Наказ МВС № 364 від 22.08.2005 Про затвердження Інструкції про порядок видачі та обліку дозволів на встановлення та використання спеціальних світлових і звукових сигнальних пристроїв

 
МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ
 
Н А К А З
 
22.08.2005 N 364
 
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
12 вересня 2005 р.
за N 1033/11313

 
Про затвердження Інструкції
про порядок видачі та обліку
дозволів на встановлення
та використання спеціальних
світлових і звукових
сигнальних пристроїв
 
{ Із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства внутрішніх справ N 526 від 04.06.2015 }

 
На виконання Указу Президента України від 30 березня 2005 року N 567 "Про заходи щодо впорядкування використання спеціальних світлових і звукових сигнальних пристроїв та номерних знаків на службових транспортних засобах" та ДСТУ 3849-99 "Дорожній транспорт. Кольорографічні схеми, розпізнавальні знаки, написи та спеціальні сигнали транспортних засобів оперативних і спеціальних служб" Н А К А З У Ю:
 
1. Затвердити Інструкцію про порядок видачі та обліку дозволів на встановлення та використання спеціальних світлових і звукових сигнальних пристроїв (далі - Інструкція) (додається).
 
{ Пункт 2 виключено на підставі Наказу Міністерства внутрішніх справ N 253 від 28.03.2012 }
 
2. Департаменту Державтоінспекції (Коломієць С.Г.) МВС України забезпечити видачу та облік бланків дозволів на встановлення та використання на транспортних засобах спеціальних світлових і звукових сигнальних пристроїв та контроль стосовно їх використання.
 
3. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра внутрішніх справ України полковника міліції Рудіка В.М.
 
4. Наказ довести до відома особового складу МВС України.
 
Міністр внутрішніх
справ України Ю.В.Луценко

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ МВС України
22.08.2005 N 364
 
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
12 вересня 2005 р.
за N 1033/11313

 
ІНСТРУКЦІЯ
про порядок видачі та обліку
дозволів на встановлення та використання
спеціальних світлових і звукових
сигнальних пристроїв

 
1. Загальні положення
 
1.1. Ця Інструкція визначає процедуру видачі та обліку дозволів на встановлення та використання спеціальних світлових і звукових сигнальних пристроїв на службових транспортних засобах, що використовуються для пересування осіб, стосовно яких здійснюється державна охорона, або на транспортних засобах міліції, оперативних або спеціальних транспортних засобах військової інспекції безпеки дорожнього руху Військової служби правопорядку в Збройних Силах України, Національної гвардії України, податкової міліції, Служби безпеки України, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, Державного департаменту України з питань виконання покарань, швидкої медичної допомоги, аварійно-рятувальних служб, пожежної охорони, служб інкасації та перевезення цінностей Національного банку України та банків України, Управління державної охорони України.
{ Пункт 1.1 глави 1 із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства внутрішніх справ N 526 від 04.06.2015 }
 
1.2. Інструкція розроблена відповідно до Закону України "Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб" "Про заходи щодо впорядкування використання спеціальних світлових і звукових сигнальних пристроїв та номерних знаків на службових транспортних засобах" та з дотриманням вимог ДСТУ 3849-99 "Дорожній транспорт. Кольорографічні схеми, розпізнавальні знаки, написи та спеціальні сигнали оперативних, спеціалізованих та спеціальних транспортних засобів. Загальні вимоги".
{ Пункт 1.2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства внутрішніх справ N 526 від 08.12.2009 }
 
1.3. Інструкція має на меті впорядкування встановлення та використання на службових транспортних засобах спеціальних світлових та звукових сигнальних пристроїв, а також видачі та обліку бланків дозволу на встановлення та використання спеціальних світлових і звукових сигнальних пристроїв (далі-дозвіл), форма та технічний опис якого наведені в додатку до цієї Інструкції.
{ Пункт 1.3 із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства внутрішніх справ N 526 від 20.06.2011 }
 
