили підстави для надання відстрочки від призову на військову службу осіб офіцерського складу, а також особи, які не мають права на відстрочку або підстав для звільнення, передбачених Законом України "Про військовий обов'язок і військову службу", і не призвані з різних причин на військову службу у встановлені строки, можуть бути призвані на військову службу осіб офіцерського складу під час здійснення наступного призову.

{Пункт 10.6 розділу X із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

10.7. Призову не підлягають офіцери запасу, які проходили військову службу.

{Пункт 10.7 розділу X в редакції Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

10.8. Від призову на військову службу осіб офіцерського складу в мирний час звільняються громадяни України:

які визнані за станом здоров'я непридатними до військової служби в мирний час;

батько або мати, рідний брат або сестра яких загинули, померли або стали інвалідами під час проходження військової служби або зборів військовозобов'язаних;

які до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах;

які були засуджені за вчинення злочину до позбавлення волі, обмеження волі, арешту чи виправних робіт, у тому числі із звільненням від відбування покарання.

10.9. Призвані із запасу особи офіцерського складу, які позитивно атестуються, за наявності потреби Збройних Сил України в офіцерах відповідної військово-облікової спеціальності після закінчення строків служби за їх бажанням можуть продовжити військову службу за контрактом.

Рішення про прийняття на військову службу за контрактом приймається не пізніше ніж за місяць до закінчення строку військової служби за призовом осіб офіцерського складу на підставі відповідного подання та результатів проведеної спеціальної перевірки відомостей стосовно військовослужбовця.

{Абзац другий пункту 10.9 розділу X в редакції Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

10.10. Особи офіцерського складу, які проходять військову службу за призовом, звільняються з військової служби після закінчення строку військової служби, визначеного частиною шостою статті 23 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”.

Дострокове звільнення з військової служби офіцерів, які проходять військову службу за призовом, здійснюється:

за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність або обмежену придатність до військової служби;

у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;

через сімейні обставини або з інших поважних причин, перелік яких встановлено постановою Кабінету Міністрів України від 12 червня 2013 року № 413;

у зв’язку з позбавленням військового звання в дисциплінарному порядку.

10.11. Особи офіцерського складу призиваються із запасу наказами Міністра оборони України по особовому складу і направляються, як правило, у розпорядження посадових осіб, які мають право призначити їх на посади.

Міністр оборони України одночасно з призовом на військову службу осіб офіцерського складу може призначати їх на відповідні посади.

10.12. Районні (міські) військові комісаріати організовують:

медичний огляд кандидата;

вивчення особистих якостей кандидата.

Результати медичного огляду та аркуш вивчення особистих якостей кандидата долучаються до особової справи офіцера запасу.

Районний (міський) військовий комісар робить висновок про відповідність громадянина вимогам, установленим для осіб, які призиваються на військову службу осіб офіцерського складу, який відображається в аркуші вивчення особистих якостей (підписується військовим комісаром та завіряється гербовою печаткою), та приймає одне з таких рішень:

про звільнення від призову на військову службу осіб офіцерського складу (не підлягає призову);

про направлення до обласного військового комісаріату щодо надання відстрочки;

про направлення до обласного військового комісаріату щодо проведення поглибленого медичного огляду або професійного відбору;

про направлення до обласного військового комісаріату щодо призову на військову службу осіб офіцерського складу.

Термін направлення до атестаційної комісії обласного військового комісаріату громадян зазначається в повістці, яка видається під особистий підпис.

Організація відправлення офіцерів запасу та їх особових справ до обласного військового комісаріату здійснюється районним (міським) військовим комісаріатом.

Остаточне рішення щодо висновку районного (міського) військового комісара приймається атестаційною комісією обласного військового комісаріату.

Громадянин, який відповідає вимогам щодо призову для проходження військової служби осіб офіцерського складу, є кандидатом для проходження військової служби за призовом осіб офіцерського складу.

За результатами роботи атестаційна комісія обласного військового комісаріату може прийняти щодо офіцера запасу одне з таких рішень:

визнати кандидатом для проходження військової служби за призовом осіб офіцерського складу;

має право на відстрочку до (число, місяць, рік);

від призову звільняється.

За результатами роботи атестаційної комісії обласного військового комісаріату складається протокол, що подається на затвердження обласному військовому комісару. Висновок атестаційної комісії обласного військового комісаріату відображається в аркуші вивчення особистих якостей.

Обласний військовий комісар доводить рішення до громадянина, щодо якого воно прийняте.

Витяги з протоколу засідання атестаційної комісії доводяться до районних (міських) військових комісаріатів у семиденний строк. Районним (міським) військовим комісаріатом заноситься до військового квитка офіцера запасу відповідний запис.

Для оперативного обліку офіцерів запасу, які підлягають призову на військову службу осіб офіцерського складу або мають відстрочку в районних (міських) військових комісаріатах, формується картотека, до якої залучаються копії послужних карток. Картотека будується за військово-обліковими спеціальностями, у них - за алфавітом та формується за розділами:

кандидати для проходження військової служби за призовом осіб офіцерського складу;

громадяни, які звільнені від призову;

громадяни, які не підлягають призову;

громадяни, які не розглядалися кандидатами для проходження військової служби за призовом осіб офіцерського складу;

громадяни, яким надано відстрочку від проходження служби за призовом осіб офіцерського складу (складається за датою завершення дії відстрочки, а в них - за алфавітом).

За якість відбору громадян на військову службу за призовом осіб офіцерського складу, своєчасність подання необхідних документів та виконання завдань щодо обсягів призову на військову службу осіб офіцерського складу відповідають військові комісари.

На підставі списків кандидатів на військову службу за призовом осіб офіцерського складу, що подаються з обласних військових комісаріатів до Генерального штабу Збройних Сил України, готується проект наказу Міністра оборони України по особовому складу про призов громадян України на військову службу офіцерського складу за призовом.

{Пункт 10.12 розділу X в редакції Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

XI. Залишення на військовій службі понад граничний вік

11.1. З метою збереження досвідчених кадрів або у разі неможливості укомплектування окремих посад фахівцями належного рівня кваліфікації на військовій службі понад граничний вік на їх прохання можуть бути залишені окремі військовослужбовці, які мають високу професійну підготовку, досвід практичної роботи на займаній посаді та визнані військово-лікарською комісією придатними за станом здоров'я для проходження військової служби.

11.2. Військовослужбовці, які прийняли рішення продовжувати військову службу понад граничний вік, подають рапорт за підпорядкованістю з висловлюванням прохання продовжити військову службу понад граничний вік.

11.3. За направленням командира військової частини військовослужбовець повинен пройти медичне обстеження на предмет придатності до військової служби. Військовослужбовці, які відповідно до висновку військово-лікарської комісії визнані обмежено придатними чи непридатними до військової служби, на військовій службі понад граничний вік не залишаються.

11.4. За рішенням командира військової частини питання щодо військовослужбовця розглядається на засіданні атестаційної комісії військової частини.

11.5. Посадовій особі, яка приймає рішення про залишення військовослужбовця на військовій службі понад граничний вік, подаються такі документи:

Подання (додаток 1);

{Пункт 11.5 розділу XI доповнено новим абзацом другим згідно з Наказом Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

рапорт військовослужбовця з проханням продовжити військову службу понад граничний вік;

довідка військово-лікарської комісії з висновком про придатність військовослужбовця до військової служби за контрактом;

{Абзац четвертий пункту 11.5 розділу XI в редакції Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

два примірники контракту, підписані військовослужбовцем, про проходження військової служби понад граничний вік;

копії останньої атестації військовослужбовця.

{Абзац шостий пункту 11.5 розділу XI із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

11.6. Документи до відповідного кадрового органу надсилаються до 1 жовтня року, що передує року досягнення військовослужбовцем граничного віку перебування на військовій службі.

