Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Постанова Центрвиборчком № 1941 від 20.10.2014 Про скаргу кандидата у народні депутати України Міщенка М.Ю. в одномандатному виборчому окрузі № 16, зареєстровану в Центральній виборчій комісії 18 жовтня 2014 року за № 21-36-37524

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 20 жовтня 2014 року № 1941


Про скаргу кандидата у народні депутати України Міщенка М.Ю. в одномандатному виборчому окрузі № 16, зареєстровану в Центральній виборчій комісії 18 жовтня 2014 року за № 21-36-37524

До Центральної виборчої комісії 18 вересня 2014 року надійшла скарга кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 16 Міщенка Миколи Юрійовича на дії кандидата у народні депутати України в цьому ж окрузі Стаднійчука Романа Васильовича.

Суб’єкт звернення зі скаргою просить "визнати дії кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 16 Стаднійчука Романа Васильовича щодо виготовлення друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про замовника цих матеріалів, такими, що порушують вимоги Закону України "Про вибори народних депутатів України", зобов’язати суб’єкта оскарження припинити розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, які не містять відомостей про замовника цих матеріалів, оголосити кандидату у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 16 Стаднійчуку Роману Васильовичу попередження.

Суб’єкт звернення зі скаргою обґрунтовує свої вимоги тим, що 16 жовтня 2014 року виявлено друкований матеріали передвиборної агітації, в якому міститься інформація про кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 16 Стаднійчука Романа Васильовича.

Вказаний друкований матеріал на порушення частини сьомої статті 69 Закону України "Про вибори народних депутатів України" (далі - Закон) не містить відомостей про замовника цього матеріалу.

На підтвердження зазначеного суб’єкт звернення додає примірник друкованого агітаційного матеріалу.

На виконання частини десятої статті 111 Закону копію скарги 19 жовтня 2014 року надіслано суб’єкту оскарження, якого повідомлено про можливість подати письмові пояснення по суті скарги.

Так, 20 жовтня 2014 року до Центральної виборчої комісії надійшли пояснення кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 16 Стаднійчука Р.В., в яких він вказує, що доводи скарги є безпідставними, оскільки не відповідають дійсності.

Разом з тим у поясненнях зазначено, що матеріали передвиборної агітації кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 16 Стаднійчука Р.В містять всі необхідні відомості, фактів виготовлення та розповсюдження матеріалу, що доданий до скарги, не доведено.

Постановою Центральної виборчої комісії від 29 вересня 2014 року № 1335 зареєстровано кандидата у народні депутати України Міщенка Миколу Юрійовича в одномандатному виборчому окрузі № 16 на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року.

Постановою Центральної виборчої комісії від 7 жовтня 2014 року № 1522 зареєстровано кандидата у народні депутати України Стаднійчука Романа Васильовича в одномандатному виборчому окрузі № 16 на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року.

За змістом частин першої, другої статті 108 Закону кандидат у народні депутати України, зареєстрований у встановленому Законом порядку, може звернутися до виборчої комісії зі скаргою, зокрема, на дії іншого кандидата у народні депутати України. Частиною восьмою вказаної статті передбачено, що скарга на дії чи бездіяльність кандидата у народні депутати України може бути подана до Центральної виборчої комісії.

Таким чином, Комісія відзначає, що згідно зі статтею 108 Закону скаргу подано належним суб’єктом звернення зі скаргою до належного суб’єкта розгляду скарги.

Розглянувши скаргу та додані до неї матеріали суб’єкта звернення зі скаргою, а також пояснення суб’єкта оскарження, Центральна виборча комісія встановила.

Відповідно до частини першої статті 68 Закону передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата в народні депутати України.

Частиною сьомою статті 69 Закону встановлено, що друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск (частина двадцять третя статті 74 Закону).

Частинами першою - третьою статті 112 Закону визначено, що докази, на підставі яких виборча комісія встановлює наявність чи відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення суб’єкта звернення зі скаргою, суб’єкта оскарження чи заінтересованих осіб, та інші обставини, що мають значення для правильного розгляду скарги, надають виборчій комісії суб’єкт звернення зі скаргою, суб’єкт оскарження, заінтересовані особи.

Якщо суб’єкт звернення чи суб’єкт оскарження не надасть докази для підтвердження обставин, на які він посилається, виборча комісія вирішує справу на основі наявних доказів.

Згідно з частиною четвертою статті 112 Закону виборча комісія бере до розгляду лише ті докази, які мають значення для розгляду скарги.

Обставини (факти), для доведення яких законом встановлені певні засоби доказування, не можуть доводитися іншими засобами доказування (частина п’ята статті 112 Закону).

До скарги не додано будь-яких доказів, що саме на замовлення суб’єкта оскарження було виготовлено та розповсюджувалися агітаційні матеріали, вказані у скарзі.

