Про виноград та виноградне вино
Стаття 10. Вина шампанські, ігристі та газовані
Ст. 10 ЗУ Про виноград та виноградне вино від 16.06.2005 № 2662-IV
Чинний зі змінами. Перевірено 08.07.2019
{ Назва статті 10 в редакції Закону N 3427-IV від 09.02.2006 }
Виробництво вин шампанських із вмістом спирту нижче 10,5 відсотка об'ємних, вин ігристих нижче 10,0 і вин газованих нижче 9,5 відсотка об'ємних не допускається. { Частина перша статті 10 в редакції Закону N 3427-IV від 09.02.2006 }
Тиск діоксиду вуглецю в пляшках з готовою продукцією в ігристих винах повинен становити не менш як 300 кПа, "Шампанського України" - не менш як 350 кПа, газованих - від 100 до 250 кПа при 20 град. C. { Частина друга статті 10 в редакції Законів N 3427-IV від 03.02.2011 }
Виноматеріали для виробництва вин шампанських та ігристих виготовляються з винограду певних сортів, визначених технологічними інструкціями та стандартами. { Частина третя статті 10 в редакції Законів N 3427-IV від 03.02.2011 }
Винам білим ігристим шампанізованим, виготовленим за шампанською технологією при вторинному бродінні в герметично закритих ємкостях шампанських виноматеріалів, надається назва "Шампанське України". Винам білим ігристим шампанізованим, виготовленим за шампанською технологією з трирічною витримкою вина в пляшках на дріжджах, надається назва "Шампанське України класичне". Міцність ігристих шампанізованих вин повинна бути не нижче 10,5 відсотка об'ємних. { Частина четверта статті 10 в редакції Закону N 3427-IV від 09.02.2006 }
Вина ігристі та газовані можуть випускатися під власною назвою. { Частина п'ята статті 10 в редакції Закону N 3427-IV від 09.02.2006 }
Вина ігристі з технологічною витримкою в пляшках не менш як 9 місяців належать до категорії витриманих.
Вина газовані виготовляються із сухих виноматеріалів, які підсолоджуються концентратом виноградного соку, консервованим неспиртованим суслом. { Частина сьома статті 10 в редакції Закону N 3427-IV від 09.02.2006 }
{ Частину восьму статті 10 виключено на підставі Закону N 3427-IV від 09.02.2006 }
{ Частину дев'яту статті 10 виключено на підставі Закону N 3427-IV від 09.02.2006 }
Зовнішнє оформлення вин "Шампанське України класичне" та "Шампанське України" має відрізнятися від оформлення інших вин ігристих. { Частина десята статті 10 в редакції Закону N 3427-IV від 09.02.20
Виробництво вин шампанських із вмістом спирту нижче 10,5 відсотка об'ємних, вин ігристих нижче 10,0 і вин газованих нижче 9,5 відсотка об'ємних не допускається. { Частина перша статті 10 в редакції Закону N 3427-IV від 09.02.2006 }
Тиск діоксиду вуглецю в пляшках з готовою продукцією в ігристих винах повинен становити не менш як 300 кПа, "Шампанського України" - не менш як 350 кПа, газованих - від 100 до 250 кПа при 20 град. C. { Частина друга статті 10 в редакції Законів N 3427-IV від 03.02.2011 }
Виноматеріали для виробництва вин шампанських та ігристих виготовляються з винограду певних сортів, визначених технологічними інструкціями та стандартами. { Частина третя статті 10 в редакції Законів N 3427-IV від 03.02.2011 }
Винам білим ігристим шампанізованим, виготовленим за шампанською технологією при вторинному бродінні в герметично закритих ємкостях шампанських виноматеріалів, надається назва "Шампанське України". Винам білим ігристим шампанізованим, виготовленим за шампанською технологією з трирічною витримкою вина в пляшках на дріжджах, надається назва "Шампанське України класичне". Міцність ігристих шампанізованих вин повинна бути не нижче 10,5 відсотка об'ємних. { Частина четверта статті 10 в редакції Закону N 3427-IV від 09.02.2006 }
Вина ігристі та газовані можуть випускатися під власною назвою. { Частина п'ята статті 10 в редакції Закону N 3427-IV від 09.02.2006 }
Вина ігристі з технологічною витримкою в пляшках не менш як 9 місяців належать до категорії витриманих.
Вина газовані виготовляються із сухих виноматеріалів, які підсолоджуються концентратом виноградного соку, консервованим неспиртованим суслом. { Частина сьома статті 10 в редакції Закону N 3427-IV від 09.02.2006 }
{ Частину восьму статті 10 виключено на підставі Закону N 3427-IV від 09.02.2006 }
{ Частину дев'яту статті 10 виключено на підставі Закону N 3427-IV від 09.02.2006 }
Зовнішнє оформлення вин "Шампанське України класичне" та "Шампанське України" має відрізнятися від оформлення інших вин ігристих. { Частина десята статті 10 в редакції Закону N 3427-IV від 09.02.20