Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Наказ Міноборони № 580 від 29.08.2014 Про затвердження Положення про організацію та проведення у Збройних Силах України Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика

МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

29.08.2014  № 580


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
18  вересня 2014 р.
за № 1137/25914

Про затвердження Положення про організацію та проведення у Збройних Силах України Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика

Відповідно до Указу Президента України від 09 листопада 2007 року № 1078/2007 “Про Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика”, Положення про Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 13 березня 2008 року № 168, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15 липня 2008 року за № 643/15334, та з метою запровадження єдиного порядку організації та проведення у Збройних Силах України щорічного конкурсу на краще знання української мови НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Положення про організацію та проведення у Збройних Силах України Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, що додається.

2. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Тимчасово виконуючий
обов’язки Міністра
оборони України


І.С. Руснак


ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
оборони України
29.08.2014  № 580


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
18 вересня 2014 р.
за № 1137/25914

ПОЛОЖЕННЯ
про організацію та проведення у Збройних Силах України Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика

I. Загальні положення

1.1. Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика (далі – Конкурс) у Збройних Силах України проводиться згідно з Указом Президента України від 09 листопада 2007 року № 1078 “Про Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика” з 09 листопада до 20 травня щороку.

1.2. У Конкурсі можуть брати участь курсанти (слухачі) вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів та ліцеїсти військових ліцеїв (далі – учасники Конкурсу).

1.3. Про початок Конкурсу в жовтні поточного року Міністерство освіти і науки України повідомляє через засоби масової інформації.

II. Мета Конкурсу

Мета Конкурсу – утвердження державного статусу української мови, її популяризація у військовому середовищі, виховання поваги до культури й традицій українського народу.

III. Організація та проведення Конкурсу

3.1. Організаторами Конкурсу є Департамент соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України, Департамент військової освіти та науки Міністерства оборони України, Головне управління по роботі з особовим складом Збройних Сил України та Ліга українських меценатів. До участі в організації та проведенні Конкурсу залучаються Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Інститут інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки України (за згодою).

3.2. Конкурс проходить у два етапи:

перший – з 09 листопада до 30 грудня – у вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів та у військових ліцеях (далі – навчальні заклади);

другий (підсумковий) – з 10 по 30 березня – у Центральному будинку офіцерів Збройних Сил України (місто Київ) серед переможців першого етапу Конкурсу (протягом одного дня).

Списки переможців та викладачів, які їх підготували (першого та другого етапу Конкурсу), подаються до Ліги українських меценатів.

3.3. Для проведення першого етапу Конкурсу, формування конкурсних завдань та визначення переможців начальники навчальних закладів до 09 листопада затверджують організаційні комітети та формують журі Конкурсу.

Завдання для першого етапу Конкурсу розробляють викладачі (учителі) української мови та літератури навчальних закладів, в яких відбуватиметься Конкурс.

Журі Конкурсу підбиває підсумки та визначає за результатами першого етапу по 3 переможці з кожного навчального закладу.

3.4. Переможцями першого етапу Конкурсу є його учасники, які набрали найбільшу кількість балів.

До 25 січня списки переможців першого етапу Конкурсу подаються до Департаменту соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України за такою формою: повне найменування навчального закладу, військове звання, прізвище, ім’я, по батькові переможця, зайняте місце, прізвище, ім’я, по батькові викладача української мови і літератури, який безпосередньо займався підготовкою переможця Конкурсу.

3.5. Департамент соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України спільно з Департаментом військової освіти та науки Міністерства оборони України, Національним університетом оборони України імені Івана Черняховського організовує розроблення конкурсних завдань для проведення другого (підсумкового) етапу Конкурсу.

Для розроблення завдань залучаються фахівці з числа науково-педагогічних та педагогічних працівників навчальних закладів.

Завдання розробляються окремо для курсантів (слухачів) навчальних закладів та ліцеїстів військового ліцею.

Відповідальний за організацію та проведення другого (підсумкового) етапу Конкурсу – Департамент соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України.

