Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Постанова МОЗ № 1 від 13.05.2009 Про невідкладні заходи щодо попередження пандемії грипу А (Н1N1) на території України

 

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА № 1
Засідання Вченої медичної ради МОЗ України
від 13.05.2009
Про невідкладні заходи щодо попередження пандемії грипу А (Н1N1) на території України
Заслухавши та обговоривши доповіді першого заступника Міністра охорони здоров'я України, головного державного санітарного лікаря України, член-кореспондента АМН України, д.мед.н., проф. Біловола О. М ., віце - президента Академії аграрних наук України, академіка НАН України Головка А. М. та співдоповіді завідувача кафедрою мікробіології, імунології та вірусології Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця МОЗ України, головного позаштатного спеціаліста МОЗ України із напрямку "вірусологія та мікробіологія", академіка НАН України, член-кореспондента АМН України, д.мед.н., проф. Широбокова В. П., директора ДУ "Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В.Громашевського" АМН України, д.мед.н. проф. Марієвського В. Ф., завідувача кафедрою дитячих інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця МОЗ України, головного позаштатного спеціаліста МОЗ України із напрямку "дитячі інфекційні хвороби", д.мед.н., проф. Крамарева С. О., провідного наукового співробітника відділу молекулярної епідеміології грипу та інших респіраторних інфекцій ДУ "Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В.Громашевського" АМН України к.мед.н. Мироненко А.П. Вчена медична рада
КОНСТАТУЄ:
12 травня 2009 року з 30 країн надійшли офіційні повідомлення про 5251 випадок інфікування грипом A(H1N1).
З Мексики надійшло повідомлення про 2059 лабораторно підтверджених випадків захворювання, у тому числі 56 летальних. Продовжуються лабораторні дослідження раніше відібраного матеріалу від хворих.
Уряд Сполучених Штатів Америки повідомив про 2600 лабораторно підтверджених випадків захворювання людей, три з яких закінчилися летально. З Канади надійшли повідомлення про 330 лабораторно підтверджених випадків захворювання людей, один з яких закінчився летальним ісходом. З Коста-Ріки надійшли повідомлення про 8 лабораторно підтверджених випадках захворювання людей, один з яких закінчився летально.
Повідомлення про лабораторно підтверджені випадки без смертельних ісходів за станом на 12.05.09. р. надійшли з наступних країн: Австралії (1), Австрії (1), Аргентини (1), Бразилії (8), Гватемали (1), Германії (12), Данії (1), Ізраїлю (7), Ірландії (1), Іспанії (95), Італії (9), Канади (214), Китаю (2, в тому числі 1 в Гонконгу), Колумбії (3), Коста-Ріки (1), Польщі (1), Португалії (1), Республіки Корея (3), Сальвадору (4), Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії (55), Франції (13), Швеції (2), Швейцарії (1), Японії (4), Норвегії (2), Панами (16), Нідерландів (3) та Нової Зеландії (7).
В Україні випадків захворювання на грип А (H1N1) не зареєстровано.
Продовжується моніторинг захворюваності на грип та гострі респіраторні інфекції.
Міністерством охорони здоров'я України проведена та проводиться велика і своєчасна робота щодо організації комплексу заходів, спрямованих на попередження виникнення пандемії грипу А (H1N1) в Україні.
Міністерство охорони здоров'я України координує дії всіх органів та закладів охорони здоров'я України з цього напрямку, незалежно від відомчої підпорядкованості та інших відомств, що беруть участь у цих заходах.
Державна санітарно-епідеміологічна служба України продовжує проведення протиепідемічних заходів відносно осіб, які прибувають в Україну з країн, на території яких зареєстровані випадки захворювання на грип A (H1N1).
Епідемічна ситуація знаходиться під контролем. Водночас, Український Центр грипу та гострих респіраторних захворювань не в змозі виконувати покладених на нього функціональних обов'язків, що ускладнює роботу з попередження пандемії грипу А (H1N1) в Україні.
Вчена медична рада вирішує:
1. Доповіді першого заступника Міністра охорони здоров'я України, головного державного санітарного лікаря України, член-кореспондента АМН України, д.мед.н., проф. Біловола О. М ., віце - президента Академії аграрних наук України, академіка НАН України Головка А. М. та співдоповіді завідувача кафедрою мікробіології, імунології та вірусології Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця МОЗ України, головного позаштатного спеціаліста МОЗ України із напрямку "вірусологія та мікробіологія", академіка НАН України, член-кореспондента АМН України, д.мед.н., проф. Широбокова В. П., директора ДУ "Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В.Громашевського" АМН України, д.мед.н. проф. Марієвського В. Ф., завідувача кафедрою дитячих інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця МОЗ України, головного позаштатного спеціаліста МОЗ України із напрямку "дитячі інфекційні хвороби", д.мед.н., проф. Крамарева С. О., провідного наукового співробітника відділу молекулярної епідеміології грипу та інших респіраторних інфекцій ДУ "Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В.Громашевського" АМН України к.мед.н. Мироненко А.П. прийняти до відому.
2. Підтримати силами наукової медичної громадськості України дії Міністерства охорони здоров'я України та Академії медичних наук України, що направлені на організацію протиепідемічних заходів та координацію заходів щодо попередження пандемії грипу А (H1N1) усіма закладами охорони здоров'я незалежно від їх відомчої підпорядкованості.
3. Переглянути стандарти щодо визначення випадку захворювання людини на грип А (H1N1), ефективності існуючих методів лікування та заходів боротьби з грипом А (H1N1) у період загрози виникнення пандемії.
4. Визначити основні напрямки наукових розробок у наукових установах МОЗ та АМН України щодо удосконалення профілактики, діагностики та лікування грипу А (H1N1) в Україні.
5. Терміново налагодити роботу Українського Центру грипу та гострих респіраторних захворювань посиливши його кадрове та матеріально - технічне забезпечення.
6. Сумісно з АМН та НАН України розробити методичні рекомендації стосовно захворювання на грип А (H1N1) (протокол і алгоритм ведення та лікування хворого), інструкцію щодо виявлення та розслідування випадків захворювань, застосування методів індивідуального захисту людей в період пандемії.
7. Провести в поточному навчальному році у вищих медичних навчальних закладах І-IV рівнів акредитації та закладах післядипломної освіти навчальні семінари та тренінги для педагогічних, науково-педагогічних працівників, а також курсантів та студентів кафедр терапевтичного профілю, інфекційних хвороб, сімейної медицини з питань епідемічної ситуації з грипу А (H1N1), його діагностики, клінічних проявів, лікування та профілактики.
8. Запропонувати провідним спеціалістам та науковим співробітникам опублікувати у фахових медичних виданнях науково обґрунтовані статті щодо тактики діагностики, лікування та профілактики захворювань на грип А (H1N1). Головним редакторам журналів МОЗ та АМН України забезпечити позачергову публікацію цих статей (після термінового рецензування публікацій на рівні оперативних штабів МОЗ та АМН України).
9. Активізувати санітарно-освітню роботу серед медичних працівників та населення щодо заходів індивідуального захисту та профілактики захворювання на грип А (H1N1). 
Голова Вченої медичної ради
МОЗ України, академік АМН України,
член-кор. НАН України, професор Л.Г.Розенфельд
Секретар Вченої медичної ради,
МОЗ України, к.м.н. Н.В.Гуселетова
 


