Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Постанова Центрвиборчком № 984 від 17.09.2014 Про дострокове припинення повноважень усього складу Васильківської міської виборчої комісії Київської області

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 17 вересня 2014 року № 984

Про дострокове припинення повноважень усього складу Васильківської міської виборчої комісії Київської області

До Центральної виборчої комісії 28 липня та 11 серпня 2014 року надійшли скарги Поповича Валерія Федоровича, які зареєстровані за № 21-36/1-14532 та за № 21-36/1-14837, 21-36/1-14838, 21-36/1-14839 відповідно, суб’єктом оскарження в яких визначено Васильківську міську виборчу комісію Київської області.

На підставі частини другої статті 88 Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (далі - Закон) та пункту 6.7 Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 24 квітня 2014 року № 356, зазначені скарги 29 липня та 12 серпня 2014 року повернуто без розгляду як такі, що оформлені без дотримання вимог статті 87 Закону та розділу 6 указаного Порядку.

Також 15 вересня 2014 року до Центральної виборчої комісії надійшла скарга Поповича В.Ф. щодо дострокового припинення повноважень Васильківської міської виборчої комісії Київської області, яку постановою Центральної виборчої комісії від 17 вересня 2014 року № 983 залишено без розгляду по суті.

Відповідно до частини першої статті 16 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", якщо Комісії стане відомо про порушення законодавства України про вибори, виборчих прав громадян України з результатів проведених нею перевірок або із засобів масової інформації чи інших джерел, що не суперечать законодавству України, Комісія має право розглянути за власною ініціативою питання, що належать до її повноважень, та прийняти з цього приводу рішення у визначеному вказаним Законом порядку.

Центральна виборча комісія вважає за необхідне розглянути за власною ініціативою згідно з частиною першою статті 16 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" питання щодо дострокового припинення повноважень усього складу Васильківської міської виборчої комісії Київської області у зв’язку з встановленням постановою Київського окружного адміністративного суду від 17 червня 2014 року у справі № 810/3650/14 фактів грубого порушення Васильківською міською виборчою комісією Київської області Закону.

Розглянувши зазначені документи, Центральна виборча комісія встановила.

Відповідно до частини першої статті 20 Закону виборчі комісії з місцевих виборів є спеціальними колегіальними органами, уповноваженими організовувати підготовку та проведення відповідних місцевих виборів і забезпечувати додержання та однакове застосування законодавства України про місцеві вибори.

Згідно з частиною третьою статті 19 Закону виборчі комісії зобов’язані діяти відповідно до Конституції України, цього та інших законів України.

Основною формою роботи виборчої комісії є засідання. Засідання виборчої комісії є повноважним за умови присутності на ньому більше половини членів комісії від складу цієї комісії. Рішення виборчої комісії приймається відкритим голосуванням більшістю голосів від складу комісії (частини друга, четверта та чотирнадцята статті 27 Закону).

За змістом статті 80 Закону особа, обрана міським головою, для її реєстрації, у разі наявності іншого представницького мандата, зобов’язана подати до територіальної виборчої комісії протягом 20 днів з дня офіційного оприлюднення результатів місцевих виборів копію зареєстрованої заяви про припинення дії іншого представницького мандата, поданої відповідно до Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевої ради. Особа, обрана міським головою, одночасно з копією заяви про припинення дії іншого представницького мандата подає документ про звільнення з роботи (посади), несумісної з посадою міського голови.

Позачергові вибори Васильківського міського голови відбулися 25 травня 2014 року.

Васильківською міською виборчою комісією Київської області 26 травня 2014 року встановлено результати виборів, згідно з якими Сабова Cергія Олександровича, висунутого Васильківською міською організацією політичної партії "УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка", обрано Васильківським міським головою.

Відповідно до частини першої статті 79 Закону територіальною виборчою комісією офіційно оприлюднено результати виборів у спеціальному випуску газети "Життя і слово" від 28 травня 2014 року.

Васильківська міська виборча комісія Київської області постановою від 10 червня 2014 року № 25 зареєструвала обраного на позачергових виборах 25 травня 2014 року Васильківського міського голову Сабова С.О.

Разом з тим, постановою Київського окружного адміністративного суду від 17 червня 2014 року у справі № 810/3650/14, яку залишено без змін ухвалою Вищого адміністративного суду України від 17 липня 2014 року у справі № К/800/35599/14, адміністративний позов кандидата на посаду Васильківського міського голови Поповича В.Ф. до Васильківської міської виборчої комісії Київської області, третя особа - Сабов С.О., задоволено; визнано протиправними дії Васильківської міської виборчої комісії Київської області при прийнятті постанови від 10 червня 2014 року № 25, а також визнано протиправною та скасовано вказану постанову.

