Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Наказ Мін'юст № 1313/5 від 23.07.2015 Про затвердження Правового висновку Комісії з питань дотримання Закону України Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ

НАКАЗ

23.07.2015  № 1313/5


Про затвердження Правового висновку Комісії з питань дотримання Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки"

Відповідно до Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", Порядку прийняття рішень щодо невідповідності діяльності, найменування та/або символіки юридичної особи, політичної партії, її обласної, міської, районної організації або іншого структурного утворення, передбаченого статутом політичної партії, іншого об'єднання громадян вимогам Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 травня 2015 року № 354, НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Правовий висновок Комісії з питань дотримання Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" від 17 липня 2015 року № 2 "Про невідповідність діяльності, найменування та/або символіки Комуністичної партії України (оновленої) вимогам Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", що додається.

2. Визнати, що найменування та символіка Комуністичної партії України (оновленої) не відповідають частині другій статті 3 та частині першій статті 4 Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

Міністр

П. Петренко




Комісія з питань дотримання Закону України
"Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного
(нацистського) тоталітарних режимів в Україні
та заборону пропаганди їхньої символіки"

ПРАВОВИЙ ВИСНОВОК
про невідповідність діяльності, найменування та/або символіки Комуністичної партії України (оновленої) вимогам Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки"

17.07.2015  № 2

Присутні:

Севостьянова Наталія Іларіонівна - перший заступник Міністра юстиції України, голова Комісії з питань дотримання Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" (далі - Комісія);

Нечипоренко Юлія Віталіївна - начальник Управління реєстрації громадських формувань, друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств Департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції України, секретар Комісії;

Бенедисюк Сергій Володимирович - директор Департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції України, член Комісії;

Железняк Наталія Анатоліївна - директор Департаменту реєстрації та систематизації нормативних актів, правоосвітньої діяльності Міністерства юстиції України, член Комісії;

Козловська Наталія Анатоліївна - директор Департаменту взаємодії з органами влади та інформаційно-аналітичної роботи Міністерства юстиції України, член Комісії;

Олійник Олександр Миколайович - директор Департаменту судової роботи Міністерства юстиції України, член Комісії;

Усенко Ігор Борисович - завідувач відділу історико-правових досліджень Інституту держави і права ім. В.М. Корецького Національної академії наук України, кандидат юридичних наук, професор, заслужений юрист України, член Комісії;

Усенко Роман Анатолійович - директор Департаменту конституційного, адміністративного та соціального законодавства Міністерства юстиції України, член Комісії;

Ференс Олена Миколаївна - директор Департаменту цивільного, фінансового законодавства та законодавства з питань земельних відносин Міністерства юстиції України, член Комісії.

Підставою для проведення правової експертизи є: ініціатива Мін'юсту (службова записка Департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції України від 22 червня 2015 року № 272/19.4-19-15).

Відомості про об'єкт правової експертизи:

1) повне найменування: Комуністична партія України (оновлена); скорочене найменування: КПУ (о);

2) реєстраційний номер запису в Єдиному реєстрі громадських формувань: 400111;

3) номер свідоцтва: 1523;

4) дата реєстрації: 09 листопада 2000 року;

5) відомості про склад керівних органів партії:

Савенко Михайло Михайлович, голова партії;

члени Центрального Комітету: Малолітко І.Ф., Запольська С.М., Федорінова Л.М., Нечипайло Г.Н., Санжаровська Н.М., Свиридова О.Є., Евлашкіна Ж.А., Шульга Г.О., Чікін О.М., Руденко Г.І., Школа М.А., Соляник Л.В., Заєц О.Г., Свиридов О.А., Пустирьова В.Е., Бесіда Г.І., Шацький В.А., Афанасьев В.В., Качанова В.А., Кривцов А.П., Сікацька Н.Н., Швець Л.М.,Фуголь М.В., Земляна Н.М., Макухівська Л.А., Стрюк Т.В., Губатенко М.І., Мохно А.М., Совік А.В., Головченко І.Б., Ющенко О.О., Бурлака І.М., Чебан В.В., Ігнатенко О.В., Федорова Н.А., Губський Г.М., Калістратенко В.Є., Кубов В.І., Рибальченко В.П., Крижанівська С.Д., Черкесов Ю.І.;

6) місцезнаходження: м. Київ, вул. П. Тичини, 10, кв. 35;

7) символіка об'єкта правової експертизи зареєстрована 30 січня 2002 року, реєстраційний № 441.

Предметом дослідження є:

найменування об'єкта правової експертизи;

символіка об'єкта правової експертизи;

установчі документи об'єкта правової експертизи, програма політичної партії.

Матеріали, які використовувались для дослідження:

відомості Реєстру політичних партій Єдиного реєстру громадських формувань;

відомості Реєстру символіки громадських формувань;

статут Комуністичної партії України (оновленої).

Відомості про звернення до наукових установ та організацій, правоохоронних органів тощо з метою отримання інформації, необхідної для проведення правової експертизи, результати розгляду: звернення до наукових установ та організацій, правоохоронних органів тощо з метою отримання інформації, необхідної для проведення правової експертизи, не надсилалися.

