Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Наказ МВС № 1204 від 11.11.2014 Про затвердження Положення про організацію військово-шефської роботи в системі Міністерства внутрішніх справ України

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

11.11.2014  № 1204

Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
25 листопада 2014 р.
за № 1500/26277


Про затвердження Положення про організацію військово-шефської роботи в системі Міністерства внутрішніх справ України

Відповідно до Закону України «Про Національну гвардію України», розділу 3 Концепції допризовної підготовки і військово-патріотичного виховання молоді, схваленої Указом Президента України від 25 жовтня 2002 року № 948, з метою підвищення престижу військової служби, військової професійної орієнтації молоді, формування і розвитку мотивації, спрямованої на підготовку до захисту держави, створення сприятливого середовища для військово-патріотичного виховання в системі Міністерства внутрішніх справ України НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Положення про організацію військово-шефської роботи в системі Міністерства внутрішніх справ України, що додається.

2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства внутрішніх справ України від 08 серпня 2013 року № 756 «Про затвердження Положення про організацію військово-шефської роботи в системі Міністерства внутрішніх справ України», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 30 серпня  2013 року за № 1493/24025.

3. Головному управлінню Національної гвардії України забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

5. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Міністр А.Б. Аваков

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства внутрішніх
справ України
11.11.2014 № 1204

Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
25 листопада 2014 р.
за № 1500/26277


ПОЛОЖЕННЯ
про організацію військово-шефської роботи в системі Міністерства внутрішніх справ України

І. Загальні положення

1. Це Положення, розроблене на виконання розділу 3 Концепції допризовної підготовки і військово-патріотичного виховання молоді, схваленої Указом Президента України від 25 жовтня 2002 року № 948, визначає організацію та порядок військово-шефської роботи, яка полягає в установленні та підтриманні зв’язків Головного управління Національної гвардії України (далі - Головне управління НГУ), територіальних управлінь, з’єднань, військових частин і підрозділів, вищих військових навчальних закладів, навчальних військових частин (центрів) Національної гвардії України (далі - військові частини) з органами державної влади, навчальними закладами, громадськими організаціями (далі - органи військово-патріотичного виховання) з метою проведення спільних заходів щодо військово-патріотичного виховання молоді, виховання в неї громадянських почуттів та якостей.

2. Для організації військово-шефської роботи з військової професійної орієнтації і патріотичного виховання молоді відповідно до пропозицій військових комісаріатів, погоджених з органами управління освітою, наказом командувача Національної гвардії України, наказами начальників територіальних управлінь  військові частини закріплюються за навчальними закладами з урахуванням можливості подальшого комплектування випускниками цих навчальних закладів шефських військових частин під час призову на строкову військову службу та військову службу за контрактом.

3. Формами військово-шефської роботи є:

організація днів відвідування військових частин з нагоди державних та військових професійних свят, днів частин, днів складання Військової присяги;

запрошення представників підшефних колективів як спостерігачів під час проведення тактичних навчань, організація тематичних вечорів, зустрічей з особовим складом військових частин, сім’ями військовослужбовців;

залучення молоді до участі в упорядкуванні меморіальних комплексів, пам’ятників, братських могил, інших поховань захисників Вітчизни;

організація змагань з військово-прикладних видів спорту;

проведення показових стрільб з вогнепальної зброї, яка знаходиться на озброєнні Національної гвардії України.

4. Спільні заходи плануються з урахуванням інтересів сторін та визначенням розподілу їх повноважень.

5. Загальне керівництво військово-шефською роботою в системі Міністерства внутрішніх справ України здійснюється управлінням по роботі з особовим складом Головного управління НГУ, а безпосереднє - органами виховної роботи територіальних управлінь та військових частин Національної гвардії України у взаємодії з органами військово-патріотичного виховання. В організації військово-шефської роботи можуть брати участь інші структурні підрозділи, управління та служби за напрямом діяльності.

ІІ. Порядок організації та проведення заходів військово-шефської роботи

1. Заходи щодо військово-шефської роботи у МВС здійснюються за зверненням органу військово-патріотичного виховання до МВС про організацію заходів щодо військово-шефської роботи.

2. У Національній гвардії України військово-шефська робота проводиться на підставі відповідного доручення МВС.

У дорученні зазначаються заходи, які потрібно провести, виконавці, найменування органу військово-патріотичного виховання, кількість осіб, що залучаються, порядок матеріально-технічного забезпечення цих заходів та інші питання, необхідні для якісного забезпечення військово-шефської роботи.

На підставі доручення МВС наказом командувача Національної гвардії України визначаються військові частини, які будуть проводити заходи військово-шефської роботи.

Організація взаємодії з питань військово-патріотичного виховання здійснюється на підставі договорів про співробітництво, які укладаються на рік і передбачають правові засади спільної роботи та порядок взаємодії сторін, їх взаємні зобов’язання. Як додаток до договору може бути розроблений план спільної роботи на рік, що затверджується посадовими особами, які підписують договір.

Спільні заходи плануються з урахуванням інтересів сторін та визначенням розподілу їх повноважень.

3. Організація відвідування військових частин з нагоди державних та військових професійних свят, днів частин, днів складання Військової присяги проводиться згідно з планом проведення заходів, для чого за декілька днів до проведення святкових заходів орган виховної роботи військової частини повідомляє керівництво органу військово-патріотичного виховання про проведення такого заходу і можливість залучення до нього молоді.

