Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Постанова КМУ № 398 від 17.06.2015 Про затвердження Порядку та критеріїв надання еталонам статусу національних еталонів

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

від 17 червня 2015 р. № 398
Київ


Про затвердження Порядку та критеріїв надання еталонам статусу національних еталонів

Відповідно до статті 6 Закону України “Про метрологію та метрологічну діяльність” Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити Порядок та критерії надання еталонам статусу національних еталонів та їх реєстрації, що додаються.

2. Ця постанова набирає чинності одночасно із Законом України від 5 червня 2014 р. № 1314-VII “Про метрологію та метрологічну діяльність”.

Прем'єр-міністр України

А.ЯЦЕНЮК

Інд. 18










ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 17 червня 2015 р. № 398


ПОРЯДОК ТА КРИТЕРІЇ
надання еталонам статусу національних еталонів

1. Ці Порядок та критерії визначають процедуру надання первинним і вторинним еталонам (у тому числі державним еталонам і еталонам, що є власністю підприємств та організацій) статусу національних еталонів.

2. Критеріями надання первинним еталонам (у тому числі державним еталонам і еталонам, що є власністю підприємств та організацій) статусу національних еталонів є:

1) забезпечення еталоном відтворення, зберігання та передачі значень одиниці вимірювання Міжнародної системи одиниць (SI) з найвищою в державі точністю;

2) ідентифікація еталона та наявність документально оформлених метрологічних і технічних характеристик;

3) створення умов для тривалої роботи еталона і наявність документально оформлених правил його зберігання та застосування.

3. Критеріями надання вторинним еталонам (у тому числі державним еталонам і еталонам, що є власністю підприємств та організацій) статусу національних еталонів є:

1) відсутність у державі відповідного первинного еталона;

2) найвищі метрологічні властивості еталона серед еталонів зазначеної одиниці, що є в державі;

3) наявність підтвердних документів щодо простежуваності значення величини еталона;

4) невизначеність вимірювання еталона за результатами його калібрування відповідає застосуванню еталона за призначенням;

5) ідентифікація еталона та наявність документально оформлених метрологічних і технічних характеристик;

6) створення умов для тривалої роботи еталона і наявність документально оформлених правил його зберігання та застосування.

4. Для надання первинним і вторинним еталонам статусу національних еталонів науковий метрологічний центр, підприємство чи організація, яка зберігає еталон (далі - організація - зберігач еталона), подає Мінекономрозвитку заяву, складену у довільній формі, до якої додаються у двох примірниках:

1) паспорт еталона;

2) правила зберігання та застосування еталона, що визначаються організацією - зберігачем еталона;

3) пропозиції щодо призначення вченого зберігача національного еталона;

4) матеріали з питань дослідження метрологічних властивостей еталона.

Визначення метрологічних властивостей еталона може підтверджуватися результатами його звірення з національними еталонами інших держав і міжнародними еталонами;

5) довідка про додержання критеріїв, визначених у пунктах 2 і 3 цих Порядку та критеріїв, яка складається організацією - зберігачем еталона з урахуванням методичних рекомендацій, що затверджуються Мінекономрозвитку.

Форми паспорта еталона, правил його зберігання та застосування і пропозиції щодо призначення вченого зберігача еталона визначаються ДСТУ 3231 “Метрологія. Еталони одиниць вимірювань державні, первинні та вторинні. Основні положення, порядок розроблення, затвердження, реєстрації, зберігання та застосування”.

5. Мінекономрозвитку протягом 60 робочих днів з дня одержання документів, передбачених пунктом 4 цих Порядку та критеріїв, розглядає їх та приймає рішення про надання еталону статусу національного еталона.

У разі подання зазначених документів у неповному обсязі, їх невідповідності пункту 4 цих Порядку та критеріїв або недостовірних відомостей, що містяться в документах, Мінекономрозвитку не пізніше 15 робочих днів з дня одержання таких документів письмово повідомляє організації - зберігачу еталона про відмову в наданні еталону статусу національного еталона із зазначенням підстав та повертає пакет документів такій організації.

У разі усунення організацією - зберігачем еталона причин, що стали підставою для відмови, повторний розгляд документів здійснюється Мінекономрозвитку у строк, що не перевищує 15 робочих днів з дня надходження необхідних документів.

6. Рішення про надання еталону статусу національного еталона та призначення вченого зберігача національного еталона затверджуються наказом Мінекономрозвитку.

7. Реєстрація національних еталонів здійснюється Мінекономрозвитку з метою їх обліку та ідентифікації одночасно з наданням їм статусу національних еталонів.

Під час реєстрації національному еталону присвоюється реєстраційний номер, який складається з індексу еталона, номера відповідного виду вимірювань, порядкового номера національного еталона у відповідному виді вимірювань та року надання еталону статусу національного еталона.

Реєстраційний номер національного еталона присвоюється наказом Мінекономрозвитку одночасно з наданням еталону статусу національного еталона, копія наказу надсилається організації - зберігачу еталона.

Мінекономрозвитку забезпечує розміщення та оновлення на офіційному веб-сайті інформації про зареєстровані національні еталони.


Інші НПА

Постанова КМУ №806 від 07.10.2015 Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 квітня 2003 р. № 510 та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України Розпорядження КМУ №1065 від 07.10.2015 Деякі питання надання адміністративних послуг у сферах державної реєстрації прав на нерухоме майно, державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Постанова КМУ №814 від 07.10.2015 Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для організації оздоровлення і відпочинку дітей, які потребують особливої уваги та підтримки, в дитячих центрах Артек і Молода гвардія Постанова КМУ №811 від 07.10.2015 Про внесення змін до Порядку направлення дітей до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку за рахунок коштів державного бюджету Постанова КМУ №810 від 07.10.2015 Про внесення зміни до пункту 5 Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг Постанова КМУ №820 від 07.10.2015 Про внесення зміни до пункту 5 Модельного статуту товариства з обмеженою відповідальністю Постанова КМУ №819 від 07.10.2015 Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України з питань приватизації Постанова КМУ №815 від 07.10.2015 Про деякі питання правління публічного акціонерного товариства “Українська залізниця Указ Президент №577 від 12.10.2015 Про призначення державних стипендій видатним діячам фізичної культури і спорту Указ Президент №578 від 12.10.2015 Про звільнення судді