11.7. Відповідний кадровий орган готує документи для прийняття рішення щодо залишення військовослужбовця на військовій службі понад граничний вік посадовими особами, визначеними у пункті 222 Положення.

Прийняття рішень та видання наказів по особовому складу про залишення військовослужбовців на військовій службі понад граничний вік здійснюється до 1 грудня року, що передує року досягнення військовослужбовцем граничного віку перебування на військовій службі.

11.8. З військовослужбовцями, яких залишено на військовій службі понад граничний вік, укладається контракт на строк продовження військової служби.

11.9. Військовослужбовці, щодо залишення яких на військовій службі понад граничний вік позитивного рішення не прийнято, включаються до плану звільнення з військової служби на наступний рік, про що прямі начальники за місцем служби військовослужбовців особисто повідомляють їх у письмовій формі.

XII. Звільнення з військової служби

12.1. Звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється наказами посадових осіб, визначених пунктом 225 Положення.

12.2. Звільнення військовослужбовців з військової служби у зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, а також у разі неможливості переведення на іншу посаду у зв’язку з безпосереднім підпорядкуванням близькій особі здійснюється у разі неможливості їх використання на службі.

{Абзац перший пункту 12.2 розділу XII в редакції Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

Неможливість використання військовослужбовців на військовій службі визначається відсутністю вакантних рівнозначних посад за основною або спорідненою військовими спеціальностями, що підтверджується відповідними кадровими органами, у межах:

оперативного командування, армійського корпусу (повітряного командування), територіального управління, військових частин, безпосередньо підпорядкованих командуванням видів Збройних Сил України, Генеральному штабу Збройних Сил України, Міністерству оборони України - для осіб рядового, сержантського і старшинського складу;

{Абзац третій пункту 12.2 розділу XII із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

Збройних Сил України - для осіб офіцерського складу.

Вимоги підпункту 2 пункту 226 Положення можуть бути застосовані у разі скорочення чисельності Збройних Сил України відповідно до законодавства щодо чисельності Збройних Сил України.

12.3. Дисциплінарне стягнення "звільнення з військової служби за службовою невідповідністю" накладається на військовослужбовців посадовими особами, визначеними статтями 12, 59, 61, 67 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України.

Виконання дисциплінарного стягнення "звільнення з військової служби за службовою невідповідністю" здійснюється у строки, визначені статтею 96 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України. Виконання проводиться шляхом видання наказів по особовому складу посадових осіб, визначених пунктом 225 Положення, про звільнення військовослужбовців з військової служби через службову невідповідність.

Військовослужбовці, яким відмовлено в наданні допуску до державної таємниці або яким скасовано раніше наданий допуск до державної таємниці та яких неможливо призначити на рівнозначні або нижчі посади, за якими не передбачено доступу до державної таємниці, підлягають звільненню з військової служби за підставами, передбаченими пунктами "а", "б", "в", "г", "д" і "и" частин шостої і сьомої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу". У разі відсутності права на звільнення за цими підставами такі військовослужбовці підлягають звільненню з військової служби через службову невідповідність.

{Пункт 12.3 розділу XII в редакції Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

12.4. Звільнення з військової служби у зв'язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем здійснюється за підсумками атестування.

12.5. У разі незаконного звільнення військовослужбовця з військової служби в наказі командира військової частини, в якій поновлюється на військовій службі незаконно звільнений військовослужбовець, зазначається про виплату йому матеріального і грошового забезпечення за час вимушеного прогулу, які він недоотримав унаслідок незаконного звільнення. Період вимушеного прогулу зараховується військовослужбовцю до вислуги років та до строку вислуги у військовому званні.

{Пункт 12.5 розділу XII в редакції Наказу Міністерства оборони № 181 від 19.03.2013}

12.6. Посадова особа, у підпорядкуванні якої є військовослужбовці, які виявили бажання звільнитись чи підлягають звільненню з військової служби, не пізніше ніж за чотири місяці до досягнення ними граничного віку перебування на військовій службі чи закінчення строку контракту, зобов'язана здійснити заходи щодо:

розрахунку вислуги років військової служби військовослужбовців;

обстеження військово-лікарською комісією військовослужбовців.

12.7. Бесіда з питань звільнення проводиться:

1) з військовослужбовцями рядового, сержантського і старшинського складу - командиром військової частини, в якій вони проходять військову службу, або його заступником;

2) з молодшими та старшими офіцерами до підполковника включно:

у військовій частині - командиром військової частини;

в управлінні з'єднання та в територіальному управлінні - відповідним командиром з'єднання, армійського корпусу (повітряного командування), начальником управління або їх заступниками;

в управлінні оперативного командування, органах військового управління і командуваннях видів Збройних Сил України - начальником відповідного структурного підрозділу, заступником командувача чи керівника органу військового управління;

у структурних підрозділах Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України - керівниками структурних підрозділів Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України;

3) з полковниками (капітанами 1 рангу) - начальником територіального управління, військового навчального закладу, науково-дослідної установи, органу військового управління Збройних Сил України, командиром армійського корпусу (повітряного командування), командувачем оперативного командування, виду Збройних Сил України, керівником структурного підрозділу Генерального штабу Збройних Сил України чи Міністерства оборони України або їх заступниками, заступниками начальника Генерального штабу Збройних Сил України та Міністра оборони України;

4) з особами вищого офіцерського складу, крім тих, які належать до номенклатури призначення Президента України, - командувачем виду Збройних Сил України, командиром військової частини А0515, начальником Генерального штабу Збройних Сил України, заступником Міністра оборони України (згідно з розподілом повноважень);

5) з особами вищого офіцерського складу, які належать до номенклатури призначення Президента України, - Міністром оборони України.

Бесіда проводиться перед направленням документів на звільнення військовослужбовця. До участі в бесіді з військовослужбовцем, який звільняється з військової служби, за потреби залучаються безпосередні командири, фахівці кадрових, юридичних, фінансових органів тощо.

Під час бесіди з військовослужбовцем посадова особа роз'яснює йому, які пільги та переваги він має з працевлаштування та матеріально-побутового забезпечення, доводить військовослужбовцю рішення щодо рекомендацій для військового комісаріату стосовно можливості проходження ним служби у військовому резерві Збройних Сил України, водночас з'ясовує про місце проживання після звільнення військовослужбовця та військовий комісаріат для направлення його на військовий облік. При цьому враховуються прохання та побажання військовослужбовця, даються необхідні пояснення з інших питань.

У разі коли під час бесіди виникли питання, які не можуть бути вирішені на місці, на адресу відповідної посадової особи чи органу військового управління надсилається запит з необхідними матеріалами і довідками.

Зміст проведення бесіди відображається в аркуші бесіди. У разі відмови військовослужбовця підписати аркуш бесіди він підписується особами, присутніми під час бесіди, з відміткою про відмову військовослужбовця підписувати аркуш бесіди.

Аркуш бесіди зберігається у першому примірнику особової справи військовослужбовця.

12.8. Посадові особи відповідно до наданих їм прав зобов'язані звільнити з військової служби військовослужбовців, які досягли граничного віку перебування на військовій службі або які не виявили бажання укладати новий контракт.

Документи на звільнення військовослужбовців, які досягають граничного віку перебування на військовій службі або в яких закінчується строк контракту, направляються безпосередньо до посадових осіб, які мають право їх звільнення, не пізніше ніж за два місяці до досягнення військовослужбовцем граничного віку перебування на військовій службі або закінчення строку контракту. Наказ по особовому складу про звільнення цих військовослужбовців повинен бути виданий і доведений до військової частини за місцем проходження військової служби у строки, що забезпечуватимуть вчасне здавання справ і посад, а також розрахунок військовослужбовців.

