Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Наказ Міноборони № 729 від 13.10.2014 Про затвердження Правил сертифікації екземпляра державного повітряного судна України на перевезення небезпечних вантажів

МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

13.10.2014  № 729


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
28 жовтня 2014 р.
за № 1348/26125


Про затвердження Правил сертифікації екземпляра державного повітряного судна України на перевезення небезпечних вантажів

Відповідно до частин першої та другої статті 7 Повітряного кодексу України та з метою організації і забезпечення єдиного порядку сертифікації державних повітряних суден України на перевезення небезпечних вантажів НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Правила сертифікації екземпляра державного повітряного судна України на перевезення небезпечних вантажів, що додаються.

2. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Міністр оборони України
генерал-полковник
В.В. Гелетей

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
оборони України
13.10.2014 № 729

Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
28 жовтня 2014 р.
за № 1348/26125


ПРАВИЛА
сертифікації екземпляра державного повітряного судна України на перевезення небезпечних вантажів

І. Загальні положення

1.1. Ці Правила визначають порядок сертифікації державних повітряних суден України (далі - державні повітряні судна) на перевезення небезпечних вантажів.

1.2. Дія цих Правил поширюється на державні повітряні судна.

1.3. Терміни, що вживаються в цих Правилах, мають такі значення:

експлуатуюча організація - військова частина, ремонтне підприємство або організація будь-якої організаційно-правової форми, яка безпосередньо здійснює експлуатацію державних повітряних суден та відповідає за їх технічний стан;

заява про видачу сертифіката екземпляра державного повітряного судна на перевезення небезпечних вантажів - офіційне звернення заявника до уповноваженого підрозділу Міністерства оборони України, що підписується керівником експлуатуючої організації та скріплюється печаткою;

заявник - керівник експлуатуючої організації, який подає заяву до уповноваженого підрозділу Міністерства оборони України з метою отримання сертифіката екземпляра державного повітряного судна на перевезення небезпечних вантажів;

небезпечний вантаж - речовини, матеріали, вироби, відходи виробничої та іншої діяльності, які внаслідок притаманних їм властивостей за наявності певних факторів можуть під час перевезення спричинити вибух, пожежу, пошкодження технічних засобів, пристроїв, споруд та інших об’єктів, заподіяти матеріальні збитки та шкоду довкіллю, а також призвести до загибелі, травмування, отруєння людей, тварин і які за міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, або за результатами випробувань в установленому порядку залежно від ступеня їх впливу на довкілля або людину віднесено до одного з класів небезпечних речовин. Небезпечні вантажі, а також вимоги до них регламентуються відповідними державними стандартами України;

сертифікат екземпляра державного повітряного судна на перевезення небезпечних вантажів - документ, який видається уповноваженим підрозділом Міністерства оборони України за результатами сертифікації і засвідчує відповідність даного екземпляра державного повітряного судна вимогам нормативно-правових актів з питань перевезення небезпечних вантажів.

Інші терміни, які використовуються в цих Правилах, вживаються в значеннях, наведених у Повітряному кодексі України та інших  нормативно-правових актах України, що регламентують діяльність авіаційної галузі.

ІІ. Підготовка державних повітряних суден

2.1. Для виконання завдань, пов’язаних із перевезенням небезпечних вантажів, виділяються справні повітряні судна, які занесені до Реєстру державних повітряних суден України, мають Сертифікат льотної придатності екземпляра державного повітряного судна і Сертифікат екземпляра державного повітряного судна на перевезення небезпечних вантажів (далі - Сертифікат) (додаток 1) та перевірені на відповідність вимогам безпеки польотів.

2.2. На борту екземпляра державного повітряного судна, що перевозить небезпечний вантаж, повинна бути така документація: “Технические инструкции по безопасной перевозке опасных грузов по воздуху, ICAO, Doc 9284-AN/905” та “Инструкция о порядке действий в аварийной обстановке в случае инцидентов, связанных с опасными грузами, на воздушных судах, ICAO, Doc 9481-AN/928”.