При цьому під час розгляду зазначеної справи Київським окружним адміністративним судом установлено, що постанову від 10 червня 2014 року № 25 прийнято неповноважним складом Васильківської міської виборчої комісії Київської області за відсутності необхідної кількості її членів для прийняття рішення, чим грубо порушено вимоги частин четвертої та чотирнадцятої статті 27 Закону.

Крім того, судом установлено порушення Васильківською міською виборчою комісією Київської області вимог статті 80 Закону, оскільки на момент звернення Сабова С.О. до вказаної комісії із заявою про його реєстрацію Васильківським міським головою він вважався фізичною особою - підприємцем у зв’язку з відсутністю в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності Сабова С.О.

Таким чином, судовим рішенням, яке набрало законної сили, встановлено грубе порушення Васильківською міською виборчою комісією Київської області вимог Закону.

Також при прийнятті цього рішення Центральна виборча комісія бере до уваги визнання постановою Київського окружного адміністративного суду від 2 червня 2014 року в справі № 810/3308/14 за позовом Поповича В.Ф. до Васильківської міської виборчої комісії Київської області, третя особа без самостійних вимог Сабов С.О., про визнання протиправними дій, скасування постанов та зобов’язання вчинити певні дії, залишеною без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 6 червня 2014 року в указаній справі, протиправною діяльності Васильківської міської виборчої комісії Київської області при прийнятті розпечатаного протоколу дільничної виборчої комісії виборчої дільниці № 321285, затвердженні результатів такого розпечатування.

Згідно з частиною третьою статті 29 Закону повноваження усього складу територіальної виборчої комісії можуть бути достроково припинені в установленому законом порядку виборчою комісією, яка сформувала (утворила) відповідну територіальну виборчу комісію, рішенням виборчої комісії вищого рівня з відповідних місцевих виборів або рішенням суду в разі одноразового грубого порушення чи систематичного порушення комісією Конституції України, цього Закону та інших законів України.

Склад Васильківської міської виборчої комісії Київської області сформовано постановою Центральної виборчої комісії від 15 вересня 2010 року № 355.

Враховуючи викладене, відповідно до частини четвертої статті 19, пункту 1 частини першої статті 24, частин третьої, шостої статті 29 Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", керуючись статтями 11 - 13, пунктами 3, 13 частини першої статті 16, статтею 17 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Достроково припинити повноваження усього складу Васильківської міської виборчої комісії Київської області у зв’язку з одноразовим грубим порушенням нею Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів".

2. Місцевим організаціям політичних партій, про утворення депутатських фракцій яких оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання, а також усім зареєстрованим у встановленому законом порядку у відповідній адміністративно-територіальній одиниці місцевим організаціям усіх інших політичних партій, які мають право подання кандидатур до складу Васильківської міської виборчої комісії Київської області, не пізніше 12 години 19 вересня 2014 року подати до Центральної виборчої комісії кандидатури для включення до її складу.

3. Цю постанову надіслати Васильківській міській виборчій комісії Київської області, Київській обласній державній адміністрації, місцевим організаціям політичних партій, зазначеним у пункті 2 цієї постанови, а також оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Голова
Центральної виборчої комісії                      М.ОХЕНДОВСЬКИЙ



Інші НПА

Постанова Центрвиборчком №356 від 24.04.2014 Про Порядок розгляду скарг виборчими комісіями з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів Постанова Центрвиборчком №967 від 16.09.2014 Про затвердження рішень окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України щодо виконання повноважень членів цих комісій на платній основі на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №954 від 16.09.2014 Про відмову в реєстрації кандидата у народні депутати України Зарицького С.В. Постанова Центрвиборчком №955 від 16.09.2014 Про відмову в реєстрації кандидата у народні депутати України Перепічки Є.В. Постанова Центрвиборчком №943 від 15.09.2014 Про відмову в реєстрації кандидата у народні депутати України Кучеренка В.М. Постанова Центрвиборчком №945 від 15.09.2014 Про відмову в реєстрації кандидата у народні депутати України Стасюк Н.І. Постанова Центрвиборчком №944 від 15.09.2014 Про відмову в реєстрації кандидата у народні депутати України Гранітного Я.С. Постанова Центрвиборчком №942 від 15.09.2014 Про відмову в реєстрації кандидата у народні депутати України Ледиди О.О. Постанова Центрвиборчком №941 від 15.09.2014 Про відмову в реєстрації кандидата у народні депутати України Шевченка Є.С. Постанова Центрвиборчком №946 від 15.09.2014 Про відмову в реєстрації кандидата у народні депутати України Ціхоцького Л.С.