3.6. Керівники структурних підрозділів Міністерства оборони України, Генерального штабу Збройних Сил України та командувачі видів Збройних Сил України, які мають у своєму підпорядкуванні військові навчальні заклади, забезпечують переїзд переможців першого етапу Конкурсу до міста Києва з підпорядкованих навчальних закладів для участі у другому (підсумковому) етапі Конкурсу та в урочистій церемонії нагородження переможців.

3.7. Для підбиття підсумків та визначення переможців підсумкового етапу Конкурсу Департамент соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України до 01 березня поточного року створює та подає на затвердження заступнику Міністра оборони України (згідно з розподілом обов’язків) склад журі в кількості 5 – 8 осіб. До складу журі включаються вчителі, викладачі навчальних закладів, представники Міністерства оборони України, Генерального штабу Збройних Сил України та Ліги українських меценатів (за згодою).

3.8. Пакети із завданнями для проведення другого (підсумкового) етапу Конкурсу відкриваються за одну годину до початку Конкурсу в присутності членів журі та учасників Конкурсу.

Виконання конкурсних робіт починається о 10 годині. Ліцеїсти військових ліцеїв (8 клас) працюють над завданням 2 астрономічні години. Ліцеїсти військових ліцеїв (9-11 класи) та курсанти (слухачі) вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів – 3 астрономічні години.

Роботи, які виконали учасники Конкурсу, перевіряються протягом цього дня.

Журі другого (підсумкового) етапу Конкурсу підбиває підсумки та визначає переможців, які набрали найбільшу кількість балів і посіли перше, друге та третє місця.

Списки переможців другого (підсумкового) етапу Конкурсу та викладачів, які їх підготували, затверджуються наказом Міністерства оборони України.

Роботи учасників другого (підсумкового) етапу Конкурсу зберігаються протягом одного року в бібліотеці Центрального будинку офіцерів Збройних Сил України.

IV. Нагородження переможців Конкурсу

4.1. Переможці першого та другого етапів Конкурсу нагороджуються дипломами встановленого Лігою українських меценатів зразка.

4.2. Нагородження переможців Конкурсу здійснюється за рахунок фонду Ліги українських меценатів (відповідно до встановленої Лігою українських меценатів квоти).

V. Фінансування Конкурсу

5.1. Фінансування першого етапу Конкурсу та відряджень для участі в другому (підсумковому) етапі Конкурсу здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, з якого фінансується навчальний заклад, в якому навчаються учасники Конкурсу.

5.2. Оплата витрат на організацію та проведення другого (підсумкового) етапу конкурсу здійснюється Міністерством оборони України за рахунок коштів державного бюджету.

5.3. До фінансування другого (підсумкового) етапу Конкурсу та нагородження його переможців можуть долучатися юридичні та фізичні особи, не байдужі до розвитку та функціонування української мови у військовому середовищі, відповідно до законодавства України.

Тимчасово виконуючий
обов’язки директора
Департаменту соціальної
та гуманітарної політики
Міністерства оборони України                О.М. Щербінін



Інші НПА

Наказ МОН №168 від 13.03.2008 Про затвердження Положення про Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика Постанова КМУ №197 від 30.04.2014 Про затвердження Положення про Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Наказ Мінрегіон №260 від 17.09.2014 Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 06 грудня 2004 року № 217 Наказ Мінсоцполітики №661/1541/5 від 16.09.2014 Про внесення змін до Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників Указ Президент №389/2011 від 06.04.2011 Про Положення про Міністерство соціальної політики України Постанова Центрвиборчком №1127 від 24.09.2014 Про реєстрацію кандидата у народні депутати України Гранітного Я.С., який балотується в одномандатному виборчому окрузі № 152 у порядку самовисування на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1126 від 24.09.2014 Про відмову в реєстрації кандидата у народні депутати України Окуєвої А.В. Постанова ВРУ №1675-VII від 02.09.2014 Про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Безвізовий режим між Україною та ЄС: перспективи та нові можливості для громадян України" Указ Президент №763/2014 від 09.10.2014 Про зміну у складі Ради національної безпеки і оборони України Указ Президент №528/2014 від 16.06.2014 Про склад Ради національної безпеки і оборони України