Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Ухвала КСУ № 34 від 19.05.2010 про відмову у відкритті конституційного провадження у справі за конституційним зверненням громадянина Никифорова Олександра Валерійовича щодо офіційного тлумачення положення пункту 8 частини третьої статті 129 Конституції України

У Х В А Л А
КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ
 
про відмову у відкритті конституційного провадження
у справі за конституційним зверненням громадянина
Никифорова Олександра Валерійовича щодо офіційного
тлумачення положення пункту 8 частини третьої
статті 129 Конституції України

 
м. Київ Справа N 2-35/2010
19 травня 2010 року
N 34-у/2010

Конституційний Суд України у складі суддів:
 
Стрижака Андрія Андрійовича - головуючого, доповідача,
Бауліна Юрія Васильовича,
Бринцева Василя Дмитровича,
Вдовіченка Сергія Леонідовича,
Головіна Анатолія Сергійовича,
Джуня В'ячеслава Васильовича,
Дідківського Анатолія Олександровича,
Домбровського Івана Петровича,
Колоса Михайла Івановича,
Лилака Дмитра Дмитровича,
Маркуш Марії Андріївни,
Мачужак Ярослави Василівни,
Нікітіна Юрія Івановича,
Стецюка Петра Богдановича,
Шишкіна Віктора Івановича,
 
розглянув на засіданні питання про відкриття конституційного провадження у справі за конституційним зверненням громадянина Никифорова Олександра Валерійовича щодо офіційного тлумачення положення пункту 8 частини третьої статті 129 Конституції України .
 
Заслухавши суддю-доповідача Стрижака А.А. та дослідивши матеріали конституційного звернення, Конституційний Суд України
 
у с т а н о в и в:
 
1. Суб'єкт права на конституційне звернення - Никифоров Олександр Валерійович - порушив питання щодо офіційного тлумачення положення пункту 8 частини третьої статті 129 Конституції України "забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом" в аспекті того "чи має особа право на апеляційне та касаційне оскарження певного судового рішення за відсутності прямої заборони на його оскарження у законодавстві України та чи може право особи на апеляційне та касаційне оскарження судового рішення бути обмеженим інакше ніж встановленням прямої законодавчої заборони на оскарження певного судового рішення".
 
Автор клопотання вважає, що практична необхідність у тлумаченні зазначеного положення полягає в наявності "неоднозначного застосування положення Конституції України судами України при неурегульованості в нормах закону питання апеляційного та касаційного оскарження рішення суду". До матеріалів конституційного звернення долучені копії ухвал апеляційного суду Донецької області від 20 вересня 2007 року, Верховного Суду України від 3 червня 2008 року, апеляційного суду Кіровоградської області від 23 грудня 2008 року, роздруковані з Єдиного державного реєстру судових рішень.
 
Никифоров О.В. наводить зміст статей 126, 177, 178 Кримінально-процесуального кодексу України може призвести до порушення його конституційного права на апеляційне та касаційне оскарження судового рішення.
 
2. Третя колегія суддів Конституційного Суду України Ухвалою від 29 квітня 2010 року відмовила у відкритті конституційного провадження у справі.
 
3. Вирішуючи питання про відкриття конституційного провадження у справі, Конституційний Суд України виходить з такого.
 
Відповідно до статті 94 Закону України "Про Конституційний Суд України" або законів України судами України, іншими органами державної влади, якщо суб'єкт права на конституційне звернення вважає, що це може призвести або призвело до порушення його конституційних прав і свобод.
 
Під неоднозначним застосуванням положень Конституції України .
 
Аналіз долучених Никифоровим О.В. до конституційного звернення ухвал апеляційних судів та ухвали Верховного Суду України дозволяє дійти висновку, що в них не міститься підтвердження різного застосування положення пункту 8 частини третьої статті 129 Конституції України за однакових юридично значимих обставин.
 
Крім того, у конституційному зверненні не наведено обґрунтування необхідності в офіційному тлумаченні зазначеного положення, яке застосовувалося чи підлягає застосуванню судами України, іншими органами державної влади, що може призвести або призвело до порушення конституційного права Никифорова О.В. на апеляційне та касаційне оскарження рішення суду.
 
Таким чином, Конституційний Суд України вважає, що є підстави для відмови у відкритті конституційного провадження у справі згідно з пунктом 2 статті 45 Закону України "Про Конституційний Суд України" .
 
Враховуючи викладене та керуючись статтями 147, 150, 153 Конституції України , Конституційний Суд України
 
у х в а л и в:
 
1. Відмовити у відкритті конституційного провадження у справі за конституційним зверненням громадянина Никифорова Олександра Валерійовича щодо офіційного тлумачення положення пункту 8 частини третьої статті 129 Конституції України .
 
2. Ухвала Конституційного Суду України є остаточною.

 
КОНСТИТУЦІЙНИЙ СУД УКРАЇНИ


Інші НПА

Ухвала КСУ №59 від 24.11.2011 про відмову у відкритті конституційного провадження у справі за конституційним зверненням громадянина Голованя Ігоря Володимировича щодо офіційного тлумачення положень частин першої, другої статті 55 Конституції України Наказ Мінпраці №132 від 21.12.1993 Про Порядок опрацювання і затвердження власником нормативних актів про охорону праці, що діють на підприємстві Розпорядження КМУ №1011 від 30.09.2015 Про призначення Малашкіна М.А. заступником Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України - керівником апарату Указ Президент №565 від 01.10.2015 Про відзначення 25-ї річниці Студентської революції на граніті Постанова КМУ №784 від 30.09.2015 Про внесення змін до Порядку розгляду питань, пов’язаних з підготовкою і внесенням подань щодо осіб, призначення на посаду та звільнення з посади яких здійснюється Верховною Радою України, Президентом України або Кабінетом Міністрів України чи погоджується з Кабінетом Міністрів України Постанова КМУ №780 від 30.09.2015 Про внесення зміни до пункту 2 Порядку покриття тимчасових касових розривів Пенсійного фонду України, пов’язаних з виплатою пенсій Постанова КМУ №775 від 30.09.2015 Про затвердження Порядку створення та використання матеріальних резервів для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій Постанова КМУ №771 від 30.09.2015 Про затвердження переліку об’єктів державного цінового регулювання з визначенням періодів такого регулювання у 2015-2016 роках Постанова КМУ №770 від 30.09.2015 Про внесення зміни в додаток 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 18 вересня 2013 р. № 689 Постанова КМУ №689 від 18.09.2013 Про затвердження норм витрат на проведення спортивних заходів державного та міжнародного рівня