Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Наказ МВС № 1119/430 від 22.10.2014 Про затвердження Порядку реалізації Угоди між Україною і Киргизькою Республікою про спрощений порядок зміни громадянства громадянами України, які постійно проживають у Киргизькій Республіці, та громадянами Киргизької Республіки, які постійно проживають в Україні, і запобігання випадкам безгромадянства та подвійного громадянства

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ
МІНІСТЕРСТВО ЗАКОРДОННИХ СПРАВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

22.10.2014  № 1119/430





Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
06 листопада 2014 р.
за № 1406/26183


Про затвердження Порядку реалізації Угоди між Україною і Киргизькою Республікою про спрощений порядок зміни громадянства громадянами України, які постійно проживають у Киргизькій Республіці, та громадянами Киргизької Республіки, які постійно проживають в Україні, і запобігання випадкам безгромадянства та подвійного громадянства

Відповідно до Угоди між Україною і Киргизькою Республікою про спрощений порядок зміни громадянства громадянами України, які постійно проживають у Киргизькій Республіці, та громадянами Киргизької Республіки, які постійно проживають в Україні, і запобігання випадкам безгромадянства та подвійного громадянства від 28 січня 2003 року, ратифікованої Законом України від 20 листопада 2003 року № 1319-IV, НАКАЗУЄМО:

1. Затвердити Порядок реалізації Угоди між Україною і Киргизькою Республікою про спрощений порядок зміни громадянства громадянами України, які постійно проживають у Киргизькій Республіці, та громадянами Киргизької Республіки, які постійно проживають в Україні, і запобігання випадкам безгромадянства та подвійного громадянства, що додається.

2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства внутрішніх справ України та Міністерства закордонних справ України від 14 травня 2007 року № 153/98 ,,Про затвердження Порядку реалізації Угоди між Україною і Киргизькою Республікою про спрощений порядок зміни громадянства громадянами України, які постійно проживають у Киргизькій Республіці, та громадянами Киргизької Республіки, які постійно проживають в Україні, і запобігання випадкам безгромадянства та подвійного громадянства”, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 01 червня 2007 року за № 567/13834.

3. Департаменту юридичного забезпечення (Горбась Д.В.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому порядку.

4. Контроль за виконанням цього наказу залишаємо за собою.

5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Міністр внутрішніх
справ України


А.Б. Аваков


Міністр закордонних
справ України


П.А. Клімкін










ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ МВС,
МЗС України
22.10.2014 № 1119/430





Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
06 листопада 2014 р.
за № 1406/26183


ПОРЯДОК
реалізації Угоди між Україною і Киргизькою Республікою про спрощений порядок зміни громадянства громадянами України, які постійно проживають у Киргизькій Республіці, та громадянами Киргизької Республіки, які постійно проживають в Україні, і запобігання випадкам безгромадянства та подвійного громадянства

І. Загальні положення

1.1. Відповідно до положень Угоди між Україною і Киргизькою Республікою про спрощений порядок зміни громадянства громадянами України, які постійно проживають у Киргизькій Республіці, та громадянами Киргизької Республіки, які постійно проживають в Україні, і запобігання випадкам безгромадянства та подвійного громадянства від 28 січня 2003 року, ратифікованої Законом України від 20 листопада 2003 року № 1319-IV (далі - Угода), громадяни Киргизької Республіки, які постійно проживають на законних підставах на території України, мають право в спрощеному порядку набути громадянства України за наявності однієї з таких умов:

якщо заявник або хоча б один з його батьків (усиновителів або вдочерителів), дід чи баба народилися або постійно на законних підставах проживали на території України (до 24 серпня 1991 року);

якщо заявник має хоча б одного близького родича, який постійно проживає на законних підставах на території України і який є громадянином України: чоловіка (дружину), одного з батьків (усиновителів або вдочерителів), дитину (у тому числі всиновлену або вдочерену), сестру, брата, діда чи бабу, онука (онуку).

1.2. Відповідно до Угоди заявник подає до територіального підрозділу Державної міграційної служби України (далі - територіальний підрозділ) заяву про набуття громадянства України й одночасне припинення громадянства Киргизької Республіки.

1.3. Дія положень пункту 1.1 цього розділу не поширюється на осіб, які:

вчинили злочини проти людства, чи здійснювали геноцид, чи вчинили злочини проти держави чи тяжкі злочини проти особи;

засуджені до позбавлення волі - до зняття судимості;

перебувають під слідством, або уникають покарання, чи вчинили злочини на території України, Киргизької Республіки або третьої держави;

перебувають у громадянстві інших держав.