Командири військових частин зобов'язані забезпечити своєчасне здавання посади, проведення усіх необхідних розрахунків з військовослужбовцями, стосовно яких видано наказ по особовому складу про звільнення їх з військової служби.

У разі звільнення військовослужбовця зі служби у зв’язку із досягненням граничного віку перебування на військовій службі або закінченням строку контракту невикористана ним щорічна відпустка за його бажанням може надаватися й тоді, коли час цієї відпустки повністю або частково перевищує строк контракту. У цьому випадку наказом командира військової частини дія такого контракту продовжується до закінчення відпустки. Дія контракту продовжується також на час перебування військовослужбовця на стаціонарному лікуванні у медичному закладі чи у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою, а також на час увільнення його від виконання службових обов'язків у зв'язку з призначенням амбулаторного лікування.

12.9. Документи на звільнення військовослужбовців з військової служби надсилаються безпосередньо до кадрового органу посадової особи, яка має право на звільнення такого військовослужбовця з військової служби, у таких випадках звільнення:

за підставами, передбаченими пунктами "е", "є", "ж", "і" та "ї" частин шостої і сьомої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу";

за підставами, передбаченими пунктами "а", "б", "в" і "д" частин шостої і сьомої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу", якщо звільнення відбувається за рішенням військовослужбовця.

12.10. У разі коли командир військової частини вважає, що наданих йому прав недостатньо для заохочення військовослужбовців, які звільняються з військової служби, він порушує клопотання перед старшим командиром про застосування заохочення, що належить до його прав, про що зазначається у поданні.

Про необхідність заохочення військовослужбовців відзнакою Міністерства оборони України "Ветеран військової служби" зазначається у Поданні до звільнення тих військовослужбовців, звільнення з військової служби яких здійснюється Міністром оборони України.

Для заохочення військовослужбовців відзнакою Міністерства оборони України "Ветеран військової служби", звільнення з військової служби яких здійснюється іншими посадовими особами, направляється Подання для заохочення за їх підписом безпосередньо до кадрового органу Міністерства оборони України.

Заохочення військовослужбовців іншими відзнаками Міністерства оборони України здійснюється у порядку, встановленому Положенням про заохочувальні відзнаки Міністерства оборони України, затвердженим наказом Міністра оборони України від 2 березня 2006 року № 131, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 16 березня 2006 року за № 278/12152.

12.11. Перелік документів, що подаються з поданням до звільнення військовослужбовця з військової служби, зазначено у додатку 16 до Інструкції.

XIII. Проходження військової служби під час виконання військового обов'язку в запасі

13.1. Виконання військовозобов'язаними військового обов'язку у запасі у мирний час полягає у додержанні порядку та правил військового обліку, проходження зборів, збереженні та вдосконаленні знань, навичок і умінь, необхідних для виконання обов'язків військової служби у воєнний час відповідно до військових та інших спеціальностей.

13.2. Громадяни України в добровільному порядку можуть проходити службу у військовому резерві Збройних Сил України або інших військових формувань.

Порядок відбору, умови і порядок проходження служби у військовому резерві, строки контракту та порядок звільнення зі служби у військовому резерві визначаються Законом України "Про військовий обов'язок і військову службу", Положенням про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України, затвердженим Указом Президента України від 1 лютого 2007 року № 66.

Військовозобов'язані, які проходять службу у військовому резерві, приймаються на військову службу за контрактом за умови, що вони пройшли професійний відбір і відповідають установленим вимогам проходження військової служби, та які:

не мають військових звань офіцерського складу, мають відповідну освіту та спеціальну підготовку, віком до 40 років - на військову службу за контрактом осіб рядового, сержантського і старшинського складу;

мають військове звання прапорщик (старший прапорщик), мічман (старший мічман) та мають повну вищу освіту, що відповідає профілю службової діяльності, віком до 40 років - на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу;

мають військове звання офіцерського складу - на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу:

молодший офіцерський склад віком до 40 років;

старший офіцерський склад:

майор (капітан 3 рангу), підполковник (капітан 2 рангу) віком до 45 років;

полковник (капітан 1 рангу) віком до 50 років.

При прийнятті на військову службу за контрактом дія попереднього контракту припиняється, а резервісти звільняються зі служби у військовому резерві у зв'язку з прийняттям на військову службу за контрактом до Збройних Сил України або інших військових формувань.

Відповідно до пункту 57 Положення про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України, затвердженого Указом Президента України від 1 лютого 2007 року № 66, припинення дій (розірвання) контракту є підставою для звільнення резервіста зі служби у військовому резерві. Резервісти звільняються зі служби у військовому резерві згідно з наказом командира військової частини по особовому складу з наданням припису до військового комісаріату, в якому вони перебувають на військовому обліку.

13.3. Порядок атестування осіб до присвоєння первинних і чергових військових звань офіцерського складу запасу, а також порядок присвоєння військовозобов'язаним військових звань під час виконання військового обов'язку у запасі, служби у військовому резерві Збройних Сил України, організації обліку офіцерського складу запасу визначається законодавством України.

13.4. Порядок проходження зборів військовозобов'язаними та резервістами визначається Законом України "Про військовий обов'язок і військову службу" та іншими законодавчими актами.

13.5. Результати відбору військовозобов'язаних для направлення до інших військових формувань, які проводяться представниками центральних органів виконавчої влади, що керують ними, погоджується з Генеральним штабом Збройних Сил України.

На підставі розпоряджень Генерального штабу Збройних Сил України у військових комісаріатах відпрацьовуються подання щодо прийняття на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу запасу, які направляються до обласних військових комісаріатів. Обласні військові комісаріати погоджують та направляють ці подання до органів управління інших військових формувань.

Підставою для вручення припису офіцеру запасу у військовому комісаріаті і направлення його особової справи є витяг із наказу керівника військового формування або розпорядження Генерального штабу Збройних Сил України.

Про вибуття офіцера для проходження військової служби до іншого військового формування військовий комісаріат доповідає за підпорядкованістю до Головного управління особового складу Генерального штабу Збройних Сил України.

XIV. Особливості проходження військової служби та виконання військового обов'язку в запасі в особливий період

14.1. На посади осіб офіцерського складу в органах військового управління, з'єднаннях та військових частинах призначаються за мобілізаційним планом офіцери, які перебувають на військовій службі, в запасі та у військовому резерві. Офіцерський склад Збройних Сил України поповнюється також за рахунок осіб, яким в особливий період буде присвоєно первинні військові звання офіцерського складу.

Затвердження мобілізаційного призначення проводиться відповідно до номенклатури посад для призначення осіб офіцерського складу за мобілізаційним планом, яка затверджується Міністром оборони України.

14.2. Розгляд та затвердження призначень на посади проводиться:

офіцерів, які проходять військову службу, - за планами персонального переміщення та списками офіцерів, які прибувають з інших військових частин;

офіцерів, які проходять службу у військовому резерві, - наказами відповідних посадових осіб;

офіцерів запасу - за приписними картами;

офіцерів, які призначаються на посади, що підлягають затвердженню вищими посадовими особами, - за іменними списками.

Форми планів персонального переміщення, іменних списків і приписних карт установлюються Генеральним штабом Збройних Сил України.

14.3. Під час комплектування органів військового управління, військових частин, закладів і установ, що заново формуються, кандидати на посади командирів та начальників цих формувань затверджуються згідно з Номенклатурою, а право затвердження кандидатів на інші посади зі штатною категорією "полковник" і нижче надається командувачам видів Збройних Сил України, командувачам оперативних командувань, територіальних управлінь, начальнику Військової служби правопорядку у Збройних Силах України - начальнику Головного управління Військової служби правопорядку Збройних Сил України, командирам з'єднань, військових частин, керівникам військових навчальних закладів, установ та організацій Збройних Сил України, на яких мобілізаційним планом покладено розгортання таких формувань.