2.3. Підготовка державного повітряного судна до перевезення небезпечних вантажів проводиться відповідно до експлуатаційної документації цього судна.

ІІІ. Сертифікація екземпляра державного повітряного судна на перевезення небезпечних вантажів

3.1. Сертифікацію екземпляра державного повітряного судна на перевезення небезпечних вантажів здійснює уповноважений підрозділ Міністерства оборони України (далі - Уповноважений підрозділ).

3.2. Заявник подає до Уповноваженого підрозділу Заяву про видачу Сертифіката екземпляра державного повітряного судна на перевезення небезпечних вантажів (далі - Заява) (додаток 2), Акт перевірки придатності екземпляра державного повітряного судна та його експлуатаційної документації для перевезення небезпечних вантажів (далі - Акт) (додаток 3) не пізніше ніж за двадцять робочих днів до запланованої дати перевезення. Допускається надання вищезазначених документів до Уповноваженого підрозділу факсимільним або електронним зв’язком із обов’язковим наданням оригіналів документів у строк, що не перевищує п’ятнадцять днів з дати отримання документів факсимільним або електронним зв’язком, але не пізніше ніж за 5 діб до запланованої дати перевезення.

Заява та Акт оформлюються на окремих аркушах формату А4, підписуються заявником та скріплюються печаткою.

3.3. Склад комісії призначається наказом керівника експлуатуючої організації щороку з наданням витягу з наказу до Уповноваженого підрозділу.

Перевірка придатності державного повітряного судна на перевезення небезпечних вантажів проводиться комісією, призначеною наказом керівника експлуатуючої організації перед оформленням документів для отримання Сертифіката. До складу комісії повинні залучатися фахівці інженерно-авіаційної служби та за потреби фахівці льотного складу, пожежної безпеки, радіаційного, хімічного та біологічного захисту за відповідним рішенням керівника експлуатуючої організації.

Обсяг перевірки технічного стану повинен бути не меншим, ніж обсяг контрольного огляду згідно з регламентом технічного обслуговування екземпляра державного повітряного судна відповідного типу. Особлива увага приділяється наявності та стану засобів кріплення (швартування) та пожежогасіння, їх відповідності чинному законодавству з питань безпеки.

3.4. Документи, які надійшли від заявника, розглядаються Уповноваженим підрозділом протягом п’яти робочих днів з дати їх надходження.

3.5. Якщо документи оформлено з порушеннями цих Правил, то у строк не більше трьох робочих днів після їх розгляду Уповноваженим підрозділом вони повертаються до експлуатуючої організації із зазначенням виявлених недоліків для їх усунення.

Якщо відомості, включені в Заяву та Акт, не відповідають цим Правилам або виникла потреба у розгляді додаткових документів (копій актів монтажу, демонтажу обладнання, копій актів оцінки технічного стану засобів кріплення (швартування)), керівник Уповноваженого підрозділу надсилає заявнику відповідне повідомлення. Строк розгляду Заяви в такому разі продовжується до п’яти робочих днів з дня одержання всіх документів.

3.6. Рішення про видачу або про відмову у видачі Сертифіката приймається після вивчення Заяви та Акта, наявності додаткових документів.

3.7. У разі позитивного рішення заявнику видається Сертифікат, зареєстрований, підписаний керівником Уповноваженого підрозділу та скріплений гербовою печаткою. Копія Сертифіката залишається на обліку в Уповноваженому підрозділі.

3.8.  У разі відмови в наданні Сертифіката Уповноважений підрозділ письмово повідомляє експлуатуючу організацію про причини прийняття такого рішення.

3.9. Строк дії Сертифіката не повинен перевищувати двох років, але разом з тим не може бути більше строку дії Сертифіката (спеціального сертифіката) льотної придатності цього судна.

3.10. Сертифікат реєструється в Книзі обліку видачі Сертифікатів екземпляра державного повітряного судна на перевезення небезпечних вантажів (додаток 4), яка ведеться Уповноваженим підрозділом.

