Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Наказ МОН № 980 від 28.09.2015 Про затвердження Положення про учнівські навчально-дослідні тваринницькі комплекси

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

28.09.2015  № 980





Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
13 жовтня 2015 р.
за № 1252/27697


Про затвердження Положення про учнівські навчально-дослідні тваринницькі комплекси

Відповідно до статей 4, 6 і 15 Закону України «Про позашкільну освіту» та підпункту 11 пункту 4 Положення про Міністерство освіти і науки України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року № 630, з метою створення умов для проведення учнями загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів лабораторних і практичних занять з природознавства, біології, трудового навчання, навчальних практик, науково-дослідницької та природоохоронної діяльності НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Положення про учнівські навчально-дослідні тваринницькі комплекси, що додається.

2. Департаменту професійно-технічної освіти (Супрун В.В.) подати цей наказ на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Полянського П.Б.

Міністр

С.М. Квіт







ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ
Міністерства освіти
і науки України
28.09.2015  № 980





Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
13 жовтня 2015 р.
за № 1252/27697


ПОЛОЖЕННЯ
про учнівські навчально-дослідні тваринницькі комплекси

І. Загальні положення

1. Це Положення визначає порядок організації діяльності учнівських навчально-дослідних тваринницьких комплексів (далі - НДТК), що створюються у загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладах (далі - навчальний заклад) з метою проведення учнями (вихованцями) загальноосвітніх навчальних закладів, вихованцями (учнями, слухачами) позашкільних навчальних закладів (далі - учні) лабораторних і практичних занять з природознавства, біології, трудового навчання, навчальних практик, науково-дослідницької та природоохоронної діяльності.

2. Координаційно-методичний супровід роботи НДТК здійснюють позашкільні навчальні заклади еколого-натуралістичного напряму.

ІІ. Вимоги до функціонування НДТК

1. Площа, місце розташування, кількісний та видовий склад тварин, галузева спрямованість НДТК визначаються з урахуванням кількості учнів у навчальному закладі, місцевих умов і стану матеріально-технічного забезпечення навчального закладу.

Необхідним обладнанням та інвентарем НДТК забезпечується навчальним закладом, в якому він діє.

2. НДТК може мати:

експозиційну частину;

навчально-дослідну частину;

відділ лабораторно-селекційної роботи;

промислово-виробничий відділ;

підсобні приміщення.

3. В експозиційній частині НДТК можуть розміщуватися екзотичні та племінні тварини і птахи.

Експозиції можуть бути тематичними чи комплексними, їхній кількісний та видовий склад визначається керівником НДТК з урахуванням місцевих умов і наявності експозиційних майданчиків.

4. Навчально-дослідна частина НДТК може складатися з об'єктів, кількісний і видовий склад яких передбачено навчальними програмами, з предметів природничого циклу, відповідних курсів варіативної частини навчального плану навчального закладу.

5. Відділ лабораторно-селекційної роботи створюється з метою вивчення, спостереження, догляду та розмноження представників тваринного світу за наявності умов для утримання, розмноження та вирощування, збереження тварин, а також необхідної кількості місць для роботи учнів.

6. Промислово-виробничий відділ створюється з метою отримання продукції тваринництва, яку використовують на потреби навчального закладу, в якому діє НДТК.

7. У підсобних приміщеннях НДТК зберігаються корми для тварин, обладнання, інвентар, знаряддя для догляду за тваринами, комплекти робочого одягу та аптечка першої допомоги.

У підсобному приміщенні розміщуються засоби пожежної безпеки.

8. Не допускається використовувати НДТК не за цільовим призначенням, а також утримувати в НДТК тварин і птахів, хворих на інфекційні хвороби.

ІІІ. Керівництво НДТК

1. Завідувач НДТК призначається на посаду та звільняється з посади керівником навчального закладу, в якому діє НДТК.

2. Завідувач НДТК:

складає річний план роботи НДТК;

веде необхідну документацію: особисті картки тварин НДТК за зразком, наведеним у додатку 1 до цього Положення, журнал обліку та руху тварин НДТК за формою, наведеною у додатку 2 до цього Положення, журнал інструктажу з техніки безпеки;

забезпечує належні умови для проведення роботи учнів в НДТК;

забезпечує виконання річного плану роботи НДТК;

забезпечує дотримання вимог щодо охорони дитинства, санітарно-гігієнічних та протипожежних норм, техніки безпеки, а також здійснює нагляд за станом і безпечною експлуатацією обладнання, інвентарю;

відповідає за стан та умови утримання тварин, організацію навчально-виховної роботи з учнями відповідно до правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог;

щомісяця проводить інвентаризацію наявних об’єктів тваринного світу;

звітує перед педагогічною радою навчального закладу про здійснену навчально-виховну і дослідницьку роботу в НДТК;

подає пропозиції керівнику навчального закладу, педагогічній раді щодо удосконалення діяльності НДТК, його матеріально-технічного забезпечення та реалізації отриманої продукції.

3. Оплата праці завідувача НДТК здійснюється відповідно до обсягу навантаження згідно з вимогами статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту».

IV. Зміст та організація діяльності учнів в НДТК

1. Основними напрямами діяльності учнів в НДТК є:

проведення систематичних спостережень за ростом і розвитком тварин;

комплексний догляд за тваринами відповідно до вимог утримання тварин;

заготівля кормів;

проведення дослідницької роботи.

2. Дослідницька та практична робота учнів в НДТК проводиться на основі знань, яких вони набули в процесі вивчення основ наук, з використанням досягнень сучасної науки та практичного досвіду.