14.4. Іменні списки кандидатів для розгляду та затвердження мобілізаційного призначення узгоджуються з відповідними посадовими особами і подаються за підпорядкованістю:

до кадрових органів видів Збройних Сил України - щокварталу до 15 січня, 15 квітня, 15 липня, 15 жовтня;

до Головного управління особового складу Генерального штабу Збройних Сил України - до 1 лютого, 1 травня, 1 серпня, 1 листопада.

14.5. Іменні списки кандидатів на посади за мобілізаційним планом, розгляд та затвердження яких проводиться Міністром оборони України, начальником Генерального штабу Збройних Сил України, командиром військової частини А0515, подаються до Головного управління особового складу Генерального штабу Збройних Сил України.

Порядок і терміни затвердження мобілізаційного призначення офіцерського складу в підпорядкованих військових частинах, установах і закладах Міністерства оборони України визначаються начальником Генерального штабу Збройних Сил України, командувачами видів Збройних Сил України, начальниками головних управлінь Генерального штабу Збройних Сил України, начальником Військової служби правопорядку у Збройних Силах України - начальником Головного управління Військової служби правопорядку Збройних Сил України залежно від особливостей їх формування (переводу на штати воєнного часу).

14.6. Кадровими органами видів Збройних Сил України у термін до 1 березня, 1 червня, 1 вересня, 1 грудня до кадрового органу Генерального штабу Збройних Сил України подаються узагальнені відомості щодо кількості посад номенклатури призначення за мобілізаційним планом, а також про кількість затверджених на ці посади генералів, адміралів та офіцерів з поясненням причин щодо кожної посади, на яку затвердження не проведено.

14.7. Призначення (переміщення) військовослужбовців на посади згідно з мобілізаційним призначенням оформляються наказами по стройовій частині та не дублюються наказами по особовому складу. Присвоєння чергових військових звань таким військовослужбовцям здійснюється в установленому порядку наказами посадових осіб, визначених пунктами 43 і 197 Положення.

14.8. Права командувачів видів Збройних Сил України, оперативних командувань (територіальних управлінь), командирів корпусів (повітряних командувань) щодо призначення осіб офіцерського складу на посади поширюються на військові частини та підрозділи, які передані в безпосереднє підпорядкування, тільки стосовно поповнення їх особами офіцерського складу, а також переміщення офіцерів у межах військової частини.

14.9. Військовослужбовці, які перебувають на лікуванні у зв'язку з пораненням чи захворюванням, отриманими під час захисту Вітчизни або виконання інших обов'язків військової служби, подаються до присвоєння чергового військового звання у порядку, визначеному у розділі III Положення, з урахуванням військових звань, передбачених штатними посадами, що вони займали до поранення чи захворювання.

14.10. У разі оголошення мобілізації та (або) введення правового режиму воєнного стану звільнення військовослужбовців здійснюється у випадках, визначених пунктами 1, 2 частини восьмої статті 26 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, з урахуванням таких особливостей:

звільнення громадян з військової служби проводиться за підставами, визначеними частиною другою статті 26 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, та здійснюється наказами по особовому складу посадових осіб, визначених пунктом 225 Положення;

жінки, які мають дитину (дітей) віком до 18 років, та військовослужбовці, які визнані за станом здоров’я обмежено придатними до військової служби у воєнний час, мають право звільнення з військової служби до введення правового режиму воєнного стану з підстав, визначених частинами шостою - восьмою статті 26 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”;

звільненню з військової служби у зв’язку з позбавленням військового звання в дисциплінарному порядку підлягають військовослужбовці, визначені статтями 62, 68 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України;

звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують цю підставу звільнення;

звільнення з військової служби у зв’язку з проведенням організаційних заходів здійснюється у разі видання директиви Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України про проведення скорочення штатів або посад і неможливості переміщення військовослужбовців, посади яких скорочені, на інші посади;

військовослужбовці, які досягли граничного віку перебування в запасі та у військовому резерві, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу, підлягають звільненню з військової служби.

У разі оголошення демобілізації наказами посадових осіб, визначених пунктом 225 Положення, підлягають звільненню з військової служби за підставою, визначеною пунктом 3 частини восьмої статті 26 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, військовослужбовці, які:

були призвані на військову службу в особливий період;

були прийняті на військову службу за контрактом на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію;

вислужили встановлені строки строкової військової служби, військової служби за призовом осіб офіцерського складу.

Військовослужбовці військової служби за контрактом, у яких строк контракту закінчився в особливий період або стосовно яких з настанням особливого періоду були скасовані накази про звільнення з військової служби, що були видані до оголошення мобілізації, після оголошення демобілізації звільняються з військової служби за підставами, визначеними частиною шостою статті 26 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”.

Військовослужбовці, які були призвані на військову службу або в яких строк проходження військової служби закінчився в особливий період та які не досягли граничного віку перебування на військовій службі і є придатними до проходження військової служби за станом здоров’я, після оголошення демобілізації за бажанням укладають контракт та продовжують проходження військової служби у мирний час. Стосовно військовослужбовців, які були прийняті на військову службу за контрактом на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію без проведення спеціальної перевірки та які виявили бажання укласти новий контракт у мирний час, за місцем проходження служби проводиться спеціальна перевірка відомостей у порядку, визначеному пунктом 2.16 цієї Інструкції.

Заступник Міністра
оборони України


І.Л. Монтрезор










Додаток 1
до Інструкції про організацію
виконання Положення
про проходження громадянами
України військової служби
у Збройних Силах України


ПОДАННЯ






Додаток 2
до Інструкції про організацію
виконання Положення
про проходження громадянами
України військової служби
у Збройних Силах України
(у редакції наказу Міністерства
оборони України
19.03.2013  № 181)





Зразок





ЗАТВЕРДЖУЮ
Командувач Сухопутних військ
Збройних Сил України
генерал-полковник А.В.Коваленко
"____" _________ 20__ року


РЕЗЕРВ
кандидатів для просування по службі у 20___ році номенклатури призначення командувача Сухопутних військ Збройних Сил України

№ з/п

Військове звання (дата присвоєння)

Прізвище, ім’я та по батькові

Посада, яку обіймає, з якого часу, особистий номер, посадовий оклад

ВОС

Дата народження, військова і вища освіта

Висновок та рекомендації за останнім щорічним оцінюванням, сума балів

Відмітка про реалізацію (примітка)

1

2

3

4

5

6

7

8

На посаду начальника штабу - першого заступника командира артилерійського полку
(ВОС - 0304002, шпк "підполковник", п/о - 1110 грн.)

1

Підполковник (19.01.2011)

Колмик Олексій Вікторович

Командир самохідно-артилерійського дивізіону в/ч А0000, з 17.09.2005, 2476851053, 1085 грн

0305002

11.07.1969, Національна академія оборони України (отр) у 2006 р.

Займаній посаді відповідає. Гідний зарахування до Резерву для просування по службі. Доцільно розглянути на посаду НШ - першого заступника командира артилерійського полку, 44,5




2

Підполковник (21.06.2004)

Дем’янчик Андрій Олегович

Командир ракетного дивізіону в/ч А0000, з 25.06.2008, 2578495042, 1085 грн

0303002

28.02.1971, Національна академія оборони України (отр) у 2008 р.

Займаній посаді відповідає. Гідний зарахування до Резерву для просування по службі. Доцільно розглянути на посаду НШ - першого заступника командира артилерійського полку, 43,4




3

Майор (12.08.2007)

Антипенко Роман Миколайович

Заступник начальника штабу БрАГ в/ч А0000, з 14.07.2007, 3224080071, 1030 грн

0304003

30.12.1973, ВІА при Сумському ДУ (тр) у 1997 р.

