Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Постанова Центрвиборчком № 396 від 07.10.2015 Про окремі питання організації роботи Мирненської селищної виборчої комісії Мелітопольського району Запорізької області

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
 
ПОСТАНОВА
 
від 7 жовтня 2015 року № 396
 
Про окремі питання організації роботи Мирненської селищної виборчої комісії Мелітопольського району Запорізької області
 
До Центральної виборчої комісії 4 жовтня 2015 року надійшла скарга Зубарєва Максима Юрійовича на бездіяльність Мирненської селищної виборчої комісії Мелітопольського району Запорізької області (далі - Мирненська селищна виборча комісія) щодо нерозгляду його заяви про реєстрацію кандидатом на посаду Мирненського селищного голови від 30 вересня 2015 року.
 
Зазначену скаргу оформлено без дотримання передбачених статтею 96 Закону України "Про місцеві вибори" (далі - Закон) та розділом 6 Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 5 вересня 2015 року № 229, вимог, а відтак згідно з частиною другою статті 97 Закону та пунктом 6.7 указаного Порядку її повернуто суб’єктові звернення зі скаргою з відповідними роз’ясненнями.
 
Разом з тим, відповідно до частини першої статті 16 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", якщо Комісії стане відомо про порушення законодавства України про вибори, виборчих прав громадян України з проведених нею перевірок, засобів масової інформації чи з інших джерел, що не суперечать законодавству України, Комісія має право розглянути за власною ініціативою питання, що належать до її повноважень, та прийняти з цього приводу рішення в установленому законом порядку.
 
Центральна виборча комісія здійснює, зокрема, контроль за діяльністю виборчих комісій, які утворюються для організації підготовки та проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів (частина друга статті 1 зазначеного Закону).
 
До Центральної виборчої комісії 5 жовтня 2015 року надійшли пояснення Мирненської селищної виборчої комісії, в яких зазначено, що документи, подані Зубарєвим М.Ю. до цієї територіальної виборчої комісії 30 вересня 2015 року, щодо реєстрації його кандидатом на посаду Мирненського селищного голови залишено без розгляду у зв’язку з відсутністю на засіданні вказаної виборчої комісії більше половини членів цієї комісії від її складу.
 
Розглянувши зазначені матеріали, Центральна виборча комісія встановила.
 
Спеціальним законом, який регламентує основні засади, організацію і порядок проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост, є Закон.
 
Відповідно до частини першої статті 20 Закону виборчі комісії з місцевих виборів є спеціальними колегіальними органами, уповноваженими організовувати підготовку та проведення відповідних місцевих виборів і забезпечувати додержання та однакове застосування законодавства України про місцеві вибори.
 
Згідно з частиною третьою статті 19 Закону виборчі комісії зобов’язані діяти відповідно до Конституції України, цього та інших законів України.
 
Пунктом 4 частини четвертої статті 25 Закону передбачено, що  селищна виборча комісія реєструє кандидатів на посаду селищного голови.
 
При цьому частиною першою стаття 43 Закону встановлено, що кандидат на посаду селищного голови  реєструється відповідною територіальною виборчою комісією в разі дотримання умов, передбачених статтею 40 Закону.
 
Згідно з частиною другою статті 43 Закону подання документів до відповідної територіальної виборчої комісії для реєстрації кандидатів на посаду селищного голови закінчується за 24 дні до дня голосування.
 
Тобто на місцевих виборах 25 жовтня 2015 року останнім днем для подання документів для реєстрації кандидатів на посаду селищного голови є 30 вересня 2015 року.
 
Документи щодо реєстрації кандидатів на посаду селищного голови, подані до відповідної виборчої комісії з порушенням строку, встановленого частиною другою статті 43 Закону, не розглядаються, рішення виборчої комісії у такому випадку не приймається.
 
Водночас, до Мирненської селищної виборчої комісії документи щодо реєстрації Зубарєва М.Ю. кандидатом на посаду Мирненського селищного голови надійшли в установлені Законом строки, а саме 30 вересня 2015 року, що підтверджується довідкою про прийняття цією виборчою комісією вказаних документів від зазначеної особи.
 
