Постанова КМУ № 426-2002-п від 29.03.2002 Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту та Державної служби спеціального зв"язку та захисту інформації
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 29 березня 2002 р. N 426
Київ
Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших
військових формувань та осіб рядового, начальницького складу
органів і підрозділів цивільного захисту та Державної служби
спеціального зв"язку та захисту інформації
{ Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ
N 1455 ( 1455-2002-п ) від 26.09.2002
N 1402 ( 1402-2003-п ) від 04.09.2003
N 484 ( 484-2004-п ) від 14.04.2004
N 691 ( 691-2004-п ) від 26.05.2004
N 278 ( 278-2006-п ) від 13.03.2006
N 439 ( 439-2006-п ) від 05.04.2006
N 726 ( 726-2006-п ) від 25.05.2006
N 947 ( 947-2006-п ) від 08.07.2006
N 1074 ( 1074-2006-п ) від 01.08.2006 }
{ Дію Постанови поширено на військовослужбовців Державної
спеціальної служби транспорту згідно з Постановою КМ
N 1658 ( 1658-2006-п ) від 29.11.2006 }
{ Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ
N 1700 ( 1700-2006-п ) від 08.12.2006
N 17 ( 17-2007-п ) від 16.01.2007
N 108 ( 108-2007-п ) від 31.01.2007
N 896 ( 896-2009-п ) від 26.08.2009
N 1094 ( 1094-2010-п ) від 01.12.2010
N 1109 ( 1109-2011-п ) від 20.10.2011
N 1281 ( 1281-2011-п ) від 14.12.2011
N 297 ( 297-2013-п ) від 22.04.2013 }
З метою забезпечення раціонального харчування
військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань
Кабінет Міністрів України п о с т а н о в л я є:
1. Затвердити такі, що додаються:
норми харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших
військових формувань та осіб рядового, начальницького складу
органів і підрозділів цивільного захисту та Державної служби
спеціального зв"язку та захисту інформації; { Абзац другий пункту
1 в редакції Постанови КМ N 278 ( 278-2006-п ) від 13.03.2006; із
змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1700 ( 1700-2006-п )
від 08.12.2006 } норми заміни продуктів харчування військовослужбовців
Збройних Сил, інших військових формувань та осіб рядового,
начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту та
Державної служби спеціального зв"язку та захисту інформації.
{ Абзац третій пункту 1 в редакції Постанови КМ N 278
( 278-2006-п ) від 13.03.2006; із змінами, внесеними згідно з
Постановою КМ N 1700 ( 1700-2006-п ) від 08.12.2006 }
2. Міністерству оборони, іншим центральним органам
виконавчої влади, що здійснюють керівництво військовими
формуваннями, Службі зовнішньої розвідки, Міністерству внутрішніх
справ, Міністерству з питань надзвичайних ситуацій та у справах
захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи,
Державній службі спеціального зв"язку та захисту інформації і
Державній пенітенціарній службі: { Абзац перший пункту 2 із
змінами, внесеними згідно з Постановами КМ N 726 ( 726-2006-п )
від 25.05.2006, N 1700 ( 1700-2006-п ) від 08.12.2006, N 1109
( 1109-2011-п ) від 20.10.2011 }
проводити за погодженням з Міністерством фінансів і
Міністерством економіки у разі зміни цін на продовольство роботу з
уточнення вартості норм харчування за діючими середніми цінами не
частіше одного разу на квартал;
тимчасово припинити виплату компенсації встановленої вартості
норм харчування за час відпустки військовослужбовцям строкової
військової служби, курсантам вищих військових і вищих навчальних
закладів Міністерства внутрішніх справ, Міністерства з питань
надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків
Чорнобильської катастрофи, Державної служби спеціального зв"язку
та захисту інформації і Державної пенітенціарної служби, крім
військовослужбовців строкової військової служби і курсантів вищих
військових і вищих навчальних закладів зазначених міністерств і
служб з числа сиріт, осіб, позбавлених батьківського піклування
або в яких один з батьків загинув під час виконання обов"язків
військової служби, службових обов"язків під час перебування на
службі в органах внутрішніх справ, органах і підрозділах
цивільного захисту, Державній кримінально-виконавчій службі, а
також у разі перебування зазначених осіб у відпустці у зв"язку з
хворобою. { Абзац третій пункту 2 із змінами, внесеними згідно з
Постановами КМ N 1074 ( 1074-2006-п ) від 01.08.2006, N 1700
( 1700-2006-п ) від 08.12.2006, N 1109 ( 1109-2011-п ) від
20.10.2011 } { Пункт 2 в редакції Постанови КМ N 278 ( 278-2006-п ) від
13.03.2006 }
3. Визнати такими, що втратили чинність, акти Кабінету
Міністрів України згідно з переліком, що додається.
