Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Наказ Міноборони № 348 від 20.07.2015 Про затвердження Положення про порядок взаємовідносин між Міністерством оборони України, Генеральним штабом Збройних Сил України та військовими аташе іноземних держав і їх заступниками (помічниками), акредитованими в Україні

МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

20.07.2015  № 348





Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
07 серпня 2015 р.
за № 958/27403


Про затвердження Положення про порядок взаємовідносин між Міністерством оборони України, Генеральним штабом Збройних Сил України та військовими аташе іноземних держав і їх заступниками (помічниками), акредитованими в Україні

Відповідно до Закону України “Про Збройні Сили України” та з метою упорядкування взаємовідносин між Міністерством оборони України, Генеральним штабом Збройних Сил України та військовими аташе іноземних держав, акредитованими в Україні під час заходів міжнародного співробітництва, НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Положення про порядок взаємовідносин між Міністерством оборони України, Генеральним штабом Збройних Сил України та військовими аташе іноземних держав і їх заступниками (помічниками), акредитованими в Україні, що додається.

2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністра оборони України від 15 лютого 2000 року № 42 “Про затвердження Положення про порядок взаємовідносин між Міністерством оборони України та військовими аташе іноземних країн і їхніми заступниками, акредитованими в Україні”, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 02 червня 2000 року за № 323/4544.

3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Міністр оборони України
генерал-полковник


С.Т. Полторак


ПОГОДЖЕНО:

Заступник Міністра
закордонних справ України -
керівник апарату

Заступник Голови
Служби безпеки України






В.В. Пристайко


В. Яловенко







ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ
Міністерства оборони України
20.07.2015  № 348





Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
07 серпня 2015 р.
за № 958/27403


ПОЛОЖЕННЯ
про порядок взаємовідносин між Міністерством оборони України, Генеральним штабом Збройних Сил України та військовими аташе іноземних держав і їх заступниками (помічниками), акредитованими в Україні

І. Загальні положення

1. Це Положення визначає порядок акредитації, процедури представлення та завершення місії військових аташе, які акредитовані в Україні, контактів та порядку обміну інформацією (документами), а також порядок взаємодії з військовими аташе.

2. Це Положення розроблено на підставі Віденської конвенції про дипломатичні зносини від 18 квітня 1961 року (далі - Віденська конвенція), чинного законодавства України у сфері міжнародних відносин і оборони з урахуванням принципу взаємності у міжнародних відносинах та досвіду міжнародної практики.

3. Відповідальними органами за реалізацію цього Положення є Департамент міжнародного оборонного співробітництва Міністерства оборони України (далі - Департамент міжнародного оборонного співробітництва), Головне управління військового співробітництва та миротворчих операцій Генерального штабу Збройних Сил України (далі - Головне управління військового співробітництва та миротворчих операцій) та управління міжнародного співробітництва Головного управління розвідки Міністерства оборони України (далі - управління міжнародного співробітництва Головного управління розвідки).

4. Під терміном “військові аташе іноземних держав, які акредитовані в Україні” (далі - військові аташе) у цьому Положенні слід розуміти аташе з питань оборони, аташе сухопутних військ, військово-повітряних, військово-морських аташе, аташе морської піхоти.

5. Керуючись нормами міжнародного права, чинним законодавством України,  в тому числі цим Положенням, Міноборони сприяє військовим аташе у виконанні покладених на них функцій.

6. Військові аташе та їх заступники (помічники) є членами дипломатичного персоналу представництв іноземних держав в Україні та у своїй діяльності керуються Віденською конвенцією.

7. Аташе з питань оборони є старшими військовими представниками іноземних держав. Одночасно вони можуть обіймати посади аташе видів збройних сил.

8. Аташе сухопутних військ, військово-повітряні аташе, військово-морські аташе, аташе морської піхоти, як правило, є представниками відповідних видів збройних сил іноземних держав.

9. Військові аташе можуть мати заступників (помічників). Крім того, при посольствах іноземних держав або представництвах міжнародних організацій в Україні можуть створюватися офіси представників іноземних держав з питань співробітництва у сфері оборони.