1.4. Документами, що підтверджують громадянство Киргизької Республіки, є паспорт громадянина Киргизької Республіки, а до його  отримання - свідоцтво про народження або інші документи, що підтверджують громадянство цієї держави.

1.5. Постійне на законних підставах проживання особи в Україні  підтверджується одним з таких документів:

посвідкою на постійне проживання до паспорта громадянина Киргизької Республіки, виданою згідно із Законом України ,,Про імміграцію”;

паспортом громадянина Киргизької Республіки, зареєстрованим на території України (за умови наявності в цьому паспорті відмітки про надання  дозволу на виїзд в Україну на постійне проживання).

1.6. Особи, які підпадають під дію Угоди, звільняються від сплати мита і всіх обов’язкових зборів, пов’язаних з набуттям або припиненням громадянства України.

1.7. Питання набуття або припинення громадянства України іншими категоріями осіб, які не зазначені в Угоді, вирішуються відповідно до Закону України ,,Про громадянство України” та Порядку провадження за заявами і поданнями з питань громадянства України та виконання прийнятих рішень, затвердженого Указом Президента України від 27 березня 2001 року № 215 ,,Питання організації виконання Закону України ,,Про громадянство України” (далі - Порядок провадження).

ІІ. Порядок оформлення набуття громадянства України

2.1. Для набуття громадянства України особи, зазначені в пункті 1.1 розділу І цього Порядку, подають до територіального підрозділу за місцем постійного проживання такі документи:

заяву-анкету, форма якої наведена у додатку 1 до цього Порядку;

три фотокартки розміром 35х45 мм, у тому числі дітей віком від 7 років;

копію документа, що підтверджує постійне на законних підставах проживання заявника в Україні відповідно до пункту 1.5 розділу І цього Порядку;

копію документа, що посвідчує особу і підтверджує її належність до громадянства Киргизької Республіки;

копію свідоцтва про народження, якщо громадянство України одночасно з батьками (або одним з них) набуває неповнолітня дитина;

документ, що підтверджує наявність однієї з умов, зазначених у пункті 1.1 розділу І цього Порядку;

документ про виконання військового обов’язку або про звільнення від військового обов’язку (щодо осіб призовного віку).

Під час подання заяви та інших документів з питань громадянства пред’являються оригінали зазначених документів. Ксерокопії цих документів засвідчуються посадовою особою, яка прийняла до розгляду заяву з питань громадянства, та долучаються до матеріалів.

2.2. Документи про оформлення набуття громадянами Киргизької Республіки громадянства України відповідно до Угоди розглядаються в порядку, передбаченому підрозділом ,,Порядок провадження за заявами і поданнями з питань громадянства України, рішення за якими приймаються органами міграційної служби” розділу ІV Порядку провадження.

2.3. Якщо подані заявником документи оформлені належним чином і підтверджують наявність умов, зазначених у пункті 1.1 розділу І цього Порядку, а також відсутні підстави, за наявності яких дія Угоди не поширюється на особу,  начальник головного управління (управління) міграційної служби в Автономній Республіці Крим, області, містах Києві та Севастополі (далі - головне управління (управління) міграційної служби) або його заступник приймає рішення про оформлення набуття громадянства України, форма якого наведена в додатку 2 до цього Порядку.

2.4. У разі якщо встановлено підстави, за наявності яких на особу не поширюється дія положень, зазначених у пункті 1.1 розділу І цього Порядку,  начальник головного управління (управління) міграційної служби або його заступник приймає рішення про відмову в задоволенні клопотання про оформлення набуття громадянства України, форма якого наведена в додатку 3 до цього Порядку, про що письмово повідомляється заявникові.

2.5. Повідомлення про прийняте рішення щодо оформлення набуття особою громадянства разом з оформленою довідкою про реєстрацію особи громадянином України за формою 44, затвердженою наказом МВС України від 16 серпня 2012 року № 715 ,,Про затвердження зразків документів, які подаються для встановлення належності до громадянства України, прийняття до громадянства України, оформлення набуття громадянства України, припинення громадянства України, скасування рішень про оформлення набуття громадянства України, та журналів обліку”, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 07 вересня 2012 року за № 1549/21861 (далі - наказ МВС України № 715), або повідомлення про відмову в задоволенні клопотання не пізніше ніж у тримісячний строк з дня надходження документів надсилається до територіального підрозділу, до якого документи були подані заявником.