Крім того, відповідно до частини шостої статті 69 Закону кандидат у народні депутати України, зареєстрований в одномандатному виборчому окрузі, зобов’язаний подати по одному примірнику кожного друкованого матеріалу передвиборної агітації, виготовленого за рахунок коштів виборчого фонду кандидата у народні депутати України, не пізніш як через п’ять днів з дня його виготовлення до Центральної виборчої комісії.

На виконання вказаної вимоги Закону до Центральної виборчої комісії не надходив примірник друкованого матеріалу передвиборної агітації, а саме листівка "Роман Стаднійчук блок Петра Порошенка Час Єднатися".

Доказів того, що оскаржувані дії стосовно виготовлення та розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації були вчинені саме кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 16 Стаднійчуком Р.В., до скарги не додано.

Натомість частиною другою статті 61 Конституції України передбачено, що юридична відповідальність особи має індивідуальний характер.

Отже, порушення суб’єктом оскарження обмежень щодо ведення передвиборної агітації суб’єктом звернення зі скаргою не доведено. З доданих до скарги матеріалів неможливо встановити, чи мали місце оскаржувані дії суб’єкта оскарження, як це вимагається пунктом 1 частини третьої статті 113 Закону.

З огляду на викладене підстави для задоволення скарги з вимогами про визнання дій кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 16 Стаднійчука Романа Васильовича такими, що не відповідають вимогам частини двадцять третьої статті 74 Закону, а відповідно і оголошення попередження відсутні.

Крім того, вимога суб’єкта звернення зі скаргою стосовно зобов’язання суб’єкта оскарження припинити розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про замовника цих матеріалів, не підлягає задоволенню, оскільки заборону на вчинення таких дій встановлено частиною двадцять третьою статті 74 Закону. Тобто Законом передбачено безумовний обов’язок, зокрема, суб’єкта виборчого процесу утримуватися від вчинення вказаних дій, а тому підстави для додаткового зобов’язання припинити вчинення зазначених дій у Центральної виборчої комісії відсутні.

Разом з тим, за змістом частини двадцять шостої статті 74 Закону у разі надходження до Центральної виборчої комісії або окружної виборчої комісії заяви чи іншого повідомлення щодо порушень, які мають ознаки вчинення злочину чи адміністративного правопорушення, відповідна виборча комісія невідкладно звертається до відповідних правоохоронних органів щодо перевірки зазначеного повідомлення.

Враховуючи викладене, відповідно до частини першої статті 68, частини сьомої статті 69, частин двадцять третьої, двадцять шостої статті 74, частини восьмої статті 108, частин першої - третьої, п’ятої статті 112, частини десятої статті 113 Закону України "Про вибори народних депутатів України", керуючись статтями 11 - 13, частиною четвертою статті 14, частиною четвертою статті 15 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Відмовити у задоволенні скарги кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 16 Міщенка Миколи Юрійовича.

2. Надіслати скаргу кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 16 Міщенка Миколи Юрійовича з доданими до неї матеріалами до Міністерства внутрішніх справ України для проведення перевірки викладених обставин та реагування відповідно до законів України.

3. Копію цієї постанови надіслати кандидатам у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 16 Міщенку М.Ю. та Стаднійчуку Р.В., а також до Міністерства внутрішніх справ України.

4. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Голова
Центральної виборчої комісії


М.ОХЕНДОВСЬКИЙ


Інші НПА

Постанова Центрвиборчком №1940 від 20.10.2014 Про скаргу кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 16 Міщенка М.Ю., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 18 жовтня 2014 року за № 21-36-37522 Постанова Центрвиборчком №2095 від 29.10.2014 Про зміни в складі окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №2094 від 29.10.2014 Про зміни в складі окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року одномандатного виборчого округу № 25 Постанова Центрвиборчком №2091 від 29.10.2014 Про зміни в складі окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №2090 від 29.10.2014 Про зміни в складі окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року одномандатного виборчого округу № 25 Постанова Центрвиборчком №2085 від 28.10.2014 Про зміни в складі окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №2081 від 27.10.2014 Про зміни в складі окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1939 від 20.10.2014 Про скаргу Шпільового К.О., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 18 жовтня 2014 року за № 21-36-37434 Постанова Центрвиборчком №1938 від 20.10.2014 Про скаргу Сумського обласного комітету Комуністичної партії України, зареєстровану в Центральній виборчій комісії 18 жовтня 2014 року за № 21-34-37470 Постанова Центрвиборчком №1937 від 20.10.2014 Про затвердження аналізів проміжних фінансових звітів про надходження і використання коштів виборчих фондів Комуністичної партії України та Політичної партії \"Громадянська позиція (Анатолій Гриценко)\"