Займаній посаді відповідає. Гідний зарахування до Резерву для просування по службі. Доцільно розглянути на посаду НШ - першого заступника командира артилерійського полку, 41,4

Направити на навчання до НУОУ (очна форма навчання)


Розглянуто та схвалено на засіданні атестаційної комісії _________.

Протокол від ___ №____.

Голова комісії
Сухопутних військ
Збройних Сил України
з відбору кандидатів
до призначень на посади
генерал-майор






В.В. Василенко










Додаток 3
до Інструкції про організацію
виконання Положення
про проходження громадянами
України військової служби
у Збройних Силах України


ПОДАННЯ
до присвоєння чергового військового звання






Додаток 4
до Інструкції про організацію
виконання Положення
про проходження громадянами
України військової служби
у Збройних Силах України



__________________________________
__________________________________
_________________________________
   (найменування посадової особи,
     яка має право присвоєння
  військових звань)


Зразок

СПИСОК
військовослужбовців
___________________________________________,
(найменування військової частини)
які подаються до присвоєння чергових військових звань
у ____ кварталі 20___ року

Порушую клопотання про присвоєння чергових військових звань нижчезазначеним військовослужбовцям:

№ з/п

Військове звання, ким присвоєно, дата та номер наказу про присвоєння

Прізвище, ім'я, по батькові, дата народження, особистий номер, ідентифікаційний код

Займана посада за дійсним найменуванням військової частини, з якого часу, чий наказ і номер наказу, військове звання за штатом, номер штату

Дата укладання контракту та термін його дії

Адреса, куди необхідно вислати витяг з наказу про присвоєння чергового військового звання

1

2

3

4

5

6

1

Старший лейтенант, Міністром оборони України від 20.06.1999 № 147

ХОРЕНКО Богдан Юрійович, 15.06.1975. А-004894, 2755914575

Інженер відділу регламенту і ремонту центру автоматизованих систем управління з 12.08.1998, Міністра оборони України від 12.08.1998 № 290, капітан, штат № 14/063

20.06.1998, 5 років - до 20.06.2009

03168, м. Київ- 168, пр-т Повітрофлотський, 6


Командир військової
частини А0123
підполковник



С.С. Степаненко


М.П.

"____" _______________ 20__ року

__________
Примітки:


1. Список офіцерів, які подаються до присвоєння чергових військових звань (далі - Список), подається за підпорядкованістю до кадрового органу, що готує проекти наказів про присвоєння військових звань.




2. У кадровому органі Список складається в алфавітному порядку окремо за військовими званнями від вищого військового звання до нижчого за датами закінчення терміну перебування у військовому званні.




3. У графі 2 додатково зазначаються для:
осіб офіцерського складу, які закінчили військові навчальні заклади з п’ятирічним строком навчання та більше, - "5-річний строк навчання";
офіцерів льотного складу авіації та плавскладу підводних човнів - "льотний склад авіації" та "плавсклад підводних човнів";
військовослужбовців, засуджених до покарання у виді службового обмеження, арешту, а також звільнених від відбування покарання з випробуванням і залишених на військовій службі, - час відбування покарання;
військовослужбовців, яким відповідно до пункту 64 Положення не присвоювалося чергове військове звання, - причини неприсвоєння чергового військового звання.




4. Список складається у двох примірниках:
перший примірник - подається за підпорядкованістю до кадрового органу, що готує проекти наказів про присвоєння військових звань;
другий примірник - долучається до справи військової частини.










Додаток 5
до Інструкції про організацію
виконання Положення
про проходження громадянами
України військової служби
у Збройних Силах України



Військовому комісару Київського міського військового комісаріату 04112, м. Київ


Зразок

ПЕРЕЛІК
посад, які підлягають комплектуванню військовослужбовцями за контрактом

Найменування посади

ВОС, код

Кількість

Розмір грошового забезпечення за посадою (грн.)

Форма допуску (у разі потреби)

Водій

837037

10

893,94




Механік

407256

4

893,60




Командир ЗСУ

157150

1

1120,92

форма 2


Адреса військової частини: 84506, м. Артемівськ, телефон: 06274 3-16-08.

Командир військової
частини А1234
полковник



П.П. Петренко


М.П.






Додаток 6
до Інструкції про організацію
виконання Положення
про проходження громадянами
України військової служби
у Збройних Силах України


Зразок

АРКУШ
вивчення особистих якостей кандидата

Тищука Володимира Івановича
______________________________________________________________________
(прізвище, ім'я та по батькові кандидата)

військова частина А1315, командир відділення, ВОС-837182
______________________________________________________________________
(військова частина, посада, номер ВОС)

Коли, з ким проведена бесіда, які документи розглянуто

Зміст бесіди, результат розгляду поданих документів

28.05.2008 з Тищуком В.І.

Під час бесіди виявляє бажання проходити військову службу за контрактом. У період з 2005 до 2006 року проходив строкову військову службу у військовій частині А1888 на посаді водія. Має категорії на право керування автомобілем "В", "С", "Д", освіта - повна середня, неодружений, проживає з батьками.
Батько - Тищук І.В. - слюсар, працює в ЖКО № 2.
Мати - Тищук Р.С. - вихователь, працює в дитячій установі № 12.
Сам працює на автопідприємстві № 1306, водій.
Дав згоду проходити військову службу за контрактом у військовій частині А1315 на посаді командира відділення за ВОС-837182.

30.05.2008 з головним інженером АП № 1306 Рябцем О.К.
(характеристика від 07.05.2008, підписана директором АП № 1306 Шепелем В.Т.) (вх. № 364 від 28.05.2008)

На роботі характеризується позитивно, поставлені завдання виконує якісно, порушень трудової дисципліни немає.

Повідомлення Богунського РВВС м. Житомир від 23.05 2008 № 456 (вх. № 365 від 28.05.2008)

До кримінальної відповідальності не притягувався, на обліку в органах внутрішніх справ не перебуває.


Висновок посадової особи, яка проводила вивчення особистих якостей кандидата:
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
    (військове звання, підпис, ініціали, прізвище)

"___"____________ 20 ___ року

Висновок військового комісара (для військовослужбовців строкової військової служби - висновок командира військової частини):
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
     (військове звання, підпис, ініціали, прізвище)

"___"____________ 20 ___ року

{Додаток 6 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерство оборони № 181 від 19.03.2013}






Додаток 7
до Інструкції про організацію
виконання Положення
про проходження громадянами
України військової служби
у Збройних Силах України


КАРТКА
професійного відбору кандидата

______________________________________________________________________
(прізвище, ім'я та по батькові кандидата)

______________________________________________________________________
(військова частина, посада, номер ВОС)

Результати професійного відбору

№ з/п

Напрями професійного відбору

Стисла характеристика кандидата за напрямом відбору

Висновок

Підпис посадової особи, яка проводила відбір

1

Вивчення особистих якостей










2

Фізична підготовленість










3

Психологічний відбір











Висновок за результатами професійного відбору:
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
     (підпис особи, яка проводила відбір)

З результатами і висновком ознайомлений:
_____________________________________________________________________________
     (підпис особи, щодо якої проводився відбір)

Висновок посадової особи, яка проводила вивчення особистих якостей кандидата:
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
(військове звання, підпис, ініціали, прізвище)

"___"____________ 20 ___ року

Висновок військового комісара (для військовослужбовців строкової військової служби - висновок командира військової частини):
_____________________________________________________________________________
     (військове звання, підпис, ініціали, прізвище)

"___"___________ 20 ___ року

__________
Примітки:


1. Посадові особи, які здійснювали професійний відбір, результати відбору за напрямами заносять до картки професійного відбору кандидата.




2. Висновок за результатами професійного відбору кандидата видається:
щодо громадян призовного віку, які мають відповідний рівень освіти і не проходили строкової військової служби, військовозобов'язаних та жінок - керівництвом військового комісаріату;
щодо військовослужбовців строкової військової служби - посадовою особою військової частини, на яку рішенням командира військової частини покладено виконання цих обов'язків.