2.6. Територіальний орган Державної міграційної служби України (далі - територіальний орган) через територіальний підрозділ протягом десяти днів з дня прийняття рішення про оформлення набуття особою громадянства України вилучає документ на право постійного проживання в Україні, документ, що підтверджує належність до громадянства Киргизької Республіки, видає паспорт громадянина України та надсилає до Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України (далі - ДКС МЗС України) повідомлення про факт і дату набуття громадянином Киргизької Республіки громадянства України, форма якого наведена в додатку 4 до цього Порядку (із зазначенням неповнолітніх дітей, які одночасно набули громадянства України). Разом з цим повідомленням надсилається вилучений документ, що підтверджує належність особи до громадянства Киргизької Республіки.

2.7. Якщо громадянин Киргизької Республіки, стосовно якого прийнято рішення про оформлення набуття громадянства України, на момент отримання паспорта громадянина України заявляє про втрату документа, що підтверджує громадянство Киргизької Республіки, він подає заяву довільної форми у двох примірниках із викладенням цього факту, у якій вказуються серія, номер, дата видачі документа та орган, що його видав.

Один примірник заяви, завірений посадовою особою, яка її прийняла, долучається до справи про оформлення набуття особою громадянства України, а другий надсилається до ДКС МЗС України разом з вищезазначеним повідомленням.

2.8. ДКС МЗС України дипломатичними каналами не пізніше десяти днів надсилає такі документи до дипломатичного представництва Киргизької Республіки.

2.9. Після отримання повідомлення дипломатичного представництва Киргизької Республіки про припинення громадянства Киргизької Республіки особою, яка набула громадянства України відповідно до Угоди та цього Порядку, ДКС МЗС України надсилає це повідомлення відповідному територіальному органу.

2.10. Територіальний орган долучає згадане повідомлення до матеріалів справи про набуття особою громадянства України.

2.11. Якщо протягом двох місяців з дня надіслання документів дипломатичному представництву Киргизької Республіки в Україні повідомлення про припинення громадянства Киргизької Республіки не отримано, ДКС МЗС України повідомляє про це територіальний орган, від якого були отримані документи стосовно даної особи.

У цьому разі громадянин Киргизької Республіки, що набув громадянства України, подає декларацію про відмову від громадянства Киргизької Республіки, форма якої наведена в додатку 5 до цього Порядку, справжність підпису на якій засвідчується посадовою особою, яка її прийняла.

ІІІ. Порядок оформлення набуття громадянства України дітьми - громадянами Киргизької Республіки

3.1. Якщо обидва з батьків є громадянами Киргизької Республіки і водночас набувають громадянства України відповідно до Угоди, громадянами України стають також їхні неповнолітні діти (віком до 18 років). У такому разі один з батьків у заяві, передбаченій пунктом 2.1 розділу ІІ цього Порядку, повідомляє про наявність дітей відповідного віку.

3.2. Якщо батьки є громадянами Киргизької Республіки і один з них набуває громадянства України, а інший зберігає громадянство Киргизької Республіки, вони зазначають у заяві, передбаченій пунктом 2.1 розділу ІІ цього Порядку, про набуття неповнолітньою дитиною громадянства України або збереження нею громадянства Киргизької Республіки. Згода батьків підтверджується їхніми підписами.

3.3. Якщо батьки неповнолітньої дитини постійно проживають на території України і один з них набуває громадянства України, а інший залишається громадянином Киргизької Республіки, то в разі, якщо вони не дійшли згоди в питанні громадянства дитини, остання набуває громадянства України.

3.4. Якщо батьки дитини проживають окремо, то така дитина зберігає громадянство того з батьків, на вихованні якого вона знаходиться, якщо з цього приводу між батьками не було досягнуто іншої згоди.

3.5. Якщо громадянства України набувають громадяни Киргизької Республіки, які мають неповнолітніх дітей, стосовно яких вони позбавлені батьківських прав, такі діти не набувають громадянства України. Якщо один з батьків неповнолітньої дитини набуває громадянства України, а інший є громадянином Киргизької Республіки і позбавлений батьківських прав, його згода на набуття дитиною громадянства України не потрібна.

3.6. Якщо неповнолітня дитина набуває громадянства України разом з обома батьками чи одним із них, то разом з документами про набуття громадянства України батьки подають копію свідоцтва про народження їхньої неповнолітньої дитини. Зміна громадянства неповнолітніх дітей у віці від 14 до 18 років у разі зміни громадянства обох або одного з батьків може відбуватися лише за згодою дітей. У цьому разі дитина подає заяву про згоду дитини віком від 14 до 18 років на набуття громадянства України за формою 13, затвердженою наказом МВС України № 715.

