Постанова КМУ № 1023-2006-п від 26.07.2006 Про реалізацію статті 28 Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів"
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 26 липня 2006 р. N 1023
Київ
Про реалізацію статті 28 Закону України
"Про безпечність та якість харчових продуктів"
Відповідно до статті 28 Закону України "Про безпечність та
якість харчових продуктів" ( 771/97-ВР ) Кабінет Міністрів
України п о с т а н о в л я є:
1. Затвердити такі, що додаються:
Порядок віднесення харчових продуктів до категорії харчових
продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних
харчових продуктів та дієтичних добавок;
Порядок проведення державної реєстрації харчових продуктів
спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових
продуктів та дієтичних добавок.
2. Установити, що свідоцтва про державну реєстрацію та
висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи харчових
продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних
харчових продуктів та дієтичних добавок чинні до зазначеного в них
строку.
3. Визнати такими, що втратили чинність:
постанову Кабінету Міністрів України від 30 липня 1998 р.
N 1187 ( 1187-98-п ) "Про затвердження Порядку віднесення харчових
продуктів до категорії спеціальних" (Офіційний вісник України,
1998 р., N 30, ст. 1140);
постанову Кабінету Міністрів України від 23 липня 2004 р.
N 942 ( 942-2004-п ) "Про затвердження Порядку проведення
державної реєстрації спеціальних харчових продуктів і висновків
державної санітарно-епідеміологічної експертизи на продовольчу
продукцію" (Офіційний вісник України, 2004 р., N 30, ст. 2007).
4. Ця постанова набирає чинності з 1 вересня 2006 року.
Прем"єр-міністр України Ю.ЄХАНУРОВ
Інд. 28
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 26 липня 2006 р. N 1023
ПОРЯДОК
віднесення харчових продуктів до категорії
харчових продуктів спеціального дієтичного
споживання, функціональних харчових
продуктів та дієтичних добавок
1. Цей Порядок визначає процедуру віднесення харчових
продуктів до категорії харчових продуктів спеціального дієтичного
споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок
(далі - спеціальні харчові продукти).
2. У цьому Порядку терміни вживаються у значенні, наведеному
у Законі України "Про безпечність та якість харчових продуктів"
( 771/97-ВР ).
3. Експертиза, пов"язана з віднесенням харчових продуктів до
категорії спеціальних, проводиться установами та закладами
державної санітарно-епідеміологічної служби (далі - експертні
установи), уповноваженими головним державним санітарним лікарем
України.
4. Для виконання робіт з віднесення харчового продукту до
категорії спеціального виробник або постачальник (далі - замовник
робіт) звертається до МОЗ із заявою, в якій зазначаються:
1) найменування (загальне та власне) харчового продукту,
торговельне найменування мовою оригіналу, українською та
англійською мовами;
2) реквізити заявника (країна реєстрації заявника, адреса,
телефон, телефакс, електронна адреса, банківські реквізити,
реєстраційний номер - для зарубіжного заявника, код згідно з
ЄДРПОУ - для резидента);
3) реквізити замовника робіт (країна реєстрації замовника
робіт, адреса, телефон, телефакс, електронна адреса, банківські
реквізити, реєстраційний номер - для зарубіжного замовника робіт,
код згідно з ЄДРПОУ - для резидента);
4) документ про повноваження заявника представляти замовника
робіт (якщо замовник не є виробником або постачальником);
5) код згідно з УКТЗЕД ( 2371а-14, 2371б-14, 2371в-14,
2371г-14 ) - для імпортованої продукції або згідно з ДКПП
( v0822217-97, v1822217-97, v2822217-97, v3822217-97,
v5822217-97 ) - для нормативної документації та вітчизняної
продукції.
5. До заяви про виконання робіт з віднесення харчового
продукту до категорії спеціального додаються:
1) пояснювальна записка, що містить відомості про
найменування, склад та призначення харчового продукту, його
спеціальні властивості та рекомендації виробника щодо його
споживання;
2) нормативна документація, технологічна інструкція з
рецептурами (або проекти документів), акт обстеження виробництва
державною санітарно-епідеміологічною службою - для продукції
вітчизняного виробництва;
3) офіційні документи країни-виробника, що засвідчують
обов"язкові параметри безпечності, мінімальні специфікації якості,
дані про специфічну дію продукту (сертифікат, декларація
виробника, реєстраційне свідоцтво, дані про реєстрацію в
країні-виробника або інші аналогічні документи від
країни-виробника) - для продукції, що імпортується;
4) текст маркування харчового продукту українською мовою;
5) декларація виробника;
6) науковий звіт, результати досліджень, зокрема спеціальних
(у разі їх проведення), виданих установами, уповноваженими
головним державним санітарним лікарем України на право здійснення
таких робіт;
7) зразок харчового продукту.
