Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Ухвала КСУ № 59 від 24.11.2011 про відмову у відкритті конституційного провадження у справі за конституційним зверненням громадянина Голованя Ігоря Володимировича щодо офіційного тлумачення положень частин першої, другої статті 55 Конституції України

У Х В А Л А
КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ
 
про відмову у відкритті конституційного провадження
у справі за конституційним зверненням громадянина
Голованя Ігоря Володимировича щодо офіційного
тлумачення положень частин першої,
другої статті 55 Конституції України

 
м. Київ Справа N 2-58/2011
24 листопада 2011 року
N 59-у/2011

Конституційний Суд України у складі суддів:
 
Винокурова Сергія Маркіяновича - головуючого,
Бауліна Юрія Васильовича,
Бринцева Василя Дмитровича - доповідача,
Гультая Михайла Мирославовича,
Запорожця Михайла Петровича,
Кампа Володимира Михайловича,
Колоса Михайла Івановича,
Лилака Дмитра Дмитровича,
Сергейчука Олега Анатолійовича,
Стрижака Андрія Андрійовича,
Шаптали Наталі Костянтинівни,
Шишкіна Віктора Івановича,
 
розглянув на засіданні питання про відкриття конституційного провадження у справі за конституційним зверненням громадянина Голованя Ігоря Володимировича щодо офіційного тлумачення положень частин першої, другої статті 55 Конституції України .
 
Заслухавши суддю-доповідача Бринцева В.Д. та дослідивши матеріали справи, Конституційний Суд України
 
у с т а н о в и в:
 
1. Громадянин Головань Ігор Володимирович звернувся до Конституційного Суду України з клопотанням дати офіційне тлумачення положень частин першої, другої статті 55 Конституції України , роз'яснивши:
 
- "чи має громадянин право на оскарження в суді, в порядку адміністративного судочинства, визначеного Кодексом адміністративного судочинства України , рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, зокрема органів державної податкової служби, їх посадових і службових осіб, вчинених при провадженні дізнання, досудового слідства, оперативно-розшукових заходів по кримінальній справі, постанова про порушення якої була скасована судом";
 
- "чи має громадянин право на оскарження в суді, в порядку кримінально-процесуального судочинства, визначеного Кримінально-процесуальним кодексом України рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, зокрема органів державної податкової служби, їх посадових і службових осіб, вчинених при провадженні дізнання, досудового слідства, оперативно-розшукових заходів по кримінальній справі, постанова про порушення якої була скасована судом".
 
Необхідність в офіційному тлумаченні наведених положень автор клопотання обґрунтовує неоднозначним їх застосуванням судами України у справах, учасником яких був Головань І.В. На його думку, суди, зокрема Верховний Суд України та Вищий адміністративний суд України, зайняли протилежні позиції щодо аналогічних спірних питань, застосовуючи положення статті 55 Конституції України .
 
На підтвердження такого висновку суб'єкт права на конституційне звернення долучив копії судових рішень у справі, що розглядалась в порядку адміністративного та кримінального судочинства, в яких усіма інстанціями Голованю І.В. відмовлено в задоволенні позову (скарги) стосовно неправомірних дій працівників податкової міліції.
 
2. Конституційний Суд України, розглядаючи питання щодо відкриття конституційного провадження у справі у зв'язку з прийняттям Першою колегією суддів Конституційного Суду України процесуальної Ухвали від 15 листопада 2011 року про відмову у відкритті конституційного провадження у цій справі на підставі пункту 2 статті 45 Закону України "Про Конституційний Суд України" , виходить з такого.
 
Відповідно до статті 94 Закону України "Про Конституційний Суд України" .
 
Аналіз конституційного звернення та долучених до нього матеріалів дає підстави для висновку, що вони не містять обґрунтування необхідності в офіційному тлумаченні положень Конституції України , офіційне тлумачення яких просить дати Головань І.В., у наведених судових рішеннях не застосовувались.
 
За правовою позицією Конституційного Суду України, якщо надані суб'єктом права на конституційне звернення матеріали свідчать про те, що відповідні положення Конституції .
 
Отже, конституційне звернення не відповідає вимогам, передбаченим статтями 42, 94 Закону України "Про Конституційний Суд України" , що є підставою для відмови у відкритті конституційного провадження у справі.
 
Враховуючи викладене та керуючись статтею 153 Конституції України , Конституційний Суд України
 
у х в а л и в:
 
1. Відмовити у відкритті конституційного провадження у справі за конституційним зверненням громадянина Голованя Ігоря Володимировича щодо офіційного тлумачення положень частин першої, другої статті 55 Конституції України .
 
2. Ухвала Конституційного Суду України є остаточною.

 
КОНСТИТУЦІЙНИЙ СУД УКРАЇНИ


Інші НПА

Наказ Мінпраці №132 від 21.12.1993 Про Порядок опрацювання і затвердження власником нормативних актів про охорону праці, що діють на підприємстві Розпорядження КМУ №1011 від 30.09.2015 Про призначення Малашкіна М.А. заступником Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України - керівником апарату Указ Президент №565 від 01.10.2015 Про відзначення 25-ї річниці Студентської революції на граніті Постанова КМУ №784 від 30.09.2015 Про внесення змін до Порядку розгляду питань, пов’язаних з підготовкою і внесенням подань щодо осіб, призначення на посаду та звільнення з посади яких здійснюється Верховною Радою України, Президентом України або Кабінетом Міністрів України чи погоджується з Кабінетом Міністрів України Постанова КМУ №780 від 30.09.2015 Про внесення зміни до пункту 2 Порядку покриття тимчасових касових розривів Пенсійного фонду України, пов’язаних з виплатою пенсій Постанова КМУ №775 від 30.09.2015 Про затвердження Порядку створення та використання матеріальних резервів для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій Постанова КМУ №771 від 30.09.2015 Про затвердження переліку об’єктів державного цінового регулювання з визначенням періодів такого регулювання у 2015-2016 роках Постанова КМУ №770 від 30.09.2015 Про внесення зміни в додаток 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 18 вересня 2013 р. № 689 Постанова КМУ №689 від 18.09.2013 Про затвердження норм витрат на проведення спортивних заходів державного та міжнародного рівня Постанова КМУ №769 від 30.09.2015 Про внесення змін до переліку видів господарської діяльності, здійснення якої дозволяється військовим частинам Збройних Сил