Після участі молоді в урочистих заходах з нагоди державного чи військового професійного свята, дня частини або складання Військової присяги визначені посадові особи військової частини ознайомлюють молодь з історією та бойовим шляхом військової частини, бойовими традиціями, проводять ознайомчу екскурсію територією військової частини, ознайомлюють з життям і побутом особового складу, організовують зустрічі і бесіди з військовослужбовцями та ветеранами військової частини.

Після закінчення відвідання військової частини молодь за бажанням фотографується біля пам’ятних місць, бойової техніки.

4. Для участі як спостерігачі під час проведення тактичних навчань у військовій частині можуть бути запрошені представники органу військово-патріотичного виховання з числа осіб, що відповідають за військово-шефську роботу, з обов’язковим залученням молоді.

Під час проведення тактичних навчань молодь набуває знань про призначення, структуру і завдання Національної гвардії України, основні види озброєння і військової техніки, військово-облікові спеціальності та професії, які використовуються у військовому формуванні. Вивчаються основи військової підготовки та організації внутрішньої і вартової служби, повсякденної життєдіяльності військового формування. Проводиться ознайомлення із загальними нормами речового, продовольчого і грошового забезпечення військовослужбовців.

5. Тематичні вечори та зустрічі молоді з особовим складом військових частин організовуються у військовій частині напередодні або в пам’ятні чи ювілейні дати (наприклад, день народження видатного полководця, день звільнення міста від фашистських загарбників).

На тематичні вечори можуть запрошуватися ветерани війни, пенсіонери з числа військовослужбовців, що проходили військову службу в цій військовій частині, члени сімей військовослужбовців, що загинули під час виконання службових обов’язків, а також військовослужбовці, які досягли кращих показників у навчанні, виконанні службово-бойових завдань та мають позитивний досвід військової служби.

Під час тематичних вечорів обговорюються питання, пов’язані з пам’ятною датою або видатною особою, доводяться історичні факти, позитивні приклади з життя, переглядаються патріотичні кінофільми, надаються теми для проведення виступів та дискусій з можливістю висловити молоді свою думку з приводу тих чи інших питань.

6. За клопотанням командира військової частини до органу військово-патріотичного виховання молодь може залучатися разом з особовим складом військової частини для участі в упорядкуванні меморіальних комплексів, пам’ятників, братських могил, інших поховань захисників Вітчизни.

7. У військових частинах проводяться змагання з військово-прикладних видів спорту, військово-патріотичні спортивні ігри. Військові частини беруть участь у проведенні змагань шляхом надання території (спортивних містечок), спортивного інвентарю та в разі необхідності забезпечують особовим складом для організації їх проведення.

8. Показові стрільби для молоді організовуються на військових стрільбищах або в тирах. Молодь розміщують у відведених місцях на оглядових майданчиках таким чином, щоб унеможливити її травмування або отримання будь-яких ушкоджень здоров’я.

Перед переглядом виконання стрільб військовослужбовцями військової частини молодь ознайомлюють зі зброєю, з якої будуть проводитися стрільби, її тактико-технічними характеристиками та заходами безпеки під час стрільб. Крім того, з молоддю можуть проводитися заняття з виконання нормативів розбирання-збирання зброї та підготовки до виконання навчальної стрільби.

ІІІ. Матеріально-технічне забезпечення військово-шефської роботи

1. Організація та планування матеріально-технічного забезпечення військово-шефської роботи в системі МВС здійснюються Головним управлінням НГУ.

2. Територіальні управління, військові частини Національної гвардії України в кінці кожного року подають до логістики Головного управління НГУ відповідні заявки на наступний рік щодо потреби в коштах або матеріально-технічних засобах, необхідних для реалізації заходів щодо військово-шефської роботи.

3. На підставі заявок територіальних управлінь, військових частин Головне управління НГУ організовує роботу з централізованого постачання до військових частин матеріально-технічних засобів для забезпечення військово-шефської роботи.

4. У випадках, коли заходами військово-шефської роботи передбачається харчування молоді, воно повністю організовується органом військово-патріотичного виховання, військова частина лише забезпечує місце для проведення такого харчування.

Т.в.о. командувача
Національної гвардії України
генерал-лейтенант



О.В. Кривенко



Інші НПА

Наказ МВС №1199 від 10.11.2014 Про затвердження норм належності матеріально-технічних ресурсів для органів та підрозділів внутрішніх справ Наказ Мінекономрозвитку №1359/2629/1143 від 18.11.2014 Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства економіки України, Фонду державного майна України, Державної податкової адміністрації України від 07 лютого 2009 року № 98/174/46 Наказ Мінекономрозвитку №1195 від 08.10.2014 Про внесення змін до наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 27 вересня 2011 року N 64 Рішення НКЦПФР №1579 від 25.11.2014 Про внесення змін до Порядку складання та подання запитів на публічну інформацію, розпорядником якої є Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку Постанова Правління НБУ №806 від 11.12.2014 Про затвердження Положення про порядок формування та зберігання обов\'язкових резервів банками України та філіями іноземних банків в Україні Наказ СБУ №715 від 04.11.2014 Про затвердження Змін до Інструкції про порядок медичного забезпечення в Службі безпеки України Постанова КМУ №703 від 17.12.2014 Про внесення зміни до пункту 5 Порядку оплати праці членів окружних та дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України Розпорядження КМУ №1210 від 05.12.2014 Деякі питання організації освітнього процесу у вищих навчальних закладах Розпорядження КМУ №1186 від 03.12.2014 Про заходи щодо стабілізації роботи публічного акціонерного товариства “Одеський припортовий завод” Розпорядження КМУ №1211 від 26.11.2014 Про затвердження прогнозного балансу надходження та розподілу природного газу в Україні на 2014 рік