Прем"єр-міністр України А.КІНАХ
Інд. 29
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 29 березня 2002 р. N 426
НОРМИ
харчування військовослужбовців Збройних Сил
та інших військових формувань
Норма N 1 - загальновійськова
------------------------------------------------------------------ Найменування продукту | Кількість на одну людину | на добу, грамів ------------------------------------------------------------------ Хліб із суміші борошна житнього
обдирного і пшеничного першого сорту 350
Хліб із борошна пшеничного 400
першого сорту
Борошно пшеничне першого сорту 50
Борошно пшеничне другого сорту 15
Крупи різні 120
Макаронні вироби 40
М"ясо 200
Риба 150
Жири тваринні топлені, маргарин 15
Олія 25
Сир сичужний твердий 15
Масло 30
Яйця курячі, штук (на тиждень) 2
Цукор 70
Сіль, сіль йодована 25
Чай 1,2
Лавровий лист 0,2
Перець 0,3
Гірчичний порошок 0,3
Оцет 1
Томат-паста 6
Дріжджі хлібопекарські сухі або
пресовані 0,5
Картопля і овочі, усього 900
у тому числі:
картопля 600
капуста 130
буряки 30
морква 50
цибуля 50
огірки, помідори, коріння, зелень 40
Сухофрукти 20
або соки фруктові (плодово-ягідні) 100
Полівітамінний препарат типу
"Гексавіт", драже (видається
з 15 березня по 15 червня) 1
_______________
Примітки:
1. За цією нормою за рахунок держави харчуванням
забезпечуються:
а) військовослужбовці строкової військової служби, за
винятком тих, що забезпечуються харчуванням за іншими нормами;
військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського
складу військової служби, які проходять військову службу за
контрактом в Збройних Силах, крім вихідних, святкових днів та часу
перебування у відпустці, тільки обідом з розрахунку 45 відсотків
добового набору продуктів за цією нормою, за винятком тих, що
забезпечуються харчуванням за іншими підпунктами цього пункту або
за іншими нормами. Зазначеним військовослужбовцям на їх бажання за
рішенням командира військової частини дозволяється виплачувати
грошову компенсацію у розмірі вартості набору продуктів, який
видається на приготування обіду; { Підпункт "а" пункту 1 приміток
до норми N 1 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ N 1094
( 1094-2010-п ) від 01.12.2010 }
б) військовослужбовці офіцерського складу, військовослужбовці
рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять
військову службу за контрактом, працівники, особи рядового,
начальницького складу авіації МНС, які постійно працюють на
аеродромах, полігонах, технічних і стартових позиціях і
безпосередньо обслуговують літальні апарати (літаки, вертольоти,
планери, екраноплани, мотодельтаплани тощо) та забезпечують їх
польоти, за винятком вихідних та святкових днів, крім
військовослужбовців офіцерського складу, військовослужбовців
рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять
військову службу за контрактом, працівників, осіб рядового,
начальницького складу авіації МНС і які забезпечують у зазначені
дні бойове чергування; { Підпункт "б" пункту 1 приміток до
норми N 1 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ N 278
( 278-2006-п ) від 13.03.2006, N 1094 ( 1094-2010-п ) від
01.12.2010 }
в) курсанти вищих військових та вищих навчальних закладів
МВС, МНС і Державного департаменту з питань виконання покарань, а
також слухачі вищих військових навчальних закладів та вищих
навчальних закладів МВС, МНС, Держспецзв"язку і ДПтС, які не мають
офіцерських звань, військовослужбовці та особи рядового і
молодшого начальницького складу органів внутрішніх справ і
Державної кримінально-виконавчої служби, які навчаються у школах і
на курсах з підготовки прапорщиків, мічманів та в училищах
професійної підготовки органів внутрішніх справ і
