Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Наказ МВС № 611 від 25.06.2013 Про окремі питання організації роботи із соціальних виплат в органах внутрішніх справ України

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

25.06.2013 № 611





Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
18 липня 2013 р.
за № 1213/23745


Про окремі питання організації роботи із соціальних виплат в органах внутрішніх справ України

Відповідно до підпунктів 43, 45 пункту 4 та пункту 9 Положення про Міністерство внутрішніх справ України, затвердженого Указом Президента України від 6 квітня 2011 року № 383, постанови Кабінету Міністрів України від 2 листопада 2006 року № 1522 „Про передачу органам Пенсійного фонду України функцій з призначення і виплати пенсій деяким категоріям громадян”, постанови правління Пенсійного фонду України від 30 січня 2007 року № 3-1 „Про затвердження Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України „Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 15 лютого 2007 року за № 135/13402, та з метою приведення нормативно-правового акта у відповідність до законодавства України НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Інструкцію про організацію роботи з оформлення документів для призначення пенсій та отримання пільг військовослужбовцям Національної гвардії України, особам рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ України, звільненим зі служби, та членам їх сімей, що додається.

2. Департаменту фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку МВС України (Копитов С.М.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому порядку.

3. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства внутрішніх справ України від 31 жовтня 2003 року № 1276 „Про затвердження Інструкції про організацію роботи з пенсійного забезпечення військовослужбовців внутрішніх військ та осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ України і членів їхніх сімей”, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 16 грудня 2003 року за № 1161/8482.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра - керівника апарату Лекаря С.І.

5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Міністр
генерал внутрішньої
служби України



В.Ю. Захарченко










ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
внутрішніх справ України
25.06.2013  № 611





Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
18 липня 2013 р.
за № 1213/23745


ІНСТРУКЦІЯ
про організацію роботи з оформлення документів для призначення пенсій та отримання пільг військовослужбовцям Національної гвардії України, особам рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ України, звільненим зі служби, та членам їх сімей

I. Загальні положення

1.1. Ця Інструкція розроблена відповідно до Законів України „Про міліцію”, „Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”, „Про Національну гвардію України”, „Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” (далі - Закон про пенсійне забезпечення), „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, „Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист”, постанов Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 року № 393 „Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та членам їхніх сімей”, від 13 лютого 2008 року № 45 „Про затвердження Порядку проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України „Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 р. № 393”, постанови правління Пенсійного фонду України від 30 січня 2007 року № 3-1 „Про затвердження Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України „Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 15 лютого 2007 року за № 135/13402 (далі - Порядок).

1.2. Робота в Міністерстві внутрішніх справ України з оформлення документів для призначення пенсій та отримання пільг військовослужбовцям Національної гвардії України, особам рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ України, звільненим зі служби, та членам їх сімей здійснюється з метою своєчасного та повного оформлення документів для призначення їм пенсій, а також всебічного сприяння в отриманні ними пільг.

1.3. До роботи з оформлення документів для призначення пенсій та отримання пільг в органах внутрішніх справ України належать:

оформлення та подання документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону про пенсійне забезпечення;

видача в установленому порядку посвідчень, довідок, листів талонів на встановлені чинним законодавством пільги;

підготовка та подання до територіальних органів Пенсійного фонду України довідок про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсій згідно з чинним законодавством.

1.4. Службове листування та діловодство з питань оформлення документів для призначення пенсій та отримання пільг військовослужбовцям Національної гвардії України, особам рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ України, звільненим зі служби, та членам їх сімей та подання їх до територіальних органів Пенсійного фонду України здійснюються відповідно до чинного законодавства України.

II. Структурні підрозділи, які здійснюють роботу з оформлення документів для призначення пенсій та отримання пільг військовослужбовцям Національної гвардії України, особам рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ України, звільненим зі служби, та членам їх сімей

2.1. Робота з оформлення документів для призначення пенсій та отримання пільг військовослужбовцям Національної гвардії України, особам рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ України, звільненим зі служби, та членам їх сімей здійснюється відповідними структурними підрозділами фінансового та кадрового забезпечення головних управлінь, управлінь МВС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

Уповноваженим структурним підрозділом у Міністерстві внутрішніх справ України з підготовки та подання документів про призначення пенсій до територіальних органів Пенсійного фонду України є відділ соціальних виплат Департаменту фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку МВС України, відділи, відділення, сектори забезпечення соціальних виплат управлінь, відділів фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку головних управлінь, управлінь МВС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі (далі - уповноважений структурний підрозділ).