Дипломатичні представництва іноземних держав, що не мають у своєму складі військових аташе, у разі необхідності можуть здійснювати взаємодію з Міноборони через Міністерство закордонних справ України або безпосередньо через Департамент міжнародного оборонного співробітництва.

10. Військові аташе користуються дипломатичним імунітетом і привілеями визначеними у Віденській конвенції.

ІІ. Акредитація військових аташе

1. Згідно зі статтею 7 Віденської конвенції держава, що акредитує, має заздалегідь погодити кандидатуру військового аташе з Українською Стороною шляхом направлення відповідної ноти до Міністерства закордонних справ України для узгодження кандидатури згідно зі встановленим порядком.

2. Акредитація військових аташе як членів дипломатичного персоналу іноземних дипломатичних представництв в Україні здійснюється Міністерством закордонних справ України за погодженням з Міноборони.

ІІІ. Процедура представлення військових аташе

1. Новопризначений військовий аташе іноземної держави здійснює візит до керівництва Департаменту міжнародного оборонного співробітництва, попередньо погодивши терміни візиту. Військовий аташе, як правило, здійснює візит разом зі своїм попередником, а у разі його відсутності - самостійно чи з особою, яка виконує в Посольстві його функції.

2. Крім того, новопризначений військовий аташе здійснює також візит до керівництва Головного управління військового співробітництва та миротворчих операцій та управління міжнародного співробітництва Головного управління розвідки.

3. Керівництво Міноборони та Генерального штабу приймає новопризначених військових аташе за окремим рішенням.

4. Представлення нижчих за посадами співробітників офісів військових дипломатичних представництв іноземних держав не здійснюється.

ІV. Процедура завершення місії військових аташе

Після закінчення своєї місії в Україні військові аташе здійснюють візит до керівництва Департаменту міжнародного оборонного співробітництва, управління міжнародного співробітництва Головного управління розвідки та Головного управління військового співробітництва та миротворчих операцій.

Як правило, такий візит організовується одночасно з представленням його наступника.

V. Контакти з військовими аташе

Безпосередні контакти структурних підрозділів Міноборони, Генерального штабу, інших органів військового управління, з’єднань, військових частин, військових навчальних закладів, установ та організацій Збройних Сил України з військовими аташе здійснюються за належністю через Департамент міжнародного оборонного співробітництва, управління міжнародного співробітництва Головного управління розвідки та Головне управління військового співробітництва та миротворчих операцій.

Такі контакти організовуються на підставі письмових звернень керівників зазначених органів (або письмових запитів військових аташе).

VI. Порядок обміну інформацією (документами) з військовими аташе

1. Обмін інформацією (документами) на інформаційні запити військових аташе здійснюється лише через Департамент міжнародного оборонного співробітництва або Головне управління військового співробітництва та миротворчих операцій.

2. Запити військових аташе розглядаються не більше 30 діб. У разі необхідності цей строк може бути продовжено на 10 діб, про що має бути повідомлено військовому аташе.

3. Залежно від терміновості нетаємна кореспонденція, що адресована військовим аташе, може надсилатися факсом, звичайною та електронною поштою на офіційні адреси дипломатичних представництв іноземних держав.

4. Обмін інформацією з обмеженим доступом здійснюється відповідно до чинного законодавства України та відповідного міжнародного договору про взаємний захист секретної інформації між Україною та державою, яку представляє військовий аташе.

5. Департамент міжнародного оборонного співробітництва спільно з Головним управлінням військового співробітництва та миротворчих операцій на початку кожного року надає військовим аташе протокольний список керівництва Міноборони, Генерального штабу та видів Збройних Сил України. Про зміни в протокольному списку протягом року Департамент міжнародного оборонного співробітництва спільно з Головним управлінням військового співробітництва та миротворчих операцій інформують військових аташе в робочому порядку.

VII. Представницька діяльність військових аташе

1. Військові аташе можуть здійснювати візити до Департаменту міжнародного оборонного співробітництва в будь-який час протягом встановленого робочого часу за попередньою домовленістю з відповідними посадовими особами Департаменту міжнародного оборонного співробітництва.

