Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Постанова НБУ № 469 від 29.12.2008 Про запровадження Національним банком України валютних аукціонів

 
ПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ
 
П О С Т А Н О В А
 
29.12.2008 N 469
 
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
29 січня 2009 р.
за N 86/16102

 
Про запровадження Національним банком України
валютних аукціонів
 
{ Із змінами, внесеними згідно з Постановами Національного банку
N 678 від 17.11.2009 N 548 від 03.09.2014 N 702 від 03.11.2014 }

Відповідно до статті 28, пункту 1 частини другої статті 44 Закону України "Про Національний банк України" "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" та враховуючи вимоги статті 8 Меморандуму про економічну та фінансову політику в рамках угоди "стенд-бай" між Україною та Міжнародним валютним фондом, з метою забезпечення прозорої стратегії щодо інтервенцій Національного банку України та більш ефективного функціонування міжбанківського валютного ринку України Правління Національного банку України П О С Т А Н О В Л Я Є:
 
1. Затвердити Положення про проведення Національним банком України валютних аукціонів (додається).
 
2. Унести до розділу I Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 10.08.2005 N 281 , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29.08.2005 за N 950/11230 (зі змінами), такі зміни:
 
2.1. Доповнити розділ після пункту 38 новим пунктом 39 такого змісту:
"39. Національний банк здійснює валютні інтервенції на прямому міжбанківському валютному ринку України чи шляхом проведення валютних аукціонів, чи шляхом пропорційного задоволення заявленої суб'єктами ринку суми за єдиним визначеним курсом валютної інтервенції. Національний банк може здійснювати цільові валютні інтервенції з продажу іноземної валюти для забезпечення виконання суб'єктами ринку визначених Національним банком зобов'язань в іноземній валюті".
У зв'язку з цим пункт 39 уважати пунктом 40.
 
2.2. Пункт 40 викласти в такій редакції:
"40. Національний банк у разі прийняття рішення про здійснення валютної інтервенції шляхом пропорційного задоволення потреб суб'єктів ринку за єдиним визначеним курсом валютної інтервенції доводить до відома суб'єктів ринку в день проведення валютної інтервенції курс, за яким він передбачає здійснення валютної інтервенції.
Умови та порядок проведення Національним банком валютних аукціонів визначаються окремим нормативно-правовим актом Національного банку".
 
3. Департаменту валютного регулювання (О.А.Щербакова) після державної реєстрації в Міністерстві юстиції України довести зміст цієї постанови до відома виконавчого директора з питань платіжних систем та розрахунків В.М.Кравця, департаментів з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку (М.О.Мельничук), інформатизації (А.С.Савченко), Операційного управління (В.Д.Щуцький) і банків України для використання в роботі.
 
4. Контроль за виконанням цієї постанови покласти на першого заступника Голови Національного банку України А.В.Шаповалова.
 
5. Постанова набирає чинності через 10 днів після державної реєстрації в Міністерстві юстиції України.
 
Голова В.С.Стельмах

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правління
Національного банку України
29.12.2008 N 469
 
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
29 січня 2009 р.
за N 86/16102

 
ПОЛОЖЕННЯ
про проведення Національним банком України
валютних аукціонів

 
1. Це Положення встановлює умови та порядок проведення Національним банком України (далі - Національний банк) валютних аукціонів (далі - аукціон).
 
2. У цьому Положенні терміни вживаються в такому значенні:
аукціон - один із способів проведення Національним банком валютної інтервенції;
курс відсікання - це мінімальний курс продажу або максимальний курс купівлі іноземної валюти на аукціоні, який визначається Національним банком як межа для обрання заявок учасників аукціону щодо їх задоволення на аукціоні.
 
3. Національний банк у разі прийняття рішення про проведення аукціону повідомляє про це суб'єктів ринку засобами електронної пошти не пізніше дня, що передує дню його проведення, до 16.30 за київським часом. Умови проведення аукціону визначає Національний банк у повідомленні про проведення аукціону, яке доводиться до відома суб'єктів ринку. { Абзац перший пункту 3 із змінами, внесеними згідно з Постановою Національного банку N 702 від 03.11.2014 }
Національний банк на аукціоні може здійснювати продаж іноземної валюти суб'єктам ринку для забезпечення виконання визначених Національним банком зобов'язань в іноземній валюті.
 