Діяльність учнів в НДТК здійснюється під керівництвом учителя, керівника гуртка, групи тощо.

3. Робота учнів в НДТК організовується відповідно до плану роботи НДТК, який є складовою річного плану роботи навчального закладу, в якому діє НДТК.

4. Для роботи в НДТК залучаються учні 2 - 11 класів навчального закладу. Кількість учнів (вихованців) у ланці становить до 5 осіб.

5. Організація роботи учнів в НДТК здійснюється згідно з вимогами Положення про організацію роботи з охорони праці учасників навчально-виховного процесу в установах і навчальних закладах, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 01 серпня 2001 року № 563, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20 листопада 2001 року за № 969/6160 (зі змінами).

6. Учні допускаються до роботи у НДТК лише після проведення з ними відповідних інструктажів та перевірки знань згідно з вимогами Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці та Переліку робіт з підвищеною небезпекою, затверджених наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26 січня 2005 року № 15, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 15 лютого 2005 року відповідно за № 231/10511, № 232/10512 (зі змінами). Положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці в закладах, установах, організаціях, підприємствах, підпорядкованих Міністерству освіти і науки України, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 18 квітня 2006 року № 304, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 07 липня 2006 року за № 806/12680 (зі змінами).

7. Згідно з правилами внутрішнього розпорядку навчального закладу з учнями, які залучаються до проведення дослідницької роботи та догляду за тваринами в НДТК, проводяться заняття, які організовує вчитель біології, керівник гуртка, групи чи іншого творчого об'єднання еколого-натуралістичного напряму.

8. Учні працюють в НДТК лише в денний час, при цьому не допускається робота учнів з отрутохімікатами та хворими тваринами.

9. Керівники гуртків, груп чи іншого творчого об’єднання еколого-натуралістичного напряму і вчителі, які здійснюють керівництво роботою в НДТК, забезпечують дотримання вимог законодавства України про працю, про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, правил пожежної безпеки тощо.

V. Фінансування та матеріально-технічне забезпечення діяльності НДТК

Витрати на фінансування та матеріально-технічне забезпечення діяльності НДТК здійснюються за рахунок коштів, не заборонених чинним законодавством України.

Директор департаменту
професійно-технічної освіти


В.В. Супрун







Додаток 1
до Положення
про учнівські навчально-дослідні
тваринницькі комплекси
(пункт 2 розділу ІІІ)


ОСОБИСТА КАРТКА
каталогу тварин навчально-дослідного тваринницького комплексу
 

Вид: __________________________________  Порода: ____________________________________

Ідентифікаційний номер/кличка:  ________________ Стать:  ♂ / ♀ (необхідне підкреслити).  Дата народження: ________

Місце народження:  _________________________________  Окрас:  __________________________

 

Відомості про тварину

 

Дата

Особисті дані

(племінне використання, хвороби/травми тощо)

 

 

 

 

 

 

 

 


Додаток 2
до Положення
про учнівські навчально-дослідні
тваринницькі комплекси
(пункт 2 розділу ІІІ)


ЖУРНАЛ
обліку та руху тварин навчально-дослідного тваринницького комплексу
__________________________________________________
(найменування навчального закладу)

Рік 20__

Вид (порода) тварини

Наявність на початок місяця

Надходження

Вибуття

Наявність на кінець місяця

місяць

народилося

прибуло

загинуло

вибуло


 


 

дорослі


 


 


 


 


 


 

молодняк


 


 


 


 


 


 


 

дорослі


 


 


 


 


 


 

молодняк


 


 


 


 


 


 


 

дорослі


 


 


 


 


 


 

молодняк


 


 


 


 


 


 


 


 

дорослі


 


 


 


 


 


 

молодняк


 


 


 


 


 


 


 

дорослі


 


 


 


 


 


 

молодняк


 


 


 


 


 


 


 

дорослі


 


 


 


 


 


 

молодняк


 


 


 


 


 


 

 



Інші НПА

Наказ МОН №1015 від 07.10.2015 Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства освіти і науки України від 24 грудня 2002 року № 744 Розпорядження Нацкомфінпослуг №2481 від 13.10.2015 Про затвердження Критеріїв, за якими оцінюється рівень ризику для суб’єктів первинного фінансового моніторингу, державне регулювання і нагляд за діяльністю яких здійснює Нацкомфінпослуг Рішення НКЦПФР №1605 від 06.10.2015 Про затвердження Змін до Положення про порядок припинення корпоративного інвестиційного фонду Рішення НКЦПФР №1604 від 06.10.2015 Про затвердження Змін до Положення про порядок припинення пайового інвестиційного фонду Наказ СБУ №567 від 01.09.2015 Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Служби безпеки України Наказ СБУ №107 від 25.03.2013 Про затвердження Інструкції про організацію оздоровлення та відпочинку в оздоровчих закладах Служби безпеки України Наказ МОЗ №435 від 29.05.2013 Про затвердження форм первинної облікової документації та інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я, які надають амбулаторно-поліклінічну та стаціонарну допомогу населенню, незалежно від підпорядкування та форми власності Наказ СБУ №477 від 26.12.2011 Про затвердження Інструкції про організацію санаторно-курортного забезпечення у Службі безпеки України Наказ СБУ №566 від 01.09.2015 Про затвердження Змін до Інструкції про організацію медичної реабілітації в Службі безпеки України Наказ СБУ №512 від 15.11.2012 Про затвердження Інструкції про організацію медичної реабілітації в Службі безпеки України