3. У разі позитивного висновку за результатами проходження кандидатом професійного відбору картка професійного відбору кандидата разом з особовою справою направляються командиру військової частини.




4. Відомості та матеріали професійного відбору зберігаються у військовому комісаріаті (штабі військової частини) протягом трьох років.




5. Картки професійного відбору кандидатів, які не пройшли професійного відбору, зберігаються:
на громадян призовного віку, які мають відповідний рівень освіти, та жінок - протягом трьох років у районному (міському) військовому комісаріаті;
на військовослужбовців строкової військової служби до звільнення їх з військової служби - у штабі військової частини разом з обліково-послужною картою військовослужбовця.










Додаток 8
до Інструкції про організацію
виконання Положення
про проходження громадянами
України військової служби
у Збройних Силах України


АТЕСТАЦІЯ
на присвоєння первинного військового звання офіцерського складу






Додаток 9
до Інструкції про організацію
виконання Положення
про проходження громадянами
України військової служби
у Збройних Силах України


Зразок

АРКУШ БЕСІДИ

"___" ____________ 20___ року

з ____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________

Присутні під час проведення бесіди ______________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________

Дата народження ______________________________________________________________

У Збройних Силах (з якого часу) _________________________________________________

Сімейний стан ________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________

Вислуга років: календарна ______________________________________________________

пільгова _________________________________________________________________

Ставлення до звільнення _______________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________

Забезпеченість житлом ________________________________________________________
____________________________________________________________________________

Прохання (побажання) військовослужбовця _______________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________

Бажання військовослужбовця проходити службу у військовому резерві
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________

Претензії до порядку та терміну подання до звільнення ______________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________

Рішення щодо терміну подання до звільнення ______________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________

Дано роз'яснення про пільги і переваги щодо працевлаштування та матеріального забезпечення
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________


Бесіду провів _________________________________________________________________
   (посада, військове звання, підпис, ініціали та прізвище)

З аркушем бесіди ознайомлений _________________________________________________
    (військове звання, підпис, ініціали та прізвище)

"___" ____________ 20 __ року

__________
Примітка.


Аркуш бесіди за необхідності заповнюється і під час вирішення інших питань проходження військової служби військовослужбовцем.










Додаток 10
до Інструкції про організацію
виконання Положення
про проходження громадянами
України військової служби
у Збройних Силах України
(у редакції наказу Міністерства
оборони України
19.03.2013  № 181)


ПЕРЕЛІК
посад офіцерського складу та граничних строків перебування на них

Найменування групи ВОС

Група ВОС

Характер службової діяльності

Строки перебування на посадах, у роках

молодшого офіцерського складу

старшого офіцерського складу

вищого офіцерського складу

1

2

3

4

5

6

Управління бойовими діями військ (сил). Бойове застосування механізованих, танкових, аеромобільних військ і морської піхоти

02

Командний профіль

4

5

5

Бронетанкова техніка

42

Інженерний і технічний профілі

5

6

8

Управління бойовими діями ракетних військ і артилерії та берегових ракетно-артилерійських військ. Бойове застосування оперативно-тактичних і тактичних ракет, наземної артилерії та берегового ракетно-артилерійського озброєння

03

Командний профіль

4

5




Ракетно-артилерійське озброєння

43

Інженерний і технічний профілі

5

6




Управління бойовими діями зенітних ракетних та радіотехнічних військ. Бойове застосування зенітного ракетного, зенітного артилерійського та радіотехнічного озброєння протиповітряної оборони

04

Командний профіль

4

6

8

Зенітне ракетне, зенітне артилерійське та радіотехнічне озброєння протиповітряної оборони

44

Інженерний і технічний профілі

5

7




Управління бойовими діями авіації. Бойове застосування авіації

06

Командний профіль

5

5

6

Авіаційна техніка та озброєння Повітрянодесантна (парашутно-десантна) техніка

46

Інженерний і технічний профілі

5

6




Управління бойовими діями ВМС ЗСУ. Бойове застосування підводних човнів і надводних кораблів

07

Командний профіль

5

5

6

Корабельна техніка та озброєння

47

Інженерний і технічний профілі

5

6




Космічні засоби

48

Інженерний і технічний профілі

5

6




Організація і ведення розвідки

09

Командний профіль

4

5

6

Засоби військової розвідки

49

Інженерний і технічний профілі

5

6




Інженерне забезпечення бойових дій військ (сил)

10

Командний профіль

4

5




Інженерне озброєння

50

Інженерний і технічний профілі

5

6




Радіаційне, хімічне і біологічне забезпечення бойових дій військ (сил)

11

Командний профіль

4

5




Озброєння і засоби радіаційного, хімічного, біологічного захисту

51

Інженерний і технічний профілі

5

6




Організація зв’язку. Застосування засобів зв’язку

12

Командний профіль

4

5

8

Засоби зв’язку

52

Інженерний і технічний профілі

5

6




Організація автоматизації управління військами (силами)

13

Командний профіль

4

5




Математичне, програмне, інформаційне та технічне забезпечення функціонування автоматизованих систем управління

53

Інженерний і технічний профілі

5

6




Організація радіоелектронної боротьби. Застосування засобів радіоелектронної боротьби

14

Командний профіль

4

5




Засоби радіоелектронної боротьби

54

Інженерний і технічний профілі

5

6




Організація відновлення та будівництва автомобільних доріг. Організація дорожньо-комендантської служби

18

Командний профіль

5

7




Відбудова та будівництво автодоріг і мостів на автомобільних шляхах

58

Інженерний і технічний профілі

5

7




Топогеодезичне забезпечення військ (сил)

19

Командний профіль

5

8




Топогеодезичні роботи і техніка

59

Інженерний і технічний профілі

8

8




Гідрометеорологічне (метеорологічне) та геофізичне забезпечення військ (сил)

20

Командний профіль

5

8




Гідрометеорологічні (метеорологічні) та геофізичні роботи і техніка

60

Інженерний і технічний профілі

8

8




Навігаційно-гідрографічне, геофізичне та гідрометеорологічне забезпечення ВМС ЗСУ

21

Командний профіль

5

8




Навігаційно-гідрографічні, геофізичні та гідрометеорологічні роботи. Навігаційно-гідрографічна техніка

61

Інженерний і технічний профілі

8

8




Організація та здійснення військового будівництва та експлуатації будівель та споруд

22

Командний профіль

5

8




Проведення та забезпечення будівельних робіт. Технічна експлуатація будівель і споруд

62

Інженерний і технічний профілі

8

8




Організація тилового забезпечення військ (сил)

23

Командний профіль

4

6

6

Організація забезпечення ракетним паливом, пальним і мастильними матеріалами військ (сил)

24

Командний профіль

4

6




Організація продовольчого, речового, шкіперського і торговельно-побутового забезпечення військ (сил)

25

Командний профіль

4

6

8

Технологія та товарознавство харчових продуктів і речового майна. Технічні засоби продовольчої та речової служби

65

Інженерний і технічний профілі

5

6




Транспортне забезпечення військ (сил)

26

Командний профіль

5

6




Автотехнічне забезпечення

56

Інженерний і технічний профілі

5

6




Протипожежна охорона

28

Командний профіль

6

7




Мобілізаційно-кадрова робота. Оборонне планування

29

Командний профіль

5

6

8

Захист інформації та криптології

30

Командний профіль

6

7




Фінансове забезпечення

31

Командний профіль

5

6




Фізична культура і спорт

32

Командний профіль

5

6




Інформаційно-аналітичне забезпечення та військова журналістика

33

Командний профіль

5

6




Організація морально-психологічного забезпечення військ (сил)

34

Командний профіль

4

5




Інші спеціальності

39

Командний профіль

5

5




Метрологічне забезпечення

67

Інженерний і технічний профілі

8

8




Спеціальності юридичного профілю

85

Юридичний профіль

5

6




Організація медичного забезпечення військ (сил)

90

Медичний профіль

5

6




Спеціальності ветеринарного профілю

99

Ветеринарний профіль

5

6





__________
Примітки:


1. Для командування, наукових, науково-педагогічних (педагогічних) працівників вищих військових навчальних закладів та науково-дослідних установ Збройних Сил України, військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів строки перебування на посадах визначаються наказом Міністерства оборони України та Міністерства освіти і науки України від 20 серпня 2001 року № 285/602 "Про затвердження Інструкції про порядок заміщення вакантних посад командування, наукових, науково-педагогічних (педагогічних) працівників у вищих військових навчальних закладах (військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів) на конкурсній основі", зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 10 вересня 2001 року за № 792/5983.




