Про виноград та виноградне вино
Стаття 12. Фальсифікація вин, вермутів, коньяків України та бренді 

Ст. 12 ЗУ Про виноград та виноградне вино від 16.06.2005 № 2662-IV


Чинний зі змінами. Перевірено 08.07.2019
{ Назва статті 12 в редакції Закону N 3427-IV від 09.02.2006 }
  Фальсифікацією є: { Абзац перший статті 12 із змінами, внесеними згідно із Законом N 3427-IV від 09.02.2006 }

нерегламентоване застосування цукру або продуктів, що містять цукор, у тому числі виноградного походження, для штучного підвищення вмісту спирту у винах, підміна сортів винограду або зменшення терміну витримки при виготовленні вин марочних і коньяків України; { Абзац другий статті 12 в редакції Закону N 3427-IV від 09.02.2006 }

додавання води, плодово-ягідних матеріалів, витяжок і відварів з плодів і ягід;

підробка дешевих вин, вермутів, коньяків України та бренді під кращі вітчизняні або іноземні марки шляхом штучного збільшення екстрактивності, імітації кольору, аромату і смаку, а також додавання харчових або штучних речовин і есенцій; { Абзац четвертий статті 12 в редакції Закону N 3427-IV від 09.02.2006 }

штучна ароматизація рослинними екстрактами чи запашними речовинами органічного синтезу;

додавання замінників цукру (сахарину, аспартаму та інших подібних штучних речовин);

виготовлення сурогатів вин і коньяків України шляхом використання виноматеріалів, вироблених екстракцією водою виноградних вичавок або ізюму; { Абзац сьомий статті 12 в редакції Законів N 3427-IV від 03.02.2011 }

виготовлення сурогатів вин за відсутності продуктів переробки винограду;

підробка вина за походженням, місцем виробництва, сортовим складом шляхом додавання виноматеріалів з гібридів прямих виробників, які не входять до затвердженого сортименту;

етикетування, що не відповідає вимогам законодавства, використання інших видів дезінформації покупця при зовнішньому оформленні вин, вермутів, коньяків України і бренді; { Абзац десятий статті 12 в редакції Закону N 3427-IV від 09.02.2006 }

вироблення фальсифікованих коньяків України з коньячного спирту, який витримано менш як 3 роки, або з коньячного спирту, термін витримки якого менше, ніж передбачено технологічною інструкцією на виробництво цього найменування коньяку;

збільшення екстрактивності коньячних спиртів та коньяків шляхом додавання дубового екстракту та інших подібних речовин, а також додавання ефірних масел, есенцій, ароматизаторів та інших подібних речовин.