Справжність підпису дитини на заяві засвідчується нотаріально.

3.7. У рішенні про оформлення набуття громадянства України обов’язково зазначається, що одночасно з батьками (одним із них) громадянства України набула їхня дитина.

ІV. Порядок розгляду матеріалів про припинення громадянства України

4.1. ДКС МЗС України після отримання повідомлення з Посольства України в Киргизькій Республіці про набуття громадянином України громадянства Киргизької Республіки і копії документа, що підтверджує громадянство України, протягом десяти днів разом з висновком про припинення громадянства України, форма якого наведена в додатку 6 до цього Порядку, надсилає ці матеріали до Комісії при Президентові України з питань громадянства для прийняття Президентом України рішення про припинення громадянства.

4.2. ДКС МЗС України після отримання Указу Президента України про припинення громадянства України громадянином України, який набув громадянство Киргизької Республіки, протягом семи днів інформує Посольство України в Киргизькій Республіці.

4.3. Посольство України в Киргизькій Республіці після отримання інформації від ДКС МЗС України протягом десяти днів готує повідомлення про припинення громадянства України особами, які набули громадянство Киргизької Республіки відповідно до Угоди між Україною і Киргизькою Республікою про спрощений порядок зміни громадянства громадянами України, які постійно проживають у Киргизькій Республіці, і громадянами Киргизької Республіки, які постійно проживають в Україні, і запобігання випадкам безгромадянства та подвійного громадянства від 28 січня 2003 року, ратифікованої Законом України від 20 листопада 2003 року № 1319-IV, російською мовою, форма якого наведена в додатку 7 до цього Порядку, та інформує компетентні органи Киргизької Республіки.

Начальник Департаменту
юридичного забезпечення
МВС України



Д.В. Горбась


Директор Департаменту
консульської служби
МЗС України



А.І. Сибіга










Додаток 1
до Порядку реалізації Угоди
між Україною і Киргизькою Республікою
про спрощений порядок зміни
громадянства громадянами України,
які постійно проживають у Киргизькій
Республіці, та громадянами Киргизької
Республіки, які постійно проживають
в Україні, і запобігання випадкам
безгромадянства та подвійного
громадянства
(пункт 2.1)


ЗАЯВА-АНКЕТА




Додаток 2
до Порядку реалізації Угоди
між Україною і Киргизькою Республікою
про спрощений порядок зміни
громадянства громадянами України,
які постійно проживають у Киргизькій
Республіці, та громадянами Киргизької
Республіки, які постійно проживають
в Україні, і запобігання випадкам
безгромадянства та подвійного
громадянства
(пункт 2.3)


РІШЕННЯ
про оформлення набуття громадянства України




Додаток 3
до Порядку реалізації Угоди
між Україною і Киргизькою Республікою
про спрощений порядок зміни
громадянства громадянами України,
які постійно проживають у Киргизькій
Республіці, та громадянами Киргизької
Республіки, які постійно проживають
в Україні, і запобігання випадкам
безгромадянства та подвійного
громадянства
(пункт 2.4)


РІШЕННЯ
про відмову в задоволенні клопотання про оформлення набуття громадянства України






Додаток 4
до Порядку реалізації Угоди
між Україною і Киргизькою Республікою
про спрощений порядок зміни
громадянства громадянами України,
які постійно проживають у Киргизькій
Республіці, та громадянами Киргизької
Республіки, які постійно проживають
в Україні, і запобігання випадкам
безгромадянства та подвійного
громадянства
(пункт 2.6)


ПОВІДОМЛЕННЯ
про факт і дату набуття громадянином Киргизької Республіки  громадянства України

№ з/п

Прізвище, імя, по батькові (у т.ч. дітей)

Дата наро дження

Серія і номер паспорта, ким і коли виданий (для неповнолітніх - серія і номер свідоцтва про народження, ким і коли видано)

Адреса місця проживання в Україні

Останнє місце проживання в Киргизькій Республіці

Дата набуття громадянства України, номер рішення і ким воно прийнято

1



















2



















3







































































































n




















Додаток: документи згідно зі списком  ________ шт.