кримінально-виконавчої системи, за винятком тих, що забезпечуються
харчуванням за іншими нормами; { Підпункт "в" пункту 1 приміток до
норми N 1 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ N 278
( 278-2006-п ) від 13.03.2006, N 1074 ( 1074-2006-п ) від
01.08.2006, N 1700 ( 1700-2006-п ) від 08.12.2006, N 1109
( 1109-2011-п ) від 20.10.2011 }
г) курсанти, слухачі, ад"юнкти, викладачі вищих військових та
вищих навчальних закладів МВС, МНС, військовозобов"язані, призвані
на збори, які працюють постійно на аеродромах, полігонах,
технічних і стартових позиціях і безпосередньо обслуговують
літальні апарати та забезпечують їх польоти, під час проходження
практики, стажування, перебування на зборах у частинах і
підрозділах; { Підпункт "г" пункту 1 приміток до норми N 1 із
змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 278 ( 278-2006-п ) від
13.03.2006 }
ґ) військовослужбовці офіцерського складу, військовослужбовці
рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять
військову службу за контрактом, та працівники, особи рядового,
начальницького складу авіації МНС рятувальних груп авіаційної
пошуково-рятувальної служби під час їх чергування з
пошуково-рятувального забезпечення польотів повітряних суден,
евакуаційних робіт та робіт під час стихійного лиха, а також у дні
здійснення стрибків з парашутом за планами бойової підготовки;
{ Підпункт "ґ" пункту 1 приміток до норми N 1 із змінами,
внесеними згідно з Постановами КМ N 278 ( 278-2006-п ) від
13.03.2006, N 1094 ( 1094-2010-п ) від 01.12.2010 }
д) військовослужбовці, які відбувають покарання в
дисциплінарних військових частинах та на гауптвахті (відшкодування
витрат за харчування військовослужбовців інших військових
формувань, які засуджені до арешту і відбувають покарання на
гауптвахті, здійснюється у десятиденний строк з дня надходження
рахунків від Міноборони); ( Підпункт "д" пункту 1 приміток до
норми N 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 484
( 484-2004-п ) від 14.04.2004 )
е) звільнені у запас військовослужбовці строкової військової
служби під час їх проїзду до місця проживання;
є) працівники маяків, радіомаяків, груп засобів навігаційного
обладнання, радіонавігаційних і гідрометеорлогічних станцій
(постів) та інших берегових об"єктів навігаційного обладнання ВМС
з особливо важкими умовами праці і побуту, у дні несення
чергування або виконання покладених завдань;
ж) особи рядового, начальницького складу органів і
підрозділів цивільного захисту, які проходять первинну підготовку,
підвищують кваліфікацію або призвані на збори в навчальних
закладах МНС, військовозобов"язані та резервісти, призвані на
збори, студенти, які проходять військову підготовку за програмою
офіцерів запасу, під час навчальних зборів (стажування), за
винятком тих, що забезпечуються харчуванням за іншими нормами, а
також під час проїзду зазначених осіб на збори, зокрема навчальні
збори (стажування), і назад; { Підпункт "ж" пункту 1 приміток до
норми N 1 в редакції Постанови КМ N 278 ( 278-2006-п ) від
13.03.2006; із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 17
( 17-2007-п ) від 16.01.2007 }
з) вихованці штатних військових оркестрів, де
військовослужбовці строкової військової служби забезпечуються
харчуванням за цією нормою;
и) громадяни, призвані на строкову військову службу, з дня
явки до військових комісаріатів (на збірні пункти) для
відправлення у військові частини;
і) військовослужбовці офіцерського складу, військовослужбовці
рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять
військову службу за контрактом, підрозділів зенітних ракетних та
радіотехнічних військ ПС і ВМС - у місцевостях із складними
кліматичними умовами, на висоті від 1000 до 1500 метрів над рівнем
