Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Наказ ДІЯРУ № 96 від 14.05.2015 Про затвердження Змін до Вимог до системи управління діяльністю експлуатуючої організації (оператора)

ДЕРЖАВНА ІНСПЕКЦІЯ ЯДЕРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ УКРАЇНИ

НАКАЗ

14.05.2015  № 90





Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
03 липня 2015 р.
за № 781/27226


Про затвердження Змін до Вимог до системи управління діяльністю експлуатуючої організації (оператора)

Відповідно до статті 22 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», підпункту 7 пункту 4 Положення про Державну інспекцію ядерного регулювання України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 363, та з метою вдосконалення нормативно-правової бази України щодо регулювання ядерної та радіаційної безпеки ядерних установок НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Зміни до Вимог до системи управління діяльністю експлуатуючої організації (оператора), затверджених наказом Державної інспекції ядерного регулювання України від 02 березня 2012 року № 51, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 21 березня 2012 року за № 431/20744, що додаються.

2. Центральному інспекційному управлінню (Єсипенко Ю.М.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому законодавством порядку.

3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

4.Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Голова

С. Божко


ПОГОДЖЕНО:

Голова Антимонопольного
комітету України

Міністр екології
та природних ресурсів України

Міністр енергетики
та вугільної промисловості України

Ю.О. Терентьєв


І.А. Шевченко


В. Демчишин



ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної інспекції
ядерного регулювання України
14.05.2015 № 90



Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
03 липня 2015 р.
за № 781/27226


ЗМІНИ
до Вимог до системи управління діяльністю експлуатуючої організації (оператора)

1. Пункт 1.2 розділу І після слів «організаціями (операторами)» доповнити словами «ядерної установки».

2. У розділі ІІ:

1) пункт 2.2 доповнити новим абзацом такого змісту:

«Не менше ніж один раз на 5 років суб’єктом діяльності проводиться перевірка відповідності та стану реалізації затвердженої ним політики.»;

2) доповнити розділ новими пунктами такого змісту:

«2.4. Політика суб’єкта діяльності містить вимоги щодо постійного підвищення безпеки та поліпшення діяльності, зокрема шляхом:

своєчасного виявлення та аналізу інформації, важливої для забезпечення безпеки;

регулярної оцінки стану безпеки з урахуванням світового та вітчизняного досвіду експлуатації, досягнутого рівня науки і техніки;

своєчасного впровадження заходів з підвищення безпеки.

2.5. Застосування вимог системи управління здійснюється диференційовано та базується на класифікаційному підході щодо виділення належних ресурсів з урахуванням:

дотримання вимог законодавства;

значимості для безпеки і складності діяльності та її результатів;

небезпеки і величини потенційного впливу, що пов’язані зі здійсненням діяльності та її результатами;

можливих наслідків при неналежному здійсненні діяльності або негативних результатів діяльності.

2.6. Суб’єкт діяльності забезпечує вчасне прийняття всіх важливих для безпеки рішень з урахуванням результатів розгляду усіх факторів, що впливають на безпеку. Розгляд цих факторів здійснюється за процедурою, що забезпечує незалежну оцінку, прийняття кваліфікованих та об’єктивних рішень.».

3. Розділ III доповнити новим пунктом такого змісту:

«3.5. Суб’єкт діяльності запроваджує заходи зворотного зв’язку керівництва з персоналом та процедури постійно діючої внутрішньої комунікації, які підтримують відкритість у обговоренні питань безпеки, поінформованість персоналу про стан розгляду його звернень з питань безпеки, стан виконання заходів з підвищення безпеки.».

4. У розділі VI:

1) пункт 6.1 доповнити новим абзацом такого змісту:

«Суб’єкт діяльності запроваджує політику щодо керування персоналом, довгострокові стратегії та плани забезпечення персоналом, навчання персоналу тощо»;

2) абзац другий пункту 6.3 перед словом «аналіз» доповнити словом «періодичний»;

3) пункти 6.6 - 6.8 викласти в такій редакції:

«6.6. Суб’єкт діяльності на всіх етапах життєвого циклу ядерної установки має ресурси та власний персонал належної кваліфікації, необхідні для аналізу документів з обґрунтування безпеки цієї ядерної установки, її проектної, конструкторської, технологічної та експлуатаційної документації, а також для розуміння питань безпеки в усіх поточних станах ядерної установки.

6.7. Суб’єкт діяльності має достатню кількість власного персоналу та ресурсів для постановки завдань, поточного управління діяльністю підрядних організацій на майданчику ядерної установки та незалежного контролю виконання робіт підрядними організаціями.

6.8. Персонал суб’єкта діяльності та підрядних організацій, який здійснює ремонт чи обслуговування систем, важливих для безпеки, має підтвердження проходження практичного навчання щодо здійснення робіт, критичних для безпеки.».

5. У розділі VII:

1) доповнити пункт 7.3 новим підпунктом такого змісту:

«7.3.4. Суб’єкт діяльності забезпечує, що роботи, які виконуються персоналом підрядних організацій та впливають на безпеку ядерної установки,  виконуються  з дотриманням вимог з культури безпеки в належному обсязі.»;

2) підпункти 7.4.4 - 7.4.6 пункту 7.4 виключити;

3) у підпункті 7.7.4 пункту 7.7 слова «протягом місяця з дати затвердження» виключити;

4) доповнити розділ новим пунктом такого змісту:

«7.8. Керування невідповідностями здійснюється експлуатуючою організацією (оператором) на етапі експлуатації атомної станції із використанням баз даних, які дозволяють:

реєстрацію та оперативний контроль стану виконання коригувальних заходів та заходів з поліпшення;

доступ персоналу до інформації, яка стосується його діяльності;

актуалізацію баз даних персоналом, відповідальним за виконання коригувальних заходів та заходів з поліпшення;

категоризацію заходів за пріоритетом виконання та їх оперативний контроль за керівництвом відповідно пріоритету;

формування статистичних даних та вибірок, необхідних для здійснення керівництвом аналізу ефективності системи управління та для виявлення її невідповідностей.».

6. В абзаці третьому пункту 8.1 розділу VIIІ слова «інструкцій та інструкцій» виключити.

Начальник Центрального
інспекційного управління -
державний інспектор



Ю.М. Єсипенко



Інші НПА

Наказ ДІЯРУ №51 від 02.03.2012 Про затвердження Вимог до системи управління діяльністю експлуатуючої організації (оператора) Наказ Мінрегіон №84 від 27.04.2015 Про затвердження Положення про гуртожитки Постанова ВРУ №621 від 15.07.2015 Про проведення парламентських слухань на тему: Розвиток підприємництва в Україні та підтримка малого і середнього бізнесу Постанова ВРУ №607 від 15.07.2015 Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації Постанова ВРУ №622 від 16.07.2015 Про включення до порядку денного другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади і про його направлення до Конституційного Суду України Постанова ВРУ №583 від 14.07.2015 Про прийняття за основу проекту Закону України про сервісні послуги та сервісні центри Міністерства внутрішніх справ України Постанова ВРУ №584 від 14.07.2015 Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України Постанова ВРУ №608 від 15.07.2015 Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації Постанова ВРУ №590 від 14.07.2015 Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до статті 60 Закону України Про господарські товариства щодо зменшення кворуму загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю Постанова ВРУ №593 від 14.07.2015 Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до Закону України \"Про житлово-комунальні послуги\" щодо удосконалення механізму надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій