Ст. 16 ЗУ Про виробництво та обіг органічної сільгосп продукції № 425-VII від 03.09.2013
Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини
Стаття 16. Загальні правила виробництва органічної продукції та/або сировини
1. Фізичні або юридичні особи, яким надано право на виробництво органічної продукції (сировини), зобов’язані дотримуватися таких загальних правил виробництва органічної продукції та/або сировини:
1) дотримуватися вимог цього Закону і правил виробництва та обігу органічної продукції та сировини та/або дикорослих рослин, використовувати лише методи виробництва органічної продукції та/або сировини;
2) забезпечувати відокремлення виробництва органічної продукції (сировини) від виробництва неорганічної продукції (сировини), продукції перехідного періоду;
3) використовувати технології виробництва, які запобігають забрудненню або мінімізують будь-яке збільшення забруднення навколишнього природного середовища;
{Пункт 4 частини першої статті 16 виключено на підставі Закону № 191-VIII від 12.02.2015}
{Пункт 5 частини першої статті 16 виключено на підставі Закону № 191-VIII від 12.02.2015}
6) враховувати місцевий та регіональний екологічний стан територій під час вибору продукції для виробництва;
7) мінімізовувати використання невідновлюваних ресурсів та зовнішніх ресурсів;
8) забезпечувати збереження та відтворення родючості ґрунтів.
2. При виробництві органічних харчових продуктів шляхом переробки особи, яким надано право на виробництво органічної продукції (сировини), крім правил, зазначених у частині першій цієї статті, зобов’язані дотримуватися таких вимог:
1) виробляти продукцію переважно з інгредієнтів сільськогосподарського походження (крім води та кухонної солі);
2) не використовувати органічний інгредієнт разом з таким самим інгредієнтом у неорганічній формі або інгредієнтом у стадії перехідного періоду;
3) не використовувати речовини і технології, що відновлюють характеристики, втрачені при переробці та зберіганні органічних харчових продуктів, та виправляють результати халатності при переробці таких продуктів або іншим чином вводять в оману щодо справжньої природи продукту.
{Частину третю статті 16 виключено на підставі Закону № 191-VIII від 12.02.2015}
4. Продукти полювання та рибальства диких тварин не вважаються органічною продукцією.
5. Збирання дикорослих рослин та їх частин, що природно ростуть у лісах та на сільськогосподарських угіддях, вважається виробництвом органічної продукції, якщо:
1) такі райони не піддавалися протягом періоду не менш як п’ять років обробці продуктами, використання яких заборонено цим Законом;
2) таке збирання не впливає на стабільність природного середовища, існування або збереження видів рослин у районі збирання.
6. Збирання диких водоростей та їх частин, що ростуть у морських природних умовах, вважається органічним виробництвом за дотримання таких умов:
1) райони зростання водоростей мають високу екологічну якість, не забруднені речовинами, які забороняється використовувати при виробництві органічної продукції (сировини), або іншими шкідливими для здоров’я людини речовинами;
2) таке збирання не впливає на стабільність природного середовища, існування або збереження видів рослин у районі збирання.