моря, за межами населених пунктів і гарнізонів військових частин
(перелік зазначених підрозділів затверджується наказом Міністра
оборони); { Підпункт "і" пункту 1 приміток до норми N 1 із
змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1094 ( 1094-2010-п )
від 01.12.2010 }
ї) працівники авіаційних центрів з підготовки льотчиків, які
постійно працюють на аеродромах відповідно до переліку посад, що
затверджується наказом Міністра оборони, тільки під час роботи;
й) військовослужбовці офіцерського складу, військовослужбовці
рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять
військову службу за контрактом, а також особи рядового і
начальницького складу органів внутрішніх справ, призначені до
складу варти для охорони, оборони і супроводження військових та
спеціальних вантажів під час їх перевезення, а також під час
проїзду до місця здавання (приймання) цих вантажів та повернення
після їх здавання (приймання); { Підпункт "й" пункту 1 приміток до
норми N 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1094
( 1094-2010-п ) від 01.12.2010 }
к) військовослужбовці офіцерського складу, військовослужбовці
рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять
військову службу за контрактом і безпосередньо несуть службу з
охорони державного кордону на прикордонних заставах, у відділеннях
інспекторів та дільничих інспекторів прикордонної служби,
відділеннях застосування технічних засобів охорони кордону,
кінологічних відділеннях та відділеннях силової підтримки відділів
Державної прикордонної служби, на контролерських постах, у
відділеннях прикордонного контролю, прикордонних оперативних
відділеннях, оперативних пунктах; { Підпункт "к" пункту 1 приміток
до норми N 1 в редакції Постанови КМ N 17 ( 17-2007-п ) від
16.01.2007 }
л) військовослужбовці офіцерського складу, військовослужбовці
рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять
військову службу за контрактом, особи рядового, начальницького
складу і працівники авіації МНС, внутрішніх військ МВС та особи
рядового, начальницького складу Держспецзв"язку під час несення
бойового чергування, варти та у разі призначення до складу
добового наряду, а військовослужбовці рядового, сержантського і
старшинського складу, які проходять військову службу за
контрактом, крім того під час перебування в навчальних військових
частинах (центрах) або таборах для відпрацювання завдань з бойової
(навчально-бойової) підготовки; { Підпункт "л" пункту 1 приміток
до норми N 1 в редакції Постанов КМ N 691 ( 691-2004-п ) від
26.05.2004, N 278 ( 278-2006-п ) від 13.03.2006; із змінами,
внесеними згідно з Постановами КМ N 1700 ( 1700-2006-п ) від
08.12.2006, N 1094 ( 1094-2010-п ) від 01.12.2010, N 1281
( 1281-2011-п ) від 14.12.2011 }
м) рядовий, начальницький склад органів і підрозділів
цивільного захисту під час ліквідації наслідків надзвичайних
ситуацій техногенного, природного або воєнного характеру
регіонального та державного рівня, а також у разі залучення до
ліквідації надзвичайних ситуацій та їх наслідків на території
інших держав. { Пункт 1 приміток до норми N 1 доповнено підпунктом
"м" згідно з Постановою КМ N 278 ( 278-2006-п ) від 13.03.2006; із
змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 108 ( 108-2007-п ) від
31.01.2007 }
2. З дня введення у дію цієї норми харчування видається на
одного військовослужбовця на добу:
а) 75 г м"яса, 15 г сиру сичужного твердого - контингентам,
зазначеним у підпунктах "б", "г", "ґ", "ї" пункту 1 приміток;
б) контингентам, зазначеним у підпункті "в" пункту 1
приміток: жирів тваринних топлених і маргарину - 10 замість 15 г,
олії - 20 замість 25 г, масла - 50 замість 30 г і кавового напою
(порошок) - 3 грами.