Територіальна виборча комісія не пізніш як на третій день з дня прийняття заяви про реєстрацію кандидата на посаду селищного голови та доданих до неї необхідних документів, але не пізніш як за 23 дні до дня голосування приймає рішення про реєстрацію кандидата або про відмову в його реєстрації (частина четверта статті 43 Закону).
 
Відтак останнім днем для прийняття територіальною виборчою комісією рішення про  реєстрацію кандидата або про відмову в його реєстрації є 1 жовтня 2015 року.
 
Проте, як вбачається з пояснень Мирненської селищної виборчої комісії, указана виборча комісія усупереч зазначеним вище положенням Закону рішення про реєстрацію кандидата на посаду селищного голови Зубарєва М.Ю.  або про відмову в його реєстрації в установлений Законом строк не прийняла.
 
Відповідно до частини першої статті 2 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" Комісія в межах своїх повноважень забезпечує дотримання передбачених Конституцією України та законами України принципів і засад виборчого і референдумного процесів, реалізацію виборчих прав громадян України та права на участь у референдумі, однакове застосування законодавства України про вибори і референдуми на всій території України.
 
Згідно з пунктом 1 частини першої статті 19 Закону Центральна виборча комісія є виборчою комісією вищого рівня для всіх виборчих комісій з усіх місцевих виборів.
 
Центральна виборча комісія здійснює контроль за додержанням законодавства про місцеві вибори на всій території України (пункт 1 частини першої статті 24 Закону).
 
З огляду на зазначене та з метою не допущення порушення виборчих прав Зубарєва М.Ю. Центральна виборча комісія вважає за необхідне зобов’язати Мирненську селищну виборчу комісію розглянути подані ним документи щодо його реєстрації кандидатом на посаду Мирненського селищного голови та прийняти рішення відповідно до частини четвертої статті 43 Закону.
 
Враховуючи викладене, відповідно до частини третьої статті 19, частини четвертої статті 25, частин першої, другої та четвертої статті 43 Закону України "Про місцеві вибори", керуючись частиною першою статті 2, статтями 11 - 13, частиною першою статті 16, пунктами 1 - 2 статті 21 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:
 
1. Зобов’язати Мирненську селищну виборчу комісію Мелітопольського району Запорізької області вирішити питання щодо реєстрації Зубарєва Максима Юрійовича кандидатом на посаду Мирненського селищного голови до 8 жовтня 2015 року включно.
 
2. Звернути увагу Мирненської селищної виборчої комісії Мелітопольського району Запорізької області на необхідність неухильного дотримання вимог виборчого законодавства та забезпечення реалізації виборчих прав громадян України під час організації підготовки та проведення місцевих виборів.
 
3. Копії цієї постанови надіслати Мирненській селищній виборчій комісії Мелітопольського району Запорізької області та Зубарєву М.Ю.
 
4. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.
 
Голова 
Центральної виборчої комісії
 
 
М.ОХЕНДОВСЬКИЙ
 


Інші НПА

Наказ УДО України №564 від 22.09.2015 Про затвердження Порядку оренди і оплати орендованого жилого приміщення в Управлінні державної охорони України Постанова Правління НБУ №721 від 23.10.2015 Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України Розпорядження Нацкомфінпослуг №2107 від 03.09.2015 Про внесення змін до розпорядження Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 22 червня 2004 року № 1101 Розпорядження Держфінпослуг №1101 від 22.06.2004 Про затвердження Вимог до технічного забезпечення та інформаційних систем для ведення персоніфікованого обліку учасників недержавного пенсійного фонду Постанова НКРЕКП №2511 від 30.09.2015 Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 31 березня 2015 року № 1171 Рішення НКЦПФР №1348 від 01.09.2015 Про затвердження Змін до Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів Наказ Мін'юст №1928/5 від 12.10.2015 Про внесення змін до Положення про експертно-перевірну комісію галузевого державного архіву Державної пенітенціарної служби України Наказ Мін'юст №1897/5 від 05.10.2015 Про затвердження Порядку обліку унікальних документів, які зберігаються у власників документів або уповноважених ними осіб, що перебувають у зонах комплектування архівних установ Наказ Нацдержслужба №204 від 22.09.2015 Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Головного управління державної служби України від 07 липня 2009 року № 183 Наказ Мінсоцполітики №1008 від 15.10.2015 Про внесення змін до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення