Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Постанова Центрвиборчком № 1517 від 07.10.2014 Про скасування реєстрації кандидата у народні депутати України Ричкова П.В., висунутого політичною партією \"Твоя Україна\", в одномандатному виборчому окрузі № 49 на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 7 жовтня 2014 року № 1517


Про скасування реєстрації кандидата у народні депутати України Ричкова П.В., висунутого політичною партією "Твоя Україна", в одномандатному виборчому окрузі № 49 на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року

Центральна виборча комісія постановою від 30 вересня 2014 року № 1360 зареєструвала кандидата у народні депутати України Ричкова Павла Вікторовича, висунутого політичною партією "Твоя Україна", в одномандатному виборчому окрузі № 49 на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року.

Разом з тим, до Центральної виборчої комісії надійшов лист з Міністерства внутрішніх справ України від 1 жовтня 2014 року, в якому міститься інформація про те, що під час проведення перевірки вказаним Міністерством осіб, висунутих кандидатами у народні депутати України, на наявність у них непогашеної і не знятої в установленому порядку судимості за вчинення умисного злочину, у тому числі Ричкова Павла Вікторовича, 11 лютого 1975 року народження, уродженця міста Костянтинівка Донецької області, встановлено, що на обліку перебуває Борулько Павло Вікторович, 11 лютого 1975 року народження, уродженець міста Костянтинівка Донецької області, який оголошений у державний та міждержавний розшук за ухилення від досудового слідства в рамках кримінальної справи № 600 від 14 грудня 2011 року. Станом на 28 вересня 2014 року розшук не припинено.

Також за інформацією Шевченківського районного відділу державної міграційної служби України в місті Києві, наданою Центральній виборчій комісії на її лист від 6 жовтня 2014 року № 21-41-4945, громадянин України Борулько Павло Вікторович змінив прізвище на Ричков.

Відповідно до інформації Державної прикордонної служби України, наданої на лист Центральної виборчої комісії від 4 жовтня 2014 року № 21-41-4757, відомості про перетин державного кордону громадянином України Ричковим Павлом Вікторовичем, 11 лютого 1975 року народження, відсутні.

Натомість міститься інформація щодо громадянина України Борулька Павла Вікторовича, 11 лютого 1975 року народження, який 18 серпня 2011 року перетнув державний кордон України, а відомості щодо його подальшого в’їзду на територію України відсутні.

Згідно з частиною другою статті 76 Конституції України народним депутатом України може бути обрано громадянина України, який на день виборів досяг двадцяти одного року, має право голосу і проживає в Україні протягом останніх п’яти років.

Відповідно до частини першої статті 9 Закону України "Про вибори народних депутатів України" (далі - Закон) народним депутатом України може бути обраний громадянин України, який на день виборів досяг двадцяти одного року, має право голосу і проживає в Україні протягом останніх п’яти років.

Згідно з частиною другою статті 9 Закону проживання в Україні для цілей Закону означає: 1) проживання на території в межах державного кордону України; 2) перебування на судні, що перебуває у плаванні під Державним Прапором України; 3) перебування громадян України у встановленому законодавством порядку у відрядженні за межами України в закордонних дипломатичних установах України, міжнародних організаціях та їх органах; 4) перебування на полярній станції України; 5) перебування у складі формування Збройних Сил України, дислокованого за межами України.

Отже, Законом установлено перелік критеріїв визначення проживання в Україні, що використовуються для цілей Закону.

Разом з тим, кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом (частина перша статті 33 Конституції України).

Таким чином, положення частини другої статті 76 Конституції України та частини першої статті 9 Закону не передбачають необхідності фізичного перебування особи на території України всі 365 (366) днів на рік протягом п’яти останніх перед днем виборів років.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про громадянство України" безперервне проживання на території України - проживання в Україні особи, якщо її разовий виїзд за кордон у приватних справах не перевищував 90 днів, а в сумі за рік - 180 днів.

За змістом статті 3 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" місце проживання - адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком понад шість місяців на рік.

Умови визначення місця постійного проживання фізичної особи встановлені Податковим кодексом України, статтею 14 якого передбачено, у разі, якщо фізична особа має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо така особа має місце постійного проживання в Україні; якщо особа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв’язки (центр життєвих інтересів) в Україні. У разі якщо державу, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, не можна визначити, або якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від’їзду) протягом періоду або періодів податкового року.