4. Суб'єкти ринку, які планують узяти участь в аукціоні, мають, якщо інше не визначене в повідомленні про проведення аукціону: { Абзац перший пункту 4 в редакції Постанови Національного банку N 548 від 03.09.2014 }
у день отримання від Національного банку повідомлення про проведення аукціону до визначеного в цьому повідомленні часу перерахувати 100% грошового забезпечення в національній валюті для оплати іноземної валюти на зазначений Національним банком у повідомленні рахунок. Суб'єкт ринку визначає суму забезпечення за курсом, який зазначатиметься в заявках на участь в аукціоні;
у день проведення аукціону подати до Національного банку до визначеного в повідомленні про проведення аукціону часу заявки на участь в аукціоні за допомогою програмного комплексу "Система підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України Національного банку України". Заявки, які надійшли пізніше зазначеного часу, для участі в аукціоні не приймаються.
Суб'єкти ринку подають заявки за формою, визначеною пунктом 2.5 Правил функціонування Системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України Національного банку України та перерахування (зарахування) коштів за окремими операціями з іноземною валютою і банківськими металами , зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 29.08.2005 за N 951/11231 (зі змінами). У колонці цієї заявки щодо мети купівлі (продажу) іноземної валюти зазначаються такі слова - "Участь в аукціоні". У заявці проставляється обсяг купівлі (продажу) іноземної валюти, який відповідає незадоволеним на міжбанківському валютному ринку України потребам клієнтів і потребам банку. Курс гривні до іноземної валюти зазначається в заявці з точністю до двох знаків після коми в межах визначеного умовами проведення аукціону курсу.
Суб'єкти ринку, якщо інше не визначене в повідомленні про проведення аукціону, подають у день, що передує дню проведення аукціону, до територіального управління Національного банку за місцем реєстрації суб'єкта ринку до визначеного Національним банком часу документи, що підтверджують мету купівлі іноземної валюти, у разі здійснення Національним банком продажу іноземної валюти на аукціоні для забезпечення виконання визначених Національним банком зобов'язань в іноземній валюті. { Абзац п'ятий пункту 4 із змінами, внесеними згідно з Постановою Національного банку N 548 від 03.09.2014 }
Територіальні управління Національного банку на підставі отриманого засобами електронної пошти доручення перевіряють подані суб'єктами ринку документи щодо їх відповідності оголошеним Національним банком умовам проведення аукціону та результати цієї перевірки повідомляють Національному банку засобами електронної пошти до визначеного ним часу.
 
5. Національний банк на підставі даних зведеного реєстру всіх поданих на аукціон заявок, що відповідають умовам проведення аукціону, визначеним у повідомленні про проведення аукціону приймає рішення про курс відсікання.
{ Пункт 5 із змінами, внесеними згідно з Постановою Національного банку N 702 від 03.11.2014 }
 
6. На аукціоні з продажу Національним банком суб'єктам ринку іноземної валюти за гривні заявки суб'єктів ринку задовольняються відповідно до зниження запропонованого в них курсу, починаючи з найвищого і надалі поступово до найнижчого, визначеного Національним банком як курс відсікання, до повного використання обсягу валютної інтервенції. Національний банк задовольняє заявки суб'єктів ринку, якщо запропонований ними курс не нижче ніж курс відсікання.
Національний банк може задовольняти заявки суб'єктів ринку шляхом їх задоволення за встановленим курсом відсікання або за курсом, зазначеним у заявках суб'єктів ринку.
 
7. На аукціоні з купівлі Національним банком у суб'єктів ринку іноземної валюти за гривні заявки суб'єктів ринку задовольняються відповідно до підвищення запропонованого в них курсу, починаючи з найнижчого і надалі поступово до найвищого, визначеного Національним банком як курс відсікання, до повного використання обсягу валютної інтервенції. Національний банк задовольняє заявки суб'єктів ринку, якщо запропонований ними курс не вище ніж курс відсікання.
Національний банк може задовольняти заявки суб'єктів ринку шляхом задоволення їх за встановленим курсом відсікання або за курсом, зазначеним у заявках суб'єктів ринку.
 
8. Якщо серед заявок учасників аукціону, які мають бути задоволені за результатами аукціону, є дві або кілька заявок з однаковим курсом, а обсяг валютної інтервенції, що залишився, недостатній для задоволення зазначених заявок, то ці заявки задовольняються пропорційно обсягам заявок цих учасників аукціону.
 
