Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Постанова Центрвиборчком № 1084 від 23.09.2014 Про відмову в реєстрації кандидата у народні депутати України Городецького О.Є.

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 23 вересня 2014 року № 1084

Про відмову в реєстрації кандидата у народні депутати України Городецького О.Є.

До Центральної виборчої комісії 18 вересня 2014 року надійшла заява Політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ" разом з іншими документами щодо реєстрації кандидатів у народні депутати України, висунутих 14 вересня 2014 року на VI позачерговому з’їзді цієї партії та включених до виборчого списку вказаної партії, в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року, в тому числі Городецького Олександра Євгеновича, включеного до виборчого списку під № 57.

Розглянувши зазначені документи та наявну в Центральній виборчій комісії інформацію, Комісія встановила.

Згідно з частиною другою статті 76 Конституції України народним депутатом України може бути обрано громадянина України, який на день виборів досяг двадцяти одного року, має право голосу і проживає в Україні протягом останніх п’яти років.

Відповідно до частини першої статті 9 Закону України "Про вибори народних депутатів України" (далі - Закон) народним депутатом України може бути обраний громадянин України, який на день виборів досяг двадцяти одного року, має право голосу і проживає в Україні протягом останніх п’яти років.

Згідно з частиною другою статті 9 Закону проживання в Україні для цілей Закону означає: 1) проживання на території в межах державного кордону України; 2) перебування на судні, що перебуває у плаванні під Державним Прапором України; 3) перебування громадян України у встановленому законодавством порядку у відрядженні за межами України в закордонних дипломатичних установах України, міжнародних організаціях та їх органах; 4) перебування на полярній станції України; 5) перебування у складі формування Збройних Сил України, дислокованого за межами України.

Отже, Законом установлено перелік критеріїв визначення проживання в Україні, що використовуються для цілей Закону.

Разом з тим, кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом (частина перша статті 33 Конституції України).

Таким чином, положення частини другої статті 76 Конституції України та частини першої статті 9 Закону не передбачають необхідності фізичного перебування особи на території України всі 365 (366) днів на рік протягом п’яти останніх перед днем виборів років.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про громадянство України" безперервне проживання на території України - проживання в Україні особи, якщо її разовий виїзд за кордон у приватних справах не перевищував 90 днів, а в сумі за рік - 180 днів.

За змістом статті 3 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" місце проживання - адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком понад шість місяців на рік.

Умови визначення місця постійного проживання фізичної особи встановлено Податковим кодексом України, статтею 14 якого передбачено, у разі, якщо фізична особа має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо така особа має місце постійного проживання в Україні; якщо особа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв’язки (центр життєвих інтересів) в Україні. У разі якщо державу, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, не можна визначити, або якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від’їзду) протягом періоду або періодів податкового року.

Зазначені акти передбачають, що проживання на території України більшість днів відповідного річного періоду вважається проживанням особи в Україні. Тобто, фактичною умовою для розгляду особи такою, що проживає в Україні, є необхідність знаходження такої особи на території України більше 183 днів протягом кожного річного періоду.

За таких обставин системний аналіз законодавства в контексті вимог частини другої статті 76 Конституції України та частини першої статті 9 Закону свідчить, що для визнання факту проживання в Україні протягом останніх п’яти років громадянин повинен перебувати на її території абсолютну більшість (більше 183) днів кожного із цих п’яти річних періодів, які йдуть підряд та безпосередньо передують дню виборів.

Проте надана Центральній виборчій комісії Державною прикордонною службою України листом від 22 вересня 2014 року за № 0.254-10744/0/15/-14 інформація дає підстави для висновку, що Городецький О.Є. перебував на території України у 2011 році менше 183 днів.

Водночас в автобіографії кандидата у народні депутати України Городецького О.Є. зазначено, що з 2006 до 2013 року ним здійснювалася приватна медична практика за контрактом у місті Римі, Італія.

Відтак Городецьким О.Є. не дотримано вимоги Конституції України та Закону щодо проживання в Україні протягом останніх п’яти років на день проведення позачергових виборів народних депутатів України 26 жовтня 2014 року.

Згідно з пунктом 7 частини першої статті 60 Закону Центральна виборча комісія відмовляє в реєстрації кандидата у депутати в разі виявлення обставин, які позбавляють особу, висунуту кандидатом у депутати, права бути обраною депутатом відповідно до статті 9 Закону.

Враховуючи викладене, відповідно до статті 76 Конституції України, статті 9, частини першої статті 54, частин першої, шостої статті 58, пункту 7 частини першої, частини другої статті 60 Закону України "Про вибори народних депутатів України", керуючись статтями 11 - 13, пунктом 17 статті 19 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Відмовити в реєстрації кандидата у народні депутати України Городецького Олександра Євгеновича, висунутого 14 вересня 2014 року Політичною партією "НАРОДНИЙ ФРОНТ" на VI позачерговому з’їзді цієї партії та включеного до виборчого списку цієї партії під № 57, в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року.

2. Копію цієї постанови видати представнику Політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ" у Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Голова
Центральної виборчої комісії            М.ОХЕНДОВСЬКИЙ



Інші НПА

Постанова Центрвиборчком №1082 від 23.09.2014 Про реєстрацію представника політичної партії "Об’єднання "САМОПОМІЧ" у Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1057 від 23.09.2014 Про реєстрацію кандидатів у народні депутати України, висунутих Партією "Справедливість", в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1056 від 22.09.2014 Про реєстрацію кандидатів у народні депутати України, висунутих Політичною партією "Демократичний альянс", в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1072 від 22.09.2014 Про відмову в реєстрації кандидатів у народні депутати України Ступака І.С., Тесленка Ю.В., Войтенка О.М. Постанова Центрвиборчком №1071 від 22.09.2014 Про відмову в реєстрації кандидатів у народні депутати України Шевченка Є.С., Кузнецова М.М., Дроняка М.М., Цвєткова А.В. Постанова Центрвиборчком №1070 від 22.09.2014 Про відмову в реєстрації кандидата у народні депутати України Барзіона М.О. Постанова Центрвиборчком №1069 від 22.09.2014 Про відмову в реєстрації кандидата у народні депутати України Каганця Р.М. Постанова НБУ №647 від 09.10.2014 Про проведення валютних операцій Постанова НБУ №95 від 18.03.2013 Про затвердження Положення про кредитування Національним банком України Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Постанова НБУ №643 від 08.10.2014 Про внесення змін до Положення про кредитування Національним банком України Фонду гарантування вкладів фізичних осіб