2. До початку навчального року в усіх кадрових органах формуються контрольні списки офіцерів, строк перебування на посадах яких закінчується в наступному році, із зазначенням посад, на які доцільно їх призначати. Визначення посад для призначення здійснюється на підставі висновків оцінних карток, складених за підсумками навчального року. Усі зазначені офіцери включаються до відповідних планів переміщень осіб офіцерського складу на наступний рік.




3. Питання про продовження строків перебування осіб офіцерського складу на посадах командування, наукових, науково-педагогічних (педагогічних) працівників вищих військових навчальних закладів та науково-дослідних установ Збройних Сил України, військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів порушується посадовими особами, які мають право призначати на посади, що займають ці офіцери, лише в разі їх переобрання за підсумками конкурсу в порядку, визначеному наказом Міністерства оборони України та Міністерства освіти і науки України від 20 серпня 2001 року № 285/602 "Про затвердження Інструкції про порядок заміщення вакантних посад командування, наукових, науково-педагогічних (педагогічних) працівників у вищих військових навчальних закладах (військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів) на конкурсній основі", зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 10 вересня 2001 року за № 792/5983.










Додаток 11
до Інструкції про організацію
виконання Положення
про проходження громадянами
України військової служби
у Збройних Силах України


АТЕСТАЦІЯ






Додаток 12
до Інструкції про організацію
виконання Положення
про проходження громадянами
України військової служби
у Збройних Силах України
(у редакції наказу Міністерства
оборони України
19.03.2013  № 181)


Зразок

СПИСОК
військовослужбовців, які оцінені до призначення на посади, переміщення по службі

№ з/п

Військове звання (дата присвоєння)

Прізвище, ім’я та по батькові

Посада, яку обіймає, з якого часу, особистий номер, посадовий оклад

ВОС

Дата народження, військова і вища освіта

Висновок та рекомендації за останнім щорічним оцінюванням, сума балів

Додаткові фактори, які характеризують військовослужбовця

























1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

На вищі посади














































На рівнозначні посади














































На нижчі посади














































У зв’язку із закінченням строку перебування на посаді















































Командир військової
частини А0195
полковник



А.А. Антоненко










Додаток 13
до Інструкції про організацію
виконання Положення
про проходження громадянами
України військової служби
у Збройних Силах України
(у редакції наказу Міністерства
оборони України
19.03.2013  № 181)


ОЦІННА КАРТКА
військовослужбовця






Додаток 14
до Інструкції про організацію виконання
Положення про проходження
громадянами України військової служби
у Збройних Силах України





Зразок





ЗАТВЕРДЖУЮ
Командувач Сухопутних військ
Збройних Сил України
генерал-полковник А.В. Коваленко
"____" _________ 20__ року


ПЛАН
переміщення військовослужбовців на посади номенклатури призначення командувача Сухопутних військ Збройних Сил України

№ з/п

Найменування посади, що підлягає комплектуванню (ШПК, ВОС, оклад, дата, з якої посада вакантна, або хто та з якого часу вивільняє, причина вивільнення)

Кандидати, які плануються до переміщення на посади

Відмітка про реалізацію

військове звання (дата присвоєння), прізвище, ім’я та по батькові, особистий номер, займана посада, з якого часу, ШПК, ВОС, оклад за посадою

дата народження, освіта (рік закінчення навчального закладу)

висновок та сума балів за останнім щорічним оцінюванням

підстава включення в план переміщення

1

2

3

4

5

6

7

1

Начальник штабу - перший заступник командира 30 гаубичного самохідно-артилерійського полку (шпк "підполковник", ВОС0304002, 1110 грн), вакантна з 20.10.2012

Підполковник (19.01.2011)
Колмик Олексій Вікторович, 1234567890, командир гаубичного самохідно-артилерійського дивізіону 30 артилерійського полку з 26.06.2009 (шпк "підполковник", ВОС-0304003, 1085 грн)

11.07.1975, Національна академія оборони України (отр) у 2009 р.

Займаній посаді відповідає. Гідний зарахування до Резерву для просування по службі. 41,5

Пункт 16 Резерву командувача Сухопутних військ Збройних Сил України




2

Командир гаубичного самохідно-артилерійського дивізіону 30 гаубичного самохідно-артилерійського полку (шпк "підполковник", ВОС-0304003, 1085 грн), підполковник Колмик О.В., який вивільняє посаду у квітні 2013 року шляхом просування по службі

Майор (21.06.2009)
Дем’янчик Андрій Олегович, 2134576098, слухач Національного університету оборони України з 01.09.2011, колишній начальник штабу - перший заступник командира гаубичного самохідно-артилерійського дивізіону 30 артилерійського полку (шпк "майор", ВОС-0304003, 1060 грн)

28.02.1977, ВІА СДУ у 1998 р.

Займаній посаді відповідає. Гідний зарахування до Резерву для просування по службі. 41,4

Пункт 32 Резерву командувача Сухопутних військ Збройних Сил України і попередній розподіл випускників НУОУ 2013 року




3

Командир зенітного ракетно-артилерійського дивізіону 5 окремої механізованої бригади (шпк "підполковник", ВОС0401003, 1085 грн), підполковник Сухий В.П., який у квітні 2013 року підлягає звільненню з військової служби у зв’язку з досягненням граничного віку перебування на військовій службі

Підполковник (12.08.2012)
Антипенко Роман Миколайович, 2213677894, командир зенітного ракетно-артилерійського дивізіону 20 зенітного ракетного полку (шпк "підполковник", ВОС-0402003, 1085 грн)

30.12.1981, ХУПС у 2003 р.

Займаній посаді відповідає. 39,4

Проведення організаційних заходів, визначених директивою Міністра оборони України від 30.08.2012 № 322/1/16













Додаток 15
до Інструкції про організацію
виконання Положення
про проходження громадянами
України військової служби
у Збройних Силах України


ПЕРЕЛІК
документів виїзної справи

1. Рапорт військовослужбовця з клопотанням про направлення за кордон.

2. Подання (крім військовослужбовців, направлених на навчання терміном до 1 року).

3. Копія додатка до укладеного контракту про проходження військової служби.

4. Два примірники автобіографії (рукописний і друкований).

5. Довідка про проходження військової служби для осіб офіцерського складу, послужний список - для інших осіб.

6. Довідка про перспективи подальшого використання військовослужбовця після завершення проходження військової служби (навчання) за кордоном (крім військовослужбовців, які направляються до іншої держави у складі військового підрозділу).

7. Особовий листок по обліку кадрів для осіб офіцерського складу, обліково-послужна картка або її засвідчена копія - для осіб рядового, сержантського і старшинського складу.

8. Довідка військово-лікарської комісії про придатність до проходження військової служби за кордоном.

9. Копія паспорта громадянина України.

10. Копія документів про освіту.

11. Копія свідоцтва про укладення шлюбу (розірвання шлюбу).

12. Погодження підрозділу військової контррозвідки щодо виїзду за кордон.