3.11. Отримавши Сертифікат, експлуатуюча організація заносить його номер (робить запис) до формуляра цього повітряного судна в розділ “Індивідуальні особливості повітряного судна” за формою: “Допущено до перевезення небезпечних вантажів. Сертифікат екземпляра державного повітряного судна на перевезення небезпечних вантажів № 00, строк дії до 00.00.0000”. Запис у формулярі повітряного судна засвідчується підписом керівника експлуатуючої організації із зазначенням дати запису та скріплюється печаткою. Експлуатуюча організація робить відповідні записи в Книзі обліку Сертифікатів екземпляра державного повітряного судна на перевезення небезпечних вантажів експлуатуючою організацією (додаток 5).

3.12. У разі зношення, псування або втрати Сертифіката керівник експлуатуючої організації проводить службове розслідування та надає копію наказу (витяг з наказу) про його результати до Уповноваженого підрозділу. На підставі цього Уповноважений підрозділ у строк до п’яти робочих днів видає дублікат Сертифіката.

3.13. Сертифікат втрачає чинність у разі:

виключення державного повітряного судна з Реєстру державних повітряних суден України;

припинення подальшої експлуатації державного повітряного судна;

передачі державного повітряного судна до іншої експлуатуючої організації;

закінчення строку дії.

3.14. Сертифікат не втрачає чинності в разі зміни умовного найменування експлуатуючої організації без зміни місця базування. У такому разі на зворотному боці Сертифіката експлуатуюча організація робить запис за формою, наприклад: “Змінено умовне найменування військової частини А0000 на військову частину А0000. Дата запису”. Запис завіряється підписом керівника експлуатуючої організації та скріплюється печаткою.

3.15. У разі настання випадків, зазначених у пункті 3.13 цього розділу, експлуатуюча організація протягом п’яти робочих днів повідомляє про це Уповноважений підрозділ з поверненням Сертифіката.

ІV. Вимоги з оформлення та зберігання документації

4.1. Документи, які надсилаються до Уповноваженого підрозділу, за формою та змістом повинні відповідати цим Правилам.

4.2. Уся документація, що надходить до Уповноваженого підрозділу, підлягає обов’язковій реєстрації. Також обов’язковому датуванню і підписанню підлягають усі службові відмітки на документах, що пов’язані з їх проходженням та виконанням.

4.3. Уповноваженим підрозділом приймаються на розгляд документи у вигляді оригіналів або завірених керівником експлуатуючої організації їх копій.

4.4. В експлуатуючій організації Сертифікати обліковуються в Книзі обліку Сертифікатів екземпляра державного повітряного судна на перевезення небезпечних вантажів експлуатуючою організацією та зберігаються на борту державних повітряних суден в оригіналі.

4.5. Документи, що надійшли до Уповноваженого підрозділу з метою їх розгляду та видачі Сертифікатів, зберігаються в окремій справі разом з копіями зазначених Сертифікатів.

Начальник Управління
регулювання діяльності
державної авіації України


М.Б. Кушнірук

Додаток 1
до Правил сертифікації екземпляра
державного повітряного судна України
на перевезення небезпечних вантажів
(пункт 2.1)


СЕРТИФІКАТ
ЕКЗЕМПЛЯРА ДЕРЖАВНОГО ПОВІТРЯНОГО СУДНА НА ПЕРЕВЕЗЕННЯ НЕБЕЗПЕЧНИХ ВАНТАЖІВ AIRWORTHINESS CERTIFICATE OF DANGEROUS CARGO TRANSPORTATION BY STATE AIRCRAFT
 

Додаток 1

до Правил сертифікації екземпляра державного повітряного судна України на перевезення небезпечних вантажів
(пункт 2.1)

 

УКРАЇНА

МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

UKRAINE

MINISTRY OF DEFENCE OF UKRAINE

 

