Постанова Центрвиборчком № 951 від 15.09.2014 Про відмову в реєстрації ініціативної групи з проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, утвореної на зборах громадян України, що відбулися 5 вересня 2014 року в місті Києві

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 15 вересня 2014 року № 951

Про відмову в реєстрації ініціативної групи з проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, утвореної на зборах громадян України, що відбулися 5 вересня 2014 року в місті Києві

До Центральної виборчої комісії 10 вересня 2014 року уповноваженим представником ініціативної групи з проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою Власенком С.В. подано документи зборів громадян України щодо проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

З указаних документів вбачається, що в місті Києві 5 вересня 2014 року за адресою: вул. Турівська, 13, за ініціативою політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" відбулися збори громадян України щодо проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, в яких згідно з протоколом цих зборів узяли участь 2 735 осіб, якими визнано доцільним проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою та схвалено пропозицію про винесення на всеукраїнський референдум за народною ініціативою питання: "Чи підтримуєте приєднання України до Організації Північноатлантичного договору (НАТО) як системи колективної безпеки?" Зазначеними зборами також утворено ініціативну групу в складі 678 осіб, якій доручено збирання підписів громадян під вимогою про проведення всеукраїнського референдуму за народною  ініціативою.

Розглянувши документи проведених зборів громадян України та інші наявні в Центральній виборчій комісії матеріали, Комісія встановила.

Порядок утворення ініціативної групи всеукраїнського референдуму визначено статтею 30 Закону України "Про всеукраїнський референдум" (далі – Закон).

Так, відповідно до частини першої вказаної статті Закону ініціативна група з проведення всеукраїнського референдуму утворюється на зборах громадян України, в яких бере участь не менш як дві тисячі громадян України, які мають право голосу на всеукраїнському референдумі.

Згідно з частиною другою статті 30 Закону не пізніше ніж за п’ять календарних днів до дня проведення зборів громадян України щодо проведення всеукраїнського референдуму їх ініціатори повинні письмово повідомити про дату, час, місце і мету зборів Центральну виборчу комісію.

За змістом частини третьої зазначеної статті Закону Центральна виборча комісія направляє на збори громадян України щодо проведення всеукраїнського референдуму представника (представників) для посвідчення факту проведення зборів, включаючи перевірку дотримання вимог Закону під час організації зборів, зокрема при реєстрації їх учасників, проведенні зборів, прийнятті відповідних рішень тощо.

До Центральної виборчої комісії 30 серпня 2014 року надійшло повідомлення політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" про проведення 5 вересня 2014 року у приміщенні офісу цієї партії за адресою: вул. Турівська, 13, м. Київ, 04080 зборів громадян України щодо проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою з питання про вступ України до Організації Північноатлантичного договору (НАТО).

Разом з тим, 5 вересня 2014 року до Центральної виборчої комісії надійшла ухвала Окружного адміністративного суду м. Києва від 4 вересня 2014 року в справі № 826/13050/14 за позовом політичної партії "Союз" до політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", Центральної виборчої комісії, якою заборонено Центральній виборчій комісії направляти представника (представників) на збори громадян України щодо проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою стосовно вступу України до Організації Північноатлантичного договору (НАТО), заплановані на 5 вересня 2014 року.

Відповідно до частини п’ятої статті 118 Кодексу адміністративного судочинства України виконання ухвал з питань забезпечення адміністративного позову здійснюється негайно.

Зважаючи на зазначене, Центральна виборча комісія листом від 5 вересня 2014 року за № 21-34-3510 поінформувала політичну партію Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" як організатора зборів про те, що на виконання вищевказаної ухвали суду Комісія не направлятиме свого представника (представників) на збори громадян України щодо проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою з питання про вступ  України до Організації Північноатлантичного договору (НАТО), заплановані на 5 вересня 2014 року.

Представник Центральної виборчої комісії на збори громадян України щодо проведення всеукраїнського референдуму, які відбулися 5 вересня 2014 року, не направлявся.

За таких обставин під час утворення ініціативної групи з всеукраїнського референдуму за народною ініціативою на зборах громадян

України 5 вересня 2014 року порушено визначений статтею 30 Закону порядок.

Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та законами України.

Згідно з частиною другою статті 31 Закону відмова в реєстрації ініціативної групи може бути прийнята, зокрема, з мотивів порушення Конституції України чи законів України під час її утворення.

Враховуючи викладене, відповідно до частини другої статті 19 Конституції України, статті 30, частин першої – третьої статті 31 Закону України "Про всеукраїнський референдум", керуючись статтями 1113, пунктом 3 статті 17, статтею 20 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія  постановляє:

1. Відмовити в реєстрації  ініціативної групи з проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою з питання: "Чи підтримуєте приєднання України до Організації Північноатлантичного договору (НАТО) як системи колективної безпеки?", утвореної на зборах громадян України, які відбулися 5 вересня 2014 року в місті Києві.

2. Цю постанову видати уповноваженому представнику ініціативної групи з проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, а також оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.   

Голова
Центральної виборчої комісії              М. ОХЕНДОВСЬКИЙ