Зазначені акти передбачають, що проживання на території України більшість днів відповідного річного періоду вважається проживанням особи в Україні. Тобто фактичною умовою для розгляду особи такою, що проживає в Україні, є необхідність знаходження такої особи на території України більше 183 днів протягом кожного річного періоду.

За таких обставин системний аналіз законодавства в контексті вимог частини другої статті 76 Конституції України та частини першої статті 9 Закону свідчить, що для визнання факту проживання в Україні протягом останніх п’яти років громадянин повинен перебувати на її території абсолютну більшість (більше 183) днів кожного із цих п’яти річних періодів, які йдуть підряд та безпосередньо передують дню виборів.

Так, вищезазначене дає підстави Центральній виборчій комісії зробити висновок, що кандидат у народні депутати України Ричков (Борулько) Павло Вікторович, починаючи з 18 серпня 2011 року, постійно не проживає в Україні, а відтак не може бути обраним народним депутатом України.

Пунктом 8 частини п’ятої статті 61 Закону визначено, що Центральна виборча комісія приймає рішення про скасування реєстрації кандидата у народні депутати України у разі виявлення обставин, які позбавляють особу, висунуту кандидатом у народні депутати України, права бути обраною народним депутатом України згідно із статтею 9 Закону.

Враховуючи викладене, відповідно до пункту 8 частини п’ятої статті 61 Закону України "Про вибори народних депутатів України", керуючись статтями 11 - 13, пунктом 17 статті 19 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скасувати реєстрацію кандидата у народні депутати України Ричкова Павла Вікторовича, висунутого політичною партією "Твоя Україна", в одномандатному виборчому окрузі № 49 на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року.

2. Внести зміни до постанови Центральної виборчої комісії від 1 жовтня 2014 року № 1420 "Про форму, колір і тексти виборчих бюлетенів для голосування на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року в одномандатних виборчих округах", виключивши із додатка 39 відомості про кандидата у народні депутати України Ричкова П.В.

3. Цю постанову надіслати Державному підприємству "Поліграфічний комбінат "Україна" по виготовленню цінних паперів" для виготовлення контрольного примірника виборчого бюлетеня для голосування на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року в одномандатному виборчому окрузі № 49 з урахуванням змін, внесених до тексту виборчого бюлетеня згідно з пунктом 2 цієї постанови, та надання його на погодження Центральній виборчій комісії.

4. Довести зміст цієї постанови до відома Ричкова П.В., політичної партії "Твоя Україна" та видати її копію представнику цієї партії.

5. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії

Голова
Центральної виборчої комісії


М.ОХЕНДОВСЬКИЙ


Інші НПА

Постанова Центрвиборчком №1516 від 07.10.2014 Про скасування реєстрації кандидата у народні депутати України Комісаренка В.О., висунутого Партією Сергія Тігіпка \"Сильна Україна\", в одномандатному виборчому окрузі № 105 на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1515 від 07.10.2014 Про скасування реєстрації кандидата у народні депутати України Шкіряка З.Н., висунутого Політичною партією \"НАРОДНИЙ ФРОНТ\", в одномандатному виборчому окрузі № 217 на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 рок Постанова Центрвиборчком №1514 від 07.10.2014 Про скасування реєстрації кандидата у народні депутати України Пазиняка В.С., висунутого Політичною партією \"НАРОДНИЙ ФРОНТ\", в одномандатному виборчому окрузі № 122 на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1513 від 07.10.2014 Про скасування реєстрації кандидата у народні депутати України Алєксєєнка М.Т., висунутого Партією Сергія Тігіпка \"Сильна Україна\", в одномандатному виборчому окрузі № 97 на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1466 від 03.10.2014 Про внесення змін до деяких постанов Центральної виборчої комісії Постанова Центрвиборчком №1463 від 03.10.2014 Про реєстрацію довірених осіб кандидатів у народні депутати України, зареєстрованих в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Рішення НКЦПФР №1106 від 20.06.2013 Про затвердження Положення про діяльність депозитарних установ щодо зберігання активів інституційних інвесторів Рішення НКЦПФР №1332 від 30.07.2013 Про затвердження Положення про глобальний сертифікат та тимчасовий глобальний сертифікат Рішення НКЦПФР №1413 від 06.08.2013 Про затвердження Вимог до договору про обслуговування випусків цінних паперів між емітентом і Центральним депозитарієм Рішення НКЦПФР №1518 від 15.08.2013 Про затвердження Вимог до договору про надання реєстру власників іменних цінних паперів