Загальне методичне керівництво роботою з оформлення документів для призначення пенсій та отримання пільг військовослужбовцям Національної гвардії України, особам рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ України, звільненим зі служби, та членам їх сімей здійснює відділ соціальних виплат Департаменту фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку МВС України.

2.2. На підрозділи кадрового забезпечення в системі МВС України покладаються:

2.2.1. Підготовка розрахунку вислуги років на пенсію (додаток 1) та подання його до уповноваженого структурного підрозділу.

2.2.2. Надання особам із числа працівників органів внутрішніх справ України, які звільнені зі служби без права на пенсію, посвідчень „Учасник бойових дій”, листів талонів на право одержання проїзних документів (квитків) відповідно до Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” та довідок про право на пільги, передбачених для них законодавством.

2.2.3. Організація роботи з вивчення особовим складом органів внутрішніх справ України законодавства з пенсійного забезпечення.

2.3. На уповноважений структурний підрозділ покладаються:

2.3.1. Підготовка та подання до територіальних органів Пенсійного фонду України документів для призначення пенсій військовослужбовцям Національної гвардії України, особам рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ України, звільненим зі служби, та членам їх сімей.

2.3.2. Надання особам, звільненим зі служби на пенсію, посвідчень „Ветеран органів внутрішніх справ”, „Учасник бойових дій ” і листів талонів на право одержання проїзних документів (квитків) відповідно до Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, а також особам, яким призначено пенсію, та членам їх сімей довідок про право на пільги, передбачених для них законодавством.

2.3.3. Розгляд листів та звернень із питань оформлення документів для призначення та перерахунку пенсій, для отримання пільг, а також здійснення прийому громадян, які звертаються з цих питань.

2.3.4. Взаємодія з територіальними органами Пенсійного фонду України з питань оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій.

2.3.5. Визначення розміру грошового забезпечення для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону про пенсійне забезпечення.

2.3.6. Ведення обліку осіб, яким призначено пенсію, які обслуговуються, а також ветеранів органів внутрішніх справ та учасників бойових дій з їх числа. Взаємодія з територіальними органами Пенсійного фонду України стосовно осіб, яким призначено (припинено) виплату пенсій.

2.3.7. Надання звітності та інформації про роботу з оформлення документів для призначення пенсій та отримання пільг військовослужбовцям Національної гвардії України, особам рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ України, звільненим зі служби, та членам їх сімей.

III. Підготовка та оформлення матеріалів для призначення та перерахунку пенсій

3.1. Підрозділи кадрового забезпечення не пізніше 10 днів після звільнення зі служби чи загибелі (смерті) військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ України готують розрахунок вислуги років на пенсію та подають його до уповноваженого структурного підрозділу.

3.1.1. До розрахунку вислуги років на пенсію підрозділи кадрового забезпечення додають такі документи:

витяг з наказу про звільнення або виключення годувальника зі списків особового складу у зв'язку зі смертю;

копію військового квитка;

копію трудової книжки або документи на підтвердження трудового стажу.

У випадку призначення пенсії в разі втрати годувальника додатково подаються документи про обставини загибелі чи смерті внаслідок поранення, контузії, каліцтва, одержаних під час проходження служби при виконанні службових обов'язків (обов'язків військової служби).

3.1.2. Для підготовки розрахунку вислуги років на пенсію попередньо перевіряються дані про проходження служби, уточнюються і підтверджуються періоди, які підлягають зарахуванню на пільгових умовах, після чого складається розрахунок вислуги років, який погоджується з уповноваженим структурним підрозділом і доводиться до відома особи, якій оформлюється пенсія.

У разі незгоди з обрахунком окремих періодів вислуги років, які передбачають довготривале їх підтвердження або спростування, пенсія призначається за неоспорюваною вислугою років (за згодою особи, якій оформлюється пенсія). Розгляд спірних питань з обрахування вислуги років здійснюється спільно працівниками підрозділів кадрового, фінансового, юридичного забезпечення та підрозділів, у яких проходив службу працівник, із залученням особи, якій оформлюється пенсія.

3.1.3. У вислугу років зараховуються тільки періоди, які підтверджені наказами.