Керівник територіального
органу ДМС


_________
(підпис)


______________________
(прізвище, ініціали)

____  _______20___  року












Додаток 5
до Порядку реалізації Угоди
між Україною і Киргизькою Республікою
про спрощений порядок зміни
громадянства громадянами України,
які постійно проживають у Киргизькій
Республіці, та громадянами Киргизької
Республіки, які постійно проживають
в Україні, і запобігання випадкам
безгромадянства та подвійного
громадянства
(пункт 2.11)


ДЕКЛАРАЦІЯ
про відмову від громадянства Киргизької Республіки

Я,

______________________________________________________________________,
(прізвище, ім’я, по батькові)


19 ___ року народження, відмовляюсь від громадянства Киргизької Республіки у зв’язку з набуттям громадянства України відповідно до Угоди між Україною і Киргизькою Республікою про спрощений порядок зміни громадянства громадянами України, які постійно проживають у Киргизькій Республіці, та громадянами Киргизької Республіки, які постійно проживають в Україні, і запобігання випадкам безгромадянства та подвійного громадянства від 28 січня 2003 року, ратифікованої Законом України від 20 листопада 2003 року № 1319-ІV.

___ ________________ 20___ року

____________________
(підпис особи)










Додаток 6
до Порядку реалізації Угоди
між Україною і Киргизькою Республікою
про спрощений порядок зміни
громадянства громадянами України,
які постійно проживають у Киргизькій
Республіці, та громадянами Киргизької
Республіки, які постійно проживають
в Україні, і запобігання випадкам
безгромадянства та подвійного
громадянства
(пункт 4.1)


ВИСНОВОК
про припинення громадянства України






Додаток 7
до Порядку реалізації Угоди
між Україною і Киргизькою Республікою
про спрощений порядок зміни
громадянства громадянами України,
які постійно проживають у Киргизькій
Республіці, та громадянами Киргизької
Республіки, які постійно проживають
в Україні, і запобігання випадкам
безгромадянства та подвійного
громадянства
(пункт 4.3)


УВЕДОМЛЕНИЕ
о прекращении гражданства Украины лицами, которые приобрели гражданство Киргизской Республики в соответствии с Соглашением между Украиной и Киргизской Республикой об упрощенном порядке изменения гражданства гражданами Украины, постоянно проживающими в Киргизской Республике, и гражданами Киргизской Республики, постоянно проживающими в Украине, и о предотвращении случаев безгражданства и двойного гражданства от 28 января 2003 года, ратифицированным Законом Украины от 20 ноября 2003 года № 1319-IV

№ п/п

Фамилия, имя, отчество (в т.ч. детей)

Дата рождения

Серия и номер паспорта, кем и когда выдан (для несовершеннолетних - серия и номер свидетельства о рождении, кем и когда выдано)

Адрес места жительства в Киргизской Республике

Дата и номер Указа Президента Украины о прекращении гражданства Украины

1
















2
















3
























































































n

















____  ___________ 20___года

_____________________
(подпись)


(фамилия, инициалы руководителя дипломатического представительства/консульства)


Інші НПА

Наказ МВС №1118/429 від 22.10.2014 Про затвердження Порядку реалізації Угоди між Україною і Республікою Таджикистан про спрощений порядок зміни громадянства громадянами України, які постійно проживають у Республіці Таджикистан, і громадянами Республіки Таджикистан, які постійно проживають в Україні Наказ Міноборони №800-a від 10.11.2014 МІНИ до Інструкції про порядок видачі посвідчень учасника бойових дій, нагрудних знаків “Ветеран війни - учасник бойових дій” та листів талонів на право одержання проїзних квитків з 50-відсотковою знижкою їх вартості у Збройних Силах України Наказ Міноборони №800 від 10.11.2014 Про внесення змін до наказу Міністра оборони України від 08.04.2009 № 158 Наказ Міноборони №779 від 30.10.2014 Про внесення зміни до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України Наказ МОЗ №677 від 29.09.2014 Про затвердження Порядку контролю якості лікарських засобів під час оптової та роздрібної торгівлі Наказ Мінсоцполітики №867 від 10.11.2014 Про затвердження Положення про міжвідомчу комісію з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій Наказ Мін'юст №1969/5 від 24.11.2014 Про затвердження Змін до деяких наказів Міністерства юстиції України з питань реалізації державної політики у сфері виконання кримінальних покарань Наказ Держспецзв'язку №503-a від 24.11.2014 УМОВИ, показники і розміри виплати матеріальної винагороди за ефективне управління державним майном керівникам державних підприємств та об’єднань державних підприємств, що належать до сфери управління Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Наказ Держспецзв'язку №503 від 24.11.2014 Про затвердження Умов, показників і розмірів преміювання та виплати матеріальної винагороди за ефективне управління державним майном Наказ Фонд державного майна України №2521 від 30.10.2014 Про затвердження Змін до Методики оцінки активів суб’єктів природних монополій, суб’єктів господарювання на суміжних ринках у сфері комбінованого виробництва електричної та теплової енергії