Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Постанова Центрвиборчком № 1658 від 10.10.2014 Про скаргу кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 39 Самойленка Ю.П., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 9 жовтня 2014 року за № 21-36-31444

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 10 жовтня 2014 року № 1658


Про скаргу кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 39 Самойленка Ю.П., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 9 жовтня 2014 року за № 21-36-31444

До Центральної виборчої комісії 9 жовтня 2014 року надійшла скарга кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 39 на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Самойленка Юрія Павловича на дії кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 39 Астіона Василя Михайловича.

У своїй скарзі суб’єкт звернення просить визнати дії кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 39 Астіона В.М. щодо порушення порядку фінансування передвиборної агітації протиправними та такими, що не відповідають законодавству про вибори народних депутатів України, порушують права та законні інтереси суб’єктів виборчого процесу; оголосити зазначеному кандидату в народні депутати України попередження за фактом використання ним при фінансуванні передвиборної агітації крім коштів виборчого фонду інших коштів.

Суб’єкт звернення зі скаргою обґрунтовує свої вимоги тим, що 5 жовтня 2014 року ним виявлено факт публікації матеріалу передвиборної агітації кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 39 Астіона В.М. у спецвипуску газети "Синельниківська правда" від 2 жовтня 2014 року № 28 (176), на його думку, не за рахунок коштів виборчого фонду суб’єкта оскарження.

Так, на останній сторінці вказаної газети зазначено, що її засновником є товариство з обмеженою відповідальністю "Агропромислова компанія "Дніпроагро". Згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців засновником ТОВ "Агропромислова компанія "Дніпроагро" (ЄДРПОУ 36161054) - є, зокрема, Астіон Василь Миколайович.

На підтвердження зазначеного Самойленком Ю.П. додано до скарги акт про виявлення порушення Закону, складений ним 5 жовтня 2014 року об 11 годині 20 хвилин, підписаний суб’єктом звернення зі скаргою та двома виборцями. Також до скарги додано спецвипуск газети "Синельниківська правда" від 2 жовтня 2014 року № 28 (176) та роздруківки фотознімків, на яких зображено агітаційний намет суб’єкта оскарження.

На виконання частини десятої статті 111 Закону копію скарги з доданими до неї матеріалами 10 жовтня 2014 року надіслано суб’єкту оскарження, якого повідомлено про можливість подати письмові пояснення по суті скарги.

До Центральної виборчої комісії 10 жовтня 2014 року надійшли пояснення кандидата у народні депутати в одномандатному виборчому окрузі № 39 Астіона В.М., у яких ідеться про те, що він дійсно є засновником ТОВ "Агропромислова компанія "Дніпроагро", яке в свою чергу є засновником газети "Синельниківська правда". Також Астіоном В.М. зазначено, що він має корпоративні права на участь в управлінні вказаною господарською організацією, на отримання певної частки прибутку цієї організації, яка включає також і участь в управлінні та отриманні певної частки прибутку організацій, засновником яких є ТОВ "Агропромислова компанія "Дніпроагро" відповідно до статті 167 Господарського кодексу України, а відтак визначений Законом порядок ведення передвиборної агітації ним не порушено.

Постановою Центральної виборчої комісії від 22 вересня 2014 року № 1058 зареєстровано кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 39 Самойленка Юрія Павловича.

Постановою Центральної виборчої комісії від 16 вересня 2014 року № 953 зареєстровано кандидата у народні депутати України в указаному окрузі Астіона Василя Михайловича.

За змістом частин першої та другої статті 108 Закону та пунктів 2.1, 2.2 Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133 (далі - Порядок), кандидат у народні депутати України, зареєстрований у встановленому Законом порядку, може оскаржити до виборчої комісії, зокрема, дії іншого кандидата у народні депутати України. Частиною восьмою вказаної статті Закону та пунктом 3.4 Порядку передбачено, що скарга на дії чи бездіяльність кандидата у народні депутати України може бути подана до Центральної виборчої комісії.

Таким чином, Комісія зазначає, що згідно зі статтею 108 Закону скаргу подано належним суб’єктом звернення зі скаргою до належного суб’єкта розгляду скарги.

Розглянувши скаргу, додані до неї матеріали, а також пояснення суб’єкта оскарження, Центральна виборча комісія встановила.

Передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію - суб’єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України (частина перша статті 68 Закону).

Частиною першою, пунктом 3 частини другої статті 61 Закону визначено, що попередження політичній партії, кандидати у народні депутати України від якої включені до виборчого списку політичної партії, або окремому кандидату в народні депутати України оголошується у разі встановлення судом при розгляді виборчого спору в порядку, передбаченому законом, факту використання кандидатом у народні депутати України, політичною партією при фінансуванні передвиборної агітації крім коштів виборчого фонду інших коштів.