Окремі періоди служби за відсутності документів і неможливості їх одержання через відсутність архівних даних підтверджуються наказами по особовому складу.

Зазначені накази видаються на підставі мотивованих висновків про підтвердження служби після вивчення усіх даних та документів, що підтверджують проходження служби в окремі періоди. Ці документи повинні бути перераховані у висновку.

3.1.4. При обчисленні вислуги років на пільгових умовах слід керуватися записами в особовій справі.

3.1.5. Обчислена вислуга років (у календарному порядку і окремо на пільгових умовах) вказується в наказі про звільнення.

3.1.6. Якщо після звільнення особа, якій призначена пенсія, подала додаткові документи, які підтверджують невраховані періоди служби, які впливають на збільшення пенсії, до наказу про звільнення вносяться відповідні зміни.

3.1.7. При оформленні пенсії за пунктом „б” частини першої статті 12 Закону про пенсійне забезпечення у розрахунок вислуги років включаються всі види трудової діяльності, що зараховуються в стаж роботи відповідно до частини другої ст. 24 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”.

3.2. Особа, якій оформлюється пенсія, протягом 10 днів після надходження до уповноваженого структурного підрозділу розрахунку вислуги років звертається до уповноваженого структурного підрозділу та надає документи, необхідні для призначення пенсії.

У разі якщо протягом вказаного строку особа не надає документів до уповноваженого структурного підрозділу, розрахунок вислуги років повертається до кадрового підрозділу для долучення до особової справи.

Після отримання заяви про призначення пенсії на запит уповноваженого структурного підрозділу розрахунок вислуги років вилучається з особової справи та скеровується уповноваженому структурному підрозділу.

3.3. Грошовий атестат та довідка про щомісячні додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення та премії за 24 останні календарні місяці служби підряд перед звільненням), що подається для призначення пенсії відповідно до Закону України „Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” (додаток 2) подаються уповноваженому структурному підрозділу бухгалтерією структурного підрозділу за місцем проходження служби не пізніше 10 днів після отримання наказу про звільнення або виключення годувальника зі списків особового складу у зв'язку зі смертю.

3.4. Документи для призначення пенсій за вислугу років та по інвалідності особами, звільненими зі служби, які мають право на пенсію згідно із Законом про пенсійне забезпечення, а про призначення пенсії у разі втрати годувальника - членами сім'ї померлого годувальника, якому на дату смерті не було призначено пенсію, подаються до органів, що призначають пенсії, через уповноважені структурні підрозділи Міністерства внутрішніх справ України.

3.5. Уповноважений структурний підрозділ повинен:

3.5.1. Прийняти від особи, якій оформлюється пенсія, заяву про призначення (перерахунок) пенсії та документи згідно з Порядком.

3.5.2. Оформити облікову справу особи, якій призначено пенсію, зареєструвати її в книзі обліку осіб, яким призначено пенсію (додаток 3).

Облікова справа особи, якій призначено пенсію, комплектується розрахунком вислуги років та копіями документів, які необхідні для призначення пенсій. Облікові справи осіб, яким призначено пенсію, зберігаються в спеціально обладнаних сховищах, відповідальним за їх збереження є керівник уповноваженого структурного підрозділу.

3.5.3. Підготувати подання про призначення пенсії згідно з Порядком та ознайомити з ним особу, якій оформлюється пенсія.

3.5.4. У 10-денний строк з дня одержання заяви направити до територіальних органів Пенсійного фонду України за місцем проживання особи, якій оформлюється пенсія, документи, передбачені пунктами 7, 10 та 12 Порядку.

Розписка-повідомлення згідно з додатком 4 до пункту 14 Порядку долучається до облікової справи особи, якій призначена пенсія.

3.5.5. При обранні особою, якій оформлюється пенсія, іншого місця постійного проживання матеріали для призначення пенсії за її заявою направляються до відповідного уповноваженого структурного підрозділу головних управлінь, управлінь МВС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

3.5.6. Матеріали на призначення пенсій, які надійшли з інших органів внутрішніх справ України, оформлюються в облікову справу особи, якій призначена пенсія, та реєструються в книзі обліку осіб, яким призначена пенсія.

3.5.7. Уповноважений структурний підрозділ веде облік осіб, яким призначена пенсія, які обслуговуються. Окремо ведеться облік ветеранів органів внутрішніх справ та учасників бойових дій.