3. Додатково до цієї норми за рахунок держави видається на
одного військовослужбовця на добу;
а) 15 г масла, 100 г молока незбираного і 10 г цукру -
вихованцям штатних військових оркестрів;
б) 120 г м"яса, 20 г масла, 25 г цукру - військовослужбовцям
та особам рядового, начальницького складу Держспецзв"язку,
призначеним до складу варти для охорони, оборони і супроводження
військових та спеціальних вантажів під час їх перевезення, а також
під час проїзду до місця приймання цих вантажів або у разі
повернення після їх здавання; { Підпункт "б" пункту 3 із змінами,
внесеними згідно з Постановою КМ N 1700 ( 1700-2006-п ) від
08.12.2006 }
в) 50 г м"яса і 15 г масла - військовослужбовцям, у яких
військова служба пов"язана із здійсненням стрибків з парашутом (у
тому числі військовозобов"язаним, призваним на збори), особам
рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного
захисту тільки в дні здійснення стрибків з парашутом: { Абзац
перший підпункту "в" пункту 3 приміток до норми N 1 в редакції
Постанови КМ N 278 ( 278-2006-п ) від 13.03.2006 }
військовослужбовцям строкової військової служби аеромобільних
військ;
військовослужбовцям строкової військової служби частин
спеціального призначення, розвідувально-десантних підрозділів;
курсантам і слухачам вищих військових навчальних закладів,
які готують офіцерів для аеромобільних військ, а також для
з"єднань, частин та підрозділів спеціального призначення,
розвідувально-десантних підрозділів;
курсантам і слухачам вищих військових навчальних закладів,
які навчаються за спеціальністю "Організація фізичної підготовки
та спорту";
штатним інструкторам-парашутистам вищих військових навчальних
закладів із числа військовослужбовців строкової військової служби;
військовослужбовцям строкової військової служби комендатур
десантного забезпечення та інших військових частин
військово-транспортної авіації;
солдатам, матросам, сержантам, старшинам, прапорщикам і
мічманам запасу, призваним на збори, студентам, які проходять
військову підготовку за програмою офіцерів запасу, під час
навчальних зборів (стажування) і курсантам вищих військових
навчальних закладів під час практики та військового (корабельного)
стажування, перебування яких пов"язане із здійсненням стрибків з
парашутом, у військових частинах аеромобільних військ і частин
спеціального призначення, а також у з"єднаннях, частинах і
підрозділах, де військовослужбовцям строкової військової служби
видаються додатково ці продукти;
г) 25 г м"яса - військовослужбовцям строкової військової
служби, військовозобов"язаним, призваним на збори, студентам, які
проходять військову підготовку за програмою офіцерів запасу, під
час навчальних зборів (стажування) і курсантам вищих військових
навчальних закладів під час практики та військового (корабельного)
стажування, у підрозділах і частинах військ ПС, дислокованих у
місцевостях, визначених наказом Міністра оборони,
військовослужбовцям строкової військової служби військових частин
урядового зв"язку; { Підпункт "г" пункту 3 приміток до норми N 1
із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1094
( 1094-2010-п ) від 01.12.2010 }
ґ) 30 г масла і 20 г печива - офіцерам запасу,
військовозобов"язаним та резервістам, які перебувають на
військовому обліку офіцерського складу запасу, призваним на збори
- у період перебування на зборах; { Підпункт "ґ" пункту 3 приміток
до норми N 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 17
( 17-2007-п ) від 16.01.2007 }
д) 100 г молока незбираного, 50 г ковбаси напівкопченої і
копчених м"ясопродуктів, 0,3 г чаю - військовослужбовцям
військових частин, підрозділів і пунктів наведення військ ПС і
ВМС, які проходять військову службу постійно або тимчасово у
місцевостях із складними кліматичними умовами на висоті від 1000
до 1500 метрів над рівнем моря, що знаходяться поза населеними
пунктами і гарнізонами військових частин (перелік зазначених
підрозділів затверджується наказом Міністра оборони), а також
військовозобов"язаним та резервістам, призваним на збори,
студентам, які проходять військову підготовку за програмою
офіцерів запасу, під час навчальних зборів (стажування) у таких
місцевостях; { Підпункт "д" пункту 3 приміток до норми N 1 із
змінами, внесеними згідно з Постановами КМ N 17 ( 17-2007-п ) від
16.01.2007, N 1094 ( 1094-2010-п ) від 01.12.2010 }
е) 100 г (в дні урочистих зустрічей і проводів - 200 г)
м"яса, 15 г масла, 50 г молока незбираного і 10 г сиру сичужного
твердого - військовослужбовцям строкової військової служби
підрозділів і оркестрів почесної варти;
є) 100 г хліба з борошна пшеничного першого сорту, 30 г
ковбаси напівкопченої і копчених м"ясопродуктів, 15 г масла, 20 г
цукру, 20 г печива, 0,5 г чаю - військовослужбовцям строкової
військової служби Державної прикордонної служби під час несення
служби у складі нічних прикордонних нарядів (види зазначених
нарядів затверджуються наказом Голови Держприкордонслужби);
( Підпункт "є" пункту 3 примітки до норми N 1 із змінами,
внесеними згідно з Постановою КМ N 1402 ( 1402-2003-п ) від
04.09.2003 )
ж) 25 г м"яса - військовослужбовцям строкової військової
служби Державної прикордонної служби, які одержують продовольство
за цією нормою; ( Підпункт "ж" пункту 3 примітки до норми N 1 із
змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1402 ( 1402-2003-п )
від 04.09.2003 )
з) 80 г м"яса, 25 г масла, 150 г молока незбираного, 15 г
сиру сичужного твердого та 4 яйця (на тиждень) -
військовослужбовцям, особам рядового, начальницького складу
органів і підрозділів цивільного захисту, які забезпечуються
продуктами харчування за рахунок держави і виконують службові
обов"язки в умовах впливу на організм іонізуючого випромінювання
або працюють з паливом, до складу якого входять отруйні
компоненти. Особам, які виконують службові обов"язки в умовах
впливу на організм іонізуючого випромінювання, видається крім того
100 г свіжих фруктів на добу (як лікувально-профілактичне
харчування).
