Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Наказ МФУ № 1203 від 11.12.2014 Про затвердження Порядку контролю за розподілом тарифної квоти

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

11.12.2014  № 1203

Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
29 грудня 2014 р.
за № 1655/26432


Про затвердження Порядку контролю за розподілом тарифної квоти

Відповідно до положень Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, ратифікованої Законом України від 16 вересня 2014 року № 1678-VII «Про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони», НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Порядок контролю за розподілом тарифної квоти, що додається.

2. Департаменту податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України (Чмерук М.О.) в установленому порядку забезпечити:

подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;

оприлюднення цього наказу.

3. Державній фіскальній службі України (Білоус І.О.) розробити програмне забезпечення для ведення програмно-інформаційного комплексу, що входить до складу Єдиної автоматизованої інформаційної системи органів доходів і зборів.

4. Цей наказ набирає чинності з дня набрання чинності розділом ІV Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, але не раніше дня його офіційного опублікування.

5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра фінансів України Фудашкіна Д.О. та заступника Голови Державної фіскальної служби України Макаренка А.В.

Міністр

Н. Яресько










ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ
Міністерства фінансів України
11.12.2014  № 1203





Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
29 грудня 2014 р.
за № 1655/26432


ПОРЯДОК
контролю за розподілом тарифної квоти

І. Загальні положення

1. Цей Порядок визначає механізм використання тарифних квот на імпорт в Україну товарів з держав - членів ЄС та з інших країн, якщо це передбачено міжнародними договорами України про вільну торгівлю з цими країнами.

Дія цього Порядку розповсюджується на всіх осіб, що здійснюють ввезення для вільного обігу в Україні товарів, на які встановлено тарифні квоти (далі - товари):

Додатком І-А до Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони;

міжнародними договорами України про вільну торгівлю.

2. Державна фіскальна служба України здійснює публікацію та щоденне оновлення на офіційному веб-порталі у мережі Інтернет інформації про загальні обсяги та залишок невикористаної тарифної квоти за кожним видом продукції.

3. Розподіл тарифної квоти між особами, що здійснюють ввезення товарів для вільного обігу в Україні, здійснюється у порядку черговості залежно від часу та дати реєстрації митницею митної декларації.

При цьому якщо тарифна квота на певний вид продукції включає декілька позицій з різними переліками кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД, то в першу чергу використовується частина тарифної квоти переліку з меншою кількістю кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД.

ІІ. Контроль за розподілом тарифної квоти

1. Облік та контроль за розподілом тарифної квоти здійснюються за допомогою програмно-інформаційного комплексу, що входить до складу Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи органів доходів і зборів (далі - ПІК «Облік тарифних квот»).

2. Заявкою на отримання декларантом тарифної квоти є подана митниці митна декларація на бланку єдиного адмiнiстративного документа для випуску товарів у вільний обіг (заповнена у звичайному порядку, або додаткова до попередньої, періодичної, тимчасової декларацій, або попередня митна декларація з обсягом даних, необхідним для випуску товарів у вільний обіг), у якій задекларовано:

код товару на рівні товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД;

країну походження товарів;

код тарифної преференції, визначеної Класифiкатором звiльнень вiд сплати митних платежів при ввезенні товарів на митну територію України, затвердженим відповідно до статті 454 Митного кодексу України.

Для отримання декларантом тарифної квоти на обсяг товарів, задекларованих у митній декларації, митниці, крім декларації, подаються документи, що підтверджують статус преференційного походження товарів (сертифікати про перевезення товарів EUR.1 або декларацію-інвойс - у разі, якщо експортером товарів є визнаний іноземною митницею країни-контрагента уповноважений експортер).

3. Після реєстрації митної декларації ПІК «Облік тарифних квот» резервує за декларантом тарифні квоти на відповідні види продукції в обсягах, зазначених у прийнятій до оформлення митній декларації.

Інформація про резервування тарифної квоти відображається у ПІК «Облік тарифних квот» та доступна для перегляду на всіх митницях.

Зарезервований обсяг тарифної квоти не може бути наданий іншому декларанту або цьому самому декларанту за поданою ним іншою митною декларацією до прийняття митницею рішення щодо оформлення митної декларації або надання за нею картки відмови.

Резервуванню підлягає зазначений у митній декларації обсяг тарифної квоти, якщо він на момент реєстрації митної декларації не перевищує залишку невикористаної тарифної квоти, за винятком уже зарезервованої тарифної квоти. В іншому разі (якщо зазначений у митній декларації обсяг тарифної квоти перевищує залишок невикористаної тарифної квоти, за винятком вже зарезервованої тарифної квоти) за такою декларацією видається картка відмови.

4. Після здійснення усіх визначених законодавством та нормативно-правовими актами з питань митної справи митних формальностей та прийняття рішення щодо випуску товарів у вільний обіг ПІК «Облік тарифних квот» змінює статус зарезервованої тарифної квоти на використану.

У разі надання декларанту картки відмови за поданою ним митною декларацією ПІК «Облік тарифних квот» вивільняє зарезервовану тарифну квоту та надає їй статус невикористаної.

Директор
Департаменту податкової,
митної політики та методології
бухгалтерського обліку М.О. Чмерук



Інші НПА

Постанова Правління НБУ №28 від 17.01.2015 Про внесення змін до Технічного порядку проведення Національним банком України операцій з банками Постанова Правління НБУ №868 від 29.12.2014 Про внесення змін до Технічного порядку проведення Національним банком України операцій з банками Постанова Правління НБУ №766 від 02.12.2014 Про внесення змін до Технічного порядку проведення Національним банком України операцій з банками Постанова Правління ПФУ №26-1 від 10.12.2014 Про затвердження Змін до деяких постанов правління Пенсійного фонду України Постанова ВРУ №95-VIII від 13.01.2015 Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення зміни до статті 7 Закону України \"Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту\" щодо постраждалих під час протестів Розпорядження Президент №52 від 19.01.2015 Про призначення К. Омаргалієва головою Черкаської районної державної адміністрації Черкаської області Розпорядження Президент №51 від 19.01.2015 Про призначення О. Недогоди головою Монастирищенської районної державної адміністрації Черкаської області Розпорядження Президент №50 від 19.01.2015 Про призначення О. Ніколенко головою Катеринопільської районної державної адміністрації Черкаської області Розпорядження Президент №49 від 19.01.2015 Про призначення В. Довбуша головою Звенигородської районної державної адміністрації Черкаської області Розпорядження Президент №48 від 19.01.2015 Про призначення С. Лепського головою Чаплинської районної державної адміністрації Херсонської області