2. Заплановані візити військових аташе до структурних підрозділів Міноборони, Генерального штабу, інших органів військового управління, з’єднань, військових частин, військових навчальних закладів, установ та організацій Збройних Сил України з метою виконання заходів міжнародного співробітництва здійснюються через Департамент міжнародного оборонного співробітництва, Головне управління військового співробітництва та миротворчих операцій за належністю.

Візити військових аташе іноземних держав до Головного управління розвідки Міністерства оборони України погоджуються через управління міжнародного співробітництва Головного управління розвідки.

Позапланові візити погоджуються в робочому порядку з уповноваженими посадовими особами Департаменту міжнародного оборонного співробітництва чи Головного управління військового співробітництва та миротворчих операцій відповідно.

3. Військовий аташе, який має резиденцію за межами України і одночасно акредитований в Україні, надає інформацію до Департаменту міжнародного оборонного співробітництва про прибуття в Україну заздалегідь, де вказує дати свого прибуття та від’їзду, а також термін перебування в Україні.

4. Військовий аташе письмово інформує Департамент міжнародного оборонного співробітництва та Головне управління військового співробітництва та миротворчих операцій стосовно делегацій його держави (крім делегацій по лінії співробітництва Головного управління розвідки Міністерства оборони України), які планують прибути з офіційним (робочим) візитом в Україну з метою проведення зустрічей в Міноборони, Генеральному штабі за 25 робочих днів до початку такого візиту. У разі планування заходів, які передбачають використання озброєння та військової техніки, така інформація надається не пізніше ніж за два місяці до початку заходу.

У разі потреби зміни мети візиту, термінів або складу делегації військовий аташе негайно інформує про це Департамент міжнародного оборонного співробітництва, Головне управління військового співробітництва та миротворчих операцій.

5. Департамент міжнародного оборонного співробітництва, Головне управління військового співробітництва та миротворчих операцій надають письмове підтвердження військовому аташе про готовність керівництва Міноборони та Збройних Сил України прийняти ту чи іншу делегацію.

Винятком є особисте запрошення від Міністра оборони, заступників Міністра оборони та начальника Генерального штабу.

6. У випадку неможливості проведення раніше запланованих заходів міжнародного співробітництва Департамент міжнародного оборонного співробітництва або Головне управління військового співробітництва та миротворчих операцій заздалегідь інформують про це військового аташе телефоном або письмово.

7. Запрошення на заходи, де передбачається участь представників військово-дипломатичного корпусу, направляються військовим аташе структурними підрозділами визначеними у пункті 3 розділу I цього Положення не пізніше ніж за 10 робочих днів до дати проведення заходу.

8. Запрошення військовослужбовців та працівників Збройних Сил України на офіційні прийоми та інші представницькі заходи, які організовують військові аташе або дипломатичне представництво іноземної держави в Україні, здійснюються виключно через Департамент міжнародного оборонного співробітництва (запрошення для співробітників Головного управління розвідки Міністерства оборони України передаються через управління міжнародного співробітництва Головного управління розвідки).

VIII. Ієрархія військових аташе

1. Визначення місця військових аташе в ієрархії військових аташе в Міноборони здійснюється не за військовими званнями та видами Збройних Сил України, а за датою представлення керівництву Департаменту міжнародного оборонного співробітництва.

Якщо військовий аташе у разі своєї відсутності доручає виконання обов’язків своєму заступнику або помічнику і про це офіційно повідомляє Департамент міжнародного оборонного співробітництва, то тимчасово виконуючий обов’язки військового аташе посідає місце в ієрархії попереду інших заступників військових аташе.

2. Дуаєном корпусу військових аташе, як правило, є старший за військовим званням військовий аташе, який має найбільш тривалий термін акредитації з постійною резиденцією в Україні. Дуаєн одночасно може бути Президентом Київської асоціації військових аташе.

За його відсутності функції дуаєна корпусу військових аташе виконує наступний за ієрархією військовий аташе з постійною резиденцією в Україні.

Дуаєн представляє корпус військових аташе на заходах представницького характеру.

IX. Порядок взаємодії з військовими аташе

1. Взаємодію між Міноборони, Генеральним штабом, іншими органами військового управління, з’єднаннями, військовими частинами, військовими навчальними закладами, установами та організаціями Збройних Сил України і апаратами військових аташе іноземних держав організовують Департамент міжнародного оборонного співробітництва і Головне управління військового співробітництва та миротворчих операцій.

