Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Постанова Центрвиборчком № 1981 від 21.10.2014 Про скарги Пеструєва Д.М., зареєстровані в Центральній виборчій комісії 19 жовтня 2014 року за № 21-36-37923 та № 21-36-37969

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 21 жовтня 2014 року № 1981


Про скарги Пеструєва Д.М., зареєстровані в Центральній виборчій комісії 19 жовтня 2014 року за № 21-36-37923 та № 21-36-37969

До Центральної виборчої комісії 19 жовтня 2014 року надійшли скарги кандидата у народні депутати України Пеструєва Дмитра Миколайовича, зареєстрованого в одномандатному виборчому окрузі № 139 на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року (далі - кандидат у народні депутати України Пеструєв Д.М.), зареєстровані за № 21-36-37923 та № 21-36-37969, суб’єктом оскарження в яких визначено окружну виборчу комісію з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 139 (далі - окружна виборча комісія).

У своїй скарзі суб’єкт звернення просить: визнати бездіяльність окружної виборчої комісії в частині невиконання пункту 2 постанови Центральної виборчої комісії "Про заяву кандидата у народні депутати України Пеструєва Д.М. в одномандатному виборчому окрузі № 139 на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року" від 9 жовтня 2014 року № 1599 протиправною та такою, що не відповідає вимогам законодавства про вибори депутатів, порушує виборчі права та законні інтереси кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 139 Пеструєва Д.М.; зобов’язати повторно окружну виборчу комісію вчинити дії, визначені пунктом 2 зазначеної постанови; встановити факт грубого порушення окружною виборчою комісією Конституції України, Законів України "Про вибори народних депутатів України", "Про Центральну виборчу комісію" у зв’язку із невиконанням пункту 2 постанови Центральної виборчої комісії "Про заяву кандидата у народні депутати України Пеструєва Д.М. в одномандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року" від 9 жовтня 2014 року № 1599; встановити факт систематичного порушення окружною виборчою комісією Конституції України, Закону України "Про вибори народних депутатів України"; достроково припинити повноваження усього складу окружної виборчої комісії у зв’язку з систематичним грубим порушенням Конституції України, Законів України "Про вибори народних депутатів України", "Про Центральну виборчу комісію"; звернути повторно увагу окружної виборчої комісії на необхідність неухильного дотримання вимог виборчого законодавства України та забезпечення реалізації виборчих прав кандидата у депутати Пеструєва Д.М. під час організації підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України 26 жовтня 2014 року; направити копію цієї скарги до відповідних правоохоронних органів для відповідного реагування.

За змістом частин першої та другої статті 108 Закону України "Про вибори народних депутатів України" (далі - Закон) та пунктів 2.1, 2.2 Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133 (далі - Порядок), кандидат у народні депутати України, зареєстрований у встановленому Законом порядку, може оскаржити до відповідної виборчої комісії, зокрема, бездіяльність виборчої комісії. Частиною шостою вказаної статті Закону та пунктом 3.4 Порядку передбачено, що скарга на бездіяльність окружної виборчої комісії може бути подана до Центральної виборчої комісії.

Таким чином, Комісія зазначає, що згідно зі статтею 108 Закону скаргу подано належним суб’єктом звернення зі скаргою до належного суб’єкта розгляду скарги.

На виконання частини десятої статті 111 Закону копію скарги з доданими до неї матеріалами 20 жовтня 2014 року надіслано суб’єкту оскарження, якого повідомлено про можливість подати письмові пояснення по суті скарги.

До Центральної виборчої комісії 21 жовтня 2014 року надійшли пояснення окружної виборчої комісії, в яких зазначено, що окружна виборча комісія та її члени діяли лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та законами України, що підтверджується рішеннями судів, доданими до пояснень.

Розглянувши скарги, додані до них матеріали, а також пояснення суб’єкта оскарження, Центральна виборча комісія встановила.

