Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Постанова Центрвиборчком № 1822 від 15.10.2014 Про скаргу кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 80 Балицького Є.В., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 13 жовтня 2014 року № 21-36-34066

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 15 жовтня 2014 року № 1822


Про скаргу кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 80 Балицького Є.В., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 13 жовтня 2014 року № 21-36-34066

До Центральної виборчої комісії 13 жовтня 2014 року надійшла скарга кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 80 Балицького Євгена Віталійовича на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року на дії кандидата у народні депутати України у цьому ж окрузі Генова Тараса Сергійовича.

У своїй скарзі суб’єкт звернення просить визнати дії кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 80 Генова Тараса Сергійовича щодо розповсюдження відомостей, які мають недостовірний, наклепницький характер та посягають на його права і свободи, такими, що порушують положення частини шостої статті 74 Закону України "Про вибори народних депутатів України" (далі - Закон), оголосити кандидату в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 80 Генову Тарасу Сергійовичу попередження.

Суб’єкт звернення зі скаргою обґрунтовує свої вимоги тим, що 9 жовтня 2014 року надійшли у продаж місцеві друковані видання, а саме "Главная газета Мелитополя" та "Наш город-плюс", в яких розміщені статті під назвою "Самый бесполезный мажоритарщик - Евгений Балицкий", замовником яких є кандидат у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 80 Генов Т.С. Так, у вказаних статтях міститься інформація, яка, на думку суб’єкта звернення зі скаргою, має недостовірний, наклепницький характер та посягає на його права і свободи, що є порушенням частин шостої та десятої статті 74 Закону, допущеним кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 80 Геновим Т.С.

На підтвердження своєї правової позиції суб’єкт звернення додав до скарги вищевказані друковані матеріали.

На виконання частини десятої статті 111 Закону копію скарги з доданими до неї документами 14 жовтня 2014 року надано суб’єкту оскарження з повідомленням про можливість подати письмові пояснення по суті скарги.

Проте на час розгляду скарги до Центральної виборчої комісії суб’єктом оскарження письмових пояснень не надано.

Відповідно до пункту 4 частини першої статті 12 Закону суб’єктом виборчого процесу є кандидат у народні депутати України, зареєстрований у порядку, встановленому Законом.

Постановою Центральної виборчої комісії від 19 вересня 2014 року № 1023 "Про реєстрацію кандидатів у народні депутати України, які балотуються в одномандатних виборчих округах у порядку самовисування на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року" зареєстровано кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 80 Балицького Євгена Віталійовича.

Постановою Центральної виборчої комісії від 26 вересня 2014 року № 1206 "Про реєстрацію кандидатів у народні депутати України, висунутих Комуністичною партією України, в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року" зареєстровано кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 80 Генова Тараса Сергійовича.

За змістом частин першої та другої статті 108 Закону та пунктів 2.1, 2.2 Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України (далі - Порядок), затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133, кандидат у народні депутати України, зареєстрований у встановленому Законом порядку, може оскаржити до виборчої комісії, зокрема, дії іншого кандидата у народні депутати України. Частиною восьмою вказаної статті Закону та пунктом 3.4 Порядку передбачено, що скарга на дії чи бездіяльність кандидата у народні депутати України може бути подана до Центральної виборчої комісії.

Таким чином, Комісія зазначає, що згідно зі статтею 108 Закону скаргу подано належним суб’єктом звернення зі скаргою до належного суб’єкта розгляду скарги.

Розглянувши скаргу та додані до неї матеріали суб’єкта звернення зі скаргою, Центральна виборча комісія встановила.

Відповідно до частини першої статті 68 Закону передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

Згідно з частиною першою, пунктом 5 частини другої статті 61 Закону попередження кандидату у народні депутати України оголошується в разі порушення кандидатом у народні депутати України обмежень щодо проведення передвиборної агітації, у тому числі за проведення агітації після 24 години останньої п’ятниці перед днем голосування.

