Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Постанова КМУ № 931 від 11.11.2015 Про затвердження Порядку розроблення Державної стратегії регіонального розвитку України і плану заходів з її реалізації, а також проведення моніторингу та оцінки результативності реалізації зазначених Стратегії і плану заходів

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

від 11 листопада 2015 р. № 931
Київ


Про затвердження Порядку розроблення Державної стратегії регіонального розвитку України і плану заходів з її реалізації, а також проведення моніторингу та оцінки результативності реалізації зазначених Стратегії і плану заходів

Відповідно до частини другої статті 8, частини другої статті 9 та частини п’ятої статті 23 Закону України “Про засади державної регіональної політики” Кабінет Міністрів України постановляє:

Затвердити Порядок розроблення Державної стратегії регіонального розвитку України і плану заходів з її реалізації, а також проведення моніторингу та оцінки результативності реалізації зазначених Стратегії і плану заходів, що додається.

Прем'єр-міністр України

А.ЯЦЕНЮК

Інд. 71





ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 11 листопада 2015 р. № 931


ПОРЯДОК
розроблення Державної стратегії регіонального розвитку України і плану заходів з її реалізації, а також проведення моніторингу та оцінки результативності реалізації зазначених Стратегії і плану заходів

Загальні положення

1. Цей Порядок визначає механізм розроблення Державної стратегії регіонального розвитку України (далі - Стратегія) і плану заходів з її реалізації (далі - план заходів), а також проведення моніторингу та оцінки результативності реалізації Стратегії і виконання плану заходів.

2. У цьому Порядку терміни вживаються у значенні, наведеному в Бюджетному кодексі України, Законі України “Про засади державної регіональної політики”.

Розроблення проектів Стратегії та плану заходів

3. Стратегія розробляється на сім років. Реалізація Стратегії здійснюється двома етапами шляхом розроблення і виконання плану заходів.

4. Мінрегіон розробляє проект Стратегії не пізніше ніж за 18 місяців до закінчення строку реалізації діючої Стратегії. Проект Стратегії подається на розгляд Кабінету Міністрів України не пізніше ніж за шість місяців до закінчення строку реалізації діючої Стратегії.

Розроблення проекту плану заходів на перші три роки (перший етап) реалізації Стратегії починається не пізніше ніж через місяць після затвердження Стратегії, а на наступні чотири роки її реалізації (другий етап) - не пізніше ніж за 15 місяців до завершення строку реалізації першого етапу.

5. Мінрегіон з метою врахування у Стратегії інтересів суб’єктів регіонального розвитку:

повідомляє через засоби масової інформації про початок роботи над проектом Стратегії та визначає для суб’єктів регіонального розвитку строк і форму подання пропозицій;

проводить (у разі потреби) консультації з суб’єктами регіонального розвитку для узгодження позицій;

оприлюднює звіт про результати розгляду пропозицій суб’єктів регіонального розвитку до проекту Стратегії.

6. Під час розроблення проектів Стратегії та плану заходів використовується інтегрований підхід, який передбачає поєднання секторальної (галузевої), територіальної (просторової) та управлінської складових державної регіональної політики.

7. У проекті Стратегії зазначаються:

тенденції та основні проблеми соціально-економічного розвитку регіонів;

пріоритети державної регіональної політики на відповідний період;

стратегічні цілі і напрями розвитку регіонів та міжрегіонального співробітництва;

оперативні цілі, досягнення яких забезпечить досягнення стратегічних цілей;

основні завдання, етапи та механізми реалізації Стратегії;

система моніторингу та оцінки результативності реалізації, яка передбачає індикатори досягнення цілей, визначених Стратегією.

8. У проекті плану заходів зазначаються:

середньострокові завдання і заходи, здійснення яких спрямоване на розв’язання проблем регіонального розвитку та досягнення цілей Стратегії;

фінансове забезпечення виконання завдань і здійснення заходів;

строки виконання завдань і здійснення заходів та відповідальні за виконання;

індикатори оцінки результативності виконання завдань і здійснення заходів.

Середньострокові завдання виконуються шляхом реалізації відібраних на конкурсній основі проектів регіонального розвитку, об’єднаних спільною метою у програми регіонального розвитку.

Програма регіонального розвитку має містити:

характеристику стану справ і проблем, на розв’язання яких спрямовані завдання програми;

мету та напрями реалізації, які відповідають операційним цілям та окремим завданням (сукупності завдань) Стратегії;

перелік завдань Стратегії за напрямами;

очікувані результати реалізації напрямів та показники досягнення мети програми;

обсяги фінансування за напрямами програми.