1.4. Дозвіл видається Департаментом Державтоінспекції МВС виключно на службові транспортні засоби, зазначені у пункті 1.1. { Розділ 1 доповнено пунктом 1.4 згідно з Наказом Міністерства внутрішніх справ N 526 від 08.12.2009 }
 
2. Порядок установлення та використання спеціальних світлових і звукових сигнальних пристроїв
 
2.1. Спеціальні світлові сигнальні пристрої повинні встановлюватися відповідно до вимог ДСТУ 3849-99 „Дорожній транспорт. Кольорографічні схеми, розпізнавальні знаки, написи та спеціальні сигнали оперативних, спеціалізованих та спеціальних транспортних засобів.
{ Пункт 2.1 глави 2 в редакції Наказу Міністерства внутрішніх справ N 253 від 28.03.2012 }
 
2.2. Спеціальні світлові сигнальні пристрої червоного і зеленого кольорів установлюються тільки як додаткове обладнання оперативних транспортних засобів Державтоінспекції МВС України та Управління державної охорони України й застосовуються під час виконання супроводжень.
 
2.3. Спеціальні світлові сигнальні пристрої зі світловим сигналом червоного кольору використовуються як додаткове обладнання до спеціального світлового сигнального пристрою із світловим сигналом синього кольору та звуковим сигнальним пристроєм на оперативних транспортних засобах, що рухаються попереду колони, яку вони супроводжують.
При цьому колону повинен замикати оперативний транспортний засіб, на якому використовується як додаткове обладнання до спеціального світлового сигнального пристрою із світловим сигналом синього кольору та звуковим сигнальним пристроєм спеціальний світловий сигнальний пристрій зі світловим сигналом зеленого кольору.
 
2.4. Водії оперативних транспортних засобів, які здійснюють супроводження і при цьому використовують спеціальні світлові сигнальні пристрої зі світловими сигналами синього, червоного або зеленого кольорів та спеціальний звуковий сигнальний пристрій відповідно до пункту 3.1 Правил дорожнього руху , можуть відступати від вимог розділів 8 (крім сигналів регулювальника), 10-18, 26, 27 та пункту 28.1 цих Правил за умови увімкнення проблискового маячка синього або червоного кольору і спеціального звукового сигналу та забезпечення безпеки дорожнього руху.
При цьому зазначені водії повинні вживати всіх заходів щодо забезпечення безпеки дорожнього руху. За відсутності необхідності додаткового привертання уваги учасників дорожнього руху спеціальний звуковий сигнал може бути вимкнений.
{ Пункт 2.4 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства внутрішніх справ N 526 від 08.12.2009 }
 
2.5. Без кольорографічних схем, написів та емблем установлення та використання спеціальних звукових і світлових сигнальних пристроїв зі світловими сигналами синього кольору дозволяється на автомобілях для пересування осіб, стосовно яких здійснюється державна охорона, та на оперативних транспортних засобах МВС України, Управління державної охорони України, Служби безпеки України.
 
3. Заходи реагування на порушення Правил дорожнього руху водіями оперативних транспортних засобів, які використовують спеціальні світлові і звукові сигнальні пристрої
 
3.1. З метою забезпечення безпеки дорожнього руху працівникам Державтоінспекції, які здійснюють нагляд за дорожнім рухом, забороняється безпідставно зупиняти оперативні транспортні засоби, які рухаються із ввімкненими спеціальними світловими та (або) звуковими сигнальними пристроями або перешкоджати їх руху.
 