СЕРТИФІКАТ

ЕКЗЕМПЛЯРА ДЕРЖАВНОГО ПОВІТРЯНОГО СУДНА

НА ПЕРЕВЕЗЕННЯ НЕБЕЗПЕЧНИХ ВАНТАЖІВ

AIRWORTHINESS CERTIFICATE OF DANGEROUS CARGO

TRANSPORTATION BY STATE AIRCRAFT

№ __________

1. Реєстраційний номер державного повітряного судна

Registration number of state aircraft

2. Виробник повітряного судна

Manufacturer of state aircraft

3. Тип повітряного

судна

Type of aircraft

4. Заводський номер повітряного судна

Serial number of state aircraft

5. Дата виготовлення повітряного судна

Date of manufacture of state aircraft

6. Згідно з державними стандартами України Сертифікат надає право виконувати перевезення небезпечних вантажів

According to state standards of Ukraine Certificate entitles carry the dangerous goods of Class

7. Експлуатуюча організація та її місцезнаходження

Operating organization and its address

8. Сертифікат дійсний до

The certificate expires on

Дата видачі                                              Підпис

Date of issue                                    Signature

                                                                       Посада

                   М.П.                              Position


Додаток 2
до Правил сертифікації екземпляра
державного повітряного судна України
на перевезення небезпечних вантажів
(пункт 3.2)


ЗАЯВА
про видачу Сертифіката екземпляра державного повітряного судна України на перевезення небезпечних вантажів
 

Додаток 2

до Правил сертифікації екземпляра державного повітряного судна України на перевезення небезпечних вантажів

(пункт 3.2)

 

Начальнику (керівнику) Управління регулювання діяльності державної авіації України

____________________________________

                          (прізвище, ініціали)

 

ЗАЯВА

про видачу Сертифіката екземпляра

державного повітряного судна України на перевезення небезпечних вантажів

 

Прошу видати Сертифікат екземпляра державного
повітряного судна України на перевезення небезпечних вантажів класу_____ __________________________________________________________________

(словами вказати номер класу та розшифрувати категорію)

 

1

Тип державного повітряного судна

 

2

Виробник державного повітряного судна та його місцезнаходження

 

3

Заводський (бортовий) номер державного повітряного судна

 

4

Дата виготовлення державного повітряного судна

 

5

Реєстраційний номер державного повітряного судна

 

6

Сертифікат льотної придатності державного повітряного судна

 

7

Експлуатуюча організація, її місцезнаходження

 

Я цим документом заявляю, що вказана вище інформація є достовірною.

З Правилами сертифікації екземпляра державного повітряного судна України на перевезення небезпечних вантажів, затвердженими наказом Міністерства оборони України від 13 жовтня 2014 року № 729, ознайомлений.

 

Підпис керівника                            _____________________

                                                                 (прізвище)

Дата

                                      М.П.                             _____________________

       (посада)




Додаток 3
до Правил сертифікації екземпляра
державного повітряного судна України
на перевезення небезпечних вантажів
(пункт 3.2)


АКТ
перевірки придатності екземпляра державного повітряного судната його експлуатаційної документації для перевезення небезпечних вантажів

Додаток 3

до Правил сертифікації екземпляра державного повітряного судна України на перевезення небезпечних вантажів
(пункт 3.2)

 

ЗАТВЕРДЖУЮ

_____________________________________
     (посада керівника експлуатуючої організації)

_____________________________________

 (військове звання, підпис, прізвище, ініціали)
 

“_____” _______________ 20____ року

 

АКТ

перевірки придатності екземпляра державного повітряного судна

та його експлуатаційної документації для перевезення небезпечних вантажів

 

Комісія у складі:

голова комісії ______________________________________________________

                                                                  (посада, військове (спеціальне) звання,

__________________________________________________________________;

                                                             прізвище, ім’я, по батькові)

члени комісії: ______________________________________________________

                                                  (посади, військові звання, прізвища, імена, по батькові)

_________________________________________________________________,

призначена наказом керівника експлуатуючої організації _____________ від “____” __________ 20____ року   № ________,

“____” ___________ 20____ року провела ______________________ огляд
(не нижче контрольного) державного повітряного судна (далі - ДПС) __________________________________ та його експлуатаційної документації

       (тип, реєстраційний та бортовий номери)

в _________________________________________________, про що зроблено

                 (експлуатуюча організація, належність, населений пункт)

запис у формулярах ДПС.