9. Розроблені в установленому порядку Мінрегіоном проекти Стратегії та плану заходів затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Проведення моніторингу реалізації Стратегії та виконання плану заходів

10. Результати реалізації Стратегії визначаються на підставі проведення моніторингу виконання плану заходів шляхом порівняння фактично отриманих значень індикаторів оцінки результативності виконання завдань і плану заходів з їх прогнозними значеннями.

11. Моніторинг виконання плану заходів проводиться щороку Мінрегіоном із залученням громадських об’єднань та наукових установ на підставі даних офіційної статистики, інформації міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій.

Центральні органи виконавчої влади, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації, які визначені планом заходів відповідальними за виконання завдань Стратегії  (далі - відповідальні за виконання):

визначають структурний підрозділ, відповідальний за координацію виконання завдань Стратегії, та не пізніше ніж через три місяці після затвердження плану заходів затверджують план роботи з виконання завдань Стратегії згідно з додатком 1;

аналізують стан виконання плану роботи з виконання завдань Стратегії та щопівроку подають Мінрегіону затверджений звіт про виконання завдань Стратегії (до 30 серпня - за перше півріччя та до 28 лютого - річний) за формою згідно з додатком 2 за підписом керівника відповідного органу виконавчої влади, скріпленим печаткою, та розміщують його на своєму офіційному веб-сайті,  а також подають аналітичну записку про основні результати, досягнуті у звітному періоді, з поясненням позитивних та негативних факторів, що вплинули на виконання завдань Стратегії.

12. На підставі поданої відповідальними за виконання інформації Мінрегіон щороку до 15 травня готує звіт про проведення моніторингу реалізації Стратегії та виконання плану заходів, який подає на розгляд Кабінету Міністрів України та розміщує на своєму офіційному веб-сайті.

Проведення оцінки результативності реалізації Стратегії та виконання плану заходів

13. Оцінка результативності реалізації Стратегії та виконання плану заходів проводиться Мінрегіоном шляхом періодичного відстеження, вимірювання і порівняння фактичних результатів з індикаторами досягнення цілей та пріоритетів, визначених Стратегією, за результатами виконання першого та другого етапів реалізації Стратегії через один рік після завершення відповідного етапу.

14. Відповідальний за виконання аналізує стан досягнення прогнозованих  значень індикаторів цілей Стратегії та щороку до 28 лютого подає Мінрегіону затверджений звіт з оцінки результативності реалізації Стратегії за формою згідно з додатком 3 за підписом керівника відповідного органу виконавчої влади, скріпленим печаткою, та розміщує його на своєму офіційному веб-сайті.

15. На підставі поданої відповідальними за виконання інформації Мінрегіон до 15 квітня другого року, який настає після завершення відповідного етапу реалізації Стратегії, готує звіт з оцінки результативності реалізації Стратегії, який подає на розгляд Кабінету Міністрів України та розміщує на своєму офіційному веб-сайті.

16. Мінрегіон через три роки після початку реалізації Стратегії за результатами проведення моніторингу її реалізації подає Кабінетові Міністрів України (у разі потреби) пропозиції щодо коригування завдань Стратегії, продовження періоду їх виконання, визначення пріоритетності для виконання протягом певного етапу реалізації Стратегії.

17. Узагальнена оцінка результативності реалізації Стратегії проводиться Мінрегіоном через півтора року після завершення строку її реалізації.

Підсумковий звіт з оцінки результативності реалізації Стратегії подається на розгляд Кабінету Міністрів України до 30 вересня другого року, який настає після завершення строку реалізації Стратегії, і розміщується на офіційному веб-сайті Мінрегіону.



Додаток 1
до Порядку


ПЛАН РОБОТИ

з виконання завдань Державної стратегії регіонального розвитку України,
відповідальним за які визначено _____________________________________

                                                                                                                                                             (назва органу виконавчої влади)

____________________________________________________________________

 (назва структурного підрозділу, відповідального за координацію виконання завдань Стратегії)


Наймену-вання завдання Стратегії

 

Наймену-вання заходу з виконання завдання Стратегії

Дата початку/ завершення здійснення заходу

Відповідаль-ний за виконання

Інструменти здійснення заходу*

Джерела
та обсяги фінансу-вання

Територіальна спрямованість (регіон, частина регіону)

Індикатори результативності
виконання завдання**

найменування індикатора,

одиниця виміру

базове значення індикатора

прогнозо-ване значення індикатора

____________

* Інструментами здійснення заходу можуть бути державні цільові, галузеві (секторальні) програми, програми (проекти) регіонального розвитку, інші програми (проекти), що спрямовані на розвиток регіонів та досягнення цілей Державної стратегії регіонального розвитку України.