3.6. Уповноважений структурний підрозділ зобов’язаний перевірити правильність оформлення поданих матеріалів для призначення пенсії, відповідність викладених у них відомостей про особу даним паспорта та іншим документам.

3.7. На запит територіальних органів Пенсійного фонду України уповноважені структурні підрозділи готують довідки про розмір грошового забезпечення для призначення та перерахунку пенсій особам, які мають право на пенсію згідно із Законом про пенсійне забезпечення.

На період підготовки довідок про грошове забезпечення для масового перерахунку пенсій уповноважений структурний підрозділ має право залучати до цієї роботи необхідну кількість спеціалістів на договірних умовах.

3.8. Уповноважений структурний підрозділ та підрозділи кадрового забезпечення мають право витребовувати від інших підрозділів органів внутрішніх справ та осіб, яким оформлюється пенсія, дооформлення поданих документів, а також подання додаткових документів, потреба в яких виникає під час роботи з матеріалами для призначення пенсії.

IV. Організація контролю за роботою з оформлення документів для призначення пенсій та отримання пільг військовослужбовцям Національної гвардії України, особам рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ України, звільненим зі служби, та членам їх сімей

Відділ соціальних виплат Департаменту фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку МВС України здійснює контроль за:

станом роботи з оформлення документів для призначення пенсій та отримання пільг військовослужбовцям Національної гвардії України, особам рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ України, звільненим зі служби, та членам їх сімей;

забезпеченням правильності і своєчасності оформлення документів для призначення пенсій та їх подання до органів, що призначають пенсії;

визначенням розміру грошового забезпечення, з якого здійснюється перерахунок пенсій;

повнотою і своєчасністю розгляду звернень з питань оформлення документів для призначення пенсій та отримання пільг.

V. Звітність з питань соціальних виплат

Уповноважені структурні підрозділи щороку, до 20 січня місяця, наступного за звітним, подають до відділу соціальних виплат Департаменту фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку МВС України показники роботи підрозділів забезпечення соціальних виплат з оформлення документів для призначення пенсій та отримання пільг військовослужбовцям Національної гвардії України, особам рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ України, звільненим зі служби, та членам їх сімей (додаток 4).

Директор Департаменту
фінансового забезпечення
та бухгалтерського обліку
МВС України




С.М. Копитов










Додаток 1
до Інструкції про організацію роботи
з оформлення документів
для призначення пенсій
та отримання пільг військовослужбовцям
Національної гвардії України, особам рядового
і начальницького складу органів
внутрішніх справ України,
звільненим зі служби, та членам їх сімей
(підпункт 2.2.1. пункту 2.2 розділу ІІ)


РОЗРАХУНОК
вислуги років на пенсію




Додаток 2
до Інструкції про організацію роботи
з оформлення документів
для призначення пенсій
та отримання пільг військовослужбовцям
Національної гвардії України, особам рядового
і начальницького складу органів
внутрішніх справ України,
звільненим зі служби, та членам їх сімей
(пункт 3.3 розділу ІІІ)


ДОВІДКА
про щомісячні додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення та премії за 24 останні календарні місяці служби підряд перед звільненням), що подається для призначення пенсії відповідно до Закону України „Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”






Додаток 3
до Інструкції про організацію роботи
з оформлення документів
для призначення пенсій
та отримання пільг військовослужбовцям
Національної гвардії України, особам рядового
і начальницького складу органів
внутрішніх справ України,
звільненим зі служби, та членам їх сімей
(підпункт 3.5.2 пункту 3.5 розділу ІІІ)


КНИГА ОБЛІКУ
осіб, яким призначено пенсію

№ з/п

Дата реєстрації

Прізвище, ім'я, по батькові пенсіонера

Місце служби, посада, звання

Вид пенсії

Відмітка про отримання заяви про призначення пенсії (дата, підпис особи, якій оформлюється пенсія)

Позначка про надходження, пересилання матеріалів на пенсію

за вислугу років (__ років)

по інвалідності (__ група інвалідності)

у разі втрати годувальника (кількість утриманців)

1

2

3

4

5

6

7

8

9





































Додаток 4
до Інструкції про організацію роботи
з оформлення документів
для призначення пенсій
та отримання пільг військовослужбовцям
Національної гвардії України, особам рядового
і начальницького складу органів
внутрішніх справ України,
звільненим зі служби, та членам їх сімей
(розділ V)