 

1. Формулярні відомості про ДПС

Позначення ДПС

 

Дата останнього ремонту

 

Заводський номер

 

Дата останнього польоту

 

Дата виготовлення

 

 

 

 

2. Перелік робіт, виконаних на ДПС на час оформлення документів щодо отримання Сертифіката екземпляра державного повітряного судна на перевезення небезпечних вантажів

 

 

 

 

з/п

Перелік робіт

Вид робіт

експлуатуючої організації,

яка виконала роботи, дата виконання

1

2

3

1

Регламентні роботи

 

2

Періодичні роботи

 

3

Роботи з продовження відповідного ресурсу (строку служби), роботи з переведення на експлуатацію за технічним станом, роботи з експлуатації за технічним станом (назва, номер та дата документа)

 

4

Підготовка до роботи в зимовий (літній) період

 

5

Роботи зі зберігання

 

6

Переобладнання, модифікація державного повітряного судна

 

7

Перевірка наявності, стану та строків служби засобів кріплення (швартування)

 

8

Перевірка наявності, стану та строків служби засобів пожежогасіння

 

9

Перевірка відповідності ДПС вимогам безпеки з питань радіаційного, хімічного та біологічного захисту

 


3. Стан перевірки документації

з/п

Найменування документа

Наявність документа

1

2

3

4

1

Реєстраційне посвідчення № _______

так

ні

2

Сертифікат льотної придатності № _______

так

ні

3

Журнал підготовки літака

так

ні

4

Бортовий журнал підготовки державного повітряного судна до польотів льотним складом

так

ні

5

“Технические инструкции по безопасной перевозке опасных грузов по воздуху, ІСАО, Doc 9284-AN/905”

так

ні

6

“Инструкция о порядке действий в аварийной обстановке в случае инцидентов, связанных с опасными грузами, на воздушных судах, ІCАО, Doc 9481-AN/928”

так

ні

7

Перелік документації, майна, що знаходиться на борту державного повітряного судна згідно з описом

так

ні

8

Формуляри державних повітряних суден, двигунів, допоміжних силових установок, головного редуктора

так

ні

9

Паспорти агрегатів з обмеженим ресурсом (строком служби)

так

ні

10

Паспорти блоків та агрегатів, заміна яких виконувалась у процесі експлуатації

так

ні

 

4. Під час перевірки проведено

 

1

Зовнішній огляд ДПС

так

ні

2

Огляд пасажирської (вантажної) кабіни

так

ні

3

Огляд кабіни екіпажу

так

ні

 

5. Перелік зауважень за спеціальностями, виявлених під час проведення __________________________ огляду

 

№ з/п

Зауваження

Відмітка

про усунення зауваження

Відмітка

про контроль

1

2

3

4

 

 

 

 

 

6. Висновок комісії:

 

Перелік та обсяг експлуатаційної документації державного повітряного судна

_____________________________________________________________________________;

(достатні, недостатні)

усі обов’язкові роботи, роботи з підготовки державного ДПС до перевезення небезпечних вантажів ____________________________________;

                                                                                                      (виконано, не виконано)

ДПС до перевезення небезпечних вантажів  ________________________

__________________________________________________________________

(придатне, непридатне)

7. Підписи:

Голова комісії _________________________________________________;

                              (військове (спеціальне) звання, підпис, ініціали, прізвище)

члени комісії: __________________________________________________

                                            (військові (спеціальні) звання, підписи, ініціали, прізвища)

Акт перевірив.

Видача Сертифіката екземпляра державного повітряного судна на перевезення небезпечних вантажів ____________________________________.

