Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Наказ МОН № 299-a від 16.03.2015 ПОЛОЖЕННЯ про експертну комісію з питань визначення результатів зовнішнього незалежного оцінювання, що використовуються під час прийому до навчальних закладів, при Українському центрі оцінювання якості освіти

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства освіти
і науки України
16.03.2015 № 299





Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
31 березня 2015 р.
за № 357/26802


ПОЛОЖЕННЯ
про експертну комісію з питань визначення результатів зовнішнього незалежного оцінювання, що використовуються під час прийому до навчальних закладів, при Українському центрі оцінювання якості освіти

1. Це Положення визначає основні засади формування та діяльності експертної комісії з питань визначення результатів зовнішнього незалежного оцінювання, що використовуються під час прийому до навчальних закладів, при Українському центрі оцінювання якості освіти (далі - експертна комісія).

2. Основною метою діяльності експертної комісії з певного предмета є встановлення мінімальної кількості тестових балів, які за виконання сертифікаційної роботи може отримати учасник зовнішнього незалежного оцінювання з мінімальним рівнем знань, необхідним для участі в конкурсі на зарахування до вищого навчального закладу (далі - поріг «склав/не склав»).

3. Експертна комісія у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, іншими нормативно-правовими актами, нормативно-правовими актами Міністерства освіти і науки України, у тому числі цим Положенням, а також актами Українського центру оцінювання якості освіти.

4. У своїй роботі експертна комісія дотримується принципів об’єктивності, відкритості та прозорості.

5. Основні завдання експертної комісії:

1) встановлення порога «склав/не склав», мінімальної кількості (суми) тестових балів з певного навчального предмета, отримання яких надає учаснику зовнішнього незалежного оцінювання право участі в конкурсному відборі під час прийому на навчання у вищому навчальному закладі;

2) розроблення таблиць відповідності тестових балів рейтинговій оцінці (за шкалою 100 - 200 балів), що вказує на місце результату особи серед результатів інших учасників зовнішнього незалежного оцінювання.

6. Очолює експертну комісію та забезпечує організацію її роботи директор Українського центру оцінювання якості освіти.

7. Підготовку до засідань експертної комісії забезпечує відповідальний секретар, який є працівником Українського центру оцінювання якості освіти та входить до складу експертної комісії.

8. Персональний склад експертної комісії (не менше дев’яти осіб) затверджується наказом Українського центру

9. До складу експертної комісії входять фахівці з числа працівників Міністерства освіти і науки, Національної академії наук (за згодою), Національної академії педагогічних наук (за згодою), Українського та регіональних центрів оцінювання якості освіти, загальноосвітніх, вищих навчальних закладів та інших установ і організацій.

10. Засідання експертної комісії для прийняття рішення щодо встановлення порога «склав/не склав», розроблення таблиці відповідності тестових балів рейтинговій оцінці скликається її головою не пізніше ніж на третій робочий день після завершення обробки сертифікаційних робіт осіб, які брали участь у зовнішньому незалежному оцінюванні (сесії зовнішнього незалежного оцінювання) з певного предмета.

11. Експертна комісія приймає рішення щодо встановлення порога «склав/не склав» з урахуванням експертних висновків членів регіональних експертних груп з питань визначення результатів зовнішнього незалежного оцінювання (далі - регіональні експертні групи).

12. Рішення експертної комісії приймається більшістю голосів за умови присутності на засіданні не менше двох третин від загальної кількості членів комісії. У разі рівної кількості голосів «за» та «проти» приймається рішення, яке підтримав голова комісії.

13. Персональний склад регіональних експертних груп з кожного предмета (як правило, вісім осіб) затверджується наказом відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти. Цим самим наказом призначається відповідальний секретар регіональних експертних груп.

Відповідальний секретар, який є працівником регіонального центру оцінювання якості освіти та не входить до складу регіональної експертної групи, забезпечує підготовку до засідань регіональної експертної групи, оформлення та подання експертній комісії висновків експертів-членів регіональних експертних груп.