Інші НПА

Лист МОНмолодьспорт №1/9-66 від 30.01.2012 Всеукраїнської акції «Дай руку, першокласнику!» Лист МОНмолодьспорт №1/9-61 від 27.01.2012 Про порядок закінчення навчального року та проведення державної підсумкової атестації у загальноосвітніх навчальних закладах в 2011/2012 навчальному році Лист МОНмолодьспорт №1/9-53 від 25.01.2012 Про сприяння проведенню вело-марафону молоді з вадами зору Лист МОНмолодьспорт №1/9-45 від 23.01.2012 Щодо відпусток керівників вищих навчальних закладів Лист МОНмолодьспорт №1/9-46 від 23.01.2012 Щодо міжнародної конференції Going Global Лист МОНмолодьспорт №1/9-42 від 20.01.2012 Про організацію і проведення конференцій та семінарів з проблем вищої освіти і науки у 2012 році Міністру освіти і науки Автономної Республіки Крим, начальникам управлінь освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, ректорам вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації Лист МОНмолодьспорт №1/9-39 від 19.01.2012 Щодо необхідності висвітлення на веб-сайтах ВНЗ публічної інформації Лист МОНмолодьспорт №1/9-28 від 16.01.2012 Про організацію і проведення науково-практичних конференцій та семінарів молодих учених і студентів у 2012 році Лист МОНмолодьспорт №1/9-31 від 16.01.2012 Про проведення семінару для працівників кадрових служб Лист МОНмолодьспорт №1/9-9 від 10.01.2012 Щодо передачі вищих навчальних закладів та установ МОНмолодьспорту