Заява засвідчується підписом замовника робіт та печаткою
(якщо замовник є юридичною особою). Всі документи подаються в
одному примірнику.
Замовник несе відповідальність за достовірність документів.
Заборонено вимагати від заявника документи, не передбачені
цим Порядком.
6. Віднесення харчових продуктів до категорії спеціальних
здійснюється МОЗ шляхом проведення державної
санітарно-епідеміологічної експертизи, за результатами якої
складається висновок, що затверджується головним державним
санітарним лікарем України (його заступником).
Позитивний висновок є підставою для державної реєстрації
спеціального харчового продукту.
7. Харчовий продукт не може бути віднесений до категорії
спеціального у разі його невідповідності обов"язковим параметрам
безпечності та мінімальним специфікаціям якості.
8. Після надходження документів, зазначених у пунктах 4 і 5
цього Порядку (далі - документи), з направленням, підписаним
головним державним санітарним лікарем України (його заступником),
експертна установа протягом трьох робочих днів повідомляє
замовника робіт про те, що вона проводитиме експертизу і надсилає
проект відповідного договору.
Дослідження спеціальних властивостей, оцінка ефективності
спеціального харчового продукту проводяться на підставі договору,
укладеного замовником та експертною установою.
9. Експертна установа з метою віднесення харчового продукту
до категорії спеціального вивчає документи, проводить відповідні
дослідження, оцінює спеціальні властивості продукту, аналізує
рекомендації виробника щодо його споживання і готує звіт щодо
можливості віднесення харчового продукту до категорії
спеціального, який підписується керівником експертної установи. На
підставі звіту складається проект висновку державної
санітарно-епідеміологічної експертизи (далі - висновок) за
підписом зазначеного керівника.
У висновку обов"язково зазначається, що затверджується текст
маркування, який наводиться в додатку.
Асортиментний перелік будь-якої категорії спеціальних
харчових продуктів також наводиться у додатку до висновку.
10. Відбір зразків харчового продукту оформляється актом.
11. Дослідження (ідентифікація, випробування та оцінка
ефективності) спеціального харчового продукту проводяться в
установах та закладах, організаціях і лабораторіях, перелік яких
затверджує головний державний санітарний лікар України.
12. Строк проведення робіт з віднесення харчового продукту до
категорії спеціального не може перевищувати 30 робочих днів після
надходження документів до експертної установи.
У разі виникнення потреби у продовженні зазначеного строку
замовнику подається письмове обґрунтування.
Державна санітарно-епідеміологічна експертиза та клінічне
випробування нового виду спеціального харчового продукту
проводяться протягом 90 робочих днів після надходження документів.
13. Головний державний санітарний лікар України (його
заступник) приймає у п"ятиденний строк рішення та затверджує
надісланий експертною установою висновок.
Після затвердження висновкові присвоюється відповідний номер
і спеціальний харчовий продукт вноситься до Державного реєстру
харчових продуктів спеціального дієтичного споживання,
функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок.
14. Оригінал висновку передається заявнику робіт, а другий і
третій примірники зберігаються в МОЗ та разом із звітом у
відповідній експертній установі.
15. Строк дії висновку необмежений.
16. Висновок визнається недійсним:
1) у разі невідповідності спеціального харчового продукту
санітарним заходам, зміни його складу, технології виробництва;
2) якщо результати державної санітарно-епідеміологічної
експертизи свідчать про відсутність спеціальних властивостей або
інших факторів, які є вирішальними для віднесення харчового
продукту до категорії спеціального.
17. У разі визнання висновку недійсним спеціальний харчовий
продукт виключається з Державного реєстру харчових продуктів
спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових
продуктів та дієтичних добавок.
18. Оплата робіт з віднесення харчових продуктів до категорії
спеціальних здійснюється відповідно до тарифів, затверджених
постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2003 р. N 1351
( 1351-2003-п ) "Про затвердження тарифів (прейскурантів) на
роботи і послуги, що виконуються і надаються за плату установами
та закладами державної санітарно-епідеміологічної служби"
(Офіційний вісник України, 2003 р., N 35, ст. 1893).