14. Персональний склад регіональних експертних груп формується на конкурсній основі із залученням до роботи в них:

1) фахівців, делегованих громадськими об’єднаннями керівників вищих навчальних закладів, зареєстрованими в установленому законодавством порядку;

2) науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів;

3) педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів у містах і сільській місцевості.

15. Регіональні центри оцінювання якості освіти забезпечують умови для роботи регіональних експертних груп.

16. Висновки експертів регіональних експертних груп мають бути подані до Українського центру оцінювання якості освіти протягом наступного робочого дня після проведення зовнішнього незалежного оцінювання з певного предмета (сесії).

17. Висновки експертів, матеріали та документи, необхідні для роботи регіональної експертної групи, зберігаються протягом одного року.

18. Зведену інформацію про висновки регіональних експертних груп щодо порога «склав/не склав», проект таблиці відповідності тестових балів рейтинговій оцінці, статистичні характеристики результатів виконання сертифікаційних робіт для розгляду експертними комісіями готує робоча група Українського центру оцінювання якості освіти (далі - робоча група) у складі не менше п’яти осіб.

19. Очолює робочу групу та забезпечує організацію її роботи один із заступників директора Українського центру оцінювання якості освіти.

20. Персональний склад робочої групи (не менше п’яти осіб) затверджується наказом Українського центру оцінювання якості освіти до початку проведення зовнішнього незалежного оцінювання. Цим самим наказом призначаються голова та відповідальний секретар робочої групи.

21. До складу робочої групи входять:

1) працівники Українського центру оцінювання якості освіти;

2) експерти в галузі педагогічних вимірювань.

22. Залучення фахівців до роботи в експертній комісії, регіональних експертних групах та робочій групі здійснюється відповідно до статті 45 Закону України «Про вищу освіту».

Директор департаменту
вищої освіти


Ю.М. Коровайченко



Інші НПА

Наказ МОН №299-b від 16.03.2015 ПОЛОЖЕННЯ про експертну комісію з питань визначення результатів зовнішнього незалежного оцінювання, що використовуються як державна підсумкова атестація, при Українському центрі оцінювання якості освіти Наказ МОН №299 від 16.03.2015 Деякі питання колегіальних робочих органів з питань визначення результатів зовнішнього незалежного оцінювання Наказ МОН №300 від 16.03.2015 Про затвердження Порядку визначення результатів зовнішнього незалежного оцінювання Наказ МОН №306 від 17.03.2015 Про затвердження Положення про золоту медаль «За високі досягнення у навчанні» та срібну медаль «За досягнення у навчанні» Наказ МОЗ №518/674 від 20.07.2009 Про забезпечення медико-педагогічного контролю за фізичним вихованням учнів у загальноосвітніх навчальних закладах Наказ Держстат №47 від 13.02.2015 Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Державного комітету статистики України від 22 лютого 2001 року № 102 Про затвердження Інструкції щодо складання державного статистичного спостереження за формою № 2-вод Звіт про наявність власних морських і річкових суден, вантажних та пасажирських причалів-набережних Наказ Мінмолодьспорт №748 від 19.03.2015 Про затвердження Змін до деяких наказів Міністерства молоді та спорту України Наказ Мінмолодьспорт №1333 від 27.12.2013 Про затвердження Кваліфікаційних норм та вимог Єдиної спортивної класифікації України з видів спорту інвалідів з ураженнями опорно-рухового апарату, вадами зору, слуху та розумового і фізичного розвитку Наказ Мінмолодьспорт №710 від 16.03.2015 Про затвердження Порядку погодження кандидатур претендентів на посаду керівника юридичної служби підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Міністерства молоді та спорту України Наказ Мінінфраструктури №91 від 16.03.2015 Про призупинення дії пунктів 3 та 5 Переліку морських, річкових портів України, капітани яких мають право видавати посвідчення особи моряка