9. Національний банк у день проведення аукціону до 16.30 за київським часом повідомляє суб'єктам ринку, які брали участь в аукціоні, курс відсікання шляхом його опублікування через інформаційну агенцію REUTERS і направлення суб'єктам ринку відповідного повідомлення.
{ Пункт 9 із змінами, внесеними згідно з Постановою Національного банку N 702 від 03.11.2014 }
 
10. Суб'єкти ринку, заявки яких задоволені, укладають угоди з Національним банком щодо купівлі (продажу) іноземної валюти та підтверджують їх за допомогою програмного комплексу "Система підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України Національного банку України".
Національний банк здійснює розрахунки за результатами аукціону з суб'єктами ринку, які брали в ньому участь, у день проведення аукціону.
 
11. Суб'єкт ринку має право купувати в Національного банку під час аукціону іноземну валюту виключно для забезпечення виконання визначених Національним банком зобов'язань в іноземній валюті якщо інше не визначене в повідомленні про проведення аукціону. { Абзац перший пункту 11 із змінами, внесеними згідно з Постановою Національного банку N 702 від 03.11.2014 }
За порушення вимог цього пункту банки несуть відповідальність згідно зі статтею 16 Декрету Кабінету Міністрів України від 19.02.1993 N 15-93 "Про систему валютного регулювання і валютного контролю".
{ Положення доповнено пунктом 11 згідно з Постановою Національного банку N 678 від 17.11.2009 }
 
12. За порушення оголошених Національним банком умов проведення аукціону, визначених у повідомленні Національного банку про проведення аукціону відповідно до пункту 3 цього Положення, крім умови, передбаченої абзацом першим пункту 11 цього Положення, суб'єкти ринку несуть відповідальність згідно зі статтею 73 Закону України "Про банки і банківську діяльність" .
{ Положення доповнено пунктом 12 згідно з Постановою Національного банку N 678 від 17.11.2009 }
 
13. Національний банк здійснює оприлюднення загальних результатів аукціону, розміщуючи на офіційній сторінці Національного банку в мережі Інтернет наступного дня за днем проведення аукціону інформацію про:
валюту аукціону;
мінімальний і максимальний курс, заявлений суб'єктами ринку для участі в аукціоні;
загальну суму заявок суб'єктів ринку стосовно купівлі (продажу) іноземної валюти;
курс гривні до іноземної валюти за результатами аукціону (середньозважений, максимальний, мінімальний);
загальну суму задоволених заявок суб'єктів ринку щодо купівлі (продажу) іноземної валюти;
частку задоволених заявок суб'єктів ринку за курсом відсікання в загальному обсязі задоволених заявок на аукціоні.
 
Перший заступник Голови А.В.Шаповалов

{ Додаток 1 виключено на підставі Постанови Національного банку N 702 від 03.11.2014 }
 
{ Додаток 2 виключено на підставі Постанови Національного банку N 702 від 03.11.2014 }



Інші НПА

Постанова НБУ №260 від 06.05.2014 Про відкликання та анулювання банківських ліцензій та генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій окремих банків і закриття банками відокремлених підрозділів, що розташовані на території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя Постанова НБУ №440 від 07.11.2013 Про затвердження нормативно-правового акта з питань здійснення закупівель товарів, робіт і послуг Постанова КМУ №302 від 04.08.2014 Про збільшення статутного капіталу Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України” Указ Президент №757/2014 від 06.10.2014 Про звільнення М. Литвина з посади Голови Державної прикордонної служби УкраїниПро звільнення М. Литвина з посади Голови Державної прикордонної служби України Указ Президент №747/2014 від 29.09.2014 Про відзначення державними нагородами України Постанова Центрвиборчком №1568 від 09.10.2014 Про реєстрацію уповноважених осіб Української партії "Зелена планета" у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1567 від 09.10.2014 Про реєстрацію уповноважених осіб ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "БЛОК ЛІВИХ СИЛ УКРАЇНИ" в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1566 від 09.10.2014 Про реєстрацію уповноваженої особи Політичної партії "Опозиційний блок" в одномандатному виборчому окрузі № 52 на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1565 від 09.10.2014 Про реєстрацію уповноважених осіб Радикальної Партії Олега Ляшка в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1554 від 08.10.2014 Про внесення змін до постанов Центральної виборчої комісії від 28 вересня 2014 року № 1284 та від 30 вересня 2014 року № 1376 та № 1378