Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Постанова Центрвиборчком № 2216 від 16.12.2014 Про скаргу Дунаєва М.І., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 15 грудня 2014 року за № 21-30-48347

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 16 грудня 2014 року № 2216


Про скаргу Дунаєва М.І., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 15 грудня 2014 року за № 21-30-48347

До Центральної виборчої комісії 15 грудня 2014 року надійшла скарга громадянина України Дунаєва Максима Ігоровича, суб’єктом оскарження в якій визначено Херсонську міську виборчу комісію Херсонської області (далі - Херсонська міська виборча комісія).

У скарзі суб’єкт звернення просить визнати бездіяльність Херсонської міської виборчої комісії щодо непризначення проміжних виборів депутата Херсонської міської ради  в одномандатному мажоритарному окрузі № 19 та незаміщення депутата Херсонської міської ради Пастуха Ігоря Олександровича у зв’язку з достроковим припиненням його повноважень такою, що не відповідає вимогам законодавства та порушує виборчі права громадян, а також призначити проміжні вибори депутата Херсонської міської ради в одномандатному мажоритарному виборчому окрузі № 19.

Свої вимоги Дунаєв М.І. обґрунтовує тим, що 4 червня 2014 року Херсонською міською радою прийнято рішення № 1396 "Про затвердження першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради", яким Пастуха І.О. затверджено на посаді першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради.

Вказані факти, на думку суб’єкта звернення зі скаргою, є підставою для дострокового припинення повноважень Пастуха І.О. як депутата Херсонської міської ради відповідно до пункту 4 частини першої статті 5 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" та призначення проміжних виборів депутата цієї ради в одномандатному мажоритарному окрузі № 19.

Проте такі вибори Херсонською міською виборчою комісією не призначено.

Крім того суб’єкт звернення зазначає, що Херсонською міською радою всупереч вимогам частини третьої статті 51 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" Пастуха І.О. не включено до складу виконавчого комітету Херсонської міської ради, на порушення вимог частини першої статті 49 зазначеного Закону не поінформовано Херсонську міську виборчу комісію про дострокове припинення повноважень депутата Херсонської міської ради Пастуха І.О., а також протиправно не вживаються заходи щодо недопущення його до участі як депутата в роботі Херсонської міської ради та без дотримання вимог частини третьої статті 47 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" рішенням від 4 липня 2014 року № 1407 вказану особу включено до складу постійної комісії Херсонської міської ради VІ скликання з питань комунальної власності, регуляторної політики, інвестицій, енергозбереження та охорони навколишнього середовища.   

На підтвердження викладених обставин суб’єктом звернення зі скаргою надано, зокрема, рішення Херсонської міської ради від 4 червня 2014 року № 1396 та від 4 липня 2014 року № 1407, результати поіменного голосування на пленарному засіданні XXXVIII сесії Херсонської міської ради від 31 жовтня 2014 року, лист членів Херсонської міської виборчої комісії Абрамова В.А., Карасьова І.О., Мурашкіна А.В. від 13 жовтня 2014 року, адресований Херсонській міській раді, з проханням прийняття рішення про звернення до цієї комісії з метою призначення проміжних виборів депутата Херсонської міської ради в одномандатному мажоритарному виборчому окрузі № 19, лист членів Херсонської міської виборчої комісії Абрамова В.А. та Мурашкіна А.В., адресований голові Херсонської міської виборчої комісії, щодо призначення проміжних виборів депутата Херсонської міської ради в одномандатному мажоритарному виборчому окрузі № 19.

На виконання частини десятої статті 88 Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (далі - Закон) копію скарги  з доданими до неї документами надіслано суб’єкту оскарження, якого повідомлено про можливість подати письмові пояснення по суті скарги.

Пояснень по суті скарги від суб’єкта оскарження до Центральної виборчої комісії не надійшло.

Проте 3 грудня 2014 року до Комісії надійшов лист Херсонської міської виборчої комісії, за змістом якого відомостей, рішень, повідомлень та заяв щодо наявності підстав, передбачених частинами першою та другою статті 5 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", для дострокового припинення повноважень депутата Херсонської міської ради Пастуха І.О. до цієї комісії не надходило.

Крім того, 16 грудня 2014 року до Комісії надійшов лист Херсонської міської ради від 16 грудня 2014 року № 8-11020-18/12 з доданими матеріалами, в якому зазначено, що перший заступник міського голови Пастух І.О. є депутатом Херсонської міської ради. Крім того зауважено, що вказана особа не входить до складу виконавчого комітету Херсонської міської ради, склад якого затверджено рішенням цієї ради від 30 листопада 2010 року № 13 (зі змінами).

Розглянувши скаргу та інші наявні в Комісії документи, Центральна виборча комісія встановила.