3.2. У разі безпідставного порушення водіями таких транспортних засобів вимог розділу 3 Правил дорожнього руху , а також наявності орієнтування або іншої достовірної інформації про те, що вказаний транспортний засіб використовується із злочинною метою, ним незаконно заволоділи, водій керує в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, автомобіль причетний до дорожньо-транспортної пригоди чи дозвіл на встановлення та використання спеціальних світлових і звукових сигнальних пристроїв недійсний або підроблений, працівники ДАІ, які здійснюють нагляд за дорожнім рухом, мають право зупиняти такі транспортні засоби.
{ Пункт 3.2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства внутрішніх справ N 526 від 08.12.2009 }
 
3.3. При подачі працівниками ДАІ, які здійснюють нагляд за дорожнім рухом, сигналу про зупинку транспортного засобу, на якому встановлено спеціальні світлові і звукові сигнальні пристрої, водій цього транспортного засобу відповідно до вимог пункту 2.4 Правил дорожнього руху (із змінами).
{ Пункт 3.3 глави 3 із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства внутрішніх справ N 526 від 28.03.2012 }
 
3.4. При встановленні факту безпідставного порушення вимог Правил дорожнього руху водієм оперативного транспортного засобу, що використовував спеціальні світлові і звукові сигнальні пристрої, працівником Державтоінспекції МВС України складається рапорт та направляється до У(В)ДАІ ГУМВС України в Автономній Республіці Крим, м. Києві та Київській області, УМВС України в областях та м. Севастополі для подальшої передачі до автогосподарства, якому належить зазначений у рапорті транспортний засіб.
У рапорті вказуються місце, час, марка транспортного засобу, його колір, номерний знак, обставини допущеного порушення Правил дорожнього руху , відповідно до якої передбачено відповідальність за його вчинення.
 
3.5. Складений рапорт разом із вилученим дозволом реєструється в підрозділах Державтоінспекції в порядку, визначеному Інструкцією з оформлення працівниками Державтоінспекції МВС матеріалів про адміністративні порушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, затвердженою наказом МВС від 26.02.2009 N 77 , зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 24.04.2009 за N 374/16390 (із змінами), та протягом трьох діб надсилається підприємству (установі, організації), якому належить зазначений у рапорті транспортний засіб, для вжиття заходів реагування.
{ Пункт 3.5 в редакції Наказу Міністерства внутрішніх справ N 526 від 08.12.2009 }
 
3.6. При виявленні недійсного дозволу, тобто термін дії якого закінчився або він не належить даному транспортному засобу, такий дозвіл вилучається, про що складається рапорт. Рапорт разом з вилученим дозволом надсилається до ДДАІ МВС України для подальшого вжиття заходів згідно з чинним законодавством.
{ Пункт 3.6 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства внутрішніх справ N 526 від 08.12.2009 }
 
3.7. У разі виявлення ознак підроблення дозволу або встановлення факту, що він не належить даному транспортному засобу, працівник ДАІ повинен здійснити звірку вказаних у дозволі даних з даними транспортного засобу та через чергового по підрозділу ДАІ провести перевірку правомірності видачі дозволу з даними ДДАІ МВС України. При отриманні підтвердження ознак підроблення дозволу працівник міліції повинен ужити заходів згідно з чинним законодавством.
 
3.8. У разі виявлення факту встановлення та використання спеціального звукового або світлового сигнального пристрою на транспортному засобі без дозволу або без нанесених кольорографічних схем, написів та емблем відповідно до вимог ДСТУ 3849-99 дозвіл вилучається, а експлуатація такого транспортного засобу забороняється з вилученням талона про проходження державного технічного огляду згідно зі статтею 37 Закону України "Про дорожній рух" до усунення виявлених порушень.
При цьому проводиться службова перевірка стосовно посадової особи, яка підписала акт обстеження транспортного засобу на відповідність кольорографічних схем, написів та емблем вимогам ДСТУ 3849-99. При виявленні порушень зазначена особа притягається до дисциплінарної відповідальності.
{ Пункт 3.8 в редакції Наказу Міністерства внутрішніх справ N 526 від 08.12.2009 }
 
4. Одержання, облік, зберігання та видача бланків дозволу
 
4.1. Бланки дозволу є документами суворого обліку. Відповідно до Правил виготовлення бланків цінних паперів і документів суворого обліку, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 25.11.93 N 98 , Служби безпеки України від 15.11.93 N 118, Міністерства внутрішніх справ України від 24.11.93 N 740, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 14.01.94 за N 8/217, вони виготовляються друкарським способом з нумерацією та захистом. Департаментом Державтоінспекції забезпечується облік їх одержання, зберігання та використання як бланків суворого обліку, а також установлюється контроль за оформленням та витрачанням цих бланків.
 
