Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини
Стаття 4. Принципи виробництва, зберігання, перевезення та реалізації органічної продукції (сировини)
Ст. 4 ЗУ Про виробництво та обіг органічної сільгосп продукції № 425-VII від 03.09.2013
1. Загальними принципами виробництва, зберігання, перевезення та реалізації органічної продукції (сировини) є принципи:
1) добровільності;
2) рівності прав суб’єктів господарювання, які здійснюють виробництво, зберігання, перевезення та реалізацію органічної продукції (сировини);
3) раціонального використання природних ресурсів, забезпечення їх належного використання та відтворення;
4) відмови від використання генетично модифікованих організмів та продукції з них;
5) відмови від використання хімічно синтезованих зовнішніх ресурсів, за винятком виключних випадків, встановлених цим Законом;
6) довгострокового підтримання родючості ґрунту;
7) використання живих організмів та методів механічного виробництва;
8) забезпечення високого рівня біологічного розмаїття;
9) використання у виробництві процесів, що не завдають шкоди навколишньому природному середовищу, здоров’ю людей, рослинам, здоров’ю та благополуччю тварин.
2. Спеціальними принципами виробництва, зберігання, перевезення та реалізації органічної продукції (сировини) є принципи:
1) забезпечення збереження та відтворення родючості ґрунтів, стійкості ґрунтів та біологічного розмаїття ґрунтів методами, які оптимізують біологічну активність ґрунтів, забезпечують збалансоване постачання поживних речовин для рослин;
2) мінімізації використання невідновлювальних та зовнішніх ресурсів;
3) переробки відходів та супутніх продуктів рослинного та тваринного походження для подальшого використання у виробництві продукції рослинного та тваринного походження;
4) врахування місцевого або регіонального екологічного стану територій під час вибору категорії продукції для виробництва;
5) охорони здоров’я тварин шляхом заохочення природного імунного захисту тварин, відбору відповідних порід;
6) охорони рослин за допомогою превентивних заходів, таких як вибір відповідних видів та сортів, стійких до хвороб та шкідників, сівозміни, механічних та фізичних методів та захист від природних ворогів (шкідників);
7) врахування при виборі порід ступеня адаптації тварин до місцевих умов, їх життєздатності та стійкості до хвороб;
8) дотримання високого рівня благополуччя тварин, що задовольняє потреби, притаманні кожному окремому виду;
9) виробництва продукції органічного тваринництва з тварин, що були вирощені в органічних господарствах з самого народження впродовж усього життя;
10) годування тварин органічними кормами;
11) виключення використання штучно виведених поліплоїдних тварин;
12) збереження біологічного розмаїття природних водних екологічних систем, безперервної охорони водного середовища та якості навколишніх водних та поверхневих екологічних систем при виробництві продукції рибальства.