Постанова КМУ № 324-2002-п від 13.03.2002 Про затвердження натуральних добових норм харчування в інтернатних установах, навчальних та санаторних закладах сфери управління Міністерства соціальної політики

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

від 13 березня 2002 р. № 324
Київ

Про затвердження натуральних добових норм харчування в інтернатних установах, навчальних та санаторних закладах сфери управління Міністерства соціальної політики

{Із змінами, внесеними згідно з  Постановою КМ
№ 35 від 25.01.2012}

{У назві і тексті Постанови слова “Міністерство праці та соціальної політики” в усіх відмінках замінено словами “Міністерство соціальної політики” у відповідному відмінку згідно з  Постановою КМ № 35 від 25.01.2012}

З метою вдосконалення організації харчування громадян, які проживають в інтернатних установах, навчаються у навчальних закладах та відпочивають у санаторіях сфери управління Міністерства праці та соціальної політики, Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити такі, що додаються, натуральні добові норми харчування в установах і закладах сфери управління Міністерства соціальної політики:

в інтернатних установах для громадян похилого віку та інвалідів, вищих навчальних закладах I-II рівня акредитації;

у дитячих будинках-інтернатах I-IV профілю, професійно-технічних училищах для дітей-інвалідів з вадами фізичного та розумового розвитку;

для відпочиваючих у санаторіях.

2. Міністерству соціальної політики, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечити дотримання натуральних добових норм харчування в межах асигнувань, що передбачаються у державному бюджеті та відповідних місцевих бюджетах на утримання установ та закладів, зазначених у пункті 1.

3. Визнати такими, що втратили чинність, пункт 1 і абзац другий підпункту 1 пункту 2 постанови Ради Міністрів УРСР від 11 січня 1989 р. № 14 "Про норми витрат на харчування і медикаменти в будинках-інтернатах для престарілих та інвалідів".

Прем"єр-міністр України

А.КІНАХ

Інд. 26

 

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 13 березня 2002 р. № 324

НАТУРАЛЬНІ ДОБОВІ НОРМИ ХАРЧУВАННЯ
в інтернатних установах для громадян похилого віку та інвалідів, вищих навчальних закладах I-II рівня акредитації сфери управління Мінсоцполітики

(грамів брутто на одну людину)

Перелік продуктів харчування

Тип закладу

геріатричні будинки-інтернати, пансіонати, будинки-інтернати загального типу, вищі навчальні заклади

психоневрологічні інтернати

1

2

3

Хліб житній

250

300

Хліб пшеничний

250

300

Борошно пшеничне

20

20

Крохмаль

5

5

Крупи, макаронні вироби, бобові

100

100

Цукор

45

45

Картопля

450

450

Овочі, усього

550

550

у тому числі:

 

 

 

буряк

80

80

 

морква

60

60

 

капуста

150

150

 

цибуля

60

60

 

інші свіжі овочі відповідно до сезону

100

100

 

квашені, консервовані овочі

100

100

Фрукти свіжі, у тому числі цитрусові

200

150

Фрукти сушені

20

20

Фрукти консервовані

50

50

Соки

150

150

М"ясо

100

100

М"ясні консерви, ковбасні вироби

20

20

Риба

100

100

Рибні консерви, оселедець

50

50

Молоко, кисломолочні продукти

450

450

Сир кисломолочний

50

50

Сир твердий

20

20

Сметана

20

20

Масло

25

25

Олія

35

35

Маргарин

5

5

Сало, смалець

20

20

Яйця, штук

1/3

1/3

Чай

1

0,5

Кава злакова

4

4

Кондитерські вироби

35

35

Какао

3

3

Сіль

10

10

Дріжджі

1

1

Спеції

2

2

Хімічний склад

Білки

115

118

Жири

118

121

Вуглеводи

425

455

Енергія, ккал

3222

3381

__________
Примітки:



1. Добова норма таких продуктів як ковбаса, сир, риба, дріжджі, мед тощо сумується за 7-10 днів і реалізується в 2-3 прийоми протягом цього періоду.


2. У разі відсутності необхідних продуктів харчування можна проводити їх заміну згідно із затвердженими МОЗ нормами заміни продуктів.


3. Для квашення овочів (огірків, помідорів, капусти тощо) та консервування овочів та фруктів використовують сіль і цукор згідно з рецептурами понад добову норму.

{Норми із змінами, внесеними згідно з  Постановою КМ № 35 від 25.01.2012}

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 13 березня 2002 р. № 324

НАТУРАЛЬНІ ДОБОВІ НОРМИ ХАРЧУВАННЯ
в дитячих будинках-інтернатах I-IV профілю, професійно-технічних училищах для дітей-інвалідів з вадами фізичного та розумового розвитку сфери управління Мінсоцполітики

(грамів брутто)

Перелік продуктів харчування

Норма на одного вихованця за віковими групами

3-7 років (дошкільний вік)

7-10 років (1-4 класи)

11-17 років (5-11 класи, учні ПТУ)

Хліб житній

100

150

200

Хліб пшеничний

150

200

250

Борошно пшеничне

35

35

40

Крохмаль

3

3

3

Крупи, макаронні вироби, бобові

50

65

80

Картопля

300

350

400

Овочі

300

350

400

Фрукти свіжі, у тому числі цитрусові

250

300

300

Фрукти сушені

15

20

20

Соки

200

200

200

Цукор

50

60

70

Мед

9

13

18

Кондитерські вироби

30

30

35

М"ясо

95

100

120

Птиця

30

30

40

Ковбасні вироби

20

25

25

Риба

75

85

100

Рибні продукти

7

10

15

Молоко, кисломолочні продукти

500

500

500

Сир кисломолочний

40

50

70

Сир твердий

12

15

20

Сметана

15

20

25

Масло

40

45

50

Олія

12

15

20

Сало

2

4

6

Яйця, штук

1

1

1

Кава злакова

4

4

4

Какао

1

2

3

Чай

0,2

0,5

1

Спеції

2

2

2

Дріжджі

1

1

1

Сіль

6

8

10

Хімічний склад

Білки

74

87

100

 

у тому числі тваринні

37

43

50

Жири

67

77

94

 

у тому числі олія

24

28

34

Вуглеводи

355

400

470

Енергія, ккал

2320

2640

3120