4.2. Під час приймання бланків дозволу, що надходять від виробників, уповноважена посадова особа ДДАІ МВС України:
- перевіряє зовнішній стан, цілісність упаковки, наявність пломб, пакувальних листів, відомості наклеєного пакувального листа;
-розкриває упаковку, перевіряє відповідність кількості, серії і нумерації бланків дозволу, які надійшли, кількості, серії і нумерації, указаним у накладних чи пакувальних листах підприємства-виробника (відправника).
Про прийняття бланків дозволу складається акт про їх приймання від підприємства-виробника у двох примірниках, один з яких надсилається виробнику (відправнику) для підтвердження одержання бланків дозволу, другий - до ДДАТ МВС України.
 
4.3. У разі виявлення нестачі (надлишку), бракованих бланків дозволу акти приймання бланків дозволу від підприємства-виробника надсилаються тим самим адресатам, що зазначені в пункті 4.2 цієї Інструкції, але виробнику (відправнику), крім того, додаються оригінали накладних, пакувальних листів, пломб або сургучевих печаток від пакувальних місць, в яких виявлено нестачу (надлишок) або браковану продукцію, а також повідомляється про цілісність упаковки при її одержанні.
 
4.4. Видача бланків дозволу здійснюється на підставі:
- заяви організації чи установи із зазначенням повного переліку транспортних засобів, на які мають бути видані дозволи;
- ксерокопій свідоцтв про реєстрацію цих транспортних засобів;
- завірених копій документів, якими передбачено, що саме ці транспортні засоби призначені для виконання конкретних оперативних завдань, зазначених у пунктах 2.2.2 - 2.2.10 ДСТУ 3849-99;
- акта обстеження кожного транспортного засобу на відповідність кольорографічних схем, написів та емблем вимогам ДСТУ 3849-99, завіреного підписом керівника відповідного управління (відділу) ДАІ ГУМВС України в Автономній Республіці Крим, м. Києві, Київській області, УМВС України в областях, м. Севастополі та печаткою.
 
4.5. Розгляд поданих заяв та матеріалів до них на отримання дозволів проводиться протягом 30 днів уповноваженою особою Департаменту Державтоінспекції МВС, яка перевіряє реєстраційні відомості та належність транспортних засобів, які зазначено в заяві, а також їх відповідність вимогам ДСТУ 3849-99.
Дозвіл ламінується в спеціальну плівку та видається строком дії на три роки, за винятком транспортних засобів міліції, оперативних або спеціальних транспортних засобів аварійно-рятувальних служб, пожежної охорони та швидкої медичної допомоги, для яких термін дії дозволу безстроковий (до зміни власника транспортного засобу, реєстраційних номерних знаків або виведення його з експлуатації за призначенням).
У випадку зміни власника транспортного засобу, реєстраційних номерних знаків або виведення його з експлуатації за призначенням безстроковий дозвіл вважається недійсним та вилучається відповідним підрозділом МРЕВ з подальшим поверненням до Департаменту Державтоінспекції МВС для внесення відповідних змін до автоматизованої інформаційно-пошукової системи обліку видачі бланків дозволів на встановлення та використання на транспортних засобах спеціальних світлових і звукових сигнальних пристроїв.
За наявності обґрунтованих підстав у відмові видачі дозволу ініціатору звернення надсилається письмова відповідь.
{ Пункт 4.5 в редакції Наказу Міністерства внутрішніх справ N 218 від 02.06.2010 }
 
4.6. З метою забезпечення суворого контролю за правильністю витрачання бланків дозволу в ДДАІ МВС України ведеться автоматизована інформаційно-пошукова система обліку видачі бланків дозволу на встановлення та використання на транспортних засобах спеціальних світлових і звукових сигнальних пристроїв "Маяк". У цій системі зазначаються серія і номер дозволу, марка і тип транспортного засобу, його колір, державний номерний знак, ідентифікаційний номер кузова (шасі), назва організації чи установи, якій належить транспортний засіб, ідентифікаційний код за Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України. Разом з цим ведеться реєстрація повернутих та знищених дозволів.
 
