Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Лист Вищий господарський суд України № 01-06/745/2014 від 05.06.2014 Про деякі питання практики застосування у судовій практиці Закону України \"Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України\"

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ

05.06.2014  № 01-06/745/2014





Господарські суди України


Про деякі питання практики застосування у судовій практиці Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України"

У зв’язку з виникненням у судовій практиці питань, пов’язаних із застосуванням деяких положень Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" (далі - Закон), та на доповнення Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 15.05.2014 № 01-06/615/14 "Про Закон України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" Вищий господарський суд України вважає за необхідне повідомити таке.

1. У названому Інформаційному листі Вищим господарським судом України зазначено, що неможливість надсилання будь-яких поштових відправлень на адресу учасників судового процесу, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях України, повинна бути підтверджена відповідною довідкою (листом) підприємства зв’язку.

Форму відповідного документа законодавчо не визначено. Отже, ним може бути будь-який документ, виданий (надісланий) будь-якому адресатові підприємством зв’язку за підписом керівника (заступника керівника, іншої уповноваженої особи) такого підприємства, що свідчив би про неможливість пересилання поштової кореспонденції до Автономної Республіки Крим і міста Севастополя.

2. За повідомленнями господарських судів, на їх адресу надходять звернення учасників судового процесу щодо витребування з господарських судів, що знаходяться на тимчасово окупованій території України, матеріалів справ для здійснення їх подальшого розгляду господарськими судами Київської області, міста Києва, Київським апеляційним господарським судом.

У разі недодержання приписів абзацу десятого частини першої статті 12 Закону названі господарські суди позбавлені можливості продовжити розгляд зазначених у цій нормі справ, оскільки Законом, так само як й іншими законодавчими актами України, не передбачено ні права, ані обов’язку місцевих господарських судів витребувати з інших господарських судів матеріали справ, так само як і відповідного права (обов’язку) апеляційних господарських судів - стосовно інших судів апеляційної інстанції.

Водночас заінтересовані особи можуть звертатися з відповідними позовами (скаргами) до господарських судів міста Києва, Київської області, Київського апеляційного господарського суду з урахуванням визначеної Законом підсудності справ (див. також підпункт 3.2 пункту 3 цього листа).

Про наведене у відповідь на згадані в абзаці першому цього пункту звернення повідомляються їх автори (листами за підписами керівників або уповноважених працівників апарату суду).

3. Питання про те, яким чином мають реєструватися і розглядатися господарськими судами міста Києва, Київської області, Київським апеляційним господарським судом звернення у справах, розгляд яких здійснюється господарськими судами Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, і матеріали яких не передано за встановленою підсудністю (абзац десятий частини першої статті 12 Закону), слід враховувати таке.

Відповідна реєстрація здійснюється з огляду на зміст звернення.

3.1. Якщо йдеться про подання позовної заяви (в тому числі й за наявності порушеної провадженням справи в будь-якому з названих судів, розташованих на тимчасово окупованій території України), то вона підлягає реєстрації в автоматизованій системі документообігу суду з подальшим розподілом справи згідно з вимогами статті 2-1 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК).

У разі коли відсутні підстави для відмови у прийнятті позовної заяви або її повернення без розгляду (статті 62, 63 ГПК), але поданих документів недостатньо для розгляду справи по суті, суддя, прийнявши позовну заяву, витребовує у позивача необхідні документи і матеріали, а якщо їх не подано:

а) без поважних причин - залишає позов без розгляду на підставі пункту 5 частини першої статті 81 ГПК;

б) з причин, які судом визнано поважними, - розглядає справу і приймає рішення за наявними доказами.

3.2. В інших випадках, - тобто коли подаються звернення, що не є позовними заявами в розумінні статті 54 ГПК, - їх реєстрація і розгляд здійснюється у встановленому в господарському суді порядку. Автори таких звернень за необхідності повідомляються господарським судом (листами за підписами керівників або уповноважених працівників апарату суду) про можливість звернутися з позовною заявою до відповідного господарського суду - міста Києва або Київської області згідно з визначеною Законом територіальною підсудністю справ. При цьому наявність подібних же проваджень у господарських судах, що знаходяться на тимчасово окупованій території України, такому зверненню не перешкоджають, а судові акти, ухвалені ними після набрання Законом чинності, не враховуються у вирішенні спорів.

4. Аналогічним викладеному в пункті 3 цього листа чином вирішуються питання, пов’язані з надходженням до Київського апеляційного господарського суду звернень щодо розгляду в порядку апеляційного провадження справ у Севастопольському апеляційному господарському суді.

Голова Вищого
господарського суду України


Б. Львов


Інші НПА

Лист Вищий господарський суд України №01-06/1290/14 від 12.09.2014 Про Закон України \"Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції\" Наказ Мінкультури №220 від 30.04.1996 Про затвердження Положення про державну реєстрацію, перереєстрацію та облік музеїв Постанова ВРУ №9-VIII від 02.12.2014 Про формування складу Кабінету Міністрів України Постанова ВРУ №8-VIII від 02.12.2014 Про призначення Полторака С.Т. Міністром оборони України Постанова ВРУ №7-VIII від 02.12.2014 Про призначення Клімкіна П.А. Міністром закордонних справ України Постанова ВРУ №20-VIII від 02.12.2014 Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Петренка П.Д. Постанова ВРУ №19-VIII від 02.12.2014 Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Стеця Ю.Я. Постанова ВРУ №18-VIII від 02.12.2014 Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Розенка П.В. Постанова ВРУ №17-VIII від 02.12.2014 Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Кириленка В.А. Постанова ВРУ №16-VIII від 02.12.2014 Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Квіта С.М.