Центральна виборча комісія 9 жовтня 2014 року на своєму засіданні розглянула заяву кандидата у народні депутати України Пеструєва Д.М. щодо реалізації його виборчих прав та законних інтересів, надання роз’яснення з питань застосування законодавства України про вибори народних депутатів України в частині відкриття рахунку виборчого фонду кандидата у народні депутати України, зареєстрованого в одномандатному виборчому окрузі, та витрачання коштів з поточного рахунку виборчого фонду.

За результатами розгляду зазначеної заяви Центральна виборча комісія прийняла постанову від 9 жовтня 2014 року № 1599, якою встановила, що окружна виборча комісія безпідставно обмежила права кандидата у народні депутати України Пеструєва Д.М. у частині проведення передвиборної агітації та створила перешкоди в реалізації його пасивного виборчого права обиратися та бути обраним.

Водночас Комісія вказаною постановою зобов’язала окружну виборчу комісію вжити дії щодо усунення перешкод у реалізації пасивного виборчого права обиратися та бути обраним кандидатом у народні депутати України Пеструєвим Д.М.

Відповідно до частин першої, другої, шостої статті 13 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" рішення Комісії, прийняте в межах її повноважень, є обов’язковим для виконання всіма суб’єктами відповідного виборчого процесу, в тому числі відповідними виборчими комісіями нижчого рівня.

Згідно з положеннями частин дев’ятої, чотирнадцятої статті 33 Закону та пунктом 2.19 Порядку ведення діловодства у виборчих комісіях та комісіях з референдумів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 15 вересня 2010 року № 350, визначено, що виборча комісія за рішенням виборчої комісії вищого рівня зобов’язана розглянути на своєму засіданні питання, що належать до її повноважень, не пізніш як у триденний строк від дня прийняття зазначеного рішення. Рішення виборчої комісії, прийняте в межах її повноважень, є обов’язковим для виконання усіма суб’єктами виборчого процесу.

На виконання постанови Центральної виборчої комісії від 9 жовтня 2014 року № 1599 окружна виборча комісія 10 жовтня 2014 року прийняла постанову № 11, якою зобов’язала секретаря окружної виборчої комісії Ісаєву О.С. відкликати повідомлення від 26 вересня 2014 року № 23 з вимогою достроково розірвати укладені договори з кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 139 Пеструєвим Д.М., що було направлено головам районних державних адміністрацій та районних рад, які здійснюють повноваження на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць, що входять у межи вказаного виборчого округу.

Крім того, кандидат у народні депутати України Пеструєв Д.М. звернувся до суду з адміністративним позовом, у якому просив суд визнати протиправним та скасувати пункт 4 постанови окружної виборчої комісії від 9 жовтня 2014 року № 9, зобов’язати комісію прийняти його подання щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України звичайних та/або спеціальних виборчих дільниць, врахувати осіб, зазначених у його поданні, при формуванні складу дільничних виборчих комісій одномандатного виборчого округу № 139.

Суд, установивши неправомірність пункту 4 постанови № 9 окружної виборчої комісії та зважаючи на наявність законних підстав для розгляду подання кандидата у народні депутати України Пеструєва Д.М. щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України звичайних та/або спеціальних виборчих дільниць, зобов’язав окружну виборчу комісію повторно розглянути відповідне подання і прийняти законне та вмотивоване рішення відповідно до вимог статті 28 Закону (постанова Одеського окружного адміністративного суду від 10 жовтня 2014 року, справа № 815/5782/14).

Слід зазначити, що на виконання рішення суду окружна виборча комісія повторно розглянула подання кандидата у народні депутати України Пеструєва Д.М. щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України звичайних та/або спеціальних виборчих дільниць та прийняла рішення відповідно до вимог статті 28 Закону.

Також кандидатом у народні депутати України Пеструєвим Д.М. 17 жовтня 2014 року до окружної виборчої комісії було внесено подання про реєстрацію офіційних спостерігачів, що підтверджується постановою цієї комісії від 17 жовтня 2014 року № 16.