13. Одна фотокартка розміром 9 х 12 см.

__________
Примітки:


1. Копії документів, що долучаються до виїзної справи, та фотокартка завіряються в установленому порядку.




2. На останній сторінці подання робиться запис: "Виїзну справу перевірив. Облікові дані відповідають дійсності. Начальник відділу кадрів (військове звання, підпис, ініціали та прізвище)".







Додаток 16
до Інструкції про організацію
виконання Положення
про проходження громадянами
України військової служби
у Збройних Силах України



Начальнику управління особового
складу - заступнику начальника
штабу Командування Сухопутних
військ Збройних Сил України
04119, м. Київ


Зразок

ЗАЯВКА
на навчання військовослужбовців
у __________________

Прошу Вас спланувати з 1 липня 2009 року навчання військовослужбовців для військових частин 6 АК з розрахунку:

1. Для підготовки (перепідготовки) не за прямим посадовим призначенням

Для військової частини А0123, м. Артемівськ Донецької області

Найменування посад, на яких повинні навчатися військовослужбовці

ВОС, код

Кількість

Осіб (за статтю)

механік

407256

2

чоловіків - 2

радіотелеграфіст

425640

1

чоловіків - 1


2. На базовому рівні підготовки для заміщення посад сержантів і старшин

Для військової частини А2345, м. Кривий Ріг

Найменування посад, на яких повинні навчатися військовослужбовці

ВОС, код

Кількість

Осіб (за статтю)

командир танка

113194

16

чоловіків - 16

медична сестра

879249

6

жінок - 6

командир ЗСУ

157150

1

чоловіків - 1


Командир військової
частини А0123
полковник



Ф.Ф. Федоренко










Додаток 17
до Інструкції про організацію
виконання Положення
про проходження громадянами
України військової служби
у Збройних Силах України


ПЕРЕЛІК
документів, що подаються з Поданням до звільнення військовослужбовця з військової служби

При поданні до звільнення з військової служби за підставами:

1. У зв'язку із закінченням строку контракту подаються:

копія рапорту військовослужбовця;

копія контракту про проходження військової служби;

копія розрахунку вислуги років військової служби (при набутті права на пенсійне забезпечення за вислугою років).

2. За власним бажанням подаються:

копія рапорту військовослужбовця;

копія розрахунку вислуги років військової служби (при набутті права на пенсійне забезпечення за вислугою років).

3. За станом здоров'я подаються:

висновок (постанова) військово-лікарської комісії;

копія розрахунку вислуги років військової служби (при набутті права на пенсійне забезпечення за вислугою років).

4. У зв'язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів подаються:

висновок (постанова) військово-лікарської комісії;

копія розрахунку вислуги років військової служби (при набутті права на пенсійне забезпечення за вислугою років).

5. Через сімейні обставини або з інших поважних причин, перелік яких затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 1994 року № 150, подаються:

копія рапорту військовослужбовця;

документи, що підтверджують наявність сімейних обставин або інших поважних причин;

копія розрахунку вислуги років військової служби (при набутті права на пенсійне забезпечення за вислугою років).

6. Через службову невідповідність подаються:

копія наказу про накладене дисциплінарне стягнення або документа про позбавлення (відмову в оформленні) допуску до державної таємниці;

{Абзац третій пункту 6 виключено на підставі Наказу Міністерства оборони № 782 від 03.11.2014}

копії документів (службової картки, матеріалів службових розслідувань, рішення ради офіцерів тощо), що засвідчують здійснені військовослужбовцем правопорушення;

копія аркуша бесіди;

копія розрахунку вислуги років військової служби (при набутті права на пенсію за вислугу років);

у разі звільнення в порядку, визначеному пунктом 12.3 розділу ХІІ Інструкції, - підтвердження керівника кадрового органу, визначеного пунктом 12.2 розділу ХІІ Інструкції, щодо неможливості використання на посадах, що не передбачають допуску до відомостей, що становлять державну таємницю, та неможливості звільнення за іншими підставами.

7. У зв'язку з обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі, позбавлення військового звання чи позбавлення права займати певні посади, подаються:

копія рішення судових органів;

витяг із наказу командира військової частини про виключення зі списків особового складу військової частини;

копія розрахунку вислуги років військової служби (у разі наявності).

8. У зв'язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем подаються:

копія атестації;

копії документів (службової картки, матеріалів службових розслідувань, рішення ради офіцерів тощо), що свідчать про невиконання військовослужбовцем умов контракту;

копія аркуша бесіди;

копія розрахунку вислуги років військової служби (при набутті права на пенсійне забезпечення за вислугою років).

9. У зв'язку із систематичним невиконанням умов контракту командуванням подаються:

рапорт військовослужбовця з викладенням фактів умов невиконання командуванням умов контракту;

копії документів, що свідчать про невиконання командуванням умов контракту;

звіт спеціальної комісії, яка за доповіддю командира військової частини чи за зверненням військовослужбовця була утворена рішенням посадової особи, яка має право приймати рішення щодо звільнення військовослужбовця з військової служби у зв'язку із систематичним невиконанням умов контракту командуванням.

10. За віком:

копія рапорту військовослужбовця (у разі звільнення на підставі частини дев’ятої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу");

копія розрахунку вислуги років військової служби;

копія висновку (постанови) військово-лікарської комісії (у разі її проходження військовослужбовцем).

11. У зв’язку з набранням законної сили судовим рішенням, відповідно до якого військовослужбовця притягнуто до відповідальності за адміністративне корупційне правопорушення:

копія судового рішення;

копія розрахунку вислуги років військової служби (при набутті права на пенсійне забезпечення за вислугою років).

12. У разі неможливості переведення військовослужбовця на іншу посаду у зв’язку з безпосереднім його підпорядкуванням близькій особі:

копії паспортів цього військовослужбовця та близької йому особи;

підтвердження керівника кадрового органу, визначеного пунктом 12.2 цієї Інструкції, щодо відсутності вакантних посад, що виключають безпосереднє підпорядкування цього військовослужбовця близькій йому особі.

13. У разі звільнення з військової служби в особливий період жінок, які мають дитину (дітей) віком до 18 років:

копія рапорту військовослужбовця;

документи, що підтверджують наявність дитини (дітей) віком до 18  років (після пред’явлення оригінали повертаються);

копія розрахунку вислуги років військової служби (при набутті права на пенсійне забезпечення за вислугою років).

__________
Примітка.


За необхідності з Поданням можуть бути подані інші додаткові документи, що підтверджують відповідну підставу до звільнення з військової служби військовослужбовців.


Інші НПА

Наказ Мін'юст №1269/5 від 24.07.2008 Про затвердження Інструкції з ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян Указ Президент №945 від 20.12.2014 Про формування комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Національного антикорупційного бюро України Постанова КМУ №704 від 19.12.2014 Про внесення змін до Регламенту Кабінету Міністрів України Розпорядження КМУ №1236 від 17.12.2014 Про присвоєння рангів державним службовцям Розпорядження КМУ №1231 від 17.12.2014 Про призначення Светеліка О.Д. заступником Міністра енергетики та вугільної промисловості України Розпорядження КМУ №1230 від 17.12.2014 Про призначення Мущиніна В.В. заступником Міністра соціальної політики України Розпорядження КМУ №1229 від 17.12.2014 Про призначення Шевченка В.В. першим заступником Міністра соціальної політики України Розпорядження КМУ №1228 від 17.12.2014 Про призначення Ліхового І.Д. першим заступником Міністра культури України Розпорядження КМУ №1227 від 17.12.2014 Про призначення Паскала В.Ф. заступником Міністра внутрішніх справ України Розпорядження КМУ №1226 від 17.12.2014 Про призначення Баженкова Є.В. заступником Міністра молоді та спорту України - керівником апарату