2. Департамент міжнародного оборонного співробітництва організовує, забезпечує та координує:

взаємодію представників Міноборони з військовими аташе;

проведення протокольних заходів з нагоди представлення в Міноборони новоприбулих військових аташе та завершення їх місії в Україні;

проведення протокольних заходів з нагоди святкування Дня Збройних Сил України та державних свят України;

відвідування структурних підрозділів, установ та організацій Міноборони військовими аташе;

надання військовим аташе інформації (документів) за їх запитами відповідно до встановленого порядку та правил;

оперативне інформування військових аташе про основні події, що стосуються діяльності Міноборони і Збройних Сил України;

взаємодію військових навчальних закладів з військовими аташе;

складання та виконання відповідних планів роботи з представниками військово-дипломатичного корпусу, які акредитовані в Україні.

3. Головне управління військового співробітництва та миротворчих операцій організовує, забезпечує та координує:

взаємодію представників Генерального штабу з військовими аташе;

проведення протокольних заходів з нагоди святкування Дня Збройних Сил України та інших знаменних дат;

відвідування військовими аташе Генерального штабу, органів військового управління, з’єднань, військових частин, установ та організацій Збройних Сил України;

надання військовим аташе інформації (документів) за їх запитами відповідно до встановленого порядку та правил;

інформування військових аташе про основні події, що стосуються діяльності Збройних Сил України;

участь військових аташе у проведенні заходів бойової підготовки Збройних Сил, навчаннях за окремими запрошеннями;

участь у складанні та виконання в частині, що стосується, річного плану роботи з представниками військово-дипломатичного корпусу, які акредитовані в Україні.

Х. Військова форма одягу військових аташе

1. Носіння військової форми одягу передбачається в таких випадках:

під час акредитації;

під час прощальних візитів;

під час робочих зустрічей з керівним складом Міноборони та Генерального штабу;

у разі відвідання структурних підрозділів Міноборони та Генерального штабу, інших органів військового управління, з’єднань, військових частин, військових навчальних закладів, установ та організацій Збройних Сил України, а також під час проведення навчань та маневрів;

в інших випадках за рекомендаціями Департаменту міжнародного оборонного співробітництва.

2. Носіння парадної військової форми одягу передбачається:

у разі супроводу послів під час вручення ними вірчих грамот;

на офіційних прийомах та протокольно-представницьких заходах, пов’язаних з державними та військовими урочистими подіями.

Директор Департаменту
міжнародного оборонного
співробітництва
Міністерства оборони України
полковник





І.В. Процик



Інші НПА

Наказ МОЗ №496 від 07.08.2015 Про внесення зміни до Правил виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення Наказ МОЗ №494 від 07.08.2015 Про деякі питання придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров’я Наказ Мінрегіон №190 від 10.08.2015 Про затвердження Змін до Порядку розроблення проектної документації на будівництво об’єктів Наказ Мінсоцполітики №852 від 18.08.2015 Про затвердження Типового положення про відділення денного догляду для осіб похилого віку та інвалідів Наказ Мінсоцполітики №452 від 30.07.2013 Про затвердження Державного стандарту денного догляду Наказ МОЗ №577 від 30.07.2013 Про затвердження форм первинної облікової документації, що використовується в медико- соціальних експертних комісіях Наказ Мін'юст №1594/5 від 26.08.2015 Про затвердження Порядку інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та Єдиним державним реєстром виконавчих проваджень Постанова Центрвиборчком №216 від 03.09.2015 Про кількість територіальних, одномандатних виборчих округів, що утворюються обласними, районними, міськими, районними у містах (у містах, де утворені районні у місті ради), сільськими, селищними виборчими комісіями для організації виборів депутатів місцевих рад при проведенні чергових та перших виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2015 року Постанова Центрвиборчком №233 від 07.09.2015 Про внесення змін до постанови Центральної виборчої комісії від 3 вересня 2015 року № 216 Постанова Правління НБУ №507 від 03.08.2015 Про визнання такою, що втратила чинність, постанови Правління Національного банку України від 17 січня 2012 року № 7