Під час перебування у відпустці, службовому відрядженні та в
інших випадках (у вихідні, святкові, неробочі дні, за винятком
днів хвороби з тимчасовою втратою працездатності, якщо
захворювання є професійним і хворого не госпіталізовано), коли
військовослужбовці, особи рядового, начальницького складу органів
і підрозділів цивільного захисту не виконують службові обов"язки в
умовах впливу на організм іонізуючого випромінювання або їх
діяльність не пов"язана з використанням паливних матеріалів, до
складу яких входять отруйні компоненти, а також застосуванням
таких матеріалів як реактивів чи використанням з навчальною метою,
вони не забезпечуються продуктами харчування
лікувально-профілактичного призначення.
Військовослужбовці, особи рядового, начальницького складу
органів і підрозділів цивільного захисту, які виконують службові
обов"язки в умовах впливу на організм іонізуючого випромінювання і
тимчасово переведені на інші роботи у зв"язку з появою симптомів
професійного захворювання, зумовленого особливостями їх служби,
зберігають право на забезпечення продуктами харчування
лікувально-профілактичного призначення протягом шести місяців, а
особи, що проходять строкову військову службу у частинах, які
дислокуються у зоні посиленого радіоекологічного контролю і зоні
гарантованого добровільного відселення, забезпечуються продуктами
харчування лікувально-профілактичного призначення постійно, крім
часу перебування у відпустці і відрядженні не в зазначених районах
(населених пунктах).
Військовослужбовцям офіцерського складу, особам рядового,
начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту,
які не забезпечуються продуктами харчування за даною нормою за
рахунок держави і виконують службові обов"язки в умовах впливу на
організм іонізуючого випромінювання або діяльність яких пов"язана
з використанням паливних матеріалів, до складу яких входять
отруйні компоненти, видаються продукти відповідно до раціону
N 1-лікувально-профілактичне харчування; { Підпункт "з" пункту 3 приміток до норми N 1 в редакції Постанови
КМ N 278 ( 278-2006-п ) від 13.03.2006 }
и) 50 г хліба із суміші борошна житнього обдирного і
пшеничного першого сорту, 100 г хліба з борошна пшеничного першого
сорту, 70 г крупів різних, 50 г м"яса, 5 г жирів тваринних
топлених (маргарину), 15 г масла, 20 г цукру, 1 г чаю,
10 г овочів усього, в тому числі 5 г моркви, 5 г цибулі -
військовослужбовцям строкової військової служби та
військовослужбовцям рядового, сержантського і старшинського
складу, які проходять військову службу за контрактом, рядовому,
начальницькому складу органів і підрозділів цивільного захисту і
Держспецзв"язку у дні призначення їх для несення варти (продукти
видаються окремо для приготування їжі (другої вечері), яка повинна
складатися із гарячої другої м"ясної страви, гарячого солодкого
чаю, хліба і масла. Заміну одних продуктів іншими дозволяється
проводити згідно з визначеною нормою); { Підпункт "и" пункту 3
приміток до норми N 1 із змінами, внесеними згідно з Постановами
КМ N 278 ( 278-2006-п ) від 13.03.2006, N 1700 ( 1700-2006-п ) від
08.12.2006 }
і) 50 г хліба із суміші борошна житнього обдирного і
пшеничного першого сорту - військовослужбовцям строкової
військової служби навчальних підрозділів навчальних військових
частин;
ї) 50 г м"яса, 20 г сиру сичужного твердого, 100 г соків
фруктових (плодово-ягідних), 3 г кави натуральної, 6 л води питної
бутильованої - військовослужбовцям, які беруть участь у
у міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки за межами
України. { Підпункт "ї" пункту 3 приміток до норми N 1 із змінами,
внесеними згідно з Постановами КМ N 439 ( 439-2006-п ) від
05.04.2006, N 297 ( 297-2013-п ) від 22.04.2013 }
4. Працівники, зазначені у підпункті "є" пункту 1 приміток до
цієї норми, харчуванням за цією нормою не забезпечуються під час
перебування їх у щорічній або в іншій відпустці (за винятком
перебування у відпустці у зв"язку з вагітністю та пологами).