** Визначаються органами виконавчої влади, відповідальними за виконання завдань Стратегії.

 



Додаток 2
до Порядку


ЗВІТ

про виконання завдань Державної стратегії регіонального розвитку
 України за перше півріччя 20__ року (за 20__ рік),
відповідальним за які визначено _____________________________

(назва органу виконавчої влади)

____________________________________________________________________

 (назва структурного підрозділу, відповідального за координацію виконання завдань Стратегії)

Наймену-вання завдання Стратегії

Наймену-вання заходу*

Дата початку/ завершення здійснення заходу

Проектне та фінансове забезпечення виконання завдання*

Індикатори результативності виконання завдання***

Стан виконання завдання (з порівняль-ною оцінкою фактично виконаного і заплано-ваного)

Проблемні питання, їх вплив на виконання завдання (з поясненням причини їх виникнення та зазначенням механізму вирішення)

 

назва, дата та
 номер рішення про реалізацію програми (проекту) регіонального розвитку, що реалізується в рамках заходу

обсяг фінансування, передбачений програмою (проектом) регіонального розвитку, що реалізується в рамках заходу

фактично профінансований обсяг коштів за програмою (проектом) регіонального розвитку, що реалізується в рамках заходу

тих, що діють з початку виконання завдання

тих, що затверд-жені  у звітному періоді

з початку реалізації програми (проекту)

за звітний період

з початку реалізації програми (проекту)

за звітний період

найменування індикатора,

одиниця виміру

прогнозо-ване значення індикатора

фактичне значення індикатора

відхи- лення (+/-)

                             

____________

* Найменування заходу,  передбаченого організаційним планом з виконання завдань Державної стратегії регіонального розвитку України, відповідальним за які визначено відповідний орган виконавчої влади.

** Фінансове забезпечення може здійснюватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку, коштів галузевих (міжгалузевих) державних цільових програм та бюджетних програм центральних органів виконавчої влади, що спрямовуються на розвиток відповідної сфери у регіонах; субвенцій, інших трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам; коштів місцевих бюджетів; коштів технічної допомоги ЄС, інших міжнародних донорів, міжнародних фінансових організацій; коштів інвесторів та інших джерел, не заборонених законодавством.

*** Визначаються органами виконавчої влади, відповідальними за виконання завдань Стратегії.

 

 

Додаток 3
до Порядку

ЗВІТ
з оцінки результативності реалізації Державної стратегії регіонального
 розвитку України за перше півріччя 20__ року (за 20__ рік)

________________________________________________________________________________________

 (назва структурного підрозділу органу виконавчої влади, відповідального за координацію виконання завдань Стратегії)

Найменування цілі Стратегії

Найменування індикатора, одиниця виміру

Базове значення індикатора

Прогнозне значення індикатора

Фактичне значення індикатора

Стан виконання індикатора (з порівняльною оцінкою фактичного значення і прогнозного)

Проблемні питання, їх вплив на досягнення прогнозного значення індикатора (з поясненням причини їх виникнення та зазначенням механізму вирішення)

 

 

 



Інші НПА

Постанова КМУ №941 від 18.11.2015 Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань реєстрації транспортних засобів Розпорядження КМУ №1183 від 18.11.2015 Про внесення зміни до розпорядження Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2015 р. № 1180 Постанова КМУ №793 від 12.11.2015 Про вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та про заходи, пов’язані з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи Указ Президент №647 від 18.11.2015 Про присвоєння імені Дмитра Майбороди літаку Ан-26 (бортовий номер 35) 456 гвардійської бригади транспортної авіації Повітряних Сил Збройних Сил України Розпорядження Президент №763 від 17.11.2015 Про уповноваження П. Розенка на підписання Угоди між Україною та Королівством Іспанія про соціальне забезпечення Закон України ВРУ №770 від 10.11.2015 Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо вдосконалення інституту спеціальної конфіскації з метою усунення корупційних ризиків при її застосуванні Закон України ВРУ №771 від 10.11.2015 Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо виконання рекомендацій Європейського Союзу з виконання Україною Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України стосовно уточнення підслідності органів досудового розслідування Закон України ВРУ №785 від 12.11.2015 Про внесення зміни до Кодексу законів про працю України щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації з правом Європейського Союзу Закон України ВРУ №732 від 08.10.2015 Про внесення зміни до статті 87 Бюджетного кодексу України Закон України ВРУ №735 від 03.11.2015 Про внесення змін до Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту щодо виплати одноразової грошової допомоги волонтерам, добровольцям, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, та членам сімей загиблих