4.7. Категорично забороняється проставляти на незаповнених бланках дозволу печатки та (або) підписи уповноважених осіб ДДАІ МВС України, а також передавати зазначені бланки власникам транспортних засобів.
 
4.8. Бланки дозволу, зіпсовані при заповненні та повернуті, знищуються щоквартально способом, який унеможливлює їх повторне використання, а також складається акт про знищення зіпсованих (анульованих) бланків дозволу.
 
Начальник Департаменту
ДАІ МВС України
генерал-майор міліції С.Г.Коломієць

Додаток
до Інструкції про порядок видачі та
обліку дозволів на встановлення
та використання спеціальних
світлових і звукових сигнальних
пристроїв

 
ДОЗВІЛ
на встановлення та використання на транспортному засобі
спеціальних звукових та світлових пристроїв
синього кольору


 
ТЕХНІЧНИЙ ОПИС
бланка дозволу на встановлення та використання
на транспортному засобі спеціальних звукових
та світлових сигнальних пристроїв синього кольору
 
1. Бланки дозволів виготовляються на замовлення Державтоінспекції МВС України розміром 105х75 міліметрів (+-0,5) з друкованими графічними зображеннями і текстовою інформацією з обох боків.
 
2. Дозвіл виготовлено на папері масою 235 г/кв.м без власної флуоресценції з двома видами захисних волокон.
 
3. На лицьовому боці бланка дозволу способом офсетного друку надруковано:
фарбами блакитного та рожевого кольорів - дві захисні сітки регулярної структури;
фарбою чорного кольору, яка під дією ультрафіолетового проміння набуває зеленого свічення - текст дозволу та мікротекст "ДЕРЖАВТОІНСПЕКЦІЯМВСУКРАЇНИ", який розміщений на відстані 21 міліметр від нижнього краю дозволу;
фарбами блакитного, рожевого, жовтого та чорного кольорів - емблему Державтоінспекції МВС України у верхній частині дозволу;
фарбою блакитного кольору слова "СИНЬОГО КОЛЬОРУ" та серію бланка;
У нижній частині дозволу, на відстані 2 міліметри від краю, в сітках виділено біле поле для позначення серії та номера бланка дозволу.
 
4. На зворотному боці бланка дозволу надруковано:
фарбами блакитного та рожевого кольорів - дві захисні сітки регулярної структури;
фарбою чорного кольору текст дозволу та мікротекст "ДЕРЖАВТОІНСПЕКЦІЯМВСУКРАЇНИ", який розміщений у лівій нижній частині дозволу та реквізити підприємства-виготовлювача бланків, які також виконані мікротекстом;
фарбою жовтого кольору - чотири поля суцільного забарвлення для внесення інформації про транспортний засіб;
невидимою при денному світлі фарбою надруковані зображення, які під дією ультрафіолетового проміння набувають блакитного свічення.
 
5. Номер бланка, що складається із серії, позначеної двома літерами українського алфавіту, та шести арабських цифр, виконано на лицьовому боці дозволу у білому полі. Шестизначний номер виконано способом високого друку фарбою синього кольору, яка під дією ультрафіолетового проміння набуває зеленого свічення.
 
6. Внесення на бланк дозволу інформації щодо транспортного засобу здійснюється способом принтерного друку. Виправлення не допускаються.
 
{ Інструкцію доповнено додатком згідно з Наказом Міністерства внутрішніх справ N 357 від 20.06.2011 }