Відомості про наявність повідомлення об'єкта правової експертизи про вжиті ним заходи, спрямовані на виконання вимог Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" (далі - Закон): станом на 17 липня 2015 року до Міністерства юстиції України повідомлення об'єкта правової експертизи про вжиті ним заходи, спрямовані на виконання вимог Закону, не надходили.

Комісія звернулась до об'єкта правової експертизи (лист від 30 червня 2015 року № 63/194-28-15) з проханням надати пояснення щодо неприведення своїх установчих документів, найменування та/або символіки у відповідність із вимогами Закону протягом місяця з дня набрання ним чинності. Станом на 17 липня 2015 року об'єктом правової експертизи пояснення не надано.

Відомості про наявні об'єктивні причини неможливості виконання об'єктом правової експертизи вимог Закону: відомості відсутні.

За результатами правової експертизи Комісією встановлено:

1. Повне найменування об'єкта правової експертизи: Комуністична партія України (оновлена); скорочене найменування: КПУ (о).

2. Об'єкт правової експертизи має власну символіку, зареєстровану 30 січня 2002 року (реєстраційний № 441).

Згідно з описом символіки об'єкта правової експертизи "емблема Комуністичної партії України (оновленої) являє собою поєднання двох елементів: зображення і напису. Зображення - прямокутник червоного кольору, в центрі якого розміщений серп і молот жовтого кольору. В лівій верхній частині прямокутника розташована мала зірка жовтого кольору.

Над прямокутником розміщено надпис "КОМУНІСТИЧНА ПАРТІЯ". Праворуч від прямокутника розташований надпис "УКРАЇНИ (ОНОВЛЕНА)". Всі надписи червоного кольору.

Прапор Комуністичної партії України (оновленої) являє собою ПОЛОТНИЩЕ ЧЕРВОНОГО КОЛЬОРУ, РОЗМІРУ 2 М х 1 М. В середині прапора розташований серп і молот жовтого кольору, що відображають поєднання робітничого та селянського класу. В лівій верхній частині прапора розташована зірка жовтого кольору. У верхній частині прапора, посередині, жовтими літерами розміщений надпис: "Трудящі всіх країн, єднайтеся!". В нижній частині прапора під серпом і молотом по центру розміщується назва партії жовтими великими літерами у два ряди. Спочатку "КОМУНІСТИЧНА ПАРТІЯ", а над нею "УКРАЇНИ (ОНОВЛЕНА)". По краях прапора, крім краю, що кріпиться до древка, розміщена кайма жовтого кольору".

3. Статут Комуністичної партії України (оновленої) зареєстрований Міністерством юстиції України 09 листопада 2000 року, погоджений із змінами 26 березня 2002 року, 30 січня 2004 року.

4. Матеріали реєстраційної справи Комуністичної партії України (оновленої) не містять програми.

Висновок:

1. Найменування об'єкта правової експертизи не відповідає частині другій статті 3 Закону.

2. Символіка об'єкта правової експертизи не відповідає частині першій статті 4 Закону.

3. Статут об'єкта правової експертизи не містить положень, які є пропагандою комуністичного тоталітарного режиму відповідно до статті 1 Закону. Матеріали реєстраційної справи Комуністичної партії України (оновленої) не містять програми зазначеної політичної партії, у зв'язку з чим програма об'єкта правової експертизи не досліджується.

Голова Комісії

Н.І. Севостьянова


Члени Комісії:

С.В. Бенедисюк
Н.А. Железняк
Н.А. Козловська
О.М. Олійник
І.Б. Усенко
Р.А. Усенко
О.М. Ференс


Секретар Комісії

Ю.В. Нечипоренко



Інші НПА

Постанова КМУ №354 від 27.05.2015 Про порядок прийняття рішень щодо невідповідності діяльності, найменування та/або символіки юридичної особи, політичної партії, її обласної, міської, районної організації або іншого структурного утворення, передбаченого статутом політичної партії, іншого об’єднання громадян вимогам Закону України Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки Наказ Мін'юст №1314/5 від 23.07.2015 Про затвердження Правового висновку Комісії з питань дотримання Закону України Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки Наказ Мін'юст №1312/5 від 23.07.2015 Про затвердження Правового висновку Комісії з питань дотримання Закону України Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки Постанова Центрвиборчком №146 від 28.07.2015 Про скасування реєстрації довіреної особи кандидата у народні депутати України Міщенка А.М., зареєстрованого в одномандатному виборчому окрузі № 205 на проміжних виборах народного депутата України 26 липня 2015 року Наказ Фонд державного майна України №954 від 30.06.2015 Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Фонду державного майна України від 05 травня 1997 року № 486 Наказ Фонд державного майна України №982/624 від 06.07.2015 Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Фонду державного майна України, Міністерства фінансів України від 11 травня 1994 року № 276/40 Наказ Держстат №156 від 06.07.2015 Про визнання такими, що втратили чинність, деяких наказів Державного комітету статистики України Закон України ВРУ №596 від 14.07.2015 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху Закон України ВРУ №654 від 17.07.2015 Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для надання освітніх послуг дошкільними та загальноосвітніми навчальними закладами недержавної форми власності Постанова КМУ №548 від 22.07.2015 Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України