ПОКАЗНИКИ
роботи підрозділів забезпечення соціальних виплат з оформлення документів для призначення пенсій та отримання пільг військовослужбовцям Національної гвардії України, особам рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ України, звільненим зі служби, та членам їх сімей

________________________________________________
(найменування ГУМВС, УМВС)

за _______ рік

1. Загальна кількість документів для призначення пенсій, поданих до органів Пенсійного фонду України, з них:

Вид пенсії

Кількість осіб

за вислугу pокiв




по iнвалiдностi - у тому числі:




І група




ІІ група




ІІІ група




У разі втрати годувальника




Усього:





2. Кількість документів, поданих у звітному році:

Вид пенсії

Усього

Призначених вперше

Призначених за архівними пенсійними справами

Переїхали з країн Співдружності Незалежних Держав

За вислугу pокiв













По iнвалiдностi













У разі втрати годувальника













Усього:














3. Із загальної кількості поданих документів для призначення пенсій:

Вид пенсії у розрізі звань

Кількість осіб

Вищий начальницький склад, з них:
за вислугу pокiв
по iнвалiдностi
у разі втрати годувальника

Старший начальницький склад, з них:
за вислугу pокiв
по iнвалiдностi
у разі втрати годувальника

Середній начальницький склад, з них:
за вислугу років
по iнвалiдностi
у разі втрати годувальника

Рядовий i молодший начальницький склад, з них:
за вислугу pокiв
по iнвалiдностi
у разі втрати годувальника

Військовослужбовці, з них:
за вислугу pокiв
по iнвалiдностi
у разі втрати годувальника


















4. Кількість інвалідів війни, які мають право на одержання компенсації замість путівок на санаторно-курортне лікування:

Інваліди війни

У звітному році

Проект на наступний рік

І групи
ІІ групи
ІІІ групи






5. Надання одноразової матеріальної допомоги пенсіонерам:

Кількість осіб, яким надавалася матеріальна допомога

Середній розмір матеріальної допомоги (грн)

Усього виплачено матеріальної допомоги за рік

За рахунок яких коштів надавалася допомога














6. Звіт про використання бланків:

Найменування

Кількість на 1 січня звітного року

За рік

Залишок на кінець звітного року

прибуток

видаток

посвідчення:













учасник бойових дій













ветеран органів внутрішніх справ













листи талонів на право одержання проїзних документів (квитків):













50 % знижка по Україні













50 % знижка по СНД














7. Відомості про працівників:

№ з/п

Посада, категорія, оклад

Прізвище, ім'я, по батькові

Спеціальне звання, дата присвоєння

Дата народження

Освіта

Службовий телефон























Керівник УФЗБО, ВФЗБО


Інші НПА

Наказ МВС №613 від 26.05.2015 Про затвердження Інструкції з організації конвоювання та тримання в судах обвинувачених (підсудних), засуджених за вимогою судів Наказ Міноборони №156 від 06.04.2015 Про затвердження Положення про конкурсний відбір суб’єктів оціночної діяльності у випадках оренди нерухомого військового майна Наказ Міноборони №207 від 13.05.2015 Про утворення Військово-цивільного координаційного штабу медичної допомоги Наказ МФУ №543 від 08.06.2015 Про внесення зміни до Порядку відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України Наказ МОЗ №329 від 11.06.2015 Про внесення змін до Переліку інфекційних хвороб, захворювання на які є підставою для відмови у наданні дозволу на імміграцію в Україну Наказ МОЗ №415 від 19.10.2001 Про затвердження Переліку інфекційних хвороб, захворювання на які є підставою для відмови у наданні дозволу на імміграцію в Україну Наказ МФУ №541 від 05.06.2015 Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України Наказ МФУ №1691 від 22.12.2011 Про затвердження Порядку формування Єдиного реєстру розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів Наказ МФУ №541-a від 05.06.2015 ЗМІНИ до Порядку реєстрації та обліку бюджетних зобов’язань розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів в органах Державної казначейської служби України Наказ МФУ №541-b від 05.06.2015 ЗМІНИ до Порядку реєстрації та обліку бюджетних зобов’язань розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів в органах Державної казначейської служби України