Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів
Стаття 32. Вимоги до харчових продуктів
Ст. 32 ЗУ Про безпечність та якість харчових продуктів вiд 23.12.1997 № 771/97-ВР
1. Харчові продукти, які знаходяться в обігу на території України, повинні відповідати вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів.
У випадку надходження доказів щодо шкідливості харчового продукту, незважаючи на його відповідність законодавству про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, виробництво та обіг такого харчового продукту має бути зупинено та заборонено.
2. Сертифікація харчових продуктів необов’язкова. Зазначене не стосується процедури видачі міжнародного сертифіката, передбаченого цим Законом.
3. Під час виробництва харчових продуктів оператор ринку може користуватися технічними умовами, державна реєстрація яких є необов’язковою.
4. Під час виробництва харчових продуктів в Україні забороняється:
1) використання харчових добавок, які не зареєстровані в Україні відповідно до вимог цього Закону;
2) використання ароматизаторів, не зареєстрованих відповідно до вимог цього Закону;
3) використання допоміжних матеріалів для переробки та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами, якщо вони не зареєстровані відповідно до вимог цього Закону.
5. Харчові продукти, які експортуються з України, повинні відповідати вимогам законодавства України про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, за винятком випадків, коли:
1) такі вимоги до харчових продуктів встановлені країною, до якої експортуються харчові продукти; або
2) такі вимоги до харчових продуктів встановлені у двосторонніх угодах України з країною, до якої експортуються харчові продукти.
6. Підприємствам, включеним до реєстру експортерів, заборонено використовувати сировину, отриману шляхом забою тварин не на потужностях, що мають експлуатаційний дозвіл.