Частиною десятою статті 74 Закону встановлено, що забороняється розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію - суб’єкта виборчого процесу або про кандидата у народні депутати України, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому порядку.

Відповідно до частин першої - третьої статті 112 Закону докази, на підставі яких виборча комісія встановлює наявність чи відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення суб’єкта звернення зі скаргою, суб’єкта оскарження чи заінтересованих осіб, та інші обставини, що мають значення для правильного розгляду скарги, надають виборчій комісії суб’єкт звернення зі скаргою, суб’єкт оскарження, заінтересовані особи.

Якщо суб’єкт звернення, суб’єкт оскарження чи заінтересована особа не надасть докази для підтвердження обставин, на які він посилається, виборча комісія вирішує справу на основі наявних доказів.

За змістом частини п’ятої статті 112 Закону обставини (факти), для доведення яких законом встановлено певні засоби доказування, не можуть доводитися іншими засобами доказування.

Враховуючи положення частини десятої статті 74 Закону, факт, що відомості про кандидата у народні депутати України носять недостовірний або наклепницький характер, встановлюється виключно судом.

Натомість відповідного рішення суду суб’єктом звернення зі скаргою до Центральної виборчої комісії не надано. Разом з тим, подані суб’єктом звернення друковані матеріали, а саме газети "Главная газета Мелитополя" та "Наш город-плюс" не є належними та допустимими доказами в розумінні частини десятої статті 74 Закону, що підтверджують факт розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про кандидата у народні депутати України.

Отже, суб’єктом звернення зі скаргою не доведено факт порушення суб’єктом оскарження обмежень щодо проведення передвиборної агітації, а саме розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про кандидата у народні депутати України у визначений Законом спосіб.

З огляду на викладене у Центральної виборчої комісії відсутні підстави для задоволення вимог, зазначених суб’єктом звернення у своїй скарзі.

Враховуючи викладене, відповідно до частини другої статті 61, частин першої, другої, восьмої статті 108, частини першої статті 109, частини четвертої статті 111, статті 112, частин першої, третьої, четвертої, десятої статті 113 Закону України "Про вибори народних депутатів України", керуючись статтями 11 - 13, частиною четвертою статті 14, частиною четвертою статті 15, частиною другою статті 27 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. У задоволенні скарги кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 80 Балицького Євгена Віталійовича на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року відмовити.

2. Копії цієї постанови надіслати кандидатам у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 80 Балицькому Є.В. та Генову Т.С.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Заступник Голови
Центральної виборчої комісії


А.МАГЕРА


Інші НПА

Постанова Центрвиборчком №1820 від 15.10.2014 Про реєстрацію офіційного спостерігача від політичної партії Всеукраїнське об’єднання \"Батьківщина\" в закордонному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1819 від 15.10.2014 Про реєстрацію офіційного спостерігача від Асоціації генеральних штатів Європи - Європейського студентського форуму на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1818 від 15.10.2014 Про реєстрацію офіційних спостерігачів від Міжнародної комісії з прав людини на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1817 від 15.10.2014 Про реєстрацію офіційних спостерігачів від Світового Конґресу Українців на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1816 від 15.10.2014 Про реєстрацію офіційних спостерігачів від Парламентської Асамблеї НАТО на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1815 від 15.10.2014 Про реєстрацію офіційних спостерігачів від Чеської Республіки на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1814 від 15.10.2014 Про реєстрацію офіційних спостерігачів від Королівства Норвегія на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1813 від 15.10.2014 Про заяву кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 46 Боровика М.П., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 13 жовтня 2014 року за № 21-36-34192 Постанова Центрвиборчком №1811 від 15.10.2014 Про скасування реєстрації довіреної особи кандидата у народні депутати України Зубика В.В., зареєстрованого в одномандатному виборчому окрузі № 195 на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1810 від 15.10.2014 Про скасування реєстрації довіреної особи кандидата у народні депутати України Федорука А.П., зареєстрованого в одномандатному виборчому окрузі № 95 на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року