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 26 липня 2006 р. N 1023
ПОРЯДОК
проведення державної реєстрації харчових продуктів
спеціального дієтичного споживання, функціональних
харчових продуктів та дієтичних добавок
1. Цей Порядок визначає процедуру державної реєстрації
харчових продуктів спеціального дієтичного споживання,
функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок (далі -
спеціальні харчові продукти). З цією метою МОЗ формує Державний
реєстр харчових продуктів спеціального дієтичного споживання,
функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок (далі -
Реєстр).
2. До Реєстру вносяться спеціальні харчові продукти, на які
виданий позитивний висновок державної санітарно-епідеміологічної
експертизи (далі - висновок) з відповідним записом.
3. До Реєстру вносяться, зокрема, такі відомості:
1) порядковий номер;
2) найменування спеціального харчового продукту та його
категорія - харчовий продукт для спеціального дієтичного
споживання, функціональний харчовий продукт, дієтична добавка;
3) найменування виробника (постачальника або посередника);
4) номер і дата видачі висновку, найменування установи, що
провела державну санітарно-епідеміологічну експертизу;
5) форма випуску, упаковки;
6) рекомендації щодо застосування.
4. Інформація, що міститься в Реєстрі, періодично
оприлюднюється в засобах масової інформації та на офіційному
веб-сайті МОЗ.
5. Інформація, що подається для оприлюднення, повинна
містити:
найменування спеціального харчового продукту та зазначення
його категорії;
найменування виробника (постачальника або посередника);
номер і дату видачі висновку;
номер і дату державної реєстрації.
6. Строк внесення спеціального харчового продукту до Реєстру
не повинен перевищувати трьох робочих днів після затвердження
висновку головним державним санітарним лікарем України (його
заступником).
7. Реєстр ведеться на паперовому та електронному носіях.
8. До Реєстру може вноситися як один спеціальний харчовий
продукт, так і група продуктів із спільним найменуванням.
У разі внесення до Реєстру групи харчових продуктів,
асортимент яких наводиться в додатку до висновку, поряд з
реєстраційним номером зазначається порядковий номер продукту.
9. Інформація, що міститься в Реєстрі, надається на запит
фізичних і юридичних осіб безоплатно.
Інші НПА
Лист МОНмолодьспорт №839 від 16.07.2014 Про затвердження Змін до Умов прийому до вищих навчальних закладів України в 2014 році Лист Вищий господарський суд України №01-06/1666/14 від 27.10.2014 Про доповнення Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 15.03.2011 № 01-06/249 "Про постанови Верховного Суду України, прийняті за результатами перегляду судових рішень господарських судів" Лист Вищий господарський суд України №01-06/249 від 15.03.2011 Про постанови Верховного Суду України, прийняті за результатами перегляду судових рішень господарських судів Лист Вищий господарський суд України №01-06/1686/14 від 04.11.2014 Про внесення змін до пунктів 10, 33 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 28.03.2013 № 01-06/606/2013 "Про Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (у редакції Закону України від 22.12.2011 № 4212-VI)" Лист Вищий господарський суд України №01-06/606/2013 від 28.03.2013 Про Закон України \"Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом\" (у редакції Закону України від 22.12.2011 № 4212-VI) Лист Мін'юст №6820-0-4-14/8.1 від 14.08.2014 Щодо відмови від обов'язковості та переходу до добровільності використання печаток суб'єктами господарюва Лист Мін'юст №Ч-13744/8.2 від 13.08.2014 Щодо встановлення ціни договору між суб'єктами господарювання у вигляді грошового еквівалента Лист НБУ №18-112/64483 від 05.11.2014 Про скасування пені та штрафів за договорами кредиту під час АТО Лист ВАСУ №1493/2/2/14-14 від 03.11.2014 Щодо розгляду адміністративних справ з урахуванням Закону України "Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв'язку з проведенням антитерористичної операції" Лист НБУ №12-311/67934 від 17.11.2014 Щодо сплати збору на обов\'язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі іноземної валюти під час нарахування (утримання) податку на доходи фізичних осіб з процентів на валютні вкладиЧитати ще раз
Постанова КМУ № 1093-2003-п від 17.07.2003 Про заходи щодо мобілізації доходів до державного бюджету у III і IV кварталах 2003 року Постанова КМУ № 1030-2006-п від 26.07.2006 Про подання на ратифікацію Верховною Радою України Протоколу між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Білорусь про внесення змін до Угоди між Уряд... Постанови КМУ