Відповідно до частин першої - третьої статті 112 Закону докази, на підставі яких виборча комісія встановлює наявність чи відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення суб’єкта звернення зі скаргою, суб’єкта оскарження чи заінтересованих осіб, та інші обставини, що мають значення для правильного розгляду скарги, надають виборчій комісії суб’єкт звернення зі скаргою, суб’єкт оскарження, заінтересовані особи.

Якщо суб’єкт звернення, суб’єкт оскарження чи заінтересована особа не надасть докази для підтвердження обставин, на які він посилається, виборча комісія вирішує справу на основі наявних доказів.

За змістом частини п’ятої статті 112 Закону обставини (факти), для доведення яких законом встановлено певні засоби доказування, не можуть доводитися іншими засобами доказування.

Враховуючи положення пункту 3 частини другої статті 61 Закону, факт використання кандидатом у народні депутати України при фінансуванні передвиборної агітації крім коштів виборчого фонду інших коштів має бути встановлений судом.

Відповідного рішення суду суб’єктом звернення зі скаргою не надано.

Таким чином, у Центральної виборчої комісії відсутні підстави для прийняття рішення в порядку пункту 3 частини другої статті 61 Закону.

Відтак скарга в частині задоволення вимоги щодо оголошення кандидату в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 39 Астіону В.М. попередження не підлягає задоволенню.

Разом з тим, Центральна виборча комісія відзначає, що за змістом частини одинадцятої статті 71 та частини сьомої статті 73 Закону вимога щодо публікації агітаційних матеріалів кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі в друкованих засобах масової інформації на підставі угоди та лише після оплати друкованої площі з рахунку виборчого фонду кандидата не застосовується у разі, коли кандидат у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі є засновником (власником) відповідного засобу масової інформації.

З наявних у Центральної виборчої комісії документів не вбачається, що кандидат у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 39 Астіон В.М. є засновником (власником) друкованого засобу масової інформації, а саме газети. У вказаних документах йдеться про те, що засновником є ТОВ "Агропромислова компанія "Дніпроагро".

Відтак скарга в частині вимог суб’єкта звернення щодо визнання протиправними дій кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 39 Астіона В.М. стосовно порушення встановленого порядку фінансування передвиборної агітації та такими, що не відповідають вимогам Закону, підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, відповідно до частин першої, другої статті 61, статті 68, частини одинадцятої статті 71, частини сьомої статті 73, статей 108 - 113 Закону України "Про вибори народних депутатів України", Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133, керуючись частиною другою статті 3, статтями 11 - 13, частиною четвертою статті 14, частиною четвертою статті 15 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 39 Самойленка Юрія Павловича задовольнити частково.

2. Визнати дії кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 39 Астіона Василя Миколайовича стосовно порушення встановленого порядку фінансування передвиборної агітації протиправними та такими, що не відповідають вимогам Закону України "Про вибори народних депутатів України".

3. У задоволенні скарги кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 39 Самойленка Юрія Павловича в частині іншої вимоги відмовити.

4. Копії цієї постанови надіслати кандидатам у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 39 Самойленку Ю.П. та Астіону В.М.

5. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Голова
Центральної виборчої комісії


М.ОХЕНДОВСЬКИЙ


Інші НПА

Постанова Центрвиборчком №1560 від 08.10.2014 Про тимчасове закриття спеціальних виборчих дільниць, які існують на постійній основі Постанова Центрвиборчком №1555 від 08.10.2014 Про скаргу кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 136 Шинкаренка В.М., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 6 жовтня 2014 року за № 21-36-28668 Розпорядження КМУ №539-р від 27.08.1996 Про заходи щодо виконання умов міждержавної Угоди про позику між Україною та Експортно-імпортним Банком Японії Розпорядження КМУ №1299-р від 08.10.2008 Про схвалення Концепції створення нового багатоцільового дослідницького ядерного реактора Розпорядження КМУ №172-р від 27.03.2013 Про заходи щодо виконання Указу Президента України від 2 січня 2013 р. № 1 “Про Велику українську енциклопедію” Розпорядження КМУ №234-р від 01.04.2013 Про затвердження плану заходів щодо реалізації Концепції реформування державної політики в інноваційній сфері на період до 2014 року Розпорядження КМУ №1022-р від 18.12.2013 Про друковані засоби масової інформації загальнодержавної та місцевої сфери розповсюдження, в яких у 2014 році розміщуються оголошення про виклик до суду відповідача, третіх осіб, свідків, місце фактичного проживання (перебування) яких невідоме Наказ Мінрегіон №137 від 13.05.2014 Про затвердження Порядку реєстрації саморегулівних організацій у сфері архітектурної діяльності Наказ Мінрегіон №93 від 25.06.2011 Про затвердження Положення про Атестаційну архітектурно-будівельну комісію Рішення НКЦПФР №1281 від 23.07.2013 Про затвердження Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів) - діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльності з управління активами)