Частиною восьмою статті 78 Закону встановлено, що окружна виборча комісія здійснює реєстрацію офіційних спостерігачів у відповідному одномандатному виборчому окрузі та видає їм посвідчення за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, не пізніше наступного дня після внесення подання.

Кандидатом у народні депутати України Пеструєвим Д.М. 18 жовтня 2014 року до окружної виборчої комісії подано заяву про видачу посвідчень офіційних спостерігачів.

Проте, як зазначено в поясненнях голови окружної виборчої комісії Тріфан Г.О., посвідчення офіційним спостерігачам, подання щодо реєстрації яких було внесено кандидатом у народні депутати України Пеструєвим Д.М., окружна виборча комісія 18 жовтня 2014 року не видала через технічні проблеми "АІС Вибори".

Станом на 19 жовтня 2014 року посвідчення були виготовлені, але ані кандидат у народні депутати України Пеструєв Д.М., ані його довірені особи за ними не зверталися.

Враховуючи викладене, відповідно до частини першої статті 2, частин першої, третьої статті 3, частини першої статті 6, пунктів 1, 17, 22 частини другої статті 30, частини двадцять шостої статті 74 Закону України "Про вибори народних депутатів України", керуючись частиною першою статті 2, статтями 11 - 14, пунктами 1, 2 статті 17, пунктами 1, 17 статті 19 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скарги кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 139 Пеструєва Дмитра Миколайовича на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року на бездіяльність окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 139 задовольнити частково.

2. Зобов’язати окружну виборчу комісію з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 139 негайно вчинити дії щодо видачі посвідчень офіційних спостерігачів, зареєстрованих на підставі подання, внесеного кандидатом у народні депутати України Пеструєвим Д.М., за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, та у спосіб, визначений Законом.

3. У задоволенні скарг кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 139 Пеструєва Дмитра Миколайовича в частині інших вимог відмовити.

4. Звернути увагу окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 139 на необхідність неухильного дотримання вимог виборчого законодавства України під час організації підготовки та проведення виборів народних депутатів України.

5. Копії цієї постанови надіслати окружній виборчій комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 139, кандидату в народні депутати України в цьому окрузі Пеструєву Д.М.

6. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Голова
Центральної виборчої комісії


М.ОХЕНДОВСЬКИЙ


Інші НПА

Постанова Центрвиборчком №1980 від 21.10.2014 Про затвердження рішень окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України щодо виконання повноважень членів цих комісій на платній основі на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1978 від 21.10.2014 Про зміни в складі дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України закордонних виборчих дільниць закордонного виборчого округу на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1977 від 21.10.2014 Про зміни в складі окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1932 від 20.10.2014 Про реєстрацію офіційних спостерігачів від Світового Конґресу Українців на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1931 від 20.10.2014 Про реєстрацію офіційних спостерігачів від Українського Конгресового Комітету Америки на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1930 від 20.10.2014 Про реєстрацію офіційних спостерігачів від Канадської місії спостереження за виборами (CANEOM) на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1929 від 20.10.2014 Про реєстрацію офіційного спостерігача від Міжнародного Республіканського Інституту на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1770 від 14.10.2014 Про скасування реєстрації кандидатів у народні депутати України Пилькевича А.В.,Сюрхи О.В., Цешенка А.Ю., Грушка В.В., які балотуються в одномандатному виборчому окрузі № 213 у порядку самовисування на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1769 від 14.10.2014 Про скасування реєстрації кандидата у народні депутати України Дорофєєва Д.О., який балотується в одномандатному виборчому окрузі № 67 у порядку самовисування на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1771 від 14.10.2014 Про скасування реєстрації кандидатів у народні депутати України Судницина Ф.С., Стояна С.В., Боровика О.В., Ющенка В.А., які балотуються в одномандатних виборчих округах у порядку самовисування на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року