                                                                        (можлива, неможлива)

Представник Управління регулювання діяльності державної авіації України  __________________________________________________________

                                    (посада, військове звання, підпис, ініціали, прізвище)

 

“____” ________________ 20 ____ року.





Додаток 4
до Правил сертифікації екземпляра
державного повітряного судна України
на перевезення небезпечних вантажів
(пункт 3.10)


КНИГА
обліку видачі Сертифікатів екземпляра державного повітряного судна на перевезення небезпечних вантажів

№ з/п

Вихідний номер та дата документа, що надійшов

Вхідний номер та дата документа, що надійшов

Експлуатуюча організація та її місцезнаходження

Позначення державного повітряного судна виробником

Реєстраційний номер державного повітряного судна

Прізвище особи, яка відпрацювала (оцінювала) пакет документів

Дата розгляду документів

Строк дії Сертифіката екземпляра державного повітряного судна на перевезення небезпечного вантажу з обов’язковим зазначенням класу та категорії небезпечного вантажу

Вихідний номер, дата документа, що відправлено

Вхідний номер, дата документа про повернення Сертифіката екземпляра державного повітряного судна на перевезення небезпечного вантажу

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11


 

 

Додаток 5
до Правил сертифікації екземпляра
державного повітряного судна України
на перевезення небезпечних вантажів
(пункт 3.11)

КНИГА
обліку Сертифікатів екземпляра державного повітряного судна на перевезення небезпечних вантажів

експлуатуючою організацією____________________________________________

№ з/п

Тип державного повітряного судна

Виробник державного повітряного судна

Заводський номер державного повітряного судна

Дата виготовлення державного повітряного судна

Реєстраційний номер державного повітряного судна

Номер Сертифіката екземпляра державного повітряного судна на перевезення небезпечного вантажу із обов’язковим зазначенням класу та категорії небезпечного вантажу

Дата видачі Сертифіката екземпляра державного повітряного судна на перевезення небезпечного вантажу

Строк дії Сертифіката екземпляра державного повітряного судна на перевезення небезпечного вантажу

Примітка

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 



Інші НПА

Наказ Міноборони №732 від 13.10.2014 Про затвердження Порядку відновлення та взяття на облік конструкторської, технологічної і ремонтної документації авіаційної техніки державної авіації, за якою не здійснюється авторський нагляд Наказ Міноборони №530 від 14.08.2014 Про затвердження Положення про організацію в Міністерстві оборони України роботи з обчислення вислуги років для призначення пенсій військово-службовцям і соціального забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та членів їх сімей Наказ Мінсоцполітики №708/685 від 30.09.2014 Про затвердження переліку технічних та інших засобів реабілітації, їх кваліфікаційних шифрів та відповідних їм хвороб за Міжнародною статистичною класифікацією хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я Наказ Мін'юст №1849/5 від 05.11.2014 Про проведення реєстраційних дій щодо юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, місцезнаходженням/місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції Наказ Мін'юст №1847/5 від 05.11.2014 Про внесення змін до наказу Міністерства юстиції України від 17 червня 2014 року № 953/5 Постанова Правління НБУ №722 від 12.11.2014 Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 29 серпня 2014 року № 540 Наказ Держспецзв'язку №532-a від 14.10.2014 ПОРЯДОК контролю за додержанням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання послуг у галузі технічного захисту інформації (згідно з переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України) Наказ Держспецзв'язку №532 від 14.10.2014 Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання послуг у галузі технічного захисту інформації (згідно з переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України), Порядку контролю за додержанням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання послуг у галузі технічного захисту інформації (згідно з переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України) Наказ СБУ №674 від 20.10.2014 Про внесення змін до наказу Центрального управління Служби безпеки України від 12 червня 2014 року № 320 Розпорядження Голова ВРУ №713 від 10.11.2014 Деякі питання проведення перевірки відповідно до Закону України “Про очищення влади”