5. Курсанти і слухачі, зазначені у підпункті "в" пункту 1
приміток до цієї норми, під час проходження практики та
військового стажування у військових частинах і на кораблях
(суднах) забезпечуються харчуванням за нормами, затвердженими для
військовослужбовців строкової військової служби даної військової
частини (корабля, судна), крім курсантів і слухачів, які
забезпечуються харчуванням у цей період за нормою N 2.
6. Військовослужбовці офіцерського складу, військовослужбовці
рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять
службу за контрактом, та особи рядового, начальницького складу
органів і підрозділів цивільного захисту та Держспецзв"язку під
час перебування їх у польових умовах та в інших випадках за
відсутності підприємств громадського харчування можуть
забезпечуватися харчуванням через їдальні військових частин та
органів і підрозділів цивільного захисту згідно із
загальновійськовою нормою за плату в розмірі, що відповідає
розрахунку його вартості. Підставою для зарахування на
забезпечення харчуванням у такому разі є наказ командира
військової частини, начальника органу, підрозділу цивільного
захисту, Голови Держспецзв"язку, начальника регіонального органу
або територіального підрозділу Держспецзв"язку. { Пункт 6 приміток
до норми N 1 в редакції Постанов КМ N 278 ( 278-2006-п ) від
13.03.2006, N 1700 ( 1700-2006-п ) від 08.12.2006; із змінами,
внесеними згідно з Постановою КМ N 1094 ( 1094-2010-п ) від
01.12.2010 }
7. За цією нормою за плату харчуванням забезпечуються:
за рішенням Міноборони, інших центральних органів виконавчої
влади, що здійснюють керівництво військовими формуваннями,
працівники військових частин та установ у період їх участі в
польових навчаннях (маневрах) військ до з"єднання включно, а також
під час випробувань, ремонту, встановлення (монтажу) техніки і
озброєння у військових частинах та підрозділах у місцевостях, де
відсутні підприємства громадського харчування;
особи, які вступають до вищих військових навчальних закладів
Збройних Сил та інших військових формувань, вищих навчальних
закладів МВС, МНС та ДПтС, крім військовослужбовців строкової
військової служби, сиріт та осіб, позбавлених батьківського
піклування. { Абзац третій пункту 7 приміток до норми N 1 із
змінами, внесеними згідно з Постановами КМ N 278 ( 278-2006-п )
від 13.03.2006, N 1109 ( 1109-2011-п ) від 20.10.2011 }
{ Норма N 1 - загальновійськова із змінами, внесеними згідно з
Постановою КМ N 1455 ( 1455-2002-п ) від 26.09.2002 }
Норма N 2 - льотна *
------------------------------------------------------------------ Найменування продукту | Кількість на одну людину | на добу, грамів ------------------------------------------------------------------
Хліб із суміші борошна житнього 200
обдирного і пшеничного першого сорту
Хліб з борошна пшеничного першого сорту 300
Борошно пшеничне вищого сорту 60
Крупи різні 30
Рис 30
Макаронні вироби 40
М"ясо 300
М"ясо птиці 50
Ковбаса напівкопчена і копчені м"ясопродукти 25
Риба 90
Олія 25
Молоко незбиране 200
Масло 60
Сметана 30
Сир 30
Молоко незбиране згущене з цукром 20
Сир сичужний твердий 15
Яйця курячі, штук 1
Цукор 80
Сіль, сіль йодована 20
Чай 1,2
Кава 2,5
Лавровий лист 0,2
Перець 0,3
Гірчичний порошок 1
Оцет 2
Томат-паста 6
Дріжджі хлібопекарські сухі або пресовані 0,5
Картопля і овочі, усього 900
у тому числі:
картопля 550
капуста 120
буряки 30
морква 40
цибуля 50
огірки, помідори, коріння, зелень 110
Соки фруктові (плодово-ягідні) 150
Сухофрукти 20
Екстракти плодові та ягідні 3
Полівітамінний препарат типу "Гексавіт", драже
(видається з 15 березня по 15 червня) 1
_______________
* Льотному складу, який забезпечується харчуванням у
військових їдальнях за нормою N 2, під час служби (крім вихідних і
святкових днів) грошова компенсація замість харчування не
виплачується, у тому числі за час перебування у відпустці.