За змістом частини першої статті 85 Закону та підпункту 11 пункту 2.1 Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних міських голів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 24 квітня 2014 року № 356 суб’єктом звернення зі скаргою до виборчої комісії у передбачених Законом випадках може бути виборець - громадянин України, який згідно з частиною першою статті 3 Закону має право голосу на відповідних місцевих виборах. При цьому виборець має право звернутися зі  скаргою в разі, якщо рішенням, дією чи бездіяльністю суб’єкта оскарження порушено його виборчі права або охоронювані законом інтереси щодо участі у виборчому процесі.

Відповідно до частини сьомої статті 85 Закону та пункту 3.3 зазначеного Порядку скарга щодо бездіяльності територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів, може бути подана до Центральної виборчої комісії.

Відтак, скаргу Дунаєвим М.І. подано до належного суб’єкта її розгляду.

Відповідно до частини п’ятої статті 14 Закону проміжні вибори депутата призначаються територіальною виборчою комісією в порядку, встановленому Законом, у разі дострокового припинення повноважень депутата, обраного в одномандатному, одномандатному мажоритарному виборчому окрузі.

Рішення про призначення проміжних виборів депутата приймається територіальною виборчою комісією не пізніш як у десятиденний строк з дня дострокового припинення повноважень депутата, обраного у відповідному одномандатному, одномандатному мажоритарному виборчому окрузі (частина третя статті 15 Закону).

Зі змісту скарги вбачається, що Дунаєв М.І. оскаржує бездіяльність Херсонської міської виборчої комісії, яку, на його думку, допущено нею через непризначення проміжних виборів депутата Херсонської міської ради в одномандатному мажоритарному виборчому окрузі № 19 у зв’язку з достроковим припиненням 4 червня 2014 року повноважень депутата цієї ради Пастуха І.О. відповідно до пункту 4 частини першої статті 5 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", оскільки рішенням Херсонської міської ради від 4 червня 2014 року № 1396 вказану особу затверджено на посаді першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради.

Підстави дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради визначено статтею 5 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", відповідно до пункту 4 частини першої якої повноваження депутата місцевої ради припиняються достроково без прийняття рішення відповідної ради у разі обрання або призначення його на посаду, зайняття якої згідно з Конституцією України і законом не сумісне з виконанням депутатських повноважень.

При цьому за змістом частини першої статті 49 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" рада невідкладно інформує відповідну територіальну виборчу комісію про дострокове припинення повноважень депутата ради.

Водночас, як вбачається із листа Херсонської міської ради від 16 грудня 2014 року № 8-11020-18/12 перший заступник міського голови Пастух І.О. є депутатом Херсонської міської ради та не входить до складу виконавчого комітету Херсонської міської ради.

Відтак, бездіяльності Херсонської міської виборчої комісії щодо непризначення проміжних виборів депутата Херсонської міської ради в  одномандатному мажоритарному виборчому окрузі № 19 Центральною виборчою комісією не встановлено.

Викладене вище обумовлює відсутність підстав для задоволення скарги Дунаєва М.І.

Враховуючи викладене, відповідно до частини п’ятої статті 14, частини третьої статті 15, статей 88 - 90 Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 24 квітня 2014 року № 356, керуючись частиною другою статті 3, статтями 11 - 13 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. У задоволенні скарги Дунаєва Максима Ігоровича, зареєстрованої в Центральній виборчій комісії 15 грудня 2014 року за № 21-30-48347, відмовити.

2. Копії цієї постанови надіслати Дунаєву М.І. та Херсонській міській виборчій комісії Херсонської області.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Голова
Центральної виборчої комісії


М.ОХЕНДОВСЬКИЙ


Інші НПА

Рішення НКЦПФР №1541 від 18.11.2014 Про внесення змін до Положення про припинення депозитарною установою провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності Рішення Нацрада з питань телебачення №1186 від 06.11.2014 Про визнання таким, що втратило чинність, рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення від 29 серпня 2012 року № 1260 Указ Президент №644 від 13.08.2014 Питання Національної ради реформ, Дорадчої ради реформ та Виконавчого комітету реформ Закон України ВРУ №640-VII від 10.10.2013 Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей передачі в оренду чи концесію об’єктів у сферах теплопостачання, водопостачання та водовідведення, що перебувають у комунальній власності Наказ Мінжитлокомунгосп №386 від 08.12.2009 Про затвердження Порядку погодження Мінрегіоном України умов конкурсу щодо передачі в оренду чи концесію об\'єктів, що використовуються для здійснення діяльності з централізованого водо-, теплопостачання та водовідведення Наказ Мін'юст №3430/5-a від 30.11.2011 ПОРЯДОК відшкодування фактичних витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію, розпорядником якої є Міністерство юстиції України Указ Президент №934 від 16.12.2014 Про внесення змін до деяких указів Президента України Указ Президент №892 від 27.11.2014 Про відзначення державними нагородами України Постанова Центрвиборчком №2217 від 16.12.2014 Про зміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів Указ Президент №6 від 09.01.1997 Про надання Міністрові внутрішніх справ України права переведення військовослужбовців внутрішніх військ до органів внутрішніх справ