_______________
Примітки:
1. За цією нормою за рахунок держави харчуванням
забезпечуються:
а) військовослужбовці льотного складу, які входять до
штатного складу екіпажів літальних апаратів, у тому числі
дублерів;
б) військовослужбовці льотного складу, які не входять до
штатного складу екіпажів літальних апаратів, але здійснюють
польоти за планом бойової та навчальної підготовки, бойового
чергування, а також випробування авіаційної техніки у повітрі,
яким визначена норма нальоту;
працівники авіаційних центрів з підготовки льотчиків, які
займають штатні посади льотчиків-інструкторів відповідно до
переліку посад, що затверджується наказом Міністра оборони, під
час перебування в авіаційних центрах;
особи рядового, начальницького складу та працівники льотного
складу авіації МНС, внутрішніх військ МВС, які входять (або не
входять) до штатного складу екіпажів літальних апаратів та
здійснюють польоти за планом льотної підготовки; { Абзац третій
підпункту "б" пункту 1 приміток до норми N 2 із змінами, внесеними
згідно з Постановами КМ N 278 ( 278-2006-п ) від 13.03.2006,
N 1281 ( 1281-2011-п ) від 14.12.2011 }
в) курсанти і слухачі вищих військових навчальних закладів, у
яких готують льотчиків та штурманів, - з дня початку практичних
польотів відповідно до навчальних планів по день закінчення
навчання і одержання військовим навчальним закладом наказу про
присвоєння курсантам військового звання офіцерського складу
(у тому числі в період проходження льотної практики і стажування в
інших військових частинах);
г) змінний льотний склад - у період проходження
перепідготовки в авіаційних частинах (підрозділах), вищих
військових навчальних закладах, на курсах і в авіаційних центрах;
ґ) слухачі і ад"юнкти військових академій з числа льотного
складу в період проходження льотної практики і стажування - з дня
початку по день закінчення польотів;
д) військовослужбовці, особи рядового, начальницького складу
та працівники авіації МНС, внутрішніх військ МВС, які входять до
штатної обслуги екіпажів літальних апаратів, - постійно, а ті, що
не входять до такої обслуги, - тільки в дні польотів; { Підпункт
"д" пункту 1 приміток до норми N 2 в редакції Постанови КМ N 278
( 278-2006-п ) від 13.03.2006; із змінами, внесеними згідно з
Постановою КМ N 1281 ( 1281-2011-п ) від 14.12.2011 }
е) військовослужбовці та інші особи, які не входять до
льотного складу, але беруть участь у польотах на літальних
апаратах за планом бойової та навчальної підготовки, а також у
випробуваннях авіаційної техніки та майна в повітрі (інженери,
техніки авіаційних частин, науково-випробувальних та
науково-дослідних установ (полігонів), центрів бойового
застосування і перепідготовки льотного складу), та інші військові
фахівці, які не входять до штатного складу екіпажів випробувальних
апаратів, але беруть участь у польотах як бортові інженери
(техніки), інструктори, випробувачі або дослідники-інспектори,
інструктори-парашутисти - випробувачі катапультних установок,
випробувачі та інструктори-випробувачі парашутів (у тому числі
інструктори і тренери парашутних ланок аеромобільних військ,
особовий склад літаючої лабораторії операційно-реанімаційних
літаків-лабораторій), старші офіцери повітряних пунктів
управління - у дні польотів (здійснення стрибків з парашутом);
є) військовослужбовці офіцерського складу, військовослужбовці
рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять
службу за контрактом, п